در راستای تبیین تأثیرات واقعه طوفان الاقصی با رویکرد تاریخی و تمدنی؛

نشست علمی «تاثیر عملیات طوفان الاقصی بر امنیت منطقه غرب آسیا؛ با نگاهی به پیشینه تاریخی و تمدنی» برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۰/۳ - ۱۳:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱۰/۳ - ۱۳:۴۴:۲۸
نشست علمی «تاثیر عملیات طوفان الاقصی بر امنیت منطقه غرب آسیا؛ با نگاهی به پیشینه تاریخی و تمدنی» برگزار شد
نشستِ تخصصی «تاثیر عملیات طوفان الاقصی بر امنیت منطقه غرب آسیا؛ با نگاهی به پیشینه تاریخی و تمدنی» به مناسبت هفته پژوهش به همت معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نشستِ علمی «تاثیر عملیات طوفان الاقصی بر امنیت منطقه غرب آسیا؛ با نگاهی به پیشینه تاریخی و تمدنی» به مناسبت هفته پژوهش با حضور شعیب بهمن، رئیس موسسه مطالعات جهان معاصر و پژوهشگر ارشد مسائل اوراسیا، علی‌محمد طرفداری، عضو هیئت علمی و رئیس گروه پژوهشی اسلام‌شناسی و ایران‌شناسی و علی کالیراد، رئیس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران وعضو هیئت علمی دانشگاه تهران در اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

علی کالیراد، رئیس پژوهشکده اسناد و دبیر این نشستِ علمی در ابتدا ضمن خوش‌آمدگویی به حاضران گفت: هفته‌ها است که غزه تحت حملات بی‌رحمانه رژیم صهیونیستی است و تصاویر این جنایت و نسل‌کشی آشکار را در قرن 21 می‌توان از رسانه‌های مختلف دید. در عین حال شاهد هستیم که دولت‌های غربی و در رأس آنها آمریکا بر این جنایات سرپوش گذاشتند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: واقعیت این است که جهان در حال گذار و رسیدن به نظم جدید است و در چهارسال گذشته شاهد رخدادهای عجیبی بوده ایم که پیامدهای گسترده‌ای داشته است؛ از جمله می‌توان به عملیات نظامی روسیه در اکراین، رویداد غیرمنتظره 7 اکتبر سال 2023 با نام طوفان الاقصی و اتفاق‌هایی که در فلسطین رخ داد، اشاره کرد. از این منظر به نظر می‌رسد منطقه غرب آسیا وارد عرصه جدیدی از تاریخ سیاسی و اجتماعی خود شده است.

شعیب بهمن، رئیس موسسه مطالعات جهان معاصر در ادامه با اشاره به این موضوع که رخداد 7 اکتبر سال 2023 در منطقه غرب آسیا پیامدهای بسیاری داشته و این پیامدها صرفا محدود به این منطقه نمی‌شود؛ گفت: آنچه در ساعت 6:15 دقیقه صبح روز 7 اکتبر اتفاق افتاد، فاجعه‌ای عظیم برای رژیم صهیونیستی محسوب می‌شود. رژیم صهیونیستی بارها درگیر جنگ شده بود اما هیچ یک از آن جنگ‌ها چنین مخمصه‌ای را برای این رژیم اشغالگر ایجاد نکرده بود. صهیونیست‌ها در 48 ساعت اول این حمله، سردرگم و فاقد قدرت تصمیم‌گیری بودند و به یک رژیم فرو پاشیده تبدیل شده بودند و این روند تا امروز هم ادامه پیدا کرده است. آنچه باعث شد رژیم صهیونیستی تا اندازه‌ای اوضاع آشفته خود را بهتر کند، حضورآمریکا و مدیریت بحرانی بود که این رژیم گرفتار آن شده بود.

این پژوهشگر ارشد مسائل اوراسیا با بیان این مطلب که بحران‌های به وجود آمده، تعیین‌کننده مسیر نظام بین‌الملل هستند؛ گفت: در دهه 90 میلادی و در دوران پساشوروی، آمریکا به عنوان ابرقدرت سردرآورد و در هر جای جهان که رخدادی اتفاق می‌افتاد، آمریکا وارد می‌شد که نمود عینی آنها بحران‌های ایجاد شده در کویت، عراق، اروپا و غیره بود، و بسیاری از بحران‌ها از جمله جنگ عراق و افغانستان را خود آمریکا ایجاد کرد که خروج برای آن سخت بود و تاریخ شاهد بود بعد از 20 سال جنگ با طالبان در نهایت قدرت را به آنها تحویل داد.

وی ادامه داد: در موضوع مربوط به روسیه و جنگ با اکراین هم همین اتفاق افتاد و ایالات متحده برای محدود کردن روسیه به تحریم این کشور بسنده کرد. امریکا در ماجرای طوفان الاقصی هم نتوانست مثل دهه 90 به عنوان قدرت برتر منطقه عرض اندام کند. زیرا جهان در حال دگرگونی است.

در ادامه این نشست علی‌محمد طرفداری، عضو هیئت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره پیشینه تاریخی و تمدنی سرزمین فلسطین صحبت کرد و گفت: فهم تاریخی جهان و به خصوص جامعه ایرانی و توده مردم و افراد دانشگاهی از پیشینه تاریخی و تمدنی این سرزمین کامل و عمیق نیست. این درحالی است که فلسطین یکی از تاریخی‌ترین سرزمین‌های کره زمین است. یک محقق تاریخ سیاسی و جغرافیایی در تحقیقات خود به پیدایش تاریخ تمدن بشر در این سرزمین اذعان می‌کند. به همین دلیل این سرزمین اهمیت ویژه‌ای در تاریخ دارد.

رئیس گروه پژوهشی اسلام‌شناسی و ایران‌شناسی ادامه داد: تاریخ و سیاست، بستر مشترکی به نام جغرافیا دارد که تاریخِ تمدن بشر را شکل می‌دهد. برای اینکه این موضوع مهم شفاف‌تر بیان شود، اگر قطب شمال را در نظر بگیریم متوجه می‌شویم که به دلیل جغرافیای ویژه‌ای که این بخش از کره زمین دارد هیچ انسانی به آنجا نرفته و در نتیجه هیچ تمدنی هم در آن شکل نگرفته است و جز مجموعه کوچکی از اسکیموها، حیاتِ زندگی بشر در آن شکل نگرفته است. اما در دنیا بخش‌های دیگر زندگی متمدنانه و گسترده‌ای وجود دارد. یکی از سرزمین‌هایی که در زندگی بشر قدمت دارد؛ فلسطین است. زیرا هم نقش محوری در ادیان داشته و هم موجب پیوند برقرار کردن میان پیشینه‌های تاریخی و ریشه‌های مشترک بشر شده است.

 این دو ویژگی در کنار هم اهمیت ویژه‌ای به عمق سه هزار سال تمدن به این سرزمین بخشیده است.

بهمن، رئیس موسسه مطالعات جهان معاصر در بخش دیگری از این نشست درباره موضع روسیه درباره عملیات طوفان الاقصی گفت: اگر بخواهیم موضع روسیه به این عملیات را ارزیابی کنیم نیازمند هستیم که روابط رژیم صهیونیستی با روسیه و پیوندهای دو جانبه آنها را بشناسیم و تحلیل کنیم جمعیت روس زبان‌ها در سرزمین اشغالی زیاد است و اساسا روسی، زبان دوم ساکنان رژیم صهیونیستی بعد از زبان عبری است. از سوی دیگر روس‌ها حضور گسترده‌ای در ساختار سیاسی رژیم صهیونیستی دارند و به همین دلیل شخصِ نتانیاهوتلاش بسیاری کرد تا با پوتین، روابط خوبی برقرار کند ولی به دلیل شکاف‌های عمیق در ساختار سیاسی صهیونیسم و فشار جریان چپ و میانه نسبت به نتانیاهو، این اتفاق نیفتاد.

بهمن اظهار داشت: یک وجه مهم از ارزیابی عملیات طوفان الاقصی به پیامدهای جاری این عملیات در دنیا برمی‌‌گردد. مهمترین موضوع این است که حماس و جریان مقاومت، به تعبیر مقام معظم رهبری، شکست ترمیم‌ناپذیری به رژیم صهیونیستی وارد کرد و باعث شد تئوری‌های امنیتی و نظامی این رژیم اشغالگر فرو بپاشد. ادعای این رژیم داشتن سامانه بازدارندگی بود؛ به این معنا که در اتاق فکرهای رژیم صهیونیستی بر این نکته تاکید می‌شد که اگر جنگی حادث شود به سرعت می توانند از وقوع درگیری ها بعد جلوگیری کنند. اما عملا چنین اتفاقی نیفتاد. از سوی دیگر نظریه امنیتی رژیم با چالش بسیاری روبرو شد و دیگر هیچ فردی حاضر نیست که به شهرک‌های صهیونیستی بازگردد و بیش از نیم میلیون نفر از اراضی اشغالی مهاجرت کردند.

وی ادامه داد: غافلگیری راهبردی و اطلاعاتی، یکی دیگر از پیامدهای نامطلوب و غیرمنتظره برای رژیم صهیونیستی بود. موساد با همه ادعایی که داشت این رژیم عملیات طوفان الاقصی یک شکست بزرگ اطلاعاتی برای آنان محسوب می‌شد. پیامد دیگر، برجسته شدن مسئله فلسطین در جهان است. آمریکا تلاش می‌کرد موضوع فلسطین را به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی تقلیل دهد اما امروزه شاهد اعتراض دنیا نسبت به نسل‌کشی در غزه هستیم.

به عنوان مثال عربستان و رژیم صهیونیستی می‌خواستند به عادی‌سازی روابط دست یابند اما با این رخداد این روند به تاخیر افتاد و دچار اختلال شد.

پژوهشگر ارشد مسائل اوراسیا تاکید کرد: موضوع مهم دیگر، موقعیت ایران در منطقه است که امروزه می توان گفت سرمایه‌گذاری ایران در منطقه هویدا شده است و آنچه به عنوان هسته مقاومت در منطقه مطرح است قدرت خود را آشکار ساخته است.

