پویش «کتابخوانی ملی» ادامه دارد

پیشنهاد ابراهیم عمرانی برای مطالعه کتاب «ریشه‌ها و اندیشه‌ها» در پویش «کتابخوانی ملی»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۱۵ - ۱۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۱/۱۵ - ۱۰:۱۵:۴۰
پیشنهاد ابراهیم عمرانی برای مطالعه کتاب «ریشه‌ها و اندیشه‌ها» در پویش «کتابخوانی ملی»
سید ابراهیم عمرانی از کتاب‌داران پیشکسوت ایران در ادامه پویش «کتابخوانی ملی» مطالعه کتاب «ریشه‌ها و اندیشه‌ها» را توصیه کرد و گفت: مطالعه این کتاب از این جهت اهمیت دارد که چشم اندازی از تاریخ و اندیشه ایرانیان را پیش چشم مخاطب می‌گذارد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سید ابراهیم عمرانی کتابدار پیشکسوت و عضو انجمن علمی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران با حضور در پویش «کتابخوانی ملی» عنوان کرد: بنده به عنوان کتابدار و علاقه‌مند به خواندن به ویژه حوزه فرهنگ و اندیشه ایرانی؛ کتابی را که می‌خواهم توصیه کنم، «ریشه‌ها و اندیشه‌ها» نام دارد که مجموعه مقاله‌هایی در تاریخ و اندیشه ایرانیان، از آثار علی نقی منزوی است.

وی ادامه داد: در دهه هفتاد که آثار سید جواد طباطبایی منتشر شد، بنده زبان اندیشه سیاسی در ایران و کار و آثار این استاد ایرانی را دنبال کردم و هنوز نیز از علاقه مندان آثار وی هستم. افرادی که با آثار طباطبایی آشنا هستند اطلاع دارند که او اصطلاح «اندیشه ایرانشهری» را در آثارشان به کار می‌برند و در آثار وی می‌توان متوجه شد که «اندیشه ایرانشهری» چیست.

وی گفت: بنده سعی کردم اندیشه قبل از اسلام درباره ایران را نیز دنبال کنم، بنابراین بار دیگر رجوع کردم به آثار "مهرداد بهار" و کتاب‌های «اسطوره تا تاریخ» و «پژوهشی در اساطیر ایران» و «ادیان آسیایی» و همچنین کتاب «نگاهی به اساطیر ایران باستان» و در کنار این کتاب‌ها؛ آثاری درباره  زرتشت و مانی و ادیان ایرانی قبل از اسلام، به ویژه دوره ساسانی را دنبال کنم.

عمرانی تصریح کرد: بنابراین اندیشه ایرانشهری بعد از اسلام را در قالب اندیشه سیاسی ایران پیگیری و مطالعه کردم و به دنبال حلقه واصل این موضوع بودم، از جمله کتاب‌سوزی‌های تیسفون در دوره خلیفه دوم و از بین رفتن کتابخانه جندی شاپور و همچنین از بین بردن برخی کتابخانه‌های دیگر؛ و این مطالعات به این دلیل بود که با وجود این مسائل چگونه این دانش منتقل شد.

وی ادامه داد: کتاب «ریشه‌ها و اندیشه‌ها» را در دو نوبت با حوصله مطالعه کردم و بسیاری از سئوالاتی که برایم پیش آمده بود در این کتاب یافتم. این کتاب بسیار کمک کرد تا ارتباط "مانی" در آثار بعد از اسلام را پیگیری کنم، اینکه چگونه اندیشه ایرانی در دوران ساسانی به فارابی و به ابن سینا منتقل می‌شود و چگونه از ابن سینا به شیخ اشراق و ملاصدرا انتقال پیدا می‌کند.

عمرانی خاطرنشان کرد: کتاب «ریشه‌ها و اندیشه‌ها» بر نقش برخی از فرقه‌ها که جزو شاخه‌های شیعه بودند؛ اشاره دارد و اینکه چگونه اندیشه سیاسی ایرانی با فاصله 500 سال بعد از اشکانیان به چه صورت حقوق ایرانی را پیگیری می‌کرد. بنابراین کتاب «ریشه‌ها و اندیشه‌ها» پاسخگوی این سئوالات است و توصیه می‌کنم به همه افرادی که به این حوزه علاقه‌مند هستند این کتاب را مطالعه کنند.

پایان مطلب//


به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران انجام شد

پویش «کتاب در حرکت» به درب منازل رسید


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۱۴ - ۱۲:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۴:۸
پویش «کتاب در حرکت» به درب منازل رسید
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه پویش «کتاب در حرکت»، در اقدامی جدید با همکاری شهرداری تهران، کتاب های اهدایی این سازمان را علاوه بر فرهنگسراها در 22 منطقه تهران، به صورت رایگان به درب منازل تحویل داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در نوروز سال جاری، تعداد 14 هزار جلد کتاب را به طور رایگان در اختیار هموطنان قرار داد و اکنون در تداوم این طرح، کتاب ها به درب منازل در مناطق مختلف تهران تحویل داده شد. 
در این طرح که با هماهنگی مدیران آپارتمان ها و مجتمع های مسکونی انجام شده است، کتاب های بسته بندی شده با موضوعات مختلف فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، روانشناسی تاریخی برای گروه های مختلف سنی و کتاب های داستان برگزیده ویژه کودکان و نوجوانان به هموطنان اهدا شد. 
کتابداران سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با توجه به گروه سنی افراد ساکن در خانه ها، با رعایت پروتکل های بهداشتی کتاب ها را به فراخور نیاز، کارشناسی کرده و به صورت رایگان در اختیار آنها قرار دادند. کتاب های اهدایی پس از پایان مطالعه افراد و خانواده ها و با تکمیل کاربرگ های نظر سنجی و مشارکت در طرح، از سوی افراد به مکانی تعیین شده ارسال می شود تا  در دیگر هموطنان از آنها نیز استفاده کنند.  
براساس وظیفه ذاتی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و به منظور ترویج فرهنگ مطالعه و کتاب و کتابخوانی، گروه مبادله و اهدای این سازمان، مسئولیت ساماندهی این پویش را به عهده دارد و در کنار تکمیل منابع سازمان و نگهداری این کتاب ها برای همیشه برای بهره مندی اصحاب علم و دانش، منابع مازاد را در اختیار سایر کتابخانه های سراسر کشور  قرار می دهد تا این منابع مجدد در چرخه اطلاع رسانی قرار گیرند.
لازم به توضیح است پویش «کتاب در حرکت» و تحویل کتاب های اهدایی به منازل در منطقه 1 و 18 تهران به صورت آزمایشی اجرایی شده است و در همین ارتباط مدیران مجتمع های مسکونی تهران که متقاضی ایجاد و تجهیز کتابخانه ای به همین منظور در مجتمع مسکونی هستند؛ می توانند درخواست خود را به صورت مکتوب به واحد مبادله و اهدای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ارائه دهند تا منابع فرهنگی حاصل از پویش «کتاب در حرکت» در اختیار آنها نیز قرار گیرد.
همچنین از همه خانواده های ایرانی دعوت می شود که کتاب ها و منابع فرهنگی مازادی را که در اختیار دارند را به کتابخانه ملی ایران ارائه دهند تا از این طریق ضمن غنای مجموعه کتابخانه ملی ایران، پویش« کتاب در حرکت» تداوم پیدا کند.

پایان خبر/


افزایش ۲.۵ برابری پاسخگویی مرجع مجازی کتابخانه ملی ایران در سال 99


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۱۱ - ۱۲:۳۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۱/۱۱ - ۱۲:۳۹:۵
افزایش ۲.۵ برابری پاسخگویی مرجع مجازی کتابخانه ملی ایران در سال 99
پاسخگویی مرجع مجازی کتابخانه ملی ایران تا پایان سال ۱۳۹۹ نسبت به سال های گذشته، رشد ۲.۵ برابری را تجربه کرده است.

به گزارش اداره کل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با توجه به شیوع ویروس کرونا در سال گذشته و با درنظر گرفتن تهمیدات لازم، تلاش شد در بازه ای از زمان و به دلیل محدودیت‌های حضور فیزیکی در محیطِ کتابخانه ملی؛ خدمات مورد نیاز اعضای کتابخانه توسط مرجع مجازی ارائه شد.

بر همین اساس خدمات مرجع مجازی کتابخانه ملی نسبت به سال‌های قبل رشد ۲.۵ برابری داشت و در سال ۱۳۹۹ به بیش از ۵هزار و ۶۰۰ مورد پرسش اعضا از طریق ایمیل، گفت‌وگوی آنلاین، شبکه‌های پیام رسان پاسخ داده شد.

