انتشارات اسناد و کتابخانه ملی کتاب «فهرست پیش از انتشارات (فیپا) در ایران» را منتشر کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۶/۱ - ۱۱:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۲:۴۹
انتشارات اسناد و کتابخانه ملی کتاب «فهرست پیش از انتشارات (فیپا) در ایران» را منتشر کرد
کتاب «فهرست پیش از انتشارات (فیپا) در ایران» به کوشش، تهیه و تنظیم مرضیه خان سفید به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «فهرست پیش از انتشارات (فیپا) در ایران به کوشش، تهیه و تنظیم مرضیه خان سفید و با نظارت طاهره یعقوب پور نرگسی به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شد.

فهرست‌نویسیِ پیش از انتشار فرایندی برای تسهیل فهرست‌نویسی، صرفه‌جویی در بودجه و نیروی انسانی متخصص، و پرهیز از دوباره‌کاری‌ها است. این فرایند، علاوه  بر کاهش هزینه‌های فهرست‌نویسی در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی موجب می‌شود اطلاعات کتاب‌شناختیِ موجود در پایگاه‌های اطلاعاتیِ کتابخانه‌ها یک دست شده و خبر انتشار هر منبع در سطح ملی و بین‌المللی سریع‌تر پخش شود.

فهرستنویسی فرآیندی علمی - پژوهشی است که دست‌یابی سریع به مجموعۀ کتابخانه را ممکن می‌سازد. هدف فهرست‌نویسی، ثبت اطلاعات کتابشناختیِ (توصیفی و محتوایی) هر ماده یا منبع اطلاعاتی (اعم از کتاب و سایر منابع) برای ایجاد فهرست کتابخانه است تا مراجعان بتوانند با داشتن حداقل اطلاعات، منابع مورد نظر خود را به‌سرعت و به‌آسانی بیابند و انجام این مهم در کتابخانۀ ملی ایران به همت کتابداران متخصص به انجام می‌رسد.

این کتاب در سه فصل و سه پیوست تنظیم شده است. در فصل اول تعریف، اهداف، تاریخچه، اصول و عناصر «فهرست‌نویسی» تبیین شده است؛ علاوه‌بر این به «آر. دی. ای (RDA)»، که جدیدترین استاندارد بین‌المللی برای توصیف و دستیابی به منابع است و برای محیط دیجیتالی طراحی گردیده، اشاره شده است.

در فصل دوم، ابتدا مفهوم، اهداف، فواید، تأثیر و تاریخچۀ «فهرست‌نویسی پیش از انتشار (فیپا)» در جهان به‌طور مستند و دقیق تدوین شده؛ و سپس پیشینه فهرست‌نویسی پیش از انتشار در ایالات متحدۀ آمریکا، اتحاد جماهیر شوروی (سابق)، استرالیا، انگلستان، برزیل و هند معرفی شده است.

فصل سوم به «فهرست‌نویسی پیش از انتشار (فیپا) در ایران» اختصاص دارد. در این فصل تاریخچه، آیین‌نامۀ اجرایی، صدور فیپای الکترونیکی، نحوۀ درخواست فیپای منابع غیرکتابی، و شرایط صدور فیپای جدید به‌طور دقیق و مصور بیان شده است  

کتاب «فهرست‌نویسی پیش از انتشار (فیپا) در ایران» در 76 صفحه چاپ و روانه بازار نشر شده است.  علاقه‌مندان برای تهیه این اثر می‌توانند از طریق مراجعه به فروشگاه انتشارات سازمان یا فروشگاه مجازی سازمان به آدرس: http://bookshop.nlai.ir مراجعه کنند.

پایان خبر//


پیام تسلیت اشرف بروجردی در پی درگذشت علامه محمدرضا حکیمی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۶/۱ - ۱۰:۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۶/۱ - ۱۰:۱۱:۳۳
پیام تسلیت اشرف بروجردی در پی درگذشت علامه محمدرضا حکیمی
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پیامی، درگذشت علامه محمدرضا حکیمی اندیشمند دینی را تسلیت گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، متن این پیام به شرح ذیل است:

باسمه تعالی

انالله و اناالیه راجعون

علامه محمدرضا حکیمی، بزرگ فرزانه ای دل‌سوخته عدالت و انسانیت بود که انسانی زیست و در عمر پُر برکت خود بیش از یک‌صد کتاب و مقاله ارزشمند برای آیندگان به جای گذاشت تا بتوانند معنای درست عدالت و دفاع از مظلومان و محرومان را درک کنند.

درگذشت علامه محمدرضا حکیمی اندیشمند دینی، فقیه، مجتهد شیعه، فیلسوف و نویسنده ایرانی را تسلیت عرض می‌کنم.

بی شک پَر کشیدن این اندیشمند عالی‌قدر ضایعه ای جبران ناپذیر خواهد بود و فقدان ایشان موجب تاثر و تاسف فراوان است.

پایان مطلب//


جزئیات نشست‌های نخستین روز همایش بین المللی «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» اعلام شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۳۱ - ۱۲:۴۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۳:۱۳
جزئیات نشست‌های نخستین روز همایش بین المللی «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» اعلام شد
همایش بین المللی «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» با مشارکت 23 کشور جهان در روزهای 1 و 2 شهریورماه به صورت مجازی برگزار می‌شود و نشست‌های تخصصی با محورهایی همچون فراز و نشیب‌های ایران‌شناسی در جهان غرب و شرق به صورت مجازی در نخستین روز این همایش برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، همایش بین المللی  «ایرانشناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» با مشارکت 23 کشور جهان در روزهای دوشنبه یکم و سه شنبه دوم شهریور به صورت مجازی برگزار می شود

برگزاری نشست‌های تخصصی فراز و نشیب‌های ایرانشناسی در جهان غرب و شرق به دبیری علی محمد طرفداری، ایران‌شناسی و مطالعات تاریخ فرهنگ و تمدن ایران به دبیری غلامرضا عزیزی، ایران‌شناسی در ایران به دبیری حوریه سعیدی، ایران‌شناسی در منابع و نسخ خطی فارسی به دبیری بهروز محمودی بختیاری و ایران‌شناسی و مطالعات ایران باستان به دبیری فرح زاهدی ارائه می‌شود.

نشست تخصصی فراز و نشیب‌های ایرانشناسی در جهان غرب و شرق با موضوعات مطالعات ایران در ایالات متحده است و سیری بر روند تاریخی شکل‌گیری، برنامه‌ها و افراد، ایران‌شناسی در فرانسه، از گذشته تاکنون ایران به مثابه حوزه پژوهشی، مروری بر سیر تحول و تکامل رشته ایران‌شناسی در کشور بوسنی و هرزگوین، نگاهی به فعالیت ایران‌شناسان روس در حوزه فرهنگ، مرزهای ناروشن در ایران‌شناسی روسیه، ایران‌شناسی و ایران‌شناسان در چین و نقش سینما و سریال‌های ایرانی در شناخت ایران در بنگلادش ارائه می‌شود.

نشست تخصصی ایران‌شناسی و مطالعات تاریخ فرهنگ و تمدن ایران با موضوعات اسماعیلیه نزاری در منظومه فکری ایران‌شناسان تاریخ‌نگار اروپایی، مستشرقان و تصحیح نسخه‌های خطی اسماعیلیان ایران، بررسی انتقادی: ولادیمیر الکسیویچ ایوانف، نقش سیاحان اروپایی عصر صفویه در ایران‌شناسی، جایگاه فرستادگان سیاسی اروپا در تبیین شخصیت سیاسی شاه عباس اول (مطالعه موردي فیگوئروا)، ایران‌شناسان و مطالعات تاریخ دوره افشاریه، تحلیلی بر نگاه و رویکرد ژان و مارسل دیولافوا به واقعیات تاریخی ایران در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی، بازنمایی فرهنگ ایرانی در روایت سیاحان اروپایی قرن نوزدهم، نگاهی به سفرنامۀ راجر استیونس و «ایرانشناسی» او در ایران، روابط محمد قزوینی با ایران‌شناسان خارجی و تأثیر آن در گسترش ایران‌شناسی، فرهنگ و جامعه ایران در عهد قاجار از دیدگاه ادیب هندی (با نگاهی به یک نسخۀ خطی نادر)، مطالعات ایران‌شناسی ادبی در آثار مولانا پژوه هندوستان سوامی بهوپت راو بیراگی و ایران از نگاه سفرنامه‌نویسان و ایران‌شناسان پاکستان ارائه می‌شود.

نشست تخصصی ایران‌شناسی در ایران با موضوعات ایران‌شناختی، نظام آموزشی نوین در ایران: عرصه‌ای مغفول در مطالعات ایران‌شناسی، بازنگری در مفهوم ایران‌شناسی بر اساس درك صحیح از«دانش میان‌رشته‌ای» و نقد «طراحی مقدماتی برای ایران‌شناسی نظام یافته»، الهیات سیاسی و مطالعات ایران‌شناسی، ایران‌شناسی، علم مطالعه ایران به مثابه یک ابژه یا علم مطالعه سوژه ایرانی و محمدعلی جمالزاده: دایره‌المعارف ایران‌شناسی ارائه می‌شود.

