پویش «کتابخوانی ملی» ادامه دارد

فریده مهدوی دامغانی مطالعه آثاری امید بخش برای داشتن زندگی خوب را پیشنهاد داد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۶ - ۱۱:۴۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۹:۹
فریده مهدوی دامغانی مطالعه آثاری امید بخش برای داشتن زندگی خوب را پیشنهاد داد
فریده مهدوی دامغانی مترجم، ناشر و پژوهشگر به پویش «کتابخوانی ملی» پیوست و گفت: در این پویش ملی تلاش من بر این است، مطالعه آثاری که برای جامعه امروز ایران لازم، مفید و امیدبخش است و به داشتن یک زندگی خوب کمک می کند را معرفی کنم.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فریده مهدوی دامغانی مترجم، ناشر و پژوهشگر با پیوستن به پویش «کتابخوانی ملی» آثاری کلاسیک، عرفانی، دینی را پیشنهاد داد و گفت: تعدادی از آثار ماندگار که مطالعه آنها برای جامعه امروز لازم و مفید است و مطالعه آن برای مخاطب خوشایند است را در پویش «کتابخوانی ملی» معرفی می کنم.
وی افزود: نخستین اثری را که در این پویش ملی معرفی می کنم، کتابی است با عنوان «زندگانی نو» اثر دانته آلیگیری است. دانته در این  اثر از عشق پاک خود به دوشیزه ای به نام «بئاتریس» و روح پاک و فرشته گون این بانو و اندیشه وی سخن می گوید. خواننده می تواند تکامل ذهنی و عاطفی شاعر را با توضیحات شاعرانه دنبال کند و با یکی از لطیف ترین داستان های عاشقانه غرب آشنا شود.
این مترجم در ادامه «بینوایان» اثر ویکتور هوگو را برای مطالعه معرفی کرد و افزود: این کتاب مهمترین اثر در ادبیات فرانسه به شمار می رود و نویسنده آن در تلاش است از همه مسائلی که به دلیل فقر گریبان گیر طبقه محروم و مستضعف جامعه شده است، سخن به میان آورد. این کتاب توصیفی از ایثارگری های انسان والا با تمام صفات نیک و پسندیده ای که همه انسان ها در آرزوی دست یافتن به آن هستند، می پردازد. این کتاب از همه جنبه های عشق اعم از عشق به میهن، عشق پدرانه و نیز عشق نافرجام سخن می گوید.
مهدوی دامغانی ادامه داد: «شازده کوچولو» اثر آنتوان دو سنت اگزوپری کتاب دیگری است که در این پویش ملی برای مطالعه معرفی می کنم، مطالعه این اثر یکی از مهمترین ضروریات برای جامعه امروزی است و یکی از لطیف ترین و پراحساس ترین آثار ماندگار در ادبیات جهان به شمار می رود. نویسنده با این کتاب خواننده را به دنیای متفاوت و ماورای زمینی که در عین حال  شباهت زیادی با دنیای زمینی دارد سوق می دهد، او با داستانی بسیار ساده و دل انگیز مهمترین گنجینه های معنونی و عاطفی بشر که محبت، دوستی، وفاداری و عشق به هم نوع است را برای مخاطب تشریح می کند.
وی گفت: اثر بعدی «همه موجودات بزرگ و کوچک» اثر جیمز هریوت را برای مطالعه پیشنهاد می کنم، این کتاب در ایران با عنوان«کیست که نخندد» چاپ شد، این اثر پس از گذشت پنجاه سال از زمان نخستین چاپ هنوز یکی از پرفروش ترین کتاب های دنیا است. داستانی سراسر از شادی، محب، عشق، وحدت میان انسان ها و حیوانات و طبیعتی سرسبز است؛ در این کتاب، داستان واقعی دامپزشکی در انگلستان در سال های پیش از جنگ جهانی دوم را مطرح می کند که اتفاقات بسیار شیرین و دل انگیزی را که برای افراد در دهکده ای سرسبز و زیبا رخ می دهد؛ را به تصویر می کشد.
مجموعه هشت جلدی «آنی رویای سبز» اثر لوسی‌مود مونتگمری کتاب دیگری است که مهدوی دامغانی مطالعه آن را به مخاطبان پیشنهاد داد و در توضیح گفت: در این کتاب همه آرمان ها و آرزوهای زیبای بشری و نیزهمه احساسات خوب و خوشایند در قالب داستانی شیرین به نقل زندگی یک دختر جوان و رویایی و خوش بین و مهربان به تصویر درآمده است؛ ‌نویسنده در این روایت شاد و خوشایند از زندگی دختری جوان، خوش بینی، امید و هدفمند بودن در دنیا را به مخاطبان می آموزد.
این مترجم افزود: «صحیفه مبارکه سجادیه حضرت امام سجاد علیه السلام» مربوط به نیایش ها و راز و نیازهای این امام مهربان است که تاثیر آن در تکامل اخلاقی و معنوی انسان غیر قابل انکار است و اثری یگانه را ساخته است؛ این نیایش ها مختص زمان، مکان یا دین خاصی نیست و در دنیای ماشینی و سرشار از مشکلات امروز می تواند یاری رسان لطیف و مهربان باشد به طوری که انسان به سلامت از انواع چالش های زندگی عبور کند و بر میزان معنویت خود بیافزاید.
مهدوی دامغانی در ادامه مجموعه چهارجلدی «جنگجوی صلح جو»، «سفر مقدس»، «قوانین روحانی» و «مسیر پنهان» اثر دن میلمن را به عنوان کتابی دیگر برای مطالعه معرفی کرد و گفت: این اثر کمک می کند انسان با توانمندی های درونی خود آشنا شود. نویسنده با روایت داستان زندگی خود از تمام آزمون ها، چالش ها و تعالیم معنوی که با راهنمایی های استادان خود ناگزیر از عبور و فائق آمدن بر آن ها بوده است، سخن می گوید.
این مترجم در پایان افزود: در مجموعه 10جلدی «در آغوش نور» صحبت از بهشت و دیدار از انسان هایی از عالم بالا و فضای روح پرور بهشت و بازگشت دوباره آنها به عالم خاکی آمده است. نویسنده در هر جلد از تجربه نزدیک به مرگ خود سخن می گوید و مراحل رفتن به عالمی فراسوی عالم زمینی را توصیف می کند و از تعالیم روحانی که با تمام اعتقادات ادیان گوناگون جهان مطابقت و هماهنگی دارد، سخن می گوید.
پایان خبر/


عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائي مطرح کرد

اجرای شاخص های کیفی و کمی برای سنجش عملکرد کتابخانه ملی ضروری است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۶ - ۱۱:۲۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۲۱:۵۰
اجرای شاخص های کیفی و کمی برای سنجش عملکرد کتابخانه ملی ضروری است
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی معتقد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اسناد تاریخی کشور را در خود جای داده و حافظه مکتوب ملی ایران است. بر همین اساس برای ارائه خدمات بهینه، طراحی و اجرای شاخص های کیفی و کمی برای سنجش عملکرد کتابخانه و آرشیو ملی ضروری است.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، میترا صمیعی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی و دبیر کمیته « TC46» سازمان ملی استاندارد ایران با بیان این مطلب با اشاره به رونمایی از سامانه پیشخوان برخط شاخص‌های عملکرد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران (داشبورد) گفت: در سال های اخیر نظام ارزیابی عملکرد در دولت به سمت مدیریت عملکرد حرکت کرده است و هدف از این ارزیابی ها، ارزش گذاری به فرهنگ کار گروهی در سازمان و مشارکت در نیل به اهداف سازمانی است و کتابخانه های ملی در هر کشوری دارایی اجتماعی و گنجینه های ارزشمند دانش به شمار می آیند و نقش مهمی در ارائه و تضمین دسترسی به دانش و فرهنگ گذشته و حال ایفا می کنند و خدمات و تکالیف ویژه ای در مقایسه با سایر کتابخانه ها ( دانشگاهی ، عمومی و...) دارند.
صمیعی افزود: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اسناد تاریخی کشور را در خود جای داده و حافظه مکتوب ملی ایران است. این سازمان ملی، در برگیرنده آثار ارزشمند، نادر و دارای اهمیت فرهنگی و به عبارتی، سرمایه ای گرانبها برای ایران است. هدف اصلی تمام کتابخانه ها و آرشیوهای ملی جهان، ارئه خدمات با کیفیت و کارآمد است، لذا برای رسیدن به این خدمات ضروری است که شاخص های کیفی و کمی برای سنجش عملکرد کتابخانه های و آرشیوهای ملی طراحی و اجرا شود. برای سنجش کیفیت فرایندها و عملکرد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران لازم است که این شاخص های عملکردی متناسب با اهداف و ماموریت های سازمان تدوین شود. 
دبیر کمیته « TC46» سازمان ملی استاندارد ایران تاکید کرد: شاخص های عملکرد معیاری برای اندازه گیری و ارزیابی عوامل حیاتی در موفقیت سازمان ها و بیانگر میزان موفقیت سازمان ها در دستیابی به اهداف کلیدی است. این شاخص ها از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت است. ارزیابی عملکرد زمانی کارآمد است که در آنها با انتخاب شاخص های کلیدی عملکرد استاندارد بتوانیم به بررسی و ارزیابی عملکرد سازمان بپردازیم. 
وی افزود: در سند راهبردی سازمان که در سایت NLAI موجود است، راهبرد کلان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران توسعه شبکه ملی دانش از مسیرهای راهبردی است. یکی از مسیرهای راهبردی «بازآفرینی دانش بنیان سازمان» تعریف شده است که در ذیل آن، یکی از برنامه های راهبردی سازمان «توسعۀ کارایی و اثربخشی سازمانی» است که در زیر مجوعه های آن دستیابی به «استقرار نظام جامع مدیریت عملکرد سازمانی» و «بازمهندسی فرایندهای سازمان و اصلاح روش ها»، به عنوان اهداف کلیدی تعریف شده است.
صمیعی یادآور شد: برای تدوین این شاخص های عملکردی کلیدی(KPI)، به منظور ارزیابی و ارزش گذاری یک، یا چند فعالیت، برنامه یا هدف با استفاده از یک مبنا، یک استاندارد یا ترکیبی از آنها، بهتر است از استانداردهای بین المللی موجود استفاده کرد و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از استانداردهای بین المللی ایزو(ISO/TR 28118:2009) )؛ ( ISO 9004:2018)؛(ISO 11620:2014) در تدوین این شاخص های عملکرد استفاده کرده است.
وی تاکید کرد: اگرچه این استانداردها شاخص های کمی را ارائه می کنند. پیشنهاد می شود به منظور سنجش کیفیت عملکرد سازمانی از استاندارد بین المللی (ISO 21248:2019 ) استفاده شود. استاندارد ISO 21248: 2019 (اطلاعات و مستندسازی - ارزیابی کیفیت کتابخانه‌های ملی)، ۳۴ شاخص عملکردی برای ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه ملی فراهم می‌کند. این استاندارد می‌کوشد تا کل مجموعه وظایف کتابخانه‌ ملی، از مجموعه ملی و کتابشناسی ملی گرفته تا رویدادهای فرهنگی و خدمات آموزشی را پوشش دهد. همچنین این استاندارد روش‌های ارزیابی اثر و نفوذ کتابخانه‌های ملی را شناسایی و توصیف می‌کند. کتابخانه‌های ملی برای تاثیرگذاری بر بازدیدکنندگان شیوه‌های متفاوتی با کتابخانه عمومی یا دانشگاهی دارند؛ تاثیر آن‌ها فراتر از سایر نهادها یا عامه مردم است.
دبیر کمیته TC46سازمان ملی استاندارد ایران ادامه داد: این استاندارد مهم‌ترین گروه‌های کاربری همچون پژوهشگران، اساتید و دانشجویان، کتابخانه‌ها، ناشران و نهادهای دولتی را شناسایی می‌کند. برای ارزیابی اثر کتابخانه برای این گروه‌ها و سایر کاربران، پرسشنامه‌های ویژه‌ای ارائه شده است. روزیتا پال رهبر گروه کارشناسان ایزو که این استاندارد را تدوین کرده‌ است، می گوید :استاندارد ISO 21248 به کتابخانه های ملی کمک می‌کند تا خدمات عمومی خود را بهبود و ارتقاء دهند. "استاندارد ISO 21248: 2019 در کمیته فنی ISO/TC46 ( اطلاعات و اسناد)، کمیته فرعی SC8 (کیفیت - آمار و ارزیابی عملکرد)،تدوین شده‌است که دبیرخانه آن بر عهده جمهوری کره (KATS) است ؛‌البته این استاندارد برای کتابخانه های ملی تعریف شده است  و متاسفانه استاندارد بین المللی در زمینه آرشیو بسیار اندک است .
پایان خبر//

پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران انجام می‌دهد

همایش بین‌المللی «تاریخ اجتماعی بیماری‌های همه‌گیر در تاریخ معاصر ایران» برگزار می‌شود


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۶ - ۱۰:۲۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۹/۱۲/۱۶ - ۱۱:۲۳:۹
همایش بین‌المللی «تاریخ اجتماعی بیماری‌های همه‌گیر در تاریخ معاصر ایران» برگزار می‌شود
همایش بین‌المللی «تاریخ اجتماعی بیماری‌های همه‌‌گیر در تاریخ معاصر ایران» به همت پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ربابه معتقدی عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در توضیح جزئیات این خبر گرفت: طرح برگزاری «همایش بین‌المللی تاریخ اجتماعی بیماری‌های همه‌گیر در تاریخ معاصر ایران» اردیبهشت ماه سال جاری تایید و بلافاصله محورهای همایش تعیین و نخستین فراخوان در خردادماه منتشر شد و طبق برنامه ریزی انجام شده، این همایش، روز دوشنبه 18 اسفندماه، ساعت 10 الی 14 به صورت مجازی برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: مهجور ماندن تاریخ اجتماعی و لایه‌های پنهان زندگی مردم در پیچ و خم بحران‌ها، ما را بر آن داشت تا با برپایی «همایش بین‌المللی تاریخ اجتماعی بیماری‌های همه‌گیر در تاریخ معاصر ایران» برشی از لایه‌های پنهان این بخش از زندگی مردم را مطرح کنیم.

عضو هیئت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: برگزاری همایش بین‌المللی تاریخ اجتماعی بیماری‌های همه‌گیر در تاریخ معاصر ایران با استقبال جامعه تاریخ مواجه شد و یاران علاقه‌مند، پیگیر اخذ امتیاز ISC و مطرح کردن این همایش در سطح بین‌المللی شدند. درواقع در شرایط فعلی و شیوع ویروس کرونا، با یادآوری تاریخ اجتماعی بیماری‌های همه گیر در ایران معاصر، تاریخ‌پژوهان را دعوت کردیم تا به این بخش از تاریخ مغفول مانده، بپردازند.

معتقدی تصریح کرد: در طول این مدت با وجود همه‌گیری ویروس کرونا و نیمه تعطیلی سازمان‌ها و وزارت‌خانه‌ها و خارج از دسترس بودن بسیاری از متخصصان و اساتید، کارها به سختی پیش رفت، اما خوشبختانه باب همایشی در تاریخ اجتماعی گشوده شد.

لازم به توضیح است، ورود برای عموم در «همایش بین‌المللی تاریخ اجتماعی بیماری‌های همه‌‌گیر در تاریخ معاصر ایران» آزاد است و علاقمندان برای حضور می‌توانند روز دوشنبه، 18 اسفند ساعت 10 با مراجعه به آدرس:‌ « vc.nlai.ir/esfand » در این همایش شرکت کنند.

پایان خبر//


فعالیت «گروه تحقیقات تاریخی معاصر و تاریخ شفاهی» به تصویر کشیده شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۳ - ۹:۵۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۲۱:۴۲
فعالیت «گروه تحقیقات تاریخی معاصر و تاریخ شفاهی» به تصویر کشیده شد
فعالیت «گروه تحقیقات تاریخی معاصر و تاریخ شفاهی» زیرمجموعه پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با عنوان «99 ثانیه با حافظان میراث مکتوب ایران» تولید و منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فیلم‌های 99 ثانیه‌ای با هدف آگاهی‌بخشی و شناساندن فعالیت بخش‌های مختلف آرشیو ملی و کتابخانه ملی به مخاطبان و تبیین داشته‌های میراث مکتوب کشور در حافظه ملی ایرانیان تولید و منتشر می‌شود.

 جدیدترین ویدئو این مجموعه به فعالیت «گروه تحقیقات تاریخی معاصر و تاریخ شفاهی» زیرمجموعه پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به مدیریت حوریه سعیدی معاون اسناد اختصاص دارد.

طرح «99 ثانیه با حافظان میراث مکتوب ایران» در پاسخ به نیازسنجی مخاطبان، با ساختار امروزی، ضرباهنگ سریع با بهره‌گیری از عکس، ویدئو، گرافیک، موشن‌گرافیک، مصاحبه و متن‌های حاوی اطلاعات مربوطه است که بدون برون‌سپاری و بدون هزینه تولید و فقط با اتکا، ابتکار و مهارت کارشناسان اداره‌کل حوزه ریاست، روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تولید می‌شود.

مجموعه فیلم‌های 99 ثانیه به عنوان بخشی از تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و میراث مکتوب کشور پس از پخش و انتشار، آرشیو شده و برای علاقه‌مندان و پژوهشگران قابل دسترس خواهد بود.

تاکنون فیلم‌های کوتاه 99 ثانیه‌ای درباره اداره نشریات و پیایندها،‌ اداره‌کل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و زیرمجموعه‌های آن، ‌فعالیت معاونت کتابخانه ملی ایران و ‌اداره‌کل پردازش سازماندهی، فعالیت‌های اداره سازماندهی و فهرست‌نویسی منابع غیر‌کتابی، فعالیت اداره فهرست‌نویسی منابع کتابی، فعالیت‌های اداره مستندسازی، فعالیت مرکز ملی شاپا، فعالیت اداره‌کل فراهم‌آوری، فعالیت اداره فراهم‌آوری، آماده‌سازی و کنترل منابع غیر‌کتابی و پیایندها، فعالیت اداره واسپاری و ثبت آثار، فعالیت گروه صحافی و فعالیت اداره مبادله و اهدا، فعالیت اداره فراهم‌آوری، آماده‌سازی و کنترل منابع کتابی، فعالیت اداره‌کل اطلاع‌رسانی، فعالیت اداره خدمات ویژه مجازی، فعالیت اداره ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی، اداره پیایندهای اداره کل اطلاع رسانی فعالیت اداره خدمات ویژه نابینایان، فعالیت اداره منابع غیر‌کتابی، فعالیت اداره مخازن و کتابخانه عمومی، فعالیت‌های اداره کتابخانه عمومی، فعالیت معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فعالیت پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اداره کل پژوهش و آموزش کتابداری، تالار تخصصی مطالعه زنان، اداره پذیرش و عضویت، اداره کل خدمات آرشیوی معاونت اسناد، اداره ارتباطات آرشیوی، اداره مخازن آرشیوی، اداره‌کل نسخ خطی و نادر، فعالیت گروه سازماندهی نسخه های خطی و چاپ و سنگی، گروه مخزن اداره کل نسخ خطی و نادر ، گروه اطلاع رسانی ادره کل نسخ خطی و نادر، گروه فراهم آوری اداره کل نسخ خطی و نادر، فعالیت اداره کل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد، فعالیت اداره بررسی و اسناد پیش آرشیوی و اداره ارزشیابی و نظارت بر اسناد دستگاه ها، فعالیت اداره اسناد خریداری، اهدایی و امانی، اداره کل تنظیم و توصیف اسناد، گروه توصیف و ‍‍پردازش اسناد نوشتاری، گروه توصیف و پردازش اسناد ویژه، گروه تنظیم و آماده سازی، اداره‌کل توسعه خدمات دیجیتال، گروه آرشیو وب رسانه های دیجیتال و گروه اسناد الکترونیک، گروه توسعه خدمات کاربران، گروه پژوهش های ایرانشناسی و اسلام شناسی و نسخ خطی، گروه پژوهش کتابداری و اطلاع رسانی و علوم داده، اداره نشر منابع کتابی و غیرکتابی، گروه آموزش های کتابداری و اطلاع رسانی، فعالیت گروه مستندسازی داده های اسنادی زیرمجموعه اداره کل تنظیم و توصیف اسناد، فعالیت گروه مطالعه و تحقیقات حفاظت و نگهداری اسناد و فعالیت معاونت توسعه و مدیریت منابع و سرپرست معاونت دیجیتال سازمان اسناد و فعالیت گروه مطالعات آرشیو و استانداردها منتشر شده است. پنجاه و ششمین قسمت از مجموعه فیلم‌های 99 ثانیه به تشریح فعالیت «گروه تحقیقات تاریخی معاصر و تاریخ شفاهی» سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اختصاص دارد.


