مهلت ارسال آثار به جشنواره ملی پژوهش تمدید شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۱۵ - ۱۱:۳۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۳:۵۶
مهلت ارسال آثار به جشنواره ملی پژوهش تمدید شد
مهلت ارسال آثار به دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تا تاریخ 25 آبان ماه تمدید شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری این سازمان، همزمان با هفته پژوهش در آذرماه برگزار می شود و با توجه به استقبال پژوهشگران و ارسال آثار به دبیرخانه این جشنواره، مهلت آثار تا تاریخ 25 آبان ماه تمدید شد و زمان در نظر گرفته شده دیگر تمدید نخواهد شد.

دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه‌های علم اطلاعات و دانش شناسی، اسناد و علوم آرشیوی، مطالعات ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی و نسخه‌پژوهی، تاریخ شفاهی در آذرماه و همزمان با هفته پژوهش برگزار می شود.

پژوهشگرانِ علاقمند به شرکت در این جشنواره می توانند آثار ارسالی خود را به صورت کتاب (تصنیف، تالیف، ترجمه)، طرح پژوهشی خاتمه یافته، پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری خاتمه یافته و ایده و تولید فناورانه با تاکید بر تحول دیجیتال به دبیرخانه این جشنواره به آدرس: researchnlai1@gmail.com ارسال کنند، آثار ارسالی باید از مهرماه سال 1399 تا 1400 تدوین و یا منتشر شده باشد.

لازم به توضیح است، علاوه بر شرایط و شاخص‌های عمومی ارزیابی محتوا، موضوع، و ساختار علمی آثار؛ اثربخشی، حل مسئله و رفع نیازهای علمی و فنی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، اثربخشی و رفع نیازهای علمی و فنی در موضوع و رشته مورد نظر، خلاقیت و نوآوری و  کاربردی بودن از معیارهای ارزیابی و داوری آثار است.

پایان خبر/


رییس گروه تالار ایرانشناسی و اسلام شناسی:

آثاری با موضوع «تسخیر لانه جاسوسی امریکا» به زبان های انگلیسی و روسی در کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۱۵ - ۹:۲۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۴:۱۰
آثاری با موضوع «تسخیر لانه جاسوسی امریکا» به زبان های انگلیسی و روسی در کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود
رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: بالغ بر 20 عنوان کتاب به زبان های انگلیسی و روسی در ارتباط با «تسخیر لانه جاسوسی امریکا» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود و در این آثار سرفصل هایی چون بحران ها، پیامدها و مباحث جانبی از جمله اعمال تحریم های اقتصادی آمريکا بر ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ایرج عنایتی زاده رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح جزئیات این خبر گفت: وقایع مربوط به انقلاب اسلامی ایران و مسائل مرتبط به آن در این آثار مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

وی افزود: این دست از منابع در کنار سایر آثار حوزه ایرانشناسی همواره مورد توجه پژوهشگران و تحلیلگران تاریخ سیاسی  مسائل مربوط به ایران بوده و به زمینه و علل وقوع رویداد 13 آبان سال 1358 پرداخته شده است. همچنین بحران ها، پیامدها و مسائل جانبی از جمله اعمال تحریم های اقتصادی امریکا بر ایران نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

رییس گروه ایرانشناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: برخی از آثار موجود در تالار ایرانشناسی و اسلامی شناسی کتابخانه ملی ایران که در ارتباط موضوعی با تسخیر لانه جاسوسی امریکا به دست دانشجویان پیرو خط امام(ره) در سال 1358 است، به واقعه طبس و نیز تاثیر این جریان بر انتخابات ریاست جمهوری وقت امریکا پرداخته است و برخی منابع نیز مربوط به خاطرات افراد شاغل در سفارت امریکا در ایران تا سال 1358 می شود.

وی گفت: مطالعات ایرانشناسی به دوره های قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تقسیم می شود و از سال 1357 به بعد با توجه به رخدادهای متعدد، ظهور و بروز تحولات سیاسی رویکرد ایرانشناسان و شرق شناسان در حوزه مطالعات ایرانشناسی در مقایسه با گذشته متفاوت شد، اما از آنجایی که بخشی از این منابع مربوط به تاریخ و وقایع انقلاب اسلامی و پس از آن می شود به جهت تحلیل های تاریخی – سیاسی حائز اهمیت است.

عنایتی زاده افزود: در این دوره مباحث مختلفی مورد توجه ایرانشناسان قرار گرفت که از جمله می توان به پیروزی انقلاب اسلامی ایران، تسخیر لانه جاسوسی امریکا و نیز هشت سال جنگ تحمیلی ایران و عراق اشاره کرد.

پایان خبر/


کتاب «سرود رهایی» به همت انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۱۱ - ۹:۴۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۴:۵۳
کتاب «سرود رهایی» به همت انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شد
کتاب «سرود رهایی» با موضوع مصاحبه تاریخ شفاهی با محمود حکیمی به تلاش غلامرضا امیرخانی به عنوان مصاحبه کننده، پژوهشگر و تدوین گر توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «سرود رهایی»، توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران چاپ و روانه بازار نشر شده است.

این کتاب در هفت فصل و یک پیوست تنظیم شده است وفصل اول کتاب زندگی خانوادگی، دوران کودکی و نوجوانی محمود حکیمی را در برمی گیرد. در فصل دوم به موضوع سپاه دانش و دانشسرای عالی پرداخته شده ؛ فعالیت های فرهنگی اعم از آغاز نویسندگی از جمله مواردی که پژوهشگر و تدوینگر این کتاب در فصل سوم به آن اشاره کرده است.

اما فصل چهارم کتاب «سرود رهایی»، به آشنایی حکیمی با شهید بهشتی، دکتر علی شریعتی و دیگر روحانیون، همکاری با ناشران تهران، گسترش فعالیت ها در قم، تصمیم برای آموزش زبان انگلیسی به طلاب اختصاص دارد.

امیرخانی مولف این کتاب در فصل پنجم و ششم  «سرود رهایی» که در حوزه تاریخ شفاهی تدوین شده است به ترتیب به مسافرت محمود حکیمی به انگلستان و نیز بازگشت به ایران و همکاری با آموزش و پرورش اشاره کرده است. در فصل پایانی این کتاب به آثار مصاحبه شونده پیش از انقلاب اسلامی و پس از انقلاب اسلامی نیز اشاره شده است.

غلامرضا امیرخانی مصاحبه کننده، پژوهشگر و تدوین گر این اثر در بخشی از پیشگفتار آورده است: «محمود حکیمی نام کاملا آشنایی برای بسیاری از افراد جامعه به خصوص متولدین دهه 40 و 50 و اواخر دهه 30 شمسی است. افرادی که در دهه 50، سال های کودکی و نوجوانی خود را گذراندند. در آن سال ها داستان نویسی برای کودکان و نوجوانان، مراحل اولیه رشد و تکوین خود را سپری می کرد و هنوز در عرصه ادبیات مذهبی و داستان نویسی با رویکرد دینی، گام های چندانی طی نشده بود و به همین سبب، بسیاری از بزرگان و متفکران دینی دریافته بودند که این مسئله، نقطه ضعفی است برای ترویج و بسط ارزش های اسلای و باید هرچه زودتر آستین همت بالا زنند.»

عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد:  «اینگونه بود که بزرگانی چون شهید بهشتی و شهید باهنر، مرحوم سید رضابرقعی، مرحوم علی گلزاده غفوری و حتی تا مفسر و فیلسوف عالی قدری چون علامه طباطبایی، بخشی از فعالیت فرهنگی خود را به آفرینش آثاری به زبان ساده برای کودکان و نوجوانان اختصاص دادند. در این راه، برخی از ایشان با آموزش و پرورش وقت هم همکاری کردند و کتاب‌های تعلیمات دینی مقاطع مختلف را به رشته تحریر در آوردند. به رغم این تلاش‌ها، هنوز عرصه ادبیات و داستان از نبود چنین رویکردی رنج می برد.

در این میان تلاش هایی از جانب برخی گروه‌ها و اشخاص مذهبی صورت گرفت از آن جمله اقدامات پراکنده‌ای در برخی مدارس و موسسات آموزشی به ویژه در شهرهایی نظیر تهران و مشهد، تاسیس موسسات انتشاراتی نظیر دفتر نشر فرهنگ اسلامی و شفق و جهان آرا و پیام اسلام در تهران و قم، و نهایتاً راه اندازی مجلاتی ویژه کودکان و نوجوانان مانند پیام شادی و نسل نو در شهر قم. این تلاش‌ها که عموماً از سر دلسوزی و نوعی احساس تکلیف دینی صورت می‌پذیرفت به زودی برای دست اندرکاران و فعالان معلوم ساخته مشکل اساسی در این راه نبود متون داستانی و ادبی مناسب و در واقع فقدان نویسندگان و مترجمانی است که بتوانند در این عرصه برای گروه‌های هدف اثر آفرینی کنند.

در این شرایط که از حیث زمانی اواخر دهه ۴۰ و نیمه نخست دهه ۵۰ شمسی را در بر می گیرد، نام نویسنده جوانی به نام محمود حکیمی پررنگ تر از همه به چشم می آید. او که فارغ‌التحصیل رشته ادبیات و زبان انگلیسی از دانشسرای عالی بود، کار خود در این حوزه را با ترجمه آثاری از مغرب زمین آغاز کرد و نخستین بار در مجله کیهان بچه ها دست به قلم برد. ورود به عرصه ادبیات کودک و نوجوان و تداوم آن به مدت نیم قرن، موضوع اصلی مصاحبه کتاب حاضر است.»

لازم به توضیح است، کتاب «سرود رهایی: مصاحبه تاریخ شفاهی با محمود حکیمی»  در 205 صفحه منتشر و روانه بازار نشر شده است.علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به فروشگاه مجازی سازمان به آدرس: (http://bookshop.nlai.ir) مراجعه کنند.

‍پایان خبر/


گزارش عملکرد اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

اهدای حدود2 میلیون منبع کتابی و غیر کتابی از فروردین 1397 تا 6 ماهه نخست سال جاری


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۱۰ - ۱۰:۱۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۵:۷
اهدای حدود2 میلیون منبع کتابی و غیر کتابی از فروردین 1397 تا 6 ماهه نخست سال جاری
معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: از فروردین ماه 1397 تا 6 ماهه نخست سالجاری یک میلیون و 814 هزار و 452 نسخه منبع کتابی و غیرکتابی توسط افراد حقیقی و ناشرین خصوصی به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اهدا شده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فرناز محمدی معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح جزئیات این خبر گفت: از این تعداد، یک میلیون و 208 هزار و 6 مورد مربوط به منابع کتابی و تعداد، 264 هزار و 804 مورد مربوط به منابع غیرکتابی و 341 هزار و 642 مورد نیز مربوط به اهدای نشریه می شود.