پایان خبر//


انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران کتاب نفیس «امالی شیخ صدوق» را منتشر کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۱۱ - ۱۰:۳۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۴:۱
انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران کتاب نفیس «امالی شیخ صدوق» را منتشر کرد
کتاب نفیس برگردان نسخه کهن«امالی شیخ صدوق»، به خط علامه فقیه، محدث، شاعر، نحوی لغوی شیخ ابوالحسن علی بن محمد بن علی بن سکون حلّی در مورخ 563ق. از سوی انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب نفیس «امالی شیخ صدوق» از سوی انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران در 608 صفحه چاپ و روانه بازار نشر شد.

این اثر مزین با موضوع احادیث شیعه – قرن چهارم قمری به مقدمه مبسوط علمی و پژوهشی حضرت حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر سیدمحمود مرعشی نجفی به دو زبان فارسی و عربی است.

مقدمه این اثر نفیس شرح حال، ولادت، مسافرت‌ها، استادان، مشایخ روایت، و امالی شیخ صدوق؛ شرح حال ابن سکون، استادان ابن سکون، مسافرت‌ها، شعرهای ابن سکون، فضائل اخلاقی، تاریخ وفات ابن سکون؛ و معرفی نسخه خطی امالی است.

سخن نخست این اثر به دو زبان فارسی و عربی توسط اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی نوشته شده و  در بخشی از آن‌ چنین آورده شده است: «در سراسر پانزده قرن تمدن شکوهمند اسلامی، آنگونه که شایسته است به نقش برجسته عالمان و اندیشمندان شیعی پرداخته نشده و این واقعیت اغلب در پس غبار ناشی از غفلت تاریخی ناگفته مانده است. تلاش بزرگان و میراث بانان سترگی چون مرحوم علامه شیخ آقا بزرگ طهرانی (اعلی الله مقامه) با تدوین دواثر جاودانه الذریعه الی تصانیف الشیعه و طبقات اعلام الشیعه، حرکتی در زدودن این غبار و مجاهده ای درخشان در حفظ و صیانت از میراث مکتوب شیعی و به تاسی از کلام صادق آل محمد(ص) بوده است که می فرماید: احتفظوا بکتبکم فانکم ستحتاجون الیها.

بدون شک هر اقدام و کوششی در احیا و عرضه متون شیعی، خصوصا متون کهن را باید در راستای احیای معالم دین شمرد و قدر دانست. به بیان دیگر، انتشار آثار و نگاشته های مذهب حقه جعفریه تلاشی است در تبیین جایگاه بزرگان و آفرینندگان معارف و مکتوبات تشیع در بسط و ارتقای علوم اسلامی در شاخه های متعدد و مختلف آن، اعم از فقه و حدیث و تفسیر و کلام و فلسفه و جز آن.

کتاب حاضر که متن جاودانه امالی، اثر محدث و عالم بزرگ جهان تشیع، شیخ صدوق (طاب ثراه) را در بر می گیرد، تماماً مزین به خط بزرگ مرد دیگری از تبار خردورزان و رهروان مکتب اهل بیت عصمت و طهارت است: ابوالحسن علی بن محمدبن علی حلی، مشهور به ابن سکون، محدث و کاتب بزرگ شیعی در سده ششم هجری است.

این نسخه نفیس شرافت دیگری هم دارد: سال ها در اختیار دیگر محدث بزرگ و عالی مقام شیعه، مرحوم حاج شیخ عباس قمی(قدس سره) بود تا اینکه با درایت و نیک اندیشی خاندان آن محدث جلیل القدر، خصوصا آقایان حسین و عباس محدث زاده، نوادگان مرحوم محدث قمی، در سال 1396 به کتابخانه ملی ایران انتقال یافت.

کتابخانه ملی ایران با انتشار این اثر نفیس به خود می بالد که در کنار دیگر مراکز و کتابخانه های معظمی که بخش هایی از میراث عظیم و پرافتخار تشیع را نگاهبانی می کنند، نظیر کتابخانه آستان ملائک پاسبان حضرت علی بن موسی الرضا(ع) و کتابخانه حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی(ره) قدمی هرچند کوچک در راه بسط و پاسداشت فرهنگ و معارف غنی شیعی برداشته است.»

لازم به توضیح است،علا‌قه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به فروشگاه انتشارات سازمان واقع در ساختمان کتابخانه ملی ایران و به صورت غیرحضوری به فروشگاه آنلاین انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به www.bookshop.nlai.ir  مراجعه کنند.

پایان مطلب//


تقدیر دستگاه‌های اجرایی از سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای ساماندهی اسناد و مدارک


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۱۰ - ۱۲:۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۱/۱۰ - ۱۲:۱۴:۹
تقدیر دستگاه‌های اجرایی از سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای ساماندهی اسناد و مدارک
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای به انجام رساندن رسالت ذاتی خود، پس از ساماندهی و مدیریت اسناد و مدارک، مورد تقدیر برخی از دستگاه‌های اجرایی کشور قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، جلال طاهری مدیرکل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد در توضیح جزئیات اين خبر گفت: وزیر راه و شهر سازی طی مکاتبه ای با ریاست سازمان از همکاری و اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای مدیریت و ساماندهی اسناد و مدارک وزارت راه و شهر سازی در سال 1399 تشکر کرد.

وی ادامه داد: همچنین مکاتبه تقدیر و تشکر دادستان کل دیوان محاسبات کشور از فعالیت‌های سازمان در ساماندهی بایگانی دادستانی دیوان و تعیین تکلیف پرونده‌های مختومه دادسرایی به سازمان واصل شد.

طاهری تصریح کرد: در اجرای قانون و مقررات اسناد ملی و برنامه‌ها و سیاست‌های سازمان در حوزه اسناد ملی ایران از اواخر دی‌ماه سال جاری و با رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی، اسناد راکد دیوان محاسبات کشور برابر قانون و مصوب شورای اسناد ملی از سوی کارشناسان اداره ارزشیابی و نظارت بر اسناد دستگاه‌ها مورد بررسی، ارزشیابی و تعیین تکلیف قرار گرفت.

وی ادامه داد: براین اساس اسناد دارای ارزش آرشيوی آن دستگاه در قالب یک هزار و 521 کارتن ویژه سازمانی مشتمل بر پرونده‌های مختومه و مربوط به دوره زمانی 1370 لغایت پایان سال 1384 به مخازن آرشیوی ساختمان اسناد ملی ایران منتقل شد.

مدیرکل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد افزود: همچنین در نتیجه تعیین تکلیف سوابق راکد مزبورحدود یک میلیون و 440 هزار  برگ از سوابق مذکور براساس مجوزهای عمومی امحایی تشخیص داده شد و برابر ترتیبات قانونی از چرخه اداری خارج و حدود 170 مترمربع  فضای بایگانی و اداری دیوان محاسبات کشور آزاد و جهت بهره برداری مجدد، در اختيار آن دستگاه قرار گرفت.

وی تصریح کرد: در این راستا سازمان پزشکی قانونی کشور، مرکز حراست وزارت کشور، سازمان امور مالیاتی، سازمان برنامه و بودجه کشور، سازمان امور مالیاتی، سازمان ملی استاندارد ایران و تعدادی از دستگاه‌های دیگر نیز طی مکاتبات رسمی مراتب تقدیر و تشکر خود را از سازمان و اقدامات انجام شده در مدیریت و ساماندهی اسناد و مدارک و بررسی، ارزشیابی و تعیین تکلیف سوابق راکد در شرایط سخت سال 1399؛ اعلام کردند.

طاهری خاطرنشان کرد: همچنین در سال 1399؛ حدود 900 میلیون برگ اسناد و مدارک راکد دستگاه‌ها مورد بررسی، ارزشیابی و تعیین تکلیف قرار گرفت و حدود 22 میلیون برگ اسناد و مدارک ارزشمند آرشیوی که بعضی از این اسناد آرشیوی به لحاظ محتوایی جزو بهترین مجموعه‌های سازمان هستند؛ به مخازن ویژه اسناد معاونت اسناد ملی ایران منتقل شد و بیش از 45 هزار متر مربع از فضاهای اداری دستگاه‌ها آزاد و از این طریق هم صرفه‌جویی بزرگی در هزینه های دولت و دستگاه‌ها انجام شده است.

پایان مطلب//


حدود 3 هزار کتاب‌ اهدایی به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به هموطنان در مناطق دور افتاده رسيد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۱۰ - ۹:۵۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۱/۱۰ - ۱۰:۱:۳۵
حدود 3 هزار کتاب‌ اهدایی به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به هموطنان در مناطق دور افتاده رسيد
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران حدود 3هزار جلد کتاب به کتابخانه‌ها در مناطق کم برخوردار اهدا کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، گروه مبادله و اهدای سازمان به تازگی حدود 3 هزار جلد کتاب را در اختیار موسسه خیریه  «منادیان رحمت» برای اهدا به مراکز تحت پوشش، قرار داد و مجموع کتاب‌های اهدایی در مناطق کم برخوردار از جمله کتابخانه «فاطمه‌ها» در جنوب کرمان توزیع شد.

