دوازدهمین نشست کار گروه علم اطلاعات برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۲۰ - ۱۰:۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۰:۱
دوازدهمین نشست کار گروه علم اطلاعات برگزار می شود
دوازدهمین نشست کار گروه علم اطلاعات، دانش شناسی و سند‍پژوهی به منظورمعرفی پایان نامه های مقطع دکتری برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دوازدهمین نشست کار گروه علم اطلاعات به منظورمعرفی پایان نامه های مقطع دکتری در رشته علم اطلاعات، دانش شناسی، سند‍پژوهی و نسخ خطی برگزار می شود.

نشست کارگروه علم اطلاعات با عنوان « طراحی مدل تعامل کاربران با برنامه‌های کتابخوان الکترونیکی » روز چهارشنبه 22 دی ماه ساعت 19 به صورت مجازی برگزار می شود.

نشست کارگروه علم اطلاعات به آدرس:(َinstagram.com/andishgah.nlai?utm_medium=copy_link) ‍‍پخش خواهد شد و زینب صفوی سخنران و مریم پاکدامن دبیر این نشست خواهد بود.

پایان خبر/


مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خبر داد:

ارائه خدمات به 222 هزار عضو از ابتدای سال تا پایان آذر در کتابخانه ملی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۹ - ۹:۵۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۹:۴۳
ارائه خدمات به 222 هزار عضو از ابتدای سال تا پایان آذر در کتابخانه ملی ایران
مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از حضور 200 هزار نفر از اعضای کتابخانه ملی در نوبت روزانه و 22 هزار نفر در نوبت شبانه در 9 ماه گذشته سال جاری در کتابخانه ملی ایران خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رضا شهرابی مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح جزئیات این خبر گفت: از ابتدای سال جاری تا ‍پایان آذرماه، 200 هزار نفر از اعضای کتابخانه ملی در نوبت روزانه  و 22هزار نفر نیز در نوبت شبانه در کتابخانه ملی ایران حضور پیدا کرده و از فضای تالار عمومی استفاده کرده اند.
وی درباره چگونگی تمدید عضویت و یا پذیرش عضویت جدید گفت: پذیرش عضویت جدید و یا تمدید عضویتِ اعضای کتابخانه ملی منوط به ارائه کارت واکسن کرونا است و براساس الزام دولت و اعلام ستاد ملی کرونا مقرر شده در محیط‌های سربسته به افرادی که اقدام به تزریق واکسن نکرده اند خدمات ارائه نشود، برهمین اساس کتابخانه ملی هم این الزام را رعایت می کند.
 شهرابی یادآور شد: برهمین اساس پذیرش اعضا و ارائه خدمات کتابخانه‌ای منوط به تزریق واکسن و ارائه کارت دیجیتالی و کاغذی واکسن است و آن دسته از افرادی که می‌خواهند عضو جدید کتابخانه ملی شوند یا عضویت خود را تمدید کنند باید کارت واکسن کاغذی یا دیجیتالی خود را به کتابخانه ملی عرضه کنند.
مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی خاطرنشان کرد: افرادی که دانشجوی مقطع دکتری تخصصی و یا دارای تالیفات پژوهشی هستند، می توانند از امکان شیفت شبانه استفاده کنند. در همین راستا نوبت شبانه کتابخانه ملی از ساعت ۲۱ تا ۷ صبح روز آینده برقرار است.