علی‌محمد طرفداری عضو هیئت‌علمی و رئیس گروه پژوهشی اسلام‌شناسی و ایران‌شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با طرح این موضوع که حضور تفکر ایدئولوژیک صهیونیسم در غرب آسیا از عهد باستان یک حضور نچسب بوده است؛ گفت: حوزه تمدنی در منطقه غرب آسیا از عهد باستان تا امروز با تفکر صهیونیسم دچار تعارضِ تمدنی بوده است. تفکری که خود را قوم برتر و این سرزمین را سرزمینِ موعود می داند، در هرجای دیگری غیر از این نقطه از کره زمین هم ایجاد می‌شد باز هم دچار تعارض می‌شد.

وی درپایان صحبت‌های خود با بیان این مطلب که غزه نقش دفاعی در منطقه بازی کرده است؛ گفت: عملیات طوفان الاقصی تاثیر مستقیم بر امنیت ایران داشته است. اتاق فکرهای اقتصادی رژیم صهیونیستی که تکمیل کننده تحریم‌های کشنده علیه ایران بودند با این عملیات نابود شد و از این جهت مدیون غزه هستیم.

جلسه پرسش و پاسخ، پایان‌بخش نشست «تاثیر عملیات طوفان الاقصی بر امنیت غرب آسیا؛ با نگاهی به پیشینه تاریخی و تمدنی» بود.


گزارش تصویری | برگزاری کارگاه آموزشی «آشنایی با فرایند صحافی برای کودکان»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۰/۲ - ۹:۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱۰/۳ - ۱۳:۱:۴۰
گزارش تصویری | برگزاری کارگاه آموزشی «آشنایی با فرایند صحافی برای کودکان»
کارگاه آموزشی «آشنایی با فرایند صحافی برای کودکان» برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کارگاه آموزشی «آشنایی با فرایند صحافی برای کودکان» برای کودکان پیش‌دبستانی و دبستانی، با همکاری اداره کل مرمت و حفاظت معاونت اسناد و اداره کل اطلاع رسانی معاونت کتابخانه ملی در کتابخانه کودک برگزار گردید.


با حضور اصحاب رسانه؛

نشست خبری تبیین عملکرد پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۹ - ۱۰:۲۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۹ - ۱۶:۰:۴۷
نشست خبری تبیین عملکرد پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد
نشست خبری هفته پژوهش و تبیین عملکرد پژوهشی سازمان با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران این نشست خبری به مناسبت هفته پژوهش و چهاردهمین دوره جشنواره پژوهش و فناوری روز سه‌شنبه 28 آذر ماه با حضور علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال و سعیده اکبری داریان مشاور معاون پژوهش و منابع دیجیتال و دبیر چهاردهمین جشنواره پژوهش سازمان برگزار شد.

 

مجامع فرهنگی نسبت به جنایات انسان و فرهنگی رژیم صهیونیستی اعلام موضع کنند

علیرضا مختارپور با اشاره به بیانیه سازمان در محکومیت تخریب آرشیو ملّی و کتابخانه اصلی غزه توسط رژیم اشغالگر قدس، گفت: ما هیچ انتظاری از رژیم صهیونیستی در پایبندی به اصول اخلاقی و انسانی نداریم، چه آنکه اگر ذره‌ای شرافت در این رژیم بود 75 سال ظلم به مردم مظلوم فلسطین اتفاق نمی‌افتاد. اما تمامی مراجع فرهنگی جهان خاصه مسئولین حوزه آرشیوی و کتابخانه‌‌­ای ضروری است نسبت به این اتفاق غیرفرهنگی اعلام موضع کرده و با فشار افکار عمومی از این فجایع کاسته شود.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در خصوص اهمیت هفته پژوهش و توجه به فناوری‌های نوین و مسائل مربوط به آینده‌پژوهی در عصر حاضر گفت: امروز به نوع جدیدی از حکمرانی فرهنگی، اطلاعاتی و داده‌ای در جهان نزدیک می‌شویم که در آن فناوری‌های نوین و مراکز اطلاعاتی اهمیت ویژه دارد. امروز به دلیل ارتباطی که بین آحاد مردم و مراکز فرهنگی و کتابخانه‌ای ایجاد شده است، مراکزی که بصورت سنتی اداره می‌شوند هرقدر بتوانند به صورت‌بندی جدید جهانی در حوزه فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی نزدیک شده و از دستاوردهای آن نهایت استفاده را نمایند، می‌توانند اثربخشی بیشتری در جهان جدید و خصوصا در ارتباط‌گیری با کاربران جدیدی که آنها نیز مجهز به این فناوری‌ها و پیشرفت‌ها هستند، داشته باشند.

وی تشکیل کارگروه تحول و دیجیتال‌سازی در سازمان، ارتباط با مراکز کتابخانه‌ای و آرشیو جهان از جمله ترکیه، یمن، عراق، فیلیپین و صربستان که در ماه‌های اخیر صورت گرفته و تفاهم‌نامه‌هایی منعقد شده، تغییرات محتوایی و موضوعی در چهاردهمین جشنواره پژوهش سازمان مبتنی بر اهمیت به فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی، و نیز ارتقاء سطح کیفی همکاران کتابخانه‌ای و اسنادی برای تجهیز به علوم و اطلاعات جدید و به‌روز از طریق آموزش را از جمله اقدامات انجام شده در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران عنوان کرد و گفت:

طبق قانون و اساسنامه، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مرکزی است که می‌تواند برای سیاسیت‌گذاری و ارتقاء کمی و کیفی تمام کتابخانه‌های اختصاصی، تخصصی و عمومی کشور نقش داشته باشد؛ لذا اگر ارتقاء فناوری‌های نوین در سازمان صورت گیرد، در سطح خدمات‌رسانی تمامی مراکز آرشیوی و کتابخانه‌ای کشور و حتی در هم‌افزایی با دیگر کشورها موثر خواهد بود.

 

نظام‌نامه جشنواره‌های ملی پژوهش و فناوری‌ها تدوین می‌شود

در ادامه فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان فعالیت‌های این معاونت را ناظر به دو حوزه پیشرانه و آینده‌محور دانست و گفت: هم حوزه پژوهش امری است ناظر به آینده بگونه‌ای که حتی بهره­‌مندی از داده‌های گذشته برای طراحی آینده می‌باشد، و نیز موضوع دیجیتال که امروز مسئله مبتلابه تمام عرصه‌های زیستی و مجازی و حرفه‌ای بشر است.

صدر با بیان اینکه سازمان دارای 26 عضو هیأت علمی در شش گروه تخصصی است، گفت: گروه‌های ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی، گروه مطالعات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی، گروه علم آرشیو و استانداردها، گروه مدیریت اطلاعات، گروه علم داده و هوش مصنوعی، و گروه حفاظت و نگهداری از جمله گروه‌های تخصصی سازمان هستند که خاص سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران طراحی شده‌اند.

وی با اشاره به آخرین پروژه فناورانه سازمان گفت: در هفته کتاب از سامانه OCR رونمایی شد. اهمیت این پروژه در بهره‌‎گیری و پیاده‌سازی استاندارد آلتو است که استانداردی برای برچسب‌­زنی ساختار و عناصر متن صفحه می‌باشد و پژوهشگر از طریق این فناوری، تنها به استخراج متن محدود نمی‌شود، بلکه جایگاه عبارت در متن نیز توسط جستجوکننده قابل انتخاب است. در این پروژه نزدیک به 8 میلیون برگ اسناد کاغذی مورد بررسی قرار گرفتند و هم‌اینک در کتابخانه دیجیتال سازمان امکان استفاده پژوهشگران از این استاندارد فراهم است. در حال حاضر نیز  پروژه OCR کتاب‌های کتابخانه دیجیتال آغاز شده است.

معاون پژوهش و منابع دیجیتال با اشاره به آمار فعالیت‌های پژوهشی انجام‌­شده در سازمان گفت: در حاضر 50 طرح پژوهشی توسط اعضای هیأت علمی به انجام رسیده، که از این تعداد، 22 طرح در حال انجام و 28 طرح خاتمه یافته است. استفاه از 67 داور از خارج از سازمان ارتباط با 39 موسسه پژوهشی و دانشگاهی در یکسال گذشته دایره ارتباط برون‌سازمانی ما را گسترده کرده است. برگزاری 41 نشست تخصصی و 105 ساعت دوره‌های آموزشی در حوزه علم اطلاعات و دانش‌شناسی و 243 ساعت آموزش در حوزه علوم آرشیوی و اسنادی از دیگر فعالیت‌های این معاون بوده است.

فاطمه صدر زمان اختتامیه جشنواره پژوهش سازمان را هفته چهارم دی‌­ماه اعلام کرد و گفت: در دو سال اخیر دو قالب جدید به جشنواره افزوده شده است. در جشنواره سیزدهم قالب «ایده­‌های پژوهشی و فناورانه» به قالب‌های جشنواره اضافه شد. امسال نیز از آنجا که سازمان قصد دارد پیشنهاده‌های بهتری در دانشگاه که ناظر به موضوعات سازمان است طرح شود، در جشنواره چهاردهم قالب جدید «پیشنهاده پژوهشی» به قالب‌های جشنواره افزوده شد.

صدر از تدوین نظام‌نامه جشنواره‌های ملی پژوهش و فناوری‌ها خبر داد و ابراز امیدواری کرد این نظام‌نامه پایه و اساسی برای سیاستگذاری در جشنواره­‌های آتی سازمان گردد.

 

آینده‌پژوهی مسائل سازمان نیازمند نگاه عمیق پژوهشگران است

در ادامه سعیده اکبری داریان، مشاور معاون پژوهش و منابع دیجیتال و دبیر چهاردهمین جشنواره پژوهش سازمان با بیان اینکه در این دوره از جشنواره 141 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شده که نسبت به سال گذشته 45 درصد افزایش داشته، گفت: علت افزایش تعداد آثار بخاطر بسترهای ویژه اطلاع رسانی بود که در نظر گرفتیم. یکی از این بسترها سامانه جشنواره است که بصورت مستقل هم امکان دریافت آثار را داشت و هم اطلاع‌رسانی‌ها جشنواره از این طریق انجام می‌شد.

