نشست «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسی اروپایی» برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۷ - ۱۰:۴۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۱۱:۱۴
نشست «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسی اروپایی» برگزار شد
نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسی اروپایی» با موضوع گسترش مطالعات شاهنامه‌پژوهی در ایران و جهان و به ویژه ترجمه شاهنامه به زبان‌های دیگر همزمان با هفته پژوهش به صورت مجازی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسی اروپایی» با سخنرانی علی‌محمد طرفداری عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد و قربانعلی کناررودی رییس گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان دبیر این نشست تخصصی حضور داشت.

علی محمد طرفداری در ابتدای صحبت های خود با اشاره به برگزاری کنگره هزاره فردوسی گفت: کنگره هزاره فردوسی از جهات مختلف یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای علمی و فرهنگی ملی و بین‌المللی ایران در سده حاضر به شمار می ود که در یک قرن گذشته کم نظیر بوده است.

وی ادامه داد:‌ این کنگره از جهت ابعاد ملی و بین المللی اهمیت بسیاری دارد و اهمیت این موضوع موجب شد که این کنگره محدود به شهر تهران نباشد و علاوه بر آن مراسم مشابهی بعد از این کنگره در بسیاری از ‍پایتخت ها و شهرهای بزرگ کشور جهان و با حضور ایران‌شناسان، رجال سیاسی، فرهنگی و علمی کشورهای میزبان برگزار شود.

 طرفداری عضوهیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: برگزاری این کنگره تاثیر بسیاری در گسترش مطالعات شاهنامه ‍پژوهی در ایران و جهان دارد و در این راستا ترجمه شاهنامه به زبان های دیگر باید در اولویت قرار گیرد. البته به دنبال برگزاری این کنگره چا‍‍پ شاهنامه در داخل و خارج از کشور افزایش پیدا کرد.


انتصاب های جدید در سازمان اسناد و کتابخانه ملی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۶ - ۱۰:۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۱۰:۵۹
انتصاب های جدید در سازمان اسناد و کتابخانه ملی
نخستین تغییرات در سازمان اسناد و کتابخانه ملی با انتصاب سر‍‍‍‍‍پرست معاونت توسعه مدیریت منابع و اداره کل حوزه ریاست و روابط عمومی و امور بین الملل انجام شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ضمن قدردانی از خدمات و زحمات مدیران سابق، در احکامی هوتن والی نژاد را به سرپرستی معاونت توسعه مدیریت و منابع و محمد هادی ناصری طاهری را به سرپرستی اداره کل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل منصوب کرد. 

 


با حکم علیرضا مختارپور

دبیر کارگروه تحول سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منصوب شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۵ - ۱۴:۳۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۵:۴۰
دبیر کارگروه تحول سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منصوب شد
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه جمهوری اسلامی ایران، در حکمی مهرداد باقری را به عنوان دبیر کارگروه تحول این سازمان منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، متن حکم به این شرح است:

برادر گرامی جناب آقای  دکتر مهرداد باقری 

با سلام

با توجه به ضرورت بررسی موضوع تحول در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ، و با عنایت به مراتب دانش و سوابق و تجربه جنابعالی، به موجب این حکم شما را به«دبیری کارگروه تحول سازمان اسناد و کتابخانه ملی» منصوب می‌کنم و تقاضا دارم نسبت به تحقق مسائل مهم به شرح زیر و با رعایت دقت و سرعت اهتمام لازم را به عمل آورید:

تشکیل کارگروه تحول سازمان با حضور مدیران و صاحبنظران حوزه تحول

تعیین محورهای اولویت دار تحول سازمان در دوره مدیریتی جدید

شناسایی ظرفیت های راهبردی و ماموریت های جدید سازمان متناسب با تحولات فناورانه و اقتضائات پیرامونی

تشکیل جلسات کمیته تحول سازمان و جمع بندی نظرات و دیدگاه ها در قالب تدوین سند تحول سازمان

 پیشنهاد الزامات ساختاری و سازمانی متناسب با چارچوب سند تحول سازمان

تشکیل کمیته راهبری سند تحول و رصد و پایش اجرایی سازی سند تحول در سازمان

بدیهی است تمامی معاونین و مدیران سازمان همکاری لازم را با کارگروه به عمل خواهند آورد.


نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسی ارو‍پایی» برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۵ - ۱۲:۲۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۵:۱۴
نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسی ارو‍پایی» برگزار می شود
نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسی ارو‍پایی» همزمان با هفته پژوهش به صورت مجازی برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسی ارو‍پایی» از مجموعه نشست های هفته پژوهش به همت اداره کل پژوهش کتابداری و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران فردا دوشنبه 6 دی ماه، ساعت 10 برگزار می شود.

علی محمد طرفداری عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان سخنران و قربانعلی کناررودی رییس گروه تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دبیراین نشست تخصصی خواهد بود.