وی یادآور شد: اهدای منابع مازاد افراد به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران علاوه بر اینکه در تکمیل منابع این سازمان جهت بهره مندی دانشجویان، پژوهشگران و دیگر اهالی علم و دانش موثر است، شرایطی را فراهم می کند تا منابع تکراری و مازاد این سازمان به جامعه هدف از جمله کتابخانه ها و مدارس مناطق کم برخوردار، روستایی، مرزی و جنوبی کشور ارسال شود که به واسطه این اهدا همه اقشار جامعه در اقصی نقاط کشور به منابع مطالعاتی دسترسی خواهند داشت.

محمدی ادامه داد: فعالیت بانک کتابشناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در راستای تامین کسری منابعی است که در سال‌های گذشته به هر دلیلی به دست کتابخانه ملی نرسیده است و این سازمان برای تکمیل این گنجینه ملی نیاز به همراهی همه ایرانیان علاقه مند به حوزه کتاب و کتابخوانی به خصوص نویسندگان و ناشران دارد.

معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: اگر نویسنده ای، کتاب و یا دانشجویی، پایان نامه ای دارد که به دست کتابخانه ملی نرسیده می‌تواند با در اختیار قرار دادن حداقل یک نسخه از این منابع به بخش مبادله و اهدای کتابخانه ملی، اطلاعات مربوط به کتاب و پدیدآورنده آن را در کتابخانه ملی ایران ثبت و وارد بانک کتابشناسی ملی کند.

محمدی گفت: هر یک از صاحبان اثر که در حوزه های مختلف، تولید محتوا کرده اند با اهدای یک تا دو نسخه از اثر خود به این سازمان، علاوه بر اینکه موفق می شوند اطلاعات مربوط به خود و اثر خود را در بانک کتابشناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای همیشه به ثبت برسانند، کمک می کنند مجموعه منابع این سازمان نیز غنی تر شود.

وی یادآور شد: و به این ترتیب  یک نسخه از اثر این نخبگان برای همیشه در کتابخانه ملی ایران نگهداری، حفاظت و اطلاعات صاحبان اثر اعم از نویسندگان و نخبگان در بانک کتابشناسی سازمان مستند می شود.

معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تاکید کرد: اهدای این نسخ کمک می‌کند تا در کنار تکمیل مجموعه کتابخانه ملی؛ دسترسی جامعه علمی و کتاب دوست در داخل و خارج از کشور به آنچه توسط نویسندگان ایرانی خلق شده، تسهیل و تسریع شود.


رئیس اداره مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران:

تجهیز 50 درصد فضای مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به قفسه بندی ریلی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۹ - ۹:۴۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۵:۳۷
تجهیز 50 درصد فضای مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به قفسه بندی ریلی
رئیس اداره مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از تجهیز ۵۰ درصد فضای مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به قفسه بندی ریلی خبر داد و گفت: قفسه بندی ریلی موجب شده بهره‌مندی از فضای مخازن به میزان ۴۰ درصد افزایش پیدا کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامعلی زارعی رئیس اداره مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: از شهریور سال گذشته مخازن ساختمان آرشیو ملی با مخازن پیش آرشیوی ادغام شد و اکنون مجموع مساحت مخازن آرشیوی برابر با 15 هزار و 400 متر است.

زارعی افزود: یک طبقه از ساختمان آرشیو ملی مربوط به اسنادی است که باید در اختیار پژوهشگران، مورخان و دیگر اهالی علم و دانش قرار گیرد و دیگر طبقات این مخازن به نگهداری و حفاظت از اسناد دستگاه های دولتی اختصاص دارد.

رئیس اداره مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: هم اکنون ۵۰ درصد فضای مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مجهز به قفسه بندی ریلی شده است.

وی اظهار داشت: قفسه بندی ریلی باعث شده تا از ورود گرد و غبار که موجب کاهش کیفیت اسناد می شود، جلوگیری شود و در نتیجه حفاظت و نگهداری بهتر و موثری از اسناد صورت گیرد.

زارعی افزود: هم اکنون در قفسه های ریلی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اسناد فرهنگی، اقتصادی وعمرانی نگهداری می شود و حجم ورود اسناد قوه قضاییه به دلیل ماهیت عملکردی این بخش در مقایسه با سایر دستگاه ها بیشتر است و بر همین اساس یک طبقه از ساختمان آرشیو ملی به نگهداری از اسناد این بخش تعلق گرفته است.

زارعی یادآور شد: پروژه ساماندهی مخازن از ابتدای سال ۱۴۰۰ آغاز شد و بر اساس آن همه اسناد ورودی به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اعم از اسناد دستگاه‌های دولتی، اسناد خریداری شده، اسناد اهدایی و اسناد امانی پس از گذشت ۵۰ سال برای نخستین بار ساماندهی شدند و در آینده نزدیک رفع خوانی نیز خواهند شد.

به گفته رئیس اداره مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رفع خوانی، مطابقت صورت جلسات با اسناد ارسالی دستگاه های دولتی است که برعهده اداره مخازن آرشیوی قرار گرفته است.

زارعی افزود: هم اکنون کلیات همه اسناد موجود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سامانه «رسا» بارگذاری شده است و جزئیات این اسناد در اداره تنظیم پردازش بارگذاری می شود.

رئیس اداره مخازن آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: مکاتباتی با سازمان های مختلف صورت گرفته تا به واسطه ایجاد تعامل، اسناد دستگاه های دولتی اسکن و یک نسخه پشتیبان به دستگاه های دولتی صاحب اسناد ارائه شود.

پایان خبر/


مولف کتاب «تدبیر ماندگار» تاکید کرد:

مستندسازی و راستی‌آزمایی در کتاب «تدبیر ماندگار» اهمیت دارد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۸ - ۱۰:۳۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۵:۵۳
مستندسازی و راستی‌آزمایی در کتاب «تدبیر ماندگار» اهمیت دارد
مولف کتاب «تدبیر ماندگار» با موضوع مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی گفت: مستندسازی، راستی‌آزمایی و گویاسازی محتوای مصاحبه از مهم‌ترین بخش هایی است که در تاریخ شفاهی کمتر مورد توجه قرار می گیرد و این مهم در کتاب «تدبیر ماندگار» لحاظ شده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، پیمانه صالحی مولف کتاب «تدبیر ماندگار» با موضوع مصاحبه تاریخ شفاهی با حسین خطیبی گفت: کتاب «تدبیر ماندگار» روایتی دستِ اول از تاریخ جمعیت هلال احمر است و حسین خطیبی، استاد زبان و ادبیات فارسی، نویسنده و شاعر معاصر، عمر خویش را در راه خدمت به زبان و فرهنگی ایرانی گذرانده بود.

وی ادامه داد: او بیش از سه دهه مدیریت و همکاری افتخاری با جمعیت هلال احمر کنونی و چهار دوره وکالت و نیابت ریاست مجلس شورای ملی را به عهده‌ داشته است.

وی ادامه داد: مصاحبه با خطیبی به دلیل فعالیت‌های علمی، اجتماعی و سیاسی او انجام شده است.

صالحی افزود: در مبحث زندگیِ علمی مصاحبه‌شونده، معتقدم به دلیل اینکه خطیبی هم‌زمان با تأسیس دانشگاه تهران وارد دارالمعلمین عالی شد و مدتی بعد به دانشکدة‌ ادبیات دانشگاه تهران راه یافت، اطلاعات ارزشمندی را از پیشینه شکل‌گیری و تعیین محل دانشگاه تهران، نحوه انتقال استادان از دارالمعلمین مرکزی و عالی به دانشگاه و غیره بیان کرده‌ است. همچنین او جزو نخستین دانش‌آموختگان مقطع دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران بود و پس از درگذشت استاد ملک‌الشعرای بهار، کرسی و مقام استادی به وی واگذار شد.

این مولف اظهار داشت: در این مصاحبه، به تفصیل تحولات گروه زبان و ادبیات فارسی،‌ ویژگی‌های شخصیتی استادان، و سرفصل‌های درسی در سال‌های نخست شکل‌گیری آن، روایت شده است.

وی ادامه داد: در زمینه دستاوردهای اجتماعی حسین خطیبی باید یادآوری کنم که او از سال ۱۳۲۶ همکاری داوطلبانه با جمعیت هلال احمر را آغاز کرد و از اردیبهشت ۱۳۲۸ تا اسفند ۱۳۵۷ مدیرعامل جمعیت بود و به‌صورت افتخاری فعالیت می‌کرد. حُسن مدیریت حسین خطیبی زمینه‌ساز رشد و شکوفایی جمعیت در ابعاد مختلف شد. به دلیل اینکه بخش زیادی از مطالب تدبیر ماندگار به درج اطلاعات دستِ اول مصاحبه‌شونده از اقدامات او در هلال احمر در ابعاد ملی و بین‌المللی است.

صالحی یادآور شد: در دوره بیست‌ویکم مجلس شورای ملی، به دلیل خدمات خیریه گسترده‌ای که در اقصی نقاط ایران انجام داده بود و نیز نقشی که در بازسازی شهر لار (استان فارس) پس از زلزله این شهر داشت، از طرف مردم این شهر به‌عنوان نماینده مجلس انتخاب شد و در سه دوره‌ بعد نیز از سوی مردم تهران به مجلس راه یافت و به‌عنوان نایب رئیس مجلس برگزیده شد.

مولف کتاب «تدبیر ماندگار» به نکات حائز اهمیت در  تالیف این اثر اشاره کرد و گفت: حسین خطیبی از دوران جوانی تا پایان عمر خود، حافظه‌ای قوی و مثال‌زدنی داشت، بر همین اساس در خلال مصاحبه رویداها و مسائل را با ذکر جزئیات به تصویر کشید. از جمله نکات حائز اهمیت در تدبیر ماندگار، می توان به تاریخچه شکل‌گیری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران؛ تاریخ اجتماعی تهران در دوره رضاشاه؛ فعالیت مؤسساتی همچون فرهنگستان ایران، مؤسسه وعظ و خطابه، لغتنامه دهخدا و روزنامه رسمی؛ پیشینه تشکیل کمیته بین‌المللی و اتحادیه بین‌المللی صلیب سرخ؛ نخستین اقدامات جمعیت هلال احمر، گسترش روزافزون فعالیت‌های جمعیت؛ احزاب مجالس بیست‌ویکم تا بیست‌وچهارم مجلس شورای ملی؛ رخدادهای سیاسی دوران معاصر و غیره اشاره کرد.

