کتاب «دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب» منتشر شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۵ - ۱۱:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۸:۱۷
کتاب «دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب» منتشر شد
کتاب «دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب» در هشت فصل به همت انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب» (ابزار و تکنیک‌های کاربردی ویژه کتابداران مرجع کتابخانه‌ها و پژوهشگران) تألیف اعظم نجفقلی‌نژاد، چاپ و روانه بازار نشر شد.
این اثر در هشت فصل تالیف شده است. فصل اول کلیات خدمات مرجع و اطلاع‌دهی درکتابخانه‌ها؛ فصل دوم بیان مهارت‌های سواد اطلاعاتی؛ فصل سوم فرایند جستجو، موتورهای جستجو، راهبردها؛ فصل چهارم پاسخگویی به پرسش‌ها، نمونه‌های عملی؛ فصل ‍پ‍نجم اطلاعاتی درباره خدمات و کارکرد سازمان‌ها؛ فصل ششم پایگاه‌های اطلاعاتی در فرایند اطلاع‌دهی؛ ‌فصل هفتم پایگاه‌های دسترسی آزاد و تأمین‌کنندگان منابع؛ فصل هشتم منابع مرجع الکترونیکی است.
همچنین واژه‌نامه‌های انگلیسی به فارسی و فارسی به انگلیسی و وجود نمایه بر غنای علمی این اثر افزوده است.
مولف در بخشی از پیشگفتار کتاب آورده است: «یکی از نکات مهمی که طی تجربه زیسته حداقل دوازده ساله خود، در پاسخ به سوالات مرجع حضوری و مجازی کتابخانه ملی ایران، دریافته ام این است که تعامل و آموزش غیررسمی به کاربر از پاسخ به سوالات مرجع مهم تر است. به عبارتی دیگر، به جای گرفتن ماهی برای کاربر، یاد دادن ماهیگیری و تبدیل کاربر به یادگیر مادام العمر بسیار مهم تر است و معمولا رضایت کاربر نیز در سایه همین آموزش های غیر رسمی حاصل می شود. مهم است کتابداران حرفه ای، در پرسش و پاسخ یابی، از دو عامل بینش و تجربیات حاصل از موارد مشابه استفاده کنند. با افزایش تعداد پایگاه های اطلاعاتی اینترنتی، این مهم، ضروری تر، و نیاز به رشد مهارت تخصصی بیشتر شده است. در قدم اول، لازم است کتابداران حرفه ای آموزش ببینند، و در مرحله بعد، این مهارت ها را به کاربران خود منتقل کنند.
تجربه کاری ام، در یکی از مهم ترین کتابخانه های کشور، نشان می دهد که فرآیند اطلاع دهی و اطلاع خواهی، رابطه ای کاملا دوطرفه است و به همان میزان که کتابدار، مهارت و تجربه خود را به کاربر منتقل می کند، از کاربر نیز فرا می گیرد. هر پرسش کاربر فرصتی است تا کتابدار مرجع علم و مهارت خود را بیازماید و شکاف دانش خود را برطرف کند. این امر زمانی محقق می شود که طبق نظریه لیبرالی جیمز وایر و نظریه حداکثری ساموئل روتشتاین، فرد تمایل داشته باشد که حداکثر کمک را به کاربرد ارائه دهد.»
لازم به توضیح است کتاب « دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب » در 179 صفحه چاپ و روانه بازار نشر شده است. علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به فروشگاه مجازی سازمان به آدرس: (http://bookshop.nlai.ir) مراجعه کنند.