لازم به توضیح است شرکت در این نشست برای عموم آزاد است و علاقه مندان برای حضور در مجموعه نشست ها به آدرس: https://vc.nlai.ir/pajohesh/)  ) مراجعه کنند؛ برای شرکت کنندگان این نشست گواهی صادر خواهد شد.


یازدهمین نشست کار گروه علم اطلاعات برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۵ - ۱۱:۵۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۴:۵۸
یازدهمین نشست کار گروه علم اطلاعات برگزار می شود
یازدهمین نشست کار گروه علم اطلاعات، دانش شناسی و سند‍پژوهی به منظورمعرفی پایانامه های مقطع دکتری برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، یازدهمین نشست کار گروه علم اطلاعات به منظورمعرفی پایانامه های مقطع دکتری در رشته علم اطلاعات، دانش شناسی، سند‍پژوهی و نسخ خطی برگزار می شود. 
نشست کارگروه علم اطلاعات با عنوان «رفتار کاربران در به کارگیری تاکتیک‌های جستجو و شناسایی موقعیت‌های نیازمند پشتیبانی از سوی نظام اطلاعاتی در فرایند جستجو» روز چهارشنبه 8 دی ماه ساعت 19 به صورت مجازی برگزار می شود. 
نشست کارگروه علم اطلاعات به آدرس : (َinstagram.com/andishgah.nlai?utm_medium=copy_link) ‍‍پخش خواهد شد و اعظم نجفقلی نژاد سخنران و زینب غیوری دبیر این نشست خواهد بود.


نمایشگاه اسناد قدیمی راه آهن در مرکز اسناد و کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۵ - ۱۱:۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۴:۳۸
نمایشگاه اسناد قدیمی راه آهن در مرکز اسناد و کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان برگزار شد
نمایشگاه اسناد قدیمی راه آهن مربوط به تجارت ایران و هند در مرکز اسناد و کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نمایشگاه اسناد قدیمی راه آهن مربوط به تجارت ایران و هند با همکاری مشترک مرکز اسناد و کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان و اداره کل راه آهن جنوب شرق در این استان برگزار شد. 
قاسم سیاسر مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان  درباره برپایی این نمایشگاه گفت: در این نمایشگاه بیش از چهل قطعه سند و تعدادی از وسایل قدیمی راه آهن به نمایش گذاشته شده است و قدیمی ترین سند به نمایش گذاشته شده در این نمایشگاه مربوط به سال 1302 می شود. 
وی در ادامه با اشاره به تاریخچه راه آهن در استان سیستان و بلوچستان گفت: راه آهن با هویت زاهدان گره خورده است و میراث دار بخش مهمی از تاریخ و فرهنگ این شهــر است. زیرا این راه آهن در جریان جنگ جهانی اول (1298-1294) به دلیل ملاحظات نظامی از کویته تا زاهــدان کشیده شد. اما در 13 بهمن 1298 که راه آهن به زاهدان رسید، جنگ جهانی اول پایان یافت و از آن پس، از این خط آهن برای تجارت میان ایران و هند (پاکستان) بهره گرفته شد. به همین منظور راه آهن در تقدیر تاریخی زاهدان و توسعه این شهــر نقشی تعیین کننده داشته است.
قاسم سیاسرهمچنین درباره چگونگی احداث خط آهن کویته به نوشکی، نوشکی به میرجاوه و میرجاوه به زاهدان سخنرانی کرد.
وی در پایان گفت: در نظر داریم نمایشگاه دائمی از اسناد، وسایل و ابزارهای مربوط به راه آهن استان را راه اندازی کنیم و برای این کار مکان مناسبی را نیز در نظر گرفته شده است.


نشست تخصصی «هستی نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۴ - ۱۲:۲۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۴:۲۱
نشست تخصصی «هستی نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» برگزار می شود
نشست تخصصی «هستی نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» همزمان با هفته پژوهش به صورت مجازی برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نشست تخصصی «هستی نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» از مجموعه نشست های هفته پژوهش به همت اداره کل پژوهش کتابداری و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران فردا یکشنبه، پنجم دی ماه، ساعت 10 برگزار می شود.
فریبرز خسروی معاون کتابخانه ملی، سهیلا فعال رییس گروه سازماندهی منابع غیرکتابی و سودابه نوذری رییس گروه پژوهشی علوم داده و هوش مصنوعی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران سخنرانان این نشست خواهند بود.
شرکت در این نشست برای عموم آزاد است و علاقه مندان برای حضور در مجموعه نشست ها به آدرس: https://vc.nlai.ir/pajohesh/  مراجعه کنند.


