رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به انتقادهای کارکنان پاسخ داد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۷ - ۱۵:۵۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۶:۱۹
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به انتقادهای کارکنان پاسخ داد
اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در انجام فعالیت های جمعی، در سازمان بزرگی چون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همواره انتقادهایی وجود داشته است و من هم همیشه پذیرای انتقادهای مطرح شده بوده ام و معتقدم انتقاد در جهت بهبود اوضاع امری نیکو است اما به شرطی که منصفانه باشد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به انتقادهای مطرح شده از سوی کارکنان پاسخ داد و گفت:‌ اگر بخواهیم فارغ از جهت گیری هایی که در نامه مستتر است، موضوع بررسی شود، اینگونه تصور می شود که در این دوره از مدیریت در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، هیچ اقدام ارزنده ای به انجام نرسیده است. در حالی که چنین نیست و به اعتقاد من این نوع برداشت از مجموع فعالیت های انجام شده بی انصافی در حق کارکنان تلاشگر سازمان و یک امر فاصله دار از واقعیت است. نمی توان ادعا کرد فعالیت های انجام شده به نفع سازمان نبوده و اگر با جزئیات درباره فعالیت های به انجام رسیده صحبت شود؛ متوجه خواهیم شد هریک از این اقدامات در جایگاه خود می توانند منشا یک تحول در سازمان باشند.

وی ادامه داد: برخی از کارمندان ما به خوبی به یاد می آورند که پیش از این دوره مدیریت، از جهت نوع قرارداد جایگاه اداری روشنی نداشتند و به آینده کاری خود در سازمان مطمئن نبودند. اما در حال حاضر در نوع قراردادها، تغییر وضعیت صورت گرفته و به وضعیت استخدامی، رسمی و آزمایشی تبدیل شده و به تدریج کارمندان در خصوص قراردادها تعیین تکلیف می شوند. نکته دیگر این است که در 15 سال گذشته در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سخنی از آزمون استخدامی نبوده ولی این ظرفیت در این دوره مدیریت محقق شده است. بنابراین آنچه به عنوان ظلم و اجحاف در حق افراد مطرح شد، خلاف واقع است. البته من سخن کارمندان را از این جهت که در زندگی تحت فشار هستند؛ می پذیرم. اما این موضوع تنها مربوط به کارمندان سازمان اسناد و کتابخانه ملی نمی شود و مشکلاتی از این دست به طور کلی در جامعه وجود دارد. زیرا شرایط اقتصادی نامناسب، نبود بودجه، محدودیت ها و دلایل مختلف که دولت همواره با آن دست و پنجه نرم کرده، بر هیچ یک از ما پوشیده نیست و تلاش این است که همه اقشار جامعه در شرایط بهتری قرار گیرند. بنابراین قبول دارم که فشار وجود دارد منتها واقعیت این است که سازمان هم یک ظرفیتی دارد.

بروجردی تاکید کرد: بیش از 85 درصد از اعتباری که به سازمان اختصاص داده شده، صرف پرسنل می شود و با این هزینه طبیعتا نمی توان فعالیت های گسترده ای انجام داد و خوب برای این موضوع هم تدبیری اندیشیدیم و با راه اندازی بنیاد حامیان اسناد و کتابخانه ملی و مذاکراتی که انجام دادیم توانستیم اعتباراتی را جذب کنیم تا به امور تخصصی و آنچه رسالت ذاتی سازمان است، دست یابیم. همچنین برای حفظ و نگهداری بهینه از داشته های و میراث ملی در بخش آرشیو دو طبقه قفسه بندی ریلی راه اندازی کردیم که عملیاتی کردن این پروژه هزینه بَر بوده است. ضمن اینکه از آغاز عمر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تا امروز بایگانی راکد وجود نداشت ولی در این دوره این مهم محقق شد و 9 هزار متر زمین برای تاسیس و ایجاد بایگانی راکد تامین شد و توانستیم طرح بایگانی راکد را به انجام برسانیم. بنابراین به ثمر رساندن اقداماتی از این دست قطعا هزینه بردار است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: سازمان نیاز به رشد دارد و باید در موقعیت بین المللی خود بدرخشد و در بین کتابخانه های ملی دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد که رسیدن به این مطلوب نیاز به اعتبار دارد. با در نظر گرفتن فعالیت های به ثمر رسیده، این مهم قابل تامل و تایید است که اقدامات صورت گرفته، درست بوده است. بنابراین این تصور که دارایی ها، امکانات و همه توان صرف پرسنل شود؛ نادرست است. زیرا به معنای نادیده گرفته شدن جایگاه اسناد و کتابخانه ملی در سطح ملی و بین المللی است. افرادی که این نامه را نوشتند یا از فعالیت های به انجام رسیده بی اطلاع بودند و  یا اگرهم اطلاع داشتند نخواستند این دانش و آگاهی به سطح جامعه تسری پیدا کند و در این میان سازمان متضرر می شود.

وی اظهار کرد: بنابراین اگر نگاه دقیق به انتقادهایی که از سوی کارکنان مطرح شده بیاندازیم، متوجه خواهیم شد بیشتر از روی بی اطلاعی و نا آگاهی نسبت به اقدامات صورت گرفته در سازمان نشات می گیرد. اگر همکاران فکر می کنند نسبت به شرایط موجود باید تغییر وضعیتی برای آنها فراهم شود، باید بگویم که من و جمع مدیران سازمان همه تلاش خود را انجام داده ایم تا شرایط رفاهی بهتری برای کارکنان فراهم شود. به عنوان مثال بیمه تکمیلی که برای دوستان در نظر گرفته شد، سپاس همکاران در کل سازمان را به همراه داشت و سئوال من این است که این نوع خدمات درحوزه بیمه تکمیلی در دوره کدامیک از مدیران وجود داشته است؟ واقعیت این است که در بحث بیمه ما نیازهای آینده مجموعه از جمله بیمه تکمیلی و بیمه عمر را درنظر گرفته ایم و از سوی دیگر در بحث حقوق دریافتی، 50 درصد افزایش حقوق در تمامی سطوح کارمندی و خدماتی داشته ایم و اگر منصفانه عملکرد سازمان در همه بخش ها مورد ارزیابی قرار گیرد، باید این نکات را هم بازگو کنند.

اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در انجام فعالیت های جمعی در سازمان بزرگی چون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همواره انتقادهایی وجود داشته است و من هم همیشه پذیرای انتقادهای مطرح شده بوده ام و معتقدم انتقاد در جهت بهبود اوضاع امری نیکو است اما به شرطی که منصفانه باشد. به شکل مصداقی به شبکه داخلی سازمان (اینترانت) اشاره می کنم. در کدام دوره مدیریت کارکنان اینچنین به صراحت نقطه نظرها و انتقادات های خود را مطرح می کردند؟ اما در این دوره این ظرفیت برای پرسنل ایجاد شد و به راحتی می توانند همه نکات را مطرح کنند.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: اگر بخواهیم در جامعه جهانی زندگی کنیم باید رویه، روش ها را تغییر داد و با استفاده از امکانات به روز، مانند بهره گیری از تکنولوژی نیازهای سازمان را تامین کنیم. به عنوان مثال شرایط و امکاناتی فراهم شود که به سمت دیجیتال شدن منابع حرکت کنیم تا بی نیاز از منابع به شکل فیزیکی شویم و به این ترتیب بهترین استفاده از فضای مجازی را داشته باشیم.

