نشست تخصصی فرصتها و چالشهای اسناد الکترونیکی؛ از اتوماسیون تا دسترسی برگزار شد
به گزارش روابطعمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این نشست، غلامرضا عزیزی، عضو هیئت علمی بازنشسته سازمان، با تأکید بر اهمیت مدیریت نظاممند اسناد الکترونیکی در کشور، به بررسی روندهای تاریخی، ساختاری و محتوایی در مواجهه با این اسناد در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
این پژوهشگر با اشاره به نخستین مواجهه سازمان با موضوع اسناد الکترونیکی در سال ۱۳۸۰، گفت که از فروردین ۱۳۸۶، با انتشار نخستین مقالات علمی توسط همکاران سازمان، موضوع اسناد الکترونیکی وارد فضای پژوهشی و دانشگاهی شد و بهتدریج در پایاننامههای کارشناسی ارشد و دکتری گروه علم اطلاعات و دانششناسی جای خود را باز کرد.
وی در ادامه، اقدامات صورتگرفته در این حوزه را در شش محور اصلی دستهبندی کرد و افزود که نخست، شکلگیری آشنایی ابتدایی با این حوزه؛ دوم، ورود موضوع به ادبیات علمی دانشگاهی؛ سوم، تهیه بخشنامههایی در دولت برای تحقق دولت الکترونیکی، که متأسفانه در آنها نقش قانونی و راهبردی سازمان مغفول مانده بود؛ چهارم، تشکیل شش کارگروه تخصصی اسناد الکترونیکی در معاونت اسناد ملی و تدوین شیوهنامهها و دستورالعملهای مرتبط؛ پنجم، مشارکت در تدوین استانداردهای ملی مدیریت اسناد و تعامل با نهادهایی چون مجمع مدیران دبیرخانههای نظام اداری کشور؛ و ششم، تدوین ابزارهای علمی مانند اصطلاحنامه اداری و دستنامههای مدیریت اسناد از جمله این اقدامات بودهاند.
سخنران نشست با انتقاد از نبود جایگاه رسمی معاونت اسناد ملی در تصمیمسازیهای کلان حوزه دولت الکترونیکی، این موضوع را یکی از موانع جدی در تحقق مدیریت مؤثر اسناد دیجیتال در سطح ملی دانست که همچنان ادامه دارد.
در بخش دوم سخنرانی، وی به بررسی مسائل جاری در مدیریت اسناد الکترونیکی از منظر آرشیوی پرداخت و مفاهیمی مانند ارزشیابی از مبدأ و توصیف از مبدأ را مطرح کرد و به نقش فناوریهای نوین بهویژه هوش مصنوعی در ارتقای کیفیت فرایندهای آرشیوی اشاره داشت.
در پایان با ارائه تحلیلی از سناریوهای پیشرو در حوزه اسناد الکترونیکی، گزینههای محتمل در گذار از اتوماسیون اداری به دسترسی پایدار را معرفی کرد و نقاط قوت و ضعف هر مسیر را مورد بررسی قرار داد.
نشست با پرسش و پاسخ شرکتکنندگان ادامه یافت و دغدغهها و مسائل تخصصی مرتبط با اسناد دیجیتال از سوی حاضران مطرح و بررسی شد.