فتانه ترکاشوند رئیس گروه مبادله و اهدای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: گروه مبادله و اهدای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به منظور ترویج فرهنگ کتابخوانی و ایجاد شوق مطالعه در جامعه همواره طرح‌ها و برنامه‌های مختلفی را پیش بینی و اجرا کرده است که یکی از این طرح‌ها توزیع کتاب در مناطق کم برخوردار است.

وی افزود: با پیشبرد این مهم علاوه بر غنی سازی مخازن کتابخانه ملی ایران، امکان اهدای کتاب به مناطق مختلف کشور به خصوص مناطق دور افتاده کشور فراهم می‌شود.

ترکاشوند یادآور شد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در تازه ترین اقدام خود در زمینه اهدای کتاب به مناطق دورافتاده و کم برخوردار، موفق به اهدای حدود 3هزار جلد کتاب به موسسه خیریه گروه منادیان رحمت شد.

وی ادامه داد: این موسسه کتاب های اهدایی را در مراکز تحت پوشش خود از جمله منطقه «قلعه گنج» یکی از شهرهای جنوبی استان کرمان توزیع کرد.

رئیس گروه مبادله و اهدای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: تعدادی از این منابع فرهنگی به کوچکترین کتابخانه کشور با عنوان کتابخانه «فاطمه‌ها» اهدا شد.

ترکاشوند ادامه داد: همچنین در ماه‌های گذشته حدود دو هزار جلد کتاب توسط گروه مبادله و اهدای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تحویل موسسه خیریه «دست یاری» شد که این موسسه کتاب‌های اهدایی را به یک کتابخانه عمومی واقع در منطقه دشت یاری در استان سیستان و بلوچستان اهدا کرد.

پایان خبر//


مدیرکل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی عنوان کرد

فهرست نویسی 160هزار منبع کتابی و غیر کتابی کتابخانه ملی در سال 99


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۸ - ۹:۳۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۱/۸ - ۱۰:۲۱:۱
فهرست نویسی 160هزار منبع کتابی و غیر کتابی کتابخانه ملی در سال 99
مدیرکل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی از فهرست‌نویسی 160 هزار کتاب چاپی (پیش و پس از انتشار)، منابع غیرکتابی و کتب چاپ سنگی به همراه بیش از 73 هزار مستندسازی در یکسا ل اخیر خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، طاهره یعقوب پور نرگسی در تشریح گزارشی از فعالیت‌های اداره‌کل پردازش و سازماندهی این سازمان در یک ‌سال اخیر عنوان کرد: پروردگار را شاکریم که به ما توفیق خدمت به هم‌میهنانمان در یکی از سخت‌ترین شرایط جهان و کشور داده است.

وی ادامه داد: در یک‌سال اخیر علی‌رغم شیوع ویروس کرونا در کشور، مبتلا شدن 13 نفر از همکاران اداره‌کل پردازش و سازماندهی به بیماری کرونا و متأسفانه داغدارشدن سه نفر از همکاران این اداره‌کل به خاطر از دست دادن عزیزان درجه یک آنها؛ تلاش شد فعالیت‌های این اداره‌کل مانند گذشته ادامه داشته باشد و عدم حضور موقت همکاران موجب انباشت کار و تأخیر در انجام کارها به ویژه صدور فیپا نشود.

یعقوب‌پور تصریح کرد: همچنین علی‌رغم تعطیلی سازمان در دو مقطع دوهفته‌ای در اسفند ماه 1398 و آذر ماه 1399، این اداره‌کل تعطیل نبود و فعالیت‌های همکاران در قالب دورکاری با قوت تمام ادامه داشت.

مدیرکل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: نتیجه این تلاش‌ و همراهی‌ها ارائه خدمات در طول یک‌سال اخیر (اول اسفند سال 98 الی اول اسفند سال 99) به شرح ذیل است:

 

ردیف

عنوان

تعداد( عنوان)

1

 فهرست‌نویسی پیش از انتشار(کتاب)

76091

2

 فهرست‌نویسی پس از انتشار( کتاب)(18564 عنوان از کتاب‌های منتشر شده در سال 99 13است)

58766

3

 فهرست‌نویسیبنیادی( کتاب)(844 عنوان از کتاب‌های منتشر شده در سال1399است)

7109

4

 فهرستنویسی منابع غیرکتابی

12800

5

 فهرستنویسی کتاب‌های چاپ سنگی

4788

۶

 مستندسازی (شامل مستند نام شخص،   موضوع، تنالگان و ناشر)

73128

۷

 تخصیص شاپا

437

۸

 تخصیص شابکا

479

۹

 ارسال ایمیل و پاسخ به ایمیل‌های ناشران و سایر کاربران(واحد فیپا، شاپا و اداره کل )

13050

 

 

وی تصریح کرد: به فعالیت‌های فوق می‌توان مواردی همچون پاسخگویی تلفنی در واحد فیپا در تمام روزهای اداری، شرکت مسئولان در جلسات حضوری و مجازی داخل و خارج از سازمان و شرکت در جلسات تخصصی و عمومی مجازی مرکز ISSN اضافه کرد.

یعقوب‌پورافزود: همچنین درخصوص فهرست‌نویسی بنیادی، همکاران این اداره ‌کل با تهیه عکس و اسکن از منابع، و به صورت دورکاری اقدام به فهرست‌نویسی آنها کرده و کنترل نهایی صحت اطلاعات رکوردها در زمان حضور همکاران در سازمان انجام شده است.

وی ادامه داد: همچنین افزایش بی‌سابقه کاربران اینترنت در کشور بر سرعت اینترنت همکاران دورکار نیز تأثیر منفی گذاشت بنابراین همکاران برای انجام به موقع کارها در  خارج از ساعات اداری نیز فعالیت داشتند.

یعقوب‌پورتصریح کرد: تمام مسئولان و تعدادی از کارشناسان اداره‌ کل پردازش و سازماندهی از مرخصی دورکاری کرونایی استفاده نکردند و ضمن رعایت پروتکل‌های بهداشتی به واسطه نیاز سازمانی در اداره کل  حضور یافته و انجام وظیفه کردند.

وی خاطرنشان کرد: تعهد و تعلق سازمانی و التزام عملی به این تعهد و تعلق و خدمت به کشور و ایجاد انگیزه برای ناشران و کتابخانه‌ها با خدمات‌رسانی به آنان و در نهایت ارائه خدمات فرهنگی به کشور و کمک به اقتصاد نشر با توجه به شرایط ویژه ای که کشور دارد، انگیزه‌هایی بود که همکاران را چنین سرزنده و مشتاق نگه داشته است.

پایان مطلب//


مدیرکل فراهم‌آوری و پردازش منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مطرح کرد:

امانت موقت منابع دیجیتال امری ضروری است/ آرشیوسازی وب سایت‌های مهم کشور


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۷ - ۱۲:۲۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۱/۷ - ۱۲:۲۵:۵۶
امانت موقت منابع دیجیتال امری ضروری است/ آرشیوسازی وب سایت‌های مهم کشور
مدیرکل فراهم‌آوری و پردازش منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بر ضرورت فراهم سازی امکان امانت موقت منابع دیجیتال تاکید کرد و گفت: با شیوع ویروس کرونا، تعطیلی تالارهای کتابخانه ملی ایران و محدودیت در دسترسی به منابع، سیاست‌ها، حجم فعالیت‌ها و روش‌های پیشبرد فرآیندها در بخش فراهم‌آوری و پردازش منابع به سمت دیجیتال سازی تغییر کرد و این سازمان در تلاش است فرصتی ایجاد کند تا کاربران بدون دانلود کتاب بتوانند برای مدت مشخص به صفحات دیجیتال شده دسترسی داشته باشند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیرضا انتهایی با بیان این مطلب درباره پروژه آرشیو وب عنوان کرد: براساس قانون واسپاری، آثار منتشر شده در کشور، مربوط به ایران یا تولید شده توسط ایرانیان که وبسایتها نیز از جمله آنها هستند، باید برای بهره برداری اصحاب علم و دانش و آیندگان در ذخایر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نگهداری شوند.