بروجردی گفت: اگر موضوع عدم توانایی و قابلیت مدیران مطرح شده است، باید به این نکته اشاره کنم که در انتخاب مدیران همواره بحث جوانگرایی مطرح بوده است. زیرا جوانان آینده سازان این سرزمین هستند و باید به آنها میدان داد تا رشد کنند. به عنوان مثال در 12 استان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هیچ مدیر بانویی حضور نداشت و اکنون برای چهار مدیر زن در استان ها حکم خورده است و اتفاقا یکی از مدیران زن استانی در جشنواره شهید رجایی به عنوان مدیر نمونه برگزیده شد. خب چرا نباید میدان به جوانان تازه نفس در عرصه مدیریت داد. بنابراین اگر نقدی وجود دارد باید همه جوانب و البته جانب انصاف رعایت شود. البته این بی انصافی از بی اطلاعی و ناآگاهی نشات می گیرد و این ناآگاهی آزار دهنده است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: بنده برای نخستین بار نیست که مسئولیت سازمانی دارم. پیش از این به مدت چهار سال معاون وزیر بوده ام و چهار سال به عنوان مدیر کل در وزارت کشور خدمت کرده ام با این اوصاف مگر می شود که ندانم که چه کار می خواهم انجام دهم؟ برای من توجه به ایمن سازی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مهم بوده است. اوایل حضور در سازمان متوجه شدم که ساختنمان اسناد و کتابخانه مجهز به دستگاه اعلام و اطفای حریق نیستند و خب این موضوع مهمی بود که در اولویت قرار گرفت و در گام نخست تمرکز اعتبارات بر انجام این کار مهم و حیاتی قرار گرفت تا داشته ها و میراث ملی در امان بماند.

وی ادامه داد: از مسائل مطرح شده، فعالیت های استارتاپی و ساختمان اختصاص داده شده به آن بود. در توضیح این مطلب باید بگویم که اعتبار احیا و بازسازی این ساختمای از محل اعتبارات سازمان نبود. بلکه اعتبار مالی آن را معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تامین کرد و سازمان اسناد و کتابخانه ایران حتی یک ریال از اعتبارات خود هزینه نکرد. فعالیت استارتاپی به این منظور آغاز شد که در آینده با استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی مانند هوش مصنوعی بتوان فعالیت های روزآمدی را انجام داد. ضمن اینکه زمینه کار و فعالیت را برای جوانان علاقمند به این حوزه نیز فراهم شده است.

بروجردی تصریح کرد: از دیگر مباحث مطرح شده این بود که سازمان اسناد و کتابخانه ملی فعالیت سیاسی می کند. بنده کاملا این موضوع را تکذیب می کنم. از ابتدا به این نکته توجه داشتم که کار سیاسی را درون سازمان نیاورم. بنابراین برخلاف ادعای مطرح شده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هرگز محملی برای فعالیت های سیاسی نبوده است. درباره اشاره ای که به دعوت از زنان اصلاح طلب شد باید متذکر که ما از مدیران زن در دوران ریاست جمهوری آقای روحانی دعوت کردیم و عملکرد سازمان را شریح دادیم. ضمن اینکه به طور مشخص نام برخی از بانوان ذکر شده بود که اصلا در آن جلسه حضور نداشتند. بنابراین انصاف نیست که بدون اطلاع مطلبی منتشر شود -البته بنده حق شکایت را بر خود قائل می دانم- و این نا آگاهی از حیطه اخلاق خبرنگاری به دور است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاظر نشان کرد: درباره ادعای بیان شده مبنی بر 24 میلیارد درآمد اوراق امحایی سازمان باید بگویم که اشاره نشده که این عدد به ریال است یا به تومان که البته در اصل ماجرا فرقی نمی کند. چون اگر منظور 24 میلیارد تومان است باید بگویم کل درآمد اوراق امحایی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سال گذشته 19 میلیارد تومان بوده است. نکته دیگر اینکه وقتی درآمدزایی برای سازمان وجود داشته باشد اجازه خرج کردن آن وجود ندارد و باید به خزانه رود و در نهایت به تناسب زمان و نیاز در اختیار سازمان قرار می دهد. نکته دیگر این است که سازمان بازرسی کل کشور نمایندگانی در سازمان دارد که در همه مناقصه و مزایده ها حضور دارند و اگر موردی بود حتما مطرح می کردند.

وی در پایان گفت: بحثی که مطرح شده بود تعداد پرسنل حوزه ریاست بود که گفته شده بود این حوزه از فعالیت سازمان 70 نفر پرسنل دارد، این موضوع کذب است چون زمانی که من آمدم تنها 5 نفر را با خود آوردم و تعداد کارکنان این بخش براساس این مستندات موجود است و به این عدد نمی رسد. ضمن اینکه هیچ یک از آنها جایگاه مدیریتی ندارند و به عنوان کارشناس به فعالیت هستند.


معاون توسعه مدیریت کتابخانه ملی ایران مطرح کرد؛

خبری شدن یک مساله خانوادگی با گزارشی آمیخته با دروغ و اهداف خاص جای تاسف دارد/ تلاش ما حل چالش‌هایی بود که بر دوش منابع انسانی قرار گرفته بود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۷ - ۱۴:۵۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۶:۳۵
خبری شدن یک مساله خانوادگی با گزارشی آمیخته با دروغ و اهداف خاص جای تاسف دارد/ تلاش ما حل چالش‌هایی بود که بر دوش منابع انسانی قرار گرفته بود
معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران توضیح داد: تجریه موفق نظام مدیریت عملکرد در نشریه سازمان اداری و استخدامی منتشر شد و امروز بسیاری از دستگاه‌های مختلف دولتی از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان یک الگو در حوزه مدیریت عملکرد کارکنان خودشان الگوبرداری می‌کنند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به نقل از خبرگزاری ایلنا، مظفر پاسدار شیرازی درباره فعالیت‌های حوزه منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: خوشبختانه در حوزه منابع انسانی می‌توانم ادعا کنم تحولات بسیار خوبی در حوزه منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رخ داده است که بسیاری از این تحولات برای نخستین بار در این سازمان محقق شده و برخی نیز حتی برای نخستین بار در کشور بوده است، تجریه موفق نظام مدیریت عملکرد در نشریه سازمان اداری و استخدامی منتشر شد و امروز بسیاری از دستگاه‌های مختلف دولتی از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان یک الگو در حوزه مدیریت عملکرد کارکنان خودشان الگوبرداری می‌کنند. 

پاسدار شیرازی اضافه کرد: اقدام دیگر، برگزاری کانون‌های ارزیابی شایستگی مدیران برای نخستین بار در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بود، این سازمان در راستای ایجاد فرصت مساوی برای همکاری و ایجاد بستری برای توسعه فردی افراد مستعد و برقراری روند شایسته سالاری در انتصاب مدیران از ظرفیت کانون‌های ارزیابی صلاحیت مدیران برای مدیریت میراث مستند ایرانیان بهره برد. 

وی درباره مدیریت فرایندهای اداری و استخدامی سازمان ادامه داد: پس از گذشت ۱۵ سال موفق شدیم همه فرآیندهای اداری سازمان را طبق مقررات به تایید سازمان اداری و استخدامی کشور برسانیم و در نهایت مجوز آموزن استخدامی را برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از سازمان اداری و استخدامی کشور اخذ کنیم. امید است در هفته‌های آتی دفترچه ثبت نام این آزمون منتشر شود. 

پاسدار شیرازی گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این دوره مدیریتی مفتخر است که عملکردی متفاوت از مدیریت‌های دو دهه اخیر در استخدام نیرو داشته به طوری که علاوه بر اینکه نیرویی اضافه نکرده، بلکه از تعداد پرسنل کاسته است و چیزی نزدیک به ۱۵۰ نیرو طی چهارسال گذشته از سازمان خارج شدند در حالی که حجم، تعداد و تنوع خدمات سازمان بویژه در حوزه دیجیتال نیز افزایش داشته است و این یعنی افزایش بهره‌وری سازمانی و چابک‌سازی سازمانی که در طول دو دهه گذشته سازمان کم سابقه بوده است. گواه این کاهش نیروی انسانی تاییدیه سازمان اداری استخدامی کشور برای برگزاری آزمون جذب است که مجوز جذب ۵۷ نفر اخذ شده است. 

