مشارکت 31 استان کشور در همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۲ - ۹:۴۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۱۲ - ۹:۴۷:۸
مشارکت 31 استان کشور در همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس»
رئیس کمیته اجرایی سومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» از مشارکت 31 استان کشور در سومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» خبر داد و گفت: این همایش دارای مجوز پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) است که این مجوز ارزش مقالات ارسالی را برای صاحبان آثار دوچندان می کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، عبدالله اسماعیلی رئیس کمیته اجرایی سومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» با اعلام این خبر گفت: همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» در تاریخ 26 آذرماه برگزار می شود و مهلت ارسال مقالات به دبیرخانه این همایش تا 30 مهرماه تمدید شده است.
رئیس کمیته اجرایی سومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» گفت: تاکنون بیش از 20 مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده است و نگارش 10 مقاله تخصصی به استادان برتر کشور که موضوع پایان نامه دکتری آن ها تاریخ شفاهی بوده، نیز سفارش شده است. مشارکت دانشگاه ها، سازمان‌ها، نهادهای کشوری و لشکری، ادارات کل بنیاد حفظ آثار دفاع مقدس و ادارات وابسته به سازمان اسناد و کتابخانه ملی در استانهای کشور در این همایش چشمگیر است.
وی افزود: نکته حائز اهمیت در این دوره از همایش تاریخ شفاهی این است که از ظرفیت های تخصصی وعلمی سازمان ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی و نظامی، انجمن ملی تاریخ شفاهی ایران و غیره استفاده شده و از دبیران و کارشناسان هریک از سازمان ها و نهادهای دعوت شد تا در کمیته های مختلف همایش حضور داشته باشند. با اتمام مهلت ارسال مقالات، مرحله ارزیابی و داوری آثار آغاز و آثار برتر در قالب ارائه چهار پنل معرفی خواهد شد. همه مقالات ارسالی در کتاب مقالات سومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» به چاپ خواهد رسید و مقالات برگزیده در فصل نامه ها و نشریات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ، دانشگاه امام حسین (ع) نیز منتشر خواهد شد و به صاحبان مقالات برتر گواهی مقالات برگزیده نیز ارائه می شود.
اسماعیلی به محورهای برگزاری این همایش اشاره کرد و گفت: مبانی نظری و پیشینه تاریخ شفاهی دفاع مقدس، ضرورت ها و فرصت ها، آسیب شناسی و موانع پیش روی تاریخ شفاهی دفاع مقدس و نیز سیاست گذاری و نقش سازمان های لشکری و کشوری در تاریخ شفاهی دفاع مقدس، از محورهای این همایش ملی است.
وی افزود: مبانی نظری و پیشینه تاریخ شفاهی دفاع شامل موضوعاتی چون نقش تاریخ شفاهی دفاع مقدس در تاریخ نگاری معاصر، نقش و کارکرد تاریخ شفاهی در توسعه تاریخ اجتماعی، مبانی جامعه شناختی تاریخ شفاهی دفاع مقدس، انواع داده های اطلاعاتی در ثبت تاریخ جنگ و جایگاه تاریخ شفاهی، تاریخ شفاهی فرماندهی امام خمینی(ره) در دفاع مقدس و اصول ویژگی های مکتب سپهبد شهید حاج  قاسم سلیمانی در احیای و ترویج تاریخ شفاهی دفاع مقدس می شود.
رئیس کمیته اجرایی سومین همایش ملی «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» ادامه داد: محور تاریخ شفاهی دفاع  مقدس، ضرورت ها و فرصت ها نیز شامل موضوعاتی چون نقش اسناد محلی در تدوین تاریخ شفاهی، نقش هنر و رسانه در تاریخ شفاهی دفاع مقدس، نقش تاریخ شفاهی اقشار مختلف (زنان، روحانیت، دانش آموزان و ...) در هشت سال دفاع مقدس، تاریخ شفاهی دفاع مقدس و فضای مجازی، ضرورت های تدوین تاریخ شفاهی دولت و دولتمردان جمهوری اسلامی ایران در هشت سال دفاع مقدس، چگونگی و نحوه انتقال تجربیات تاریخ شفاهی دفاع مقدس به سایر ملل، راه کارهای حفظ و نشر ارزش های دفاع در سازمان های لشکری و کشوری به نسل آینده، جایگاه و نقش اندیشه های امام خمینی (ره) در تاریخ شفاهی دفاع مقدس، جایگاه و نقش اندیشه های مقام معظم رهبری(مدظله) در تاریخ شفاهی دفاع مقدس و ضرورت‌های تدوین تاریخ شفاهی مدافعات حرم و جبهه مقاومت می‌شود.
وی اظهار داشت: آسیب‌شناسی تاریخ شفاهی دفاع مقدس در حوزه مرزهای مشترک با خاطره نویسی، چالش های مصاحبه گر در تاریخ شفاهی دفاع مقدس، نقش تدوینگر در بازنشر و گویاسازی منابع در تاریخ شفاهی دفاع مقدس، تحلیلی بر چگونگی ثبت و ضبط تاریخ شفاهی دفاع مقدس، نقد و بررسی اطلاعات حاصل از مصاحبه در تاریخ شفاهی دفاع مقدس، موانع توسعه و ترویج تاریخ شفاهی دفاع مقدس در سازمان‌های لشکری و کشوری، باید و نبایدهای تاریخ شفاهی دفاع مقدس در  حوزه آزادگان، واکاوی و نقد آثار منتشر شده تاریخ شفاهی دفاع مقدس، آسیب شناسی به‌کارگیری تاریخ شفاهی دفاع مقدس در تحقیقات دانشگاهی و آرشیوهای تاریخ شفاهی دفاع مقدس فرصت یا تهدید از موضوعات سومین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس است.
اسماعیلی ادامه داد: در حوزه سیاست‌گذاری و نقش سازمان‌های لشکری و کشوری در تاریخ شفاهی دفاع مقدس موضوعاتی چون نقش سیاست گذاری‌ها در احیا، حفظ و ترویج و نهادینه سازی تاریخ شفاهی دفاع مقدس، چگونگی ساز و کار مصاحبه گر و تدوین‌گر در تاریخ شفاهی دفاع مقدس، نظام حقوقی در تدوین تاریخ شفاهی دفاع مقدس، چگونگی تبدیل تاریخ شفاهی به اسناد مکتوب و نحوه بهره برداری بهینه، واکاوی نقد و بررسی فعالیت موسسات تاریخ شفاهی دفاع مقدس و یکسان سازی فعالیت‌های تاریخ شفاهی در سازمان‌های کشوری و لشکری دربر گرفته می‌شود. علاقه مندان می‌توانند مقالات خود را به پست الکترونیکی info@defadocs.ir ارسال کنند.
لازم به توضیح است سومین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس با همکاری سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و پژوهشکده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همزمان با هفته پژوهش، با دعوت وحضور شخصیت های کشوری و لشکری در محل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار می‌شود.