برگزاری نشست­‌های حمایت از آثار برگزیده سیزدهمین دوره و نیز تغییر جایگاه دبیرخانه جشنواره از اداره کل به معاونت جشنواره و اینکه دبیرخانه مستقلی به این امر اختصاص داده شد، از دیگر دلایل رونق گرفتن این جشنواره است.

اکبری داریان افزود: امسال برای نخستین‌بار مضمون اصلی جشنواره را با عنوان «هوش مصنوعی و آینده پژوهش» طراحی کردیم؛ چرا که آینده پژوهش در سایه هوش مصنوعی از یک سو تغییرات شگرف و مسیری پر از ابتکارات و تحولات فراگیر است و از سوی دیگر دارای چالش‌ها و آسیب‌هایی قابل پیش‌بینی است. در این بین هوش مصنوعی نیز قابلیت‌های بی‌نظیری در تحلیل داده و بهینه‌سازی فرآیند‌ها و تصمیم‌گیری‌ها و تحول در کسب و کارها دارد. لذا آینده پژوهی مسائل سازمان با محوریت هوش مصنوعی نیازمند نگاه عمیق پژوهشگران است که این امر آینده پرباری را برای سازمان در پی خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه آثار دریافتی در قالب ویژه جشنواره یعنی «هوش مصنوعی و آینده پژوهش» فقط در سه حوزه تحول دیجیتال در کتابخانه‌ها و آرشیوها، پردازش زبان طبیعی، روش‌های نوین بازیابی اطلاعات بوده، گفت: با توجه به اهمیت این سه حوزه و نیز اهمیت محتوای آثار دریافتی، تلاش می‌کنیم در رویداد مستقلی این آثار مورد بررسی قرار گیرند.

وی ایجاد زمینه مشارکت دانشگاه و سازمان را از دیگر اهداف انتخاب قالب ویژه جشنواره عنوان کرد و گفت: منظور از زمینه مشارکت، نه در قالب رسمی و استاد و دانشجو بلکه در قالب مصاحبت و مشاورت است.

در پایان این نشست خبری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان و دبیر علمی چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به ‌سؤالات خبرنگاران حاضر پاسخ دادند.

مختارپور در پاسخ به ‌سؤالی مبنی بر ارتباط متقابل موضوعاتِ مطالعاتی اسلام شناسی و ایرانشناسی گفت: طبق قانون، سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران موظف شده تعداد دو نسخه از هر کتابی که در کشور منتشر می‌شود را نگهداری کند. همچنین در بندهای دیگر این قانون آمده که این سازمان علاوه بر کتب، موظف است اطلاعاتِ نسخ و کتاب‌های مربوط به حوزه مطالعاتی ایران‌شناسی و اسلام شناسی را نیز جمع‌آوری و در اختیار پژوهشگران قرار دهد که این موضوع شامل کتاب‌های ایرانشناسی منتشر شده در خارج از کشور نیز می‌شود. البته علاوه بر بندهای ذکر شده، نکات دیگری هم در این قانون وجود دارد که ما را مکلف کرده اطلاعات مربوط به هر اثر و محتوایی که به زبان فارسی در هر کشوری منتشر شده و یا هر کتابی که یک ایرانی در هر کشوری با هر موضوعی نوشته را جمع آوری و در اختیار پژوهشگران قرار دهیم. وی ادامه داد: سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران مرکزی برای حفظ میراثِ فرهنگی ایرانیان، و میراث زبان و ادب فارسی است. در حوزه اسلام شناسی و ایرانشناسی هم این سازمان موظف است که اطلاعات مربوط به آثار مکتوب را فراهم آوری کند و برای این کار تالارهای ویژه در کتابخانه ملّی وجود دارد که پژوهشگران می‌توانند از این تالارها و اطلاعات موجود در سازمان بهره ببرند.

صدر در ادامه با اشاره به استفاده از منابع موجود توسط پژوهشگران در عرصه بین الملل گفت: بسیاری از پژوهشگران در کشورهای جهان، سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران را به دارا بودن در حوزه منابع می‌شناسند و مراجعه کنندگان و پژوهشگرانی از کشورهای خارجی در قالب فرصت‌های مطالعاتی و طرح‌های پژوهشی به سازمان مراجعه می‌کنند و از منابع موجود بهره می‌برند. در همین راستا، پژوهشگرانی از کشور قزاقستان حضور دارند که فعالیت‌های پژوهشی را درباره تاریخ مشترک ایران و قزاقستان انجام می‌دهند. و یا از کشور ازبکستان پژوهشگرانی روی برخی از منابع اسلام شناسی و همینطور نسخ خطی موجود در سازمان که بسیاری از آنها به زبان فارسی و عربی است؛ کار می‌کنند.

معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان در پاسخ به این ‌سؤال که در میان آثار ارسال شده، موضوع پژوهشی درباره فلسطین و غزه وجود دارد یا خیر؟ اظهار داشت: در سال گذشته یکی از کتاب هایی که در حوزه اسلام شناسی برگزیده شد، مربوط به حوزه مطالعاتی کتاب‌های درسی دانشگاهی فلسطین و ارتباط آن با رژیم صهیونیستی بود که این کتاب در هفته کتاب مورد بررسی قرار گرفت. و با توجه به اینکه جشنواره دریافت‌کننده آثار است و سفارشی برای پژوهش و طرح‌های پژوهشی ندارد،امسال تنها یک کتاب تاریخی در حوزه تاریخ معاصر به صورت تاریخ شفاهی مربوط به خاطرات یک شخصیت حوزه فلسطین به نام «منیر شفیق» دریافت شده است.

حمایت‌های صورت گرفته از برگزیدگان جشنواره‌های پیشین پژوهش از دیگر ‌سؤالات مطرح شده در این نشست بود که معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان به آن پاسخ گفت: تقدیراز برگزیدگان در سال‌های گذشته به اختتامیه جشنواره محدود می‌شد. اما در جشنواره سیزدهم این تقدیرها در سه سطح برگزیده نفر اول، برگزیده نفر دوم و شایسته تقدیر انجام شد. در همین راستا یکی از طرح هایی که سال گذشته مطرح شد و امسال محقق شد، فراهم آوردن بستری برای ارائه طرح‌های پژوهشی یا رساله‌های دکتری، کارشناسی ارشد و کتاب هایی بود که سال گذشته امتیاز آورده بودند که معرفی و بررسی «کتاب‌های درسی دانشگاهی درباره فلسطین-رژیم اشغالگر قدس: سیاست‌های آموزش و دانش در غرب» در هفته کتاب درهمین راستا انجام شد. در بخش تاریخ شفاهی، یکی از فعالیت‌های جدی که انجام شد تعیین تکلیف مصاحبه‌های تاریخ شفاهی بود که در سازمان ثبت و ضبط شده بودند که ساماندهی آنها نیز در حال انجام است. در بخش علم اطلاعات هم پژوهش هایی مربوط به مدیریت اطلاعات نیز دریافت شده است.


در نخستین نمایشگاه دستاوردهای حراست های خراسان؛

مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه شرق کشور مقام نخست حوزه ایده های نوین را کسب کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۹ - ۱۰:۲۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۹ - ۱۰:۲۶:۴۹
مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه شرق کشور مقام نخست حوزه ایده های نوین را کسب کرد
​حراست مرکز اسناد و کتابخانه ملّی شرق کشور در نخستین نمایشگاه دستاوردهای حراست های خراسان رضوی موفق به کسب رتبه نخست بخش ایده های نوین شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نمایشگاه دستاوردهای حراست های خراسان رضوی با حضور رئیس سازمان حراست کل کشور و مدیران کل حراست های استان های کشور و مقامات کشوری و لشکری از تاریخ 18 تا 23 آذرماه برگزار شد.

در این نمایشگاه دستاوردهای حراست ها در حوزه های حفاظتی کارکنان، فناوری اطلاعات، حفاظت اسناد و حفاظت فیزیکی در معرض دید عموم قرار گرفت و مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه شرق کشور در این نمایشگاه، برخی از فعالیت ها و ایده ها و چالش های مطرح در حوزه اسناد ملّی، کتاب و تاریخ شفاهی به خصوص در عرصه جهاد تبیین را عرضه کرد.

این مرکز اسنادی در مراسم اختتامیه نمایشگاه دستاوردهای حراست های خراسان رضوی موفق به کسب مقام برتر در حوزه ایده های نوین شد.


با تقدیر از انتشارات فرهنگ اسلامی؛

کتابِ «زندگانی فاطمه زهرا سلام الله علیها» در سومین نشست «صد کتاب ماندگار قرن» بررسی شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۷ - ۱۶:۵۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۷ - ۱۷:۹:۱۸
کتابِ «زندگانی فاطمه زهرا سلام الله علیها» در سومین نشست «صد کتاب ماندگار قرن» بررسی شد
سومین نشست از سلسله نشست‎های «صد کتاب ماندگار قرن» به منظور پاسداشت نگاشته های برتر ایرانیان در یک قرن اخیر، با بررسی کتابِ «زندگانی فاطمه زهرا سلام الله علیها» نوشته سید جعفر شهیدی، در سالن فرهنگ مرکز همایش های سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، سومین نشست از سلسله نشستهای «صد کتاب ماندگار قرن» با حضور سید محسن شهیدی فرزند سید جعفر شهیدی، سعدخان رئیس موسسه فرهنگی اکو، محسن چینی فروشان مدیر دفتر نشر فرهنگ اسلامی ، فرشاد مهدی پورمعاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید مجتبی حسینی دبیر فرهنگستان زبان و ادب فارسی، محمدحسن زورق نویسنده و پژوهشگر تاریخ و متون، ناهید طیبی نویسنده و پژوهشگر تاریخ اهل بیت (ع)، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و جمعی از معاونان، مدیران، پژوهشگران و علاقمندان به آثار سید جعفر شهیدی برپا شد.