همچنین نشست تخصصی ایرانشناسی در منابع و نسخ خطی فارسی نیز با موضوعات  زیر ارائه می‌شود:

« The fall of Safavids Power according to an Anonymous Manuscript from PostRevolutionary France »

« Role of Indo -Persian Manuscripts in the preservation of Islamic Civilization »

« Studies of Persian manuscripts in Kazakhstan »

« Studies of Persian Manuscripts in the NonIranian World and the Growing Role of Iranian Scholars»

« Literature for Children or about Children? Iranian and Western Viewpoints on Children's Literature»

همچنین نشست تخصصی  ایران‌شناسی و مطالعات ایران باستان با موضوعات چند عنوان مشخص کننده سلسه مراتب اجتماعی در اسناد و نامه هاي سغدي کوه مُغ ، Yaghnobi and the Neo-Soghdian Myth ، Love Romances in Balochi Oral Tradition ، Persian Codices written in Armenian script of the Matenadaran ، تأثیر و تأثر منابع سامی و مطالعات ساسانی: یک رویکرد نو، درآمدي بر آراي کلنز: دین در اوستاي قدیم و فارسی‌نویسی در نسخه‌هاي خطی فارسی میانه  ارائه می‌شود.

جزئیات پنل های تخصصی به همراه لینک ورود در جدول ذیل قرار دارد.

تهران

مکه

گرینویچ

عنوان-لینک برنامه

دبیر نشست

10

10:40

8:30

9:10

6:30

7:10

افتتاحیه

 

https://zoom.us/j/92019208649?pwd=QTdxYnhZTWNOa2pQZlV6SUJUS3RxQT09

pass:123456

10:40

12:40

9:10

11:10

7:10

9:10

فراز و نشیب‌های ایرانشناسی در جهان غرب و شرق
 

علی محمد طرفداری

https://zoom.us/j/92019208649?pwd=QTdxYnhZTWNOa2pQZlV6SUJUS3RxQT09

pass:123456

13

16

11:30

14:30

9:30

12:30

ایران‌شناسی و مطالعات تاریخ فرهنگ و تمدن ایران

غلامرضا عزیزی

https://zoom.us/j/99998867954?pwd=U0ZickpvN1RuWGJsSGE3WHp6QW5XZz09

pass:123456

13

14:30

11:30

13

9:30

11

ایرانشناسی در ایران

حوریه سعیدی

https://zoom.us/j/98475884818?pwd=dDR2TGQydlhEM3p5MFprTldsZ1NIZz09

pass:123456

13

14:15

11:30

12:45

9:30

10:45

ایرانشناسی در منابع و نسخ خطی فارسی

بهروز محمودی بختیاری

https://zoom.us/j/94777986481?pwd=T2I4bVcvblJ4cFozOG9qSm1wZTN4Zz09

pass:123456

13

15

11:30

13:30

9:30

11:30

ایران‌شناسی و مطالعات ایران باستان

فرح زاهدی

https://zoom.us/j/91251099962?pwd=bDlqNjJnVXAxajBlWUlpZzNLRU5nQT09

pass:123456

 

معاون پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خبر داد

همایش بین‌المللی «ایران‌شناسی: تجربه‌ دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» با مشارکت 23 کشور جهان برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۳۱ - ۹:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۳:۳۳
همایش بین‌المللی «ایران‌شناسی: تجربه‌ دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» با مشارکت 23 کشور جهان برگزار می شود
فاطمه جان احمدی معاون پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در آستانه برگزاری همایش بین‌المللی «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» که در تاریخ اول و دوم شهریورماه برپا می شود گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با این همایش نخستین اجلاس در حوزه مطالعات ایرانشناسی را در سطح بین‌المللی برگزار می کند و محققان و پژوهشگران متعدد از 23 کشور در این همایش مجازی حضور دارند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، معاون پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با اشاره به برگزاری همایش بین‌المللی «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده»، گفت: این همایش در تاریخ اول و دوم شهریورماه برگزار می شود. همایش بین‌المللی «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» نخستین اجلاس سازمان در حوزه مطالعات ایران‌شناسی است که در سطح بین‌المللی برگزار می‌شود. 

وی ادامه داد: در این همایش، محققان ایرانی و غیرایرانی بسیاری شرکت کرده و مقالات خود را به سه زبان فارسی، انگلیسی، و عربی ارائه خواهند کرد. علاوه بر این،  در این گردهمایی، آخرین نتایج مطالعات و پژوهش‌های محققان عرصه ایران‌شناسی درباره ایران و مطالعات ایرانی در جهان، به‌صورت مجازی ارائه خواهد شد. 

جان‌احمدی افزود: برگزاری این همایش یکی از ضرورت‌ها و نیازهای امروز است، زیرا ایران دارای تمدنی کهن و شناخته‌شده در دنیا است و دنیا این کشور را با داشته‌های تاریخی‌اش می‌شناسد و فرهنگ، ادب، و تمدن ایرانی در دنیا مخاطبان فراوانی دارد و بسیاری از کشورهای دنیا نسبت به ایجاد و راه‌اندازی کرسی‌های ایران‌شناسی در دانشگاه‌های مطرح علاقه دارند و اقدام کرده‌اند.

 وی یادآور شد: باتوجه ‌به آمار دانشجویان متقاضیِ یادگیری زبان فارسی در دانشگاه‌های بزرگ دنیا و حتی دورافتاده‌ترین دانشگاه‌ها در شرق آسیا و اروپای غربی و شرقی، می‌توان ادعا کرد که یادگیری زبان فارسی و آشنایی با ادبیات و فرهنگ ایران یکی از ضرورت‌های کانون‌های علمی دنیا است. 

معاون پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: بر این اساس و نیز ناظر به ذخایر فرهنگ و تمدن ایران، معاونت پژوهشی این سازمان، در راستای مطالعات ایرانشناسی و آشنایی با  کرسی‌های ایرانشناسی و شناخت پژوهشگران و فعالانِ این حوزه، برگزاری همایش «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» را در دستورکار خود قرار داده است و برگزاری چنین همایشی را از ضرورت‌های مهم عصر حاضر می‌داند.

جان احمدی گفت: محورهای این همایش، باتوجه‌ به رویکرد پژوهش‌های سازمان در حوزه ایرانشناسی، به بررسی فراز و فرودهای مطالعات ایرانشناسی در جهان طی سده‌های گذشته، و وضعیت کنونی و چشم‌انداز آینده آن اختصاص دارد. همچنین، برای ارائه آخرین دستاوردهای حوزه ایرانشناسی در جهان برگزاری پنل‌های تخصصی در نظر گرفته شده است.

وی افزود: ایرانشناسی در اروپا و آمریکای شمالی و آینده آن، ایرانشناسی در اروپای شرقی و روسیه و کشورهای همجوار، ایرانشناسی در شرق دور و سایر نقاط جهان، جریان‌ها و مکتب‌های ایرانشناسی در جهانِ غیر ایرانی، فراز و نشیب‌های ایرانشناسی در جهان از ابتدا تا اکنون، بررسی کارنامه مراکز ایرانشناسی در جهان، بررسی زندگی و آثار ایران شناسان بین‌المللی، نقد و بررسی آثار و دیدگاه‌های ایران شناسان غیرایرانی، نقد و بررسی رشته ایرانشناسی و گرایش‌های آن، بررسی روند ایرانشناسی در ایران و شناسایی خرده‌فرهنگ‌های ایرانی، چگونگی بومی‌سازی ایرانشناسی در ایران و نقش محققان ایرانی در این زمینه، جایگاه و نقش محققان ایرانی در ایرانشناسی بین‌المللی، و مقایسه تطبیقی جریان‌های ایرانشناسی در جهان با جریان‌های ایرانشناسی داخلی از محورهای اصلیِ این همایش بین‌المللی هستند.

دبیر علمی همایش «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» اضافه کرد: از دیگر محورهای این همایش می‌توان به جایگاه ایرانشناسی در مطالعات دایره‌المعارفی و دانشنامه‌ای، مطالعات نسخ خطی فارسی در جهان غیر ایرانی، جایگاه هیات‌ها‌ و مبلغان مذهبی مسیحی اروپایی در ایرانشناسی، جایگاه رجال سیاسی و نظامی اروپایی در ایرانشناسی، تأثیرات ایرانشناسی بر شکل‌گیری ملی‌گرایی و هویت ملی ایرانیان و تحقق وحدت ملی، و بررسی شاخه‌های گوناگون و گسترده ایرانشناسی اشاره کرد.

جان‌احمدی اظهار داشت: این همایش بین‌المللی دو روزه و به‌ صورتِ مجازی در تاریخ  ۱ و ۲ شهریورماه طی نشست‌هایی مجزا ولی مرتبط، در بخش‌های گوناگون مطالعات ایرانی برگزار می‌شود که بستری پژوهشی برای پرداختن به تجربه‌های حوزه ایرانشناسی در گذشته و حال، با نگاهی به آینده ایرانشناسی در ایران و جهان است.