در سه ماه گذشته انجام شد

اهدای 8 هزار جلد کتاب به نهاد کتابخانه‌های عمومی تحت پوشش غرب کشور


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۳ - ۹:۳۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۲۱:۳۱
اهدای 8 هزار جلد کتاب به نهاد کتابخانه‌های عمومی تحت پوشش غرب کشور
مدیر‌کل اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور از اهدای 8هزار جلد کتاب به نهاد کتابخانه‌های عمومی استان‌های تحت پوشش این مرکز، طی سه ماه گذشته توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، میثاق گودرزی مدیر‌کل اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور با اعلام این خبر گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با هدف ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی، تقویت منابع عمومی و تخصصی و ارتقای سطح کیفی کتابخانه‌های عمومی استان در کتابخانه های روستایی و شهری در این استان، پیش از این بیش از 4 هزار و 400 جلد کتاب به اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان همدان اهدا کرده بود.

وی افزود: حمایت از کتابخانه های عمومی به خصوص در مناطق کم برخوردار در دستور کار است و با پیگیری های صورت گرفته و حمایت ریاست محترم سازمان و همکاران واحد مبادله و اهدا، خوشبختانه امکان اهدای  کتاب بیش از گذشته  به  نهاد کتابخانه های عمومی استان های تحت پوشش مرکز اسناد و کتابخانه منطقه غرب کشور فراهم شده است. 
مدیر‌کل اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور ادامه داد: همچنین  طی 3 ماهه گذشته 8 هزار جلد کتاب به مناطق تحت پوشش مدیریت منطقه غرب کشور اهدا شده است.
گودرزی خاطرنشان کرد: منابع با حضور نماینده کتابخانه عمومی و انتخاب منابع مورد نیاز اهدا شده است که کتابخانه های روستایی و شهری سطح استان و نواحی آموزش و پرورش از جمله دریافت کنندگان این منابع هستند.


‎ در دیدار مدیران ارشد « دیجی ‌کالا» از سازمان اسناد و کتابخانه ملی مطرح شد

پیشنهاد همکاری برای بهبود دسترس پذیری اطلاعات کتاب


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۲ - ۱۳:۵۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۲۱:۲۴
پیشنهاد همکاری برای بهبود دسترس پذیری اطلاعات کتاب
مدیران عامل شرکت فناوری فروش الکترونیک «دیجی کالا» از سازمان اسناد و کتابخانه ملی و بخش های مختلف این سازمان دیدار و برآغاز فرصت های همکاری مابین تاکید کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سعید و حمید محمدی مدیران عامل «دیجی کالا» با حضور در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از بخش های مختلف مجموعه دیدار کردند. 

در این دیدار که با حضور مظفر پاسدار شیرازی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان انجام شد، فرصت های همکاری چند جانبه، آشنایی با دستاوردهای یکپارچه‌سازی، دیجیتال‌سازی فراداده‌های کتاب و کاربردی‌سازی سرعنوان‌‌های موضوعی برای خوانندگان و پژوهشگران مورد بررسی قرار گرفت.

همکاری‌ در هسته‌های نوآوری کتابخانه ملی و «دیجی‌کالا» برای فرآیندهای بهبود دسترس‌پذیر‌ی اطلاعات از دیگر مواردی بود که در این جلسه بر آن تاکید شد.

لازم به توضیح است شرکت فناوری فروش الکترونیک «دیجی‌کالا» یکی از شرکت های بزرگ فناوری فروش آنلاین در کشور است که بر تجارت الکترونیک تمرکز دارد. مدل کسب‌وکار «دیجی‌کالا» یک آمیختگی از بازارگاه مجازی و خرده‌فروشی است.


نشست مجازی «ایران و ارمنستان» برگزار می‌شود


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۲ - ۱۳:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۹/۱۲/۱۲ - ۱۳:۱۴:۱۶
نشست مجازی «ایران و ارمنستان» برگزار می‌شود
نشست مجازی «ایران و ارمنستان» از دریچه نوشته‌ها و شواهد تاریخی و جغرافیایی و زبانی و دینی از سوی معاونت پژوهش و منابع دیجیتال اداره کل پژوهش و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نشست مجازی «ایران و ارمنستان» از دریچه نوشته‌ها و شواهد تاریخی و جغرافیایی و زبانی و دینی از سوی معاونت پژوهش و منابع دیجیتال اداره کل پژوهش و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در تاریخ 13 اسفند، ساعت 12، برگزار می‌شود.

در این نشست مجازی «هاسمیک گرگوریان» درباره قطعات اشعار فارسی در اشعار شاعران ارمنی در سده 15 و 16 میلادی صحبت می‌کند و «کریستین گوستیگیان» فرمان‌ فرمانروایان صفوی موجود در کتابخانه «ماتناداران» را به عنوان منابع شناخته شده روابط ایران و ارمنستان در سده‌های 16 و 18 میلادی مورد بررسی قرار می‌دهد.

فرح زاهدی نیز درباره مانویت در ارمنستان به روایت دست نوشه سُغدی صحبت می‌کند و علی محمد طرفداری دبیر این نشست است.

لازم به توضیح است نشست «ایران و ارمنستان» به صورت مجازی برگزار می‌شود و ورود برای عموم نیز آزاد است. علاقه‌مندان به حضور در این نشست به آدرس: «vc.nlai.ir/esfand» مراجعه کنند.

پایان خبر//


فعالیت «گروه مطالعات آرشیو و استانداردها» به تصویر کشیده شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۲ - ۱۳:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۲۱:۱۴
فعالیت «گروه مطالعات آرشیو و استانداردها» به تصویر کشیده شد
فعالیت «گروه مطالعات آرشیو و استانداردها» زیرمجموعه پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با عنوان «99 ثانیه با حافظان میراث مکتوب ایران» تولید و منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فیلم‌های 99 ثانیه‌ای با هدف آگاهی‌بخشی و شناساندن فعالیت بخش‌های مختلف آرشیو ملی و کتابخانه ملی به مخاطبان و تبیین داشته‌های میراث مکتوب کشور در حافظه ملی ایرانیان تولید و منتشر می‌شود.

 جدیدترین ویدئو این مجموعه به فعالیت « گروه مطالعات آرشیو و استانداردها» زیرمجموعه پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به مدیریت ربابه معتقدی اختصاص دارد.

طرح «99 ثانیه با حافظان میراث مکتوب ایران» در پاسخ به نیازسنجی مخاطبان، با ساختار امروزی، ضرباهنگ سریع با بهره‌گیری از عکس، ویدئو، گرافیک، موشن‌گرافیک، مصاحبه و متن‌های حاوی اطلاعات مربوطه است که بدون برون‌سپاری و بدون هزینه تولید و فقط با اتکا، ابتکار و مهارت کارشناسان اداره‌کل حوزه ریاست، روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تولید می‌شود.

مجموعه فیلم‌های 99 ثانیه به عنوان بخشی از تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و میراث مکتوب کشور پس از پخش و انتشار، آرشیو شده و برای علاقه‌مندان و پژوهشگران قابل دسترس خواهد بود.

تاکنون فیلم‌های کوتاه 99 ثانیه‌ای درباره اداره نشریات و پیایندها،‌ اداره‌کل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و زیرمجموعه‌های آن، ‌فعالیت معاونت کتابخانه ملی ایران و ‌اداره‌کل پردازش سازماندهی، فعالیت‌های اداره سازماندهی و فهرست‌نویسی منابع غیر‌کتابی، فعالیت اداره فهرست‌نویسی منابع کتابی، فعالیت‌های اداره مستندسازی، فعالیت مرکز ملی شاپا، فعالیت اداره‌کل فراهم‌آوری، فعالیت اداره فراهم‌آوری، آماده‌سازی و کنترل منابع غیر‌کتابی و پیایندها، فعالیت اداره واسپاری و ثبت آثار، فعالیت گروه صحافی و فعالیت اداره مبادله و اهدا، فعالیت اداره فراهم‌آوری، آماده‌سازی و کنترل منابع کتابی، فعالیت اداره‌کل اطلاع‌رسانی، فعالیت اداره خدمات ویژه مجازی، فعالیت اداره ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی، اداره پیایندهای اداره کل اطلاع رسانی فعالیت اداره خدمات ویژه نابینایان، فعالیت اداره منابع غیر‌کتابی، فعالیت اداره مخازن و کتابخانه عمومی، فعالیت‌های اداره کتابخانه عمومی، فعالیت معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فعالیت پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اداره کل پژوهش و آموزش کتابداری، تالار تخصصی مطالعه زنان، اداره پذیرش و عضویت، اداره کل خدمات آرشیوی معاونت اسناد، اداره ارتباطات آرشیوی، اداره مخازن آرشیوی، اداره‌کل نسخ خطی و نادر، فعالیت گروه سازماندهی نسخه های خطی و چاپ و سنگی، گروه مخزن اداره کل نسخ خطی و نادر ، گروه اطلاع رسانی ادره کل نسخ خطی و نادر، گروه فراهم آوری اداره کل نسخ خطی و نادر، فعالیت اداره کل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد، فعالیت اداره بررسی و اسناد پیش آرشیوی و اداره ارزشیابی و نظارت بر اسناد دستگاه ها، فعالیت اداره اسناد خریداری، اهدایی و امانی، اداره کل تنظیم و توصیف اسناد، گروه توصیف و ‍‍پردازش اسناد نوشتاری، گروه توصیف و پردازش اسناد ویژه، گروه تنظیم و آماده سازی، اداره‌کل توسعه خدمات دیجیتال، گروه آرشیو وب رسانه های دیجیتال و گروه اسناد الکترونیک، گروه توسعه خدمات کاربران، گروه پژوهش های ایرانشناسی و اسلام شناسی و نسخ خطی، گروه پژوهش کتابداری و اطلاع رسانی و علوم داده، اداره نشر منابع کتابی و غیرکتابی، گروه آموزش های کتابداری و اطلاع رسانی، فعالیت گروه مستندسازی داده های اسنادی زیرمجموعه اداره کل تنظیم و توصیف اسناد، فعالیت گروه مطالعه و تحقیقات حفاظت و نگهداری اسناد و فعالیت معاونت توسعه و مدیریت منابع و سرپرست معاونت دیجیتال سازمان اسناد منتشر شده است. پنجاه و پنجمین قسمت از مجموعه فیلم‌های 99 ثانیه به تشریح فعالیت «گروه مطالعات آرشیو و استانداردها» سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اختصاص دارد.


