درباره

سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران به استناد مفاد اساسنامه (ماده 3) موظف به گردآوری، حفاظت، سازماندهی و اشاعه اطلاعات مربوط به آثار مكتوب (چاپی و خطی) و غیر مكتوب  در ایران و یا متعلق به ایرانیان خارج از كشور، آثار مكتوب و غیر مكتوب در زمینه ایران شناسی و اسلام شناسی، خصوصاً انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (قدس سره الشریف)، آثار مكتوب و غیر مكتوب معتبر علمی، فرهنگی، فنی از كشورهای دیگر است. این توصیف همه انواع  رسانه كه محتوا می تواند بر آن قرار گیرد و انتقال یابد را در بر می گیرد و در دوره حاضر كه اطلاعات دیجیتالی در همه جهان و نیز در كشور ما رواج رو به تزایدی را در پیش گرفته است،  موجب توجه خاص سازمان به این دسته از منابع شده است.

علاوه بر این، در همین ماده از اساسنامه موارد زیر آورده شده است:

  • پژوهش و برنامه ریزی علمی كتابداری و اطلاع رسانی وشركت در تحقیقات  و فعالیت های بین المللی ذیربط.
  • اتخاذ تدابیر و اخذ تصمیمات لازم برای صحت، سهولت و سرعت امر تحقیق و مطالعه در همه زمینه ها به منظوراعتلای فرهنگ  ملی و انجام تحقیقات مربوطه.
  • انجام مشاوره، نظارت، هدایت و ارائۀ خدمات فنی و برنامه ریزی و سازماندهی كتابخانه های كشور.
  • ارائه روش های مطلوب به منظور هماهنگ كردن خدمات و فعالیت های كتابخانه های عمومی و تسهیل مبادله اطلاعات نیز باید وجه همت سازمان قرار گیرد كه در واقع مجموعه ای از اقدامات و تلاش های پژوهشی و آموزشی را طلب می كند.

گروه پژوهش های توسعه ای فناوری اطلاعات پژوهش در حوزه اطلاعات دیجیتالی و ابعاد گوناگون مدیریت اطلاعات دیجیتالی را در سازمان بر عهده دارد. به گونه ای كه محصول این پژوهش ها و فعالیت های پژوهشی بتواند سازمان را در ایفای نقش اصلی خود مبنی بر ارائه الگوها و استانداردهای  ملی در زمینه های مذكور یاری برساند.

وظایف

اهم وظایف گروه پژوهش های توسعه ای فناوری اطلاعات در جهت نیل به اهداف تحقیقاتی مندرج در اساسنامه كتابخانه ملی عبارتند از:

  • پژوهش پیرامون كتابخانه های دیجیتالی با توجه به آخرین دستاوردهای فناوری.
  • پژوهش درباره تعیین ریخت شناسی مناسب و پروتكل های لازم برای تبادل اطلاعات برخط.
  • پژوهش برای ارتقاء سخت افزاری و نرم افزاری نظام های موجود بر اساس فناوری های روز.
  • همكاری درتهیه بانک های اطلاعاتی پژوهش ها و پایان نامه های حوزه كتابداری و اطلاع رسانی.
  • همكاری درتهیه بانک های اطلاعاتی، میكرو فرم ها، و اسكن و رقومی سازی.
  • پژوهش پیرامون چگونگی ایجاد نقشه های رقومی و استقرار آن در محیط رقومی.
  • تحقیق و تدوین دستورالعمل ها و استانداردهای لازم.
  • پژوهش در مورد حفاظت، نگهداری و مرمت مواد رایانه ای و مغناطیسی.
  • پیشنهاد طرح های پژوهشی در زمینه های مرتبط در راستای وظایف گروه و اهداف سازمان.
  • همكاری در انجام پژوهش‌های مشترك با دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به منظور تبادل تجربیات پژوهشی و هدایت و حمایت از پایان نامه ها در سطح كارشناسی ارشد و دكتری مطابق با مصوبات سازمان.
  • شركت در مجامع علمی و بین المللی مانند: ایفلا، فید و جز آن و ارائه گزارش های جامع به مسئولان.
  • شركت در تحقیقات بین المللی مرتبط با وظایف و اهداف سازمانی.
  • نظارت بر استفاده صحیح از تكنولوژی های مورد تایید و مطابق با سیاست ها و اهداف سازمان.
  • ترجمه آثار ارزشمند علمی مطابق با اهداف سازمانی و استقرار آن در وب سایت سازمان.
  • بررسی های علمی دانشگاه ها و مراكز اطلاع رسانی و آرشیوی دنیا در زمینه فعالیت های مرتبط و انعكاس آثار پژوهشی و علمی آنان به منظور ارتقاء سطح علمی كتابداران و آرشیویست ها.