فراخوان مقاله فصلنامه علمی تخصصی آرشیو ملی منتشر شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۸ - ۱۳:۲۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۹:۲۵
فراخوان مقاله فصلنامه علمی تخصصی آرشیو ملی منتشر شد
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فراخوان مقاله فصلنامه علمی تخصصی آرشیو ملی را منتشر کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فراخوان فصلنامه علمی تخصصی آرشیو ملی در راستای اهداف و فعالیت‌های مصوب، منطبق بر محورهای موضوعی این فصلنامه منتشر شد.
موضوعاتی چون مطالعات تاريخي-آرشيوي، مطالعات اسنادي، سندپژوهي و سندشناسی، تحقيقات و مطالعات مرتبط با آرشيو، نظام‌های ارزشیابی اسناد،‌ جنبه‌هاي اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و تاريخي اسناد و آرشيو، گرايش‌هاي جديد در مطالعات آرشيوي، مطالعات مرتبط به حفاظت و نگه‌داري، مديريت تحقيق و توسعه آرشيوي، نوآوري‌ها در آرشيو مبتنی بر فناوری،‌ مطالعات آرشيوي مبني برتوسعه فناوری، معرفي نشريات آرشيوي و اسنادی، نقد و معرفي كتب آرشيوي و اسنادی، گزارش همایش‌ها و نشست‌های تخصصی، بررسي كارنامه مطالعات سند‌شناسي و آرشیو در ایران و جهان و ترجمه مقالات برتر در موضوعات فصلنامه از محورهای موضوعی فراخوان این فصلنامه است.
لازم به توضیح است نویسندگان و صاحب‌نظران این حوزه برای ارسال مقاله های خود به فصلنامه علمی تخصصی آرشیو ملی می توانند از طریق آدرس الکترونیکی:  naq@nlai.ir و   1395naq@gmail.com آثار خود را ارسال کنند و برای هماهنگی با شماره 81625431  تماس بگیرند.


نشست تخصصی هستی‌نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۸ - ۹:۴۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۹:۹
نشست تخصصی هستی‌نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد
نشست تخصصی «هستی نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» به همت اداره کل پژوهش کتابداری و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در ابتدای این نشست سهیلا فعال رئیس گروه منابع غیرکتابی سازمان، با اشاره به ضرورت سازماندهی منابع غیر کتابی و چالش ها و کمبودهای موجود در ساختار کتاب شناختی منابع موجود در سازمان گفت: با توجه به سیر تحول و توسعه نظام‌های سازماندهی اطلاعات و دانش در سال‌های اخیر، تلاش کرده است از طریق بررسی کاربرد الگوهای مفهومی و به‌طور اخص هستی‌نگاری، رویکرد جدیدی به موضوع سازماندهی اطلاعات منابع غیرکتابی داشته باشد.
وی در ادامه به بخشی از پژوهش در حال انجام خود با عنوان «کاربرد هستی‌نگاری در سازماندهی منابع غیرکتابی» اشاره کرد و با ارائۀ نمونه‌ای از هستی‌نگاری منابع غیرکتابی (نمایش پوستر همین نشست و کلاس‌ها، ویژگی‌ها و روابط آن) به تشریح الگوی حاصل از این پژوهش پرداخت. 
فریبرز خسروی معاون کتابخانه ملی گفت: کتابخانه ملی ایران حسب وظیفه راهبردی که در حوزه مدیریت اطلاعات دارد طبیعتاً باید با پیشرفت‌هایی که در این حوزه رخ می‌دهد و با ابزارها و روش ها و استانداردهای نوینی که شکل می‌گیرد خودش را همگام کند.
وی ادامه داد: یکی از این مباحث داده‌های پیوندی و  موضوعاتی است که در این حوزه در حال طرح است. رساله ها و پایان‌نامه‌های زیادی در این حوزه تدوین شده و یا در حال تدوین است که بیشتر جنبه تئوریک دارند و کمتر به منصه ظهور و عمل رسیده‌اند. بعضا هم که اگر دستاورد عملی داشته، در دسترس همگان قرار ندارند. 

معاون کتابخانه ملی اظهار داشت: برای حرکت عملی به آن سو حرکت های خودجوشی در سازمان شکل گرفته است. ابتدا مجموعه اصطلاح‌نامه «اصفا» با همتی که عزیزان و بزرگواران سازمان داشتند با یک برنامه منسجم اطلاعات موجود «اصفا» در «رسا» بررسی شد، کاستی‌های آن برطرف شد و به اسکاسموس منتقل شد. این کار روند نسبتا پیچیده‌ای داشت و خوشبختانه همه مراحل هم توسط عزیزان سازمان انجام شد. امیدوارم در همین روزها بتوانیم این را در وب بالا بیاوریم و همه کاربرانی که علاقه‌مند به این حوزه هستند بتوانند از آن استفاده کنند. در این زمینه همکاران تبحر زیادی پیدا کردند و به عقیده من در آینده با سرعت و صحت بیشتری می‌توانند این کار را انجام دهند.   