کارگاه تخصصی «اهمیت استانداردهای ملی و بین‌المللی از منظر تأثیرگذاری بر کیفیت مدیریت و اسناد» برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۴ - ۱۱:۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۴:۱
کارگاه تخصصی «اهمیت استانداردهای ملی و بین‌المللی از منظر تأثیرگذاری بر کیفیت مدیریت و اسناد» برگزار شد
کارگاه تخصصی «اهمیت استانداردهای ملی و بین‌المللی از منظر تأثیرگذاری بر کیفیت مدیریت و اسناد» از مجموعه نشست‌های هفته پژوهش، به همت پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و با همکاری اداره‌کل آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا عزیزی، رئیس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در این نشست تخصصی به معرفی تاریخچه واژه استاندارد، فرایند استانداردسازی، و تأسیس سازمان ملی استاندارد ایران پرداخت.
 وی ادامه: شواهد تاریخی نشان می‌دهد استفاده از میزان‌ها، نقش مؤثری بر کیفیت انجام امور در زندگی و کار جوامع بشری ایفا کرده است. در این راستا می توان به استفاده از مقیاس و معیار از زمان هخامنشیان تا کنون اشاره کرد. 
عزیزی در ادامه به انواع استانداردها و ضرورت تدوین استاندارد در تمام سطوح کارخانه‌ای (سازمانی)‌، ملی،‌ منطقه‌ای، و بین‌المللی، اشاره کرد و شروع کار تدوین استاندارد در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، روند تدوین استانداردها و مشارکت همکاران و متخصصان در این حوزه را به ‌تفصیل شرح داد.
در ادامه این کارگاه تخصصی زهرا ضرغامی، پژوهشگر و کارشناس دفتر تدوین استاندارد پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به بررسی ریشه‌شناسی واژه استاندارد پرداخت و گفت: این واژه به‌ اشکال و زبان‌های مختلف برای ارجاع به قالب‌ها،چارچوب‌ها، نظام‌نامه‌ها و دستورالعمل‌هایی به‌کار می‌رود که برای تسهیل تعامل انسان‌ها با یکدیگر، سهولت انجام امور به‌شکل یکپارچه و متمرکز و بالابردن بازده و خروجی مفید کارها استفاده می‌شوند. پس از آن تاریخچه استانداردسازی در ایران و نهادهای متولی استاندارد در حوزه آرشیو و اسناد، ازجمله شورای جهانی آرشیو و استانداردهای تدوین‌شده در این شورا معرفی شدند. 
وی افزود: دفتر تدوین استاندارد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای اجرای بند (4-2) سیاست‌های کلی و بند (و) ماده (234) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مبنی‌بر توسعه و تقویت نظام استاندارد ملی و لزوم ایفای نقش مؤثر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به‌عنوان نهاد متولی و مادر در تدوین استانداردهای ملی و بین‌المللی در حوزه اسناد و کتابخانه، در دی‌ماه 1398 در پژوهشکده اسناد شروع به‌کار کرد. وظیفه این دفتر، حضور فعال در مراحل تصمیم‌گیری، تدوین، و نظارت بر تدوین استانداردهای موردنیاز کتابخانه‌ها، آرشیوها و مراکز اسناد در دو حوزه ملی و بین‌المللی است.
وی تصریح کرد: سپس کمیته‌های فنی ایزو و کمیته‌های فنی متناظر آن در ایران در حوزه کتابخانه، آرشیو و اسناد معرفی شد. کمیته فنی 46 با عنوان «اطلاعات و مستندات (دبیزه‌ها)» که هدف آن،‌ استانداردسازی روش‌ها و رویه‌های مرتبط با کتابخانه‌ها، مراکز اسنادی (اطلاعات و مستندات)، انتشارات، آرشیوها، مدیریت اسناد، موزه‌ها، نمایه‌سازی، چکیده‌نویسی، و علم اطلاعات است.
پژوهشگر و کارشناس دفتر تدوین استاندارد پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: به‌لحاظ ساختاری این کمیته از پنج کمیته فرعی زیرمجموعه به‌شرح زیر تشکیل شده است و در‌حال‌حاضر42 کشور عضو فعال کمیته فنی ISO/TC46 و 32 کشور عضو ناظر هستند. این کمیته با تدوین 125 استاندارد بین‌المللی و 24 استاندارد در حال تدوین است و با توجه به تعداد کشورهای عضو، از بزرگ‌ترین و فعال‌ترین کمیته‌های فنیISO  محسوب می شود. 
ضرغامی گفت: کمیته فنی 171 با عنوان «برنامه‌های کاربردی مدیریت مدرک» که هدف آن استانداردسازی فناوری‌ها و فرایندهای مدیریت مدرک ازجمله ثبت (گیرش)، نمایه‌سازی، ذخیره‌سازی، بازیابی، توزیع و انتشار، اطلاع‌رسانی، گذار، تبادل، حفاظت و نگهداری، یکپارچگی، و تعیین‌تکلیف اسناد و مدارک است. به لحاظ ساختاری این کمیته از دو کمیته فرعی با عناوین «کیفیت، حفاظت‌ ونگهداری، یکپارچگی اطلاعات» و «قالب پروندۀ مدرک، سامانه‌های مدیریت اسناد/مدارک الکترونیکی و اطمینان‌پذیری اطلاعات» تشکیل شده است. این کمیته، 100 استاندارد بین‌المللی را تدوین و در حال تدوین 12 استاندارد دیگر است.
وی در ادامه به معرفی استانداردهای مهم در حوزه مدیریت اسناد و آرشیو پرداخت و خاطرنشان کرد:  نقش آشناسازی همکاران با این استانداردها و لزوم همکاری و مشارکت همه متخصصان در این حوزه اهمیت ویژه ای دارد و لازم است در این باره با ارائه پیشنهادهایی برای جلب مشارکت صاحب‌نظران در این حوزه و دعوت از همکاران برای حضور فعال و همه‌جانبه در حوزه تدوین استاندارد گامی اساسی برداشته شود.