وی ادامه داد: در برنامه‌های آتی این سازمان قرار است وب سایت‌های مهم کشور نیز به کمک پروژه آرشیو وب، گردآوری و حفاظت شوند. آرشیو وب در بسیاری از کشورها دربرگیرنده وب سایت‌های دولتی، خبری، رویدادهای مهم و سایر مواردی است که بر اساس سیاست‌گذاری آرشیو وب گردآوری می‌شوند و از جمله برنامه‌های اساسی این سازمان در پروژه حافظه ملی دیجیتال (حمد) ایران است.

مدیرکل فراهم‌آوری و پردازش منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: از آنجایی که وب پایداری قابل اطمینانی ندارد، تحقق این امر از اهمیت ویژه ای برخوردار است چراکه با آرشیو وب حافظه دیجیتال شده کشورها آرشیو و برای آیندگان نگهداری می‌شود.

وی درادامه به مفهوم «جمع سپاری» در حوزه فراهم‌آوری منابع دیجیتال اشاره کرد و گفت: برخی از کشورها اسناد و مدارک تاریخی یا ملی خود را از طریق مردم گردآوری می‌کنند به عنوان مثال آکسفورد 6500 تصویر دیجیتال شده ازاسناد مربوط به جنگ جهانی اول را در سال 2008 از طریق مشرکت مردم گردآوری کرد و اگر در ایران نیز به این مهم توجه شود بی تردید می‌تواند در گردآوری بسیاری از اسناد و مدارک تاریخی و ملی مفید واقع شود. بنابراین از دیگر برنامه‌های اداره کل فراهم‌آوری و پردازش منابع دیجیتال جمع آوری اسناد و منابع به شیوه جمع‌سپاری است.

وی مبادله و اشتراک منابع و اسناد با سایر موسسات و افراد حقیقی و حقوقی را از دیگر فعالیت‌های این اداره کل عنوان کرد و گفت: هم اکنون کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، کتابخانه آستان قدس رضوی و سایر کتابخانه‌های موسسه ها در حال دیجیتال‌سازی بخشی از منابع خود هستند، در این بین برخی از اشخاص حقیقی نیز به واسطه علاقه‌مندی به این حوزه، منابعی را گردآوری کرده اند، در چنین شرایطی می‌توان منابع را از طریق اهدا و مبادله به صورت دیجیتال در اختیار گرفت، این کار با هزینه‌های کمتری همراه است، ضمن اینکه کمک شایانی را در غنی‌سازی منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خواهد داشت.

دریافت 14 ترابایت نشریه دیجیتال از طریق مبادله و اشتراک منابع و اسناد

مدیرکل فراهم‌آوری و پردازش منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآورشد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از سال گذشته تاکنون از طریق مبادله و اشتراک منابع و اسناد با سایر موسسات و افراد حقیقی و حقوقی توانست نشریات دیجیتال را با حجم 14ترابایت دریافت کند که در سامانه نشریات ایران (سنا) بارگذاری شده و به تدریج در حال تکمیل شدن است. این سامانه بسیاری از استانداردهای روز منابع دیجیتال را پشتیبانی می‌کند.

انتهایی افزود: بخشی از نشریات از فردی مجموعه‌دار و علاقه‌مند به این حوزه، آقای امین ‌آبادی و بخشی نیز از مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی دریافت شد. البته ممکن است منابع دریافتی با یکدیگر هم‌پوشانی داشته باشند که یکی از معضلات مهم موضوع فراهم آوری منابع دیجیتال به شمار می رود. کنترل منابع تکراری و یافتن آنها زمان بر است که اگر سامان‌دهی نشود بی تردید معضلات بسیاری را به همراه خواهد داشت.

300 هزار اثر از عکاسان حرفه ای ایران گردآوری شده است

وی ادامه داد: گردآوری بخشی از منابع مورد نیاز مستلزم خریداری است، در همین ارتباط حدود 300 هزار عکس تحت عنوان مجموعه تصویری ایران،‌ خریداری و به آرشیو سازمان منتقل شده است. این عکس‌ها ثمره تلاش عکاسان حرفه ای ایران است که بعضا برای عکس‌برداری از قله دماوند تیم چندنفره کوهنوردی را به همراه داشتند؛ حدود 60درصد این عکس‌ها آماده بارگذاری در سامانه‌ دیجیتال سازمان هستند.

مدیرکل فراهم‌آوری و پردازش منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره این مجموعه عکس افزود: عکس های گردآوری شده در طول 30 سال گذشته به تفکیک استانی آرشیو شده است و عکس‌های مربوط به هریک از استان‌های کشور به صورت مجزا طبقه بندی موضوعی شده‌اند که شامل طبیعت، بناها، آداب و رسوم و مانند آن می شود.

وی یادآور شد: این عکس‌ها توسط همکاران اداره کل فراهم‌آوری و پردازش منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پالایش و کنترل شده و نمایه‌سازی و فهرست شده‌اند؛ بر اساس برنامه‌های پیش‌بینی شده قرار است در سال آینده عکس‌های گردآوری شده در سامانه بارگذاری و منتشر شوند.

انتهایی در ادامه دانلود از اینترنت را از دیگر روش‌های فراهم آوری منابع عنوان کرد و گفت: برخی از سامانه‌ها کتاب‌های خود را به صورت آنلاین در اختیار مخاطبان قرار می‌دهند و برخی از کتابخانه‌های دنیا نیز برخی از منابع خود را به صورت رایگان به اشتراک می‌گذارند. اما از آنجایی که فضای وب ناپایدار است و تضمینی بر ماندگاری وجود ندارد؛ سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با رصد وبگاه سازمان‌ها، نهادها و سایر مراکز، منابع دیجیتال رایگان را از مبادی مختلف داخلی و خارجی دانلود و به صورت پایدار حفظ و آرشیو می‌کند و در اختیار متقاضیان قرار می دهد و این امر مهم از سال 1398 آغاز شده است.

مدیرکل فراهم‌آوری و پردازش منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تاکید بر این مطلب که آرشیو وب نیازمند فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم است؛ افزود: این طرح ابتدا باید در قالب یک طرح پژوهشی مورد بررسی قرار گیرد و سیاست گذاری های لازم در این زمینه انجام شود. در این راستا باید سایت‌های دولتی، سایت‌های خبرگزاری‌ها، وبلاگ‌های مهم، توییت اشخاص مهم، پست‌های افراد مسئول مانند مقامات دولتی و مانند آن رصد و آرشیو شود که مستلزم سیاست‌گذاری‌های خاص خود است.

وی یادآور شد: نخستین فراهم آوری قابل توجهی که از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران انجام شد در سال 1395-1396 صورت گرفت که مربوط به فراهم آوری تعداد300هزار مجموعه تصویری ایران بود، در ادامه این مسیر در سال 1397 تعداد  500هزار مقاله علمی – پژوهشی به همراه 300هزار کتاب الکترونیکی لاتین خریداری شد.

انتهایی بر ضرورت فراهم سازی امکان امانت موقت منابع دیجیتال تاکید کرد و گفت: با شیوع ویروس کرونا، تعطیلی تالارهای کتابخانه ملی ایران و محدودیت در دسترسی به منابع، سیاست‌ها، حجم فعالیت‌ها و روش‌های پیشبرد فرآیندها در بخش فراهم‌آوری و پردازش منابع به سمت دیجیتال سازی تغییر کرد و این سازمان در تلاش است فرصتی ایجاد کند تا کاربران بدون دانلود کتاب بتوانند برای مدت مشخص به صفحات دیجیتال شده دسترسی داشته باشند.

حدود 110هزار کاربر در کتابخانه دیجیتال عضو هستند

وی تصریح کرد: در ایام شیوع ویروس کرونا، بخش پایان نامه‌های دیجیتال سازی شده مورد توجه و تقاضای کاربران قرار گرفت بر همین اساس در مدت زمان کوتاه ثبت نام با هویت سنجی از طریق وب سرویس که سازمان ثبت احوال در اختیار قرار داد انجام گرفت. بر همین اساس امکان ثبت نام افراد بدون محدودیت در کتابخانه دیجیتال امکان پذیر و عضویت مجازی عملیاتی شد. در این بین همه افرادی که عضو کتابخانه ملی ایران بودند به صورت خودکار عضو کتابخانه دیجیتال نیز شدند و به طور کلی می توان تاکنون حدود 110هزار کاربر در سامانه دیجیتال عضو هستند.

بیش از 313 هزار پایان نامه در سامانه دیجیتال وجود دارد

مدیرکل فراهم‌آوری و پردازش منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: اعضای کتابخانه دیجیتال به منظور حفاظت از حق نسخه برداری و سایر ملاحظات امکان دانلود منابع دیجیتال‌سازی شده را ندارند و تنها می‌توانند تورق و مشاهده را انجام دهند. بر همین اساس 313 هزار و 743 عنوان پایان نامه دسترس پذیر شده است.