خسروی افزود: کار دیگر آغاز شده، رفتن به سمت تولید هستی‌نگاری‌ها است و نخستین آن، هستی‌نگاری ایلات است که تقریبا۹۰ درصد آن تمام شده و امیدوارم شیوه‌ ارائه آن را همکاران بتوانند مهیا کنند تا در اختیار جامعه کتابداری کشور قرار گیرد. حوزه هایی از «اصفا» نیز قرار شده است به هستی‌نگاری تبدیل شود. ارتباطات، تقریبا تمام شده و قابل ارائه است که برای آن هم منتظر سامانه‌ای هستیم که بتوانیم ارائه درستی از این آنتولوژی ها داشته باشیم. دو حوزه دیگر هم در دست تهیه است و امیدواریم آنها هم به جایی برسند که قابل ارائه باشد.

سودابه نوذری رئیس گروه پژوهشی علوم داده و هوش مصنوعی درباره موضوع «هستی‌نگاری فراداده‌ای پایان‌نامه‌های علم اطلاعات و دانش شناسی» سخرانی کرد. 
نوذری با توصیف وضعیت حاضر سازماندهی پایان‌نامه‌های موجود در کتابخانه دیجیتال، به اهمیت این منابع از جنبه مختلف‌های و لزوم بازنمونِ هر چه بیشتر آنها برای پژوهشگران اشاره کرد
 رئیس گروه پژوهشی علوم داده و هوش مصنوعی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: هشت لنز معنایی مناسب  برای انتشار علمی معنایی پایان‌نامه‌ها به منظور تدوین الگوی هستی‌نگاری فراداده‌ای این منابع وجود دارد و این لنزها عبارتند از: لنز بستر پژوهش، لنز نقش‌های پدیدآورندگان، لنز بستر یا محمل انتشاراتی، لنز ساختار و محتوای پژوهش‌ها، لنزهای بلاغی، لنز ارجاعات، لنز استدلال و لنز معناها. 
نوذری در ادامه برای هر لنز معنایی، هستی‌نگاری مربوط از مجموعه هستی‌نگاری‌های اسپار (SPAR) را معرفی کرد و افزود: مجموعه هستی‌نگاری‌های اسپار، هستی‌نگاری‌های طراحی شده به منظور انتشار و ارجاع‌دهی معنایی هستند و جنبه‌های مختلف حوزه انتشارات علمی را توصیف می‌کنند. 
رئیس گروه پژوهشی علوم داده و هوش مصنوعی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پایان این نشست تخصصی  به معرفی سابقه مطالعاتی این حوزۀ پژوهشی از چهار جنبه مختلف پرداخت وگفت: پژوهش‌هایی دربارۀ دسترس‌پذیرکردن، اصلاح، یکپارچه‌سازی و پیوند و غنی‌سازی فراداده‌های پایان‌نامه‌ها؛ پژوهش‌هایی دربارۀ وب معنایی، فناوری معنایی، هوش مصنوعی در کتابخانه‌های دیجیتال و کتابخانه‌های معنایی دیجیتال؛ پژوهش‌هایی که مشخصا «ایجاد هستی‌نگاری‌های فراداده‌ای را پیشنهاد یا ارائه کرده‌اند و پژوهش‌هایی که با بهره‌‌گیری از مجموعۀ اسپار و ویرایشگر پروتژ، هستی‌نگاری‌های فراداده‌ای را بر پایه گراف RDF پیشنهاد داده‌اند.