 معاون پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: به‌ واسطه برگزاری چنین همایشی درسطح ملی و بین‌المللی، مجموعه‌ای از ایران‌شناسان شناسایی خواهند شد و در ادامه مسیر، وضعیت گذشته مطالعات ایران‌شناسی بررسی و آنچه در وضعیت حال می‌گذرد، پایش می‌شود و در ادامه امر انتظار می‌رود اطلاعات دقیقی نسبت به آینده ایران‌شناسی در دنیا‌، در اختیار متقاضیان و علاقه‌مندان این حوزه قرار گیرد.

به ‌گفته دبیر علمی همایش «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده»، تاکنون چکیده‌ها و مقالاتی از کشورهای جهان اسلام و عرب‌زبان، کشورهای اروپایی، کشورهای حوزه شبه‌قاره هند، و نیز محققان داخل کشور به دبیرخانه ارسال شده است.

وی با بیان این مطلب که مقالات دریافتی در حوزه‌های گوناگون مطالعات ایرانی هستند؛ افزود: طی دو روز برگزاری این همایش، با احتساب نشست‌های افتتاحیه و اختتامیه، حدود 8 پانل به دو صورت مجزا و موازی برگزار می‌شود و همه سخنرانی‌ها به سه زبان فارسی، عربی‌، و انگلیسی ارائه خواهند شد. 

جان‌احمدی درباره تعداد مقالات ارسالی به دبیرخانه همایش گفت: تعداد 138 مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده است که تعدادی از آن‌ها به‌دلیل نامرتبط بودن با محورهای اعلام ‌شده همایش کنار گذاشته شدند و درمجموع، بیش از 70 مقاله قابلیت عرضه در همایش را دارند که بخش عمده‌ای از آن‌ها طی دو روز و در نشست‌های مربوط به‌ صورت سخنرانی ارائه خواهند شد.

وی با اعلام اینکه حدود 23 کشور در این کنگره بین‌المللی شرکت کرده‌اند، ادامه داد: در این همایش با تنوع قابل‌توجهی از استادان و محققان کشورهای مختلف مواجه هستیم، کشورهایی همچون کانادا، استرالیا، فرانسه، ایتالیا، بوسنی و هرزگوین، ارمنستان، گرجستان، قزاقستان، بنگلادش، هند، پاکستان، عراق، اردن، مصر، الجزایر، مراکش، نیجریه، نیجر، تونس، لیبی، چین، و سودان مشارکت داشته‌اند که این تنوع، به‌ خصوص ازنظر حضور پژوهشگران کشورهای جهان اسلام و عرب‌زبان در میان همایش‌های ایران‌شناسی کم‌نظیر است. 
دبیر علمی همایش «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» یادآور شد: برخی کشورها مانند الجزایر تعداد مقالات بیشتری را به این همایش  ارسال کرده‌اند.

جان‌احمدی تصریح کرد: دانشگاه‌های متعددی از ایران به ‌خصوص آن دسته از مراکز علمی که کرسی‌های ایران‌شناسی در آن‌ها دایر است، در همایش بین‌المللی «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» مشارکت کرده‌اند که ازجمله می‌توان به مراکزی چون گیلان، اصفهان، تهران، میبد، یزد، کرمان و غیره اشاره کرد.

معاون پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در کنار طرح اهداف برگزاری این همایش بین‌المللی در شرایط کرونایی و در سطح گسترده اشاره کرد و گفت: برگزاری چنین همایشی نمی‌تواند بی‌تأثیر از بیماری پاندمیک باشد. در چنین شرایطی که بیشتر کانون‌های علمی به‌ظاهر تعطیل است، این همایش نگاه همدلانه را  فزونی می‌بخشد و تعطیلی را به تحرک مبدل می‌کند. از سویی، تحریم‌ها هم افزون بر بیماری همه‌گیر کرونا شده است، چنانکه ممانعت برخی کشورها از هم‌افزایی با ایران و مانع‌تراشی در ایجاد ارتباط میانِ کانون‌های علمی  و دامن زدن به موضوع ایران‌هراسی (فوبیا) موجب کم‌تحرکی در مطالعات ایران‌شناسی در دنیا شده است. دامن زدن به این تحریم فرهنگی، با موج تحریم‌های سیاسی توأم شده و بر مشکلات افزوده است و همین تأثیر خود را بر کم‌رنگ شدن مشارکت بسیاری از دانشگاهیان در این همایش گذاشت، به‌طوری که برخی از این افراد اعلام کردند به دلیل مشکلات مربوط به تحریم‌ها نمی‌توانند در این کنگره مشارکت داشته باشند. 

جان‌احمدی تأکید کرد: با وجود این مشکلات، سازمان اسناد و کتابخانه ملی توانسته است مشارکت گسترده داخلی و خارجی را رقم بزند و در نخستین همایش «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» به‌رغم تبلیغات گسترده، مخاطبان خود را به این همایش فراخوانَد که البته نقش روابط عمومی سازمان در این فرایند شایان‌توجه است.

 دبیرعلمی همایش بین‌المللیِ «ایران‌شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» در پایان خاطرنشان کرد: گزیده مقالات برتر این همایش در قالب ویژه‌نامه مجلات علمی و یا به‌صورت کتاب منتشر خواهد شد. 
پایان خبر/


تعزیه خوانی مهمترین شاخه مطالعاتی سیاحان در حوزه عاشورا شناسی است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۲۸ - ۹:۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۳:۴۹
تعزیه خوانی مهمترین شاخه مطالعاتی سیاحان در حوزه عاشورا شناسی است
تعزیه خوانی در میان شاخه های عاشورا شناسی، همواره مورد مطالعه و پژوهش سیاحان، اسلام شناسان و شرق شناسان بوده و آثار بسیاری در این زمینه ترجمه شده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ایرج عنایتی زاده رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی این سازمان با بیان این مطلب گفت:  الکساندر خودزکو، یک ایران‌شناس لهستانی است که 33 نسخه تعزیه را از یک شاه قاجار خریداری کرد و این نسخ را به زبان فرانسوی ترجمه و منتشر کرد. 

وی ادامه داد: تعزیه خوانی یکی از بخش های قابل توجه در نگارش سفرنامه سیاحان است. ارنست ارسل از جمله سیاحان است که به حزن و اندوه تعزیه  اشاره کرده است.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: از قدیمی ترین آثار با موضوع تعزیه خوانی که در کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود می توان به اثری تحت عنوان مجموعه لوئیس پلی اشاره کرد، این کتاب را یک مستشرق و ایرانشناس انگلیسی به رشته تحریر درآورده و شامل ۳۷ مجلس تعزیه مربوط به عصر قاجار می شود. مجموع این مجالس تعزیه خوانی در سال ۱۸۷۹ میلادی چاپ شده است.

 عنایتی زاده اظهار داشت: خودزکو، یکی از کامل ترین نسخه های تعزیه خوانی را در اختیار می گیرد، اصل این کتاب مربوط به سال 1878 میلادی می شود و نسخه تجدید چاپ شده این اثر مربوط به سال 1976 میلادی در تالار اسلام شناسی و ایرانشناسی کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود.

 وی افزود: این اثر یکی از کتاب های قدیمی از حوزه تعزیه شناسی و تعزیه خوانی به شمار می رود.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: اثر بعدی مربوط خاورشناسی به نام ویلهلم لیتن می شود، او حدود 14 نسخه اصلی از مجلس تعزیه خوانی را عکس برداری می کند و عیناً در کتاب خود به چاپ می رساند. این اثر در سال 1929 میلادی چاپ می شود.

وی اضافه کرد: ژان کالمان محقق فرانسوی، در حوزه تعزیه خوانی عصر قاجار، کتابی را نوشته و درباره تعزیه تحقیق کرده است.

وی ادامه داد: در دوره متاخر آثار شاخص دیگری درباره این بعد از عاشوراشناسی (تعزیه خوانی) به چاپ رسیده است که از جمله می توان به اثری از پیتر چلکوفسکی شرق شناس امریکایی اشاره کرد،  او یکی از محققان برجسته شیعه شناس غربی در عصر معاصر است و  کتابی را درباره رسومات ایرانیان به رشته تحریر درآورده  که در آن به تعزیه و تعزیه خوانی اشاره کرده است.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: اثر دیگری که در کتابخانه ملی ایران در همین ارتباط نگهداری می شود، کتابی در حوزه ردیف و دستگاه موسیقی و تعزیه خوانی است. 

عنایتی زاده یادآور شد: در حوزه اسلام شناسی، شیعه شناسی و عاشوراشناسی صدها نسخه کتاب و چندین عنوان پایان نامه در کنار بخش قابل ملاحظه ای سفرنامه در تالار ایرانشناسی و اسلام شناسی کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود.

وی گفت: بخشی از منابع شیعه شناسی کتاب هایی است که به مفاهیم ایدئولوژی شیعی پرداخته اند، برخی از این منابع شامل دایره المعارف ها و فرهنگ نامه های شیعی است، تعدادی از این آثار مشخصا به مساله عاشوراشناسی می پردازند و در این آثار به زندگی و شخصیت ائمه و  به خصوص امام حسین (علیه السلام) توجه ویژه ای شده است.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: از سده 18 و اوایل سده نوزدهم دانش اسلام شناسی شکل گرفت و در حوزه کشورهای آلمانی زبان و فرانسوی زبان به این مهم توجه ویژه ای شد. 