بارگذاری بیش از 459  هزار پرونده آرشیوی

وی با اشاره به بارگذاری پرونده‌های آرشیوی گفت: حدود 459 هزار 447 پرونده آرشیوی نیز در دسترس پژوهشگران قرار گرفته است.

انتهایی اظهار داشت: با توجه به شرایط کرونایی و لزوم فراهم سازی شرایط مناسب برای اعضا و کاربران به منظور دسترسی به منابع، امکان مشاهده همه صفحات پایان نامه‌ها در فضای دیجیتال کتابخانه ملی ایران فراهم شد این در حالی است که پیش از این کاربران فقط امکان مشاهده 20 صفحه ابتدایی پایان نامه‌ها را داشتند.این مهم همچنان تا زمان پایان شرایط کرونایی برقرار است.

وی خاطرنشان کرد: استانداردهایی که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و منابع دیجیتال سازی آن را در موتور جستجوگر گوگل رویت پذیر می کند، مورد توجه قرار گرفته است امید است این استانداردها در همه سامانه های کتابخانه ملی ایران تقویت شود تا منابع این سازمان به راحتی با جستجوی ساده در اینترنت بدون نیاز به مراجعه به سامانه‌ها یافت شود.

پایان مطلب//


به منظور ارائه خدمات مجازی

گفت‌وگوی آنلاین برای پاسخ به سوالات متداول در کتابخانه ملی ایران برقرار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۷ - ۹:۲۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۱/۷ - ۹:۲۶:۱
گفت‌وگوی آنلاین برای پاسخ به سوالات متداول در کتابخانه ملی ایران برقرار شد
گفت‌وگوی آنلاین کتابخانه ملی، به منظور ارائه خدمات مجازی از امروز 7 فروردین در وقت اداری برقرار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، همزمان با به پایان رسیدن تعطیلات نوروزی خدمات مرجع مجازی کتابخانه ملی ایران از امروز 7 فروردین ماه در روزهای اداری از ساعت ۹تا ۱۴ مجددا از سر گرفته شد.

کاربران با دریافت خدمات مجازی در محل كتابخانه، می‌توانند نیازهای اطلاعاتی و پرسش‌های خود را با  كارشناسان مرجع مجازی از طریق پست الكترونیكی، گفت‌وگوی هم زمان (چت) و یا پیامك در میان گذاشته و پاسخ دریافت کنند.

پاسخگویی به سوالات بر اساس منابع و امكانات موجود كتابخانه ملی و مطابق با خط مشی خدمات مرجع مجازی كتابخانه، صورت می‌پذیرد و کتابداران مرجع در نخستین فرصت پاسخ را برای کاربران ارسال خواهند کرد .

افراد برای طرح سوالات خود به صورت آفلاین می‌توانند به آدرس: http://ask.nlai.ir/AskNewQuestion.aspx مراجعه کنند.

پایان خبر/


از سرگیری ثبت عضویت در کتابخانه ملی ایران در هفته دوم نوروز


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۴ - ۷:۵۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۳:۵۵
از سرگیری ثبت عضویت در کتابخانه ملی ایران در هفته دوم نوروز
افراد واجد شرایط عضویت در کتابخانه ملی ایران می توانند از روز شنبه هفتم فروردین ماه اقدام به ثبت عضویت کنند.

 به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، امکان ثبت نام افراد برای عضویت در کتابخانه ملی ایران به منظور بهره مندی از خدمات حضوری از روز شنبه هفتم فروردین ماه در روزهای اداری از ساعت 8 تا 14 فراهم است.

همچنین در راستای توزیع عادلانه اطلاعات و دسترسی آسان پژوهشگران به منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛ امکان عضویت اینترنتی در سامانه دیجیتال این سازمان فراهم شده است.

سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای مسئولیت اجتماعی و فراهم کردن تسهیلات لازم برای پژوهشگران کشور و عموم مردم با درنظر گرفتن بحران ویروس کرونا، تلاش کرد تا علاوه بر فراهم کردن دسترسی آنلاین برای اعضای کتابخانه؛ شرایط یکسانی را برای بهره‌مندی از منابع اطلاعاتی برای عموم مردم فراهم کند.

در همین راستا علاقه‌مندان می‌توانند برای دسترسی به منابع دیجیتال و استفاده از آن‌ها از طریق آدرس: http://dl.nlai.ir/ui/forms/index.aspx و ثبت نام اینترنتی به عنوان کاربر جدید عضو این سامانه شوند. 

همچنین کتابخانه دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی بدون محدودیت و به صورت رایگان 23 هزار و سیصد کتاب را برای مطالعه آنلاین دراختیار علاقه مندان قرار داده است و افراد در تعطیلات نوروزی می توانند از امکانات این کتابخانه بهره مند شوند.

كتابخانه كودكـان و نوجوانـان بـا هـدف ايجـاد كتابخانـه ای اسـتاندارد و نمونه برای ارائه خدمات به گروه سنی 7 تا14 سال ايجاد شده است و در وبسایت کتابخانه ملی کودکان و نوجوانان به آدرس: http://icnl.nlai.ir  علاوه بر کتاب، مجلات، کتاب صوتی و پادکست‌هایی که مخصوص کودکان و نوجوانان تهیه شده هم قابل استفاده است.


اهدای 14 هزار جلد کتاب به همت سازمان اسناد و کتابخانه در ایام نوروز


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۳ - ۸:۴۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۳:۴۹
اهدای 14 هزار جلد کتاب به همت سازمان اسناد و کتابخانه در ایام نوروز
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در همکاری با شهرداری تهران در نوروز امسال، 14هزار جلد کتاب را به طور رایگان در اختیار هموطنان قرار داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، پویش«کتاب در حرکت» از آبان ماه سال جاری با تاکید بر رسالت سازمان اسناد و کتابخوانی ملی ایران مبنی بر گسترش و توسعه فرهنگ کتابخوانی در کشور عملیاتی شد و در ادامه این مسیر، در ایام نوروز 14 هزار جلد کتاب را به صورت رایگان در همکاری شهرداری تهران در اختیار هموطنان قرار  داد. 

طی برنامه ریزی انجام شده سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، این منابع فرهنگی را در 34 کتابخانه از مناطق 22گانه تهران توزیع کرده است و افراد با مراجعه به کتابخانه ها می توانند از این منابع بهره مند شوند. همچنین به منظور تداوم این پویش می توانند کتاب های خود را به دیگران اهدا کنند تا این چرخه ادامه یابد.
در این پویش از خانواده های ایرانی درخواست می شود تا کتاب های خوانده شده خود را به کتابخانه ملی ایران تحویل دهند و از این طریق علاوه بر تکمیل گنجینه ملی ایرانیان در کتابخانه ملی،‌ از این کتاب‌ها در امر ترویج همگانی کتاب‌خوانی و اهدا به کتابخانه‌های سراسر کشور به ویژه مناطق کم برخوردار استفاده شود.

همچنین در همین راستا طرح «اهدای سیار» اجرایی شد؛ در این طرح که با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و سازمان فرهنگی – هنری شهرداری تهران انجام شد، تعداد 4 کتابخانه اتوبوسی سیار برای چهارناحیه شمال، جنوب، شرق و غرب تهران در نظر گرفته شده که ضمن توزیع کتاب میان هموطنان، برنامه های عیدانه ویژه ای برگزار می کند.

لازم به توضیح است علاقه مندان برای دریافت کتاب های اهدایی می توانند به کتابخانه های اميركبير، علامه طرشتی (ره)،علامه امينی (ره)، شيخ اشراق، لويزان، فردوس،سرو، انديشه، گلستان، شقایق، علامه طباطبايي(ره)، عطارنيشابوری، رازی،آيت الله طالقانی، امام خميني (ره)، ابن سينا، خاوران، شهيد فهميده، شهید مهدی طارمی، دكترحسابی، استادحكيمی، 15خرداد، مهر،13آبان، شيخ صدوق (ره)، استاد معين، مسجدالنبی، پندار، سيدالشهداء، دکتر معتمد نژاد(رسانه)،خانواده،هدی، آفتاب و فناوری اطلاعات(IT)،مراجعه کنند.

پایان خبر/


اعلام ساعت فعالیت تالارهای مطالعه کتابخانه ملی ایران در ایام نوروز


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱/۲ - ۹:۴۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۳:۴۲
اعلام ساعت فعالیت تالارهای مطالعه کتابخانه ملی ایران در ایام نوروز
فعالیت تالارهای کتابخانه ملی در سال جدید از امروز، دوشنبه دوم فروردین از سر گرفته خواهد شد.