پایان خبر/


کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوق دریای خزر»به همت انتشارات اسناد و کتابخانه ملی منتشر شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۱ - ۱۲:۳۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۱۱ - ۱۲:۴۰:۴۳
کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوق دریای خزر»به همت انتشارات اسناد و کتابخانه ملی منتشر شد
کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوق دریای خزر» تالیف قربانعلی کناررودی به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوق دریای خزر»، توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران- معاونت پژوهش و منابع دیجیتال- چاپ و روانه بازار نشر شده است.
این اثر در چهار فصل و پنج پیوست تدوین و تنظیم شده است؛ فصل اول به موضوع کلیات و وضعیت طبیعی و جغرافیای دریای خزر پرداخته که شامل تاریخچه، خلیج‌ها، بندرها، حوضه‌های آبریز و جزایر آن می شود، در فصل دوم اهمیت دریای خزر بازگو شده است که در این فصل علاوه بر اهمیت ژئوپلیتیک، اهمیت اقتصادی دریای خزر شامل منابع نفت و گاز، شیلات و محیط زیست و گردشگری به صورت اجمالی شرح داده شده است.
در فصل سوم این اثر روابط ایران و روسیه از صفویه تا فتحعلی شاه قاجار مورد بررسی قرار گرفته و موضوعاتی چون اقوام ساکن در اطراف دریای خزر، روابط ایران و روسیه در عصر صفویه، عهدنامه سن‌پترزبورگ، روسیه و عثمانی در ایران، ظهور نادر و بازپس‌گیری نواحی اشغالی، عهدنامه رشت و عهدنامه گنجه و مسئله گرجستان و آغاز جنگ‌های ایران و روسیه را در بر می‌گیرد؛ رژیم حقوق دریای خزر در فصل چهارم این کتاب به عنوان فصل پایانی مورد بررسی قرار گرفته است، این بخش مفصل‌ترین و مهم‌ترین فصل کتاب را شامل می شود. در این فصل علاوه بر مباحث معاهدات، عهدنامه‌ها، موافقت‌نامه‌ها، رژیم حقوقی کشتی‌رانی، شیلات، ماهیگیری، تجارت و گمرک را به‌صورت مستند تبیین کرده است. 
تصاویری از سواد عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای، عهدنامه تجارتی پیوست عهدنامه ترکمانچای و نیز سواد قرارداد بین ایران و وانیتسف تاجر روسیه و قرارداد بازرگانی و بحرپیمایی بین ایران و اتحاد شوروی سوسیالیستی در پیوست‌ارائه شده است.
قربانعلی کناررودی مولف کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوق دریای خزر» در بخشی از مقدمه این اثر آورده است: دریای خزر بزرگ‌ترین دریاچه جهان، سال‌ها تحت حاکمیت مشترک دو کشور ایران و اتحاد جماهیر شوروی بود. با تحولات سیاسی ناشی از فروپاشی اتحاد شوروی سوسیالیستی در سال 1991میلادیُ کشورهای جدیدی در سواحل دریای خزر تشکیل و حاکمیت مشترک دوگانه ایران و شوروی به حاکمیت مشترک ایران، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان تغییر یافت و تعیین رژیم حقوقی جدید دریای خزر مطرح شد. تا پیش از این تاریخ، تمامی قراردادها و معاهدات به صورت دوجانبه و بدون دخالت کشور سوم تعیین می‌شد. اسناد و مدارک گویای این حقیقت است که به طور رسمی از قرارداد گلستان در 1228هجری قمری / 1813میلادی تا پیمان بازرگانی و بحرپیمایی در 1319شمسی/ 1940میلادی، تعیین و تدوین سه رژیم حقوقی در زمینه دریانوردی و کشتیرانی، تجارت و امور گمرکی، ماهیگیری و شیلات، مورد توجه دو کشور بوده است.
سابقه تاریخی و اسنادی دریای خزر، تعیین رژیم حقوقی و چگونگی بهره برداری از کشتیرانی، شیلات، ماهیگیری و تجارت و بازرگانی و امور گمرکی مورد توجه دو کشور ایران و روسیه بوده و به طور رسمی از سال های 1813 تا 1740 معاهدات و قراردادهای متعددی جهت تعیین این رژیم به امضای دوطرف رسیده است. اما در بهره برداری از منابع هیدروکربنی یا همان منابع نفت و گاز تا سال 1940 که موردنظر این پژوهش بوده، هیچ سند و مدرکی رد و بدل نشده است. از سوی دیگر در تمامی قراردادهای بین دو کشور، اصل تساوی و مشاع بودن مورد توجه بوده و اجرا شده است. علاوه بر این، در تمامی قراردادها، هیچ گاه تقسیم بندی یا تحدید حدود در دریای خزر صورت نگرفته است و همواره دریای خزر به صورت مشترک و مشاع به عنوای دریای متعلق به دو کشور ایران و روسیه شناسایی و پذیرفته شده است.
لازم به توضیح است، کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوق دریای خزر» در 215 صفحه منتشر و شده است.علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به فروشگاه مجازی سازمان به آدرس: (http://bookshop.nlai.ir) مراجعه کنند.


در راستای جمع آوری،غنا بخشی وحفظ اسناد ملی انجام شد

سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اسنادی باقدمت بیش از 200 سال خریداری کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۱ - ۹:۳۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۱۱ - ۹:۳۹:۴
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اسنادی باقدمت بیش از 200 سال خریداری کرد
مدیرکل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: به منظورجمع آوری وحفظ اسناد ملی، سازمان اسناد وکتابخانه ملی ایران، 19 مجموعه نفیس اسناد برگی وطوماری که برخی از این اسناد قدمت یبیش از 200 سال دارند را پس از کارشناسی و ارزیابی خریداری کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، جلال طاهری مدیرکل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد سازمان اسناد وکتابخانه ملی درتشریح جزئیات خرید این مجموعه‌ اسنادی گفت: جلسه 139 کار گروه ارزیابی وخرید اسناد آرشیوی غیردولتی با حضور خسرو طالب زاده معاون اسناد ملی و اعضای کار گروه برگزارشد و در این جلسه 19 مجموعه (251ردیف) اسناد برگی و طوماری مورد بررسی و ارزیابی کارشناسی قرار گرفت و قیمت‌ گذاری شد.

وی گفت: این اسناد شامل انواع رقم، احکا مشرعی و حکومتی، عقدنامه برگی و دفترچه ای، تقسیم نامچه، وصیتنامه، مصالحه، مبایعه و اجاره نامه می شود.
مدیرکل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی اظهار داشت: از جمله اسناد خریداری شده به مجموعه اسناد برگی وطوماری شامل وکالتنامه، استشهاد و استعلام، ذمه نامه، مقاطعه نامه،قسم نامچه، باطل نامچه، اجیرنامه، کنطورات نامچه (کنترات نامه)، سرخط نامچه، 
ترقیمه، قراردادها،  قبوض و بروات مالی، عرائض، آلبوم‌ها و قطعات عکس، آلبوم و قطعات خوشنویسی و نقاشی، دفاتر تجاری، نقشه، اسکناس دوره ناصری، کتابچه، دفترچه، گذرنامه، رونوشت شناسنامه، کارت، دسته چک، پاکت مورد بررسی، ارزیابی کارشناسی و قیمت‌گذاری قرار گرفت.
طاهری با اشاره به مهمترین اسناد خریداری شده گفت: از مهمترین اسناد خریداری‌شده می‌توان به اسکناس پنج تومانی متعلق به دوره ناصری، اسنادی از حیات شخصی و کتابچه‌ها و دفاتر دست‌نویس متعلق به خان‌ملک‌ساسانی، نویسنده و دیپلمات شهیر دوره قاجار و پهلوی، اسناد مربوط به تیگران میناسیان تاجر، فرزند استفان میناسیانومری هاکوپیان از منطقه اصفهان (شامل املاکو اراضی واقع در روستای نماجرد یا نماگردفریدن اصفهان) و برخی دیگر از ارامنه و رجال مذهبی مسیحی منطقه جلفا و محله میدان بزرگ اصفهان که از جهت امهار کشیشان و اهالی ارمنی منطقه مذکور و تعلق به اقلیت‌های مذهبی، قابل توجه هستند، اشاره کرد.
وی ادامه داد: از دیگر اسناد مهم خریداری شده توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ملفوفه رقم کامران میرزا نایب السلطنه (فرزند ناصرالدین شاه) و حکم (علیرضا)عضدالملک (در زمان وزارت عدلیه) به حاکم و کارگزاران و مباشرین امور دیوانی قزوین و دستخط‌هایی از عباس میرزا قاجار ملقب به ملک آرا (فرزند محمدشاه) و احمد مشیرالسلطنه (در زمان حاکمیت گیلان) به حاکم لنگرود و رانکوه، اسناد منسجم و قابل توجهی از«میرزا علی اکبر خان زنجانی»، آجودانباشی و تحویلدار وزارت علوم در زمان وزارت «علیقلی‌میرزا اعتضاد السلطنه» (از فرزندان فتحعلی‌شاه)، نایب‌الحکومه ملایر و تویسرکان، ریاست اصطبل توپخانه مبارکه سلطنتی قاجار، قطعات خوشنویسی از میرزا عباس نوری(خطاط و مستوفی دربار فتحعلی‌شاه قاجار و ملقب به میرعماد دوم)، (شیخ) عبدالحسین نوروزی‌لاری، نصیرالدین‌محمد‌بن شمس‌الأفاضل، محمدحسن ادیب، حمیدرضا معینی، علی عارف و ...، نسخه‌ای از کتاب «هنر کا لیگرافی ترکی»، قطعات نقاشی ارسال شده برای دومین جشنواره تصویرگری کتابهای درسی و اسنادی از خاندان‌های افضل‌السلطنه، حسام‌السادات بوشهری و سهام‌السلطنه عرب-عامری در جنوب ایران، کلانتری امیرکبیریان در تبریز، اسدی‌شلمانی در مناطق شَلمان و قاضی محله و توابع رودسر و لنگرود، عبادی در روستای اورازان طالقانو عقدنامه‌های محلی و خانوادگی متعلق به توابع شهرستانهای گلپایگان و خوانسار اصفهان نام برد.