تفاهم نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و بنیاد ملی نخبگان امضا شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۲ - ۱۰:۵۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۲۱:۷
تفاهم نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و بنیاد ملی نخبگان امضا شد
تفاهم نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و بنیاد ملی نخبگان به منظور همکاری های علمی، فرهنگی، پژوهشی و اشتراک گذاری تجربیات و منابع اطلاعاتی به امضای اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و محمود سعادت فومنی رسید.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: بر اساس دستورالعمل، عضویت در کتابخانه ملی ایران مستلزم دارا بودن مدرک فوق لیسانس به بالا است. اما نخبگان از این امر مستثنی هستند و با معرفی نامه بنیاد ملی نخبگان می توانند به عضویت کتابخامه ملی درآیند و هم اکنون تعداد قابل ملاحظه‌ای افراد نخبه در کتابخانه ملی ایران نیز عضو هستند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه به تعاملات مطلوب سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با دستگاه ها و مراکز علمی و پژوهشگاه‌ها اشاره کرد و افزود: در دوران کرونا بسیاری از منابع این سازمان دیجیتال‌سازی شدند و سامانه «سنا» برای دسترس پذیرشدن اطلاعات مربوط به نشریات راه اندازی شد. در این سامانه نشریات از زمان قاجار تا امروز بارگذاری و منتشر شده اند. 
وی تاکید کرد: باید با مراکز علمی تعاملات علمی صورت گیرد و بر همین اساس معاونت پژوهشی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تعریف شده و در تلاش برای پربار کردن منابع علمی است تا در نهایت این منابع در اختیار محققان و پژوهشگران قرار گیرد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: استفاده از اسناد به عنوان مستندات در مطالعات و تحقیقات پژوهشی اهمیت بسیاری دارد، اما از مقوله سند در پژوهش ها استفاده درست نمی شود. این درحالی است که سند به عنوان یکی از داشته های تحقیقی باید به کار محقق آید. زیرا اگر اسناد مورد استفاده قرار گیرند بی‌تردید نتایج بهتری را دربر دارد. 
بروجردی اضافه کرد: دغدغه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران آوردن کتابخانه به دل دستگاه ها و مراکز علمی است و تلاش دارد فعالان مراکز علمی را به کتابخانه ملی ایران دعوت کند تا این افراد کمبودها، نقصان ها و ایرادات را با دانش خودشان برطرف کنند و یکی از اهداف انعقاد تفاهم نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بنیاد ملی نخبگان توجه به همین مسئله است.
وی به امکانات موجود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای حضور نخبگان، پژوهشگران و محققان اشاره کرد و گفت: در این سازمان برای اساتید اتاق پژوهشی در نظر گرفته شده است و می توانند در فضایی آرام تحقیقات خود را انجام دهند.ضمن اینکه اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی فضای مناسبی برای طرح مباحث علمی را فراهم کرده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر تعداد 34 هزارکتاب خطی، ۲۸ هزار کتاب کودک و ۱۶۰ هزار پایان نامه در سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بارگذاری شده است و پیش از شیوع ویروس کرونا روزانه شاهد حضور ۱۷۰۰ مراجعه کننده به کتابخانه ملی ایران بودیم که امروز با شرایط کرونایی، روزانه ۹۰۰ نفر به طور میانگین به کتابخانه ملی ایران مراجعه می کند البته در ابتدای شیوع ویروس کرونا ظریت پذیرش رابه یک سوم کاهش داده بودیم.
محمود سعادت فومنی در ادامه گفت: در مجموعه بنیاد ملی نخبگان دو گروه استعدادهای برتر و و سرآمدان وجود دارند، استعدادهای برتر به فضایی مناسب برای نقش آفرینی در کشور نیاز دارند و در عین حال لازم است با توجه به شرایط کشور زمینه‌های اثرگذاری سرآمدان نیز افزایش یابد.
وی به آفت های موجود در این حوزه اشاره کرد و گفت: متاسفانه بخشی از استعدادهای برتر به خارج از کشور کوچ می کنند امید است وضعیت به شکلی فراهم شود که مهاجرت معکوس صورت بگیرند و این افراد به کشور بازگردند. ضمن اینکه هویت بخشی عامل مهمی در ماندگاری استعدادها است؛ به طوری که چنانچه پیوند فرهنگی افراد با هویت ایرانی و اسلامی آنها بیشتر شود بی تردید کمک خواهد کرد که استعدادهای برتر به کشور بازگردند و به مردم و کشور خودشان خدمات شایسته‌ای ارائه دهند.
سعادت فومنی تاکید کرد: باید به هر بهانه‌ای ارتباط میان نخبگان و کتابخانه ملی ایران قوی‌تر شود و این افراد به نحوی در این مسیر هدایت شوند. آشنایی استعدادهای برتر با این مجموعه ها می تواند به اشکال مختلفی از جمله بهره مندی از امکانات فضای مجازی صورت گیرد اما قدم اول را باید ما برداریم و این مهم مستلزم بسترسازی مناسب است.
وی درباره همکاری بنیاد ملی نخبگان با معاونت پژوهشی و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت:  در تولید محتوا و ترویج داشته های پژوهشی برای استعدادهای برتر تلاش می کنیم و بنیاد ملی نخبگان آمادگی حمایت مالی و معنوی از اقدامات مربوط به این امر را دارد.
محمود سعادت فومنی به رسالت بنیاد ملی نخبگان اشاره کرد و گفت: این نهاد در تلاش است از صاحبان علم تکریم به عمل آورد چراکه اهالی علم الگویی برای سایر افراد و استعدادهای برتر به شمار می‌آیند. در این راستا بیش از ۱۰۰ برنامه در استان ها و شهرهای مختلف کشور برای تکریم صاحبان علم برگزار شده است. در این بین ماندگار کردن صاحبان علم و نخبگان یکی از اقداماتی است که می‌تواند به عنوان رسالت مشترک سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و بنیاد ملی نخبگان مطرح شود.
وی اضافه کرد: یکی از اقدامات بنیاد ملی نخبگان مشارکت دادن استعدادهای برتر در حل مسائل تعریف شده است به طوری که این استعدادها در حل مسائل مشارکت می کنند بر همین اساس مطلوب است تا پای استعدادهای برتر به کتابخانه ملی ایران باز شود و مسئله های مورد نیاز این نهاد برای مشارکت و حل و فصل شدن در بین این افراد مطرح شود.
فریبرز خسروی معاون کتابخانه ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امضای تفاهم نامه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بنیاد ملی نخبگان را اقدام موثر عنوان کرد و گفت: در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اطلاعات سر و کار داریم. زیرا دنیای امروز دنیای اطلاعات است و کمک به تحلیل این اطلاعات ارزش افزوده به بار می آورد و می تواند برای تصمیم سازی در کشور مفید واقع شود. سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای رفتن به سمت این تحلیل ها و آنالیز اطلاعات، نیاز به تلاش و کوشش نخبگان دارد.
معاون کتابخانه ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران حرکت خود را با استارت آپ ها در حوزه اطلاعات و آنالیز اطلاعات آغاز کرده است که نخبگان در این زمینه می‌توانند فعالیت مفید و موثری را داشته باشند.
فاطمه جان احمدی معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: بی تردید هیچ کشوری توسعه یافته نیست مگر اینکه نظام توسعه یافتگی خود را بر پایه علم و دانش قرار داده باشد. همه نخبگان بخشی از زندگی خود را در کتابخانه ها گذرانده اند کسی نیست که ادعا کند علم خود را از مسیر  کتابخانه به دست نیاورده است.
وی ادامه داد: معاونت پژوهشی و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ظرفیت های گشترده ای برای برقراری تعامل با بنیاد ملی نخبگان دارد. در این بخش ۶ گروه وجود دارد که یکی از آنها مربوط به حوزه تاریخ شفاهی است و این امر از جمله گروه هایی است که می تواند مفید و موثر واقع شود. 
آریا الستی معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان نیز گفت: خدمات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در میان دانشگاهیان و اهالی علم و پژوهش به شکل جامع معرفی و شناخته نشده است و از ظرفیت های این سازمان ملی اطلاعات کاملی در دست نیست و لازم است این خدمات و اطلاعات به نحو شایسته در اختیار نخبگان قرار گیرد و دسترسی به منابع بیش از گذشته فراهم شود.
حسن سالاریه معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان اظهار داشت: در راستای تفاهم نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و بنیاد ملی نخبگان، اجرای برنامه‌های بازدید برای دانشجویان می تواند بسیار مفید و موثر واقع شود ضمن اینکه برای پیشبرد فرایندهای الکترونیکی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران می‌توان از ظرفیت دانشجویان بهره‌مند شد.
منصور انبیا معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد ملی نخبگان نیز به اهمیت و ارزش کتاب و کتابخانه ملی ایران اشاره کرد و گفت: امید است با امضای این تفاهم نامه همکاری بین این دو نهاد بتوان مسیر را برای تعاملات بیشتر نخبگان با کتابخانه ملی ایران هموارتر کرد.
داوود طالبی سرپرست دفتر راهبری اجرایی سند راهبردی کشور در امور نخبگان گفت: خوشبختانه تفاهم نامه بنیاد ملی نخبگان با یک سازمان تخصصی، حرفه ای، علمی و پژوهشی منعقد می شود و بر همین اساس ضرورت ایجاب می کند که در راستای اجرایی کردن آن تاکید بیشتری شود. 
طالبی افزود: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در اجرایی کردن سند «میثاق های نظام نخبگان» در سال اول، دوم و سوم جزو سازمان های بسیار موفق از جهت تهیه و انطباق برنامه های خود با سند راهبردی کشور در امور نخبگان بوده است و امسال نیز این سازمان در جایگاه بسیار خوبی در مقایسه با دستگاه های دیگر قرار گرفته است.
وی افزود: امید است سند راهبردی کشور در امور نخبگان و نیز میثاق های نظام نخبگانی به عنوان حسن شروع در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به ثبت ملی برسد.
برگزاری مشترک نمایشگاه ها، همایش ها، نشست ها، کارگاه ها و دوره های آموزشی تخصصی و مراسم تکریم نخبگان، همکاری و مشاوره در جهت دیجیتال‌سازی منابع طرفین و نیز مبادله و اهدای نسخه فیزیکی و دیجیتال به منظورغنی‌سازی منابع یکدیگر، تامین دسترسی و بهره‌برداری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از پایگاه‌های اطلاعاتی که بنیاد ملی نخبگان در آن عضو است و بالعکس، تسهیل در ارائه اطلاعات علمی و فراهم کردن امکان دسترسی و بهره‌برداری از منابع علمی شامل کتب، نشریات و سایر مدارک علمی و تشکیل هسته های برخی از مفاد تفاهم نامه امضا شده میان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و بنیاد ملی نخبگان است.