کتاب «دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب» منتشر شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۵ - ۱۱:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۸:۱۷
کتاب «دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب» منتشر شد
کتاب «دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب» در هشت فصل به همت انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب» (ابزار و تکنیک‌های کاربردی ویژه کتابداران مرجع کتابخانه‌ها و پژوهشگران) تألیف اعظم نجفقلی‌نژاد، چاپ و روانه بازار نشر شد.
این اثر در هشت فصل تالیف شده است. فصل اول کلیات خدمات مرجع و اطلاع‌دهی درکتابخانه‌ها؛ فصل دوم بیان مهارت‌های سواد اطلاعاتی؛ فصل سوم فرایند جستجو، موتورهای جستجو، راهبردها؛ فصل چهارم پاسخگویی به پرسش‌ها، نمونه‌های عملی؛ فصل ‍پ‍نجم اطلاعاتی درباره خدمات و کارکرد سازمان‌ها؛ فصل ششم پایگاه‌های اطلاعاتی در فرایند اطلاع‌دهی؛ ‌فصل هفتم پایگاه‌های دسترسی آزاد و تأمین‌کنندگان منابع؛ فصل هشتم منابع مرجع الکترونیکی است.
همچنین واژه‌نامه‌های انگلیسی به فارسی و فارسی به انگلیسی و وجود نمایه بر غنای علمی این اثر افزوده است.
مولف در بخشی از پیشگفتار کتاب آورده است: «یکی از نکات مهمی که طی تجربه زیسته حداقل دوازده ساله خود، در پاسخ به سوالات مرجع حضوری و مجازی کتابخانه ملی ایران، دریافته ام این است که تعامل و آموزش غیررسمی به کاربر از پاسخ به سوالات مرجع مهم تر است. به عبارتی دیگر، به جای گرفتن ماهی برای کاربر، یاد دادن ماهیگیری و تبدیل کاربر به یادگیر مادام العمر بسیار مهم تر است و معمولا رضایت کاربر نیز در سایه همین آموزش های غیر رسمی حاصل می شود. مهم است کتابداران حرفه ای، در پرسش و پاسخ یابی، از دو عامل بینش و تجربیات حاصل از موارد مشابه استفاده کنند. با افزایش تعداد پایگاه های اطلاعاتی اینترنتی، این مهم، ضروری تر، و نیاز به رشد مهارت تخصصی بیشتر شده است. در قدم اول، لازم است کتابداران حرفه ای آموزش ببینند، و در مرحله بعد، این مهارت ها را به کاربران خود منتقل کنند.
تجربه کاری ام، در یکی از مهم ترین کتابخانه های کشور، نشان می دهد که فرآیند اطلاع دهی و اطلاع خواهی، رابطه ای کاملا دوطرفه است و به همان میزان که کتابدار، مهارت و تجربه خود را به کاربر منتقل می کند، از کاربر نیز فرا می گیرد. هر پرسش کاربر فرصتی است تا کتابدار مرجع علم و مهارت خود را بیازماید و شکاف دانش خود را برطرف کند. این امر زمانی محقق می شود که طبق نظریه لیبرالی جیمز وایر و نظریه حداکثری ساموئل روتشتاین، فرد تمایل داشته باشد که حداکثر کمک را به کاربرد ارائه دهد.»
لازم به توضیح است کتاب « دستنامه اطلاع‌یابی کاربران با بهره‌گیری از منابع برخط وب » در 179 صفحه چاپ و روانه بازار نشر شده است. علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به فروشگاه مجازی سازمان به آدرس: (http://bookshop.nlai.ir) مراجعه کنند.


در راستای افزایش تعاملات فرهنگی و اسنادی دو کشور؛

سفیر لهستان درایران با رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۵ - ۸:۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۷:۵۹
سفیر لهستان درایران با رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار کرد
در راستای افزایش تعاملات فرهنگی میان دو کشور ایران و لهستان، ماچی فائوکوفسکی سفیر لهستان در ایران، با علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار و گفتگو کرد.

 به گزارش روابط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، ماچی فائوکوفسکی سفیر لهستان درایران با ابراز خرسندی از این دیدار گفت: حضور در این سازمان نخستین دیدار رسمی سفارتخانه در سال جدید میلادی است و این دیدار همزمان با هشتادمین سالگرد حضور پناهندگان لهستانی در ایران شده است. 