طاهری درباره قدمت اسناد خریداری شده گفت: این اسناد متعلق به دوره زمانی (1۲۲۴-1۳۹۹ق) ؛ (1۲۹۸-1۳۹۹ش)؛ ( 1۹۰۵-19۹۰م) و (2535-2537شاهنشاهی) ازمناطق مختلف کشور ‌به ویژه قزوین، گیلان، تبریز، اصفهان وتهران است.
پایان خبر//


با انجام مصاحبه تاریخ شفاهی

تجربه زیسته 42 چهره علمی و فرهنگی در ایام کرونا ثبت و ضبط شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۰ - ۱۲:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۱۰ - ۱۲:۹:۴۰
تجربه زیسته 42 چهره علمی و فرهنگی در ایام کرونا ثبت و ضبط شد
رییس گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از انجام مصاحبه تاریخ شفاهی درباره تجربه زیسته 42 چهره علمی، فرهنگی و اجتماعی کشور در ایام کرونا خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، قربانعلی کناررودی رییس گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اعلام این خبر گفت: انجام مصاحبه تاریخ شفاهی درباره تجربه زیسته چهره های تاثیرگذار علمی، فرهنگی و اجتماعی از جمله فعالیت های گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ایام کرونا بوده است. 
وی ادامه داد: خوشبختانه مصاحبه های تاریخ شفاعی با وجود مشکلات متعدد در ایام کرونا به صورت حضوری و غیر حضوری و از طریق اسکایپ و واتساپ به انجام رسید و تجربه زیسته ۴2 چهره علمی، فرهنگی و اجتماعی کشور ثبت و ضبط شد و انجام مصاحبه تاریخ شفاهی ادامه خواهد داشت.
رییس گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: ثبت و ضبط چگونگی مواجه فرهیختگان درعرصه علم و فرهنگ با پاندومی کرونا و تاثیر آن در سبک زندگی فردی، اجتماعی و پیشبرد و یا توقف فعالیت‌های علمی و پژوهشی آنها در این دوران از مهمترین سرفصل های این مجموعه مصاحبه های تاریخ شفاهی بوده است.
کناررودی ادامه داد: تاکنون 3هزار 757 دقیقه برابر با ۶۲ ساعت مصاحبه تاریخ شفاهی با شخصیت های علمی، فرهنگی و اجتماعی کشور توسط گروه تاریخ شفاهی پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی انجام شده و فرآیند پیاده سازی، فهرست نویسی و مستندسازی آنها نیز به اتمام رسیده است. بر همین اساس بیش از 2200 صفحه متن پیاده شده از این مصاحبه ها در آرشیو تاریخ شفاهی پژوهشکده اسناد نگهداری می شود.
وی یادآور شد: مصاحبه‌های انجام شده براساس شیوه نامه گفتگوهای تاریخ شفاهی انجام شده است و برای پژوهش‌های اسنادی در حوزه تاریخ شفاهی اهمیت ویژه ای دارد.
کناررودی گفت: تاکنون مصاحبه تاریخ شفاهی با چهره های علمی، فرهنگی و اجتماعی در حوزه های مختلف پزشکی، جامعه شناسی و اهالی فرهنگ و هنر به انجام رسیده است.
رییس گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: سیدعلیرضا مرندی رییس فرهنگستان علوم پزشکی ایران، حسین ملک افضلی استاد دانشکده بهداشت و عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران، بیژن صدری زاده مدیرکل سابق سازمان بهداشت جهانی و عضو افتخاری فرهنگستان علوم پزشکی ایران، سید محمدرضا کلانتر معتمد ریاست بخش جراحی بیمارستان شهدای تجریش و دبیر فرهنگستان علوم پزشکی ایران، پروفسور داریوش فرهود پدرعلم ژنتیک ایران، محمد مهدی گویا مدیر بیماری های همه گیر وزارت بهداشت و درمان، طلعت مختاری آزاد ریاست آزمایشگاه ملی وبا و بیماری های همه گیر، تقی آزاد ارمکی عضو هیات علمی جامعه شناسی دانشگاه تهران، دکتر رحیم عبادی رئیس دانشگاه مجازی البرز کرج و غیره از جمله چهره هایی هستند که تجربه زیسته آنها در ایام کرونا به صورت تاریخ شفاهی توسط گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به انجام رسیده است.

پایان خبر/


همزمان با هفته پژوهش

دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۰ - ۸:۴۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۱۰ - ۸:۵۹:۴۱
دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود
دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همزمان با هفته پژوهش در آذرماه برگزار می شود.

به گزارش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه‌های علم اطلاعات و دانش شناسی، اسناد و علوم آرشیوی، مطالعات ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی و نسخه‌پژوهی، تاریخ شفاهی در آذرماه و همزمان با هفته پژوهش برگزار می شود.

فرصت ارسال آثار به دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری این سازمان تا تاریخ  24 مهر ماه تعیین شده است.

پژوهشگرانِ علاقمندان به شرکت در این جشنواره می توانند آثار ارسالی خود را به صورت کتاب (تصنیف، تالیف، ترجمه)، طرح پژوهشی خاتمه یافته، پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری خاتمه یافته و ایده و تولید فناورانه با تاکید بر تحول دیجیتال به دبیرخانه این جشنواره به آدرس: researchnlai1@gmail.com ارسال کنند و آثار ارسالی باید از مهرماه سال 1399 تا 1400 تدوین و یا منتشر شده باشد.

لازم به توضیح است، علاوه بر شرایط و شاخص‌های عمومی ارزیابی محتوا، موضوع، و ساختار علمی آثار؛ اثربخشی، حل مسئله و رفع نیازهای علمی و فنی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، اثربخشی و رفع نیازهای علمی و فنی در موضوع و رشته مورد نظر، خلاقیت و نوآوری و  کاربردی بودن از معیارهای ارزیابی و داوری آثار است.

پایان خبر/


فعالیت اداره کل حوزه ریاست،‌ روابط عمومی و امور بین الملل به تصویر کشیده شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۷ - ۱۲:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۷ - ۱۲:۴۶:۱۸
فعالیت اداره کل حوزه ریاست،‌ روابط عمومی و امور بین الملل به تصویر کشیده شد
هانیه گرائیلی مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل در طرح «99 ثانیه با میراث بانان مکتوب ایران» درباره فعالیت های حوزه ریاست و زیر مجموعه این اداره کل سخن گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فیلم‌های 99 ثانیه‌ای با هدف آگاهی‌بخشی و شناساندن فعالیت بخش‌های مختلف آرشیو ملی و کتابخانه ملی به مخاطبان و تبیین داشته‌های میراث مکتوب کشور در حافظه ملی ایرانیان تولید و منتشر می‌شود.