صالحی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه جایگاه تاریخ شفاهی در سال‌های اخیر چه میزان رشد کرده است گفت: در سال‌های اخیر، انتشار منابع حاصل از مصاحبه‌های تاریخ شفاهی سیر صعودی پیدا کرده است، ولی به ارتقای سطح کیفی آثار کم‌توجهی می‌شود. مهم‌ترین بخشی که به آن کمتر پرداخته می‌شود، مستندسازی، راستی‌آزمایی و گویاسازی محتوای مصاحبه است. آنچه از علم تاریخ انتظار داریم، مستندسازی گذشته است؛ آنچنان که بوده یا حداقل آنچنان که درک شده است. مستندسازی هم در زمان انجام مصاحبه با طرح سؤالات تکمیلی و هم در زمان تدوین با درج توضیحات بجا، مناسب و مفید در باب افراد، مکان‌ها، رویدادها، طرح‌ها، وقایع تاریخی، نکات مبهم و نیز مواردی که نیاز به شفاف‌سازی دارند؛ با پژوهش در منابع مکتوب صورت می‌پذیرد. مصاحبه‌های تاریخ شفاهی نیز همانند تحقیقات مبتنی بر اسناد، باید قابل استناد باشند. متاسفانه هنوز مسئولانی هستند که طرح‌های تاریخ شفاهی را غیرپژوهشی قلمداد می‌کنند و آگاهانه به‌منظور تنزل سطح فرآورده‌های حاصل از تاریخ شفاهی، در مقایسه با سایر پژوهش‌ها اقدام می‌کنند و مصاحبه‌ها را به‌منظور تدوین، در اختیار افراد غیرمتخصص قرار می‌دهند و نیز مستندسازی محتوای مصاحبه‌ها را ضروری نمی‌دانند. لذا انتشار چنین مصاحبه‌هایی، به اعتبار سازمان‌های مجری طرح‌های تاریخ شفاهی و ناشران این آثار خدشه وارد می‌کند.

مولف کتاب «تدبیر ماندگار»  در پایان مطالعة‌ کتاب تدبیر ماندگار را به پژوهشگران تاریخ مؤسسات خیریه و عام‌المنفعه، محققان و مدرسان زبان و ادبیات فارسی و علاقه‌مندان مباحث تاریخ شفاهی توصیه کرد.

پایان خبر/


مطالعه اشعار حسین منزوی پیشنهاد یک استاد خوشنویس


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۵ - ۹:۴۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۶:۹
مطالعه اشعار حسین منزوی پیشنهاد یک استاد خوشنویس
محمد حیدری استاد خوشنویس و عضو شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان ایران مطالعه مجموعه اشعار زنده یاد حسین منزوی را در ‍پویش «کتابخوانی ملی» توصیه کرد و گفت: مطالعه اشعار منزوی یکی از دلبستگی های من در حوزه کتابخوانی است. زیرا اشعار او همواره الهام بخش برای انجام فعالیت های تخصصی من در حوزه خوشنویسی بوده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، محمد حیدری استاد خوشنویس، عضو شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان و مشاورهنری کمیسیون ملی یونسکو در ایران به پویش «کتابخوانی ملی» پیوست و گفت: کتاب عزیزترین پدیده ذهن بشر است که بهترین همدم و مونس هر فرد خواهد بود.
وی افزود: به عنوان فردی که سال های سال در حوزه خوشنویسی فعالیت دارم، کتاب «کشیده» را برای مطالعه معرفی می کنم، این کتاب تالیف امیراحمد فلسفی از استادان فرهیخته عصر حاضر در حوزه خط نستلعیق است که در سال ۱۳۷۷ تالیف و منتشر شد.
حیدری ادامه داد: در حوزه خوشنویسی عموم کتاب هایی که منتشر می شود در ارتباط با نمونه آثار است و کتاب های تالیفی و تحلیلی کمتر در حوزه خوشنویسی دیده شده است. اما کتاب «کشیده» یکی از تاثیرگذارترین کتاب های تحلیلی در حوزه خوشنویسی و بسیار ارزشمند است.
عضو شورای ارزشیابی انجمن خوشنویسان اظهار داشت: کتاب «از نیستان» تالیف خودم است و مطالعه آن را در پویش «کتابخوانی ملی» پیشنهاد می کنم. این اثر در ارتباط با جایگاه کشیده ها به عنوان عناصر اصلی در چلیپانویسی خط شکسته است.
وی ادامه داد: کتاب هایی که در زمینه خوشنویسی تاکنون به چاپ رسید است شاهد نمونه هایی از آثار ارزشمند خوشنویسان مجرب و استادان برجسته ایرانی هستیم و در کتاب «از نیستان» علاوه بر نمونه هایی که در قالب چلیپا عرضه شده درباره هر چلیپا توضیحات خاص و مرتبط داده شده است و به صورت کشیده ها در سطرهای چلیپا جای گذاری شده اند و به طورکلی یک دستورالعمل برای ترکیب چلیپا است که کار علاقه مندان و دلبستگان به هنر خوشنویسی خط شکسته را آسان تر می کند. مطالعه این کتاب را به واسطه تفاوتی که با آثار منتشر شده خوش نویسی در دوره معاصر دارد برای علاقمندان به این هنر ارزنده توصیه می کنم.
حیدری افزود: مطالعه اشعار زنده یاد منزوی یکی از دلبستگی های من در حوزه کتابخوانی است. زیرا اشعار او همواره الهام بخش برای فعالیت های تخصصی ام در عرصه خوشنویسی بوده است. 
وی اضافه کرد: مطالعه اشعار این شاعر گرانمایه را به این دلیل توصیه می کنم که استاد منزوی در کنار جمع دیگری از شعرای موثر، تاثیرگذاری ویژه ای برغزلیات معاصر داشته است. به طوری که بسیاری از شعرای معاصر از  سبک و سیاق این استاد تاثیرپذیر مطلوب گرفته اند و اشعار این شاعر دست مایه شعرای جوان تر به خصوص در سرودن غزل قرار گرفته است.
محمد حیدری مشاورهنری کمیسیون ملی یونسکو خاطرنشان کرد: بخش بزرگی از زندگی هنری خود را با اشعار این شاعر سپری کرده ام و بسیاری از اشعار او زینت بخش آثار خوش نویسی ام بوده است و امیدوارم علاقه مندان به شعر به خصوص غزلیات بتوانند از اشعار ارزشمند حسین منزوی بهره لازم را ببرند.

پایان خبر/


انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران کتاب آشنایی با طرح های حفاظت از اسناد رقمی را منتشر کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۴ - ۱۰:۱۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۶:۴۱
انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران کتاب آشنایی با طرح های حفاظت از اسناد رقمی را منتشر کرد
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «درس نامه حفاظت رقمی در محیط های با منابع محدود، آشنایی با طرح های حفاظت از اسناد رقمی» با گردآوری شورای جهانی آرشیو و بنیاد بین المللی مدیریت اسناد گردآوری و ترجمه محبوبه سادات بیدگلی را منتشر کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «درس نامه حفاظت رقمی در محیط های با منابع محدود، آشنایی با طرح های حفاظت از اسناد رقمی» توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران چاپ و روانه بازار نشر شده است. این اثر در چهار فصل «مفاهیم و اصطلاحات: حفاظت رقمی چیست؟»، «طرح های حفاظت از اسناد رقمی»، «گام های عملی» و «اطلاع رسانی و تضمین حمایت» گردآوری و ترجمه شده است. در مقدمه اثر به هدف و دامنه،‌ مخاطبان، محتوا و ساختار درس نامه و مواردی از این دست پرداخته شده است.
مفاهیم عمومی اسناد، مفاهیم حفاظت از اسناد رقمی، مسائل مربوط به اسناد ضروری برای نگهداری طولانی مدت، چالش های حفاظت از اسناد رقمی و غیره از جمله مسائلی که در بخش اول این اثر به آن پرداخته شده است.
در بخش دوم کتاب «درس نامه حفاظت رقمی در محیط های با منابع محدود، آشنایی با طرح های حفاظت از اسناد رقمی»، بررسی اجمالی طرح های حفاظت از اسناد رقمی، طرح های حفاظت بین المللی، نقش آرشیوهای ملی و ایالتی، چالش های مربوط به حفاظت رقمی در کشورهای با منابع محدود، طرح های پژوهشی و آموزشی موسسه های دانشگاهی، سایر منابع مفید آموزشی، طرح های راهبردی حفاظت از اسناد رقمی و مواردی از این دست مورد توجه قرار گرفته است.
اما در بخش گام های عملی؛ اصول و راهبردهای حفاظت رقمی، گام ها و مراحل بررسی و برنامه ریزی حفاظت اسناد، مسائل کلیدی برای راهبرد، اقدامات عملی حفاظت از اسناد رقمی، گام هایی به سوی ایجاد مخزن رقمی اعتمادپذیر و نیز آرشیو ملی نروژ شامل نمونه های پژوهی، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
در پیشگفتار این اثر و در بخشی از بیانیه دبیر کل «شورای جهانی آرشیو(ایکا)» چنین آورده شده است: به دلیل نیاز روزافزون، متخصصان اسناد و آرشیو باید از این پس خود را مدیران اطلاعات جامعه جدید بنامند؛ چون در این جامعه، اطلاعات، سرمایه ای بزرگ به شمار می رود. این مدیران باید بازیگران اصلی در دستیابی به اهداف ضروری خط مشی عمومی، از جمله پاسخ گویی مردم سالارانه، شفافیت اداری و حمایت از حقوق شهروندان باشند. بدون نظام های کارآمد حفاظت از اسناد، خط مشی های مهم عمومی مانند دولت باز و داده باز، فراگیر نخواهد بود. در عصر اطلاعات، آرشیوداران و مدیران اسناد باید برای مدیریت، حفاظت و دسترس پذیر کردن انواع اسناد رقمی، مجهز باشند.
شورای جهانی آرشیو(ایکا) بر رویارویی با چالش های حفاظت از اسناد رقمی تاکید زیادی دارد. «بنیاد بین المللی مدیریت اسناد» معتقد است که باید تا آنجا که ممکن است از آموزش مدیران اسناد و آرشیوداران برای حفاظت رقمی پشتیبانی شود و عملکرد آن ها باید به اجرای برنامه های گسترده تر خط مشی عمومی ارتباط داده شود و با همکاری یکدیگر یک برنامه آموزشی الگو درباره حفاظت رقمی با تاکید بر نیازهای همکاران در کشورهای با منابع محدود تهیه شود.
همچنین محبوبه سادات بیدگلی مترجم کتاب «درس نامه حفاظت رقمی در محیط های با منابع محدود، آشنایی با طرح های حفاظت از اسناد رقمی» در بخشی از مقدمه این کتاب آورده است: در ایران که اسناد رقمی با سرعتی فزاینده در حال تولید است مقوله حفاظت از این اسناد، در آغاز راه و با چالشی اجتناب ناپذیر روبروست. بنابراین درس نامه پیش رو می تواند برای آشنایی با مفاهیم حفاظت از اسناد رقمی، طرح های حفاظت جاری در سراسر جهان و ارائه راهبردها و راه حل های مبتنی بر مثال برای استفاده متخصصان اسناد، دانشجویان و مدرسان مقوله حفاظت از اسناد رقمی قرار بگیرد.
لازم به توضیح است کتاب «درس نامه حفاظت رقمی در محیط های با منابع محدود، آشنایی با طرح های حفاظت از اسناد رقمی»  و در174صفحه چاپ و روانه بازار نشر شده است. علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به فروشگاه مجازی سازمان به آدرس: (http://bookshop.nlai.ir) مراجعه کنند.