گام دیگر کتابخانه ملی در مسیر تحول مدیریت منابع انسانی

کسب نشان استاندارد 34000 در کنفرانس ملی مدیریت منابع انسانی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۲ - ۹:۲۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۲۰:۵۹
کسب نشان استاندارد 34000 در کنفرانس ملی مدیریت منابع انسانی
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بر پیشرو بودن این سازمان در کنفرانس ملی مدیریت منابع انسانی تاکید کرد و گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای سومین سال متوالی، در جایزه ملی 34000 ارزیابی تعالی منابع انسانی موفق به کسب نشان برنزی (C2) رتبه چهارم در میان دستگاه های خصوصی و دولتی شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مظفر پاسدار شیرازی معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح این خبر گفت: بحث تقویت حوزه منابع انسانی در سال 96 و با توجه به مشکلات موجود در حوزه منابع انسانی مطرح شد. به این معنا که سازمان از جنبه های مختلف در شاخص های منابع انسانی به خصوص شاخص هایی که برای اداره استخدامی اهمیت داشت، دچار ضعف بود که می توان به کثرت انواع قراردادها و تبعیضهای گسترده در میان کارکنان، نبود انتصاب های شایسته، عدم ورود نیروهای جدید به سازمان در فرایند عادلانه و شایسته سالارانه اشاره کرد. 
وی ادامه داد: از سوی دیگر، در ارزیابی عملکرد اداره کلی که به تازگی به اداره کل توسعه منابع انسانی تغییر نام داده بود متوجه رویکرد کارگزینی وار شدیم. یعنی محوریت تعامل با همکاران مسائل حقوقی بود بماند که در این مساله نیز عدالت برای همه رعایت نشده بود. این اداره کل نیازمند یک تغییر رویکرد اساسی بود تا از محور قراردادن مسائل حقوقی به محور قرار دادن منابع انسانی تحول انجام بشود.
به خصوص اینکه سازمانی مثل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یک سازمان تخصصی است و انجام امور و فعالیت ها مبتنی بر نیروی انسانی است. بنابراین جایگاه حضور نیروی انسانی در این سازمان از اهمیت بیشتریبرخوردار است که برای حل چالش های موجود در این حوزه و علت کاوی مسائل دست یاری به سوی اساتید دانشگاهی در حوزه منابع انسانی دراز کردیم تا با کمک آنها از روش های علمی برای حل چالشهای خویش بهره ببریم.   
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: اولین گام در این عرصه، پیاده سازی سامانه مدیریت عملکرد یا نظام مدیریت عملکرد در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بود که با همکاری آرین قلی پور استاد تمام مدیریت منابع انسانی دانشگاه تهران انجام شد. همچنین کانون ارزیابی شایستگی مدیران را نیز با حضور محمد علی بابایی استاد تمام مدیریت منابع انسانی دانشگاه الزهرا شروع کردیم و در ادامه با کمک ابراهیمی عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مسیر رو ادامه دادیم. نکته حائز اهمیت این بود که راهکارهای ارائه شده توسط اساتید با نظارت ایشان و با کمک همکاران سازمان با توجه به ویژگی های منحصر به فرد سازمان بومی سازی شد.
مدیریت عملکرد منابع انسانی
پاسدار در ادامه توضیح داد: بحث سامانه مدیریت عملکرد یا نظام مدیریت عملکرد در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران فراتر از یک ارزیابی ساده بود. زیرا این طرح دربرگیرنده نظام و سیستمی بود که طی آن سعی کردیم گفتمان فی مابین رئیس و مرئوس را جا بیاندازیم و از سوی دیگر نظامی ایجاد شود تا تفاوت و تمایز بین نیروی توانمند و کوشا با نیروی کمتر کوشا مشخص شود. در راستای این مهم فضایی برای دیده شدن نیروی فعال و پویا فراهم شد و در ادامه توانستیم پاداشی حداقلی متناسب با تلاش افراد در نظر بگیریم. 
وی ادامه داد: از سوی دیگر سعی شد مدیران در سطوح مختلف از پایه تا ارشد به سمت مربی گری هدایت شوند، تا بتوانند در سایه گفتگو،تعامل و تذکر انتظارهایی که از نیروهای خود دارند را صریح بیان کنند، در سامانه مربوطه ثبت کنند و بر اساس آن هر فصل مرئوس خویش را ارزیابی کنند و با ایجاد یک تمایز مثبت انگیزه رشد و توسعه فرد رو مهیا کنند. درهمین زمینه کارگاه های آموزشی برپا شد که این کارگاه هادر جهت توسعه و مدیریت عملکرد تک تک پرسنل بهره برداری شد. 
کانون های ارزیابی شایستگی های مدیران
از سوی دیگر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در بخش مدیران نیز با چالش نبود نگاه شایسته سالارانه در انتصاب مدیران روبرو بود که کانون ارزیابی شایستگی عمومی مدیران برای پست های مدیرکل، معاون مدیرکل و رئیس اداره در سازمان پیاده سازی شد و در این مسیر از سطح پرسنل سازمان فراتر رفتیم و دو فراخوان را در سطح ملی ارائه شد تا فرصت حضور برای سایر متخصصینی  که واجد شرایط هستند نیز فراهم شود.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: کانون ارزیابی شایستگی عمومی مدیران فرآیند بلوغ و بومی سازی برای سازمان داشت و جدا از مهارت های مدیریتی که توسط یک تیم متخصص بیرون از سازمان انجام می شد، یک مرحله مصاحبه تخصصی نیز به آن اضافه شد و تلاش شد نامزد تصدی پست رئیس اداره برای اولین بار در سازمان ضمن بررسی SWOT حوزه مسئولیت مورد نظر برنامه عملیاتی سه ساله نیز ارائه دهد و در مقابل هیات مصاحبه کننده از برنامه خود دفاع کند. 
تدوین کتابچه شرح شغل
وی افزود: ظرف سه سال گذشته بازنگری اساسی روی تک تک فرآیندها انجام شد و بسیاری از فرایندهای سازمان بازمهندسی شد. در خروجی فرآیندها، اتفاق های خوبی رقم خورد که در شاخص عملکرد و سایر اطلاع رسانی انجام شد. متناسب با آنها برای تک تک همکاران برای نخستین بار و با تکیه بر روشهای علمی کتابچه شرح مشاغل سازمان تعریف شد. سابق بر این، تعریف شرح شغل در سازمان وجود نداشت و تلاش شد در راستای ایجاد نظم و شفافیت هر فردی که برای پستی منصوب می شود از کارشناس تا مدیر ارشد، شرح وظایف و ویژگی های خاص آن پست را به پیوست ابلاغش به او تقدیم کنیم.
تشخص جایگاه کارشناسی و برندینگ کارشناسان خبره
پاسدار با اشاره به احیا جایگاه کارشناس در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: یکی از چالشهای کلیدی سازمان تخریب جایگاه کارشناسی و عدم وجود متمایز کارشناسان از یکدیگر بود، وقتی ورودی سازمان در 15 سال گذشته فرایند عادلانه ای نداشته باشد، اعطای رتبه بر اساس شاخصهای کارشناسی نباشد، انتخاب کارمند نمونه با رویکرد شفاف و مبتنی بر عملکرد تخصصی فرد نباشد، همه کارکنان بصورت یکسان سختی کار بگیرند و ... و همه مفاهیم منابع انسانی و عناصر اداری به هدف ترمیم مساوی حقوق همه باشد دیگر انگیزه ای برای کسی برای تلاش بیشتر و عملکرد بهتر نمی ماند. 
در طول این مدت تلاش شد جایگاه کارشناس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را تا حدودی احیا کنیم. یکی از ابزارهای در این مسیر بحث دیده شدن در نظام مدیریت عملکرد کارکنان بود، بازنگری در شیوه انتخاب کارمند نمونه بود، اصلاح شیوه‌نامه رتبه کارشناسی و ساماندهی آن با این رویکرد جدید بود. 
وی تاکید کرد: از سوی دیگر سازمان تلاش کرد در جهت خبره شدن کارشناسان خویش گامهایی بردارد ودر جهت برندسازی کارشناسان خبره خویش در عرصه ملی و بین المللی تلاش کند. به این معنا که حضور و عضویت همکاران را در مجامع تخصصی بین المللی حمایت و تقویت کردیم که می توان به حضور پررنگ تر همکاران در کمیته‌های تخصصی ایفلا اشاره کرد. 
عدالت و هیات اجرایی 
تلاش شد در این سه چهار سال احساس بی عدالتی و تبعیض های ایجاد شده فی مابین انواع قراردادها مرتفع شود که اصلاح تدریجی این فرایند زمان بر بود، ولی میسر شد. یکی دیگر از اتفاق‌های خوب در راستای ایجاد عدالت و رفع تبعیض ها تمرکز هیات اجرایی منابع انسانی و شفاف کردن این هیات و تصمیم گیران درباره اتفاق های مختلف منابع انسانی بود و با انعکاس شفافی از مصوبات هیات اجرایی به همکاران و عضویت دو شخصیت معتبر از میان همکاران و از معاونت های دیگر فرایند شفافیت تکمیل شد. 
اتفاق دیگر بازنگری اساسی در آیین نامه ها و شیوه نامه های سازمان بویژه در حوزه منابع انسانی بود که در سطوح مختلف هیات امنا، شورای معاونین و هیات اجرایی منابع انسانی اتفاق افتاد. اقدامات دیگری در راستای رفع تبعیض در میان پرداختی های انواع قراردادها بود که در چند سال گذشته بخش عمده این تبعیضات مرتفع شد و تلاش هایی برای حل بخش های دیگر در دست اقدام است. 
انتخاب کارمند نمونه
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی گفت: در سال جاری شیوه جدید برای انتخاب کارمند نمونه اتخاذ شد. این شیوه مشارکت همکاران را در پی داشت و مانند ادوار گذشته تنها متکی بر نظر مدیران نبود. در واقع یک هیات داوری متشکل از 6 نماینده از سوی مدیران و 7 فرد، نماینده منتخب پرسنل سازمان بود ‌که این هیات 13 نفره کارمندان نمونه را انتخاب کردند. مجموع این فعالیت ها با توجه به جایگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان یک دستگاه سیاستگذار در حوزه مدیریت دانش و اطلاعات به ویژه کتابخانه ها و آرشیوها کشور انجام شد تا بتواند بخشی از مشکلات منابع انسانی را به عنوان موتور پیشران سازمان مرتفع کند تا سازمان پویاتر نقش خود را در سطح ملی و بین المللی ایفا کند. 
ارزیابی استاندارد 34000 و جایزه
وی در توضیح استاندارد 34000 گفت: در این مسیر با توجه به ویژگی های منحصر به فرد سازمان و رویکرد تخصصی که دارد به شکل علمی به نبرد چالش ها رفتیم که مدل استاندارد 34000 از جمله رویکردهای علمی در این عرصه بود.همانطور که اشاره شد سازمان در سال 1397 برای نخستین بار در کنار دیگر شرکت های خصوصی در آن شرکت کرد. حضور سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در کنفرانس ملی مدیریت منابع انسانی و شرکت در جایزه استاندارد 34000 تنها برای رقابت نبود، هدف این بود که در خلال این کنفرانس و شرکت در جایزه استاندارد 34000 با دستیابی به گزارش بازخوردها ارزیابی انجام شده، نقاط قوت و قابل بهبود را براساس این مدل استاندارد دریافت کنیم. به همین دلیل این جایزه برای ما صرفا حضور در یک رقابت نبود. هدف مرتفع کردن مشکلات بود و خب رفع این چالش ها در شرایط جنگ تحمیلی اقتصادی در اولویت سازمان قرار گرفت و علی رغم مجموع فشارها این مسیر را ادامه دادیم. 
مظفر پاسدار شیرازی با اشاره به این مطلب که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سومین حضور خود در رقابت استاندارد 34000، رتبه چهارم را در سال جاری دریافت کرده گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ابتدا به صورت داوطلبانه در ارزیابی این استاندارد در رقابت با مجموعه های خصوصی شرکت کرد که این حضور داوطلبانه به عنوان یک دستگاه دولتی حائز اهمیت است. 
وی ادامه داد: نشان استاندارد 34000 به طور یکپارچه و منسجم فرآیندهای منابع انسانی را ارزیابی می کند. سازمان در سال اول حضور توانست نشان برنزی  (C3)استاندارد 34000 را با رتبه 7 دریافت کند. در دومین حضور هم در رقابت با شرکت های هنکل و شرکت پتروشیمی جم، بازهم همان نشان (C3)را اینبار با رتبه 5 دریافت کرد و در سال جاری توانست با نزدیک به دو پله ارتقاء نشان برنزی (C2) استاندارد 34000 را با رتبه چهارم از آن خود کند. 
پاسدار شیرازی در پاسخ به این سئوال که حضور داوطلبانه سازمان در این رقابت تا چه اندازه مقوله مسئولیت اجتماعی سازمان (CSR) را نمایندگی کرده است گفت: تلاش این بود با این حضور با رویکرد علمی و فناورانه چالشهای و مشکلات سازمان را حل کنیم و سعی کردیم حداکثر استفاده را از این رویکردها به عمل آوریم. در واقع بحث مسئولیت اجتماعی فراتر از بحث سازمان شکل گرفت و تلاش شد دستگاه های دیگر از تجربه ما استفاده کنند چند تجربه سازمان در این حوزه توسط سازمان اداری و استخدامی کشور به عنوان معیار (benchmark) جهت بهره برداری سایر دستگاههای دولتی معرفی شد. در سال نخست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و دانشگاه تهران به عنوان دستگاه های دولتی در استاندارد 34000 شرکت کردند . در سال دوم با همکاری سازمان امور استخدامی استاندارد 34000 دستخوش تحولاتی شد که دیگر دستگاه های دولتی نیز به جمع رقبا پیوستند ولی امسال هیچ دستگاه دولتی حضور نداشت و سازمان در رقابت با شرکت های خصوصی که از امکانات، بودجه هاو البته حوزه اختیارات فراقانونی برخوردار هستند توانست رتبه چهارم را کسب کند. 
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی تصریح کرد: رقابت سازمان با شرکت های خصوصی به راستی سخت بود. مدل استاندارد 34000 مدل ترکیبی است که از 2 بخش امتیازی تشکیل شده، 20 هزار امتیاز مربوط به سنجش و ارزیابی فرآیندهای مربوط به منابع انسانی است و 14 هزار مربوط به نگرش های نتایج منابع انسانی است که این  قسمت دوم مستقیما از همکاران نسبت به دریافتشان از تغییر و تحولات در سازمان ارزیابی می شود. 
مظفر پاسدار شیرازی معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: کل این اقدامات حوزه منابع انسانی و البته مدل 34000 یک اقدام در راستای تحول بنیادی سازمان بود و تغییر رویکرد از سازمانی درونگرا و منزوی به سازمانی برونگرا و در مشارکت با مخاطبان خویش در راستای همین رویکرد تلاش شد در عرصه فعالیت های ستادی و پشتیبانی که تا به امروز بیشتر در پس پرده بود با افزایش تعاملات بیرونی سازمان در این زمینه ها هم حضور پر رنگ و موثری داشته باشد و نتایج این حضور را در فرایندهای کلیدی خود اثربخش نماید.