به گزارش اداره کل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فعالیت تالارهای تخصصی، عمومی، نشریات و رقمی از امروز دوشنبه دوم فروردین ماه طبق روال از  ساعت ۸ صبح الی ۱۸ باز است و  به اعضای کتابخانه ملی ایران خدمت رسانی می کند. 

تالارهای شیفت شب نیز در همین تاریخ (دوشنبه، ۲ فروردین) از ساعت ۱۹ الی ۷ صبح روز بعد برقرار خواهد بود.


پیام نوروزی رییس جمهور

مردم سالاری یک سرمایه ملی است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۳۰ - ۱۴:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۳:۳۵
مردم سالاری یک سرمایه ملی است
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی، در پیام نوروزی به مناسبت حلول سال ۱۴۰۰، با بیان اینکه این زمستانِ سختی و رنج؛ با پایانِ زمستانِ طبیعت، رو به پایان است، تاکید کرد: نسیم نوروزی، امسال نویدبخشِ آغازِ فصل شکوفائی،پیروزی و پیشرفت، در دفترِ ملت ایران است. به فضل خداوند، به شکرانه‌ی این صبر و مقاومت، همه چیز برای دورانی سرشار از شکوفایی و سازندگی و رونق و بهروزی برای ایرانیان، فراهم آمده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت،  متن پیام نوروزی رئیس جمهور به این شرح است:

بسم‌ الله الرحمن الرحیم

یا مقلب القلوب و الابصار؛ یا مدبر اللیل و النهار؛ یا محول الحول و الاحوال؛ حوّل حالنا الی اَحسن الحال

 

آغاز سال ۱۴۰۰ را به همه مردم بزرگ ایران، از پیر و جوان؛ زنان و مردان به ویژه پرستاران و پزشکان، و همه کادر درمان؛ کشاورزان و کارگران؛ رزمندگان و مرزبانان و همة ایران دوستان در سراسر جهان تبریک عرض می‌کنم.

 

ایام نوروز امسال را که در میانه دو روز بزرگ شادی آفرین، زادروز سالار شهیدان ابی عبدالله الحسین(ع) و میلاد ولیعصر، امام زمان (ارواحنا له‌الفدا) قرار گرفته را به فال نیک می‌گیرم و با عرض ادب به پیشگاه امام عدل و امید، این ایام فرخنده را به رهبر معظم انقلاب، مراجع عظام تقلید و همه مسلمانان، تهنیت می‌گویم.

امسال، پایان زمستانِ طبیعت، و آغازِ هنگامه‌یِ نور و گرما و شکوفایی و سرسبزی طبیعت؛ با پایانِ دورانی، سخت و دشوار از تاریخِ حیات ملّت ایران هم‌زمان شده است. سه سال جنگ تحمیلی اقتصادی بی‌رحمانه و ظالمانه بر علیه ملّت ایران؛ جنگی که، هیچ ملّتی در تاریخ معاصر، مشابه آن را تجربه نکرده بود، با ایستادگی  این ملت، رو به پایان خواهد بود.

در کنار سختی و دشواری جنگ اقتصادی، در سالِ گذشته، ملّت ایران همچون سایر ملّت‌ها با ویروسی خطرناک، مواجه شد که دشواری تحریم و جنگ اقتصادی را برای ایرانیان دوچندان کرد. ملّت ایران در حالی به نبرد با کرونا وارد شد که نه تنها از کمک‌های معمول جهانی برای مبارزه با این همه‌گیری محروم بود، بلکه حتّی امکان دسترسی به ثروت‌های خود نیز در بانک‌های خارجی را، نداشت. افت شدید قیمت نفت و تحریم نفتی، شرایط را به‌گونه‌ای رقم زد که سال ۱۳۹۹ از نظر درآمدهای نفتی، بدترین سال در ۶۰ سال گذشته بود. من در طول ۴۲ سالی که از پیروزی انقلاب می‌گذرد، از نظر تنگنا و محدودیتِ اقتصادی، سالی به سختی و دشواری سال ۱۳۹۹، به یاد ندارم.

امّا از سوی دیگر؛ این فصلِ دشوار و سرد، و این ابتلای بزرگ، و پیکار هم‌زمان در چند جبهه‌ی مختلف؛ به دلیل حماسه‌ی صبر و ایستادگی و تدبیر ملّت ایران تبدیل به فصلی درخشان و پرافتخار در تاریخ ایران شد.

عظمت این حماسه را زمانی می‌توان دریافت، که بدانیم دشمن بدخواه ما، چه هدفی را دنبال می‌کرد و چه نقشه‌ای برای ایران عزیز، کشیده بود. آنان همچنانکه با بی شرمی، از فشار حداکثری سخن می‌گفتند، با تمام توان، به دنبال فروپاشی اقتصاد ایران بودند. البته این فشار، در زندگی مردم، با رنج فراوان احساس شد، ولی مردم ما را از پای درنیاورد. آنها ضربه زدند ولی قطعاً به هدف خود نرسیدند. و همّوا بما، لم ینالوآ. در نهایت، آنها رفتند و ایران ماند. اقتصاد ایران ماند و بالید و بر توان خود افزود. مردم ایران ماندند و حماسه مقاومتِ بی‌نظیر این ملت، در تاریخ ملتها جاودانه شد. در سالی که اقتصاد جهانی، کاهش تولید با نرخ منفی ۳.۴ درصد را تجربه کرد و بسیاری از اقتصادهای قدرتمند جهان، نرخ‌های منفی ۵ درصد تا منفی ۱۰ درصد را در کارنامه خود دیدند، به رغم کرونا و جنگ تحمیلی اقتصادی، رشد مثبت ۲.۲ درصد را در کارنامة درخشان خود ثبت کرد و مردم ما، در پنجشنبه‌های افتتاحِ هر هفته، جلوه‌های جهش تولید در پرتو تدبیر و امید را شاهد بودند. این افتتاح‌ها، همه دستاورد گشایش‌هایی بود که در سایه تعامل سازنده با جهان، به دست آمده بود و بهره‌گیری از درآمدهای نفتی در صندوق توسعه ملی امکان‌ این سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی‌ و اشتغالزا را فراهم آورده بود.

در تنگنای معیشتی این ایام، جلوه‌های همدلی و دستگیری و کمک‌های مؤمنانه ایرانیان، بار دیگر عمق همبستگی و پیوستگی این ملّت را به تصویر کشید. در ایام همه‌گیری، بلوغ و مسئولیت‌پذیری اجتماعی ملت ایران در رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی و تغییر سبک زندگی، به عنوان یکی از جلوه‌های مدنیّت ایرانی، جلوه‌گر شد.

در امر بهداشت و درمان، خانواده‌ی بزرگِ بهداشت و درمان، حماسه‌ها آفریدند و فداکاری‌ها کردند و شهدای فراوانی تقدیم نمودند. در تولید تجهیزات پزشکی و دارو و واکسن، دانشمندان و مهندسان و کارآفرینان و شرکت‌هایِ دانش‌بنیان، خوش‌ درخشیدند و مایة سربلندی ملّت ایران  شدند.

خداوندِ بزرگ را شاکریم که این زمستانِ سختی و رنج؛ با پایانِ زمستانِ طبیعت، رو به پایان است. نسیم نوروزیِ امسال نویدبخشِ آغازِ فصل شکوفائی و پیروزی و پیشرفت، در دفترِ ملت ایران است. به فضل خداوند و به شکرانه‌ی این صبر و مقاومت، همه چیز برای دورانی سرشار از شکوفایی و سازندگی و رونق و بهروزی برای ایرانیان، فراهم آمده است.

امروز، بدخواهان این ملّت، در آن سوی جهان، با رسوایی و بدنامی از کرسی قدرت به زیر افتادند، در حالی که ملّت ایران، سرو قامت، سرافراز و سرزنده‌تر از همیشه، به استقبال بهارِ طبیعت و بهارِ زندگی آمده است.

امروز دشمنان ملّت اعتراف کرده‌اند که با زبانِ زور و تهدید و تحریم نمی‌توان با ملت بزرگ ایران سخن گفت. لذا، پس از سه سال شکست، ناچارند دوباره به مسیر تعاملِ سازنده با ملت ایران بازگردند.

امروز ملت ایران در حالی به استقبال بهار طبیعت و بهار زندگی آمده است که سرمایه‌های ارزشمندی که در این هشت سال اندوخته است، پشتوانه‌ و توشه‌ی راه او در دوران گشایش و شکوفایی خواهد بود.

در این هشت سال، در عرصه‌ی سیاست بین‌الملل، سرمایه‌ی سیاسی ارزشمندی اندوختیم که ثمره‌ی آن، پیروزی‌های پیاپی در سازمان ملل و شورای امنیت و دادگاه لاهه بود. امروز ارتباط گسترده‌ و عمیق و راهبردی با جهان داریم و دشمنان ما در مواضعی که بر علیه ما دارند، منزوی و ناتوانند.