رضا خانی پور دبیر علمی جشنواره خبر داد:

ارسال بیش از ۷۰ اثر به دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۳ - ۱۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۷:۱۷
ارسال بیش از ۷۰ اثر به دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
دبیرعلمی دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از ارسال بیش از ۷۰ اثر به دبیرخانه این جشنواره خبر داد و گفت: با توجه به تمدید مهلت ارسال آثار تا تاریخ 15 آبان، تعداد قابل توجهی اثر مرتبط با محورهای مطرح شده به جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ارسال شده است.

 به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رضا خانی پور دبیرعلمی دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح جزئیات این خبر گفت: دوازدهمین دوره این جشنواره ملی با شعار «پژوهش هدفمند، توسعه فناوری و مرجعیت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» اواخر آذرماه برگزار می شود و تاکنون بیش از ۷۰ اثر به دبیرخانه دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ارسال شده و ارزیابی آثار به زودی آغاز می شود.

وی ادامه داد: نخستین دوره جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سال ۱۳۸۹ در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان اقدامی نوین برپا شد و در سال های اخیر نیز در سطح ملی برگزار می شود.

خانی پور متذکر شد: هدف از برگزاری این جشنواره معرفی دستاوردهای علمی و پژوهشی در حوزه های علم اطلاعات و دانش شناسی، اسناد و علوم آرشیوی، مطالعات ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی، نسخه پژوهی و تاریخ شفاهی در سطح ملی و نیز شناسایی استعدادهای جوانان در این حوزه‌ها است. همچنین بهره‌گیری از ظرفیت‌، توان علمی پژوهشگران و ارتباط بیشتر آنان با سازمان اسناد وکتابخانه ملی ایران، تشویق و ترغیب بیشتر در تولید علم در حوزه های یاد شده و تقویت مرجعیت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در برخی از این حوزه های موضوعی از دیگر اهداف برپایی این رویداد فرهنگی است.

دبیرعلمی دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه هایی مثل کتابداری و اطلاع رسانی، تاریخ شفاهی، نسخه پژوهی، اسلام‌شناسی و ایران‌شناسی، فهرستنویسی و سازماندهی منابع چاپی و خطی نیز مرجعیت دارد.

خانی پور ادامه داد: آثاری که از آنها تجلیل و تقدیر می‌شود شامل کتاب (تالیف،تصنیف و ترجمه)، پایان نامه ارشد و دکتری، طرح های خاتمه یافته و ایده های برتر است که باید در حوزه های موضوعی این همایش ارائه شوند.

وی با بیان این مطلب که اعضای کمیته های اجرایی و علمی و نیز هیات داوران این  دوره از جشنواره مشخص شده اند، ادامه داد: بانک اطلاعات داوران جشنواره همه ساله تکمیل تر و پربارتر می‌شود و هم اکنون بیش از ۱۰۰ استاد فرهیخته با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در زمینه داوری همکاری دارند.

دبیرعلمی دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره نحوه ارزیابی آثار ارسالی به دبیرخانه این دوره از همایش گفت: آثار ارسالی در حوزه های مختلف و در قالب‌های گوناگون برای ارزیابی و داوری به داوران داخل و خارج از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ارسال می‌شود و نتایج داوری پس از گذشت مهلت ۱۰ تا ۱۵ روزه از سوی داوران اعلام می شود.

خانی پور خاطرنشان کرد: نحوه ارزیابی آثار ارسالی بر اساس جداول امتیازی آثارعلمی اعضای هیات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که البته بر اساس شرایط و نیازهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بومی سازی شده است. به  عبارت دیگر مواردی به این جدول امتیازدهی افزوده و یا موضوعاتی که برای سازمان مهمتر است از امتیازات بیشتری برخوردار شده است، برای مثال می توان به پژوهش‌های کاربردی و هدفمند برای این سازمان و تاریخ شفاهی اشاره کرد.


دومین کارگاه آموزشی راهبردهای جستجو ویژه افراد با آسیب بینایی برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۱ - ۱۱:۵۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۷:۳۶
دومین کارگاه آموزشی راهبردهای جستجو ویژه افراد با آسیب بینایی برگزار می شود
رییس گروه خدمات ویژه و مرجع کتابخانه ملی ایران از برگزاری دومین کارگاه آموزشی راهبردهای جستجو در پایگاه های اطلاعاتی ویژه افراد با آسیب بینایی در تاریخ 5 آبان ماه خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سمیه سادات هاشمی رییس گروه خدمات ویژه و مرجع کتابخانه ملی ایران با اعلام این خبر گفت: کارگاه آموزشی راهبردهای جستجو در پایگاه های اطلاعاتی ویژه افراد با آسیب بینایی برای نخستین بار در کتابخانه ملی ایران برگزار شده است. نخستین دوره آن در تاریخ 28 مهرماه به پایان رسید و با توجه به استقبال کاربران از این کارگاه ها دومین جلسه آن در تاریخ 5 آبان در ساعت 12 برگزار می شود.
وی ادامه داد: کارگاه آموزشی راهبردهای جستجو در پایگاه های اطلاعاتی ویژه افراد با آسیب بینایی چگونگی جستجو در پایگاه های اطلاعاتی و دریافت منابع مورد نیاز افراد با آسیب بینایی برگزار می شود. اعظم نجفقلی عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی و امیدهاشمی به عنوان پژوهشگر که وی از روشندلان است از مدرسان این کارگاه هستند. 
رییس گروه خدمات ویژه درباره مرجع مجازی تلفنی که به تازگی راه اندازی شده است گفت: ایجاد امکانات و شرایط مناسب برای پر کردن خلاءهای پژوهشی افراد با آسیب بینایی و توانخواهان از رسالت های ذاتی سازمان اسناد و کتابخانه ملی است، به همین منظور برای رفع نیازهای اطلاعاتی این قشر از هموطنان مرجع مجازی تلفنی راه اندازی شده است.
هاشمی افزود: با راه اندازی مرجع مجازی تلفنی دسترسی به منابع برای افراد با آسیب بینایی راحت تر خواهد شد و کاربران برای دریافت پاسخ به پرسش‌های پژوهشی، جستجو و یافتن منابع مورد نیاز خود و همچنین امکان بهره مندی از مشاوره کارشناسان می توانند در روزهای اداری با شماره تلفن 81623223، از ساعت 10 تا 12 تماس بگیرند.
وی تاکید کرد: ارائه خدمات به صورت مرجع مجازی تلفنی به این صورت است که کاربر با تماس با کتابداران کتابخانه ملی ایران منابع مورد نیاز را جستجو می کند و در صورت داشتن نیازهای پژوهشی و تخصصی، منابع از طریق درگاه مرجع مجازی ارسال خواهد شد. 
رییس گروه خدمات ویژه گفت: از ابتدای سال تا کنون 38عنوان کتاب و 2 پایان نامه با حضور داوطلبی افراد گویا سازی شده است. 
هاشمی یادآور شد: در بخش خدمات هم ؛ دو دستگاه برجسته نگار، یک دستگاه پرینتر بریل، دو دستگاه درشت نما در بخش نابینیان وجود دارد و بر روی چهار سیستم این بخش هم دستگاه تبدیل متن به صوت وصل شده است. ضمن اینکه مجموع منابع نشریه و کتاب به خط بریل سه هزار و 221 جلد است.

پایان خبر/


در حاشیه برپایی کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی

جمعی از علمای جهان اسلام از نسخ خطی و نادر کتابخانه ملی ایران دیدن کردند


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۸/۱ - ۹:۳۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۶:۵۸
جمعی از علمای جهان اسلام از نسخ خطی و نادر کتابخانه ملی ایران دیدن کردند
جمعی از علمای جهان اسلام در حاشیه سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی از نمایشگاه دائمی نسخ خطی و نادر و موزه کتاب و میراث مستند دیدن کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مهمانان کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی از شخصیت‌های فرهیخته، علماء، چهره های سیاسی کشورهای اسلامی، اساتید دانشگاه‌ها و سایر مجامع علمی و فرهنگی داخل و خارج کشور هستند که هر ساله در کنفرانس وحدت اسلامی حضور پیدا می کنند که در این دوره از برپایی کنفرانس وحدت اسلامی  گنجینه نسخ خطی و موزه کتاب و میراث مستند را دیدند. 

این کنفرانس به منظور تقویت وحدت اسلامی بین مسلمانان در سال 1369 شکل گرفته است و متولی برگزاری چهار دوره اول آن سازمان تبلیغات اسلامی بوده است که پس از تأسیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، اجرای این کنفرانس به عهده این مجمع جهانی گذاشته شد.

سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با موضوع «اتحاد اسلامی، پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» در جهت ایجاد اتحاد و همبستگی بین مسلمانان، همفکری علماء و دانشمندان جهت تقریب دیدگاه‌های علمی و فرهنگی آنان، بررسی، ارائه راهکارهای عملی برای دستیابی به وحدت اسلامی، تشکیل امت واحده در جهان اسلام، حل مسائل و مشکلات مسلمانان و ارائه راه‌ کارهای مناسب برگزار شده است.


بروجردی در سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی مطرح کرد:

یکتاپرستی مبنای وحدت اسلامی است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۳۰ - ۱۲:۱۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۴۱:۴۳
یکتاپرستی مبنای وحدت اسلامی است
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی که با موضوع «اتحاد اسلامی، پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» به صورت مجازی برگزار شد؛ بر ضرورت تقویت وحدت میان مسلمانان تاکید کرد و گفت: در سی وپنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی گردهم آمدیم تا زیست محمدی را بازخوانی و آن را به عنوان بهترین زیست بشری انتخاب کنیم، از ضروریات این بازخوانی جامع و کامل بکارگیری خرد و عقل بشری در فهم درست است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در ابتدای امر فرا رسیدن هفته وحدت و رسالت محمدی (ص) را که بر مدار انسجام، اتحاد و اتفاق مسلمانان شکل گرفته را تبریک می گویم و این مهم با میلاد حضرت محمد (ص) که پیامبر خاتم است، معنا و مفهوم پیدا کرده است.

