Skip to Content

نگاهی نو به دربار قاجار در کتاب «دربارِ زَربار» تالیف امین محمدی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۴/۲/۲۴ - ۱۲:۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۴/۲/۲۴ - ۱۲:۱۸:۲۷
نگاهی نو به دربار قاجار در کتاب «دربارِ زَربار» تالیف امین محمدی
کتاب «دربارِ زَربار» نوشته امین محمدی، پژوهشگر پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با نگاهی مستند به ساختار و عملکرد بیوتات سلطنتی در دوره قاجار، هم‌زمان با برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران منتشر و عرضه شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «دربارِ زَربار: فراز و فرود تشکیلات بیوتات سلطنتی در دورۀ قاجار» تألیف امین محمدی، پژوهشگر پژوهشکدۀ اسناد این سازمان، منتشر و در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عرضه شد.

این اثر با تکیه بر اسناد تاریخی و منابع آرشیوی، به بررسی ساختار، کارکرد و تحولات نهادهای خدماتی دربار قاجار موسوم به «بیوتات سلطنتی» می‌پردازد. بیوتات سلطنتی شامل مجموعه‌ای از ادارات چون حرم‌خانه، صندوق‌خانه، آبدارخانه، شترخانه، کشیک‌خانه و خیام‌خانه بود که وظایف مختلفی از جمله اسکان، تدارک خوراک و پوشاک، حفظ نظم و امنیت، تشریفات سلطنتی، خدمات سفر و نگهداری از خزانه شاهی را بر عهده داشتند.

امین محمدی در این کتاب، با رویکردی تحلیلی و مستند، به بازخوانی شکل‌گیری، توسعه و افول این تشکیلات در بستر تحولات تاریخی عصر قاجار پرداخته و تصویری روشن از یکی از بخش‌های کمتر شناخته‌شده دستگاه سلطنتی ایران ارائه کرده است.

کتاب «دربارِ زَربار» منبعی سودمند برای پژوهشگران تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران، علاقه‌مندان به مطالعات قاجاریه و نیز فعالان حوزه اسناد تاریخی به شمار می‌رود.