وی بیان کرد: یکی از مباحث مورد پژوهش محققان غربی، توجه شیعیان به شهرهای مذهبی از جمله عتبات عالیات بوده است اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، محققان غربی با رویکرد و دیدگاه های جدیدی به این مساله توجه کردند.


با حضور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی

قفسه‌های ریلی مخازن آرشیوی افتتاح شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۲۴ - ۱۳:۲۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۴:۷
قفسه‌های ریلی مخازن آرشیوی افتتاح شد
اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مراسم افتتاح قفسه های ریلی مخازن آرشیوی گفت: اسناد در تدوین تاریخ جایگاه ویژه ای دارند و این جایگاه در جهت رشد و توسعه جامعه موثر است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، قفسه های ریلی مخازن آرشیوی ظهر امروز، یکشنبه 24 مردادماه با حضور اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، هانیه گرائیلی مدیرکل حوزه ریاست روابط عمومی و امور بین الملل، خسرو طالب زاده معاون اسناد و مظفر پاسدار شیرازی معاون توسعه مدیریت و منابع در محل ساختمان آرشیو افتتاح شد.

بروجردی گفت: با افتتاح و بهره مندی از قفسه های ریلی در حوزه آرشیو برخی از کمبودها و اشکالات حوزه آرشیو اسناد جبران خواهد شد که تحقق این امر موجب ساماندهی و بهینه سازی اسناد آرشیوی می شود.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: البته با راه اندازی بایگانی راکد امکان آرشیو و حفاظت از اسناد بیشتری مهیا می شود و معتقدم نگهداری از منابع آرشیوی اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا اسناد در تدوین تاریخ جایگاه ویژه ای دارند و این جایگاه در جهت  رشد و توسعه جامعه موثر است.

پاسدار شیرازی معاون توسعه مدیریت و منابع با اشاره به بهره مندی از قفسه های ریلی مخازن آرشیوی گفت: با راه اندازی قفسه های ریلی مخازن آرشیو و افزایش فضای آرشیوی، شاهد افزایش 30درصدی آرشیو اسناد خواهیم بود و جابه جایی اسناد تسهیل می شود و مطابق با استانداردهای روز دنیا پیش خواهد رفت.

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تاکید کرد: فرایند ریل گذاری قفسه های مخازن آرشیوی ادامه خواهد داشت  و 2 طبقه دیگر از ساختمان آرشیو، به این سیستم مجهز خواهد شد..

حجت‌الاسلام‌غلامعلی زارعی رئیس اداره مخازن آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به  فواید ریل‌گذاری مخازن آرشیوی گفت: کاهش تاثیر آلودگی بر اسناد، حفاظت در برابر آتش‌سوزی، افزایش و ایجاد فضای بیشتر و دسترسی سریعتر به اسناد از جمله مزایای بهره مندی از ریل گذاری مخازن آرشیوی است.

وی خاطرنشان کرد: نکته قابل توجه در ساماندهی مخازن دستگاه های دولتی این است که در طبقه بندی اسناد مربوط به دستگاه هایی مانند قوه قضاییه و وزارت کشور به فضای بیشتری برای آرشیو نیاز است.


«ایران و تنهاییش» توصیه مشتاق گوهری در «پویش کتابخوانی ملی»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۲۴ - ۹:۱۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۴:۳۷
«ایران و تنهاییش» توصیه مشتاق گوهری در «پویش کتابخوانی ملی»
کامبیز مشتاق گوهری استاد دانشگاه و عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان با پیوستن به «پویش کتابخوانی ملی» مطالعه کتاب هایی در حوزه شناخت تاریخ ایران در ادوار مختلف را پیشنهاد کرد و گفت: مطالعه تاریخ ایران و رخدادهای اجتماعی و تاریخی که بر آن گذشته، موجب می شود ‌نگاه عمیق و عشق کم نظیری به سرزمین مان داشته باشیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کامبیز مشتاق گوهری استاد دانشگاه و عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان با حضور در پویش «کتابخوانی ملی» که به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود؛ گفت: برای حضور در این پویش ملی کتاب هایی در حوزه شناخت تاریخ ایران در ادوار مختلف را انتخاب کرده ام و گمان می کنم مطالعه آثاری چون «حکایت دختران قوچان: از یادرفته‌های انقلاب مشروطیت»، «ایران و تنهاییش»،«ایران صفوی» و «تجربه شهری» کمک بسیاری به این شناخت می کند.
وی ادامه داد: فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین شاه قاجار امضا شد و بعد از تلاش‌های بسیار مردم ایران نسبت به مشارکت در سرنوشت خودشان پافشاری کردند و در نهایت شاه قاجار به ایجاد مجلسی با حضور نمایندگان ملت تن داد و اجازه مداخله در امورمختلف کشور توسط نمایندگان مردم داده شده و بر همین اساس کشور برای اولین بار در تاریخ خود با نقطه نظر نمایندگان مردم اداره شد.
مشتاق گوهری افزود: کتاب «حکایت دختران قوچان: از یادرفته‌های انقلاب مشروطیت» یکی از کتاب های ارزشمندی که طی این سال ها به چاپ رسیده است. این کتاب از مجموعه اسناد انقلاب مشروطیت است که توسط افسانه نجم آبادی به رشته تحریر درآمده است.
عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: آنچه در این کتاب می خوانیم از دردآورترین وقایعی است که در آغاز مشروطیت در کشور رخ داد و آن مربوط به دزدیده شدن یا واگذاری دختران قوچانی در دوران حکومت آصف الدوله در خراسان برای دریافت گندم بوده است.
وی گفت: این واقعه به میزانی سخت و دردآور بود که مجلس اول موضوع نخست خود را بررسی این جنایت قرار داد و آصف الدوله و افرادی که در این قائله نقش داشتند به همت مجلس به محاکمه کشیده شدند.
مشتاق گوهری افزود: «ایران و تنهاییش» نوشته محمدعلی اسلامی ندوشتن دیگر کتابی است که درنظر گرفتم و مطالعه آن را  در پویش «کتابخوانی ملی» پیشنهاد می کنم. این کتاب مجموعه چهارده مقاله از نوشته های اسلامی ندوشتن نویسنده توانای کشوراست و من یکی از این مقالات را که به طور ویژه مخاطب خود را جوانان ایرانی قرار می دهد و ضرورت کتابخوانی را در این اثر متذکر می شود برای مطالعه پیشنهاد می کنم.
عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان یادآور شد: در این مقاله به هر ایرانی توصیه می شود که حداقل 400 کتاب درباره تاریخ، فرهنگ و جغرافیای ایران مطالعه شود. ناآگاهی از تاریخ و ادبیات این سرزمین برای هر ایرانی به معنای محروم شدن از لذت عمیق آگاهی نسبت به معارف فرهنگی، تنوع جغرافیایی و فراز و فرودهایی تاریخی ایرانیان است. همچنین از دیگر مقالات خوبی که می توان مورد مطالعه قرارداد مقاله ای با عنوان هایی چون «ایرانی کیست؟، ایرانی بودن چگونه است؟ و ایران کجاست؟» است.
وی اضافه کرد: کتاب «ایران صفوی» نوشته راجر سیوری کتاب دیگری است که مطالعه آن را توصیه می کنم و معتقدم مطالعه این اثر  بسیار آموزنده است به خصوص خواندن آن در این دوران ضرورت دارد.این کتاب اطلاعات دقیقی از شرایط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی عصر صفوی ارائه می دهد.
مشتاق گوهری اظهارداشت: گفت: در پایان اثری کم حجم اما را برای مطالعه پیشنهاد می کنم، عنوان این کتاب «تجربه شهری» اثری از دیوید هاروی است. نویسنده این کتاب یکی از پر ارجاع ترین نویسندگان حوزه علوم انسانی است و شاید یکی از مهمترین جغرافی دانان معاصر جهان است.
عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: در عصر حاضر فضای مجازی بخش عمده ای از وقت ما را به خود اختصاص می دهد ولی  مطالعه کتاب عمق بی نظیری به کسب آگاهی می بخشد.