 چاپ 467هزار نسخه از کتاب «زندگی فاطمه زهرا(س)» به قلم استاد شهیدی

در ابتدای این نشست؛ ویدیویی از زندگی و تأثیرگذاری ادبی و جایگاه پژوهشی استاد زنده‌نام سیدجعفر شهیدی به‌همراه متن پیام تسلیت مقام معظم رهبری بعد از درگذشت استاد شهیدی برای مخاطبان پخش شد و در ادامه فاطمه صدرمعاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران که دبیری این نشست را به عهده داشت؛ ضمن عرض تسلیت ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) و خوش آمدگویی به حاضران در این نشستِ تخصصی گفت: خیرمقدم عرض می کنم به حاضران در جمع که جملگی از اندیشمندان، ادیبان و پژوهشگران هستند و عرض احترام دارم به سیدمحسن شهیدی، فرزند استاد زنده‌نام دکتر سیدجعفر شهیدی و محسن چینی‌فروشان مدیر نشر فرهنگ اسلامی که کتاب «زندگی فاطمه زهرا(س)» به قلم استاد شهیدی توسط این انتشارات به چاپ رسیده است.

وی ادامه داد: در مواجهه با کتاب‌شناسی حضرت زهرا(س) طی اعصار گذشته اقدامات سترگی در جهان اسلام و با تفکر شیعه در ایران اسلامی صورت گرفته است. این حوزه عظیمِ مطالعاتی و کتاب‌شناسی حضرت زهرا(س) نشان‌دهنده بازتابی از ظرفیت‌های عظیم زیست، سلوک، منش و روش ایشان با وجود عمر کوتاه‌شان است.

معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با اشاره به این مطلب که کامل‌ترین کتاب در این حوزه به کتاب «فاطمه در آینه کتاب» بازمی‌گردد؛ یادآور شد: در این اثر، 3611 کتاب از 30 زبان که درباره حضرت فاطمه زهرا(س) نوشته شده به قلم مرحوم «اسماعیل زنجانی خوئینی» جمع‌آوری شده است.

صدر در فراز دیگری از سخنان خود با بیان آنکه کتاب «زندگی فاطمه زهرا(س)» به قلم زنده نام شهیدی که نخستین بار سال 1364 به چاپ رسیده، تا تازه‌ترین چاپ آن در سال 1402 بیش ‌از 467هزار نسخه تیراژ را به خود دیده است خاطرنشان کرد: این اثر شامل 29 فصل از تولد حضرت زهرا(س)، روایت مراحل مختلف زیست حضرت تا شهادت‌شان را به شکلی متمایز و درخشان با مخاطب قسمت می‌کند. سه فصل پایانی این اثر در ارتباط با فرزندان حضرت به‌ویژه حضرت زینب(س) و حضرت ام‌کلثوم(س) متمرکز است. مؤلف در این اثر تلاش کرده تا نشان دهد که این دو بزرگوار ادامه‌دهنده راه الگوی بزرگی چون حضرت فاطمه زهرا(س) در مقام مادرشان بودند.

وی با اشاره به آنکه رویکرد کتاب «زندگی فاطمه زهرا(س)» به قلم دکتر شهیدی رویکردی تحلیلی، نقادانه و عبرت‌آموز است که در ساحت این مثلث به روایت زندگی حضرت می‌پردازد خاطرنشان کرد: زنده نام شهیدی دو کتاب درباره حضرت فاطمه دارد که نخستین کتاب اثری با نام «فاطمه دختر محمد» است که در دهه بیست شمسی به نگارش درآورده و دیگری «زندگی فاطمه زهرا(س)» کتاب مورد بحث این نشست است که در 63 سالگی به قلم او به رشته تحریر درآمده است.

تأثیر انقلاب اسلامی در بارور شدن نگاه تاریخی در آثار زنده‌نام شهیدی

ناهید طیّبی نویسنده و پژوهشگر تاریخ اهل بیت (ع) و مدیر دانشنامه زن مسلمان با اشار به این مطلب که آثار دکتر شهیدی به دو دلیل برای من دارای اهمیتی ویژه است؛ یادآورشد: نخست آنکه به‌دلیل صحت در اعتبارسنجی و عیارسنجی این آثار، از نوشته‌های او به‌ویژه در کتابی که خود به‌نام «شهربانو» آن را به رشته تحریر درآوردم ارجاعات متعددی به کتاب‌های زنده‌نام شهیدی داده‌ام یادآور شد: دوم آنکه؛ شباهتی دیگر میان خود و استاد شهیدی می‌بینم و آن اینکه من نیز ابتدا ادبی‌نویس بودم و در ادامه به حوزه پژوهش تاریخ اسلام وارد شدم. یعنی همان دو مؤلفه‌ای که در کمال شکل مطلق در آثار زنده‌نام شهیدی آن را شاهد هستیم.

مدیر دانشنامه زن مسلمان در ادامه با اشاره به آنکه توصیف و نقد هر اثر از سه منظر «نویسنده اثر؛ سلوک و دانش او»؛ «بستر تاریخی تولید اثر» و «شکل، ساختار و محتوای اثر» باید مورد نقد و بررسی قرار گیرد یادآورد شد: در پیشینه این کتاب باید به دو اثر «کتاب‌شناسی توصیفی دکتر سیدجعفر شهیدی» و همچنین «نامه شهیدی» اشاره کنم که فصل مهمی از داشته‌ها و آورده‌های مکتوب استاد شهیدی را، مؤلفان این دو اثر با مخاطب قسمت کرده‌اند.

طیّبی با اشاره به این موضوع که در مواجهه با تأثیر بستر تاریخی و زمینه‌های اجتماعی در نگارش آثار سیدجعفر شهیدی باید به سال 1358 مراجعه شود؛ تصریح کرد: اغلب آثاری که توسط استاد پیش ‌از این سال نوشته شده‌اند کمتر فضای تاریخی دارند. اما دیگر آثاری در سال‌های بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نوشته است؛ وجهه و نگاه تاریخی‌ وی سنگین‌تر است که این مهم نشان‌دهنده تأثیر انقلاب اسلامی در بارور شدن تبلور نگاه تاریخی در آثار زنده‌نام شهیدی است.

این محقق و نویسنده آثار تاریخ اسلام با اشاره به این نکته که اغلب نظریه‌پردازان استاد شهیدی را از «مذهبیون نواندیش» خطاب می‌کنند؛ خاطرنشان کرد: اگر کسی اهل نواندیشی نباشد نمی‌تواند دست به خلق و ابداع در حوزه نگارش آثار با محوریت تاریخ اسلام بزند. در این ‌میان تبلور حالت اجتهادی و ورود مجتهدگونه به مباحث تاریخ صدر اسلام را نیز نمی‌توان برای چنین فردی متصور بود. این دو مهم را در قلم استاد شهیدی به‌وضوح می‌توان رصد کرد.

اهتمام به تاریخ تشیع و دغدغه‌مندی در حوزه اهل‌بیت نگاری

طیّبی با بیان این مطال که با نگاهی گذرا به شخصیت دکتر شهیدی می‌توان به وجوه و امتیازات مختلف و متعدد آثار او پی برد؛ گفت: اهتمام به تاریخ تشیع و دغدغه‌مندی وی در حوزه اهل‌بیت نگاری با توجه به عنصر «حب به اهل‌بیت(ع)» در تمامی آثار سیدجعفر شهیدی؛ تسلط او به تاریخ اجتماعی و سیاسی شیعه و نیز جریان‌سازی و پُربسامد بودن آثار او که مُهری بر آزادگی قلم سیدجعفر شهیدی است؛ همگی دست‌به‌دست یکدیگر داده‌اند تا تیراژ کتابی سترگ چون «زندگی فاطمه زهرا(س)» به بیش‌از 460هزار نسخه برسد. همه اینها در شرایطی است که طی چند سال اخیر شاهدیم که تیراژ اغلب کتاب‌ها به 50 یا 100 نسخه بیشتر نمی‌رسد.

وی ادامه داد: اوج فرهیختگی و پختگی برای پژوهشگر بزرگی چون شهیدی آن است که او هیچ‌گاه پژوهش‌های خود را امری مطلق ندانسته و همواره جای نقد را برای ورود به مباحث مطرح‌شده از زاویه‌ی دید و قلم خود، باز گذاشته است.

امتیازات قلم استاد شهیدی

این نویسنده و مدرس دانشگاه در ادامه بیان امتیازات استاد شهیدی در نگارش آثار مکتوب را به اخلاق پژوهشی؛ رعایت امانت در حوزه اسناد و ارجاع به قدیمی‌ترین سندها و همچنین روایت‌های تاریخی که از بزرگان این حوزه با سندیت به قوام و پختگی رسیده دانست و اشاره کرد: تمامی این موارد از زاویه دید پژوهشگر مجتهدی چون زنده نام شهیدی فصلی دیگر از درخشش آثار او را به خود اختصاص می‌دهد. دوری از مبالغه؛ تأکید بر ادب و احترام فصلی دیگر از زبان درخشان آثار استاد شهیدی را به خود اختصاص می‌دهد.

طیّبی یکی دیگر از مهمترین ویژگی‌های زنده‌نام دکتر شهیدی را فهم دریافت سطور سفید از منابع توسط وی دانست و خاطرنشان کرد: استفاده از علم حدیث و رجال در مسیر پیوستگی او با نگاه سیاسی، تاریخی و اجتماعی و همچنین توجه به روابط علت‌ومعلولی در مواجهه با اتفاقات تاریخی فصلی دیگر از ویژگی‌های ممتاز آثار زنده نام شهیدی است که تجلی و تبلور آن را در کتاب «زندگانی فاطمه زهرا(س)» مشاهده می‌کنیم.

 

شاهکار استاد شهیدی؛ بازتاب نگاه راستین به خطبه فدکیه

مدیر دانشنامه زن مسلمان؛ شناخت و بهره‌مندی از منابع دست اول؛ مقایسه بین نقل‌های مختلف منابع دست اول؛ توجه به آرای مستشرقین و الزام پاسخ به خطاهای آنها؛ تطبیق گزارش‌های تاریخی با قرینه‌های خارجی و فرامتنی؛ توجه به زمینه‌ها و شرایط زیستی و فرهنگ مردم و تأثیر آن بر رخدادهای اجتماعی و استفاده از روش ترکیبی در تاریخ‌نگاری نقلی، تحلیلی، فلسفی و نظری را از مهمترین و متمایزترین امتیازات کتاب «زندگی فاطمه زهرا(س)» به قلم سیدجعفر شهیدی دانست و در ادامه با استناد به مؤلفه‌های یاد شده از متن کتاب به ذکر مثال‌هایی پرداخت.