وی در پاسخ به نتایج پیاده‌سازی این فعالیت‌ها یادآور شد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه جشنواره شهید رجایی و نیز کنفرانس بین المللی استاندارد ۳۴۰۰۰ دانشگاه تهران (کنفرانس تخصصی مدیریت منابع انسانی) طی ۳ سال گذشته در حوزه منابع انسانی شرکت کرده است و توانست امتیازات خوبی را کسب کند. در سه سال گذشته در حوزه استاندارد ۳۴۰۰۰ گام به گام جایگاه سازمان را در مدیریت فرآیندهای منابع انسانی ارتقا دادیم و توانستیم رتبه این نهاد را در بین دستگاه‌های دولتی و غیردولتی بهبود ببخشیم. 

به گفته معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛ در این حوزه با توجه به بحث شایسته‌سالاری در انتخاب مدیران تلاش شد از فرایندهای انتخاب عادلانه‌تری در میان مدیران پایه و مدیران میانی استفاده شود و این امر برای نخستین بار در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محقق شد. 

وی گفت: برای نخستین بار آیین نامه پرسنلی مختص سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تهیه شد و به تصویب هیات امنا رسید. آیین نامه پیشین این سازمان آیین نامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود. همچنین کتابچه شرح مشاغل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای نخستین بار تدوین شد. همه این پروژه‌ها در حوزه منابع انسانی در طول این چهار سال رخ داده است. 

وی گفت: نکته حائز اهمیت این است که تقریبا ۱۳ مدل قرارداد پرسنلی در این سازمان برقرار بود که یک فضای تبعیض‌آمیزی را در سالیان گذشته بین پرسنل ایجاد کرده بود بطوریکه یک فرد با سابقه، مدرک تحصیل و شغل یکسان مستقر در یک اتاق، با دو نوع قرار داد متفاوت دریافتی تا اختلاف ۱۰۰ درصد داشتند این محصول جذب خارج از آزمون سازمان در ۱۵ سال گذشته بوده که عمدتا ورودی‌های سازمان به صورت قراردادی جذب می‌شده‌اند. این در حالی بود که سیاستهای اداری و استخدامی دولت نیز تمایلی برای تبدیل وضع قراردادهای این همکاران نداشت. 

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: مجموعه‌ای که در سال ۹۶ برعهده مدیریت جدید گذاشته شد یکسری چالش‌های جدی را در حوزه منابع انسانی داشت و در این راستا پروژه‌ها و برنامه‌های مختلفی را پیاده‌سازی کرد و تا آنجایی که قوانین و مقررات اجازه می‌داد اقدام به افزایش حقوق پرسنل کرد، این همه تلاشی بود تا در حوزه منابع انسانی چالش‌های پیشین مرتفع شود. 

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره اعتراض کارکنان در روز شنبه اشاره کرد: در روز شنبه ۲۴ مهرماه گفتگویی توسط برخی از پرسنلی که سوال و انتقاد داشتند در حاشیه نشست مدیران استانی اتفاق افتاد، اما خبری شدن یک مساله درون خانوادگی آن هم با گزارشی آمیخته با دروغ که با یک سری اهداف خاص آن را منعکس کردند جای تاسف دارد. 

پاسدار شیرازی افزود: البته فشارهای اقتصادی که برآمده از تحریم‌ها بر جامعه طی سالهای گذشته حکم فرما است و نیز افزایش هزینه زندگی متاثر از شرایط رکود تورمی حتی در برابر افزایش حقوق شاید در بسیاری مواقع پاسخگوی قدرت خرید همکاران عزیز این سازمان و حتی دیگر دستگاه‌های دولتی و غیره نبوده است. متاسفانه نارضایتی از پایین بودن قدرت خرید شامل حال بخش کثیری از مردم جامعه است. 

وی در باب طرح بحث ناپدید شدن ۲۴ میلیارد درآمد اوراق امحایی ادامه داد: مطرح کردن دروغ شاخدار ناپدید شدن ۲۴ میلیارد تومان درآمد اوراق امحایی در شرایطی که کل درآمد این بخش در سال گذشته به ۱۵ میلیارد نمی‌رسد چگونه می‌تواند محقق شود. نکته اینجاست که در شرایط بد اقتصادی و بودجه‌ای دولت که کم شدن ذره‌ای از بودجه امکان پرداخت هزینه‌های اجتناب ناپذیر (حقوق، هزینه‌ای آب و انرژی و…) را با مشکل روبرو می‌کند این «ناپدید شدن» را منطقا زیر سوال می‌برد. نکته دیگر «ناپدید شدن» ۲۴ میلیارد از بودجه ۱۵۷ میلیاردی سال گذشته سازمان که در تخصیص به ۱۵۲ میلیارد تقلیل یافته (یعنی چیزی بالغ بر ۱۶ درصد بودجه) آن هم در شرایطی که بیش از ۹۰ درصد آن فقط صرف حقوق و مزایا می‌شود امکان ناپذیر است. نکته دیگر آنکه در شرایط که امروزه تمام ورودی‌ها و خروجی‌های مالی یک دستگاه دولتی در چند سال گذشته به صورت متمرکز در حساب خزانه کل کشور است و تمام دستگاهای نظارتی نیز بر آن اشراف دارند و تغییرات اساسی‌ای که تخصیص سازمان برنامه و بودجه کشور را ماهانه کرده و پرداخت خزانه را هم به یک مرحله جدید کنترل و نظارت تبدیل کرده است «ناپدید شدن» ۱۶ درصد بودجه سازمان نشدنی است. 

پاسدار شیرازی ادامه داد: اگر اجازه دهید من از این مصاحبه شما حسن استفاده کنم و از رسانه و خبرگزاری‌های محترم به جای انعکاس اینگونه اخبار دعوت به حضور در سازمان داشته باشم که حجم گسترده فعالیت‌ها در تقویت سرویس دهی به جامعه پژوهشی کشور و خدمات جدید و خدمات دیجیتالی که در حوزه سامانه سنا، سامانه ایران ژورنال، سامانه حافظه ملی ایرانیان، شبکه کتابخانه‌های کشور، شبکه اسناد کشور، فهرستگان نسخ خطی، بانک نشریات کشور، پنجره واحد نشر، مرکز نوآوری، فعالیت‌هایی که در ذیل آن در حوزه فناوری و نوآوری برای نخستین بار در کشور و بعضا زبان فارسی رخ داد و خدمات مطلوب در حوزه اسناد فیزیکی و کاهش سرعت ارائه خدمت در حوزه این اسناد به پژوهشگران ارائه شده است و سایر خدماتی که در این عرصه ایجاد شده را منعکس می‌کردند تا جامعه بتواند از این خدمات سازمان مطلع و بهره‌مند شود.