در این هشت سال، علی‌رغم اینکه همواره از نظر منابع مالی در تنگنا بودیم، گام‌های بزرگ و تاریخی در توسعه‌ی زیرساخت‌های مورد نیاز توسعة کشور برداشتیم. در تولید گاز و گازرسانی، در پالایش نفت و پتروشیمی، در صنعت برق و آب، ارتباطات و اینترنت؛ سلامت، شرکت‌های دانش بنیان جهش‌های بزرگ و تاریخی رخ داده تا مسیر توسعه‌ی کشور در دوران گشایش و شکوفایی هموار گردد.

در این هشت سال، کشاورزی و صنعت، و بخش خدمات ما مسیر تکامل و بلوغ را طی کردند و آماده‌اند تا در دوران جدید، با قدرت و توان بیشتر وارد رقابت در بازارهای جهانی شوند.

در این هشت سال، ایران از وضعیت نیاز به واردات بنزین و گازوئیل، به موقعیت صادرکننده؛ و در گندم و برنج و شکر در مرز خودکفایی قرار گرفته است؛ و بر پایه‌ی این زیرساخت‌ها، کشور در آستانه‌ی ورود به یک دوره‌ی شکوفایی و رونق و ثبات اقتصادی قرار گرفته است و از سال ۹۹ آب ، برق و گاز برای خانواده‌های کم مصرف که قاعدتاً کم درآمد هم هستند مجانی شد.

ما در سال‌های ۹۳ تا ۹۶، به مدّت چهار سال، با هم‌، چنین تجربه‌ای داشتیم. دوره ای که در آن، پس از رکود عمیق، شاهد بازگشت رشد و شکوفایی اقتصادی بودیم و حتّی در سال ۱۳۹۵، ایران بالاترین رشد اقتصادی جهان را کسب کرد. دوره‌ای که تورم به‌طور متوسط ۱۱.۵ درصد و در بیشتر اوقات تک‌رقمی بود. دوره ای که بالاترین رکوردِ سالانة افزایش اشتغال خالص را ثبت کرد. چنین سطحی از ثبات اقتصادی در چهار دهه اخیر در کشور، تجربه نشده بود.

این تجربه به ما نشان ‌داد که ملّت ایران قادر است در دوره‌ی گشایش و شکوفایی، در دهه‌ی اوّلِ قرن پانزدهم، به ثبات اقتصادی و تورم تک رقمی پایدار و رشد اقتصادی پایدار دست یابد. بی‌تردید، این هدف در دسترس ملت ماست.

ولی دستیابی به این هدف، نیازمند ترسیم دقیقِ واقع بینانه و امیدوارانهِ افق آینده کشور است. ما با تکیه بر آنچه توانسته‌ایم، می‌گوئیم که؛ می‌توانیم. دستاوردهای ما، پیش روی همه آن کسانی است که از دیدن حقیقت نمی‌هراسند و از وحشت روشنائی، به تاریکی و سیاهی و سیاه‌نمایی نمی‌گریزند. اما تحقق این هدفِ روشن، نیاز به تفاهم ملی و توافق بر سر این سرنوشت مشترک دارد.

 

لازمه‌ی دستیابی به این هدف، مشارکت همه‌ی ایرانیان در فرایند توسعه است. جذب سرمایه، اقتصاد دانش‌بنیان و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان باید محور توسعه ما باشند. زنجیرها باید از پای فعالان اقتصادیِ بخش خصوصی باز شود. بنگاه‌های اقتصادی عمومی و دولتی باید راه را برای مردم و بخش خصوصی واقعی باز کنند و به نفع آن‌ها صحنه‌ی بنگاه‌داری و کسب‌وکار را ترک کنند. در این صورت، سرمایه‌گذاری، توسعه می‌یابد، اشتغال پایدار می‌گردد و رفاه عمومی، بهبود می‌یابد. این بایدها، تکرار شعارهای ناشدنی نیست. تجربه چهارساله ۹۳ تا ۹۶، بهترین شاهد برای امکان‌پذیر بودن این بایدها است. چهارسالی که ثابت کرد در این کشور و در این نظام، می‌توان با تدبیر و تعامل، مسیر غیردقیق را تصحیح کرد، روند درست را بازسازی نمود، و ناممکن‌ها را ممکن ساخت.

لازمه‌ی دستیابی به این هدف، تعامل سازنده با جهان است. ایران می‌تواند وارد پیمان‌های تجاری منطقه‌ای و جهانی شود. ایران می‌تواند کانون جذب سرمایه‌گذاران بین‌المللی باشد. ایران می‌تواند جذابترین فضا برای بهره‌گیری از دانش و سرمایه‌ی ایرانیان در سراسر جهان باشد و  ایران می‌تواند تجارت گسترده‌ و عمیق و پایدار با جهان داشته باشد.

و بالاخره، شرط لازم برای دستیابی به این اهداف، مشارکت فعالانه و مسئولانه‌ی تک‌تک ایرانیان در عرصه‌ی تعیین سرنوشت است.

من به‌عنوان فرزند این ملت بزرگ، که از نوجوانی و از آغاز نهضت اسلامی در سال ۱۳۴۱ تاکنون، قریب به شصت سال است که در عرصه‌های مختلف سیاسی و مسئولیت‌های گوناگون در خدمت این ملت بزرگ بوده‌ام و سرد و گرم و فراز و فرودهای تاریخ این ملّت را، از نزدیک لمس کرده‌ام، باور دارم که راه پیشرفت و گشایش و اصلاح امور در این کشور، تنها و تنها از جاده‌ی مشارکت و انتخابات می‌گذرد.

مردم‌سالاری یک سرمایه‌ی ملّی است و باید به‌دور از یأس‌ها و هراس‌ها، و با کنارگذاشتن دلگیری‌ها و اختلاف نظرها، با نگاهی راهبردی به آینده‌، آن را پاسداری کنیم.

این مردم هستند که می‌توانند شکوفائی یا پژمردگی را انتخاب کنند. این مردم هستند که می‌توانند پیشرفت یا توقف را برگزینند. هیچ کس جز مردم ایران، نمی‌تواند سرنوشت این ملت را رقم بزند. این اراده الهی است که تغییر وضعیت در هر جامعه‌ای را، به تغییر در روح و جان آنها پیوند زده است.

که إِنَّ ٱللَّهَ لَا یُغَیِّرُ مَا بِقَومٍ حَتَّى یُغَیِّرُواْ مَا بِأَنفُسِهِم

انتخابات پرشور و با مشارکت حداکثری، پیش‌نیاز و پیش‌شرط قطعی تحقق آرزوهای ملت ایران در دهه‌ی اول قرن پانزدهم خواهد بود.

و اینک نوروز پیروز فرا رسیده است. نوروزی که در فرهنگ بلند و بالنده ایرانیان، هم نماد شکوفائی و سرزندگی است و هم نماد اعتدال بهاری است. مردم ایران، همیشه اعتدال را ستوده‌اند و به استقبال شکوفائی رفته‌اند. در نظام اجتماعی و سیاسی خود هم، هر زمان، حکمرانیِ همراه با اعتدال و خردمندی را تجربه کردند، پیش رفته‌اند و هر جا، در هجوم غارتگران و زورگویان و افراطی‌گرایان قرار گرفتند، پژمرده‌ شدند.

سال آینده، سال دسترسی گسترده مردم به واکسن و مهار کرونا، و سال بهره‌گیری از مقاومت ۳ ساله و پایان تحریم‌ها خواهد بود. ما یک بار تحریم را شکست دادیم و مطمئنا در کنار همدیگر بار دیگر تحریم را شکست خواهیم داد.

در آغاز سال ۱۴۰۰، من امیدوارتر از هشت سال پیشم. چون هشت سال پیش، ما نه این تجربه پُر‌افتخار ۴ سال شکوفائی اقتصادی و تعامل جهانی، و نه ۳ سال مقاومت در جنگ اقتصادی را داشتیم. بسیار امیدوارم که با حضور آگاهانه و آزادانه مردم، در تعیین سرنوشت خود، سال ۱۴۰۰، که سال پایان قرن چهاردهم است، پایان بخش سختی‌ها و آستانه شکوفائی‌ها باشد و راه را برای قرن نو که قرن تجدید عزت ملّت ایران است، بگشاید و عرصه را برای پیشرفت شایسته ملت ایران بگستراند. و جهان، خود را برای ظهور آن عدل گستر و منجی بزرگ بشریت آماده‌تر نماید.