پایان خبر/


شاخص های کلیدی عملکرد برخط کتابخانه ملی گامی بلند در راستای شفافیت و حقوق شهروندی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۲ - ۹:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۲۰:۵۲
شاخص های کلیدی عملکرد برخط کتابخانه ملی گامی بلند در راستای شفافیت و حقوق شهروندی
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران معتقد است سامانه داشبورد شاخص های کلیدی عملکرد گامی بلند در راستای شفافیت و حقوق شهروندی است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به نقل از خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سامانه پیشخوان برخط شاخص‌های عملکرد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران (داشبورد) در راستای شفافیت فعالیت‌ها و ارائه عملکرد این سازمان به مخاطبان رونمایی شد. به‌همین دلیل گفت‌وگویی را با بابک زنده‌دل نوبری، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که متولی تدوین شاخص‌ها و احصاء داده‌های عملکردی این پروژه بوده‌ است، انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

تاریخچه شاخص‌های کلیدی عملکرد در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران چیست؟

اگر بخواهیم به اولین گام‌های شکل‌گیری شاخص‌های عملکرد به سال‌های ابتدایی دهه 1390 باز می‌گردد. در آن زمان برای نخستین‌بار در دفتر برنامه‌ریزی تصمیم گرفته شد که بر این موارد کار مطالعاتی اولیه انجام شود. بررسی مستندات نشان می‌دهد که فهرست اولیه‌ای با مرور برخی از تجارب جهانی و ترجمه آن‌ها ایجاد شد و پس از آن در سال‌های بعد تلاش شد تا داده‌های اولیه برای فهرست مذکور گردآوری شود. البته در آن سال‌ها مقاومت بسیاری وجود داشت که جلوی حرکت پروژه را بگیرد. برخی از مدیران بر این باور بودند که شاخص‌های عملکردی کمکی به روند مدیریت نمی‌کند. این مقاومت‌ها موجب شد که پروژه تا حدود زیادی متوقف شود. در آغاز سال 1397 و پس از آن‌که چندین پروژه مدیریت تغییر مانند بازمهندسی فرایندها با رویکرد کایزن و مدیریت عملکرد کارکنان در دستور کار سازمان قرار گرفت، نیاز به احیاء و توسعه شاخص‌های کلیدی عملکرد به طور جدی مطرح شد. واقعیت این بود که احصا و بروزرسانی شاخص‌ها دیگر یک مُد مدیریتی محسوب نشده و یک نیاز حیاتی شمرده می شد. از سوی دیگر سازمان اداری و استخدامی کشور نیز در قالب جشنواره شهید رجایی نسبت به سنجش شاخص‌های عمومی و اختصاصی جدیت بیشتری نشان داده بود. همه این موارد موجب شد که پروژه به عنوان یکی از اولویت‌های نظام نوین برنامه‌ریزی سازمان تعریف شود.

شاخص‌های کلیدی عملکرد چیست؟ چه کمکی به مدیریت سازمان‌ها می‌کند؟ وضعیت دستگاه‌های دولتی کشور در این زمینه چطور است؟

یک اصل اساسی در مدیریت وجود دارد که هر چیز را نتوان اندازه گیری کرد، نمی‌توان مدیریت کرد. بنابراین شما برای اینکه هر تحولی ایجاد کنید اول باید بدانید کجا ایستاده‌اید و به کجا می‌خواهید بروید و برای اینکه بتوانیم درک درستی از موقعیت فعلی داشته باشیم می‌بایست سَنجه‌هایی را تعریف کنیم و در بازه‌های زمانی منظم مورد پایش قرار دهیم. تعریف سَنجه‌های عملکردی درست و پایش درست و دقیق این سَنجه‌ها اساس بحث شاخص‌های کلیدی عملکرد است. حرکت در مسیر اهداف استراتژیک بدون پایش مستمر شاخص‌های عملکردی درست میسر نخواهد شد؛ بنابراین هر سازمانی با هر نوع ماموریتی نیازمند شناسایی و تعریف KPI است.

مفهوم KPI در دنیا و ایران پدیده جدیدی نیست و چندین سال از طرح آن می گذرد، اما در نظام اداری کشور به نوعی همچون طفلی نوپاست که نیاز به توجه بیشتر دارد. چند سالی است که نظام اداری روی موضوع حساس‌تر شده ولی تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله بسیار است. می‌توان گفت وضعیت مطلوب زمانی است که مدیران ارشد در تمامی دستگاه‌های اجرایی، تصمیمات کلیدی خویش را بر اساس شاخص‌های کلیدی عملکرد و سنجش دوره‌ای و مستمر آن بنا کنند. سنجش شاخص‌ها و در دسترس عموم قرار دادن اطلاعات بی‌واسطه آن یکی از نشانه‌های حرکت به سوی شفافیت و در راستای تحقق حقوق شهروندی است. هر شهروند ایرانی حق دارد بداند که هر دستگاه اجرایی در ماموریتی که برایش تعریف شده در قیاس با سایر کشورهای منطقه و دنیا در چه وضعیتی قرار دارد. یکی از پایه‌های سنجش عملکرد مدیران در هر سطحی نیز می‌بایست رصد شاخص‌های عملکردی آن حوزه باشد.

