Skip to Content

گامی در مسیر شناخت اصالت اسناد؛ نشست تخصصی «بحثی در اصالت و جعل سند» برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۴/۲/۲۸ - ۱۶:۳۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۴/۲/۲۸ - ۱۶:۴۲:۱۹
گامی در مسیر شناخت اصالت اسناد؛ نشست تخصصی «بحثی در اصالت و جعل سند» برگزار شد
به مناسبت هفته اسناد ملی و میراث مکتوب، نشست تخصصی «بحثی در اصالت و جعل سند» در ساختمان آرشیو ملی ایران برگزار شد؛ نشستی که با تأکید بر خلأهای پژوهشی موجود در حوزۀ سندشناسی و تشخیص اسناد جعلی، ضرورت تربیت متخصصان سندپژوه را برجسته کرد و با بررسی موردیِ یک سند تاریخی، ابعاد مختلف تشخیص اصالت و جعل اسناد را مورد بحث و بررسی قرار داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، به مناسبت هفته اسناد ملی و میراث مکتوب، نشست تخصصی «بحثی در اصالت و جعل سند» در سالن پرهام ساختمان آرشیو ملی ایران برگزار شد. در این نشست، امین محمدی، پژوهشگر پژوهشکدۀ اسناد، به‌عنوان دبیر نشست و عمادالدین شیخ‌الحکمایی، پژوهشگر مؤسسه باستان‌شناسی دانشگاه تهران، به‌عنوان سخنران اصلی حضور داشتند.در ابتدای این برنامه، امین محمدی، پژوهشگر و دبیر نشست، ضمن اشاره به کمبود پژوهش‌های علمی در زمینه اصالت و جعل اسناد گفت: اغلب پژوهش‌های موجود در این حوزه توسط متخصصان علوم قضایی و حقوق انجام شده و تعداد پژوهش‌هایی که از منظر سندشناسی به موضوع پرداخته باشند بسیار محدود و از شمار انگشتان یک دست نیز کمتر است.

محمدی با اشاره به فقر نیروی متخصص در این زمینه افزود: پژوهش دربارۀ اصالت و جعل سند مستلزم دانش گسترده‌ای در زمینه تاریخ و سندشناسی است و در حال حاضر متخصصان کمی در کشور ما قادر به انجام چنین پژوهش‌هایی هستند.

وی در پایان به تلاشهای علمی عمادالدین شیخ‌الحکمایی، پژوهشگر موسسه باستان‌شناسی دانشگاه تهران و سخنران نشست، اشاره نمود و و دو اثر برجسته وی در موضوع اصالت و جعل سند را به حاضران معرفی کرد. همچنین، محمدی بر ضرورت مطالعه این آثار به عنوان منابع مهم در این حوزه تأکید نمود.

در بخش دیگری از برنامه، با پیشنهاد شیخ‌الحکمایی، تصویر یک سند از طریق نمایشگر در اختیار حاضران قرار گرفت. وی از شرکت‌کنندگان خواست تا پس از مطالعه متن سند، نام آن را حدس زده و نوع سند را در دسته‌بندی‌های رایج (دیوانی یا شرعی) مشخص کنند. حاضران نظرات خود را درباره اصالت یا جعلی بودن سند مطرح کردند و شیخ‌الحکمایی با تشریح روش‌های سندشناسی، به بررسی ساختار ظاهری و محتوایی سند پرداخت و نکاتی را در زمینه تشخیص اصالت یا جعل، از جمله تحلیل خط، اسامی، تاریخ مهر و نوع نگارش، ارائه کرد.

این نشست با پرسش و پاسخ میان شیخ‌الحکمایی و پژوهشگران حاضر در جلسه ادامه یافت. وی در پاسخ به سؤالات، بر اهمیت احراز اصالت اسناد تأکید کرده و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را نهادی مرجع برای هدایت علمی و تخصصی این حوزه معرفی کرد.