جدیدترین ویدئو «99 ثانیه با میراث بانان مکتوب ایران»، به صحبت‌های هانیه گرائیلی مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل اختصاص دارد. 
گرائیلی درمجموع این ویدئوها که در 2 بخش تولید و منتشر شده است درباره فعالیت ها و مسئولیت های مربوط به حوزه ریاست،‌روابط عمومی و امور بین الملل سخن گفته است و تاکید کرد که در این حوزه علاوه بر عملیاتی کردن مسئولیت های محول شده، فعالیت هایی در جهت ایجاد ارزش افزوده برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز به انجام رسیده است.

طرح «99 ثانیه با حافظان میراث مکتوب ایران» در پاسخ به نیازسنجی مخاطبان، با ساختار امروزی، ضرباهنگ سریع با بهره‌گیری از عکس، ویدئو، گرافیک، موشن‌گرافیک، مصاحبه و متن‌های حاوی اطلاعات مربوطه است که بدون برون‌سپاری و بدون هزینه تولید و فقط با اتکا، ابتکار و مهارت کارشناسان اداره‌کل حوزه ریاست، روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تولید می‌شود.


در آستانه روز بزرگداشت مولانا

دومین مثنوی تاریخ‌دار کتابخانه ملی ایران شناسایی شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۷ - ۱۰:۳۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۲۲:۳۲
دومین مثنوی تاریخ‌دار کتابخانه ملی ایران شناسایی شد
دومین مثنوی تاریخ‌دار با تاریخ کتابت ۲۰ شعبان ۸۳۸ قمری توسط کارشناسان و فهرست نویسان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران شناسایی شده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حمزه مرادی بهرام فهرست نویس نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اعلام این خبر گفت: کتابخانه ملی ایران دارای نسخه‌های فراوانی از مثنوی است که تاریخ کتابت آنها از قرن هشتم تا سیزدهم قمری را شامل می‌شود.

فهرست نویس نسخ خطی سازمان افزود: قدیمی‌ترین نسخه تاریخ‌دار موجود در کتابخانه ملی ایران مربوط به سال ۷۱۵ و ۷۱۶ قمری (حدود ۳۸ سال پس از مرگ مولانا) است و اخیرا نیز دومین نسخه تاریخ‌دار با تاریخ کتابت ۲۰ شعبان ۸۳۸ قمری شناسایی شده است.
مرادی بهرام تصریح کرد: این نسخه نویافته مثنوی از دو جهت کتابشناسی و نسخه‌شناسی قابل بررسی است. کتاب هر 6 دفتر مثنوی را دربردارد و در آغاز هر مثنوی نیز دیباچه هر دفتر به خط رقاع آمده است.
فهرست نویس نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ادامه داد: از جهت نسخه‌شناسی، نسخه در ۳۰۱ برگ بر روی کاغذ بخارایی نخودی به خط نستعلیق چهارستونی به خط محمد بن علا قرطاسی کتابت شده است. همچنین صفحه افتتاح هر دفتر دارای سرلوح و کتیبه مذهب و مرصّعِ دوره تیموری و به سبک شیراز است.
مرادی بهرام اظهار داشت: آغاز نسخه با بیت معروف نی‌نامه «بشنو این نی چون شکایت می‌کند * از جدایی ها حکایت می‌کند» آغاز شده و با بیت «جان را ریزد اندر بحر جان * تا شوی دریای بی‌حد و کران» پایان می‌پذیرد.
وی خاطرنشان کرد: مثنوی معنوی اثر مولانا جلال‌الدین بلخی، شاعر و عارف پارسی‌گوی است. این کتاب دارای ۲۶ هزار بیت و 6 دفتر است و یکی از برترین کتاب‌های ادبیات عرفانی و حکمت ایرانی پس از اسلام است.

‍پایان خبر/


مطالعه روایت های زنانه از دفاع مقدس پیشنهاد نویسنده کتاب «دختر شینا»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۶ - ۱۲:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۲۲:۴۷
مطالعه روایت های زنانه از دفاع مقدس پیشنهاد نویسنده کتاب «دختر شینا»
بهناز ضرابی زاده نویسنده و پژوهشگر ادبیات پایداری مطالعه سه کتاب در حوزه دفاع مقدس با محوریت خاطرات همسران شهید را در پویش «کتابخوانی ملی» پیشنهاد کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، بهناز ضرابی زاده نویسنده و پژوهشگر ادبیات پایداری با حضور در پویش «کتابخوانی ملی» گفت: در این پویش قصد دارم سه کتاب از نوشته های خود در حوزه ادبیات پایداری و دفاع مقدس را معرفی ‌کنم. نخستین کتاب «دختر شینا» نام دارد که در سال 1391 منتشر شد. این کتاب خیلی زود مورد استقبال قرار گرفت و به عنوان کتاب پُرمخاطب در این حوزه معرفی شد.

این نويسنده افزود: در کتاب  «دختر شینا» برای نخستین بار وارد زندگی خصوصی قدم خیر محمدی همسر یک رزمنده شدم و از عاشقانه های او و همسر شهیدش نوشتم. تا قبل از  این کتاب، آثاری که درباره زندگی رزمندگان منتشر می‌شد که مختص جنگ و مقابله فرمانده ها و رزمندگان و شهادت آنها بود و همه خاطرات در خطوط مقدم جبهه اتفاق می‌افتاد.

وی تصریح کرد: ولی در کتاب «دختر شینا» پای صحبت های همسر یک شهید نشستم و زندگی او را از کودکی و ازدواج با شهید حاج ستار ابراهیمی هژیر نوشتم. او هشت سال با این شهید زندگی کرد و حاصل این زندگی پنج فرزند بود که تقریبا در تولد هیچکدام از فرزندان در کنار همسرش حضور نداشت. خانم محمدی همسر این شهیدِ رزمنده سعی کرد زندگی خود و فرزندانش را از آتش جنگ نجات دهد.

ضرابی زاده گفت: روایت‌ عاشقانه‌های خانم قدم خیر محمدی و همسرشان در کتاب «دختر شینا» برای نخستین بار است که در حوزه ادبیات پایداری و دفاع مقدس نوشته شده است. این کتاب در شانزدهمین جایزه کتاب سال دفاع مقدس عنوان برگزیده را کسب کرد و در پویش انتخاب مردمی نیز توانست رتبه نخست را در بین مخاطبان به دست آورد و تا این لحظه 110 نوبت نیز تجدید چاپ شده است.

این نویسنده و پژوهشگر در حوزه ادبیات پایداری اظهار داشت: کتاب دیگری که معرفی می کنم، «گلستان یازدهم» نام دارد. این کتاب در سال 1395 منتشر شد و روایت زهرا پناهی روا همسر سردار شهید علی چیت سازیان است.

وی ادامه داد: آنچه مطالعه این کتاب را متفاوت می‌کند؛ رفت و برگشت های زمانی در روایت است و خواننده با یک روایت خطی از زندگی مواجه نیست. 

نویسنده کتاب «گلستان يازدهم» ادامه داد: در فصل نخست، راوی زندگی خود را از روی تخت بیمارستان تعریف می‌کند و مخاطب ماجرای زندگی این خانم در یک سال و هشت ماه زندگی مشترک با همسر شهیدش را با بیان جزئیات تداعی می کند ودر فصل‌های بعدی خواننده این کتاب به شکل کلی تر با ماجراهای زندگی این خانم و همسرشان در طول جنگ آشنا می‌شود.

ضرابی زاده تصریح کرد: زهرا پناهی روا، دختر 18 ساله ای بود که دوست داشت در دوران جنگ نقشی در انقلاب و جنگ ایفا کند و دِین خود را به جنگ اَدا کند. اما آنچه این داستان و روایت زندگی او را جذاب کرده این است که برای نوشتن خاطرات این همسر شهید  سعی کردم از نقطه عطف زندگی او یعنی به دنیا آمدن پسر شهید چیت سازیان داستان را آغاز کنم.

وی ادامه داد: این کتاب توانست جایزه ادبی «اوراسیا» را از آن خود کند و شاید برای نخستین‌بار بود که یک کتاب دفاع مقدسی توانست جایزه بین المللی کسب کند. کتاب «گلستان یازدهم» تاکنون 40 مرتبه تجدید چاپ شده است و مزین به تقریظ رهبر معظم انقلاب است.