ثبت و ارائه داده‌های شاخص‌های کلیدی عملکرد کتابخانه ملی از لحاظ بین‌المللی چه اهمیتی دارد؟

همانطور که پیش‌تر نیز بیان شد، شاخص‌های کلیدی عملکرد قطب‌نما حرکت سازمان در مسیر دستیابی به اهداف استراتژیک به شمار می‌آیند. به طور مثال در بریتانیا، کتابخانه ملی این کشور که زیر نظر وزارت دیجیتال، فرهنگ، رسانه و ورزش فعالیت می‌کند، توافقنامه مدیریت سالیانه‌ای را با این وزارت‌خانه امضاء می‌کند که به صورت فصلی و سالیانه 14 شاخص کلیدی عملکرد خود را به وزارت‌خانه مذکور گزارش می‌دهد. این شاخص‌ها در راستای سند استراتژیک کتابخانه ملی بریتانیا و در حوزه‌های مالی، بازدیدکنندگان، استفاده از مجموعه‌ها، توسعه تعامل با پژوهشگران جوان، توسعه تعاملات ملی و بین‌المللی تعریف شده‌اند. یک رونوشت از گزارش مذکور نیز برای اطلاع عموم روی وب سایت کتابخانه ملی بریتانیا قرار داده می‌شود. لذا این نکته که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز همانند بزرگ ترین کتابخانه‌های ملی دنیا، داده های مربوط به شاخص‌های کلیدی عملکردی خویش را در معرض دید همگان قرار داده است، نشان از بلوغ تفکر مدیریتی در این سازمان است.

 در احصاء شاخص‌های عملکردی کتابخانه ملی از کدام استانداردها استفاده شده است؟

برای به دست آوردن شاخص‌های کلیدی عملکرد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از چندین استاندارد و راهنما بین المللی استفاده شده است. یکی از این استانداردها، ایزو 11620 بوده که به شاخص‌های عملکردی برای کتابخانه‌ها پرداخته است. راهنمای دیگری که برای این پروژه مدنظر قرار داشته است، دست‌نامه منتشر شده ایفلا برای شاخص‌های عملکردی کتابخانه‌های ملی بوده است که آن هم برگرفته از ایزو 11620 و البته شاخص‌های عملکردی مورد استفاده در کتابخانه ملی بریتانیا، آلمان و استرالیا بوده است؛ اما استاندارد دیگری که به‌عنوان مبنا برای احصاء شاخص‌های عملکردی قرار گرفت، ایزو 28118 بود که ویژه کتابخانه های ملی ارائه شده است. البته این موارد صرفاً برای فرایندهای کتابخانه ملی و در پاره‌ای از بخش‌ها منابع دیجیتال به کار گرفته شد ولی در حوزه شاخص‌های عملکردی آرشیو ملی با توجه به آن‌که استاندارد ملی و بین‌المللی خاصی هنوز ارائه نشده است، با جلسات متعدد کارشناسی که به صورت درونزا برگزار شد، شاخص‌های عملکردی آرشیوی از اساس شکل گرفت.

مهم‌ترین شاخص‌های عملکردی کتابخانه ملی که اکنون به صورت برخط قابل مشاهده هستند کدامند؟

یکی از مهم‌ترین شاخص‌های کتابخانه‌ها و آرشیوهای ملی میزان منابع در دسترس عموم است که نشان دهنده سطح بلوغ حفاظت از میراث مستند یک کشور است. در پیشخوان فعلی این امکان به وجود آمده است که آخرین تعداد هر یک از منابع سازمان به تفکیک فیزیکی و دیجیتال در معرض دید عموم قرار بگیرد؛ به طور مثال نرخ رشد ملموس موجودی منابع دیجیتال در سال 1399 به نسبت سال‌های قبل از طریق این داشبورد قابل مشاهده است.

در زمینه خدمات اسنادی نیز شاهد چند شاخص کلان هستیم که به نوعی بیانگر مهم‌ترین ماموریت‌های آرشیو ملی هستند. نرخ رشد ارزشیابی اسناد ملی که عملکرد ارزشیابی اسناد، نسبت به میانگین چهار ساله را نشان می‌دهد. دیگر شاخص اسنادی، پوشش فهرست نویسی اسناد ملی است که به عنوان شاخصی تاریخی مطرح است و با توجه به توسعه فهرست نویسی سطح ردیف که در سال‌های اخیر در سازمان به جدیت دنبال شد، این شاخص رشد محسوسی را نسبت به چند سال اخیر تجربه کرده است. اما شاید یکی از مهم‌ترین شاخص‌های اسنادی، متوسط زمان ارائه خدمات آرشیوی است که از 10 روز در سال های 96 و قبل از آن به 5 ساعت در سال 97 و 3 ساعت و 15 دقیقه در سال 98 کاهش یافته است.

در زمینه خدمات کتابخانه‌ای نیز با توجه به آن که بر اساس قانون واسپاری یکی از مهم‌ترین ماموریت‌های کتابخانه ملی گردآوری و مجموعه‌سازی منابع کتابی است، شاخص بین‌المللی «پوشش واسپاری نشر ملی» ارائه شده است. این شاخص در دو سال اخیر به دلیل راه اندازی سامانه پنجره واحد نشر که با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد، موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران و کتابخانه ملی ایران انجام شده بود، رشدی شایان توجه داشته است. در سال جاری بیش از 90 درصد کتاب‌های منتشر شده در سال 1399 تاکنون به کتابخانه ملی واسپاری شده اند. این در حالی است که در چند سال پیش از آن در بهترین حالت به مرز 60 درصد پوشش یک ساله رسیده بودیم.

در این زمینه به کتابخانه‌های ملی بزرگی همچون بریتانیا و استرالیا نزدیک شده ایم . واقعیت آن است که در هیچ یک از کشورهای منطقه چنین شاخصی حتی محاسبه و سنجش هم نمی‌شود که بتوانیم خود را با آن‌ها مقایسه کنیم؛ اما دیگر شاخص مهم این حوزه، پوشش سالانه فیپا(فهرست نویسی پیش از انتشار) است که نشان از تعداد کتاب‌هایی دارد که در یک سال در کشور منتشر می‌شوند و فیپا به آن‌ها تخصیص پیدا می‌کند. این مورد نیز اکنون آمار 99 درصدی نشان می‌دهد که نشان از نظم بسیار بیشتر فرایند صدور فیپا دارد؛ البته بدیهی است که رشد در هر یک از این شاخص‌ها دو دلیل عمده دارد که یکی تلاش مستمر کارکنان و مدیران در معاونت‌های تخصصی و دیگری تغییرات فناورانه، سامانه سپاری و اصلاحات فرایندی اعمال شده در سال‌های اخیر است.

برنامه‌های آتی سازمان برای حفظ و توسعه شاخص های عملکردی چیست؟

شاخص‌های آرشیوی مرجع استانداردی ندارند و با توجه به مطالعاتی که انجام دادیم، تنها 10 کشور در دنیا شاخص‌های عملکردی آرشیوی دارند که بریتانیا، آمریکا، استرالیا، کانادا، برزیل و سوئیس از جمله آن‌ها هستند. در سال ۱۳۹۷ برای نخستین‌بار شاخص‌های عملکردی آرشیوی نیز برای آرشیو ملی ایران تعریف شد و پس از برگزاری جلسات متعدد کارشناسی و مدیریتی این شاخص‌ها بهبود یافت؛ البته با توجه به آن‌که آرشیوهای ملی در سراسر دنیا علاوه بر ماموریت‌های مشترک، برخی وظایف اختصاصی نیز بر عهده دارند، بدیهی است که وجوه اشتراک و تفاوت نیز در شاخص‌های عملکردی پیشنهادی هر یک دیده شود. در سال ۱۳۹۹ تصمیم بر آن شد که با همکاری پژوهشکده اسناد، ضمن مطالعه عمیق شاخص‌های عملکردی آرشیوی دنیا و تعامل با ایکا (شورای جهانی آرشیو)، دسته بندی آرشیوهای ملی دنیا در قالب مدلی پیشنهادی ارائه شود که به زودی نتایج آن نهایی خواهد شد.

همچنین اقدام بعدی که در دستور کار دفتر برنامه ریزی و نظارت قرار دارد، توجه به وجوه کیفی شاخص های کلیدی عملکرد است که با در نظر داشتن ایزو 21248 که در سال 2019 نخستین ویرایش آن ارائه شد و به سنجش کیفیت در کتابخانه‌های ملی پرداخته است، شاخص های موجود بازنگری و به روزرسانی خواهد شد.

در پایان اگر سخنی دارید، بفرمایید

با توجه به تجاربی که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سال های اخیر در زمینه احصا، بومی‌سازی و پایش شاخص‌های کلیدی عملکرد کتابخانه‌ای و آرشیوی به دست آورده است، آمادگی داریم به سایر کتابخانه‌ها، آرشیوها و مراکز اطلاع‌رسانی کشور برای پیاده سازی و احصاء شاخص‌های کلیدی عملکرد اختصاصی یاری رسانیم. در پایان از همه خبرگان و متخصصان دعوت می‌کنیم تا با مراجعه به نشانی http://www.nlai.ir/dashboard ضمن مشاهده شاخص‌های کلیدی عملکرد یاد شده، نظرات، پیشنهادها و نقدهای سازنده خویش را با دفتر برنامه‌ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مطرح کنند.

‍پایان خبر/

 


رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مطرح کرد:

واژه مردم سالاری مورد بهره برداری‌های مثبت و منفی قرار گرفته است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۱ - ۱۶:۲۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۹/۱۲/۱۱ - ۱۶:۳۳:۵۸
واژه مردم سالاری مورد بهره برداری‌های مثبت و منفی قرار گرفته است
اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در وبینار رونمایی از کتاب "مردم‌سالاری محلی" در مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران؛ بر اصول راهبردی تحقق مردم سالاری در جامعه تاکید کرد و گفت: همواره واژه مردم سالاری مورد بهره برداری‌های مثبت و منفی قرار گرفته است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان این مطلب گفت: نخستین پیام بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در 9 اردیبهشت ماه سال ۵۸ ارائه شد بر شکل گیری شوراها تاکید شده بود و بنا بر این اصل، مردم خود باید نمایندگان شهر را انتخاب کنند.