بروجردی گفت: سی وپنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی برگزار شد تا راه های رسیدن به وحدت میان مسلمانان جستجو شود و موضوعاتی در این کنفرانس تعیین شد تا ما بتوانیم بر اساس آن راهکارهای مناسب را برای دست یابی به وحدت پیدا کنیم.

وی افزود: یکی از موضوعات مطرح شده در این دوره از کنفرانس،‌ وجوه تمایزو تشابه جهاد با جنگ از نگاه مذاهب اسلامی است که در نهایت می خواهد به صلح برسد. با این پیام روشن که صلح می تواند گزینه مناسبی برای ایجاد وحدت در جامعه اسلامی باشد.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: آنچه که به ما کمک می کند راه زیست مسلمانی را از خلال آموزه های پیامبر به دست آوریم این است که بتوانیم ندای وحدت را نصب العین خودمان قرار دهیم، در گام نخست پرستش خدای یکتا می تواند زمینه ساز این بحث باشد و میلاد حضرت محمد (ص) ما را به آن فرا می خواند.

بروجردی گفت: متاسفانه با همه گیری ویروس کرونا بسیاری از انسان های شریف و عزیزانمان را از دست دادیم و جا دارد از خداوند یکتا و پیامبر اسلام تقاضا کنیم که هرچه سریعتر این بیماری از میان جامعه بشری رخت بربندد.

وی یادآور شد: در سی وپنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی گرد هم آمدیم تا زیست محمدی را بازخوانی و آن را به عنوان بهترین زیست بشری انتخاب کنیم، از ضروریات این بازخوانی جامع و کامل به کارگیری خرد و عقل بشری در فهم درست است. به اعتقاد من از میان موضوعاتی که شناخت صحیح از وحدت میان مسلمانان را بیان می کند، موضوع «جهاد و رابطه آن با جنگ است» که این موضوع مورد بحث من است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در آغاز به تعریفی از جهاد یا جنگ می پردازم تا هدایت گر این بحث به سمت وحدت مسلمانان باشد. جهاد یکی از مفاهیم دین اسلام است که از ریشه جهد به معنای هر نوع پوشش و فعالیت و تلاش است، در حالی که قتل و قتال اقدام به قصد جان دیگری یا جان خود است که در مقابل حمله و تهاجم و نهایتا دفاع از خود شکل می گیرد و عنوان قصاص را به خود می گیرد و یا مقاومت در برابر توسعه و گسترش دین اسلام معنا پیدا می کند.آیات عدیده قرآن تبیین گر اقدام به قتل در شرایط مختلف است از جمله ظلم کردن و عدم وفای به عهد و غیره است.

بروجردی افزود: در هیچیک از آیات قرآن کریم که در آن موضوع جنگ و قتال مطرح است از واژه جهاد استفاده نشده است بلکه بیان یک واقعیت اجتماعی است که ملت ها برای دست یابی به قدرت و تامین منافع خودشان با یکدیگر به نزاع می پردازند و این آیات وظیفه مسلمانان را در صورت انجام امر قتال بیان می کند و عمدتا ناظر بر حفظ حریم انسان هاست و اینکه مجوز قتال در صورتی صادر می شود که شرایط در امان بودن، محدود و تنگ باشد.

وی گفت: اما آنچه که در فرهنگ حکومت داری دینی و در میان مسلمانان مطرح است به کارگیری امر جهاد به عنوان امر مقدس در مقابله با مشرکین و کفار. پس جهاد  می تواند امر مقدس باشد مشروط بر اینکه در زمان امام معصوم باشد و در مقابل تهاجم و حمله صورت گرفته باشد و به احتمال اینکه این تهاجم به قصد جان افراد باشد.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد:علمای شیعه به این مساله از دو منظر متفاوت نگاه می کنند، یک نگرش آن است که حفظ جان انسان و اختیار وی در انتخاب مسیر زندگی و رای اندیشه محترم است و خون او نباید ریخته شود، این رهیافت با استناد به آیه قرآن که می فرماید « مَن قَتَلَ نَفسًا بِغَيرِ نَفسٍ أَو فَسادٍ فِي الأَرضِ فَكَأَنَّما قَتَلَ النّاسَ جَميعًا وَمَن أَحياها فَكَأَنَّما أَحيَا النّاسَ جَميعًا ۚ ».

وی گفت: نگرش دوم قائل به ضرورت توسعه و تعمیم دین است به دلیل خاتمیت و فراگیری اسلام در کل جهان است و اینکه برای فراگیر شدن و توسعه دین باید با کفار و مشرکین که مانع اشاعه دین هستند تا سرحد قتل و جنگ مبارزه کرد و اشاره دارد به آیه شریفه « وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّىٰ لَا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ كُلُّهُ لِلَّهِ  فَإِنِ انْتَهَوْا فَإِنَّ اللَّهَ بِمَا يَعْمَلُونَ بَصِيرٌ».

بروجردی گفت: اما برخی بر این باور هستند که رویدادهای 100 سال اخیر در حوزه منازعات و مناقشات نظامی و آزادی خواهانه ریشه در طراحی و توسعه شبکه ای از سیاست مداران و قدرتمندان برای تسلط بر جهان و سوق دادن آن به سمت اهداف از پیش تعیین شده خودشان دارد لذا سازمان های جاسوسی در سطح جهان گروه های پشت پرده، فراماسونرها، صهیونیست ها و گروه های اثرگذاری که تصمیم گیران پنهان در شکل گیری این حوادث و وقایع شمرده می شوند عامل اصلی این برنامه ریزی و طراحی منازعات می شناسد و حاصل آن را تامین منافع مادی و سیاسی ایشان می داند.

وی ادامه داد: بنابراین عنوان جهاد دادن به منازعات بر اساس باورها و اعتقادات ایدئولوژیک شکل می گیرد و اینجاست که مرز بسیار ظریف بین جهاد و جنگ مطرح می شود و اینکه اقدام به جهاد به عنوان یک وظیفه دینی و یکی از فروع دین اسلام مورد تایید قرار می گیرد. لیکن در بسیاری از آیاتی که در آن مسلمانان به جهاد ترغیب می شوند از واژه قتل یا جنگ استفاده نشده است. شاید نحوه مقابله با کفار و مشرکین به خود مسلمانان واگذار شده باشد. از جمله اینکه می فرماید :« يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ جَاهِدِ الْكُفَّارَ وَالْمُنَافِقِينَ وَاغْلُظْ عَلَيْهِمْ  وَمَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ  وَبِئْسَ الْمَصِيرُ» همانطور که ملاحظه می شود در این آیه موضوع جهاد با کفار و منافقین لزوماً کشتن آنها نیست بلکه سخت گرفتن بر آنها به هر طریقی که بتوانیم آنها را از تقابل با مسلمین و یا تهاجم بر علیه مسلمین بر حذر بداریم که ممکن است جنگ یکی از این راه ها باشد. اما نخستین و تنها راه نیست.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اضافه کرد: در بررسی همه این آیات درمی یابیم که خداوند مجوز اقدام عملی به جهاد را به عنوان تهاجم، حمله و جنگ صادر نمی کند بلکه مجاهدت را در ایستادگی در مقابل تهدید و یا تلاش برای توسعه دین از راه های متعددی که هریک به زمان و مکان آن باز می گردد بستگی دارد. همانطور که امروز ما شاهد هستیم در کشور مسلمان این جهان، کشور افغانستان که عده ای با نام و عنوان مسلمانی اقدام به قتل می کنند و عده ای ایستادگی و مقاومت و تلاش می کنند تا متدعی را از حوزه و حریم خود دور برانند.

وی گفت: علمای شیعه آغازگری جنگ را با عنوان جهاد به جهاد ابتدایی تعبیر می کنند اما شرط آن فقط اذن امام معصوم و ایستادگی و مقاومت در مقابل تهاجم است؛ و حمله را به جهاد دفاعی می شناسند و آن را واجب می دانند، وظیفه همه مسلمانان می دانند که به اصطلاح مدافع حریم خودشان باشند، در اینجا بزرگ، کوچک و زن و مرد تفاوتی با یکدیگر ندارند.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: امر جهاد مطلقا امر واجبی است اما دفاع از مال یا آبروی فرد و یا جان و مال حفظ آبروی دیگران در صورتی واجب است که ظن غالب بر سلامت نفس وجود داشت باشد. این مساله را ما در فرمایش های محمد حسن نجفی صاحب جواهر الکلام و علمای دیگر شیعه چون میرزای نائینی، ملامحمد کاظم خراسانی، آیت الله حکیم، آیت الله خوئی، میرزا محمد تقی شیرازی شاهد هستیم که دلایلی را بر مقاومت در مقابل تعدی و نه آغازگری در جنگ ارائه می دهند.

وی تصریح کرد: حتی آیت الله سید روح الله موسوی خمینی این مساله را کاملا به عنوان یک امر مستقل نمی شناسند، ایشان در کتاب تحریر الوسیله بعد از بررسی مبسوط مساله امر به معروف و نهی از منکر در  چند مساله به بحث جهاد دفاعی پرداخته و نام آن را دفاع گذاشته است که مساله 28-26 و 28 -27 از تحریر الوسیله گویای این امر است.

بروجردی گفت: آرای فقهای اهل سنت درباره جهاد از سه مکتب فقهی و کلامی نشات می گیرد، جریان اعتدال گرایی، جریان فکری اخوانی و جریان سلفی تکفیری. جریان اعتدالی را مدرسه الازهر مصر پایه گذاری کرده است. جریان فکری اخوانی که قائل به این است که باید مبارزه خشونت آمیز علیه کفار صورت گیرد آنان شعاری دارند تحت عنوان «قرآن قانون ما، جهاد راه ما و شهادت مقصد ماست».

وی گفت: جریان مهمتر جریان سلفی تکفریی است که امروز ما با آن روبرو هستیم، شاخص ترین چهره این نگرش ابوالعلا مودودی است که او دیدگاه های خود را مبنی بر ضرورت جهاد در هر شرایطی لازم می داند اما با شدت بیشتر جریان تکفیری است که قائل بر این است که هر کسی که مثل ما نمی اندیشد باید سرش از تن جدا شود و عنوان کفر را به آن داده اند.از جمله کسانی که این تفکر را ترویج می دهد ابن تیمیه است او مرجع بسیاری از تفکراتی است که امروز به نام داعش و به نام جهاد در  اسلام تلاش می کنند.