وی ادامه داد: ایران و لهستان میراث ارزشمندی با یکدیگر دارند و منابع آرشیوی و اسنادی بسیاری در این زمینه موجود است. در همین راستا می توان با برگزاری نمایشگاه تاریخی، موضوع ورود مهاجران لهستانی در سال های 1942 و 1943 میلادی در ایران را مورد بررسی قرار داد و در ادامه، همکاری های علمی در چارچوب حقوقی و رسمی پیگیری شود. 
سفیر لهستان در ایران گفت: آرشیویست های لهستانی تمایل دارند در حوزه تبادل منابع آرشیوی با کشور ایران همکاری داشته باشند و در همین راستا فعالیت های مشترک بین دانشگاه های ایران و لهستان در حوزه دانش آرشیو آغاز شده است. 
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه این نشست با تبریک آغاز سال نو میلادی گفت: حضور مردم لهستان در ایران به واسطه یک واقعه تاریخی صورت گرفت که آثار فرهنگی و اجتماعی متعددی را در این دوره پدید آورد.
وی با اشاره به سوابق تفاهم نامه همکاری بین سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و کتابخانه و آرشیو کشور لهستان، گفت: سابق بر این 2 تفاهم نامه همکاری بین ایران و لهستان به امضا رسیده که مدت زمان این تفاهم نامه ها  پایان یافته است. با توجه به این موضوع که هر دو کشور تمایل به توسعه تعاملات و همکاری با یکدیگر دارند؛ مطلوب است برای احیا و تمدید تفاهم نامه های همکاری اقدام شود.
مختارپور با اشاره به فهرست منابع مربوط به اسناد ایرانشناسی، زبان وادبیات فارسی در کتابخانه و آرشیو ملی لهستان گفت: با تمدید تفاهم نامه همکاری بین این دوکشور و به اشتراک گذاری منابع مکتوب و غیرمکتوب مرتبط با موضوع تفاهم نامه ها، فصل جدیدی در روابط ایران و لهستان ایجاد خواهد شد و امیدواریم با کاهش فراگیری بیماری کرونا، به زودی امکان سفر کتابداران، کارشناسان و محققان کشورهای ایران و لهستان فراهم شود.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  در ادامه افزود: با تداوم روابط و امضای تفاهم نامه های جدید می توان تعاملات فرهنگی بین ایران و لهستان را گسترش داد و در همین رابطه از حضور پژوهشگران، محققان و دانش پژوهان و کارشناسان لهستانی در ایران نیز استقبال می کنیم. 
ماچی فائوکوفسکی سفیر لهستان با استقبال از پیشنهاد رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه تبادل اسناد و منابع بین دو کشور گفت: از آنجا که رسانه ها علاقه مند هستند تا روابط تاریخی کشورهای ایران و لهستان، به خصوص حضور لهستانی ها در ایران را انعکاس دهند، می توان در حوزه های مورد نظر، فهرستی از اسناد و منابع آرشیوی را تهیه و مقدمات تبادل تفاهم نامه را به انجام برسانیم.


با حکم علیرضا مختارپور

سر‍پ‍رست اداره کل امور حقوقی،‌ مجلس و استان ها منصوب شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۴ - ۱۶:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۶:۳۸
سر‍پ‍رست اداره کل امور حقوقی،‌ مجلس و استان ها منصوب شد
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حکمی امیر حسین آزادی وفا را به عنوان سر‍پ‍رست اداره کل امور حقوقی، مجلس و استان ها منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیرضا مختار‍پور، ضمن قدردانی از خدمات و زحمات مدیران سابق، امیرحسین آزادی وفا را به عنوان سر‍پ‍رست اداره کل امور حقوقی، مجلس و استان ها منصوب کرد.

 متن این حکم به شرح زیر است:

برادر گرامی جناب آقای  امیر حسین آزادی وفا

با سلام

به  پیشنهاد  سرپرست محترم معاونت توسعه مدیریت و منابع  و نظر به  سوابق، تعهد و تجربیات جنابعالی، به موجب این حکم  شما را به سرپرستی «اداره کل امور حقوقی، مجلس و استان ها» منصوب می کنم. امیدوارم با همکاری تمامی معاونین، مدیران و همکاران در انجام وظایف و پیشبرد بهینه اهداف سازمانی با توکل، تلاش و بهره گیری مؤثر از منابع و امکانات موجود موفق باشید. ان شاء الله.