دبیران علمی و اجرایی همایش«میراث مشترک ایران و هند؛ نسخ خطی: ظرفیت ها و چالش ها» معرفی شدند


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۲۳ - ۹:۲۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۶:۳
دبیران علمی و اجرایی همایش«میراث مشترک ایران و هند؛ نسخ خطی: ظرفیت ها و چالش ها» معرفی شدند
دبیران علمی و اجرایی نخستین همایش بین المللی «میراث مشترک ایران و هند؛ نسخ خطی: ظرفیت ها و چالش ها» معرفی شدند و غلامرضا امیرخانی دبیر علمی بخش ایران، فرزانه اعظم لطفی دبیر علمی بخش هند و مهشید برجیان به عنوان دبیر اجرایی در برگزاری این رویداد فرهنگی حضور دارند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نخستین همایش بین المللی « میراث مشترک ایران و هند؛ نسخ خطی: ظرفیت ها و چالش ها» (ICCHI 2022) ،‌ به همت معاونت پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و با مدیریت فاطمه جان احمدی در تاریخ 30 دی ماه سال جاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود. 
غلامرضا  امیرخانی به عنوان دبیر علمی بخش ایران، فرزانه اعظم لطفی به عنوان دبیر علمی بخش هند و مهشید برجیان به عنوان دبیر اجرایی معرفی شده اند.
بررسی پیشینۀ نسخه پژوهی و نسخه شناسی در هند (شیوه‌ها، مطالعات میان رشته ای، مطالعات دانشگاهی) از جمله اهداف اصلی این همایش بین المللی است. بر همین اساس از محققان ایرانی و غیرایرانی که به زبان های فارسی و انگلیسی آثار و پژوهش هایی دارند؛  دعوت می شود با شرکت در این گردهمایی، آخرین نتایج مطالعات و پژوهش های خود را درباره نسخ خطی در جایگاه میراث مشترک دو کشور کهن ایران و هند؛ به صورت مجازی ارائه کنند.
نقد و تصحیح متون و نسخه های خطی، نسخه های خطی غیرایرانی، معرفی نسخه های تازه یاب ونفیس، هنرهای کتاب آرایی، فهرست نویسی و حفظ و نگهداری و مرمت نسخ خطی، شیوه های اطلاع رسانی و معرفی مفاخر و نام آوران عرصه مخطوطات؛ از دیگر محورهای همایش عنوان شده است.
همایش بین المللی «میراث مشترک ایران و هند؛ نسخ خطی: ظرفیت‌ها و چالش‌ها» 30 در روز  سی ام دی ماه 1400 برگزار می‌شود. مهلت ارسال چکیده مقالات تا 15 مهرماه تعیین شده است و پژوهشگران و محققان تا 20 آذرماه می‌توانند متن کامل مقالات خود را به دبیرخانه همایش به آدرس پست الکترونیکی همایش: iranindiamanuscript@gmail.com  ارسال کنند.
لازم به توضیح است، چکیده مقالات ارسالی باید بین 250 تا 300 کلمه به زبان فارسی یا انگلیسی باشد و  گزیده مقالات برتر همایش در قالب شماره مخصوص نشریات علمی و یا به صورت کتاب مستقل منتشر خواهد شد


نکوداشت فضل الله صلواتی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۲۲ - ۱۰:۴۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۶:۱۶
نکوداشت فضل الله صلواتی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد
مراسم نکوداشت و رونمایی از آثار فضل الله صلواتی نویسنده، پژوهشگر و تحلیل گر مسائل سیاسی با حضور جمعی از پژوهشگران، اساتید دانشگاه و فرهیختگان علمی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مراسم نکوداشت و رونمایی از آثار فضل الله صلواتی نویسنده، پژوهشگر و تحلیل گر مسائل سیاسی با حضور جمعی از پژوهشگران، اساتید دانشگاه و فرهیختگان علمی، در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

حجت الاسلام سید حسن خمینی با ابراز خرسندی از حضور در مراسم نکوداشت فضل الله صلواتی گفت: مایه مباهات که در جلسه بزرگداشت برادر بزرگوارم فضل الله صلواتی حاضر شده ام. موضوعات بسیاری را می توان در چنین جلسه ای مطرح کرد اما قبل از بیانی این آیه شریفه را بیان می کنم، « لَا يَسْتَوِي الْقَاعِدُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ غَيْرُ أُولِي الضَّرَرِ وَالْمُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ ۚ فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ عَلَى الْقَاعِدِينَ دَرَجَةً ۚ وَكُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَىٰ ۚ وَفَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ عَلَى الْقَاعِدِينَ أَجْرًا عَظِيمًا». مطابق این آیه شریفه کسانی که در راه خداوند جهاد می کنند بر آنهایی که نشسته بودند حتی با بهانه اولویت دارند. قرآن می فرمایید مونین قبل از فتح با مومنین بعد از فتح با یکدیگر مساوی نیستند، کسانی که بعد از فتح به جریان مبارزه پیوستند حتی کمک حال مبارزات شدند در مقابل آنهایی که قبل از فتح در روزگار سختی پرچم آزادی خواهی، استقلال، عزت، دینداری،شکوه و نام بلند پیامبر را بر زبان داشتند درجات بسیار بالا دارند و ارزش گذاری شدند.
وی ادامه داد: وقتی تاریخ قبل از انقلاب را ورق می زنیم با گروهی از افراد مواجه می شویم که نه تنها مبارزه نمی کردند، بلکه مبارزان را مورد طعنه قرار می دادند و متاسفانه این دسته از افراد با توجیه دیندارانه یا خیرخواهانه این کار را می کردند. در حالی که علت آنها ترس بوده و خود را در پس توجیهات و علل پنهان می کردند.
حجت الاسلام سید حسن خمینی ادامه داد: بسیاری از کسانی که در دوران مبارزه تن به همراهی نمی دهند ، یا می ترسند، یا طمع دارند. اما امثال استاد صلواتی یک ویژگی بزرگ داشت. او نمی ترسید، ایمان داشت و طمع و خوف هم نداشت و این مهم جوهره ارزنده ای است که و این چنین جوهروجودی در جوامع اندک و با ارزش هستند. به اعتقاد من افرادی چون صلواتی حاضر شدند ابراهیم وار به دل آتش بروند. زندان، تبعید، آزار و شکنجه را تحمل کنند. مبارزانی از این دست افراد کمیابی هستند و این افراد میراث یک ملت در تاریخ خودشان هستند. شجاعت افرادی از این دست که بزرگترین سرمایه ملت ها برای عبور از پیچ های تاریخی است که بسیار ستودنی و قابل تحسین است. زیرا شجاعت قابل سرایت و قابل تعلیم است و جامعه ای که از شجاعت تهی شود از همه فضایل انسانی تهی می شود. 
وی اظهار داشت: تجلیل از استاد بزرگوار صلواتی تجلیل از شجاعت نسلی است که توانستند در مرحله اول همدل و همراه شوند و در مرحله دوم این شجاعت را در خودشان نهادینه کنند و به غیر خودشان نیز بیاموزند. جامعه ما محتاج این فضیلت است. یکی از ویژگی های مبارزان مناعت طبع است و امثال مبارزانی چون استاد صلواتی با گوهره نایاب و کمیابی که دارد، باید بعد از فتح مادرانه از این فرزند دفاع کند و آن را در بر بگیرد و رها نکند، باید بپذیرد دنیا، دار تشکیک است، همه چیز با هم و به خوبی اتفاق نمی افتد و معتقدم فعالیت مبارزاتی مبارزانی چون صلواتی هرگز به پایان نمی رسد. 
حجت الاسلام سید حسن خمینی  تصریح کرد: استاد صلواتی یک شخصیت ملی است و نقش و چهره ای ملی برای مردم ایران دارد است.
وی تاکید کرد: باید به همگان گفت که انقلابیون مسلمانی که قبل از انقلاب مبارزه کردند جریان متحجر مذهبی نبودند و  انقلاب روی دیگر جریان روشنفکر مذهبی بود. اساتیدی نظیر صلواتی باید برای نسل های بعد منشا اثر باشد. 

حجت الاسلام سید محمود دعایی: استاد صلواتی منشا تحول و آگاهی بود

حجت الاسلام سید محمود دعایی سرپرست موسسه اطلاعات و نماینده مجلس شورای اسلامی در ادوار گذشته، در آیین نکوداشت فضل الله صلواتی نویسنده، پژوهشگر و تحلیل گرمسائل سیاسی گفت: من در نوجوانی دبیرستان را رها کردم و طلبه شدم و در اوج نهضت امام وارد حوزه اجرایی کرمان و قم شدم. در آن زمان به دنبال الگوهایی می گشتم که از آنها پند بگیرم و راه بیابم. 
وی اظهار داشت: گاهی به اصفهان برای حضور در سخنرانی می شدم. در آنجا نیز در پی یافتن چهره های مبارز و الگو می گشتیم. با استاد صلواتی در محافلی از این دست آشنا شدم.  
دعایی خاطرنشان کرد: بعد از انقلاب و در مجلس شورای اسلامی به مدت 6 ماه در کنار استاد صلواتی بودم و در این مدت از فضایل انسانی ایشان بسیار آموختم. استاد صلواتی بسیار خوش مجلس است او بسیاری از فضایل تربیتی و اخلاقی را با یک طنزهایی تاثیرگذار بیان می کرد. بنده در دوران انقلاب از او بسیار الهام گرفتم و راه درست را انتخاب کردم و با موفقیت به انجام رساندم. استاد صلواتی برای ما سرمشق، الگو، منشا تحول، آگاهی و پرورش بوده است.

مصطفی معین: سرمایه های اجتماعی را باید به جامعه معرفی کرد

در ادامه این مراسم مصطفی معین، وزیر اسبق علوم تحقیقات و فناوری با اشاره به آشنایی با فضل الله صلواتی گفت: شناخت من از استاد صلواتی به کانون های علمی و تربیتی جهان اسلام در روزگار گذشته بر می گردد. بنده با آثار و مبارزات او آشنا بودم و برای من الهام بخش بود.

وی ادامه داد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در مجلس با شخصیت پر فضیلت، متین و متدین او بیشتر آشنا شدم به اعتقاد من صلواتی از ارکان و ستون مهم خط امام بخصوص در اصفهان بوده است.  