منبع:  خبرگزاری ایلنا 


ماهیت و کارایی فعالیت «شابكا» در کتابخانه ملی شرح داده شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۷ - ۱۱:۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۶:۵۸
ماهیت و کارایی فعالیت «شابكا» در کتابخانه ملی شرح داده شد
مدیرکل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در تشریح فرایند و مزایای فعالیت «شابكا» در کتابخانه ملی گفت: امكان به روزرساني اطلاعات کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی در حداقل زمان ممكن و در نهایت امكان انتشار بانک اطلاعاتي در قالب لوح فشرده برای استفاده افراد يا مراكزی كه دسترسی به اينترنت ندارند یکی از فوايد و مزايای ثبت اطلاعات كتابخانه‌ها (دارای شابكا) است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، طاهره یعقوب پور نرگسی مدیرکل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در تشریح فعالیت و ماهیت شابكا گفت: شناسگر استاندارد بین‌المللی کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی را در ایران با نام «شابكا» (شناسگر استاندارد بين‌المللي كتابخانه‌هاي ايران) می‌نامند،  این شناسگر كد دوازده نویسه‌ای  منحصربه‌فردي است  كه به هرکتابخانه یا مرکز اطلاع‌رساني تخصيص داده می‌شود. 
وی ادامه داد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ايران از سال 1384 عهده‌دار ثبت شناسگر استاندارد بين‌المللي كتابخانه‌ها در ايران است و طبق استاندارد بين‌المللي ايزو 15511 (مصوب 1.12.2003 ) می‌تواند شناسگرهای معتبر بين‌المللی را برای كتابخانه‌های ايران تعيين كند. این وظیفه طبق ساختار سازمانی تعریف‌شده به واحد «شابکا» زیر نظر اداره کل پردازش و سازماندهی واگذار شده است.
یعقوب پور گفت: در سال 1394 با پیگیری‌های اداره کل پردازش و سازماندهی و حمایت ریاست وقت سازمان؛ اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور وقت طی بخشنامه‌ای سازمان‌های تحت پوشش وزارتخانه‌های دولت جمهوری اسلامی ایران را ملزم به اخذ شابکا و روزآمدی اطلاعات کتابخانه‌ها کرد و این امر  به روزرسانی بانک کتابخانه‌های ایران را موجب شد.
مدیرکل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ادامه داد: همچنین اداره کل پردازش و سازماندهی با تهیه بروشور و برگزاری کارگاه‌های آشنایی با شابکا، در شناساندن شابکا گام‌های موثری برداشت. همچنین در سال 1400 شبکه کتابخانه‌های ایران در وب‌سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ایجاد شد و شرط لازم کتابخانه‌ها برای پیوستن به این شبکه، داشتن شابکا است از این رو امکان درخواست شابکا در این سامانه پدیدآمده است.
یعقوب پور درباره چگونگی درخواست شابکا توضیح داد: درخواست تخصیص شابکا از نشانیhttps://libs.nlai.ir/libraries/search  امکان‌پذیر است و کتابخانه‌ها با مراجعه به این نشانی و تکمیل فرم درخواست می‌توانند درخواست شابکا کنند.
وی افزود: پیش از این درخواست‌های شابکا از نشانی http://isil.nlai.ir/dataentry.aspx یا به صورت حضوری، فاکس  و پستی ارسال می‌شد. در حال حاضر نشانی مذکور به نشانی جدید https://libs.nlai.ir/libraries/search  پیوند داده شده است و با مراجعه به هر یک از درگاه‌های شابکا در میز خدمت و سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دسترسی به فرم درخواست شابکا به وجود آمده است.
یعقوب پور ادامه داد: هر کتابخانه با ارسال درخواست خود کد رهگیری دریافت می‌کند.  واحد شابکا پس از بررسی و ویرایش فرم درخواست و تاییدآن، با توجه به نوع کتابخانه و محل آن طبق استاندارد به کتابخانه درخواست‌کننده شابکا تخصیص می‌دهد و شابکای تخصیص داده‌ شده را به پروفایل  کتابخانه یا مرکز درخواست‌کننده ارسال می‌کند. به این ترتیب نام کتابخانه و اطلاعات آن در بانک کتابخانه‌های ایران قرار می‌گیرد و اطلاعات این کتابخانه‌ها در شبکه ISIL به نشانی https://english.slks.dk/libraries/library-standards/isil/) نیز قابل مشاهده است.
وی تصریح کرد: همچنین کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی در صورت لزوم می‌توانند اقدام به ویرایش یا اصلاح اطلاعات کتابخانه خود کنند. همچنین امکان ارسال درخواست شابکا یا ویرایش اطلاعات کتابخانه‌ها به صورت حضوری ، فاکس و  پستی نیز وجود دارد.
یعقوب پور گفت: همچنین با تلاش‌های همکاران اداره کل زیرساخت و پشتیبانی فناوری اطلاعات تخصیص شابکا که پیش از آن با محاسبات سنتی انجام می‌شد به صورت خودکار درآمد. همچنین بررسی و تایید درخواست‌های شابکا همچنان به قوت خود باقی است  و فقط پس از تایید درخواست، تخصیص شابکا امکان‌پذیر خواهد بود.
وی درباره موارد استفاده شابكا گفت: ارتباط با ناشران و كارگزاران در سطح ملي و بين المللي؛ امانت مدارك و تبادل اطلاعات بين‌كتابخانه‌اي در سطح ملي و بين‌المللي؛ تهيه فهرستگان‌هاي ملي و بين‌المللي؛ اشتراك منابع كتابخانه‌اي و شناسايي منحصر به فرد کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع رسانی در شبكه جهانيISIL از مزایای استفاده از شابکا است.
یعقوب پ‍ور درباره فوايد و مزاياي ثبت اطلاعات كتابخانه‌ها (داراي شابكا) در بانك اطلاعات كتابخانه‌هاي ايران افزود: ایجاد بانك اطلاعات جامعي از كتابخانه‌هاي دانشگاهي، كتابخانه‌هاي اختصاصي، كتابخانه‌هاي پژوهشي و تخصصي، كتابخانه‌هاي عمومي، كتابخانه‌هاي آموزشگاهي، كتابخانه‌هاي مساجد و اماكن مذهبي و كتابخانه‌هاي كودكان و دسترسی به اطلاعات کامل كتابخانه‌ها از طريق وب‌سايت سازمان می‌توان اشاره کرد.
وی گفت: راهنمايي اساتيد، پژوهشگران، محققين و دانشجويان براي يافتن كتابخانه مورد نظر و انجام امور پژوهشي؛ به همراه امكان به روزرساني اطلاعات کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی در حداقل زمان ممكن و در نهایت امكان انتشار بانك اطلاعاتي در قالب لوح فشرده براي استفاده افراد يا مراكزي كه دسترسي به اينترنت ندارند از فوايد و مزاياي ثبت اطلاعات كتابخانه‌ها (داراي شابكا) است.
یعقوب پ‍ور در زمینه چگونگی ارتباط برای درخواست تخصیص شابکا یا ویرایش اطلاعات)؛ آدرس https://libs.nlai.ir/libraries/search را معرفی کرد.