ضرابی زاده افزود: کتاب  «ساجی» آخرین کتابی است که در این پویش معرفی می کنم. این کتاب در سال 1397 منتشر شد و شرح خاطرات نسرین باقرزاده است. او با پسر عمومی خود بهمن باقری ازدواج کرد و با آغاز زندگی آنها جنگ هم شروع شد. و در طول جنگ و بمباران  آنجا در اهواز فرزند نوپا خود به نام ساجی که تنها 6 ماه داشت را از دست می دهند و فرزندانشان شهید می‌شود.

این پژوهشگر خاطرنشان کرد: اتفاق‌های زیادی در زندگی این زوج رخ می‌دهد و حوادث نفس گیری بیان می شود. شاید روایت‌های زیادی درباره جنگ و خرمشهر شنیده باشیم، ولی روایت‌های زنانه است دلسوختگی عمیقی دارند. کتاب «ساجی» برای من که در ابتدا یک مصاحبه کننده بودم و سپس نویسنده، خیلی جذاب و دوست داشتنی بود و به خاطر همین حدود یک ماه در خرمشهر و آبادان زندگی کردم تا توانستم  کتاب «ساجی» را تکمیل کنم.

پایان مطلب//


به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران انجام شد

اهدای بیش از 2000 منابع کتابی و غیر کتابی به کتابخانه های عمومی در مناطق مرزنشین استان ایلام


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۶ - ۱۰:۱۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۶ - ۱۰:۵۱:۵۲
اهدای بیش از 2000 منابع کتابی و غیر کتابی به کتابخانه های عمومی در مناطق مرزنشین استان ایلام
معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از اهدای بیش از 2000 جلد کتاب و منابع غیر کتابی همزمان با هفته دفاع مقدس به 51 کتابخانه عمومی مناطق مرزنشین کشور در استان ایلام خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فرناز محمدی معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اعلام این خبر افزود: این کتاب ها در موضوعات مختلف از جمله علوم دینی، ادبيات و رمان، علوم، تاريخ، جغرافيا، هنر، روانشناسی، علوم اجتماعی، پزشكی و غیره است.

وی ادامه داد: با توجه به اهمیت و ضرورت ترویج، تقویت و گسترش فرهنگ کتابخوانی در گروه سنی مختلف از جمله کودکان و نوجوانان این اهدایی انجام شده است و بخش قابل توجهی از کتاب های اهدایی به کتابخانه های عمومی این استان مرزی، مناسب برای مطالعه گروه سنی کودک و نوجوان است.

معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: این کتاب ها در 51 کتابخانه عمومی در سطح استان ایلام اهدا شد و توزیع این منابع در چارچوب سیاست ها و برنامه های سازمان اسناد و کتابخانه ملی در زمینه حمایت و تقویت کتابخانه های عمومی سراسر کشور و تسهیل دسترسی به کتاب و گسترش فرهنگ کتابخوانی درجامعه، صورت گرفت.

محمدی اظهار داشت کرد: ایجاد شور کتابخوانی در نقاط مختلف کشور از جمله مناطق کم برخوردار یکی از اهداف اداره کل فراهم آوری کتابخانه ملی است و در تازه‌ترین اقدام کتاب‌ها در زمینه های مختلف را جمع‌آوری و به کتابخانه‌های مناطق کم برخوردار ارسال کرده است.

معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطر نشان کرد: به منظور غنی بخشیدن به کتابخانه های مناطق کم برخوردار، ‌از هموطنان دعوت می شود کتاب های بدون استفاده و مازاد خود را به این سازمان اهدا کنند.


پیام تسلیت اشرف بروجردی در پی درگذشت آیت الله حسن زاده آملی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۶ - ۷:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۲۵:۲۹
پیام تسلیت اشرف بروجردی در پی درگذشت آیت الله حسن زاده آملی
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پیامی، درگذشت آیت الله حسن زاده آملی را تسلیت گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، متن این پیام به شرح ذیل است:

«به نام هستی بخش جهان »

« إِذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِي الْإِسْلَامِ ثُلْمَةٌ لَا يَسُدُّهَا شَيْءٌ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ »

 و اینک آیت حق حضرت آیت الله حسن زاده آملی از جمع دوستداران و خردورزان به جهانی دیگر شتافت .  و در زمانه غربت اهل خرد خسته از کج فهمی ها و بداندیشی ها حیاتی جاودانه را برگزید تا باورش را که در بیانش آمده و بر دل نشسته را بشنویم که می گوید : « دنيا شما را شکار نکند . همه می گویند خدا کو ؟ حسن گوید جز خدا کو ؟ اگر سر مویی باورم شود که پیشه ام در پیشگاه تو پذیرفته است چون سروی که از وزش صبا به چپ و راست می خمد ، چنان پای کوبی و دست افشانی کنم که سنگ و گل را از شورم بشورانم و کوه را از سازم برقصانم . الهی از تو شرمنده ام که بندگی نکردم و از خودم شرمنده ام که زندگی نکردم و از مردم شرمنده ام که اثر وجودی ام برای ایشان چه بود ؟ خوشا آن توانگری که درویش است . الهى آنکه تو را دوست دارد چگونه با خلقت مهربان نیست . الهی در بسته نیست ما دست و پا بسته ایم » .

 او اینک دستهایش را گشود تا معبودش را در آغوش گیرد و عطر وجودش را با جان و دل ببوید . و بدینسان آرامش و استقرار یابد و از خان رحمتش خوشه ها چیند . هنيئا له . اما برای این طرف چه زیان و خسرانی است نبودنش و خوشه چین نشدن از علم و معرفتش . الهی از آن دیدگاه معرفتی ما را بچشان تا به جایی رسیم که تبریک آفرینشت بجان نشیند و نشانی دیگر از حسن را جستجو گر باشیم . حسنی که حُسنِ وجودش کاشف رازهای اندکی از عظمت آفرینش بود و ما غافل از درک آن دردانه ای که در زمانه ما بدیل و نظیری ندارد و باید به انتظار نشست تا مادر گیتی همچو او را بزاید تا چراغ هدایتگری باشد برای اهل يقين و معرفت. به امید آنروز.

 

اشرف بروجردی

 


حبیب احمدزاده مطالعه خاطرات تاریخ شفاهی دفاع مقدس را توصیه کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۴ - ۱۱:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۴ - ۱۱:۵۹:۳۰
حبیب احمدزاده مطالعه خاطرات تاریخ شفاهی دفاع مقدس را توصیه کرد
حبیب احمدزاده نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس مطالعه کتاب های خاطرات جنگ تحمیلی را در پویش «کتابخوانی ملی» پیشنهاد کرد و گفت: مطالعه خاطرات اغراق نشده و مرور کوشش های انسانی در جنگ تحمیلی از موضوعات مورد علاقه من است و خواندن این دسته از کتاب ها را توصیه می کنم.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حبیب احمدزاده نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس با حضور در پویش «کتابخوانی ملی» گفت: ادبیات به 2 دسته رو به سقوط و رو به صعود تقسیم می شود که به اعتقاد من دسته اکثریت درام رو به سقوط است و مربوط به افرادی می شود که در مقابل جهانِ پر از چالش و کشمکش پیش از ورود و کسب تجربه خود را بازنده می پندارند.

وی ادامه داد: اما دسته دیگر از ادبیات مربوط به درام رو به صعود است که من طرفدار این نوع نگرش هستم، افراد در این نوع ادبیات، نقش اختیار را در زندگی واقعی خود پر رنگ می بینند، بر همین اساس من بیش از هرچیزی در پی مطالعه کتاب هایی با این سبک ادبیات هستم. به اعتقاد من مطالعه کتاب هایی در این سبک، انسان را با تجربیات قهرمان های واقعی مواجه می کند که می توانند با الگو قرار دادن آنها می توان بهتر زندگی کرد و این تجربیات را کامل تر و به درستی به نسل آینده منتقل کرد.