وزیر اسبق علوم تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: چهره هایی چون صلواتی جزو سرمایه های ملی و اجتماعی ایران هستند و باید چهره های راستین و حقیقی از این سرمایه های اجتماعی را به جامعه معرفی کنیم.

در ادامه مراسم نکوداشت فضل الله صلواتی، محمد حسن ملک مدنی شهردار اسبق تهران گفت: چهل سال شاگردی استاد صلواتی را کردم، او چهره ای به معنای واقعی مبارز است. روحیه رواداری و مداراجویانه او توجه مرا به خود جلب کرد، صلواتی انسانی دلسوز، دلشکسته و نجیب است که باید قدر او را دانست.

قدرت الله نوروزی: فضل الله صلواتی یک سرمایه ملی است

همچنین قدرت الله نوروزی شهردار سابق اصفهان گفت: موفقیت در اداره شهرداری اصفهان مرهون مشاوره و دلسوزی های استاد صلواتی بوده است، او همواره در زندگی خود معلمی کرده است و شغل انبیا را برای خود برگزید و در این مسیر از هیچ تلاشی دریغ نکرد. 

وی افزود:صلواتی هم در دوران مبارزه مانند یک معلم صحنه دار بود و هم در ارتباط مستمر و دائمی با دانشجویان خود وظیفه و مسئولیت آبادی رسانی را به انجام می رساند و این وظیفه تنها به کلاس های درس خلاصه نمی شد و هرجا که حرف از مردم بود او نیز حضور داشت و هیچگاه جانب مردم را رها نکرد، در فراز و نشیب های بسیار با آنها بود. به اعتقاد من او یک سرمایه ملی است و امید است بیش از همیشه در جامعه نقش آفرینی کند.

محمود صلواتی از خویشاوندان نزدیک فضل الله صلواتی گفت: استاد صلواتی یک آزاده انقلابی است، او در طول زندگی خود تحول آفرین بوده و زندگی توام با مبارزه داشته است. او خود را فدای جامعه کرده است و در عین حال در عرصه اجتماع موقعیت شناس بوده و درست وارد عمل شده است. امید است شرایط حضور انسان های شجاع، مبارز و خدوم چون فضل الله صلواتی بیش از پیش در عرصه های مختلف جامعه فراهم شود.

فضل الله صلواتی: سعی کرده ام آنچه درست است انجام دهم 

 در پایان این مراسم فضل الله صلواتی با قدردانی از حاضرین در مراسم گفت: به واقع معتقد نیستم کاری انجام داده ام، هرآنچه در تمام این سال ها فعالیت کرده ام اعتقاد و حدیث نفس من بوده و سعی کرده ام آنچه را که درست است انجام دهم. 

وی خاطرنشان کرد: در تمام مسیر مبارزاتی خود همواره حرف خودم را مطرح کرده ام و از آنچه درست بوده است کوتاه نیامده ام و آن راه راست است.


اشرف بروجردی مطرح کرد:

فضل الله صلواتی اسطوره مقاومت و نماد فرهنگ است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۲۰ - ۱۸:۲۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۶:۳۱
فضل الله صلواتی اسطوره مقاومت و نماد فرهنگ است
اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مراسم نکوداشت فضل الله صلواتی نویسنده، پژوهشگر و تحلیل گرمسائل سیاسی گفت: استاد فضل الله صلواتی اسوة و الگویی است برای نسلی که حقیقت را طالبند و در جستجوی معرفت برای رسیدن به حقیقت، پروانه‌وار در طلب جامعه‌ای هستند که در آن «کرامت انسانی» نه به کسب آموزه‌ها که به ذات انسانی توصیف می شود و به اعتقادمن این استاد فرزانه اسطورة مقاومت و نماد فرهنگ است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان این مطلب در مراسم نکوداشت و رونمایی از آثار فضل الله صلواتی نویسنده، پژوهشگر و تحلیل گر مسائل سیاسی که در سالن همایش های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد؛ گفت: برای استاد صلواتی می‌نگارم که عطر شمیم وجودش جان جوانان را صیقل داده و راهش را پر رهرو ساخته است. او که خود پروردة آموزه‌های پیامبرش محمد بن عبدالله است که خدایش او را سر مشقی نیکو برای باورمندان به روز باز‌پسین قرار داده و خدا را بسیار یاد می‌کنند می‌باشد و لَقَدكانَ لَكُم في رَسول ِاللَّهِ أُسوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَن كانَ يَرجُواللَّهَ وَ اليَوم َالآخِرَ وَ ذَكَرَ اللَّهَ كَثيرًا (سوره مبارک احزاب – آیه 21)  
وی ادامه داد: اینک خود اسوة و الگویی است برای نسلی که حقیقت را طالبند و در جستجوی معرفت برای رسیدن به حقیقت پروانه‌وار در طلب جامعه‌ای هستند که در آن «کرامت انسانی» نه به کسب آموزه‌ها که به ذات انسانی توصیف شود. و ما اینک در این محفل گرد هم آمده ایم که بیاموزیم راه أسوه بودن وی را نه فقط به تکریم که به تقدیر از معلمی که آموزه‌هایش هر یک دریایی از معرفت است معرفتی که جان و روان بشری را صیقل داده انسانیت را در او بیدار می‌کند.
بروجردی اظهار داشت: او دریافته بود که معلمی شغل انبیاء است و علیرغم اثرگذاری و اثر بخشی‌اش در مدیریت شهر و نقش آفرینی‌اش در تدوین قوانین به این نتیجه رسید که انسان سازی و پرورش انسان های فکور و فهیم بر همة مسند‌های قدرت ترجیح دارد لذا به تربیت انسان ها همت گمارد همان انسان هایی که امروز هر یک شعاع وجودی‌شان منشاء تحول و توسعه است آنها از محضرش آموختند که حرمت و کرامت انسانی و خدمت به مردم و رفع نگرانی آنها در بهره‌مندی از زندگی توأم با آسایش و آرامش باید سرلوحة همة تلاش های انسان برای زیستن باشد؛ بخشی از معبر ایجاد این باور احداث کتابخانه و تشویق و ترغیب جامعه به خواندن و خواندن و خواندن است. او برای تحقق این نگاه کتابخانه‌های شهر را از 34 عدد به 140 عدد در سال 1380 رساند و بدین ترتیب نقش آفرین بودنش را معنی بخشید.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: نگاه ژرف او به جهان هستی ، معارف دینی و منزلت انسانی در این جهان بیکران را می‌توان از نگاشته هایش به دست آورد و من مانده‌ام که کدام را یادآور شوم؛ تحلیلی از زندگی امام محمد تقی یا زندگی امام رضا و یا بررسی دوران امام محمد باقر که هریک راهگشای چگونه زیستن و به زیستن است و تحلیل شرایط سیاسی – اجتماعی آن زمان و ضرورت برخورداری از نگاهی ژرف به حاکمیت و حکومت داری دوران بنی امیه و بنی عباس است تا می‌رسد به توصیف عملکرد و اقدامات بنی‌ اُمیه با کتاب «سیاهکاری های بنی‌ اُمیه» و نظام شاهنشاهی در ایران با عنوان کتاب «سقوط شاه» و ده ها عنوان کتاب دیگر که نشان از دغدغه ایشان به ضرورت شناخت ابعاد حاکمیت، دریافت صحیح از معنای زندگی و استواری در ایدئولوژی دین اسلام بر اساس باورهای اصیل و عمیق دینی و نه اسلام وارونه است و تأکید بر نوع اقداماتی که جامعه پویا و فعال و خلاق باید از خود بروز دهد می باشد.
بروجردی ادامه داد: اینک نیک می داند و یادآور می‌شود که شکوفائی اندیشه در جامعة ایران نیازمند برخورداری از آزادی در بیان و ابراز عقیده است و به این ترتیب او را وا می‌دارد تا کتاب های « نوای آزادی» و « بهار آزادی» را به رشته تحریر در آورد. تا به جامعه یادآور شود که بدون بهره مندی از آزادی در بیان و حفظ حریم خصوصی نمی‌توان به تولید اندیشه دست یافت، عدم دستیابی به اندیشه ‌های نوین جهل و بی خبری که آفت جوامع بشری است را به همراه خواهد داشت. نقش استاد صلواتی نجات جامعه از ندانستن است او این تلاش و راه رسیدن به آن را با مقاومت در برابر ظلم و روشنگری به منصة عمل در آورد.مقاومت در برابر کسانی که می گویند یک مرید نادان بیش از تملک شش دانگ یک روستا ارزش دارد و در تمام این مسیر از تعلقات دنیایی به دور با ندای درونش زمزمه می‌کند که: زهی عشق زهی عشق که ما راست خدایا/چه نغزست و چه خوبست وچه زیباست خدایا/ از آن آب حیاتست که ماچرخ زنانیم/ نه از کف و نه از نای نه دف هاست خدایا
وی خاطرنشان کرد: و ما را چنین باور آمد که علی (ع) فرمود : کانَ لی فیما مضی ( أو یکون لنا فی الحال ) اخٌ فی الله و کان یُعظمهُ عینی صغر الدنیا فی عینه ....... و کاَن إذا بَدَهَهُ أمران نظر أیُّهما أقرَب الی الهوی فخالفهُ : از گذشته برادری داشتم (دارم)که آنچه او را در چشم من بزرگ می‌کرد کوچکی دنیا در چشم او بود ... او اگر در برابر دو انتخاب قرار می‌گرفت نگاه می‌کرد که کدام یک به هوای نفسش نزدیکتر است پس با آن مخالفت می‌کرد. و امروز او اسوه و الگوی زنان و مردانی است که برای رسیدن به حقیقت و کسب معرفت او را برگزیده‌اند و با هم ندا سر می‌دهند که: غلام همت آنم که زیر چرخ کبود / ز هر چه رنگ تعلق پذیرد آزادست/چه گویمت که به میخانه دوش مست و خراب/ سروش عالم غیبم چه مژده‌ها دادست