پایان مطلب//


سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران کتاب «تدبیر ماندگار مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی » را منتشر کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۶ - ۹:۲۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۷:۱۹
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران کتاب «تدبیر ماندگار مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی » را منتشر کرد
کتاب «تدبیر ماندگار مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی» با موضوع مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی توسط پیمانه صالحی مصاحبه، تدوین و پژوهش شده و انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران این کتاب را منتشر کرده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب « تدبیر ماندگار مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی» مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی است که توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران- معاونت پژوهش و منابع دیجیتال- چاپ و روانه بازار نشر شده است.
این کتاب در پنج فصل و سه پیوست تنظیم شده است. در فصل اول خانواده و تحصیلات حسین خطیبی مطرح شده است؛ در این فصل مشخصات فردی و خانوادگی، تحصیلات ابتدایی، متوسطه و دانشگاهی و آشنایی با پروین اعتصامی در کتابخانه دانشسرای عالی شرح شده است؛ در فصل دوم کتاب «تدبیر ماندگار» به کتابخانه دانشکده حقوق و لغت‌نامه پرداخته شده است، در این فصل بخشی از تاریخچه کتابخانه دانشکده حقوق دانشگاه تهران، فرهنگستان ایران، موسسه وعظ و خطابه، روزنامه رسمی، چاپ لغت‌نامه دهخدا و اطلاعاتی از ملک الشعرای بهار منتشر شده است.
پیشینه صلیب سرخ و تشکیلات شیر و خورشید سرخ در فصل سوم مطرح شده است، در این بخش اطلاعات بسیار ارزشمندی در زمینه همکاری ایران با نهادهای بین‌المللی و نحوه شکل‌گیری، تاسیس، مدیریت و تامین هزینه‌های مالی دفاتر صلیب سرخ و  هلال احمر و همچنین جمعیت شیروخورشید در ایران آمده است؛ فصل چهارم این کتاب، بیمارستان‌ها و مراکز مربوطه را مورد بحث قرار داده است. توسعه و تجهیز مراکز بهداشتی و درمانی به ‌ویژه بیمارستان‌های تخصصی، تأسیس مدرسه پرستاری، کشتی بیمارستانی، کمک‌رسانی در جنگ اعراب و اسرائیل از مباحث غنی و جذاب این فصل است.
اما در فصل پنج کتاب «تدبیر ماندگار مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی» موضوع سازمان خدمات اجتماعی و مجلس شورای ملی، فعالیت‌های سیاسی و حزبی، لایحه کاپیتولاسیون از سایر مباحث متنوع و جذاب این فصل است. 
همچنین در پیوست ‌اول اطلاعات کتابشناختی آثار مصاحبه‌شونده در دو بخش کتاب‌ها و مقاله‌ها تنظیم شده است. در پیوست دوم تصاویر اسناد و مدارک و در پیوست سوم تعدادی عکس، از کودکی تا آخرین لحظات عمر مصاحبه‌شونده منتشر شده است. 
کتاب « تدبیر ماندگار مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی» مصاحبه با دکتر حسین خطیبی با بهره‌مندی از روش پژوهشیِ تاریخ شفاهی است. پیمانه صالحی مولف این کتاب در بخشی از مقدمه این اثر چنین آورده است: «پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سازمان ها، موسسات و افراد بسیاری به گردآوری و تدوین تاریخ معاصر ایران به روش های مختلف پژوهشی اقدام کردند. عده ای با مراجعه به اسناد و کتاب ها، به تاریخ نگاری پرداختند و گروهی نیز به مقوله تاریخ شفاهی توجه نشان دادند و مصاحبه با شخصیت های منشا اثر در دوران معاصر را دستور کار خود قرار دادند. در این میان، سازمان اسناد ملی ایران(سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران)، با تاسیس اداره آرشیو شفاهی در سال 1371 این فعالیت را آغاز کرد. طی سال های اخیر مصاحبه های متعددی با شخصیت های علمی، سیاسی، فرهنگی و هنری معاصر صورت گرفته است که مصاحبه با ادیبان، نویسندگان، شاعران و استادان دانشگاه از آن جمله است.»
لازم به توضیح است کتاب «تدبیر ماندگار مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی» ( مصاحبه تاریخ شفاهی با دکتر حسین خطیبی) اثری است که مصاحبه، تدوین و پژوهش آن را پیمانه صالحی عهده دار بوده و در276صفحه چاپ و روانه بازار نشر شده است. علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به فروشگاه مجازی سازمان به آدرس: (http://bookshop.nlai.ir) مراجعه کنند.

‍پایان خبر/


رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با مدیران استانی دیدار کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۵ - ۱۱:۱۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۷:۵۰
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با مدیران استانی دیدار کرد
اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با مدیران استانی این سازمان دیدار و گفتگو کرد و با تاکید بر حفظ داشته های فرهنگی این سرزمین در نقاط مختلف کشور گفت: برای حفاظت از میراث ماندگار این سرزمین اقدامات ارزنده ای توسط مراکز استانی این سازمان به انجام رسیده و برپایی نشست هایی از این دست کمک می کند تا ساز و کار مناسبی برای انتقال تجربیات به مدیران آینده ارائه شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در دیدار با مدیران در مراکز استان این سازمان گفت: پیش از بحران کرونا نشست های فصلی با مدیران در مراکز استان ها برگزار می شد اما همه گیری این ویروس مانع از برگزاری متوالی این نشست ها شد.    
وی ادامه داد: ارائه گزارش عملکرد مدیران در مراکز استان ها باعث تبادل نظر، انتقال تجربه به یکدیگر و مدیران آینده این سازمان می شود. زیرا با جمع بندی مجموع فعالیت های انجام شده می توان نتایج مطلوبی را برای ارائه ساز و کارهای مناسب به مدیران آینده ایجاد کرد. 
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: برای حفاظت از میراث ماندگار این سرزمین و همچنین حفظ علم دانش و علم اطلاعات اقدامات ارزنده ای برای ثبت این میراث به اشکال مختلف، توسط مدیران استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در نقاط مختلف کشور به انجام رسید.
وی یادآور شد: از جمله فعالیت ها و اقدامات ارزنده ای که در مراکز استان ها به انجام رسید می توان به جلب حمایت های استانی و معرفی این سازمان به دانشمندان، اصحاب علم، پژوهش و دانشجویان اشاره کرد. به اعتقاد من در مراکز استان ها افرادی که ردپای حضور آنها در شکل گیری فرهنگ و باورها ملموس بوده، شناسایی شدند و به عنوان میراث در این سازمان به ثبت رسیدند و این مهم از مهمترین اقدامات مدیران استانی در سال ها فعالیت آنها بوده است.
بروجردی گفت: اگر تاملی بر رفتار، عملکرد و جایگاه خود داشته باشیم به این دستارود مهم دست می یابیم که همه ما یک نقطه ماندگار در ساختن فرهنگ کشور از خود به یادگار گذاشته ایم و این تأثیرگذاری می‌تواند به نسل بعد منتقل شود و ماندگار بماند. بهره گیری از آموزه های دیگران و دانشی که افراد تولید می کند، می تواند برای کشور قدرت ایجاد کن. بنابراین انتقال این دانش مهم و حیاتی است.از همین رو معتقدم همه افرادی که در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سراسر کشور فعالیت داشته‌اند،‌نقش ارزنده ای در نگهداری و انتقال تجربه میراث ایفا کرده اند.
وی تاکید کرد: کتابخانه ملی ایران متعلق به همه افرادی است که دلسوزانه برای فرهنگ ایران تلاش کرده اند و اگر این سلسله به هم پیوسته نادیده گرفته شود، نمی توان مدعی ترسیم اندیشه های جدید شد. زیرا آنچه از گذشته خلق شده، امروز در اختیار ما است و همواره فرصت برای تکامل این داشته ها وجود دارد. 
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: لازم است در زمینه شناخت فرصت ها تلاش مضاعف صورت گیرد و در این بین ممکن است افرادی خُرده بگیرند، اما واقعیت این است هر اثری که آفریده می شود حاصل تراوشات ذهنی افراد از گذشته تا امروز است که بخشی از حافظه ملی ایرانیان را شکل می دهد و باید از آن محافظت کرد.
لازم به توضیح است اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این نشست با مدیران مراکز استانی مازندران، گیلان، قزوین، مشهد، اصفهان، کرمان، همدان، یزد، آذربایجان، فارس، سیستان و بلوچستان و بوشهر دیدار و گفتگو کرد.


مدیرکل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران:

بیش از 32 نسخه نفیس ادبی مرمت و بازسازی شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۵ - ۹:۴۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۸:۵
بیش از 32 نسخه نفیس ادبی مرمت و بازسازی شد
مدیرکل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از مرمت و بازسازی بیش از 32 نسخه کتاب فرهنگی و ادبی در این اداره کل خبر داد و گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای رسالت ذاتی خود برای مرمت و بازسازی اسناد حقیقی و حقوقی اعلام آمادگی می کند.

