«زنان مبارز انقلاب اسلامی ایران»

 

اختر رودباری (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1333)

اختر رودباری معلم و فوق لیسانس بهداشت از دانشگاه تهران بود. رودباری یکبار در 19 شهریور 1355 و بار دیگر در اردیبهشت 1356 دستگیر شد. او در 2 آذر 1357آزاد شد.

 

اعظم طالقانی (مبارز و زندانی سیاسی) (۱۳۲۲ ـ ۱۳۹۸)

اعظم علائی طالقانی فرزند آیت الله سید محمود طالقانی نماینده دوره نخست مجلس شورای اسلامی بود. او در سال 1354 ضمن اشتغال در آموزش و پرورش، مشغول تحصیل در دانشگاه تربیت دبیری نیز بود و مدرک کارشناسی ادبیات فارسی را در سال 1357 از دانشگاه تهران اخذ کرد. اعظم طالقانی در سال 1352 به دلیل فعالیت‌های سیاسی، توسط ساواک احضار شد و چندین بار مورد بازجویی قرار گرفت. او در سال 1354 توسط ساواک دستگیر و به زندان ابد محکوم شد. اعظم طالقانی در اواسط سال 1357، پس از اوج‌گیری حرکت‌های انقلابی و بازدید مقام‌های حقوق بشر سازمان ملل متحد از زندان‌های ایران، از زندان آزاد شد.

 

 

بتول غفاری (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1332)

بتول غفاری فرزند شهید آیت الله حسین غفاری و خواهر حجت الاسلام و المسلمین هادی غفاری است.او به علت فعالیت‌های سیاسی علیه رژیم شاه توسط ساواک دستگیر شد.

 

 

پروین سلیحی (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1336)

پروین سلیحی همسر شهید مرتضی لبافی‌نژاد بود.  او با وجود سن کم پا به پای همسرش به مبارزه علیه رژیم شاهنشاهی پرداخت و از سال 1354 تا 1356 در زندان ساواک به عنوان زندانی سیاسی تحت شکنجه قرار گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سلیحی در سال 1359 موفق به اخذ دیپلم در رشته علوم تجربی شد و در سال 1362 در رشته مامایی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان فارغ‌التحصیل شد.  و در سال 1374 به دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته بهداشت کودک نایل آمد. پروین سلیحی نماینده مردم تهران در دوره چهارم مجلس شورای اسلامی بود.

 

حمیده نانکلی (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1337)

حمیده نانکلی از زندانیان سیاسی بود که توسط ساواک دستگیر و زندانی شد. او خواهر شهید امیرمراد نانکلی بود که در زندان‌های رژیم پهلوی زیر شکنجه‌‌های ساواک به شهادت رسید.

 

رضوانه میرزا دباغ (زندانی سیاسی) (زاده 1336)

رضوانه دباغ فرزند مرضیه حدیدچی (دباغ) در سال 1353 به علت نوشتن متن اعلامیه‌های امام خمینی (ره) که از رادیو عراق پخش می‌شد توسط ساواک دستگیر شد.

 

رقیه واثقی (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1328)

رقیه واثقی از دانشجویان مبارزی بود که در سال 1354 دستگیر و به مدت 3 سال به حبس محکوم شد.

 

زهرا جزایری (مبارز و زندانی سیاسی)

زهرا جزایری خواهر معصومه جزایری در 30خرداد سال 1357 به علت توزيع اعلاميه‌هايي كه توسط برادر كوچكترش تهيه و تكثير مي‎‌شد توسط ساواک دستگیر شد. 

 

زهرا رحیمی  (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1330)

زهرا رحیمی از مبارزین سیاسی علیه رژیم شاه در سال 1354 به علت تکثیر و پخش و تکثیر اعلامیه‌های امام خمینی (ره)، پخش دفاعیات مبارزین در زندان‌ها و حمل جعبه‌های اسلحه توسط ساواک دستگیر شد. او سرانجام در چهارم آبان 1357 آزاد شد.

 

سیده عالیه امامزاده (زاده 1334)

سیده عالیه امامزاده دانشجوی تاریخ دانشگاه تهران بود که به همراه چندین تن از دانشجویان از جمله خواهرزاده‌اش، محمدجهان آرا ،گروه منصورون را تشکیل دادند. اعضای این گروه زندگی مخفیانه‌ای داشتند. او در سال 1356 دستگیر شد و در 22 بهمن 1357 توسط مردم از زندان قصر آزاد شد.

 

 

شهیندخت جعفری (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1332)

شهیندخت جعفری دانشجوی مبارز سال چهارم رشته ادبیات در 11 بهمن 1353 دستگیر شد و به یک سال حبس در زندان قصر محکوم شد.

 

طاهره سجادی (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1321)

طاهره سجادی همسر مهدی غیوران از زندانیان رژیم شاه و مادر شهید مجتبی غیوران از شهدای دوران دفاع مقدس، در سال 1354 به علت فعالیت‌های فرهنگی علیه رژیم شاهنشاهی دستگیر شد. او سرانجام در بهمن 1357 همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی از زندان آزاد شد.

 

عزت‌الملوک کاووسی (شهید انقلاب اسلامی) (1337 ـ 1357)

عزت‌الملوک کاووسی دانشجوی رشته پزشکی در 22 بهمن 1357 هنگام کمک‌رسانی به مجروحین در حوالی پادگان عشرت آباد مورد هجوم نیروهای رژیم شاه قرار گرفت و به شهادت رسید. پیکر او در بیمارستان امام خمینی به خاک سپرده شد.