بیش از4 هزار نسخه کتاب و منابع غیر کتابی به اداره عقیدتی سیاسی نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اهدا شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱ - ۱۱:۳۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۳:۳۷
بیش از4 هزار نسخه کتاب و منابع غیر کتابی به اداره عقیدتی سیاسی نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اهدا شد
بیش از4 هزار نسخه کتاب و منابع غیر کتابی به اداره عقیدتی سیاسی نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اهدا شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فرناز محمدی معاون اداره کل فراهم آوری و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از اهدای بیش از4 هزار نسخه کتاب و منابع غیر کتابی به اداره عقیدتی سیاسی نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران خبر داد و گفت: منابع اهدایی شامل 3 هزار و 690 نسخه کتاب، 338 نسخه نشریه و 637 نسخه منبع غیرکتابی می شود.

محمدی افزود: در ابتدای سال جاری تعدادی منابع کتابی و غیرکتابی در سه مرحله توسط گروه مبادله و اهدای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، به اداره عقیدتی سیاسی نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اهدا شد.این منابع در 44 کتابخانه اداره عقیدتی سیاسی نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سراسر کشور ارسال شد.

معاون اداره کل فراهم آوری و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: اداره عقیدتی سیاسی ارتش این کتاب ها را در هفته کتاب در نمایشگاه های کتاب مورد استفاده قرار داد و سپس به کتابخانه های آن مناطق ارسال کرد.

محمدی ادامه داد: گروه مبادله و اهدای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از طریق دریافت منابع اهدائی از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی سعی در غنی سازی منابع موجود در کتابخانه ملی ایران دارد؛ این منابع علاوه بر اینکه از طریق اهدا به سازمان منتقل می شوند، منابع وجین شده مراکز دولتی و غیردولتی را نیز شامل می شود.

وی گفت: اهدای منابع مازاد افراد به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران علاوه بر اینکه در تکمیل منابع این سازمان جهت بهره مندی دانشجویان، پژوهشگران و دیگر اهالی علم و دانش موثر است، شرایطی را فراهم می کند تا منابع تکراری و مازاد این سازمان به جامعه هدف از جمله کتابخانه ها و مدارس مناطق کم برخوردار، روستایی، مرزی و جنوبی کشور ارسال شود که به واسطه این اهدا همه اقشار جامعه در اقصی نقاط کشور به منابع مطالعاتی دسترسی خواهند داشت.

وی درباره چگونگی درخواست کتابخانه ها و مراکز مربوطه برای تامین منابع از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: کتابخانه های سراسرکشور می توانند از طریق مکاتبه با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درخواست خود را مبنی بر دریافت کتاب ها و منابع اعلام کنند.

معاون اداره کل فراهم آوری و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تاکید کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، بزرگترین نهاد رسمی برای جمع آوری و توزیع منابع اهدائی بین کتابخانه های سراسر کشور است و چرخه اهدای منابع دریافتی به صورت مدام توسط این بخش در حال انجام است.