 به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، محمد حدادی مدیرکل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به مرمت و بازسازی آثار ادبی در اداره کل مرمت و حفاظت این سازمان، گفت: در راستای اهداف کلان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه حفاظت و نگهداری از میراث مستند و احیای هویت ملی، بیش از 32 نسخه از کتب ادبی و فرهنگی در این اداره کل مرمت و بازسازی شده است. 
وی افزود: کتب مرمت شده شامل دیوان اشعار، مکاتبات شعرا و شرح‌های نوشته شده برای برخی از این آثار است. 
مدیرکل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: از شاخص ترین این نسخ نفیس که اغلب دست نویس و برخی چاپ سنگی هستند؛ می توان به چهار جلد «دیوان حافظ»، یک جلد نسخه «گنج الگنج»، پنج جلد شاهنامه فردوسی،  پنج جلد از آثار سعدی شامل «بوستان»، «گلستان» و کلیات آثار وی، دو جلد دیوان «خمسه نظامی»، یک جلد کتاب «مثنوی مولوی» و یک جلد دیوان «صائب تبریزی» اشاره کرد.
حدادی ادامه داد: همچنین در این بین آثار ادبی دیگری از شعرا و نویسندگان بزرگ در  اداره کل مرمت و بازسازی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مرمت و بازسازی شده است که می توان به «کلیله و دمنه»، «مرزبان نامه»، «شرح گلشن راز»، دیوان «نظیری نیشابوری»، دیوان «امیر شاهی سبزواری»، آثار «امیر خسرو دهلوی»، مکاتبات «ملک الشعرای بهار»، یادداشت های «نیما یوشیج» و غیره اشاره کرد.
وی یادآور شد: به منظور حفاظت بهتر این آثار، پس از انجام مراحل مرمت برگ‌ها، در صورت نیاز به مرمت جلد و یا ساخت جلد انجام می شود و همچنین برای نسخ نفیس جعبه حفاظتی طراحی و ساخته شده است.
حدادی گفت: اداره کل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی به عنوان متولی این امر، همواره خدمات حفاظتی و مرمتی را به اشخاص علاقمند به حفظ و نگهداری از میراث ادبی، عرفانی و غیره ارائه می دهد.
مدیرکل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: اسنادی که نیاز به مرمت دارند هم توسط اشخاص حقیقی و هم توسط سازمان های دولتی و خصوصی به این اداره کل ارسال می شوند و بر اساس میزان آسیب وارد شده به اسناد اقدامات حفاظتی برپایه مقررات و تعرفه مصوب سازمانی انجام می شود.


مهلت ارسال آثار به دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تمدید شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۴ - ۹:۴۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۸:۴۸
مهلت ارسال آثار به دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تمدید شد
دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همزمان با هفته پژوهش در آذرماه برگزار می شود و مهلت ارسال آثار به این دوره از جشنواره تا 15 آبان ماه تمدید شد.

به گزارش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه‌های علم اطلاعات و دانش شناسی، اسناد و علوم آرشیوی، مطالعات ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی و نسخه‌پژوهی، تاریخ شفاهی در آذرماه و همزمان با هفته پژوهش برگزار می شود.
فرصت ارسال آثار به دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری این سازمان تا تاریخ  24 مهر ماه تعیین شده بود که بنابر استقبال صورت گرفته، مهلت ارسال آثار به این دوره از جشنواره تا 15 آبان ماه تمدید شد و این تاریخ دیگر تمدید نمی شود.
پژوهشگرانِ علاقمند به شرکت در این جشنواره می توانند آثار ارسالی خود را به صورت کتاب (تصنیف، تالیف، ترجمه)، طرح پژوهشی خاتمه یافته، پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری خاتمه یافته و ایده و تولید فناورانه با تاکید بر تحول دیجیتال به دبیرخانه این جشنواره به آدرس: researchnlai1@gmail.com ارسال کنند و آثار ارسالی باید از مهرماه سال 1399 تا 1400 تدوین و یا منتشر شده باشد.
لازم به توضیح است علاوه بر شرایط و شاخص‌های عمومی ارزیابی محتوا، موضوع، و ساختار علمی آثار؛ اثربخشی، حل مسئله و رفع نیازهای علمی و فنی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، اثربخشی و رفع نیازهای علمی و فنی در موضوع و رشته مورد نظر، خلاقیت و نوآوری و  کاربردی بودن از معیارهای ارزیابی و داوری آثار است.
پایان خبر/


به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران انجام شد

اهدای حدود 2000 منابع کتابی و غیر کتابی به روستای بیابانک اصفهان


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۱ - ۹:۵۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۲۱ - ۹:۵۳:۴۵
اهدای حدود 2000 منابع کتابی و غیر کتابی به روستای بیابانک اصفهان
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای تقویت فرهنگ کتابخوانی در سراسر کشور یک هزار و 731 جلد کتاب و ۱۸۰ منبع غیر کتابی به کتابخانه و موزه جلال ثابتی در روستای اردیب خور و بیابانک در استان اصفهان اهدا کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، این سازمان با درنظر گرفتن اهمیت و ضرورت ترویج، تقویت و گسترش فرهنگ کتابخوانی در سراسر کشور و دسترس پذیر کردن منابع مطالعاتی برای همه اقشار جامعه در نقاط مختلف ایران زمین، اهدای منابع کتابی و غیر کتابی را همواره در دستور کار خود قرار داده است.
گروه مبادله و اهدای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با جمع آوری منابع اهدایی شهروندان و دوستداران کتاب، ضمن تکمیل مجموعه آرشیو خود، کتاب ها و منابع اهدایی را در اختیار کتابخانه های سراسر کشور قرار می دهد تا از این طریق کتاب ها مجدد در چرخه اطلاع رسانی قرار گیرند. 
بر همین اساس به منظور غنی بخشیدن به کتابخانه های مناطق کم برخوردار، ‌از هموطنان دعوت می شود کتاب های بدون استفاده و مازاد خود را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اهدا کنند تا از  این طریق امکان ارسال کتاب به اقصی نقاط کشور فراهم شود.
لازم به توضیح است، کتابخانه و موزه جلال ثابتی در روستای اردیب خور و بیابانک در خانه تاریخی با گچبری‌ها و کتیبه‌های تزیینی و نقش و نگار‌های هنری یادگاری از دوره ایلخانی و زندیه بوده که در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

پایان خبر/


در روز بزرگداشت حافظ عنوان شد

نگهداری از نفیس ترین نسخ خطی و سنگی دیوان حافظ در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۰ - ۹:۵۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۲۰ - ۱۴:۳۲:۱۱
نگهداری از نفیس ترین نسخ خطی و سنگی دیوان حافظ در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
معاون اداره کل کتاب‌های خطی و نادر کتابخانه ملی ایران از نگهداری بیش از 2هزارنسخه خطی و حدود 100 کتاب سنگی مرتبط به حافظ در این سازمان خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، زهرا مدرسی معاون اداره کل کتاب‌های خطی و نادر کتابخانه ملی ایران در توضیح جزئیات این خبر گفت: یکی از قدیمی ترین نسخ خطی دیوان حافظ که جزو نسخ کهن به شمار می آید در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود.
مدرسی ادامه داد: این نسخه خطی به خط نستعلیق سلطانعلی مشهدی ( 841 - 926 قمری) یکی از مشهورترین خوشنویسان ایران نوشته است. این دیوان قدیمی، انجام مفصلی در هفت سطر دارد و کتابت آن به سال  878 قمری در شهر مشهد بر می گردد. 
معاون اداره کل کتاب‌های خطی و نادر کتابخانه ملی در تشریح جزئیات این اثر نفیس گفت: در صفحه نخست پیشانی و سرلوح مذهب و مرصع پرکاری کشیده شده که درون آن با خط کوفی تزئینی «والله خیرالحافظین» نوشته شده است. دو کتیبه دیگر این صفحه و صفحه مقابلش مربوط به آغاز دو غزل است که در هر دو با خط رقاع زرین محرر نوشته شده است، زمینه هر سه کتیبه و نیز پیشانی دو صفحه افتتاحیه لاجوردی است که با نقوش رنگین اسلیمی و خطایی پرنقش و نگار  تزئین شده است. 
مدرسی اظهار داشت: همه صفحات جدول کشی شده با سه ردیف طلا و یک ردیف لاجورد بوده و بین اشعار و همچنین بین دو ستون فاصله بین مصراع ها با زر جدول کشی شده و عناوین اشعار به خط رقاع زرین محرر درون کتیبه های مزین به گل و بوته های اسلیمی و ختایی است.
وی یادآور شد: بالای برگ های آغازین این اثر، مهر مدور با سال 1306 مراجعه و تفتیش شده؛ این مهر مربوط به زمانی است که حادثه سرقت از کتابخانه سلطنتی ایران در زمان کتابداری لسان الدوله کشف شده بود و دوایر دولتی مانند اداره بیوتات با مراجعه به نسخه های خطی درصدد بودند نسخه های مسروقه را به این کتابخانه باز گردانند که پس از تطبیق نسخه ها در کاخ گلستان و اطمینان یافتن از دزدی نبودن نسخه ها این مهر را در آستر بدرقه یا آغاز و انجام نسخه می زنند.