 

 

عصمت‌السادات نصری (مبارز و زندانی سیاسی) (1332-1362)

عصمت‌السادات نصری پس از اخذ دیپلم ریاضی در دبیرستان دخترانه رفاه، با هدایت شهید باهنر و شهید رجایی به فعالیت‌های سیاسی علیه رژیم شاه پرداخت و به دنبال دستگیری برادرش در اردیبهشت 1352 توسط ساواک دستگیر شد و به دو سال حبس محکوم شد. او همسر مرتضی نبوی بود که در سال 1362 بر اثر سرطان درگذشت.

 

 

فاطمه اسماعیل نظری (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1333)

فاطمه اسماعیل نظری که به همراه همسرش اکبرعزیزی همدانی از مبارزین علیه رژیم شاه بودند. آنها در مهرماه سال 1354 توسط ساواک دستگیر شدند. فاطمه اسماعیل نظری پس از دستگیری به شش سال حبس محکوم شد.

 

 

فاطمه حسینی (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1337)

فاطمه حسینی دانش‌آموز مبارزی بود که در شهریور 1354 به علت تکثیر اعلامیه‌های امام خمینی (ره) و مبارزه علیه رژیم شاه توسط ساواک دستگیر شد.

 

محبوبه دانش (شهید انقلاب اسلامی) (1340-1357)

محبوبه دانش آشتیانی فرزند شهید غلامرضا دانش آشتیانی و نامزد شهید حسن اجاره‌دار از دانش‌آموزان مبارزی بود که در 17 شهریورماه سال1357 در میدان شهدا (ژاله سابق) توسط نیروهای رژیم شاهنشاهی به شهادت رسید.

 

 

مرضیه حدیدچی (دباغ) (مبارز و زندانی سیاسی) (1318- 1395)

مرضیه حدیدچی (دباغ) توسط آیت الله سعیدی به عرصه مبارزه علیه شاه وارد شد. او در سال ۱۳۵۳ و پس از دو بار بازداشت و قرار گرفتن تحت شدیدترین شکنجه‌های ساواک و ابتلا به بیماری بسیار سخت، با کمک (شهید) محمد منتظری و با پاسپورت جعلی و با نام مستعار زینت احمدی نیلی از کشور خارج شد و به لندن رفت. پس از شش ماه به لبنان رفت و با گروهی تحت سرپرستی محمد منتظری در سوریه و لبنان به آموزش فعالیت‌های چریکی پرداخت. مرضیه دباغ در سال 1356 در لندن در برگزاری تظاهرات علیه رژیم شاه و در پاریس در اعتصاب غذا برای آزادی زندانیان سیاسی ایرانی نقش مهمی داشت. او تنها محافظ زن امام خمینی (ره) بود که در زمان اقامت ایشان در پاریس از ایشان و افراد خانواده حفاظت می‌کرد. او اولین فرمانده زن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، رییس زندان‌های زنان تهران و نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی بود.

 

 

مریم زعفرانی بهروز (مبارز و زندانی سیاسی) (1324-1390)

مریم زعفرانی بهروز همزمان با تحصیل در دوره متوسطه، علوم دینی را تا مقدمات سطح، نزد استاد اشرف‌السادات میردامادی مدیر مکتب الزهرای تهران فراگرفت. سپس دروس سطح را در محضر حاج سیدصدرالدین و سید ابوالقاسم کاشمری فراگرفت و تحصیلات خود را در رشته فقه و اصول به پایان رساند. مریم زعفرانی بهروز به دلیل سخنرانی‌های سیاسی که علیه رژیم شاه داشت بارها تذکر گرفت و ممنوع‌المنبر شد. او پس از ممنوعیت از منبر نام مستعار بهروزی را برای خود انتخاب کرد و به سخنرانی‌ها ادامه داد و در سال 1357 در مسجد قبا دستگیر شد. پس از مدتی به طور موقت از زندان بیرون آمد تا برای محاکمه به زندان بازگردد که در نتیجه پیروزی انقلاب اسلامی به زندان برنگشت. مریم زعفرانی بهروز نماینده مردم تهران در ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی بود.

 

معصومه جزایری (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1333)

معصومه جزايري خواهر زهرا جزایری، سال سوم دبيرستان فعاليت سياسي خود را به همراه خواهرش و با توزيع اعلاميه‌هايي كه توسط برادر كوچكترشان تهيه و تكثير مي‌شد شروع كرد. او در سال 1357 در شیراز توسط ساواک دستگیر شد. در زمان دستگیری باردار بود. جزایری همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی از زندان آزاد شد. معصومه جزایری در دوران دفاع مقدس نیز در پشت جبهه در امور پشتيباني از رزمندگان فعاليت داشت و در سال 67 و در عمليات مرصاد به مدت 40 روز در منطقه حضور داشت.

 

 

منظرخیّر حبیب اللهی (مبارز و زندانی سیاسی) (زاده 1327)

منظرخیّر حبیب اللهی از دانشجویان مبارز و معلم مدرسه رفاه در مرداد ماه سال 1353 به علت فعالیت‌های فرهنگی و سیاسی علیه رژیم شاه توسط ساواک دستگیر و به زندان افتاد.

 

 

وجیهه ملکی (زندانی سیاسی) (زاده 1336)

وجیهه ملکی دانش‌آموز سال آخر دبیرستان بود که به علت مبارزه علیه رژیم شاه در سال 1354 توسط ساواک دستگیر شد.