نخستین همایش مطالعات تاریخ ایران در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار شد
در تاریخ 22 تیر ماه 1391 مرکزاسناد و کتابخانه ملی فارس میزبان نخستین همایش علمی مطالعات تاریخ ایران بود. این همایش با هدف بررسی علمی و انتقادی از مقطعی مهم از تاریخ ایران و مصادف با یاد روز پروفسور علی رضا شاپور شهبازی و رونمایی از کتاب تاریخ ساسانیان ایشان برگزار شد.
در این مراسم نخست دکتر محمد علی رنجبر با اشاره به رویکرد علمی همایش درمورد جایگاه تاریخ دوره باستان ایران گفتند: نباید به دوره باستان نگاهی انکاری ویا صرفا از روی شیفتگی داشت. دوران ایران باستان به مرتبه یک دوره تمدنی نایل شد از این رو تاثیرات و پیامدهای خاص خود را داشت. اما همچون هر دوره تاریخی دارای فراز و فرود بود. از اینرو باید این دوره را با نگرش انتقادی و با ملاحظه پیروزی ها و ناکامی های آن دید. افتخارات دوران باستان قابل تقدیر است اما نگاه علمی حکم می کند که کاستی ها و نواقص این دوران نیز بررسی شود.
وی در ادامه با یاد از پروفسور شهبازی ویژگی مهم او را نگاه روش مند، علمی و انتقادی او به تاریخ دانستند. رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان فارس ادامه داد: «شهبازی» همواره در کنار علاقه بسیار خود به تاریخ ایران در سخنرانی ها و مقالات و نگارش های خود مستند سخن می گفت و واقعیت، محور پژوهش های او بود.
وی با اشاره به دو تمدن آریایی ایرانی و اسلامی ایرانی یادآور شد: در تمدن اسلامی ایرانی هماهنگ با ارزش های اسلامی دستاورد های ایران باستان نیز وارد شد .
پس از سخنان مدیر مرکز فارس، مدیر کل میراث فارس و سپس مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید سخن گفتند.
در ادامه از آخرین اثر دکتر شهبازی با عنوان تاریخ ساسانیان با حضور چهره های فرهنگی و ادبی رو نمایی شد.
بخش نشست علمی این همایش با سخنرانیهای زیر برگزار شد:
-سخنرانی دکتر علی نوروز زاده چگینی، باستان شناس: معرفی و ارزیابی کتاب تاریخ ساسانیان
-سخنرانی دکتر محمد تقی ایمانپور، استاد دانشگاه فردوسی مشهد: جایگاه شهبازی در مطالعات هخامنشی
-سخنرانی دکتر عسکری، از تختگاه تا شهر پارسه: بررسی مطالعات نوین هخامنشی
بخش رونمایی از کتاب تاریخ ساسانیان
- این همایش از ساعت 17 شروع و تا ساعت 21 ادامه داشت
- استقبال از این مراسم چشمگیر بود به نحوی که تعدادی در حاشیه سالن همایش ایستاده بودند، و بازتاب خبری گسترده ای در رسانه ها داشت. چهره های بنام فرهنگی و علمی در این مراسم حضور داشتند.