والسلام علیکم و رحمه‌الله و برکاته


رهبر انقلاب اسلامی سال ۱۴۰۰ را سال «تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها» نامگذاری کردند؛

شعار انقلابی جهش تولید امسال باید با حمایت همه‌جانبه و رفع موانع کاملاً محقق شود


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۳۰ - ۱۳:۳۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۳:۲۶
شعار انقلابی جهش تولید امسال باید با حمایت همه‌جانبه و رفع موانع کاملاً محقق شود

رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به‌مناسبت آغاز سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، با تبریک عید عید نوروز به هم‌میهنان بویژه خانواده‌های معظم شهیدان و جانبازان و همه ملت‌هایی که نوروز را گرامی می‌دارند، و با ابراز امیدواری به کسب برکات مادی و معنوی از تقارن سال جدید با اعیاد شعبانیه و متبرک شدن سال ۱۴۰۰ به دو عید نیمه‌شعبان و جشن ولادت حضرت ولی‌عصر(عج)، سال جدید را سال «تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها» نامگذاری کردند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای سال ۹۹ را آمیخته با حوادث گوناگون و بی‌سابقه بخصوص پدیده ناآشنای کرونا خواندند و افزودند: کرونا زندگی مردم از جمله کسب‌وکارها، محیطهای درسی، اجتماعات دینی، ورزش و سفرها را تحت تأثیر قرار داد و ضربه سختی به اشتغال در کشور زد.
رهبر انقلاب اسلامی، جان باختن دهها هزار تن از مردم عزیز در اثر کرونا را تلخ‌تر از همه حوادث ۹۹ دانستند و با طلب رحمت و مغفرت الهی برای جان‌باختگان، با خانواده‌های داغدار آنان ابراز همدردی کردند.
ایشان سال ۹۹ را در عین حال سال بروز توانایی‌های ملت ایران در مقابله با آزمون بزرگ کرونا و همچنین در مقابله با فشار حداکثری دشمن توصیف کردند و گفتند: ملت عزیز ما از مجموعه‌های درمانی و بهداشتی، تا محققان و دانشمندان، گروههای جهادی و خدمتگزار و آحاد مردم با وجود تحریم و مسدود بودن راههای استفاده از امکانات خارج از کشور، توانایی و تجربه بزرگی از خود برای مدیریت این حادثه تلخ نشان دادند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به شکست کشاندن فشار حداکثری دشمن را درخشش دیگری از توانایی‌های ملی در سال ۹۹ برشمردند و افزودند: دشمنان ایران و در رأس آنها آمریکا درصدد به زانو درآوردن ملت ایران بودند. البته ما می‌دانستیم که ملت می‌ایستد و آنها شکست می‌خوردند اما امروز به اعتراف خود آمریکایی‌ها و رفقای اروپایی‌شان، فشار حداکثری شکست خورده است.
حضرت آیت الله خامنه‌ای در ادامه به ارزیابی میزان تحقق شعار سال ۹۹ یعنی جهش تولید پرداختند و گفتند: بر اساس گزارشهای متعدد مردمی و دولتی، جهش تولید تا حدّ قابل قبولی در بخش‌هایی از کشور تحقق یافت.
رهبر انقلاب افزودند: البته این میزان جهش در حدّ انتظار نیست چراکه با وجود تحقق در کارهای زیربنایی و سازندگی، نتیجه آن در اقتصاد عمومی و معیشت مردم مشهود و محسوس نشد، در حالی‌که انتظار بود جهش تولید گشایشی در زندگی مردم به‌وجود آورد.
ایشان شعار جهش تولید را یک شعار کاملاً انقلابی خواندند و خاطرنشان کردند: تحقق جهش تولید هم تأثیرات عمیق اقتصادی در کشور از جمله در مسئله ارزش پول ملی دارد و هم موجب اعتماد به‌نفس ملی، رضایتمندی عمومی و تضمین‌کننده امنیت ملی است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای علت تحقق نیافتن کامل جهش تولید در سال ۹۹ را وجود موانع و همچنین حمایت نشدن تولید در همه بخش‌ها دانستند و با اشاره به معضل واردات و قاچاق، گفتند: ضعفهای قانونی و واردات رقیب خارجیِ محصولی که در داخل با همت جوانان در حال تولید است، و یا قاچاق آن از طریق دستهای خیانتکار، مانع تولید است و موجب شکست خوردن آن می‌شود.
رهبر انقلاب اسلامی، ایجاد مشوّق‌هایی از جمله مشوّق‌های سرمایه‌گذاری را لازمه جهش تولید خواندند و افزودند: اوضاع کسب‌وکار در کشور باید به‌گونه‌ای باشد که افراد به سرمایه‌گذاری در تولید تشویق شوند و از افزایش هزینه‌های تولید جلوگیری شود.
ایشان مشوق‌های اندک در بخش تولید و همچنین بالاتر بودن شاخص هزینه تولید کننده از هزینه مصرف‌کننده در برخی سالها را مانع پیشرفت تولید دانستند و گفتند: حرکت انقلابیِ جهش تولید در سال ۹۹ آغاز و با استقبال مردم مواجه شد و این حرکت باید در سال ۱۴۰۰ که در واقع آغاز یک قرن جدید است، ادامه پیدا کند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای سال ۱۴۰۰ را به علت در پیش بودن انتخابات و همچنین وجود زمینه مناسب برای شکوفایی جهش تولید، سالی حساس و مهم خواندند و افزودند: انتخابات خرداد ۱۴۰۰ و روی کارآمدن مدیریتهای جدید و احتمالاً تازه‌نفس و با انگیزه‌های قوی، امسال را سالی بسیار مهم، حساس و تأثیرگذار در آینده کشور کرده است.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: علاوه بر این، در سال ۹۹ جهش تولید حرکتی در کشور به‌جود آورد که زمینه خوبی برای شکوفایی آن در سال جدید است.
ایشان افزودند: چه دولت کنونی و چه دولت آینده، باید با حمایتهای همه‌جانبه‌ی قانونی، دولتی و حکومتی از تولید و رفع موانع آن، همت کنند که امسال جهش تولید به معنی واقعی تحقق یابد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: بر این اساس شعار سال ۱۴۰۰، «تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها» است که در خصوص آن و همچنین درباره انتخابات در سخنرانی روز اول سال مطالبی بیان خواهد شد.


بازدید از موزه مجازی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ایام نوروز


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۹ - ۲۰:۳۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۱۵:۵۸
بازدید از موزه مجازی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ایام نوروز
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، موزه مجازی از نفایس و نسخ خطی را با عنوان «ما» به نمایش می گذارد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، به همت اداره موزه و یادمانهای رؤسای جمهوری از مجموعه اداره کل حوزه ریاست  موزه مجازی نفایس این سازمان به نمایش گذاشته می شود. 

این نمایشگاه مجازی با عنوان «ما» در ایام عید نوروز در پلتفرم‌های مجازی این سازمان منتشر و در معرض دید علاقمندان قرار خواهد گرفت. 

عنوان نمایشگاهی «ما» ارجاعی به هویت، تاریخ و فرهنگ ما ایرانیان در طی سده‌های پیشین  است که نشانگر تلاش منحصربه فرد علماء و فضای ایرانی-اسلامی است.    

در تازه ترین فعالیت‌های موزه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛ تعداد ۱۰ اثر نفیس و شاخص سازمان اسناد و کتابخانه ملی اعم از نسخ خطی و اسناد تاریخی به صورت مجزا و در قالب ۱۰ ویدیو آرت به صورت روزانه منتشر خواهد شد. 

 از نسخ خطی ممتاز در این موزه می‌توان به نفیس‌ترین قرآن جهان اسلام معروف به قرآن قزوینی، کهن‌ترین نسخه‌خطی با عنوان مجموعه رسائل شامل عجایب احکام امیرالمونین (ع) و...، نسخه شرح‌الاشارات و التنبیهات به خط خواجه نصیرالدین طوسی، کهن‌ترین کلیات سعدی شیرازی تاریخ‌دار و ثبت‌شده در برنامه حافظه جهانی یونسکو، دیوان حافظ شیرازی به دستخط سلطان‌الخطاطین است‌؛ اشاره کرد. 

همچنین در بخش اسناد نفیس، کهن‌ترین سند سازمان اسناد و کتابخانه ملی باقی مانده از دوران ایلخانی، فرامینی از نادرشاه افشار، مظفر‌الدین‌شاه قاجار، متمم قانون اساسی با دستخط و مهر محمدعلی شاه قاجار و سند معرفی خلیفه ارامنه به احمدشاه قاجار که هر یک در خط و نقش و آرایه‌های هنری در نفاست و جمال بی‌نظیرند به نمایش درآمده‌اند. 

موزه این آثار همزمان با آغاز سال1400 و از اول فروردین ماه در فضای مجازی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر خواهند شد.