نشست تخصصی «کتابشناسی های ملی در عصر دیجیتال: الزامات و چالش ها» برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۳۰ - ۱۰:۳۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۳:۲۰
نشست تخصصی «کتابشناسی های ملی در عصر دیجیتال: الزامات و چالش ها» برگزار شد
نشست تخصصی «کتابشناسی های ملی در عصر دیجیتال: الزامات و چالش ها» با طرح موضوعاتی درباره تاریخچه انتشار کتابشناسی ملی ایران و ارائه آنها در قالب داده های پیوندی، فوائد و الزامات آن و کلان داده و شناسایی کتابشناسی ملی همزمان با هفته پژوهش به صورت مجازی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، حسن باقری  مدیر کل زیر ساخت و پشتیبانی فناوری سازمان به  تاریخچه انتشار کتابشناسی ایران در کتابخانه ملی گفت: قابلیت تهیه مجموعه های داده ای از کتابشناسی ملی باید فراهم شود. زیرا توسعه سامانه جستجو و ارتباط آن با اصطلاح نامه های سازمان یک ضرورت است. 
وی ادامه داد: همچنین انجام پروژه بهبود «سئو اپک» کتابخانه ملی یک ضرورت است و با وجود فهرست (index) شدن هفت درصد از منابع، در گوگل در رتبه هفتم جستجو قرار می گیرد و می تواند رتبه کتابخانه ملی ایران را  در گوگل بالا برد.
مدیر کل زیر ساخت و پشتیبانی فناوری سازمان اسناد و کتابخانه  ملی ایران در ادامه این نشست همچنین به استفاده کنندگان جدید کتابشناسی شرکت‌های دانش بنیان و« start up» اشاره کرد و گفت: این دسته از کاربران کتابشناسی با اهداف خاص به تحلیل مجموعه داده های کتابشناختی ملی می‌پردازند به همین دلیل باید قابلیت تهیه مجموعه های داده ای از کتابشناسی ملی برای آنها نیز فراهم  شود. 
وی گفت: توسعه سامانه جستجو و ارتباط آن با اصطلاح نامه های سازمان و حرکت به سوی طرح وارده های جدید از جمله Bibframe   ضروری است.
 باقری در پاسخ به این سوال که جایگاه کتابداران در تولید  فراداده های جدید چیست، گفت: تولید فراداده در تخصص کتابدار است و متخصصان کامپیوتر تنها اجرا کننده هستند. بنابراین نقش کتابداران پررنگ تر از گذشته است. ‌البته می توان با استفاده از هوش مصنوعی ابزاری برای کمک به کتابدار ایجاد کرد که  بخشی از فراداده را از مدارک استخراج کند.
در ادامه این نشست سعیده اکبری داریان مشاور معاونت پژوهشی و منابع دیجیتال به موضوع کتابشناسی های ملی اشاره کرد و گفت: کتابشناسی های ملی دنیا در طول عمر خود از پلتفرمی به پلتفرم دیگر مهاجرت کرده اند. با کتابشناسی های ملی چاپی شروع و با نوارهای مغناطیسی و س‍پس لوح های فشرده تکمیل شدند. 
وی ادامه داد: در دوره ای آنها از طریق ‌پروتکل «z39.50 » و دروب دسترس ‍ پذیرشدند و اکنون نوبت فناوری بعدی و داده های پیوندی است.
اکبری داریان درادامه گفت: درهمین راستا باید مزایا و چالش های داده های ‍پیوندی و نیز ضرورت حرکت کتابخانه ملی ایران به سوی چارچوب های وب معنایی و داده های ‍ پیوندی مورد بررسی قرار گیرد. انتشار طرح واره های محلی (مانند مارک ایران)، داده های مستند محلی (مانند نام اشخاص، تنالگان ها و خاندان ها...) و مجموعه داده ای  کتابشناسی ملی در محیط داده های پیوندی سه وظیفه مهم کتابخانه ملی ایران است که با اساسنامه آن هم سازگار است.
 وی تاکید کرد: در حال حاضر تنها گام کتابخانه ملی ایران در این مسیر، انتشاراصطلاحنامه های کتابخانه ملی ایران در چارچوب های وب معنایی با استفاده از SKOS/RDF است که در حال تکمیل شدن است و برای همگام شدن و رويت پذیری داده های ارزشمند در وب، به اولویت دهی این پروژه ها در سازمان نیاز است.
ملیحه درخوش معاون فنی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران با اشاره به موضوع کلان داده (Big Data ) و شناسایی کتابشناسی های ملی به عنوان یک مجموعه کلان داده گفت: کلان داده به معنای دارای های اطلاعاتی یک مجموعه یا سازمان با حجم بالا، سرعت بالا و یا تنوع بالا هستندکه نیازمند اشکال مقرون به صرفه و نوآورانه پردازش اطلاعات هستندکه بینش، تصمیم گیری و فرآیند ماشینی را بهبود می بخشد.
وی ادامه داد: پیشنهاد اصلی درباره کتابشناسی ملی با توجه به نیازهای جدید کاربران و نیز نگرش نوین سازماندهی دانش، غنی سازی داده های کتابشناسی ملی است. گنجینه اطلاعاتی در سطح فراداده و نیز محتوا در کتابخانه ملی، پتانسیل زیادی برای تعریف و اجرای پروژه های کاربردی دارد که امید است در آینده در کتابخانه ملی ایران به این مساله به صورت جدی و با دیدگاه پژوهشهای کاربردی و نه صرفا تئوریک،توجه شود. در بحث غنی سازی داده یا Data Enrichment باید به ارتباطاتی توجه شود که لازم است میان داده های داخلی سازمان و یا داده های داخلی و خارجی سازمان ایجاد شود و برای ایجاد آنها باید ساز و کاری تدارک دیده شود. 
معاون فنی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران افزود: طبق تعاریفی که از کتابشناسی ملی و بر حسب تطور زمانی در کتاب« Common Practices for National Bibliographies in the Electronic Age » که توسط ایفلا منتشر شده؛ کتابشناسی های ملی تغییرات زیادی به خود دیده اند و لازم است با نیازهای کاربران و تغییرات فناوری جدید هماهنگ و سازگار شوند
ملیحه درخوش خاطرنشان کرد: کتابشناسی ملی ایران به لحاظ رویکرد و نگرش به جمع آوری دیتا، راه های فراهم آوری، سازماندهی و بازیابی و ارائه محتوا نیاز به تغییراتی نوآورانه دارد. در بخش داده های کتابشناختی و مستندات که واقعاً داده های ارزشمند و صحیحی در نوع خود هستند، نیاز به نوآوری هایی همچون ایجاد ارتباط میان داده های خارج از کتابشناسی ملی و رفتن به فراتر از مرز کتابشناسی کنونی وجود دارد. محتوای منابع در دسترس کتابخانه ملی، بدنه های متنی موضوعی بسیار ارزشمندی را در اختیار این کتابخانه قرار داده است که باعث طراحی ابزارهای نوین سازماندهی دانش در حوزه های مختلف موضوعی می شود و استفاده از این ابزارها نتایج سودمندی در سازماندهی دانش و نیز بازیابی های کیفی برای کاربران به دنبال خواهد داشت.
لازم به توضیح است نشست تخصصی «کتابشناسی های ملی در عصر دیجیتال: الزامات و چالش ها» از مجموعه نشست های هفته پژوهش به همت اداره کل پژوهش کتابداری و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد و محبوبه قربانی عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دبیری این نشست را به عهده داشت.