الویت های پژوهشی

سازمان اسناد و كتابخانه ملی با توجه به اهداف و وظایف مندرج در اساسنامه خود پذیرای پیشنهاده های پژوهشی است و از پایان نامه هایی كه موضوع آنها مرتبط با این سازمان باشد پس از تصویب در شورای پژوهش حمایت می كند. علاقه مندان می توانند پیشنهاده های پژوهشی یا پیشنهاده های دكتری یا كارشناسی ارشد خود را كه به تأیید گروه آموزشی دانشكده محل تحصیل رسیده باشد ارسال نمایند.

 

الگوهای مدیریت پروژه

به ثمر رسیدن پروژه ها، با هر موضوع و در هر زمینه علمی و فنی كه باشند، مستلزم مدیریت و اجرای روشمند و حفظ مستندات مرتبط با پروژه هاست كه در واقع ضبط و اشاعه دانش و تجربه ای است كه در اثنای اجرای پروژه ها به دست می آید. الگوهای مختلفی در مدیریت پروژه وجود دارند كه به فراخور حوزه های موضوعی و الزامات اجرایی هر پروژه مورد استفاده قرار می گیرند.

در این سرفصل مهمترین و رایج ترین الگوهای مدیریت و اجرای پروژه كه با استفاده از متون، منبع و مآخذ همان الگو به صورت قالب های آماده در آمده اند، با توضیحات و مثال هایی روشنگر همراه شده، معرفی و ارائه می شوند.

 

انتشارات گروه

1. کتاب دو جلدی مدیریت منابع اطلاعاتی وب

این کتاب به مناسبت برگزاری نخستین کنفرانس ملی مدیریت منابع اطلاعاتی وب در اسفند ماه 1391 و به صورت مجموعه مقالات ترجمه ای در 2 مجلد تدارک دیده شد. این كتاب مجموعه ‌ای قریب به 30 مقاله برگزیده از مهمترین منابع علمی منتشر شده در جهان و نیز قریب به 15 مقاله برگزیده از صاحب نظران ایران است. این مقاله ها در چهار موضوع مبانی مدیریت و آرشیو وب، تجارب جهانی و مسائل بومی در مدیریت و آرشیو وب، مسائل فنّاورانه و مسائل اخلاقی و مدیریتی تتظیم و به زیور طبع آراسته شده اند.

2. چکیده مقالات مدیریت منابع اطلاعاتی وب.

3. راهنمای استاندارد متس (1393) ترجمه فرزانه شادانپور، تهران: سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران.

تماس با گروه پژوهشی

نشانی پستی:

 تهران، بزرگراه حقانی (غرب به شرق)، بعد از ایستگاه مترو، بلواركتابخانه ملی، درب شرقی، طبقه مثبت 1، اداره كل پژوهش و آموزش، گروه پژوهش های توسعه ای‌ فناوری اطلاعات.

كدپستی: 14111-15376

صندوق پستی: 3693/15875

پست الكترونیكی:

infotechre@nlai.ir

 رییس گروه:

تلفن: 81623320

پست الكترونیكی:

f-shadanpur@nlai.ir

كارشناسان:

تلفن: 81623175 - 81623395