وی ادامه داد: آنچه موجب شد قانون تشکیل شوراها اجرایی شود، توجه به این مهم بود که عنوان می‌شد تمرکز قدرت، فساد آور است و برای جلوگیری از فساد، قدرت حکومت ملی باید توزیع شود. دومین مسئله تاثیرگذار در تشکیل شوراها این بود که مردم باید احساس کنند اگر نقیصه ای در مدل زندگی و یا شرایط زیست آنها وجود دارد، خود مقصر آن هستند و می‌توانند با مشارکت مشکلات موجود را رفع کنند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآورشد: نخستین شوراهای شهرها با این بحث شروع شد که انتخابات گزینشی برگزار شود به این صورت که در ابتدا در چند شوراهای اسلامی تشکیل شود اما اراده رئیس جمهور وقت این بود که در تمام شهرها باید این قانون اجرایی شود و در طول این مسیر مشکلات برطرف خواهد شد.

بروجردی با اشاره به تغییرات قانون اساسی در دو دهه اخیر در حوزه مردم‌سالاری محلی و تشکیل شوراها بیان کرد: تغییرات انجام شده در قانون اساسی با این پشتوانه فکری بود که مساله اختیارات حکومت های ملی کم شود و تمرکز در حکومت‌های محلی در اداره شهرها ایجاد شود.

وی اظهار داشت: سال 1380 دستورالعملی از سوی رئیس جمهور اعلام شد تا استانداران وظایف قابل واگذاری به شوراها را احصاء و مصوبات لازم را برای واگذاری آن دریافت کنند. این روند ۶ ماه طول کشید تا بالاخره آنها به ۲۳ وظیفه قابل واگذاری به حکومت‌های محلی رسیدند این در حالی بود که بیش از ۱۰۰ وظیفه از دولت قابل واگذاری به شوراها و مجموعه مدیریت شهری بود.

بروجردی ادامه داد: رویکرد ایجاد مدیریت یکپارچه شهری تا به امروز دچار افت و خیز‌های بسیاری بوده است و عده ای بر آن بودند تا به گونه‌های مختلف قدرت از دست بدنه جامعه گرفته شود تا در نهایت مردم احساس استقلال در تصمیم گیری‌های محلی نکنند.

به گفته رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛ به رغم اینکه قرار بود راه اندازی شوراها به صورت هرمی از شوراهای محلی تا شورای عالی استان‌ها انجام شود، اما این مدل تقطیع شد و در یک مرحله با مصوبه‌ای قسمت مداخله مردم به عنوان شوراهای محلی قطع شد. شورای شهر و روستا ایجاد شد که از دل آن شورای استان و در نهایت شورای عالی استان‌ها بیرون آمد.

وی تصریح کرد: در زمان شکل گیری نخستین شوراهای شهر و روستا نیروهای خوش فکر و خلاق حضور داشتند که بیشتر آنها در وضع قانون شوراها حضور داشته و یا حامیان این قوانین بودند. این افراد وقتی دیدند قانون اجازه راه اندازی شوراهای محلی را نمی‌دهد تا از داخل آن  شوراهای شهرستان و شهر بیرون آید، شورایاری‌ها را تشکیل دادند.

بروجردی گفت: تشکیل شوراها نشان داد برای توزیع قدرت مشارکت مردم مهم است و طبیعی است در هر کار جدید یکسری آسیب‌هایی وجود دارد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: بسیاری از موضوعاتی که در کتاب مردم‌سالاری محلی به آن اشاره شده در کشور اجرا شده است و می‌توان ادعا کرد که شوراها می‌تواند در اداره شهرها نقش کلیدی ایفا کند به شرطی که نقص‌ها برطرف شود و مردم احساس مشارکت جمعی داشته باشند.

لازم به توضیح است وبینار رونمایی از کتاب مردم‌سالاری محلی با حضور اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه‌ ایران، محمد حسین بوچانی رئیس مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران، محمود صادقی عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، علی اعطا عضو شورای اسلامی شهر تهران، محمدرضا شمسا مدیر گروه سیاست داخلی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی و نسیم چالاکی مدیر پژوهش‌های راهبردی مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران برگزار شد.

پایان مطلب//


پرونده‌های مختومه دیوان عدالت اداری به سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتقل شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۱ - ۱۴:۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۹/۱۲/۱۱ - ۱۴:۱۰:۲۱
پرونده‌های مختومه دیوان عدالت اداری به سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتقل شد
مدیرکل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد با اشاره به انتقال پرونده‌های مختومه دیوان عدالت اداری به سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: در پی این اقدام فضای قابل توجهی از بایگانی‌های دیوان عدالت اداری آزاد شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، جلال طاهری مدیرکل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: براساس قانون، نخستین جلسه سال 99 هیأت  تشخیص دیوان عدالت اداری، برای تصمیم گیری در مورد پرونده های مختومه ضروری و غیرضروری با حضور مقامات برگزار شد.

وی ادامه داد: در این جلسه؛ 118 هزار و 949 فقره پرونده غیر ضروری غیر آرشیوی و 4هزار و 438 فقره پرونده ضروری آرشیوی و در مجموع  123 هزار و 387 فقره پرونده  ضروری و غیرضروری با موضوعات گوناگون، برای نگهداری و یا ارزشیابی و تعیین تکلیف نهایی پرونده‌های غیرضروری، به سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتقل می‌شود.

طاهری تصریح کرد: همچنین اعضای هیأت  تشخیص دیوان عدالت اداری در این جلسه بر آمادگی خود برای تحویل پیش از موعد پرونده‌های ضروری آرشیوی به سازمان، اعلام آمادگی کردند.

وی گفت: در اجرای تصمیمات این جلسه ضمن تحویل پرونده‌های مختومه دیوان عدالت اداری به سازمان اسناد و کتابخانه ملی، فضای قابل توجهی از بایگانی‌های دیوان عدالت اداری آزاد و برای استفاده مجدد در اختیار دیوان قرار گرفت.

طاهری عنوان کرد: همچنین 240 کارتن ویژه سازمانی دربرگیرنده 4 هزار و 438 فقره پرونده‌های ضروری آرشیوی با موضوعات مختلف از جمله سازمان ملی مسکن، هیئت اراضی، پرونده‌های نیروهای مسلح، کار و تامین اجتماعی، اداری و استخدامی و تخلفات اداری تحویل مخازن اسناد آرشیوی معاونت اسناد ملی ایران شد.

پایان مطلب//


نشست مجازی تفسیر عرفانی سوره یوسف (ع) به زبان فارسی کهن برگزار می‌شود


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۱ - ۱۱:۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۹/۱۲/۱۱ - ۱۱:۲۱:۱۷
نشست مجازی تفسیر عرفانی سوره یوسف (ع) به زبان فارسی کهن برگزار می‌شود
نشست مجازی نقد کتاب «انیس المریدین شمس المجالس» با موضوع تفسیرعرفانی سوره یوسف (ع) به زبان فارسی کهن از سوی معاونت پژوهش و منابع دیجیتال اداره کل پژوهش و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نشست مجازی نقد کتاب «انیس المریدین شمس المجالس» با موضوع تفسیر عرفانی سوره یوسف (ع) به زبان فارسی کهن از سوی معاونت پژوهش و منابع دیجیتال اداره کل پژوهش و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در تاریخ 12 اسفند ساعت 11، برگزار می‌شود.

مریم حسینی استاد تمام گروه زنان و ادبیات فارسی دانشگاه الزهرا (ع)، محبوبه شمشیرگرها استادیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این نشست حضور دارند و معصومه سادات میرپوریان دکترای زبان و ادبیات فارسی با گرایش ادبیات عرفانی  به عنوان دبیر، مدیریت این نشست را به عهده دارند.

لازم به توضیح است نشست نقد کتاب «انیس المریدین شمس المجالس» به صورت مجازی برگزار می‌شود و ورود برای عموم نیز آزاد است. علاقمندان به حضور در این نشست به آدرس: «vc.nlai.ir/esfand» مراجعه کنند.

پایان خبر//


گیتی خامنه مطالعه کتاب های روانشناسی را در پویش «کتابخوانی ملی» پیشنهاد کرد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۱۱ - ۱۰:۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۲۰:۴۴
گیتی خامنه مطالعه کتاب های روانشناسی را در پویش «کتابخوانی ملی» پیشنهاد کرد
گیتی خامنه مجری برنامه های کودک و نوجوان تلویزیون به پویش «کتابخوانی ملی» پیوست و مطالعه کتاب هایی چون «رابعه» و «بیمارخاموش » را برای علاقمندان به مطالعات روانشناسی پیشنهاد کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، گیتی خامنه مجری برنامه های کودک و نوجوان تلویزیون در ادامه پویش «کتابخوانی ملی» که به همت کتابخانه ملی در حال انجام است، گفت: مثل همیشه بر سر خوان ضیاقت مولانا میهمان هستم و اینبار جلد اول ابیات 2000 و مقوله زیبای معنوی که در داستان پیرچنگی که مولانا آن را به بهترین و زیباترین شیوه آموزش می دهد.
خامنه افزود: داستان« رابعه » از حسینقلی مستعان را اخیرا به اتمام رسانده ام، داستان بسیاز جذابی است که بیشتر می توان آن را یک رمان عاشقانه دانست اما گاهی گریزی به پیشینه های تاریخی می زند. این داستان برای دنبال کردن بسیار ساده و جذاب است و اگر علاقه داشته باشیم که برای مدتی سرگرم باشیم و در عیم حال یک داستان جذاب را برای مدتی طولانی بخوانیم، این کتاب برای مخاطبان و اهالی کتاب مناسب و راضی کننده است.
وی افزود: یکی دیگر از کتاب هایی که مطالعه آن برای من خیلی لذت بخش بود، اثری با عنوان «بیماری خاموش» نوشته الکس مایکلیدیس است. این کتاب را به علاقه مندان به مطالعات روانشناس پیشنهاد می کنم. «بیماری خاموش» داستانی بسیار زیبا را بیان می کند که مخاطب را غافلگیر می کند، گره گشایی فوق العاده ای دارد و ذهن مخاطب را به زیبایی درگیر می کند.
این مجری با سابقه تلویزیون ادامه داد: امیدوارم شما و مخاطبان نیز از مطالعه آثاری که می خوانید لذت و بهره کافی را ببرید. یک راه ساده برای افرادی که فرصت ندارند مطالعه کنند؛ کتاب های صوتی است. من از این امکان فوق العاده بهره زیادی می برم، زمانی که امکان تورق کتاب را ندارم از کتاب های صوتی بهره مند می شوم.
گیتی خامنه با قدردانی از دست اندرکاران راه اندازی پویش «کتابخوانی ملی» خاطرنشان کرد: هم اکنون با وجود کتاب های صوتی بهانه ای برای نخواندن کتاب نداریم، کتاب های صوتی کار اهالی کتاب و علاقه مندان به مطالعه را آسان کرده است.

‍پایان خبر/