این استاد دانشگاه در پایان شاهکار استاد شهیدی در این اثر را به بازتاب نگاه راستین و ارجاعات دقیق به خطبه فدکیه دانست و در ادامه برخی از مؤلفه‌ها را از زاویه دید مطالعه انتقادی در مواجهه با این اثر را مطرح کرد.

حضرت فاطمه(س) پایه‌گذار مقاومت اسلامی در تاریخ اسلام

محمدحسن علی‌محمدی، معروف به محمدحسن زورق؛ به‌عنوان دیگر سخنران و کارشناس حاضر در این نشست که دو کتاب «شهر گم‌شده» با مقدمه علامه حکیمی و «فاطمیت فاطمه تاریخ» به قلم او درباره حضرت فاطمه اطهر(س) به رشته تحریر درآمده است در آغاز سخنان خود تصریح کرد: حضرت فاطمه(س) پایه‌گذار مقاومت اسلامی در تاریخ اسلام به شمار می‌روند. مقاومت دربرابر ارتجاع با قیام حضرت فاطمه(س) آغاز شد و اگر مقاومت ایشان در مواجهه با ارتجاع نبود هیچ مقاومتی در طول تاریخ شکل نمی‌گرفت.

وی با بیان آنکه مشکل عمده ما به عدم وجود هویت تاریخی و توجه به این مؤلفه بازمی‌گردد خاطرنشان کرد: حفظ ثبات حرکت جمهوری اسلامی ایران در گرو رفع این آسیب است. توجه به مؤلفه‌ گران‌سنگی چون هشیاری تاریخی بود که من را به حوزه پژوهش در تاریخ اسلام وارد کرد.

خدمات و خیانت‌های دنیای مدرن برای نسل بشر

زورق با اشاره به آورده‌های دنیای مدرنیته در حوزه خدمت و خیانت به بشر گفت: خدمت دوران مدرنیته «باز کردن چشم طبیعت‌بین بشر» و خیانت آن «بستن چشم فراطبیعت‌بین بشر» بود یادآور شد: دکتر شهیدی در سال‌هایی دیده به جهان گشود که مفهوم مدرنیته آرام‌آرام گام‌های خود را به ایران باز کرده بود. در چنین شرایطی کسانی باید پدیدار می‌شدند و مقابل مدرنیته و خیانت‌های آن می‌ایستادند تا مانع بسته شدن چشم فراطبیعت‌بین مردم حقیقت‌جو شوند.

این نویسنده، محقق و پژوهشگر ارشد حوزه تاریخ اسلام با بیان آنکه معدود افرادی چون امثال زنده‌نام شهیدی عصر روشنگری را برای تحقق انقلاب اسلامی رقم زدند یادآور شد: بزرگانی چون شهید هاشمی‌نژاد؛ شهید مطهری؛ دکتر شریعتی؛ آیت‌الله مکارم شیرازی؛ مهندس بازرگان و زنده‌نام دکتر سیدجعفر شهیدی افرادی بودند که اگر حضور آنها در تاریخ معاصرمان نبود شاید شکل‌گیری جریان انقلاب در مسیر تحققش با مشکلات و موانع مختلف و متعددی مواجه می‌شد. چراکه این افراد تفکر اسلامی را در ایران به‌ویژه با تلاش های حکومت پهلوی برای زدودن این تفکر زنده نگه داشتند.

چرا قلم استاد شهیدی ماندگار است

زورق در ادامه و در تشریح سه خصیصه ممتاز شخصیت و قلم سیدجعفر شهیدی خاطرنشان کرد: نخستین خصیصه آن است که او یک «مجتهد» است و با مبانی اسلام و شناخت نسبت‌به زیروبم این مبانی دست به قلم می‌برد. دوم آنکه؛ او ادیبی مسلط بر منابع ادبیات فارسی است که ثمره این هم‌نشینی به نثر «ذهن‌آشنای» او در تمامی آثارش ازجمله کتاب «زندگی فاطمه زهرا(س)» بازمی‌گردد.

وی ادامه داد: عشق او به اهل‌بیت(ع) و عشق ورزیدنش به اهل‌بیت(ع) که تجلی عشق ورزیدن به خداوند است، فصلی دیگر از ویژگی ممتاز شخصیتی چون زنده یاد شهیدی است. چراکه هر کس به صداقت، توحید و عدالت عشق می‌ورزد نمی‌تواند عاشق اهل‌بیت(ع) نباشد و این همان رمز فراگیری و اثرگذاری نوشته‌های بزرگی چون او به شمار می‌رود.

مسلمانان ترسیده و نترسیده اروپا!

زورق با اشاره به آن‌که توسعه دامنه نفوذ اسلام در اروپا بسیار فراتر از چیزی است که ما متصور می‌کنیم با تقسیم مسلمانان در این قاره به «مسلمانان ترسیده» و «مسلمانان نترسیده» گفت: مسلمانان ترسیده در اروپای مرکزی وجود دارند و مسلمانان نترسیده همان مهاجرانی هستند که از ایران و دیگر کشورهای اسلامی به اروپا مهاجرت کرده‌ و با افتخار و اقتدار خود را مسلمان معرفی می‌کنند.

وی با اشاره به ترجمه‌های مختلف و متعدد از آثار زنده‌نام شهیدی به زبان‌های گوناگون ازجمله ژاپنی و یونانی گفت: نگاه مردمان ژاپن به مسئله مذهب بسیار با مسلمانان متفاوت است؛ اما عقبه پژوهشی و تلاشی که بزرگی چون زنده نام شهیدی با نام معتبر خود در حوزه تاریخ اسلام کرده باعث ترجمه آثار او به زبان ژاپنی شده‌است. همچنین از زبان مترجم یونانی آثار او نیز این جمله را نقل می‌کنم که آن مترجم که خود یونانی است گفت «کمتر از نیمی از یونانی‌ها، مسلمان هستند اما جرأت بیان آن را ندارند!» و این نشان‌دهنده دامنه نفوذ اسلام در قاره‌های دیگر به‌ویژه قاره اروپا است.

این مدرس دانشگاه و محقق و پژوهشگر در فصلی دیگر از سخنانش با تأکید بر آنکه مردمی که قهرمانان خود را نشناسند، همیشه نیازمند قهرمان خواهند بود خاطرنشان کرد: این همان الزام توجه به هشیاری تاریخی است که در ابتدای عرایضم به آن اشاره کردم.

رسالت سازمان اسناد وکتابخانه ملی در تجمیع آثار با محوریت حضرت فاطمه(س)

زورق در فصل دیگری از سخنان خود و در مقام نگاه نقادانه به کتاب «زندگی فاطمه زهرا(س)» و قلم زنده‌نام شهیدی با بیان آنکه در مواجهه با مؤلف هر اثر باید این مهم را مدنظر داشته باشیم که او یک انسان با تمام خصوصیات انسانی است خاطرنشان کرد: مسئله این است که در تحقق قدرت قلم یک نویسنده باید به این مسئله نگاه کرد که او تا چه حد زمان و زمانه خود را جلو برده است. در مواجهه با آثار زنده نام شهیدی از تأثیرگذاری او بر مخاطبان هم‌نسلش و مخاطبان نسل‌های بعدی می‌توان بر جایگاه تاثیرگذاری او شهادت داد.

وی با بیان آنکه در این نشست اشاره شد که بیش‌از 3000 کتاب درباره حضرت زهرا(س) تا به امروز نوشته شده‌است تصریح کرد: در مواجهه با این مجموعه می‌توان گفت که اغلب این آثار بیان مکررات است و اگر دنبال اثری ماندگار هستیم باید کار پژوهشی، نه توسط یک فرد که در توان او نیست؛ که توسط یک مؤسسه یا یک سازمان مانند سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای خروجی جامع از این آثار صورت گیرد.

این نویسنده با بیان آنکه شاید اصلی که امروز باید بیش‌از پیش مورد توجه قرار گیرد آن است که در ساحت یک مکاشفه اگر بر این مسئله تأکید داشت که امروز حضرت فاطمه اطهر(س) در جمع اندیشه‌ورز و خردمند حضور داشت از چه سخن می‌گفت تصریح کرد: این همان نگاهی است که در قلم محققان و پژوهشگران بزرگی چون سیدجعفر شهیدی می‌توان رگه‌های تبلور و تجلی آن را دریافت.

زورق درپایان مهم‌ترین خروجی این نشست را مشخص کردن یک سازمان یا نهاد برای مقایسه پژوهشی کتاب‌های منتشرشده تا به امروز درباره حضرت فاطمه زهرا(س) علیها دانست و گفت: بر عهده و گرده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است که اشتراکات؛ افتراقات و تناقض‌های این کتاب‌ها را در قالب نگاه پژوهشی با حضور بزرگان مسلط به حوزه تاریخ اسلام در قالب ارائه یک راهنمای عملی در اختیار محققان برای نسل امروز و آینده قرار دهد.

لازم به توضیح است بخش دیگری از این نشستِ تخصصی به پرسش‌وپاسخ حضار با کارشناس حاضر در این نشست اختصاص داشت.

در پایان لوح سپاس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، به سید محسن شهیدی فرزنده زنده نام سید جعفر شهیدی و محسن چینی‌فروشان مدیر نشر فرهنگ اسلامی، برای یک عمر تلاش در عرصه نشر و انتشار کتاب «زندگی فاطمه زهرا(س)» و دیگر آثار دکتر شهیدی توسط ریاست سازمان، اهدا شد.

 

 

 

 


گزارش تصویری| «زندگانی فاطمه زهرا سلام الله علیها» در سومین نشست صد کتاب ماندگار قرن


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۷ - ۱۶:۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۷ - ۱۶:۲۲:۲۷
گزارش تصویری| «زندگانی فاطمه زهرا سلام الله علیها» در سومین نشست صد کتاب ماندگار قرن
کتاب «زندگانی فاطمه زهرا سلام الله علیها» در سومین نشست صد کتاب ماندگار قرن معرفی و بررسی شد و از سیدمحسن شهیدی ـ فرزند دکتر سیدجعفر شهیدی ـ و نیز از محسن چینی فروشان مدیر نشر فرهنگ اسلامی، به دلیل انتشار این کتاب، تقدیر به عمل آمد.