معاون اداره کل کتاب‌های خطی و نادر کتابخانه ملی با اشاره به مرمت این نسخه از دیوان تاریخدار حافظ گفت: همه اوراق متن و حاشیه این نسخه مرمت شده است. نسخه به صورت یک مستطیل کوچک بریده و روی کاغذ حاشیه چسبانده شده و گاهی هم بخش های پاره شده از یک ورق با خطی جدید بازنویسی و به اوراق الحاق شده است. در حاشیه چندین صفحه یادداشت هایی دال بر تفأل زدن به دیوان حافظ نوشته شده است.
مدرسی با اشاره به دیگر ویژگی های این دیوان قدیمی حافظ گفت: جلد این اثر به عنوان یکی از قدیمی ترین دیوان اشعار حافظ شیرازی، ساغری مشکی سوخت، با ترنج و سرترنج و لچکی و جدول های طلایی، درون میشن سرخ با نقوش تزئینی طلایی در قالب ترنج و سرترنج و لچکی و جدول، سرطبل دار تزیین شده، ضمن اینکه در کتیبه عطف متصل کننده به جلد آیه شریفه«لا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ»بر زمینه زر، ضرب شده است.


مهلت ارسال آثار به همایش «میراث مشترک ایران وهند؛ نسخ خطی: ظرفیت ها وچالش ها» تمدید شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۸ - ۱۱:۲۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۱۸ - ۱۱:۳۳:۳۱
مهلت ارسال آثار به همایش «میراث مشترک ایران وهند؛ نسخ خطی: ظرفیت ها وچالش ها» تمدید شد
مهلت ارسال آثار به نخستین همایش بین المللی «میراث مشترک ایران وهند؛نسخ خطی: ظرفیت ها وچالش ها» تا پایان مهرماه تمدید شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نخستین همایش بین المللی «میراث مشترک ایران وهند؛ نسخ خطی: ظرفیت ها وچالش ها» در تاریخ 30 دی ماه برگزار می شود و مهلت ارسال آثار به این همایش تا پایان مهرماه تمدید شده است.
با توجه به استقبال پژوهشگران از همایش بین المللی «میراث مشترک ایران وهند؛ نسخ خطی: ظرفیت ها وچالش ها» و دریافت تعداد زیادی چکیده مقاله در روزهای اخیر، مهلت ارسال آثار به این همایش بین المللی تمدید شد.
لازم به توضیح است، چکیده‌ مقالات و سئوالات مربوطه به این همایش ازطریق ایمیل همایش به آدرس: iranindiamanuscript@gmail.com دریافت و پاسخ داده خواهد شد. همچنین مقرر شده گزیده مقاله های برتر این همایش در قالب ویژه نامه، مجله های علمی و یا به صورت کتاب منتشر شود.


با حضور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

آرشیو ملی هنر در شیراز افتتاح شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۸ - ۹:۴۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۱۸ - ۱۵:۲:۱
آرشیو ملی هنر در شیراز افتتاح شد
اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مراسم افتتاحیه آرشیو ملی هنر گفت: پایه هنر خلاقیت و تراوش اندیشه است که براساس آن به توسعه شناخت می‌رسیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به نقل از خبرگزاری ایسنا،  مراسم افتتاحیه آرشیو ملی هنر ایران شامگاه ۱۷ مهرماه در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار شد.
اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مراسم افتتاح آرشیو ملی هنر ایران در شیراز گفت: ایجاد و حفظ آرشیو اسناد ملی ایران یک رسالت است.معمولا گرایش‌ ها به اسناد تاریخی و مکتوب است و در این رویداد آثار هنری به عنوان اسناد آرشیو می‌شوند تا ماندگار شود.
وی ادامه داد: برای توسعه و ماندگار شدن هر امری، نیاز به مطالبه گری مردم است و اگر مطالبات پیوسته و منسجم شود کسی نمی‌تواند به تقابل با آن خواسته برخیزد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: اگر نگران هستیم که مبادا این آرشیو دچار خدشه شود باید مطالبات استمرار داشته باشند و آنها را توسعه دهیم، چرا که سرزمین و مردم ما فرهنگی هستند و نمی‌توان نسبت به خواسته‌ها و نیارهای فکری، اندیشه‌ای و خلاقیت مردم بی تفاوت بود.
بروجردی خاطرنشان کرد: پشتوانه و زیرساخت هنر خلاقیت، اندیشه و تفکر انسانی است که اگر به ظهور برسد، می‌تواند در قالب خود، هنر را بیافریند.
وی اظهار داشت: بسیاری از صاحب‌نظران معتقدند که هنر زیباست، چرا که آفریده ذهن و فهم بشر است. وقتی زاده فکر انسانی در هر عرصه‌ای را تحسین می‌کنیم، در می‌یابیم که در باور انسان این فکر می‌تواند ماندگار شود و حتی موجب تغییر نگاه و دیدگاه انسان شود.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: امروز کسانی هستند که تعلق خاطرشان به این سرزمین آنها را بیدار کرده و متوجه شدند که این سرزمین مشهون از خلاقیت‌ها و زیبایی‌ها در قالب‌های مختلف است.
بروجردی تاکید کرد: سرمایه‌ها و دارایی‌هایی فاخری وجود دارد که در همه عرصه‌ها خود را نشان می‌دهد، به شرط اینکه از بازگویی خواسته‌ها، نهراسیم.


همزمان با فرا رسیدن هفته کودک

نمایشگاه آثار کودکان با موضوع کتاب های داستان ایرانی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی گشایش یافت


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۷ - ۱۳:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۱۷ - ۱۳:۵:۳۰
نمایشگاه آثار کودکان با موضوع کتاب های داستان ایرانی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی گشایش یافت
همزمان با فرا رسیدن هفته کودک، نمایشگاه آثار کودکان مربوط به داستان های شاهنامه و کتاب های داستان ایرانی با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و مجموعه فرهنگی و هنری آسمان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نمایشگاه آثار کودکان با موضوع کتاب های داستان ایرانی از امروز 17 مهر ماه در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برپا شده است.

هانیه گرائیلی مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی وامور بین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح برپایی این نمایشگاه گفت: وقتی نام کتابخانه ملی ایران مطرح می شود، باید همه اقشار جامعه از جمله کودکان و نوجوانان را در نظر گرفت. به همین دلیل کتابخانه ملی بخشی ویژه کودک و نوجوان دارد و در مدیریت جدید به این بخش از اقشار جامعه، به عنوان آینده سازان ایران توجه شده است. به همین منظور بسیاری از منابع با کمک مصطفی رحماندوست احصا و دیجیتال سازی شد. 
وی ادامه داد: به همین دلیل درهفته کودک، نمایشگاه آثار کودکان مربوط به داستان های شاهنامه، مولانا و برخی از داستان های ایرانی با همکاری مجموعه فرهنگی و هنری آسمان در سازمان و کتابخانه ملی ایران در حال برگزاری است.
مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی وامور بین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: پیش از شیوع ویروس کرونا، برنامه های متنوعی برای کودکان کار برگزار می کردیم اما به دلیل محدودیت های ایجاد شده در ایام کرونا شیوه برگزاری این برنامه ها تغییر کرده است و اکنون در این نمایشگاه آثاری از کودکان کار و بهزیستی نیز از سنین مختلف به نمایش گذاشته شده است.
 همچنین سپهرداد جم مسئول برگزاری این نمایشگاه گفت: مجموعه فرهنگی و هنری آسمان نگاه ویژه ای به پیشبرد امور مطالعاتی و تحقیقاتی پژوهشگران حوزه کودک داشته است و در این مسیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان سازمانی خدمات محور نقش مهمی را در ارائه منابع مرتبط به پژوهشگران کودک دارد و برگزاری این دوره از نمایشگاه در کتابخانه ملی ایران گامی موثر در مسیر مطالعات در حوزه کودکان است.
لازم به توضیح است نمایشگاه آثار کودکان به مناسبت پنحمین سالگرد موزه مجازی بین المللی هنر کودک برگزار شده و آثاری از کودکان کار و بهزیستی، موسسه پژوهشی دنیا، مجموعه مدارس بادبادک و خانه هنر خورشید در آن به نمایش درآمده است. این نمایشگاه از امروز 17 مهرماه تا پایان هفته برپا است و ساعت بازدید از 9 تا 15 در نظر گرفته شده است.