وی گفت: با بررسی دیدگاه های علمای اسلامی شیعه و سنی باید اذعان کنیم که راه رسیدن به جامعه یک پارچه و متحد در گام نخست پرستش خدای یکتاست و این پرستش خود مبنای وحدت اسلامی است در جایی که خداوند می فرماید:« وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللَّهِ جَميعًا وَلا تَفَرَّقوا ۚ وَاذكُروا نِعمَتَ اللَّهِ عَلَيكُم إِذ كُنتُم أَعداءً فَأَلَّفَ بَينَ قُلوبِكُم فَأَصبَحتُم بِنِعمَتِهِ إِخوانًا وَكُنتُم عَلىٰ شَفا حُفرَةٍ مِنَ النّارِ فَأَنقَذَكُم مِنها ۗ كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُم آياتِهِ لَعَلَّكُم تَهتَدونَ »

ریس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: در مجموع می توانیم نتیجه بگیریم که برای رسیدن به وحدت در جامعه اسلامی و پرهیز از نزاع فقط کسانی که حرف حق را می زنند و در مقابل حق تسلیم هستند می توانند منادی وحدت در جامعه باشند و هرکسی که در مقابل این تفکر ایستادگی کنند بی تردید کسی است که می شود با آن مبارزه کرد و در مقابل آن ایستادگی کرد. بر همین اساس از آموزه های پایداری امت اسلامی، پایداری اسلامی پایبندی به اتحاد، پرهیز از خشونت و جنگ است تا بتوانیم اسلام را به عنوان دین تمام و کمال در فضایی آرام  بدون نزاع گسترش دهیم. به امید آن روزی که مسلمانان بتوانند گفتگو را به جای مخاصمه و تعالی را به جای تنش و تقابل با یکدیگر به عنوان یک فرهنگ، یک باور و یک ایده که اسلام بر  اساس آن پایه گذار شده، پذیرفته باشند و به آن عمل کنند.

پایان خبر/


کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوقی دریای خزر» راهی برای شناخت تاریخ معاصر است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۸ - ۱۰:۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۶:۳
کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوقی دریای خزر» راهی برای شناخت تاریخ معاصر است
مولف کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوقی دریای خزر» معتقد است انگیزه اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل پیشینه تاریخی دریای خزر، به منظور شناسایی و شناخت بیشتر همسایگان، قراردادها، نحوه بهره برداری از امکانات دریا و سیاست ها را توصیف کرده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، قربانعلی کناررودی مولف کتاب «پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوقی دریای خزر» با بیان این مطلب گفت: این کتاب متکی بر اسناد و قراردادهای مهم بین دو کشور ایران و روسیه است. عمده ترین منابع حقوقی جهت تعیین رژیم حقوقی دریای خزر که تاکنون در مذاکرات دیپلماتیک مورد استفاده قرار گرفته، قراردادها و توافقات فیمابین دو کشور است. در بیشتر این قراردادها و معاهدات و نامه های پیوست و تکمیلیِ قبل و بعد از امضای قراردادها که در مراکز اسنادی دولتی موجود است بیش از هر چیز به سه رژیم حقوقیِ دریانوردی، کشتیرانی، تجارت، بازرگانی و نیز شیلات و ماهیگیری اشاره شده است. 
کناررودی افزود: انگیزه اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل پیشینه تاریخی دریای خزر، به منظور شناسایی و شناخت بیشتر همسایگان، قراردادها و نحوه بهره برداری از امکانات دریا، سیاست ها و برنامه های دولت های روسیه تزاری و ایران و رژیم حقوقی حاکم بر دریای خزر از سال 1813تا سال 1940میلادی و چالش ها و موانع و مشکلات آن بوده است و معتقدم مطالعه این کتاب برای محققان تاریخ معاصر ایران و علاقمندان به مطالعات مربوط به مسائل دریای خزر و قفقاز مفید و موثر است.
وی ادامه داد: تا پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، نظام حقوقی حاکم بر دریای خزر بر اساس عهدنامه مودت 26 فوریه 1921 و قرارداد بحر پیمایی و بازرگانی 25 مارس 1940 بود. بر اساس این معاهدات دریای خزر بین جمهوری اسلامی ایران و اتحاد جماهیر شوروی تقسیم شده و تنها یک منطقه انحصاری ده مایلی برای ماهیگیری برای دو طرف در نظر گرفته شده بود. از طرفی همواره در قراردادها و معاهدات، دریای خزر به صورت مشترک و مشاع به عنوان دریای متعلق به دو کشور ایران و روسیه مورد شناسایی قرار گرفته و به هیچ کشور ثالثی اجازه دخالت داده نشده است. علاوه بر این هیچ گونه تقسیم بندی یا تحدید حدود در دریای خزر صورت نگرفته است. فروپاشی اتحاد شوروی در 1991 میلادی و اعلام استقلال جمهوري‌هاي این کشور و افزايش كشورهاي ساحلي درياي خزر از دو به پنج كشور، باعث شد كه رژيم حقوقي درياي خزر موضوع مذاكرات و بحث‌هاي مختلف حقوقي قرار گيرد.
مولف کتاب پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوقی دریای خزر اضافه کرد: این در حالی است که در سابقه تاریخی و اسنادی دریای خزر واژه تعیین رژیم حقوقی هیچگاه مطرح نبوده است. تنها یک سری قرارداد و تفاهم در چگونگی بهره‌برداری از کشتیرانی، شیلات و ماهیگیری و تجارت و بازرگانی و امور گمرکی مورد توجه دو کشور و به امضای دو طرف رسیده است. اما در نحوه بهره برداری از منابع هیدروکربنی (نفت و گاز) دریای خزر هیچ سند و مدرکی تا سال 1940 که مورد نظر این پژوهش بوده رد و بدل نشده است.
کناررودی گفت: تعیین رژیم حقوقی دریای خزر از زمانِ فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پیدایش کشورهای تازه استقلال یافته ای چون قزاقستان، آذربايجان، و تركمنستان در 31 دسامبر 1991مطرح شد. پیش از این تاریخ هرگونه قرارداد و پیمانی به صورت دوجانبه و بدون دخالت کشور سوم، بین روسیه و ایران، تعیین و امضا می شد. در سابقة تاریخیِ این دو کشور، تعداد بی شماری قرارداد و پیمان و معاهدة مشترک با عناوین متعدد تجاری،گمرکی، مرزی، کشتیرانی و شیلات و ماهیگیری وجود دارد. با توجه به موقعیت و اهمیت دریای خزر و نقش مهم آن در منطقه و روابط کشورها، بررسی رژیم حقوقی آن بر اساس سوابق تاریخی مانند اسناد و معاهدات، و ارجاع به آرای کشورهای ساحلی با مبانی حقوقی، ضروری به نظر می رسد.
وی ادامه داد: مسائل مربوط به این دریا به موقعیت استراتژیک، منابع موجود در آن، و منافع حياتي کشورهای ساحلي آن بستگی دارد. دستيابي به ثبات منطقه ای و صلح پايدار که در آن، دولت ها به منافع قانوني يکديگر و استانداردهاي بين المللي حاکم بر روابط با یکدیگر احترام بگذارند، مستلزم حل اين مشکلات است.
مولف کتاب پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوقی دریای خزر یادآور شد: معتقدم مطالعه این کتاب برای دانشجویان و محققان تاریخ معاصر ایران و خصوصا علاقه مندان به مطالعات مربوط به مسائل دریای خزر و قفقاز مفید و موثرباشد. معرفی اسناد و مدارک موجود و قابل دسترس قراردادن بخش کوچکی از آنها در پیوست کتاب می تواند موضوع پژوهش های دیگر در این خصوص باشد.
کناررودی تاکید کرد: این کتاب می تواند به عنوان یکی از منابع و پژوهش های مربوط به پیشینه تاریخی و اسنادی مورد استفاده مراکز و سازمان های مهمی چون شیلات و ماهیگیری، تجارت و بازرگانی و کشتیرانی و مرکز تحقیقات دریای خزر، مراکز جغرافیایی و دریانوردی و مردم شناسی و تاریخ محلی ایران قرار گیرد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در تالیف این اثر، بهره مندی از اسناد چه میزان موثر بوده است؟ گفت: برای تالیف این اثر، تلاش شد از اسناد دست اول و مهم نسبت به آثار دیگر تاریخی و کتاب ها و سفرنامه ها و خاطرات، رژیم حقوقی دریای خزر مورد بحث و بررسی قرار دهد. در آثار و تحقیقات پیشین تکیه اصلی بر روابط خارجی بین ایران و روسیه و اتحاد شوروی بود و اگر ذکری از قرارداد یا معاهده ای می شد صرفا در حوزه روابط سیاسی و اقتصادی بدان پرداخته می شد. در این پژوهش تلاش شد از زاویه جدیدی به اسناد و مدارک موجود نگاه شود و آن یافتن پیشینه و سابقه تاریخی ایجاد رژیم حقوقی دریای خزر است. البته در این میان نگاهی به سابقه تاریخی روابط بین ایران و روسیه لازم و ضروری بوده است.
مولف کتاب پیشینه تاریخی و اسنادی رژیم حقوقی دریای خزر خاطرنشان کرد:  بحث رژیم حقوقی دریای خزر یکی از مباحث روز است. به نظر می رسد ارائه مستندات و آرای تحقیقی در این باره در شناسایی و حل تعیین رژیم حقوقی دریای خزر مفید باشد.


رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به انتقادهای کارکنان پاسخ داد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۷ - ۱۵:۵۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۶:۱۹
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به انتقادهای کارکنان پاسخ داد
اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در انجام فعالیت های جمعی، در سازمان بزرگی چون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همواره انتقادهایی وجود داشته است و من هم همیشه پذیرای انتقادهای مطرح شده بوده ام و معتقدم انتقاد در جهت بهبود اوضاع امری نیکو است اما به شرطی که منصفانه باشد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به انتقادهای مطرح شده از سوی کارکنان پاسخ داد و گفت:‌ اگر بخواهیم فارغ از جهت گیری هایی که در نامه مستتر است، موضوع بررسی شود، اینگونه تصور می شود که در این دوره از مدیریت در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، هیچ اقدام ارزنده ای به انجام نرسیده است. در حالی که چنین نیست و به اعتقاد من این نوع برداشت از مجموع فعالیت های انجام شده بی انصافی در حق کارکنان تلاشگر سازمان و یک امر فاصله دار از واقعیت است. نمی توان ادعا کرد فعالیت های انجام شده به نفع سازمان نبوده و اگر با جزئیات درباره فعالیت های به انجام رسیده صحبت شود؛ متوجه خواهیم شد هریک از این اقدامات در جایگاه خود می توانند منشا یک تحول در سازمان باشند.