این پژوهشگر حوزه دفاع مقدس در ادامه گفت: مطالعه خاطرات اغراق نشده و مرور کوشش های انسانی در جنگ تحمیلی از موضوعات مورد علاقه من است و خواندن این دسته از کتاب ها را توصیه می کنم و من شخصا علاقه بسیاری به دانستن تجربیات از افراد در زمینه های مختلف دارم و مطالعه سفرنامه همواره برای من جذاب بوده است.

احمدزاده اظهار داشت: از دیگر کتاب هایی که مطالعه آن مرا متحول کرد، کتاب «شازده کوچولو» بود. این کتاب از دست رفتن پاکی نفس کودکانه را به انسان یادآوری می کند.

احمدزاده اضافه کرد: همچنین مطالعه کتاب هایی مانند «شنام»، «دا» و آثار نویسندگانی چون رضا امیرخانی، احمد دهقان و گلعلی بابایی را توصیه می کنم. این کتاب ها بسیار تاثیرگذار و آموزنده بوده است و دست کمی از رمان ندارند. ولی متاسفانه این کتاب ها آنگونه که شایسته است تبلیغ نشده اند و معتقدم اگر اطلاع رسانی خوبی روی این کتاب ها انجام می شد، حتما فیلم های خوب سینمایی از دل این داستان ها ساخته می شد.

وی افزود: به نظر من خواندن کتاب هایی در حوزه دفاع مقدس برای افراد با هرنوع تفکر و گرایشی لازم است. زیرا مطالعه آنها می تواند آنها را به باور هشت سال جنگ تحمیلی در تاریخ این سرزمین برساند و بدانند که این جنگ بر کشور اثرگذار بوده است. بر همین اساس باید از تجربه هایی که برای به دست آمدن آن خون داده شده است، در جهت ایجاد زندگی سالم برای خود و دیگران بهره برد و بازهم تاکید می کنم این تجربه ها، داده ها واطلاعات خوبی برای نوشتن رمان و ساختن فیلم های سینمایی هستند.

فیلمنامه نویس فیلم سینمایی «اتوبوس شب» تصریح کرد: هیچ گروهی در ادبیات جهان نیست که نیازمند به گروه دیگری نباشد به عبارت دیگر همه گروه ها در این حیطه با یکدیگر مرتبط بوده و تکامل بخش امور مربوط به ادبیات هستند؛ اما من معتقدم ادبیات جدید جهان از قرن نوزدهم و بیستم به بعد به خصوص از زمان ظهور تلویزیون تغییر کرده است.

وی افزود: ادبیات به ما یاد می داد که برای ایده ها و تفکرات باید کوشش کرد اما در مقابل سینما تصور و تخیل را از افراد می گیرد و تصورات انسان به آنچه که روی پرده سینما می آید، منتقل می شود.

احمدزاده گفت: در دنیای امروز، فضای مجازی فراتر از خیال را به افراد نشان می دهد و افراد هرچه تلاش کنند بازهم عقب تر از قهرمان روی تصویر هستند. به همین دلیل قهرمانی برای افراد در فضای مجازی قابل وصول تر است و به دلیل این قبیل استرس و دل مشغولی های فکری، قهرمانی در دنیای واقعی را تجربه نمی کنند. این در حالی است که در دنیای ادبیات رسیدن به قهرمانی قابل تصور و درک است. افراد در دنیای ادبیات می توانند مکث کنند اما در دنیای سینما به واسطه پشت سرهم آمدن همه وقایع و آیتم ها، اجازه فکر کردن از مخاطب گرفته می شود. به عبارت دیگر افراد مرعوب سینما می شوند.

این نویسنده خاطرنشان کرد: معتقدم نقش ادبیات در افراد در مقایسه با سینما بسیار سالم تر و موثر است و غوطه خوردن در دنیای ادبیات افراد را وادار می کند در دنیای واقعی زندگی کنند زیرا برای رسیدن به اهداف مورد پذیرش، انسان باید در دنیای واقعی حضور داشته باشد.


مرجع مجازی تلفنی برای پاسخ به نیازهای اطلاعاتی افراد با آسیب بینایی در کتابخانه ملی راه‌اندازی شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۴ - ۸:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۴ - ۹:۵:۱۸
مرجع مجازی تلفنی برای پاسخ به نیازهای اطلاعاتی افراد با آسیب بینایی در کتابخانه ملی راه‌اندازی شد
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به منظور رفع نیازهای اطلاعاتی افراد با آسیب بینایی و توانخواهان، مرجع مجازی تلفنی راه اندازی کرده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، به منظور رفع نیازهای اطلاعاتی افراد با آسیب بینایی و توان‌خواهان اداره کل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مرجع مجازی تلفنی را راه اندازی کرده است.

ایجاد امکانات و شرایط مناسب برای پر کردن خلاءهای پژوهشی افراد با آسیب بینایی و توانخواهان از رسالت های ذاتی سازمان اسناد و کتابخانه ملی است، از همین رو برای دسترسی و سهولت در جستجوی منابع کتابخانه و پایگاه‌های اطلاعاتی این قشر از افراد جامعه، کاربران می‌توانند از طریق شماره 81623223 با کتابداران کتابخانه ملی ایران تماس بگیرند.

افراد متقاضی برای دریافت پاسخ به پرسش‌های پژوهشی، جستجو و یافتن منابع مورد نیاز خود و همچنین امکان بهره مندی از مشاوره کارشناسان  در روزهای اداری می‌توانند از ساعت 10 تا 12 تماس برقرار کنند.

پایان خبر//


مطالعه آثار کمتر خوانده شده از شعرای کلاسیک ایران سنائی، عطار و بسطامی پیشنهاد یک ناشر


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۶/۳۱ - ۱۱:۲۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۶/۳۱ - ۱۱:۳۴:۹
مطالعه آثار کمتر خوانده شده از شعرای کلاسیک ایران سنائی، عطار و بسطامی پیشنهاد یک ناشر
مدیر انتشارات ثالث مطالعه ادبیات و اشعار کهن ایران از شاعرانی چون سنائی، عطار و بسطامی را توصیه کرد و گفت: کرونا فرصت خانه شینی اجباری فراهم کرد تا کتاب‌هایی را که برای مطالعه آنها برنامه ریزی کرده بودیم؛ بخوانیم و تجربه عرضه و تقاضا در حوزه کتاب در این ایام نشان از اشتیاق برای مطالعه بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، محمدعلی جعفریه مطبعه چی، مدیر نشر ثالث با حضور در یکصد و دهمین شماره از پویش کتابخوانی ملی گفت: دوران کرونا تجربه جدیدی برای بشر بود. در این ایام توانستیم خواسته‌های مطالعاتی که پس انداز کرده بودیم را به انجام برسانیم.

وی افزود: ضمن اینکه تصور بر این بود که در دوران کرونا نهضت کتابخوانی و صنعت نشر دچار افول شود، خوشبختانه اینگونه نبود و شاهد رشد کتابخوانی و استقبال مردم از تازه‌های نشر در این دوران بودیم.

جعفریه یادآور شد: همچنین این دوران برای ناشران و کتاب فروشان نیز تجربه جدیدی بود و توانستند کتاب‌های مورد تقاضا را به صورت آنلاین و یا با ارسال به خانه‌ها به دست مردم برسانند.

جعفریه افزود: پیشنهاد من در درجه نخست به عنوان یک کتابخوان و بعد یک ناشر، مطالعه ادبیات کهن ایران زمین است، موارد مطالعاتی مردم در حوزه ادبیات کلاسیک همواره سعدی و حافظ بوده است و از شعرایی چون سنائی، عطار نیشابوری و یا بسطامی کمتر کتاب خوانده اند و پیشنهاد می‌کنم اشعار شیرین این شعرا را نیز مطالعه کنند.

وی ادامه داد: یکی دیگر از حوزه‌های مطالعاتی تاریخ است. در این زمینه مطالعه کتاب سه جلدی «تاریخ ایران باستان» نوشته استاد پیرنیا و «تاریخ مغول» نوشته عباس اقبال آشتیانی از کتاب‌های مفید درحوزه تاریخ است که خواندن آنها را توصیه می‌کنم.