همایش ملی «یکصدسال بعد از کودتای 1299» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار می‌شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۷ - ۱۱:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۷/۱۷ - ۱۱:۴۸:۵۰
همایش ملی «یکصدسال بعد از کودتای 1299» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار می‌شود
معاون پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از برپایی همایش ملی «یکصدسال بعد از کودتای 1299» خبر داد و گفت: بررسی چرایی و چگونگی وقوع این کودتا بعد از گذشت صدسال مهمترین سرفصل برپایی این همایش ملی است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حوریه سعیدی معاون پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح برپایی این همایش گفت: همایش ملی «یکصدسال بعد از کودتای 1299» به همت پژوهشکده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در اسفندماه سال جاری برگزار می شود.
وی ادامه داد: این همایش قرار بود سال گذشته به مناسبت صدسالگی کودتای 1299 برگزار شود، اما به دلیل وجود همه گیری کرونا و برگزاری همایش «تاریخ اجتماعی بیماری‌های همه گیر در ایران معاصر» که در این سازمان برگزار شد؛ همایش کودتا با عنوان: یکصدسال بعد از کودتا قرار شد در سال جاری برگزار شود.
معاون پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: طبق برنامه ریزی انجام شده طرح همایش ملی «یکصدسال بعد از کودتای 1299» به تصویب رسیده و به زودی فراخوان این همایش منتشر خواهد شد.
وی درباره ضرورت برپایی این همایش ملی گفت: بعد از واقعه مشروطیت، کودتای اسفند 1299  یک رخداد مهم سیاسی و اجتماعی در ایران معاصر بوده که زمینه تغییر حکومت قاجار را فراهم کرد. بررسی علل این واقعه و نیز نتایج آن، تاثیرات و دخالت‌های خارجی و نیز شرایط جهانی به همراه شرایط اجتماعی، وضعیت اقتصادی، تحمل و پذیرش تغییر حکومت و مسائل دیگر نیز دست به دست هم داد تا این رخداد سیاسی و اجتماعی در ایران ایجاد شود. 
سعیدی خاطرنشان کرد: درهمایش ملی «یکصدسال بعد از کودتای 1299» قصد داریم براساس اسناد و مستندات دقیق تاریخی زمینه ها، شرایط و چرایی و چگونگی  و نتایج حاصل از کودتای سال 1299 را بررسی و بازشناسی کنیم.


فعالیت اداره روابط عمومی به تصویر کشیده شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۴ - ۱۲:۱۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۹:۱۰
فعالیت اداره روابط عمومی به تصویر کشیده شد
فعالیت اداره روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با عنوان «99 ثانیه با حافظان میراث مکتوب ایران» تولید و منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فیلم‌های 99 ثانیه‌ای با هدف آگاهی‌بخشی و شناساندن فعالیت بخش‌های مختلف آرشیو ملی و کتابخانه ملی به مخاطبان و تبیین داشته‌های میراث مکتوب کشور در حافظه ملی ایرانیان تولید و منتشر می‌شود.

آخرین قسمت از این مجموعه به فعالیت اداره روابط عمومی زیرمجموعه حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با مدیریت علی اسدی اختصاص دارد.
اسدی در مجموع این ویدئوها که در 2 بخش تولید و منتشر شده است، درباره فعالیت های اداره روابط عمومی در بخش های مختلف، فراورده های خبری، تبلیغات و چاپ، تولیدات رسانه و غیره سخن گفت. 
رییس اداره روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تاکید کرد در حوزه روابط عمومی تلاش شده مدیریت چرخه اطلاعات و ارتباط تاثیرگذار با رسانه به عنوان پل واسط بین این سازمان با مجموعه مخاطبان به خوبی به انجام برسد.
 طرح «99 ثانیه با حافظان میراث مکتوب ایران» در پاسخ به نیازسنجی مخاطبان، با ساختار امروزی، ضرباهنگ سریع با بهره‌گیری از عکس، ویدئو، گرافیک، موشن‌گرافیک، مصاحبه و متن‌های حاوی اطلاعات مربوطه است که بدون برون‌سپاری و بدون هزینه تولید و فقط با اتکا، ابتکار و مهارت کارشناسان اداره‌کل حوزه ریاست، روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تولید می‌شود.
مجموعه فیلم‌های 99 ثانیه به عنوان بخشی از تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و میراث مکتوب کشور پس از پخش و انتشار، آرشیو شده و برای علاقه‌مندان و پژوهشگران قابل دسترس خواهد بود.


گزارش عملکرد نیم سال اول سال جاری/

امکان دسترسی به منابع تخصصی در سرای پژوهش کتابخانه ملی برای 64 پژوهشگر فراهم شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۴ - ۱۰:۳۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۵:۴۸
امکان دسترسی به منابع تخصصی در سرای پژوهش کتابخانه ملی برای 64 پژوهشگر فراهم شد
به منظور فراهم آوردن امکان تخصصی پژوهش برای محققان از منابع کتابخانه ملی ایران، بیش از 60 محقق در نیم سال نخست سال جاری از فضای سرای پژوهش استفاده کرده اند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، به منظور فراهم آوردن امکان تخصصی پژوهش برای محققان و ‍‍‍پژوهشگران از منابع کتابخانه ملی ایران، 64 محقق در نیم سال نخست سال جاری از فضای سرای پژوهش استفاده کرده اند.

براساس آمار ارائه شده از اداره کل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، از میان 64 پژوهشگر، ۷ نفر از محققان عضو هیات علمی، ۳۷ پژوهشگر در مقطع دکتری تخصصی و ۲۰ محقق در مقطع کارشناسی ارشد از سرای پژوهش بهره برده اند. 
همچنین کاربری این فضا برای تکمیل رساله دکتری برای ۲۶ پژوهشگر ، طرح پژوهشی برای ۲۰ محقق و تدوین و تالیف کتاب برای ۱۸ پژوهشگر بوده است. 
لازم به توضیح است پژوهشگرانی که از اعضای هیات علمی دانشگاه ها، موسسات آموزشی و پژوهشی، دانشجویان دكتری كه پروپوزال دكتری آنها تصویب شده است و یا قرارداد طرح پژوهشی با یک سازمان و یا نشر كتاب با یک ناشر دارند؛ می توانند از سرای پژوهش استفاده کنند.
پژوهشگران و محققانی که حداقل یكی از شرایط شرح داده شده را دارند، می توانند با ارسال ایمیل به آدرس: Researchroom@nlai.ir درخواست خود را ارسال کنند و کارشناسان کتابخانه ملی بعد از بررسی درخواست ها، تایید یا عدم تایید را با ارسال ایمیل به اطلاع متقاضیان می رسانند  و در صورت دارا بودن شرایط پس از قرار گرفتن در نوبت، اتاق پژوهش به آنها اختصاص داده می شود.
همچنین جهت دریافن اطلاعات تکمیلی می توانند به صفحه سرای پژوهش در وب سایت کتابخانه ملی ایران به آدرس https://www.nlai.ir/research-topic مراجعه کنند.