وی ادامه داد: برخی از کارمندان ما به خوبی به یاد می آورند که پیش از این دوره مدیریت، از جهت نوع قرارداد جایگاه اداری روشنی نداشتند و به آینده کاری خود در سازمان مطمئن نبودند. اما در حال حاضر در نوع قراردادها، تغییر وضعیت صورت گرفته و به وضعیت استخدامی، رسمی و آزمایشی تبدیل شده و به تدریج کارمندان در خصوص قراردادها تعیین تکلیف می شوند. نکته دیگر این است که در 15 سال گذشته در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سخنی از آزمون استخدامی نبوده ولی این ظرفیت در این دوره مدیریت محقق شده است. بنابراین آنچه به عنوان ظلم و اجحاف در حق افراد مطرح شد، خلاف واقع است. البته من سخن کارمندان را از این جهت که در زندگی تحت فشار هستند؛ می پذیرم. اما این موضوع تنها مربوط به کارمندان سازمان اسناد و کتابخانه ملی نمی شود و مشکلاتی از این دست به طور کلی در جامعه وجود دارد. زیرا شرایط اقتصادی نامناسب، نبود بودجه، محدودیت ها و دلایل مختلف که دولت همواره با آن دست و پنجه نرم کرده، بر هیچ یک از ما پوشیده نیست و تلاش این است که همه اقشار جامعه در شرایط بهتری قرار گیرند. بنابراین قبول دارم که فشار وجود دارد منتها واقعیت این است که سازمان هم یک ظرفیتی دارد.

بروجردی تاکید کرد: بیش از 85 درصد از اعتباری که به سازمان اختصاص داده شده، صرف پرسنل می شود و با این هزینه طبیعتا نمی توان فعالیت های گسترده ای انجام داد و خوب برای این موضوع هم تدبیری اندیشیدیم و با راه اندازی بنیاد حامیان اسناد و کتابخانه ملی و مذاکراتی که انجام دادیم توانستیم اعتباراتی را جذب کنیم تا به امور تخصصی و آنچه رسالت ذاتی سازمان است، دست یابیم. همچنین برای حفظ و نگهداری بهینه از داشته های و میراث ملی در بخش آرشیو دو طبقه قفسه بندی ریلی راه اندازی کردیم که عملیاتی کردن این پروژه هزینه بَر بوده است. ضمن اینکه از آغاز عمر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تا امروز بایگانی راکد وجود نداشت ولی در این دوره این مهم محقق شد و 9 هزار متر زمین برای تاسیس و ایجاد بایگانی راکد تامین شد و توانستیم طرح بایگانی راکد را به انجام برسانیم. بنابراین به ثمر رساندن اقداماتی از این دست قطعا هزینه بردار است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: سازمان نیاز به رشد دارد و باید در موقعیت بین المللی خود بدرخشد و در بین کتابخانه های ملی دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد که رسیدن به این مطلوب نیاز به اعتبار دارد. با در نظر گرفتن فعالیت های به ثمر رسیده، این مهم قابل تامل و تایید است که اقدامات صورت گرفته، درست بوده است. بنابراین این تصور که دارایی ها، امکانات و همه توان صرف پرسنل شود؛ نادرست است. زیرا به معنای نادیده گرفته شدن جایگاه اسناد و کتابخانه ملی در سطح ملی و بین المللی است. افرادی که این نامه را نوشتند یا از فعالیت های به انجام رسیده بی اطلاع بودند و  یا اگرهم اطلاع داشتند نخواستند این دانش و آگاهی به سطح جامعه تسری پیدا کند و در این میان سازمان متضرر می شود.

وی اظهار کرد: بنابراین اگر نگاه دقیق به انتقادهایی که از سوی کارکنان مطرح شده بیاندازیم، متوجه خواهیم شد بیشتر از روی بی اطلاعی و نا آگاهی نسبت به اقدامات صورت گرفته در سازمان نشات می گیرد. اگر همکاران فکر می کنند نسبت به شرایط موجود باید تغییر وضعیتی برای آنها فراهم شود، باید بگویم که من و جمع مدیران سازمان همه تلاش خود را انجام داده ایم تا شرایط رفاهی بهتری برای کارکنان فراهم شود. به عنوان مثال بیمه تکمیلی که برای دوستان در نظر گرفته شد، سپاس همکاران در کل سازمان را به همراه داشت و سئوال من این است که این نوع خدمات درحوزه بیمه تکمیلی در دوره کدامیک از مدیران وجود داشته است؟ واقعیت این است که در بحث بیمه ما نیازهای آینده مجموعه از جمله بیمه تکمیلی و بیمه عمر را درنظر گرفته ایم و از سوی دیگر در بحث حقوق دریافتی، 50 درصد افزایش حقوق در تمامی سطوح کارمندی و خدماتی داشته ایم و اگر منصفانه عملکرد سازمان در همه بخش ها مورد ارزیابی قرار گیرد، باید این نکات را هم بازگو کنند.

اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در انجام فعالیت های جمعی در سازمان بزرگی چون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همواره انتقادهایی وجود داشته است و من هم همیشه پذیرای انتقادهای مطرح شده بوده ام و معتقدم انتقاد در جهت بهبود اوضاع امری نیکو است اما به شرطی که منصفانه باشد. به شکل مصداقی به شبکه داخلی سازمان (اینترانت) اشاره می کنم. در کدام دوره مدیریت کارکنان اینچنین به صراحت نقطه نظرها و انتقادات های خود را مطرح می کردند؟ اما در این دوره این ظرفیت برای پرسنل ایجاد شد و به راحتی می توانند همه نکات را مطرح کنند.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: اگر بخواهیم در جامعه جهانی زندگی کنیم باید رویه، روش ها را تغییر داد و با استفاده از امکانات به روز، مانند بهره گیری از تکنولوژی نیازهای سازمان را تامین کنیم. به عنوان مثال شرایط و امکاناتی فراهم شود که به سمت دیجیتال شدن منابع حرکت کنیم تا بی نیاز از منابع به شکل فیزیکی شویم و به این ترتیب بهترین استفاده از فضای مجازی را داشته باشیم.

بروجردی گفت: اگر موضوع عدم توانایی و قابلیت مدیران مطرح شده است، باید به این نکته اشاره کنم که در انتخاب مدیران همواره بحث جوانگرایی مطرح بوده است. زیرا جوانان آینده سازان این سرزمین هستند و باید به آنها میدان داد تا رشد کنند. به عنوان مثال در 12 استان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هیچ مدیر بانویی حضور نداشت و اکنون برای چهار مدیر زن در استان ها حکم خورده است و اتفاقا یکی از مدیران زن استانی در جشنواره شهید رجایی به عنوان مدیر نمونه برگزیده شد. خب چرا نباید میدان به جوانان تازه نفس در عرصه مدیریت داد. بنابراین اگر نقدی وجود دارد باید همه جوانب و البته جانب انصاف رعایت شود. البته این بی انصافی از بی اطلاعی و ناآگاهی نشات می گیرد و این ناآگاهی آزار دهنده است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: بنده برای نخستین بار نیست که مسئولیت سازمانی دارم. پیش از این به مدت چهار سال معاون وزیر بوده ام و چهار سال به عنوان مدیر کل در وزارت کشور خدمت کرده ام با این اوصاف مگر می شود که ندانم که چه کار می خواهم انجام دهم؟ برای من توجه به ایمن سازی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مهم بوده است. اوایل حضور در سازمان متوجه شدم که ساختنمان اسناد و کتابخانه مجهز به دستگاه اعلام و اطفای حریق نیستند و خب این موضوع مهمی بود که در اولویت قرار گرفت و در گام نخست تمرکز اعتبارات بر انجام این کار مهم و حیاتی قرار گرفت تا داشته ها و میراث ملی در امان بماند.

وی ادامه داد: از مسائل مطرح شده، فعالیت های استارتاپی و ساختمان اختصاص داده شده به آن بود. در توضیح این مطلب باید بگویم که اعتبار احیا و بازسازی این ساختمای از محل اعتبارات سازمان نبود. بلکه اعتبار مالی آن را معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تامین کرد و سازمان اسناد و کتابخانه ایران حتی یک ریال از اعتبارات خود هزینه نکرد. فعالیت استارتاپی به این منظور آغاز شد که در آینده با استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی مانند هوش مصنوعی بتوان فعالیت های روزآمدی را انجام داد. ضمن اینکه زمینه کار و فعالیت را برای جوانان علاقمند به این حوزه نیز فراهم شده است.

بروجردی تصریح کرد: از دیگر مباحث مطرح شده این بود که سازمان اسناد و کتابخانه ملی فعالیت سیاسی می کند. بنده کاملا این موضوع را تکذیب می کنم. از ابتدا به این نکته توجه داشتم که کار سیاسی را درون سازمان نیاورم. بنابراین برخلاف ادعای مطرح شده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هرگز محملی برای فعالیت های سیاسی نبوده است. درباره اشاره ای که به دعوت از زنان اصلاح طلب شد باید متذکر که ما از مدیران زن در دوران ریاست جمهوری آقای روحانی دعوت کردیم و عملکرد سازمان را شریح دادیم. ضمن اینکه به طور مشخص نام برخی از بانوان ذکر شده بود که اصلا در آن جلسه حضور نداشتند. بنابراین انصاف نیست که بدون اطلاع مطلبی منتشر شود -البته بنده حق شکایت را بر خود قائل می دانم- و این نا آگاهی از حیطه اخلاق خبرنگاری به دور است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاظر نشان کرد: درباره ادعای بیان شده مبنی بر 24 میلیارد درآمد اوراق امحایی سازمان باید بگویم که اشاره نشده که این عدد به ریال است یا به تومان که البته در اصل ماجرا فرقی نمی کند. چون اگر منظور 24 میلیارد تومان است باید بگویم کل درآمد اوراق امحایی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سال گذشته 19 میلیارد تومان بوده است. نکته دیگر اینکه وقتی درآمدزایی برای سازمان وجود داشته باشد اجازه خرج کردن آن وجود ندارد و باید به خزانه رود و در نهایت به تناسب زمان و نیاز در اختیار سازمان قرار می دهد. نکته دیگر این است که سازمان بازرسی کل کشور نمایندگانی در سازمان دارد که در همه مناقصه و مزایده ها حضور دارند و اگر موردی بود حتما مطرح می کردند.