تازه ترین جلسه های کمیته علمی جشنواره ملّی پژوهش و فناوری برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۷ - ۹:۴۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۷ - ۹:۴۸:۴۱
تازه ترین جلسه های کمیته علمی جشنواره ملّی پژوهش و فناوری برگزار شد
در ششمین و هفتمین جلسه های کمیته علمی جشنواره ملّی پژوهش و فناوری، اعضای کمیته به بررسی آثار دریافتی و انتخاب داوران ارزیابی آثار پرداختند.

ششمین و هفتمین جلسه کمیته علمی چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با حضور معاون پژوهش و منابع دیجیتال و اعضای کمیته علمی جشنواره به منظور بررسی آثار و انتخاب داوران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، اعضای کمیته علمی چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در تازه‌ترین جلسات خود، آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره در قالب‌های کتاب، پایان‌نامه در مقطع کارشناسی‎‌ارشد و رساله‌های دکتری را بررسی کرده‌اند و این آثار پس از انتخاب داوران در فرایند داوری قرار گرفته‌اند.

در جلسات برگزار شده در روزهای 14 و 21 آذر، تعداد 50 کتاب تالیفی یا تصنیفی، 16 کتاب تاریخ شفاهی، 24 رساله دکتری و 24 پایان‌نامه کارشناسی ارشد، بررسی شد.

تطابق آثار با محورهای تخصصی علم‌اطلاعات و دانش‌شناسی، علوم‌آرشیوی و حفاظت و نگهداری، و همچنین تطابق آثار با محورهای تخصصی مطالعات تاریخ معاصر با تأکید بر سندپژوهی، تاریخ شفاهی، نسخه‌شناسی و نسخه‌پژوهی، ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی در ششمین و هفتمین جلسه کمیته علمی مورد بررسی قرار گرفت و برای هر اثر، دو داور تعیین شد.

در این جلسات، به منظور تقویت هم‌افزایی و گسترش دایره ارتباطات علمی و انتخاب داوران با رویکرد ملی، علاوه بر اعضای کمیته علمی، از حضور پنج استاد متخصص و کارشناس آقایان دکتر جعفر مرادحاصلی، دکتر هوشنگ خسروبیگی، دکتر حبیب‌الله عظیمی، دکتر سیامک محبوب و دکتر قربانعلی کناررودی دعوت نیز شد.


بیانیه سازمان اسناد وکتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ایران در محکومیت اقدام غیر انسانی و ضد فرهنگی رژیم اشغالگر قدس


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۱ - ۱۲:۳۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۱ - ۱۲:۴۰:۴۲
بیانیه سازمان اسناد وکتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ایران در محکومیت اقدام غیر انسانی و ضد فرهنگی رژیم اشغالگر قدس
به دنبال اقدام غیر انسانی و ضد فرهنگی رژیم اشغالگر قدس مبنی بر تخریب آرشیو ملّی غزه و کتابخانه اصلی در نوار غزه، سازمان اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ایران بیانیه صادر کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد وکتابخانه ملّی ایران، متن پیام به شرح زیر است:

جنایت وحشیانه رژیم صهیونیستی  هر روز گسترده تر شده ومردم جهان شاهد  ابعاد تازه ای از آن هستند. در جدیدترین اقدام؛ رژیم غاصب و متجاوز صهیونیستی آرشیو ملی غزه و کتابخانه اصلی در نوار غزه را که حاوی هزاران سند تاریخی و کتاب های قدیمی ؛با قدمت بیش از ۱۵۰سال بوده است را مورد تهاجم نظامی قرار داده و نابود کرده است.

رژیم صهیونیستی بار دیگر چهره کریه و ضدفرهنگی خود را با این اقدام  آشکار ساخته است. هدف رژیم  جعلی،بی ریشه  واشغالگر قدس از نابودی آرشیو مرکزی و کتابخانه شهر غزه که  حاوی هزاران مجموعه نوشتاری و شنیداری و ارزشمند تاریخی برای جامعه است؛تهاجم به فرهنگ ومیراث تاریخی مردم فلسطین و سپس دیگر سرزمینهای اسلامی است. این گنجینه ارزشمند و بی بدیل  بخشی جدایی ناپذیر از تاریخ و فرهنگ  مردم فلسطین است.متاسفانه با آسیب دیدن این مرکز بسیاری از اسناد و یادگارهای تاریخی و نیزطرح‌هایی که برای احیای بناهای باستانی و با ارزش تاریخی در نظر گرفته شده بود ،از میان رفته است.متذکر میگردد: دامنه اقدامات غیرانسانی و ضد فرهنگی رژیم اشغالگر قدس گسترده است و هدف اصلی این رژیم از چنین اقداماتی حذف تاریخ فلسطین و کلیه سرمایه های فرهنگی اسلامی از حافظه مردم این کشور و مردم جهان است.

این اقدام  بار دیگر چهره سفاک و جنایتکار و غیرانسانی  و ضد فرهنگی رژیم صهیونیستی را به جهانیان نشان داد.مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران، این اقدام  وحشیانه ،ضد انسانی و نیز ضدفرهنگی و علمی را محکوم نموده وتاکید مینماید در صورت عدم برخورد با چنین اقداماتی ،بزودی این رژیم به بهانه های مختلف میراث فرهنگی همه جوامع بشری را به صورتی وحشیانه تر و گسترده تر ؛هدف عملیات جنایتکارانه و خصمانه خود قرار خواهد داد.

 

 

 

 


به مناسبت وفات حضرت فاطمه (س)؛

سومین نشست «صد کتاب ماندگار قرن» با بررسی کتاب «زندگانی فاطمه زهرا سلام الله علیها» برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۱ - ۱۰:۴۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۱ - ۱۱:۳۳:۵۵
سومین نشست «صد کتاب ماندگار قرن» با بررسی کتاب «زندگانی فاطمه زهرا سلام الله علیها» برگزار می شود
سومین نشست از سلسله نشست های « صد کتاب ماندگار قرن» به منظور پاسداشت نگاشته های برتر ایرانیان در یک قرن اخیر، با بررسی کتابِ «زندگانی فاطمه زهرا سلام الله علیها» در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، سومین نشست از سلسله نشست های «صد کتاب ماندگارقرن» که به بررسی و معرفی صد کتاب موثر و مهم تالیفی یک صدسال اخیر اختصاص دارد؛ روز دوشنبه 27 آذرماه، ساعت 10 در محل اندیشگاه فرهنگی این سازمان برگزارمی شود.

در این نشست تخصصی محمد حسن زورق نویسنده و پژوهشگر تاریخ، ناهید طیبی نویسنده و پژوهشگر تاریخ اهل بیت (ع) و مدیر دانشنامه زن مسلمان صحبت خواهند کرد.

لازم به توضیح است نخستین نشست از سلسله نشست های «معرفی صد کتاب ماندگار قرن» در سی و یکمین دوره هفته کتاب برگزار شد و تا کنون کتاب های «تاریخ پیامبر اسلام»، اثر محمدابراهیم آیتی و «نثر طوبی؛ دایره‌المعارف لغات قرآن کریم» اثرعلامه ابوالحسن شعرانی و «بیست مقاله قزوینی» از مجموعه پژوهش های علامه محمد قزوینی معرفی و بررسی شده اند.

 

 

 

 


با حضور نمایندگان مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب)؛

سومین کمیته بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۰ - ۱۲:۳۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۰ - ۱۴:۴۰:۴۹
سومین کمیته بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور برگزار شد
کمیته بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور با موضوع مطالعه 14 نرم افزار پلتفرمی امور کتابخانه ای با حضور نمایندگان مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) به صورت مجازی و حضوری برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، کمیته بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها کشور با حضور عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران، نمایندگان مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) پس از طی 7 پیش نشست داخلی با بررسی 14 نرم افزار پلتفرمی امور کتابخانه ای چون «Open Skies »،« Intota»، « Alma»، « Symphony»، «Blue Claude»، « World share»، « Follet»، « Sierra»، « OLE»، « FOLIO»، « OPALS»، «Polaris»،« Bibliovation» و « Apollo» برگزار شد.

عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران با تاکید بر اهمیت و ارزش کمیته بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور گفت: فعالیت این کمیته در راستای  نگاه پلتفرمی به کتابخانه ها و  ایجاد فرصت مطالعاتی در این زمینه شکل گرفته است و سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران بر ضرورت ایجاد تفکر پلتفرمی با رویکرد تحول دیجیتال تاکید دارد. وی ادامه داد: بر همین اساس تا کنون 22 پروژه در راستای هوشمندسازی امور کتابخانه ای در معاونت کتابخانه ملّی تعریف شده است و  در صورت تمایل اعضای مکتب در مطالعه و پیاده سازی این پروژه ها  مشارکت و همکاری خواهند کرد. معاون کتابخانه ملّی ایران با بیان این مطلب که دیدگاه پلتفرمی برای انجام فعالیت ها در ذیل یک سامانه جامع فعالیت خواهند کرد که در این کمیته مطالعات لازم در این زمینه در حال انجام و محتوای تولید شده در قالب یک پیش نویس دستنامه تهیه و در حال کامل شدن است.

مومنی افزود: تدوین دستنامه در کمیته «بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور» نشان دهنده وضعیت موجود کتابخانه های پلتفرمی در جهان است. در این دستنامه چهارده سامانه دارای تفکر پلتفرمی، مورد مطالعه قرار گرفته اند که با انجام و بررسی نتیجه این مطالعات به وحدت رویه درنگاه پلتفرمی کتابخانه ها دست خواهیم یافت. امید است طرح دیدگاه ها و مطالعاتی که در این کمیته صورت می گیرد موجب شود که هر یک از کتابخانه ها با آگاهی و مشارکت ذیل یک سیستم یکپارچه فعالیت کنند.