همايش ملی «حفاظت و نگهداری اسناد و ميراث مستند و مکتوب» برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۲۹ - ۱۱:۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۳:۴
همايش ملی «حفاظت و نگهداری اسناد و ميراث مستند و مکتوب» برگزار می شود
رییس گروه حفاظت و نگهداری اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از برگزاری همايش ملی «حفاظت و نگهداری اسناد و ميراث مستند و مکتوب» خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، صدیقه احمدی فصیح رییس گروه حفاظت و نگهداری اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از برگزاری همايش ملی «حفاظت و نگهداری اسناد و ميراث مستند و مکتوب» خبر داد و گفت: یکی از رسالت های اصلی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حفظ و نگهداری ميراث مستند و مکتوب اس. برهمین اساس و طبق برنامه ریزی انجام شده این همایش ملی همزمان با روز اسناد ملی برگزار خواهد شد. 

دبير اجرایی این همايش ملی افزود: همايش ملی «حفاظت و نگهداری اسناد و ميراث مستند و مکتوب» به همت گروه مطالعه و تحقیقات حفاظت و نگهداری پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و كتابخانه ملی ايران و با همکاری انجمن موزه، حفاظت و مرمت آثار تاریخی برگزار می شود.

احمدی فصیح افزود: علاقه مندان به حضور در این همایش می توانند چکیده مقاله های خود را تا تاریخ 25 اسفندماه سال جاری به آدرس پست الکترونیکی: ahmadifa_se@yahoo.com ارسال کنند.

وی یادآور شد: مقالات پذیرفته شده در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) نمایه می شود و در فصلنامه علمی و پژوهشی نیز به چاپ خواهد رسید.  

رییس گروه حفاظت و نگهداری اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: منابع میراث مستند و مکتوب شامل اسناد كاغذی، اسناد پوستی، اسناد پارچه ای و غیره و همچنین منابع ديداری و شنيداری مانند عكس، فيلم، نگاتيو، نوارهای صوتی و ويدئويی می شود.


مولف کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها»:

ارائه روش های ارزیابی برنامه ریزی راهبردی و مدیریت کیفیت داخلی کتابخانه ها


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۲۸ - ۱۳:۲۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۹:۴۳
ارائه روش های ارزیابی برنامه ریزی راهبردی و مدیریت کیفیت داخلی کتابخانه ها
مینا کرمی نویسنده کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439» معتقد است این کتاب روش های ارزیابی برای برنامه ریزی راهبردی، مدیریت کیفیت داخلی کتابخانه ها و ارتقای نقش و سودمندی کتابخانه ها در يادگيری، پژوهش، آموزش، فرهنگ و نیز زندگی اجتماعی و اقتصادی را ارائه می دهد و نقش كتابخانه ملی ایران در برنامه‌ريزی و توسعه زيرساخت‌ كتابخانه‌های سراسر كشور انکارناپذیر است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نویسنده کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439» با بیان این مطلب گفت: این کتاب در پاسخ به تقاضای جهانی برای ويژگي‌های ارزيابی تأثير كتابخانه، تدوين شده است و ترجمه استاندارد ایزو 16439 با عنوان «روش‌ها و فرایندهای ارزيابی تأثير كتابخانه‌ها» است. این استاندارد برای سنجش و اندازه‌گیری عملکرد کتابخانه‌ها در قالب عباراتی نظیر کارآیی، اثربخشی، توانمندسازی است که این مسئله، قابلیت پاسخگویی را در چارچوب اصول و مفاهیم مدیریتی برای تحقق اهداف و وظایف سازمانی و قالب برنامه‌های اجرایی افزایش می‌دهد.
کرمی ادامه داد: کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439»، راهگشای مناسبی برای دست‌اندركاران حوزه كتابداری است. زیرا با يكپارچه‌سازی فرايندهای كاری در آينده نزديک، به ارائه خدمات شايسته و يكدست در تمام كتابخانه‌ها و مراكز اطلاع‌رسانی كمک می كند.
وی به هدفِ نگارش این اثر اشاره کرد و افزود: هدف از نگارش و چاپ این کتاب، مشخص‌كردن شرايطی برای ارزيابی تأثير كتابخانه‌ها، تعيين روش‌هايی برای ارزيابی برنامه‌ريزی راهبردی و مديريت كيفيت داخلی كتابخانه‌ها، تسهيل مقايسه تأثير كتابخانه‌ها در طول زمان و بين انواع كتابخانه‌ها با مأموريت‌های مشابه و نیز ارتقای نقش و سودمندی كتابخانه‌ها در يادگيری و پژوهش، آموزش و فرهنگ، زندگی اجتماعی و اقتصادی است.
این نویسنده ادامه داد: نقش كتابخانه ملی ایران در برنامه‌ريزی و توسعه زيرساخت‌ كتابخانه‌های سراسر كشور انکارناپذیر است. زیرا مشكلات مربوط به ارزيابی تأثير خدمات كتابخانه‌ای روی كاربران در محيط‌های فرهنگی و اقتصادی مختلف، متفاوت است. بنابراین ارزيابی روش‌ها و فرايندهای خدمات کتابخانه‌ای می‌تواند در درجه اول بر عملكرد خود سازمان و به‌ دنبال آن بر عملكرد ساير كتابخانه‌ها و در نهايت بر عملكرد كل كشور تأثير مثبتی داشته باشد.
وی اضافه کرد: بر اساس سند چشم‌انداز سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران در راستای تدوين استانداردهای ملی و در راستای تحقق اين مهم، از سال 1392 كار تدوين استاندارد‌ها در حوزه كتابخانه و آرشيو در دستور كار این سازمان قرار گرفت و نتيجه اين تلاش‌ها در قالب كتاب ارائه شد. مجموعه حاضر نيز عمدتاً برای استفاده در كتابخانه‌ها و مراكز اطلاع‌رسانی تهيه شده است.
کرمی یادآورشد: كتاب حاضر چهارمين كتاب در زمينه استاندارد‌های كتابخانه‌ای است که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر کرده است؛ مجموعه‌های اول و دوم آن تحت عنوان «شاخص‌های عملكرد كتابخانه ملی بر اساس استاندارد ايزو 28118»؛ «اصول چكيده‌نويسی براساس استاندارد ايزو 214-1986» و «اصول نمايه‌سازی براساس استاندارد ايزو 999-1996» به چاپ رسيده است.
نویسنده کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439» خاطرنشان کرد: تدوین استانداردهای لازم و ضروری شامل تدوین استانداردهای کتابخانه ای،‌ تدوین استانداردهای آرشیوی، تدوین استانداردهای دیجیتال سازی،‌ تدوین استاندادرهای مجموعه سازی منابع ديجيتال، تدوین استانداردهای ديجتال سازی اسناد و منابع كتابخانه ای و تدوین استانداردهای بین المللی دیجیتال سازی می شود.
لازم به توضیح است کتاب « روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439» در 158 صفحه توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران چاپ و روانه بازار نشر شده است.علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به فروشگاه مجازی سازمان به آدرس  http://bookshop.nlai.ir مراجعه  کنید.


نشست تخصصی «کتابشناسی های ملی در عصر دیجیتال: الزامات و چالش ها» برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۲۸ - ۱۰:۲۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۹:۱۴
نشست تخصصی «کتابشناسی های ملی در عصر دیجیتال: الزامات و چالش ها» برگزار می شود
نشست تخصصی «کتابشناسی های ملی در عصر دیجیتال: الزامات و چالش ها» همزمان با هفته پژوهش به صورت مجازی برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نشست تخصصی «کتابشناسی های ملی در عصر دیجیتال: الزامات و چالش ها» از مجموعه نشست های هفته پژوهش به همت اداره کل پژوهش کتابداری و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران فردا دوشنبه 29 آذرماه، ساعت 10 برگزار می شود.
سعیده اکبری داریان مشاور معاونت پژوهشی و منابع دیجیتال، ملیحه درخوش معاون فنی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران و حسن باقری مدیرکل زیرساخت و پشتیبانی فناوری اطلاعات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره موضوع کتابشناسی های ملی در عصر دیجیتال، صحبت خواهند کرد و محبوبه قربانی عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دبیری این نشست را به عهده خواهد داشت.
شرکت در این نشست برای عموم آزاد است و علاقه مندان برای حضور در مجموعه نشست ها به آدرس: https://vc.nlai.ir/pajohesh/  مراجعه کنند.


نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسان اروپایی» برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۲۸ - ۹:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۸:۵۹
نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسان اروپایی» برگزار می شود
نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسان اروپایی»همزمان با هفته پژوهش برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نشست تخصصی «هزاره فردوسی در آیینه مطالعات ایران شناسان اروپایی» از سلسله نشست های هفته پژوهش به همت پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امروز یکشنبه 28 آذرماه ساعت 10 برگزار می شود.

قربانعلی کناررودی عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دبیری این نشست را برعهده خواهد داشت و علی محمد طرفداری عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران سخنران این نشست خواهد بود.

شرکت در این نشست برای عموم آزاد است و علاقه مندان برای حضور در مجموعه نشست ها به آدرس: https://vc.nlai.ir/pajohesh/  مراجعه کنند.

پایان خبر/


نشست معرفی و نقد کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۲۷ - ۱۱:۵۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۸:۴۲
نشست معرفی و نقد کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» برگزار شد
نشست معرفی و نقد کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» با نگاهی به 70هزار برگ از اسناد دوران صفویه، از مجموعه نشست‌های تخصصی پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، همزمان با هفته ‍‍پژوهش به صورت مجازی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا عزیزی رییس پژوهشکده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این نشست مجازی با اشاره به انتشار کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» گفت: این کتاب برای بهره‌مندی متخصصان و محققان نوشته شده است که همخوانی و همگامی تصاویر در متن جنبه آموزشی به آن داده است. برهمین اساس می‌توان از این امکان استفاده کرد و وارد حوزه‌ آموزشی شد. الهه محبوب فریمانی مولف کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» به زمینه های آموزشی در این کتاب دست یافته است.
در ادامه این نشست مجازی، فریمانی پژوهشگر و نویسنده این کتاب گفت: بخشی از تاریخ اقتصادی ایران ناشناخته مانده است، بر همین اساس دفاتر و اسناد مالی در تمام دوره ها از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و اسناد متعلق به این بخش نیز جای کار دارد.
ابوالفضل حسن آبادی رئیس اداره اسناد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با اشاره به نقاط قوت کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» گفت: یکی از نقاط قوت کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» سابقه و تبحر نویسنده است، نویسنده این اثر با سابقه فعالیت،20 ساله در این حوزه، با محتوای اسناد به خوبی آشنا است.
وی ادامه داد: نگاه علمی به اسناد برای تنظیم این اثر مهم است. زیرا نویسنده اثر، اشراف کاملی به این پژوهش و منابع خطی دارد و پیشینه خوبی را در این کتاب نوشته است. به اعتقادمن  برای پیشبرد چنین پژوهشی علاوه بر تجربه باید حداقل سه تا چهارسال زمان صرف کرد و کار مداوم انجام داد.
رئیس اداره اسناد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: عنوان کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» بسیار تخصصی است و به اعتقاد من لازم بود تا عنوان این اثر برای مخاطب عام قابل فهم تر باشد، البته محتوای کتاب نیز برای عموم، محتوای سختی است و افراد آنگونه که باید با محتوا ارتباط برقرار نمی کنند، زیر افراد با اسناد به کار رفته در این کتاب آشنایی چندانی ندارند و نمی توانند آنطور که باید فهم بیشتری نسبت به محتوای مطالب پیدا کنند.
حسن آبادی تصریح کرد: دامنه موضوعی اسناد به کار رفته در این کتاب متنوع است و 70هزار برگ از اسناد دوران صفویه در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته و این اسناد سالیانه به صورت مجزا و تفکیک شده آورده شده است.
امین محمدی کارشناس اسناد پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: فرآیند بازخوانی و چاپ اسناد مالی بسیار مهم است. تعداد اسناد بر جای مانده از دوره صفویه اندک است اما تعداد اسناد مالی مانند دفاتر مالی و دفاتر توجیهات در کتابخانه آستان قدس رضوی قابل ملاحظه است و بهره مندی از آنها توسط پژوهشگران می تواند تاریخ صفویه را متحول کند. ضمن اینکه ارائه اسناد مالی برای پژوهش های تاریخ اقتصادی بسیار مهم است و باید ادامه پیدا کند.
وی گفت: سیاق و اسناد دوره صفویه بسیار دشوارتر از اسناد دوره قاجار است و انجام فعالیت های تحقیقی و پژوهشی با استفاده از این اسناد مستلزم تبحر خاصی است که نویسنده کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» از دانش و آگاهی لازم برخوردار است.