بیش از 534هزار پرونده مختومه دادگستری تهران به سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتقل شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۲۰ - ۹:۲۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۶:۴۹
بیش از 534هزار پرونده مختومه دادگستری تهران به سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتقل شد
مدیرکل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: بیش از 534 هزارفقره پرونده غیرضروری غیرسمپی و غیرضروری سمپی مختومه دادگستری کل استان تهران برای ارزشیابی و تعیین تکلیف نهایی در اختیار سازمان گرفت که این اقدام باعث کاهش هزینه‌های اداری و استخدامی در دادگستری کل استان تهران می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، جلال طاهری با اشاره به برگزاری جلسه هیات تشخیص استانی دادگستری کل استان تهران عنوان کرد: در اجرای ماده 18 آئین نامه اجرای بند الف ماده 131 قانون برنامه توسعه؛ در تاریخ 26 تیرماه برای تصمیم گیری در مورد پرونده‌های مختومه غیرضروری غیرسمپی و غیرضروری سمپی جلسه با حضور مقامات مربوطه دادگستری کل استان تهران، برگزار شد.
وی ادامه داد: بنابراین پس از بحث و تبادل نظر؛ 534 هزار و 200 فقره پرونده مختومه غیرضروری غیرسمپی مختومه با موضوعات مختلف مشمول مقررات مذکور در ماده 18 آئین نامه اجرایی بند الف ماده 131 قانون برنامه توسعه شناخته شد و برای ارزشیابی و تعیین تکلیف نهایی در اختیار اداره بایگانی راکد ملی سازمان قرار گرفت.
طاهری درخصوص ارزش و اهمیت این مسئولیت که بر عهده سازمان قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: در اجرای قانون و تکالیف مقرر؛ این امر ضمن کمک به کاهش هزینه‌های اداری و استخدامی در مجموعه دستگاه قضایی و امکان استفاده مجدد از فضاهای نگهداری این پرونده‌ها؛ تفکیک و ارزشیابی سوابق مذکور در سازمان منجر به کشف پرونده‌های بسیار مهم و ملی می‌شود که موجب غنای بیشتر منابع اسنادی و ارتقاء جایگاه سازمان خواهد شد.


سومین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس برگزار می‌شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۱۹ - ۱۰:۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۷:۹
سومین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس برگزار می‌شود
سومین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس با همکاری پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا عزیزی رئیس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی با بیان این مطلب گفت: با توجه به اهمیت تاریخ شفاهی دفاع مقدس، پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس، سومین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس را به صورت مجازی برگزار می‌کنند.
وی ادامه داد:‌ این همایش در تاریخ 26 آذر برگزار و در پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) نیز نمایه شده است. سومین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس دارای امتیاز علمی پژوهشی است.
رئیس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به محورهای این همایش گفت: محورهای این همایش، شامل مبانی نظری و پیشینه تاریخ شفاهی دفاع مقدس، تاریخ شفاهی دفاع مقدس، ضرورت‌ها و فرصت‌ها، آسیب شناسی و موانع پیش روی تاریخ شفاهی دفاع مقدس و در نهایت سیاست‌گذاری و نقش سازمان‌های لشکری و کشوری در تاریخ شفاهی دفاع مقدس را می‌شود.
رئیس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی خاطرنشان کرد:‌ علاقه مندان می‌توانند تا تاریخ 10 مهر مقالات خود را به پست الکترونیکی info@defadocs.ir ارسال کنند.
پایان خبر//


مراسم نکوداشت و رونمایی از آثار فضل الله صلواتی برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۱۸ - ۱۱:۲۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۷:۲۷
مراسم نکوداشت و رونمایی از آثار فضل الله صلواتی برگزار می شود
مراسم نکوداشت و رونمایی از آثار فضل الله صلواتی نویسنده، پژوهشگر و تحلیل گر مسائل سیاسی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مراسم نکوداشت و رونمایی از آثار فضل الله صلواتی نویسنده، پژوهشگر و تحلیل گر مسائل سیاسی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران روز چهارشنبه 20 مرداد برگزار می شود.
این مراسم روز چهارشنبه 20 مردادماه با حضور جمعی ازپژوهشگران، اساتید دانشگاه و فرهیختگان علمی، ساعت 17:30 تا 20:30 در سالن قلم مرکزهمایش های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود.
مراسم نکوداشت و رونمایی از آثار فضل الله صلواتی به صورت زنده از اینستاگرام سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به آدرس: «nlai_ir »  و همچنین دیگر فضاهای مجازی پخش خواهد شد.

همزمان با آغاز ماه محرم مطرح شد

ترجمه مقتل الحسین به آلمانی از قدیمی ترین آثار عاشورایی در کتابخانه ملی نگهداری می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۱۸ - ۹:۳۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۳۷:۴۲
ترجمه مقتل الحسین به آلمانی از قدیمی ترین آثار عاشورایی در کتابخانه ملی نگهداری می شود
رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: توجه به آداب و آیین مسلمانان و عزاداری مردم ایران در ماه محرم به ویژه تاسوعا و عاشورا از نکات قابل توجه در سفرنامه سیاحان بوده است و در همین راستا ترجمه کتاب مقتل الحسین به زبان آلمانی و مجموعه لوئیس پلی با موضوع تعزیه خوانی از قدیمی ترین آثار موجود در کتابخانه ملی ایران با موضوع عاشورا است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ایرج عنایتی زاده رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان این مطلب گفت: قدیمی ترین آثار موجود در حوزه عاشوراشناسی در کتابخانه ملی دو کتاب است. یکی ترجمه کتاب مقتل الحسین نوشته ابومخنف مورخ  شیعی است که توسط ووستنفلد در ۱۸۸۳ میلادی با موضوع وقایع عاشورا به زبان آلمانی ترجمه شده است. دیگر اثر قدیمی با موضوع تعزیه خوانی تحت عنوان مجموعه لوئیس پلی است که این کتاب را یک مستشرق و ایرانشناس انگلیسی به رشته تحریر درآورده و شامل ۳۷ مجلس تعزیه مربوط به عصر قاجار می شود. مجموع این مجالس تعزیه خوانی در سال ۱۸۷۹ میلادی چاپ شده است.

وی ادامه داد: جریان اسلام شناسی به عنوان بخشی از جریان ایرانشناسی در حوزه شرق شناسی مورد مطالعه قرار گرفته است. از سده هجدهم به بعد که جریان ایرانشناسی شکل گرفت به تدریج جهان غرب با مفاهیم اسلام شناسی و اسلام پژوهی روبرو شد و در این زمینه پژوهش ها و تحقیقاتی توسط اسلام شناسان غربی نظیر هانری کربن و والتر هینتس صورت گرفت.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: از سده نوزدهم به بعد جریان اسلام شناسی وارد حوزه جدیدی به نام شیعه شناسی شد، برهمین اساس پس از فرآیند اسلام شناسی، مطالعات شیعه شناسی توسط محققان شکل گرفت.

عنایتی زاده ادامه داد: در حوزه مطالعات شیعه شناسی در کتابخانه ملی ایران، آثار ارزشمند وجود دارد که در این زمینه می توان به فرهنگنامه ها و دایره المعارف های معتبر شیعه شناسی  اشاره کرد. منابع دیگری نیز در گنجینه کتابخانه ملی ایران وجود دارد که به بحث ها و مفاهیم ایدئولوژیکی شیعی می پردازند.

وی اضافه کرد: مطالعات شیعه شناسی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بیش از گذشته مورد توجه محققان غربی قرار گرفت در این باره توجه ویژه ای به واقعه عاشورا شناسی و به عبارت دیگر «قیام عاشورا» شد.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تاکید کرد: توجه به این مهم موجب  نشر آثار متعددی شد که بخشی از این آثار به مفهوم عاشورا و وقایع مربوط به این رخداد بزرگ مذهبی می شود و بخشی اثرات، نتایج و دستاوردهای این واقعه بزرگ در جهان اسلام و جهان تشیع و حتی جهان غیراسلامی را در برمی گیرد. 

عنایتی  زاده افزود: همچنین به رسم و رسومی که مردم در ماه محرم رعایت می کردند نیز پرداخته شده است و مطالعاتی در حوزه شخصیت شناسی افرادی که در واقعه عاشورا حضور داشته اند و نقش زنان در این رخداد بزرگ تاریخی - مذهبی  مورد بحث و نظر بوده است که بسیاری از این منابع در تالار اسلام شناسی و ایران شناسی کتابخانه ملی ایران وجود دارد. علاوه بر این پایان نامه هایی با موضوع «عاشورا شناسی» که در دانشگاه های خارج از کشور مورد دفاع قرار گرفته اند جزیی از منابع اسلام شناسی کتابخانه ملی ایران به شمار می روند.