در ادامه  دکتر فاطمه شیخ شعاعی سرپرست مرکز توسعه و هماهنگی مرکز اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت گزارشی درباره تجربه حضور در همایش انجمن بین المللی کتابخانه های دانشگاهی( (IATUL به میزبانی کشور امارات متحده عربی و بازدید از کتابخانه های دانشگاه شیخ زاید و کتابخانه دانشگاه شارجه و کتابخانه عمومی «خانه دانایی» در شارجه و کتابخانه ملّی دبی سخن گفت و توضیحاتی درباره سیستم فناورانه امانت کتابخانه ای به شکل مکانیزم این کتابخانه ها ارائه کرد.

دکتر علی نجفی رئیس کتابخانه دانشکده پزشکی دانشگاه تهران درباره تغییر تفکر کتابخانه ای و اختصاص فضاهای تعاملی با کاربران، افزایش ساعت ارائه خدمات، ایجاد فضای سبز در کتابخانه، به کارگیری نیروی کار دانشجویان در قالب کار دانشجویی، ایجاد کارگاه های آموزشی، دیجیتال سازی پایان نامه های دانشکده پزشکی و طراحی و اجرای دوره ها و کارگاه های آموزشی برای کاربران به منظور توانمندسازی آنان صحبت کرد.

در ادامه این جلسه هریک از نمایندگان اعضای مکتب به طرح دیدگاه های خود در کمیته بازتعریف نقش و جایگاه  کتابخانه ها در کشور پرداختند و مقرر شد دیگر نمایندگان اعضای مکتب تجارب زیسته خود را برای آشنایی با محیط خدماتی کتابخانه ها در جلسات آتی این کمیته ارائه کنند.

لازم به توضیح است در این جلسه امیررضا اصنافی نماینده وزارت علوم ،تحقیقات و فناوری و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، سعیده ایمانی کارشناس کتابداری کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، انسیه دل پیشه کارشناس مسئول سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، دکتر مینا ذاکر معاون پژوهشی کانون فکری کودکان و نوجوانان، فاطمه شیخ شعاعی سرپرست مرکز توسعه و هماهنگی مرکز اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت، مهدی صادقی حصار مدیر کتابخانه مرکزی سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، سکینه قاسم‌پور مدیرکل برنامه ریزی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، لیلا نعمتی انارکی معاون آموزش و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و اعضای کارگروه داخلی کمیته، الهه حسن زاده، سمانه نوذر، حمیده معماری هنجه، زینب بیرانوند، فاطمه زرین کمر، نسترن پورصالحی، مریم پاکدامن و مهمان این برنامه لعبت درخشانی، معصومه لطیفی از دانشگاه الزهرا حضور داشتند.

 


با تقدیر از فعالانِ توانخواه؛

دومین جشنواره ملّی «کاما» برگزیدگان خود را شناخت


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۰ - ۱۲:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۰ - ۱۲:۱۹:۱۰
دومین جشنواره ملّی «کاما» برگزیدگان خود را شناخت
دومین جشنواره ملّی «کاما» (کتاب افراد معلول ایران) ضمن قدردانی از پژوهشگران، مترجمان ، پدیدآورندگانِ دارای معلولیت از برگزیدگان خود تجلیل به عمل آورد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، دومین جشنواره ملّی «کاما» به میزبانی کتابخانه ملّی ایران، با معرفی و تجلیل از برگزیده های خود در بخش های آثار برگزیده، شایستگان تقدیر، فعالان رسانه و ناشران به کار خود پایان داد.

عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران ضمن خوش آمدگویی به حاضران و تبریک روز معلولان گفت: هدف از برگزاری جشنواره هایی از این دست، درک مسائل مربوط به معلولان، حقوق شهروندی، رفاه و حمایت های فرهنگی و اجتماعی آنها است. لذا تامین نیازمندی های افراد معلول در سطح جامعه و آگاهی بخشیدن عمومی، نیاز به توجه و برنامه ریزی و درک کرامت انسانی هموطنان معلول دارد. معاون کتابخانه ملّی ایران با اشاره به فعالیت های این سازمان در حوزه توانخواهان گفت: در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به عنوان یک نهاد مرجع، بیش از 9 هزار کتاب برحسب نیاز پژوهشگرانِ توانخواه گویا سازی شده است. در همین راستا حدود 2 هزار کتاب بریل و حدود 1500 جلد نشریه و تجهیزات برای استفاده از منابع کتابخانه ای برای همه گروه های توانخواه تامین و در دسترس مراجعان قرار گرفته است.

آثار برگزیده

در بخش اهدای جایزه و تقدیر از برگزیدگان دومین جشنواره ملّی کاما (کتاب افراد معلول ایران) ، اسماعیل الله دادی و محمد گودرزی دهریزی از مولفان «کتاب مهمان هایی با کفش های لنگه به لنگه»، زهرا خسروی ریک مولف کتاب «تلمشه مثل»، موسی عصمتی مولف کتاب «بریل های ناگزیر»، فاطمه رضایی مولف کتاب جزیره تنهایی، اسماعیل ترکی دستگردی مولف کتاب «یهودیان و مزدیسنان در عصر صفوی»، علی نوری مولف کتاب «شهیدی شاهد یک قرن تلاش در عرصه ناشنوایی»، سارا یدالهی و سارا آقابابایی برای ترجمه کتاب «مشکلات رفتاری کودکان با نشانگان داون» و حسین سرکار حسن خان برای ترجمه کتاب «چرا به چشمانتان نگاه نمی کنم»  به نویسنده و مترجمان برگزیده این دوره از جشنواره معرفی شدند.

شایستگان تقدیر

در بخش دیگر از این مراسم، شایستگان تقدیر دومین جشنواره ملّی «کاما» معرفی شدند.

علی نوری مولف «کتاب افغانستان وضعیت معلولیت ها و معلولان»، عباسعلی حسین خانزاده مولف کتاب «کم توانی ذهنی»، الهام مقامی و آرام اژدری مولف کتاب «خودمراقبتی معلولین»، وحید رضا نعیمی مترجم کتاب «زبان و اقتصاد»، مریم عبیدی نیا و ناصر سرگران مترجمان «کتاب تأملی بر سلامت زنان و دختران دارای معلولیت»، کیخسرو رنگرز حق، حسام الدین قنبر، مریم مسگر خویی و وحیده نظری مولفان کتاب «زبان اشاره ایرانی»، حدیث کوهی نژاد و عرفان سفیدگر از مولفان کتاب «دانستی های MS»، مریم عربشاهی کاشی مولف کتاب «به تو فکر می کنم»، صادق صالحی مولف کتاب «اشک و آه»، ندا رفیع زاده، شعله نوذری و مسعود قاسم زاده مولفان کتاب «مناسب سازی بوستان های شهری»، سروه شیخی مولف کتاب از «رویا تا واقعیت»، سعید رضایی مولف کتاب «اختلال های حرکتی»، اباذر نصراصفهانی مولف کتاب « کتاب روزنامه ایران سپید»، وحید رضا نعیمی مترجم کتاب «شاهنشاه»، اعظم قاسمی مولف کتاب « تبعیض زدایی فعالیت های اعظم طالقانی »، امیر فرهنگ نعمتی مترجم کتاب «داستان شاهزاده عجیب»، ریحانه ابوترابی نجف آبادی و فریبا محمدی  نجف آبادی مولفان کتاب «فرهنگ تصویری اولین عبارات و جملات کودکان» و مریم عباس پور حقیقت مولف کتاب «مسافر جنگل» از تقدیر شدگان این بخش بودند.  

تقدیر از فعالان رسانه

معرفی و تقدیر از فعالان رسانه در حوزه توانخواهان از دیگر بخش های آیین اختتامه جشنواره ملّی «کاما» بود. در این بخش از مهین داوری خبرنگار خبرگزاری آتیه آنلاین، سمیه حسن نژاد خبرنگار خبرگزاری ایبنا_خانه کتاب، مجید سرایی خبرنگار روزنامه ایران سپید، امیر سرمدی روابط عمومی انجمن نابینایان ایران و اشکان آذر ماسوله سردبیر و مجری برنامه رادیویی شش نقطه رادیو تهران تجلیل شد.

ناشران برتر

همچنین تجلیل از ناشران برتر آخرین بخش از این مراسم بود و احمد رمضانی انتشارات « بوی کاغذ»، علی نوری انتشارات « توانمندان»، مصطفی پاکدل نژاد انتشارات «هنگ و تمدن»، علی اکبر شیروانی « سوره مهر»، سید علی محمد میرحسینی انتشارات « آوای نور»، سید فرشید احمد جواهری انتشارات « کالج برتر»، مجتبی گرجی انتشارات «مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی»، علیرضا علمی انتشارات «بدرقه جاویدان»، میثم قاری انتشارات « صورتی»، محمود صدری انتشارات «دنیای اقتصاد»، ناهید سهیلی‌فر انتشارات «ترنجستان»، مینو امیر ارده جانی، انتشارات «ماه مینو»، سمیه سادات علوی نیا انتشارات « قلم طلایی»، مریم عباس‌پور حقیقت انتشارات «دانش‌گستر حقیقت»، امیر سرمدی انتشارات «ماهنامه نسل مانا » و روح الله ساعی انتشارات «نهاد کتابخانه های عمومی کشور» از جمله ناشران برتر دومین جشنواره ملّی کاما معرفی شدند.