مدیر انتشارات ثالث گفت: مطالعه داستان و رمان‌های نسل جدید نویسنده از دیگر پیشنهادهای من است. در سال‌های اخیر رمان و مجموعه داستان‌های خوبی از نویسندگان ایرانی منتشر شده است که حجم اندکی دارند و مطالعه آنها راحت است و زمان کمی می‌برد.

جعفریه خاطرنشان کرد: پویش «کتابخوانی ملی» اقدام ارزنده ای از سوی کتابخانه ملی است و امیدوارم ادامه پیدا کند. در پایان می‌خواهم از کتاب‌هایی نام ببرم که مرا کتابخوان کردند. از همین رو مطالعه رمان «ژوزف بالسامو» و کتاب‌های «غرش طوفان»، «قبل از طوفان» نوشته الکساندر دوما و اثر ارزشمند «کلیدر» نوشته محمود دولت آبادی را در این پویش توصیه می‌کنم. زیرا با مطالعه این کتاب‌ها من کتابخوان شدم.

پایان مطلب//


رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مطرح کرد:

خاطره نویسی اُسرای جنگ از مهمترین منابع با موضوع دفاع مقدس در کتابخانه ملی موجود است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۶/۳۱ - ۹:۱۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۴:۴۸:۲۷
خاطره نویسی اُسرای جنگ از مهمترین منابع با موضوع دفاع مقدس در کتابخانه ملی موجود است
رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: خاطره نویسی اُسرای جنگ و انتشار آنها از مهمترین منابع موجود در کتابخانه ملی ایران است که همواره مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ایرج عنایتی زاده رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: خاطره نویسی اُسرای جنگ و انتشار آنها بخش قابل توجهی از منابع دفاع مقدس است که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. یادداشت های روزانه سید ناصر حسینی پور نمونه ای از این آثار است که مجموع این خاطرات در کتابی با عنوان «پایی که جا ماند» منتشر شده است.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: سید ناصر حسینی پور در 16 سالگی وارد جبهه جنگ شد و یادداشت های روزانه، مشاهدات و خاطرات خود از دوران اسارت را به رشته تحریر درآورده که این کتاب به زبان فرانسه ترجمه شده است و در کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود.

وی ادامه داد: همچنین بیش از 200 جلد کتاب با موضوع دفاع مقدس در تالار ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران موجود است  که اغلب این منابع به زبان انگلیسی است و دیگر منابع به زبان های فرانسه، آلمان، روس و ایتالیا موجود است.
 
عنایتی زاده افزود: مطالعات ایرانشناسی به دوره های قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تقسیم می شود و از سال 1357 به بعد با توجه به رخدادهای متعدد، ظهور و بروز تحولات سیاسی رویکرد ایرانشناسان و شرق شناسان در حوزه مطالعات ایرانشناسی در مقایسه با گذشته متفاوت شد.

وی ادامه داد: در این دوره مباحث مختلفی مورد توجه ایرانشناسان قرار گرفت که از جمله می توان به پیروزی انقلاب اسلامی ایران، تسخیر لانه جاسوسی امریکا و نیز هشت سال جنگ تحمیلی ایران و عراق اشاره کرد. البته با توجه به اینکه موضوع جنگ تحمیلی ایران و عراق در حوزه بین المللی جای می گرفت، مطالعات رشته هایی چون علوم سیاسی در آن دوره بیش از سایر رشته ها مورد توجه قرار گرفت. به همین دلیل بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، منابع و آثاری که در حوزه ایرانشناسی چاپ و منتشر شده معطوف به رشته های مرتبط با مطالعات علوم سیاسی است. 

عنایتی زاده افزود: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بر اساس رسالت ذاتی خود منابع مرتبط با دفاع مقدس را جمع آوری کرد و در اختیار پژوهشگران، اصحاب علم، دانش و فرهنگ قرار داده است. در گذشته بخشی از منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با موضوع دفاع مقدس به صورت دجیتال سازی شده در اختیار کتابخانه موزه دفاع مقدس قرار گرفت.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآورشد: منابع مربوط به حوزه دفاع مقدس به چند بخش تقسیم بندی می شود. بخشی از این منابع مربوط به آغاز جنگ تحمیلی است. بخش دیگر مربوط به دوران جنگ و بخشی به پایان جنگ تحمیلی برمی گردد. 

وی گفت: برخی از منابع موجود در تالار ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی توسط محققان در مراکز و آکادمی های مختلف سیاسی و یا مراکز مطالعاتی نظامی در خارج از کشور نوشته شده است و برخی دیگر در داخل کشور به چاپ رسیده است که می توان به خاطرات ٱسرا یا زندگینامه فرمانده های عملیات در جنگ اشاره کرد که این آثار به زبان های مختلف چاپ و منتشر شده اند.

عنایتی زاده خاطرنشان کرد: در این منابع به مباحث مختلفی چون مسائل سیاسی و حقوقی جنگ و بخشی به مسائل جنگ به لحاظ تاریخی و ریشه یابی علل جنگ اشاره شده است. بخش دیگری از این منابع، تحلیلی بر اوضاع منطقه در زمان جنگ و بخش دیگر مربوط به ارزیابی قوای نظامی کشورهای ایران و عراق می شود. ضمن اینکه در این آثار به مسائل حاشیه ای جنگ مانند استفاده از سلاح های شیمیایی عراق پرداخته شده است.