وی گفت: در حوزه آشنایی با جهان تشیع و مفاهیم مذهبی جامعه ایرانی می توان به سراغ سفرنامه ها و آثار به جای مانده از جهانگردان و سیاحان رفت. در این باره می  توان به سفرنامه کمپفر اشاره کرد، او از 10 روز ماه محرم به عنوان روزهای تجدید خاطره ایرانیان با حماسه عاشورا و وقایع کربلا یاد کرده است و در ادامه به روضه خوانی ها و دسته های عزاداری که مردم ایران در میادین شهر برگزار می  کردند؛ اشاره کرده است.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: همچنین کاتف، شرق شناس روسی در سفرنامه خود به عزادری ها و مراسم های یادبودی که مردم در این ایام صورت می دادند اشاره کرده است، ماساهارو دیگر سیاح و شرق شناس توصیفات جالبی را از حال و روز مردم در این ایام در سفرنامه خود ارائه کرده است. او در جملات آورده شده در اثر خود به یک نوع اطاعت و پیروی مردم از امام حسین (ع) اشاره می کند و حزن و اندوه مردم را از این واقعه مذهبی یادآور می شود. این سیاح ژاپنی در جایی از سفرنامه خود به این امر تاکید کرده است که رفتار و سنت امام حسین علیه السلام و نوحه و تعزیه خوانی ها از مهمترین موضوعات تدریس در مدارس آن دوران بوده است.

عنایتی زاده گفت: همچنین ارنست ارسل، سیاح بلژیکی در سفرنامه خود ضمن اشاره به برگزاری مراسم های عزاداری با حضور مردم در ایام محرم الحرام، گفته است که عزاداری مردم در این ایام یک نوع جوشش قلبی و حزن و اندوه از روی ایمان راسخ در شهادت امامشان است. همچنین به دیگر آداب ایرانیان در این ایام اشاره کرده و آورده است که در ایام ماه محرم مردم تلاش می کنند کمتر به سفر بروند و وقت خود را بیش از هرچیزی به خدمت در راه امام حسین (ع) می گذارند.

وی ادامه داد: در دوره متاخر آثار شاخص دیگری درباره امام حسین (ع) و واقعه عاشورا به چاپ رسیده است که از جمله می توان اثری از پیتر چلکوفسکی شرق شناس امریکایی را نام برد،  او یکی از محققان برجسته شیعه شناس غربی در عصر معاصر به شمار می رود، نکته جالب این است که این شرق شناس توجه ویژه ای به مقام حضرت ابوالفضل العباس (ع) دارد، از این شرق شناس آثار متعددی به چاپ رسیده است؛  چلکوفسکی در آثار خود تاکید کرده است که تشنگی کودکان در صحرای کربلا و طلب آب از حضرت عباس (ع) دردناک ترین حادثه کربلا است.

عنایتی زاده افزود: درباره معرفی دیگر آثاری که از محققان غربی در عصر معاصر در کتابخانه ملی ایران در زمینه  شیعه شناسی وجود دارد می توان اثری از دونالدسون شیعه شناس بریتانایی را معرفی کرد. او پژوهش های زیادی را در حوزه شیعه شناسی صورت داده است.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اضافه کرد: دیوید پینولت دیگر شرق شناسی که به محرم و واقعه کربلا پرداخته است، او اثری را با عنوان «اسب کربلا» منتشر کرده است.البته حجم بیشتری از مطالعات این پژوهشگر درباره شیعه های کشور هندوستان صورت گرفته است.

عنایتی زاده در پایان خاطرنشان کرد: در ادامه می توان به اثری از کامران آقایی که مقیم کشور امریکا است اشاره کرد، او یکی از عاشورا پژوهان برجسته در عصر معاصر است و کتابی را درباره زندگی زنان کربلا و حضرت زینب (س) و نیز شهیدان کربلا به رشته تحریر درآورده است.

‍پایان خبر/


همزمان با روز خبرنگار مطرح شد؛

توصیه محمد بلوری به خبرنگاران مطالعه «خاطرات شش دهه روزنامه نگاری» در پویش «کتابخوانی ملی»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۵/۱۷ - ۸:۳۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۵/۱۷ - ۸:۳۸:۵۱
توصیه محمد بلوری به خبرنگاران مطالعه «خاطرات شش دهه روزنامه نگاری» در پویش «کتابخوانی ملی»
محمد بلوری روزنامه نگار پیشکسوت عرصه مطبوعات ایران در ادامه پویش «کتابخوانی ملی» کتاب «خاطرات شش دهه روزنامه نگاری» به قلم خود را برای مطالعه به خبرنگاران جوان پیشنهاد کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، محمد بلوری روزنامه‌نگار پیشکسوت با حضور در پویش  «کتابخوانی ملی» که به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی در حال انجام است؛ گفت‌: روزنامه نگاران و جوانانی که تازه به این عرصه خبر وارد شده اند نیاز به آشنایی با فضای خبر و خبرنگاری دارند و به اعتقاد من مطالعه کتاب «خاطرات شش دهه روزنامه نگاری» فضای خوبی از فعالیت در این عرصه را به آنها می‌دهد. زیرا با مطالعه این اثر می‌توانند با دوره‌های مختلف روزنامه نگاری طی دهه‌ها و تفاوت‌ها و تغییرات آشنا شوند.

این روزنامه نگار پیشکسوت ادامه داد: کتاب «خاطرات شش دهه روزنامه نگاری»، آخرین اثر مکتوبی است که نوشته ام و آن را برای معرفی به مخاطبان پویش «کتابخوانی ملی» انتخاب کرده ام. این کتاب مجموع خاطرات و داشته‌های من در طول  64 سال فعالیت در مطبوعات را دربر دارد.

این روزنامه نگار در ادامه گفت: در دهه‌های 30، 40 و 50  در عرصه روزنامه نگاری فعالیت مستمر داشته ام و در روزنامه‌های مختلف کشور مشغول فعالیت بودم و فعالیت‌های گسترده ای در رسانه‌های مکتوب داشتم و پاورقی‌های فراوانی نیز نوشته ام.

بلوری یادآور شد: بهترین و هیجان انگیزترین دوره‌های فعالیت من در مطبوعات مربوط به زمانی می‌شود که خبرنگار حوزه حوادث بودم، فعالیت در این دوران برای من بسیار آموزنده بود.

این نویسنده اضافه کرد: در گذشته روزنامه نگاری در ایران بیش از  80 درصد مطالب مندرج در روزنامه‌ها تولیدی بود و مطالب و رویدادهای جدید را شامل می‌شد.

وی اظهار داشت: بر همین اساس افراد برای مطلع شدن از اخبار روز، نسبت به تهیه مطبوعات اشتیاق و استقبال داشتند و این مهم موجب افزایش تیراژ روزنامه‌ها می‌شد به عنوان مثال در دهه 40، تیراژ روزنامه کیهان و اطلاعات هر یک برابر 300 هزار نسخه بود، این درحالی است که جمعیت کشور در آن زمان حدود 30 میلیون نفر بود و در عین حال تعداد افراد با سواد نیز اندک بود اما با این وجود استقبال مردم برای مطالعه اخبار و رویدادها در روزنامه‌ها قابل توجه بود. این در حالی است که متاسفانه امروزه تیراژ روزنامه‌ها از چهار یا پنج هزار نسخه فراتر نمی‌رود.

وی افزود: به خاطر می‌آورم در دهه‌های گذشته زمانی که با حمل و نقل عمومی از جمله اتوبوس در رفت و آمد بودم، افراد بسیاری را می‌دیدم که در اتوبوس و تا رسیدن به مقصد روزنامه مطالعه می‌کردند و روزنامه و روزنامه خوانی رونق خوبی داشت.

بلوری در ادامه به اهداف خود از انتشار خاطرات سه دهه روزنامه نگاری اشاره کرد و گفت: هدف من از انتشار خاطرات روزنامه نگاری این است افرادی که با علاقه وارد عرصه روزنامه نگاری می‌شوند و به طور کلی روزنامه نگاران، بدانند که روزنامه‌نگاری اصولا چه نوع فعالیتی است.

این روزنامه نگار اظهار داشت: به اعتقاد من روزنامه نگاری محدود به تعاریف خاصی که در دانشگاه‌ها به صورت کلاسیک آموزش داده می‌شود، نیست و روزنامه نگاران با مطالعه این کتاب آگاه می‌شوند که برای پیشبرد فعالیت در این عرصه چه شیوه ای را باید دنبال کنند.

بلوری خاطرنشان کرد: در عرصه سیاسی در جامعه ما مطالبی وجود دارد که تا کنون مطرح نشده است اما در این کتاب مطالب تازه ای نوشته شده است و افراد بسیاری از آن استقبال کرده اند و با بازخوردهای متفاوتی از افراد مختلف اعم از دانشجویان، روزنامه‌نگاران و غیره روبرو بوده ام و همگی بر بیان نو از حوادث و اتفاق‌ها که برای نخسین بار در این کتاب مکتوب شده است؛ اشتراک نظر داشتند.

‍پایان مطلب//