آثار آماده انتشار/ کتابی برای آمادگی و مقابله با بحران در موزه‌ها و موسسات فرهنگی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۱۲/۱۰ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۱:۹:۲۰
آثار آماده انتشار/ کتابی برای آمادگی و مقابله با بحران در موزه‌ها و موسسات فرهنگی
کتاب «راهنمای آمادگی و مقابله با بحران» برای راهنمایی مدیران و کارکنان موسسات فرهنگی آماده و به زودی منتشر می‌شود.
کتاب «راهنمای آمادگی و مقابله با بحران» برای راهنمایی مدیران و کارکنان موسسات فرهنگی آماده و به زودی منتشر می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، زلزله، ‌آتش‌سوزی‌‌، سیل، طوفان و دیگر بلایای طبیعی، همواره یک تهدید مشترک و دائمی برای تمامی سازمان‌های فرهنگی در سراسر جهان است که جایگاه آثار هنری ارزشمند جهان، اسناد و مدارک تاریخی و آثار هنری هستند. حوادث می‌توانند در اثر فعالیت‌های انسانی مانند خرابکاری‌ها و بمب‌گذاری‌های تروریستی رخ دهند. درحالی‌که بسیاری از این حوادث، خارج از کنترل ما هستند اما توانایی آمادگی و واکنش در برابر آن‌ها تا حدود زیادی در دستان ما است.

موسسه حفاظت گتی (GCI) تا اواسط دهه 1980، برای حفاظت از اموال فرهنگی و دست‌یابی به راه‌حل‌های عملی برای مشکلات، گام‌های مهمی برداشته است و برنامه‌هایی برای حفاظت از مجموعه ها و ساختمان‌های فرهنگی در مواقع بحران تدوین کرده‌است.

کتاب «راهنمای آمادگی و مقابله با بحران»، حاصل کارگاه‌های آموزشی است که توسط موسسه حفاظت گتی در سال 1995 و در ادامه کارگاه 1992 شروع به کار کرد. این کتاب برای راهنمایی مدیران و کارکنان موسسات فرهنگی از طریق یک فرآیند طولانی طراحی شده است. «راهنمای آمادگی و مقابله با بحران» علاوه بر تأکید بر ره‌یافت گروهی - از مدیر برنامه آمادگی در برابر بحران گرفته تا گروه‌های اداری- راهنمایی را ارائه می‌کند که با استفاده از آن، میزان آسیب‌پذیری موسسه فرهنگی ارزیابی می‌شود و راهبردهایی برای چگونگی تخلیه افراد و مجموعه‌ها و سازمان‌دهی برنامه مقابله با بحران و بازسازی و برگرداندن شرایط به حالت عادی ارائه می‌دهد. همچنین راه‌هایی برای تدوین برنامه آمادگی بحران ارائه‌ داده و با علاقه‌مند کردن افراد به این موضوع، سبب تغییر نگرش آن‌ها در این مورد می‌شود.

این کتاب در سه بخش متشکل از (فصل‌های 1-2) مربوط به رئیس موسسه یا سازمان فرهنگی، (فصل‌های 3-5) منبعی برای مدیر آمادگی در برابر بحران و (فصل‌های 6-9) برای استفاده چهار گروه اداری مجزا (ایمنی و امنیت، مجموعه‌ها، تعمیر و نگهداری ساختمان‌ها، و مدیریت و اسناد) تدوین شده است.

در کتاب یک سری «تمرین‌های پیشنهادی» و نیز «سؤالاتی که باید در ‌نظر ‌داشت» وجود دارد که قالبی مورد پسند خواننده فراهم آورده و آن‌ را منحصر به فرد ساخته است. این دو بخش، خواننده را به تفکر وادار کرده و در گردآوری اطلاعات مربوط به سازمان کمک‌ می‌کند.

امکانات مؤسسات دیگر ازجمله فرایند تخلیه، فهرست اموال زمان بحران و فهرست فعالیت‌ها نیز در پیوست پایان کتاب آمده است. نهایتا در بخش «اصطلاحات» به تعریف و تبیین مجموع اصطلاحات موجود در سراسر کتاب پرداخته می‌شود. کتاب را والری دورگ و شارون جونز تالیف و محبوبه سادات بیدگلی ترجمه کرده است که به زودی توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی روانه بازار نشر می‌شود.