دیپلماسی فرهنگی نمونه اعلای قدرت نرم
دیپلماسی فرهنگی نمونه اعلای قدرت نرم است و به کشورها اجازه می دهد، افکار عمومی کشور مقصد را از طریق عناصر متاثر از هویت ، ارزش ها و آثار فرهنگی تحت تاثیر قرار دهند.
به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران ، امين عارف نيا سرپرست امور بين الملل سازمان اسناد و كتابخانه ملي در یادداشتی که در خبرگزاری ايرنا منتشر شده، نوشته است: در میان انواع دیپلماسی نوین که از آموزش تا رسانه و فرهنگ را در بر می گیرد، دیپلماسی فرهنگی که به کشورها اجازه می دهد با عنایت به عناصر کلیدی ناشی از نفوذ فرهنگی خود، افکار عمومی مخاطبان خارجی را تحت تاثیر قرار دهند، از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
در جهان معاصر که نظریه فرهنگ جهانی به مرور جایگاه خود را به نظریه تنوع فرهنگ ها داده و مبادلات فرهنگی در دستور کار دولت ها و نهادهای فرهنگی قرار گرفته، دیپلماسی فرهنگی به عنوان یک فرآیند دو طرفه در ساختار رسمی قدرت سیاسی و ساختارهای مدنی کشورها جایگاه پیدا کرده است.
دیپلماسی فرهنگی نمونه اعلای قدرت نرم است و به کشورها اجازه می دهد، افکار عمومی کشور مقصد را از طریق عناصر متاثر از هویت، ارزش ها و آثار فرهنگی تحت تاثیر قرار دهند، این نوع دیپلماسی نسبت به دیپلماسی سیاسی پایدارتر، گسترده تر و موثرتر است و ابداع و خلاقیت در آن جایگاه ویژه ای دارد.
کتابخانه های ملی با داشتن گنجینه های غنی از آثار فرهنگی، نسخ خطی و میراث مکتوب و مستند کشورها می توانند محمل مناسبی برای برقراری ارتباطات و مبادلات فرهنگی باشند.
کتابخانه های ملی محل مراجعه مستمر نخبگان، فرهیختگان و پژوهشگرانی است که تاثیر قابل توجهی در شکل گیری افکار عمومی جامعه دارند و طبیعتا هر اقدام فرهنگی فاخر و تاثیرگذار از طریق این قشر بر بدنه جامعه تاثیر خواهد گذاشت.
برپایه همین مبانی، اهتمام به دیپلماسی فرهنگی به عنوان یکی از راهبردهای اصولی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در دولت تدبیر و امید دنبال شده است.
گسترش همکاری های علمی و فرهنگی با کتابخانه های ملی از طریق تبادل هیات ها، مبادله نسخ خطی و برگزاری نمایشگاه ها،به عنوان برنامه اصولی در راستای این راهبرد کلان طی دو سال گذشته پیگیری شده است؛ اقدام ارزشمندی که به صورت دو جانبه بین ایران و کشورهای دیگر در حال انجام است.
برپایی نمایشگاه هایی با عنوان «چین زیبا» و «ایران زیبا» نمونه ای از این نمایشگاه هاست که در کتابخانه های ملی دو کشور برپاشد از این رو «ایران زیبا » برندی اختصاصی خواهد شد که سازمان اسناد و کتابخانه ملی از این پس برپایی آن را در کتابخانه های ملی سایر کشورها در دستور کار دارد، با این امید که با معرفی ارزش های فرهنگی و ترسیم جلوه هایی از میراث غنی فرهنگی، مکتوب و مستند ایران اسلامی، از این ظرفیت برای تحقق قدرت نرم جمهوری اسلامی بهره کافی ببرد.