Skip to Content
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در دیدار با تولیت آستان حضرت عبدالعظیم(ع):

سامان‌دهی اسناد دستاوردی بزرگ در مسیر حفظ هویت ملی است‌


تاریخ انتشار: ۱۴۰۴/۲/۳۰ - ۲۰:۳۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۴/۲/۳۰ - ۲۰:۴۵:۹
سامان‌دهی اسناد دستاوردی بزرگ در مسیر حفظ هویت ملی است‌
‌در دیداری صمیمانه میان حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر، تولیت آستان حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) و غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، بر گسترش همکاری‌های فرهنگی و اسنادی میان دو نهاد تاکید شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، غلامرضا امیرخانی در این دیدار با اشاره به اهمیت حفظ و احیای میراث مستند کشور گفت: ‌سازمان اسناد و کتابخانه ملی دارای دو بخش اساسی است؛ یکی ساختمان اسناد ملی که نگهدارنده صد ها میلیون برگ سند از تاریخ کشور و سازمان‌های دولتی است‌ و دیگری کتابخانه ملی که وظیفه جمع‌آوری، نگهداری و ارائه خدمات پژوهشی بر بستر منابع مکتوب و دیجیتال را بر عهده دارد.‌

وی ادامه داد: در کنار این فعالیت‌ها، ما معاونت پژوهشی فعالی داریم که با برخورداری از پژوهشکده و اعضای هیئت علمی، به‌صورت تخصصی در زمینه‌های مرتبط با تاریخ، کتابداری‌ و دیجیتال‌سازی فعالیت می‌کند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به ظرفیت‌های بی‌بدیل حرم حضرت عبدالعظیم(ع) و آثار پیرامونی آن، بر لزوم مستندسازی و معرفی این گنجینه ارزشمند تاکید‌ و از همکاری مشترک میان این آستان و سازمان اسناد ملی استقبال کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین قاضی عسکر نیز در این دیدار گفت: برخی از پروژه‌های پژوهشی که مدت‌ها مورد نظر ما بود، به لطف خدا و با همت مجموعه‌ای پرانگیزه و همکاری دلسوزان محلی به جریان افتاده است. از جمله استخراج اسناد تاریخی مرتبط با منطقه ری که با همراهی ثبت اسناد و افراد آگاه محلی انجام شد. از جمله اقدامات موثر در حوزه احیای تاریخ اجتماعی ری، همکاری با پژوهشگرانی همچون آقای صفی نژاد بود. ایشان با در اختیار گذاشتن مجموعه‌ای از اسناد و مستندات ارزشمند، کتاب ‌تاریخ اجتماعی ری‌ را تدوین کردند که به‌تازگی منتشر شده است

وی گفت: در راستای توسعه فعالیت‌های علمی، مرکزی در آستان تاسیس شده و جلسات متعددی با صاحب‌نظران و فرهیختگان محلی برگزار شده است. ‌هدف، تولید محتوای کاربردی مبتنی بر منابع تاریخی منطقه است که هم در خدمت عموم مردم باشد و هم برای جامعه علمی قابل استفاده.‌ یکی از طرح‌های در دست اقدام، برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی گردشگری علمی و زیارتی در قالب پروژه «ری‌گردی» است. در این طرح، بازدید از اماکن مذهبی، موزه‌ها، بقاع متبرکه‌ و مراکز صنایع دستی پیش‌بینی شده است. ‌با توجه به وجود بیش از ۴۰ امامزاده در منطقه و استقبال زائران از کشورهای مختلف، زیرساخت‌هایی همچون اقامتگاه، پارکینگ، مراکز عرضه صنایع دستی و خدمات رفاهی در حال توسعه است

وی اضافه کرد: از پروژه‌های فاخر پژوهشی، تدوین دانشنامه قرآن و حدیث است که به سبک «میزان الحکمه» و با دامنه‌ای گسترده‌تر در حال تهیه است. در حال حاضر بیش از ۶۰ مجلد در این مجموعه پیش‌بینی شده و بالغ بر ۱۲ جلد آن آماده انتشار است. این دانشنامه با دسته‌بندی دقیق و علمی، مجموعه احادیث شیعه و سنی را در اختیار محققان و روحانیون قرار می‌دهد.

در بخشی از این دیدار گزارشی از تعیین حدود و نقشه‌برداری ۲۰۰ هکتار از اراضی وقفی حضرت عبدالعظیم (ع) ارائه شد. طبق اعلام مسئولان، بیش از ۸۰ درصد کشاورزان منطقه فرم‌های مربوط به همکاری را امضا کرده‌اند و بخش قابل توجهی از اراضی در حال بازگشت به چرخه بهره‌برداری قانونی هستند. در ‌این نشست همچنین بر تداوم همکاری مشترک میان آستان حضرت عبدالعظیم (ع) و سازمان در زمینه اسناد تاریخی، انتشار آثار علمی و ترویج فرهنگ اسلامی تاکید شد.