وی در پایان گفت: بحثی که مطرح شده بود تعداد پرسنل حوزه ریاست بود که گفته شده بود این حوزه از فعالیت سازمان 70 نفر پرسنل دارد، این موضوع کذب است چون زمانی که من آمدم تنها 5 نفر را با خود آوردم و تعداد کارکنان این بخش براساس این مستندات موجود است و به این عدد نمی رسد. ضمن اینکه هیچ یک از آنها جایگاه مدیریتی ندارند و به عنوان کارشناس به فعالیت هستند.


معاون توسعه مدیریت کتابخانه ملی ایران مطرح کرد؛

خبری شدن یک مساله خانوادگی با گزارشی آمیخته با دروغ و اهداف خاص جای تاسف دارد/ تلاش ما حل چالش‌هایی بود که بر دوش منابع انسانی قرار گرفته بود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۲۷ - ۱۴:۵۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۵۶:۳۵
خبری شدن یک مساله خانوادگی با گزارشی آمیخته با دروغ و اهداف خاص جای تاسف دارد/ تلاش ما حل چالش‌هایی بود که بر دوش منابع انسانی قرار گرفته بود
معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران توضیح داد: تجریه موفق نظام مدیریت عملکرد در نشریه سازمان اداری و استخدامی منتشر شد و امروز بسیاری از دستگاه‌های مختلف دولتی از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان یک الگو در حوزه مدیریت عملکرد کارکنان خودشان الگوبرداری می‌کنند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به نقل از خبرگزاری ایلنا، مظفر پاسدار شیرازی درباره فعالیت‌های حوزه منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: خوشبختانه در حوزه منابع انسانی می‌توانم ادعا کنم تحولات بسیار خوبی در حوزه منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رخ داده است که بسیاری از این تحولات برای نخستین بار در این سازمان محقق شده و برخی نیز حتی برای نخستین بار در کشور بوده است، تجریه موفق نظام مدیریت عملکرد در نشریه سازمان اداری و استخدامی منتشر شد و امروز بسیاری از دستگاه‌های مختلف دولتی از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان یک الگو در حوزه مدیریت عملکرد کارکنان خودشان الگوبرداری می‌کنند. 

پاسدار شیرازی اضافه کرد: اقدام دیگر، برگزاری کانون‌های ارزیابی شایستگی مدیران برای نخستین بار در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بود، این سازمان در راستای ایجاد فرصت مساوی برای همکاری و ایجاد بستری برای توسعه فردی افراد مستعد و برقراری روند شایسته سالاری در انتصاب مدیران از ظرفیت کانون‌های ارزیابی صلاحیت مدیران برای مدیریت میراث مستند ایرانیان بهره برد. 

وی درباره مدیریت فرایندهای اداری و استخدامی سازمان ادامه داد: پس از گذشت ۱۵ سال موفق شدیم همه فرآیندهای اداری سازمان را طبق مقررات به تایید سازمان اداری و استخدامی کشور برسانیم و در نهایت مجوز آموزن استخدامی را برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از سازمان اداری و استخدامی کشور اخذ کنیم. امید است در هفته‌های آتی دفترچه ثبت نام این آزمون منتشر شود. 

پاسدار شیرازی گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این دوره مدیریتی مفتخر است که عملکردی متفاوت از مدیریت‌های دو دهه اخیر در استخدام نیرو داشته به طوری که علاوه بر اینکه نیرویی اضافه نکرده، بلکه از تعداد پرسنل کاسته است و چیزی نزدیک به ۱۵۰ نیرو طی چهارسال گذشته از سازمان خارج شدند در حالی که حجم، تعداد و تنوع خدمات سازمان بویژه در حوزه دیجیتال نیز افزایش داشته است و این یعنی افزایش بهره‌وری سازمانی و چابک‌سازی سازمانی که در طول دو دهه گذشته سازمان کم سابقه بوده است. گواه این کاهش نیروی انسانی تاییدیه سازمان اداری استخدامی کشور برای برگزاری آزمون جذب است که مجوز جذب ۵۷ نفر اخذ شده است. 

وی در پاسخ به نتایج پیاده‌سازی این فعالیت‌ها یادآور شد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه جشنواره شهید رجایی و نیز کنفرانس بین المللی استاندارد ۳۴۰۰۰ دانشگاه تهران (کنفرانس تخصصی مدیریت منابع انسانی) طی ۳ سال گذشته در حوزه منابع انسانی شرکت کرده است و توانست امتیازات خوبی را کسب کند. در سه سال گذشته در حوزه استاندارد ۳۴۰۰۰ گام به گام جایگاه سازمان را در مدیریت فرآیندهای منابع انسانی ارتقا دادیم و توانستیم رتبه این نهاد را در بین دستگاه‌های دولتی و غیردولتی بهبود ببخشیم. 

به گفته معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛ در این حوزه با توجه به بحث شایسته‌سالاری در انتخاب مدیران تلاش شد از فرایندهای انتخاب عادلانه‌تری در میان مدیران پایه و مدیران میانی استفاده شود و این امر برای نخستین بار در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محقق شد. 

وی گفت: برای نخستین بار آیین نامه پرسنلی مختص سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تهیه شد و به تصویب هیات امنا رسید. آیین نامه پیشین این سازمان آیین نامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود. همچنین کتابچه شرح مشاغل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای نخستین بار تدوین شد. همه این پروژه‌ها در حوزه منابع انسانی در طول این چهار سال رخ داده است. 

وی گفت: نکته حائز اهمیت این است که تقریبا ۱۳ مدل قرارداد پرسنلی در این سازمان برقرار بود که یک فضای تبعیض‌آمیزی را در سالیان گذشته بین پرسنل ایجاد کرده بود بطوریکه یک فرد با سابقه، مدرک تحصیل و شغل یکسان مستقر در یک اتاق، با دو نوع قرار داد متفاوت دریافتی تا اختلاف ۱۰۰ درصد داشتند این محصول جذب خارج از آزمون سازمان در ۱۵ سال گذشته بوده که عمدتا ورودی‌های سازمان به صورت قراردادی جذب می‌شده‌اند. این در حالی بود که سیاستهای اداری و استخدامی دولت نیز تمایلی برای تبدیل وضع قراردادهای این همکاران نداشت. 

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: مجموعه‌ای که در سال ۹۶ برعهده مدیریت جدید گذاشته شد یکسری چالش‌های جدی را در حوزه منابع انسانی داشت و در این راستا پروژه‌ها و برنامه‌های مختلفی را پیاده‌سازی کرد و تا آنجایی که قوانین و مقررات اجازه می‌داد اقدام به افزایش حقوق پرسنل کرد، این همه تلاشی بود تا در حوزه منابع انسانی چالش‌های پیشین مرتفع شود. 

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره اعتراض کارکنان در روز شنبه اشاره کرد: در روز شنبه ۲۴ مهرماه گفتگویی توسط برخی از پرسنلی که سوال و انتقاد داشتند در حاشیه نشست مدیران استانی اتفاق افتاد، اما خبری شدن یک مساله درون خانوادگی آن هم با گزارشی آمیخته با دروغ که با یک سری اهداف خاص آن را منعکس کردند جای تاسف دارد. 

پاسدار شیرازی افزود: البته فشارهای اقتصادی که برآمده از تحریم‌ها بر جامعه طی سالهای گذشته حکم فرما است و نیز افزایش هزینه زندگی متاثر از شرایط رکود تورمی حتی در برابر افزایش حقوق شاید در بسیاری مواقع پاسخگوی قدرت خرید همکاران عزیز این سازمان و حتی دیگر دستگاه‌های دولتی و غیره نبوده است. متاسفانه نارضایتی از پایین بودن قدرت خرید شامل حال بخش کثیری از مردم جامعه است. 

وی در باب طرح بحث ناپدید شدن ۲۴ میلیارد درآمد اوراق امحایی ادامه داد: مطرح کردن دروغ شاخدار ناپدید شدن ۲۴ میلیارد تومان درآمد اوراق امحایی در شرایطی که کل درآمد این بخش در سال گذشته به ۱۵ میلیارد نمی‌رسد چگونه می‌تواند محقق شود. نکته اینجاست که در شرایط بد اقتصادی و بودجه‌ای دولت که کم شدن ذره‌ای از بودجه امکان پرداخت هزینه‌های اجتناب ناپذیر (حقوق، هزینه‌ای آب و انرژی و…) را با مشکل روبرو می‌کند این «ناپدید شدن» را منطقا زیر سوال می‌برد. نکته دیگر «ناپدید شدن» ۲۴ میلیارد از بودجه ۱۵۷ میلیاردی سال گذشته سازمان که در تخصیص به ۱۵۲ میلیارد تقلیل یافته (یعنی چیزی بالغ بر ۱۶ درصد بودجه) آن هم در شرایطی که بیش از ۹۰ درصد آن فقط صرف حقوق و مزایا می‌شود امکان ناپذیر است. نکته دیگر آنکه در شرایط که امروزه تمام ورودی‌ها و خروجی‌های مالی یک دستگاه دولتی در چند سال گذشته به صورت متمرکز در حساب خزانه کل کشور است و تمام دستگاهای نظارتی نیز بر آن اشراف دارند و تغییرات اساسی‌ای که تخصیص سازمان برنامه و بودجه کشور را ماهانه کرده و پرداخت خزانه را هم به یک مرحله جدید کنترل و نظارت تبدیل کرده است «ناپدید شدن» ۱۶ درصد بودجه سازمان نشدنی است. 

پاسدار شیرازی ادامه داد: اگر اجازه دهید من از این مصاحبه شما حسن استفاده کنم و از رسانه و خبرگزاری‌های محترم به جای انعکاس اینگونه اخبار دعوت به حضور در سازمان داشته باشم که حجم گسترده فعالیت‌ها در تقویت سرویس دهی به جامعه پژوهشی کشور و خدمات جدید و خدمات دیجیتالی که در حوزه سامانه سنا، سامانه ایران ژورنال، سامانه حافظه ملی ایرانیان، شبکه کتابخانه‌های کشور، شبکه اسناد کشور، فهرستگان نسخ خطی، بانک نشریات کشور، پنجره واحد نشر، مرکز نوآوری، فعالیت‌هایی که در ذیل آن در حوزه فناوری و نوآوری برای نخستین بار در کشور و بعضا زبان فارسی رخ داد و خدمات مطلوب در حوزه اسناد فیزیکی و کاهش سرعت ارائه خدمت در حوزه این اسناد به پژوهشگران ارائه شده است و سایر خدماتی که در این عرصه ایجاد شده را منعکس می‌کردند تا جامعه بتواند از این خدمات سازمان مطلع و بهره‌مند شود.

منبع:  خبرگزاری ایلنا