هم اندیشی فعالان زن با محوریت عملکرد چهارساله سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزارشد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۶/۳۰ - ۱۴:۲۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۳:۲۵:۵۷
هم اندیشی فعالان زن با محوریت عملکرد چهارساله سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزارشد
نشست هم اندیشی فعالان زن اجتماعی-سیاسی با محوریت عملکرد چهارساله اخیر مدیران سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزارشد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: آنچه مسلم است دستگاه ها و نهادهای مختلف نمی توانند عملکرد و فعالیت های خود را از گذشته منفک کنند و قاعدتا در طول سال ها فعالیت در دستگاه ها روالی طی می شود و این روال با تغییرات اساسی که منشا اثر هستند؛ همراه است.
وی ادامه داد: در دوران ریاست جمهوری آقای روحانی به اقتضای زمان و مطالبات عموم، تاکید بر استفاده از فناوری های نوآورانه در حوزه های کاری مختلف بود و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هم حسب اینکه سازمانی خدمات محور است تلاش کرد ارائه خدمات را براساس نیازهای جامعه و با رویکرد استفاده از فناوری های جدید ارائه دهد و من هم به عنوان رییس این سازمان در مدت چهار سال و نیم گذشته بر این مهم تاکید داشتم که خوشبختانه در این دوره مدیریتی تحولات ارزشمندی شکل گرفت که جملگی منشا اثر بودند.   
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: در گذشته اسناد بخشی از سازمان مدیریت و برنامه ریزی بود که در سال 81 با تصویب شورای عالی اداری تحت عنوان «سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» ادغام شد. این ادغام دلایل بسیاری داشت که یکی از مهمترین و کاربردی ترین دلایل هم سنخ بودن کتاب با سند و ضرورت اتصال این دو به یکدیگر بود که چنین همنشینی، پژوهش را برای محقق تسهیل می کرد.  
وی ادامه داد: بنابراین این مجموعه از دو بخش اسناد و کتابخانه تشکیل می شود و همه نهادها و دستگاه های دولتی موظف هستند که یک نسخه اسناد خود را به این سازمان منتقل کنند. ارائه این اسناد به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای بقای اسناد مهم و حیاتی است. همچنین مقرر شد یادمان های روسای جمهور به صورت یکپارچه در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قرار بگیرد. 
اشرف بروجردی در ادامه صحبت های خود با اشاره به نحوه خدمات رسانی در بخش اسناد گفت: من اعتقاد دارم اسناد متعلق به مردم است و باید این اسناد را در اختیار آنها قرار داد مگر اینکه سطح محرمانگی داشته باشد که در طبقه بندی اسناد مشخص است. اسناد در گذشته 60 روزه به دست پژوهشگران می رسید ولی این روند تسریع شد و در ادامه اسناد ظرف مدت زمان یک ماه ارائه می شد و اکنون این زمان به یک روز رسیده است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به ایجاد پنجره واحد نشر گفت: در حال حاضر 64 درصد از منابع کتابی در کتابخانه ملی ایران وجود دارد و بقیه کتاب ها در در سایر کتابخانه ها موجود است. در این دوره از مدیریت شبکه کتابخانه های کشور ایجاد شد و دسترسی به اطلاعات مربوط به بیش از 3290 کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی به صورت جستجوی یکپارچه فراهم شده است. در این شبکه حدود سه هزار کتابخانه فعال مانند مجموعه کتابخانه های دانشگاهی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مجموعه کتاب های دانشگاهی وزارت بهداشت و آموزش پزشکی، مجموعه کتاب های عمومی نهادهای کتابخانه های عمومی کشور در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجموعه کتاب های شهرداری تهران و مجموعه کتابخانه های بزرگ کشور چون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی و کتابخانه مرکز دانشگاه تهران و غیره تجمیع شده است. 
وی ادامه داد: در دوره مدیریت گذشته تمام کتاب های خطی فارسی زبان فهرست نویسی شد و ما در ادامه در گام دوم نسخ خطی عراق را در 22 مجلد استخراج کردیم و در گام سوم تمام کتاب های فارسی زبان موجود در دنیا را جمع آوری کردیم و در گام چهارم قصد داریم فهرست نسخ خطی مربوط به اسلام و شیعه اعم از فارسی، عربی و انگلیسی را به انجام برسانیم که مقدمات آن انجام شده است. 
بروجردی افزود: احداث بایگانی راکد یکی دیگر از فعالیت هایی بود که در این دوره به انجام رسید. به این معنا که فضای کافی برای نگهداری همه اسناد به خصوص اسناد مربوط به دستگاه ها وجود ندارد و قاعدتا باید فضایی خارج از شهر در نظر گرفته می شد تا اسناد را براساس قابلیت هایی که دارد مورد بهره برداری قرار دهیم و بقیه را در بایگانی راکد قرار دهیم. بر همین اساس با کمک آقای مقیمی استاندار وقت تهران در منطقه پردیس فضایی به منظور بایگانی های راکد در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قرار گرفت.
وی با اشاره به راه اندازی بنیاد حامیان نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در این دوره بنیادی را با عنوان بنیاد حامیان نسخ خطی راه اندازی کردیم و هریک از اعضای این بنیاد به عنوان سرمایه های اجتماعی می توانند افراد را برای انتقال اسناد و کتاب های خطی به این سازمان ترغیب و ترویج کنند. 
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: در بدو ورود به سازمان و در اولین جلسه شورای معاونان متوجه شدم که ساختمان آرشیو مجهز به اعلام و اطفای حریق نیست به همین دلیل از همان روز اول تامین این مهم را در دستور کار قرار دادیم و با وجود تحریم هایی که وجود داشت و با پیگیری های بسیار خوشبختانه ساختمان اسناد مجهز به اعلام و اطفای حریق شد.
وی درباره دانشنامه زنان توضیح داد: دانشنامه الکترونیک زنان در راستای ملی بودن سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با هدف امکان دستیابی پژوهشگران به منابع پراکنده چاپی موجود در باب مسائل و عناوین مرتبط با زنان در تالار تخصصی مطالعات زنان کتابخانه ملی تدوین می‌شود. این دانشنامه در بستر ویکی پدیا بارگذاری شده است البته استفاده از بستر ویکی‌پدیا بدین معنا نیست که مانند صفحات ویکی پدیا مطالب قابل ویرایش هر فردی و یا هر نویسنده ای بتواند مطلبی را بارگذاری کند. به همین سبب از ذکر نام ویکی برای عنوان دانشنامه خودداری شده و دانشنامه الکترونیکی جایگزین این عنوان شده است. هدف غائی هر دانشنامه اطلاع‌رسانی است. این دانشنامه نیز می کوشد اطلاعات مربوط به زنان را با اولویت زن در ایران بیان کرده و توضیح اجمالی در باب تمامی مسائل مرتبط با زنان شامل مفاهیم، نظریه ها، باورها، نام ها، آیین ها و غیره در اختیار پژوهشگران قرار دهد. مقاله‌های دانشنامه برای افراد یا مخاطب خاصی تدوین نمی‌شود و تلاش می‌شود تا اطلاعات پایه به مخاطبان آن داده شود و با منابع مناسب مخاطبان خاص آن به بستر معتبری از منابع رهنمون کند. 
در ادامه این جلسه معصومه ابتکار معاون پیشین امور زنان و خانواده رییس جمهور با قدردانی از اقدامات انجام شده در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در این جلسه گزارش های خوبی ارائه شد و فعالیت های به صورت تخصصی، حرفه ای انجام شده است که نشان از ایجاد تحولات بزرگی دراین سازمان است. تحولاتی که گاهی فراتر از وظایف سازمانی پیگیری و اجرایی شده که سنگ بنای خوبی پایه‌گذاری شده است.
وی ادامه داد: انکار مدیریت زنان امری ناممکن است و مدیریت کتابخانه ملی به عنوان کانونی برای متفکرین، اندیشمندان و صاحبنظران در دوره خانم بروجردی نمونه بارز یک مدیر موفق و توانمند بوده است.
ابتکار افزود: حضور زنان موفق و مدیر در مدیریت کشور باعث می‌شود امید برای دختران این سرزمین فراهم شود و از نگاه زنانه دریچه‌های امید در حوزه‌های علمی و اجتماعی برای آینده کشور متصور شود. براین اساس در معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری توانستیم زندگی نامه فیلم خانم بروجردی با عنوان «تجربه زیسته یک زن» را تهیه کنیم.
وی در ادامه به اقدامات انجام شده در تالار زنان کتابخانه ملی اشاره کرد و گفت: در این حوزه اقداماتی به صورت تخصصی براساس تفاهم نامه انتقال اسناد معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به کتابخانه ملی انجام شد و نیازمند هستیم که به بحث امور زنان تخصصی نگاه شود و اسناد مربوط به فعالیت در امور زنان در مکان امن نگهداری شود.
ابتکار ادامه داد: در حوزه زنان و اقداماتی که در این زمینه صورت می گیرد با تغییر دولتها اولویت های امور حوزه زنان نیز به صورت سلیقه ای دچار تغییر می شود و کتابخانه ملی وظیفه دارد در تلاطم‌های سیاسی حافظ اسناد باشد. زیرا کتابخانه ملی امانت‌دار میراث تاریخ این کشور است. خوشبختانه طی جلسه ای که با سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور داشتیم وی بر حفظ اسناد تاکید داشت. 
وی خاطرنشان کرد: 18 فیلم در زمینه منابع و مستندات زنان برجسته در دوران معاونت در امور زنان و خانواده رییس جمهور دولت دوازدهم تولید شده که به تالار زنان کتابخانه ملی سپرده می شود. ماموریت کتابخانه ملی ایران بسیار مهم است و تقاضا داریم تالار زنان کتابخانه ملی تقویت شود. 
در ادامه این نشست فاطمه راکعی نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی و فعال در امور زنان گفت: زنان مسئولیت ‍پذیر و با تعهد زنانه و مادرانه به کارهای بنیادین ساختارها توجه دارند و در همین راستا مدیریت اشرف بروجردی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران باعث افتخار جامعه زنان است.
این نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی افزود: بنابراین زنان در حوزه مدیریتی، شالوده‌ها را درست می‌کنند و فقط نمی‌روند یک گزارش کار تهیه کنند و این در تاریخ می‌ماند.
وی گفت: نشست‌های ارزشمندی در دوره مدیریت اشرف بروجردی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی به خصوص در حوزه کودکان برگزار شد و در میان این نشست ها، نشستی که با حضور فدراسيون بين‌المللی انجمن‌ها و مؤسسات كتابداری (ایفلا) در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد یک نشست خوب، تخصصی و تاثیرگذار بود.