«محمدرضا زائری» در نشست نقش آموزش، هنر و ادبیات در کاهش خشونت علیه کودکان: حضرت رسول در جامعه ای که دختران را زنده به گور می کردند، خم می شد و دست دخترش را می بوسید


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۴/۶ - ۱۴:۵۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۴/۶ - ۱۵:۹:۲۲
«محمدرضا زائری» در نشست نقش آموزش، هنر و ادبیات در کاهش خشونت علیه کودکان: حضرت رسول در جامعه ای که دختران را زنده به گور می کردند، خم می شد و دست دخترش را می بوسید
زائری: دین، رفتاری متفاوت با کودکان و زنان در پیش گرفته و حتی از آنان با عنوان امانت یاد می کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در ادامه نشست نقش آموزش، هنر و ادبیات در کاهش خشونت علیه کودکان که با همکاری پویش «بدسرپرست تنهاتر است» برگزار شد، «محمدرضا زائری» برای حاضران سخن گفت. او با ذکر این نکته که اگر به مادری بگویند که کودکت در خیابان زمین خورد و کسی کمکش کرد، چقدر خوشحال می شود، پس شما هم که برای کودکان بدسرپرست تلاش می کنید مطمئن خداوند دوستتان دارد.

وی در ادامه درباره سیره پیامبر در رفتار با کودکان گفت: هر برنامه، یک هدف و یک نتیجه دارد. هدف برنامه دین، مهربان انسان ها با یکدیگر است. همین عبارت «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ» که هرروز و همیشه قرائتش می کنیم نشان از همین مهربانی دارد. تمام منویات دینی ما نیز دالّ بر این است که هرکس مهربان تر است دیندارتر است. اما در این میان، دین رفتاری متفاوت با کودکان و زنان در پیش گرفته و حتی از آنان با عنوان امانت یاد می کند. پیامبر اکرم می فرماید که: «هرکس فرزندش را ببوسد خدا برایش نیکی می‌نویسد». حتی روایت است که ایشان در مسجد نشسته بودند و امام حسن و امام حسین را غرق در بوسه کرده بودند که کسی آمد و با تعجب گفت که من تا به حال فرزندم را نبوسیده ام که ایشان با ناراحتی گفتند از اینجا برو که رحمت از ما می رود. ایشان سجده نمازشان را به خاطر حسینین طولانی کردند یا وقتی در نماز جماعت، صدای گریه کودکی را شنیدند زودتر نماز را خاتمه دادند. روایت دیگری هم هست که مادری نزد رسول خدا آمد و نوزادش را نزد ایشان داد. نوزاد در همان حال ادرار کرد. مادر مضطرب شد اما ایشان تذکر دادند که نه، بگذار راحت باشد. زیرا ایشان حتی به اضطراب ناشی از قطع ادرار کودک چند ماهه هم توجه داشتند. حضرت رسول در جامعه ای که دختران را زنده به گور می کردند، خم می شد و دست دخترش را می بوسید.

او افزود: این توقع ساده انگارانه و خطرناک است که بعضی معتقدند دین باید در همه چیز نظر دهد. این افراد گاهی به جای ریکرد علمی، دنبال هر نکته ای هستند که دین گفته باشد. مثلا اینکه پس از جنگ جهانی دوم، در مدارس آلمان تدریس موسیقی انجام شد و بعد، نتیجه اش هم مشخص شد، ارتباطی به دین ندارد اما تجربه خوبی است که می توان آن را به کار بست. باید به اهل فن سپرد.

زائری اظهار داشت: البته باید در جاهایی غیرمستقیم رفتار کرد و آموزش داد. مثلا در ژاپن، کودکان در مدرسه ای، گل ها را لگد می کردند ولی پس از نمایش یک انیمیشن، دیگر چنین نکردند. نوشته‌اند که خواجه نصیرالدین طوسی برای احداث رصدخانه مراغه، دستور داد تا نیمه شب، دیگ های مسی را از بالای کوه به پایین پرتاب کنند. همه سراسیمه به بیرون آمدند. جز دو سه نفر، بقیه ترسیدند. خطاب به سلطان گفت که اینها جز می دانستند نترسیدند. دانش نجوم هم می تواند به ما امکان پیش‌بینی دهد و اینگونه بود که او با ساخت رصدخانه موافقت کرد. ضمن آنکه باید غیرمستقیم آموزش داد، باید به جای فرمایشات کلی که مثلا نباید با کودکان خشونت ورزید، باید نرم‌خویی با کودکان سرلوحه زندگی روزمره‌مان شود.