با حمایت از اثر برگزیده سیزدهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان و اسناد و کتابخانه ملی ایران؛

رساله دکتری «درمان آسیب زردشدگی ناشی از اکسایش سلولز کاغذهای تاریخی با استفاده از شستشو و عوامل کاهنده» بررسی می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۲۰ - ۱۱:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۲۰ - ۱۱:۴۷:۲۱
رساله دکتری «درمان آسیب زردشدگی ناشی از اکسایش سلولز کاغذهای تاریخی با استفاده از شستشو و عوامل کاهنده» بررسی می شود
معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در آستانه هفته پژوهش و برگزاری چهاردهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان و در راستای حمایت معنوی از آثار برگزیده جشنواره سیزدهم، نشست معرفی، نقد و بررسی رساله دکتری برگزیده در محور حفاظت و نگهداری منابع آرشیوی و کتابخانه‌ای با عنوان «درمان آسیب زردشدگی ناشی از اکسایش سلولز کاغذهای تاریخی با استفاده از شستشو و عوامل کاهنده» اثر مصطفی خواجه‌محمودی را برگزار می‌کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، این رساله دکتری که در بهمن 1400 در دانشکده حفاظت و مرمت دانشگاه هنر اصفهان دفاع شده است، در راستای حفاظت کاغذ به عنوان ماده‌ای پرکاربرد و ابزار ثبت وقایع و رویدادهای گذشته، حفظ میراث گذشتگان و انتقال به آیندگان انجام شده است. حفاظت آثار کاغذی، به سبب اهمیتی که اسناد، مدارک و نسخه‌های خطی در طول تاریخ داشته‌اند، تاریخچه‌ای دیرینه دارد. اکسیداسیون یکی از فرایندهایی است که سبب تخریب ساختار کاغذ می‌شود و زرد شدگی محصول این فرایند مخرب است. حفاظت ساختار مادی، نیازمند شناخت کافی از اثر تاریخی و درک صحیح عوامل و فرایندهای تأثیرگذار در تخریب آن است. راهکارهای حفاظت و مرمت مستلزم انجام آزمون‌هایی با توجه به متغیرهای گوناگون محیطی است تا اطمینان لازم از کارایی عملیات حفاظت و مرمت به دست آید.

خواجه‌محمودی در پژوهش حاضر به دنبال راهکارهایی برای کاهش زردشدگی ناشی از اکسایش سلولز کاغذ به وسیله شستشو و عوامل کاهنده با کمترین میزان آسیب ساختاری به آن است. او با هدف حفاظت و درمان کاغذهای تاریخی در صدد آن است که دریابد چگونه می توان تأثیر استخراج و احیاء محصولات تخریب رنگی بر استحکام و مقاومت کاغذ را ارزیابی کرد و این کار چگونه از آسیب بیشتر به کاغذ جلوگیری می کند.

این نشستِ تخصصی با حضور مهرناز آزادی بویاغچی، عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان، مجید قهرمان‌افشار، عضو هیئت علمی گروه پژوهشی شیمی و فرایند پژوهشگاه نیرو، دکتر محمد حدادی، مدیرکل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مصطفی خواجه‌محمودی، پدیدآوراثر و مدرس دانشگاه سیستان و بلوچستان و صدیقه روحی، دبیر نشست و مشاور معاونت اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران روز سه‌شنبه 21 آذر 1402 ساعت 10:30 تا 12 به صورت مجازی در آدرس https://vc.nlai.ir/pajohesh برگزار خواهد شد.

نشست معرفی و بررسی رساله دکتری «درمان آسیب زردشدگی ناشی از اکسایش سلولز کاغذهای تاریخی با استفاده از شستشو و عوامل کاهنده» پنجمین نشست از سلسله نشست‌های حمایت معنوی از آثار برگزیده سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سال 1401 است. پیش از این، چهار نشست‌ دیگر برای معرفی، نقد و بررسی آثار برگزیده جشنواره سیزدهم برگزار شده است. علاقه‌مندان می‌توانند از طریق سامانه جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به آدرس https://researchfestival.nlai.ir/  به محتوای نشست‌های پیشین دسترسی داشته باشند.

 


با موضوع فرهنگ نیکوکاری؛

نمایشگاه مجازی «زنان نامی سرزمین من» برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۱۹ - ۱۴:۳۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۱۹ - ۱۴:۵۳:۵۶
نمایشگاه مجازی «زنان نامی سرزمین من» برگزار شد
نمایشگاه مجازی «زنان نامی سرزمین من» با موضوع بررسی زندگی نجم السلطنه واقف بیمارستان «نجمیه» در سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به نمایش درآمده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، هفتمین نمایشگاه مجازی «زنان نامی سرزمین من» به همت معاونت کتابخانه ملّی ایران برگزار شده و قرار است در این مجموعه اسنادی به صورت ماهانه، زنان بزرگ و تاثیر گذار ایرانی را معرفی کند. 

در این نمایشگاه مجازی، اسنادی از بیمارستان نجمیه و زندگی نجم السلطنه به نمایش گذاشته شده است و علاقمندان برای مشاهده اطلاعات موجود در این نمایشگاه مجازی می توانند به پیوند مراجعه کنند.


در راستای گسترش روابط فرهنگی بین‌المللی صورت گرفت؛

انعقاد تفاهم‌نامه همکاری بین کتابخانه‌های ملی ایران و فیلیپین


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۱۵ - ۱۵:۲۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۱۹ - ۱۲:۵۰:۵۴
انعقاد تفاهم‌نامه همکاری بین کتابخانه‌های ملی ایران و فیلیپین
کتابخانه‌های ملی ایران و فیلیپین تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران،در راستای توسعه روابط دوجانبه و فرهنگی و گسترش و تعمیق همکاری‌ها در زمینه‌های کتابخانه‌ای، اسنادی، علمی و آموزشی، در مراسمی که بصورت ارتباط مستقیم و مجازی با کتابخانه ملی فیلیپین برگزار گردید، تفاهم‌نامه همکاری به امضای علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و سزار گیلبرت کیو.آدریانو، رئیس کتابخانه ملی فیلیپین رسید.

در این مراسم عبدالمجید ابوالقاسمی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فیلیپین با بیان این که اولین تفاهم‌نامه کتابخانه‌های ملی دو کشور در سال 1377 منجر به راه‌اندازی اتاق ایران در فیلیپین شد و تفاهم‌نامه بعدی به دلیل شیوع کرونا به تعویق افتاد، ابراز امیدوار کرد با اجرای این تفاهم همکاری‌های مفید و موثری در حوزه تبادلات کارشناسان، نسخ خطی، و برنامه‌های فرهنگی و برنامه‌های اتاق ایران شکل‌ بگیرد.

 سزار گیلبرت کیو.آدریانو، رئیس کتابخانه ملی فیلیپین نیز با ضمن ابراز خرسندی از انعقاد این تفاهم‌نامه، آن را در راستای گسترش روابط فرهنگی و توسعه روابط دو جانبه و همکاری­‌های سازنده و مهم بین کتابخانه‌های ملی دو کشور دانست.

علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز با بیان اینکه بهترین پیوندها بین جوامع مختلف، پیوند مراکز فرهنگی و از جمله کتابخانه‌های ملی است، گفت: اگر موضوعات فرهنگی و مطالعاتی در جوامع بشری اهمیت داشت، امروز شاهد جنایات رژیم صهیونیستی و کشته شدن زنان و کودکان بی‌دفاع، و از بین رفتن کتابخانه‌های غنی فلسطین نبودیم.

مختارپور کتابخانه‌های ملی جهان را میراث فرهنگی متعلق به تمام بشریت در تمام دوران‌ها دانست و گفت: ارتباط بین کتابخانه‌های ملی کشور‌های مختلف می­تواند منجر به اشتراک­گذاری این میراث فرهنگی بین پژوهشگران و محققان جهان شود.

وی در پایان با اذعان به اینکه قدمت فعالیت‌های کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در شکل جدید سازمان‌یافته آن، نزدیک به یک قرن است، آن را محل انباشت منابع، تجربیات، آموزش، پژوهش، دیجیتال‌سازی و منابع کتابخانه‌­ای دانست و آمادگی سازمان را برای به‌اشتراک‌گذاری این تجربیات با کتابخانه و آرشیو ملی فیلیپین اعلام و نسبت به عملیاتی شدن این تفاهم‌نامه در کوتاه‌ترین زمان، تاکید کرد.

لازم به ذکر است به اشتراک‌گذاردن اطلاعات و تجارب و مبادله استاد و کارشناس، مبادله مواد کتابخانه­‌اي، برگزاری دوره­‌ها، کارگاه‌­ها، نمایشگاه­‌ها، هم‌­اندیشی‌­ها و فراهمایی­‌ها ازجمله بندهای این تفاهم‌نامه است.

گفتنی‌است در این مراسم  دولورس دی.کارونگی، رئیس بخش مرجع کتابخانه ملی فیلیپین، عصمت مومنی معاون کتابخانه ملی، سیدهادی موسوی معاون اسناد ملی، میترا حاجیان سرپرست حوزه ریاست، روابط‌عمومی و امو‌ر بین‌الملل حضور داشتند.


با حکم علیرضا مختارپور؛

معاون توسعه مدیریت منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران منصوب شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۹/۱۵ - ۱۴:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۹/۱۵ - ۱۴:۱۵:۵۱
معاون توسعه مدیریت منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران منصوب شد
محمد عباسی با حکم رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، به عنوان معاون توسعه مدیریت و منابع این سازمان منصوب شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در حکمی، محمد عباسی را به عنوان معاون توسعه مدیریت و منابع این سازمان منصوب کرد.

متن حکم به شرح زیر است:

برادر گرامی جناب آقای دکتر محمد عباسی

با سلام و احترام

نظر به تعهد و تخصص ، تجارب ارزشمند و حسن سلوک  جناب عالی، به موجب این حکم به سمت "معاون توسعه مدیریت  و منابع سازمان"   منصوب   می شوید.

امید است با استعانت از پرودرگار متعال  و با همکاری معاونین، مدیران، و کارکنان شریف سازمان ،مأموریت های ذیل را به انجام رسانید:

  • برنامه ریزی و اجرای سامانه های جبران خدمت نیروی انسانی سازمان بر اساس شایستگی ها و جلوگیری از تبعیض
  • پیگیری تامین منابع و اعتبارات به منظور تسریع در انجام ماموریت ها و وظایف اصلی سازمان
  • پیگیری و اجرای نوسازی و تحول اداری و چابک سازی سازمان جهت دستیبابی به اهداف و انجام ماموریت ها
  • بررسی دقیق آیین نامه ها و دستور العمل ها و در صورت نیاز بازنگری و اصلاح و ارائه ویرایش های جدید
  • اجرای دقیق و شفاف آیین نامه ها و دستورالعمل های مالی و اداری سازمان
  • نظارت بر عملکرد مدیریت های استانی
  • برنامه ریزی در زمینه تامین امور رفاهی کارکنان
  • توفیق جناب عالی را در به انجام رساندن ماموریت های بیان شده و ایفای نقش اثرگذار در جهت تحقق اهداف دولت مردمی از خداوند متعال خواستارم.

 

و من  اللّه التوفیق

  علیرضا مختـار پور