اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملی فضایی برای تفکر و اندیشه


تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۱۰/۱۲ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۱:۵۴:۲۲
اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملی فضایی برای تفکر و اندیشه
اتاق‌های فکر از جمله اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی به منزله پایگاهی برای متفکران هستند تا در آن به بحث و گفت‌و‌گو و صدور اندیشه بپردازند.
اتاق‌های فکر از جمله اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی به منزله پایگاهی برای متفکران هستند تا در آن به بحث و گفت‌و‌گو و صدور اندیشه بپردازند.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران به نقل از ایرنا، اندیشکده، کانون تفکر و اتاق فکر به سازمان، موسسه، شرکت یا گروهی گفته می‌شود که کار هدایت پژوهش را انجام می‌دهند و درگیر مسائل مختلفی نظیر سیاست گذاری‌های اجتماعی، راهبرد سیاسی، اقتصادی، علمی و یا موضوعات مربوط به فناوری یا سیاست‌های تجاری و یا حتی توصیه‌های نظامی هستند.
ﺍین مرﺍکز در ﺍصطلاح به Think Tank معروف هستند که در ادبیات تخصصی فارسی معادل‌هایی نظیر اتاق فکر، اندیشکده، اندیشگاه و پژوهشگاه دارند.
از جمله اولین اندیشگاه‌های ایرانی می‌توان به اندیشکده راهبردی امنیت نرم، اندیشگاه شریف، اندیشکده سیوان، اندیشکده راهبردی تبیین و اندیشکده صنعت و فناوری اشاره کرد.
‫اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی یکی از این اندیشگاه هاست که همزمان با سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی و در راستای ترویج علم و دانش و تقویت کرسی آزاد اندیشی، در تاریخ ۳۱خرداد ماه ۱۳۹۳ با حضور یادگار امام، حجت الاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی افتتاح شد.

ایده تاسیس اندیشگاه فرهنگی پس از تاکیدات رهبر معظم انقلاب

رئیس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی می‌گوید: ایده ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی در مراکز دانشگاهی و حوزوی٬ به عنوان یکی از مهم‌ترین شالوده ­های رواج گفتمان تفکر در کشور٬ از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد.
غلامحسین شعبانی می‌افزاید: پس از آن٬ ایشان بار‌ها در دیدار با نخبگان علمی کشور درخصوص ضرورت راه اندازی کرسی­های مناظره، نقد، نظریه­‌پردازی و آزاد اندیشی در حوزه ها٬دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی سخن گفته و بر ایجاد این کرسی­‌ها به عنوان فرآیندی مبتنی بر عقلانیت و بهره گیری از خرد جمعی در جهت تحقق جنبش نرم افزاری و نهایتا توسعه علمی کشور تاکید کرده­اند.
وی ادامه می‌دهد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی به عنوان یکی از بزرگ‌ترین مراکز فرهنگی کشور٬ ایجاد کرسی های آزاد اندیشی و حرکت به سوی تشکیل اندیشگاهی ملی در این مرکز را از اهداف و برنامه های خود قرار داد تا با این اقدام٬ گامی مهم و عملی در راستای تبدیل شدن به سازمانی پویا و تاثیرگذار بردارد و در مسیرِ ارتقا فرهنگ عمومی جامعه و ایجاد جنبشی تازه در بدنه علمی کشور حرکت کند.
شعبانی توضیح می‌دهد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی به عنوان برگزارکننده این کرسی‌ها با بهره گیری از تمام ظرفیت خود در جهت برگزاری هر چه دقیق­‌تر و قانونمند‌تر نشست ها٬ از جامعه علمی و پژوهشگران حوزه و دانشگاه در رشته­های مختلف علوم انسانی و نخبگان و متولیان عرصه­های فرهنگی کشور دعوت می‌کند.
وی می‌گوید: این اندیشگاه برای گفت‌و‌گوی فرهنگی و به تبع آن رفع مشکلات فرهنگی راه اندازی شده و نتیجه همه جلسات آن در قالب گزارشی به دولت ارائه می‌شود.
شعبانی با بیان اینکه موضوع نشست‌هایی که در این مکان برگزار می‌شود، مختلف است، اضافه می‌کند: محور موضوعات علوم انسانی و اساتید مدعو، از حوزه و دانشگاه هستند.
رئیس اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملی با بیان اینکه نشست‌ها در این مکان به مناسبت‌های مختلف برگزار می‌شود، می‌گوید: به عنوان مثال این هفته به مناسبت روز پهلوانی نشستی با حضور وزیر ورزش و جوانان دراین مکان برگزار خواهد شد.

برنامه‌های ثابت و دائمی اندیشگاه فرهنگی

شعبانی با اشاره به برنامه‌های ثابت و دائمی اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملی می‌افزاید: به طور معمول روزهای شنبه نشست‌های تخصصی باعنوان «دمی با حافظ» و یکشنبه‌ها نشست‌هایی با عنوان «معنای زندگی» و «فلسفه دین» برگزار می‌شود.
به گفته وی، موضوع نشست‌های روز دوشنبه اندیشگاه، روان‌شناسی، انسان پس از دنیا از دیدگاه علامه طباطبایی (ره) و آشنایی با رمان است و فن ترجمه و هرمنوتیک و فهم متن موضوع نشست‌های روزهای سه شنبه و چهارشنبه آن است.
رئیس اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملی با بیان اینکه استقبال از نشست‌ها با توجه به موضوع آن‌ها متفاوت است، می‌گوید: مخاطب برخی از نشست‌ها خاص است بنابراین بطور قطع آن‌ها جاذبه‌ای برای همه گروه‌ها نخواهند داشت.
وی تاثیر و بازخورد برگزاری این نشست‌ها را مثبت ارزیابی کرده و ادامه می‌دهد: درخواست برای برگزاری نشست‌هایی با موضوعات نو و تازه بالا است که این امر نشان از اثربخشی آن‌ها دارد هرچند باید گفت علاوه بر این نشست‌ها، برنامه‌هایی نظیر معرفی، رونمایی و جلسات نقد و بررسی کتاب و تجلیل از بزرگان فرهنگ هم در اندیشگاه برگزار می‌شود.