                                                                                                      


معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران:

تعداد ۱۳۵هزار منبع کتابی و غیرکتابی از ابتدای سال تاکنون به کتابخانه های سراسر کشور اهدا شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۳ - ۱۲:۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۶:۵
تعداد ۱۳۵هزار منبع کتابی و غیرکتابی از ابتدای سال تاکنون به کتابخانه های سراسر کشور اهدا شد
معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از اهدای ۱۳۵هزار منبع کتابی و غیرکتابی، در ۹ ماهه گذشته سالجاری، به ۱۳۳ کتابخانه سراسر کشور خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فرناز محمدی معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: این سازمان، از ابتدای سال 1400 تا پایان آذر ماه، ۱۳۵ هزار منبع کتابی و غیرکتابی را به ۱۳۳ کتابخانه در سراسر کشور اهدا کرده است.

محمدی افزود: بر اساس بخش نامه ای که معاون اول ریاست جمهوری دولت دوازدهم به سازمان ها و نهادهای سراسر کشور ابلاغ کرد، همه سازمان ها موظف هستند منابع وجین شده خود را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ارسال کنند؛ اهدای این نسخ کمک می‌کند که در کنار تکمیل مجموعه کتابخانه ملی؛ دسترسی جامعه علمی و کتاب دوست در داخل و خارج از کشور به این منابع تسهیل یابد.

معاون اداره کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بررسی منابع ارسالی مجموعه مخازن خود را به منظور صیانت و حفاظت همیشگی برای آیندگان تکمیل می کند و غنا می بخشد تا از این طریق اهالی علم و دانش از آنها بهره مند شوند و در ادامه منابع تکراری و مازاد از مجموع اهدایی ها به جامعه هدف از جمله کتابخانه ها و مدارس مناطق کم برخوردار، روستایی، مرزی و جنوبی کشور ارسال می شود.

وی یادآور شد: این سازمان در سال 1399 نیز 258 هزار نسخه کتاب و منبع غیر کتابی را به 219 کتابخانه و مرکز سراسر کشور اهدا کرد و به طور کلی در 2 سال گذشته، ۳۹۳ هزار منبع کتابی و غیرکتابی به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در اختیار کتابخانه ها  و مراکز اطلاع رسانی سراسر کشور قرار گرفت.

محمدی خاطرنشان کرد: بر همین اساس از همه کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی دعوت می شود که منابع وجینی خود را به این سازمان ارسال کنند تا از این طریق این منابع فرهنگی مجددا در چرخه اطلاع رسانی قرار گیرند.

پایان خبر/


برگزاری دوره های آموزشی ویژه اعضای کتابخانه ملی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۳ - ۱۰:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۶:۲۲
برگزاری دوره های آموزشی ویژه اعضای کتابخانه ملی ایران
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به منظور افزایش سواد اطلاعاتی کاربران و اعضای کتابخانه ملی دوره های آموزشی برگزار می کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دوره های افزایش سواد اطلاعاتی ویژه اعضای کتابخانه ملی ایران برپا خواهد شد.

بر اساس این خبر، اداره کل اطلاع رسانی با هماهنگی اداره کل آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دوره های آموزشی «آشنایی با خدمات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» در تاریخ 18 دی ماه و در ادامه دوره آموزشی «راهبردهای جستجو در موتورهای کاوش و آشنایی با موتورهای جستجوی علمی»(نرم افزار رسا، معرفی خدمات، امکانات و فرآیندهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی) در تاریخ 25 دی ماه برای اعضای کتابخانه ملی ایران برگزار می شود.
اعضای کتابخانه ملی ایران که متقاضی استفاده از این دوره های آموزشی هستند؛ می توانند برای ثبت نام تا تاریخ چهارشنبه 15 دی ماه از ساعت 9 تا 12 برای ثبت نام اقدام کنند و با شماره های 81623223 و 81622760 تماس بگیرند.


نامه علیرضا مختار‍پور به 56 رئیس کتابخانه ملی کشورهای سازمان همکاری اسلامی

امنیت کشورهای مسلمان تنها در سایه همکاری مشترک و بدون دخالت قدرت های فرا منطقه ای تامین می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۲ - ۱۱:۲۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۳:۱۴
امنیت کشورهای مسلمان تنها در سایه همکاری مشترک و بدون دخالت قدرت های فرا منطقه ای تامین می شود
رییس سازمان اسناد وکتابخانه ملی ایران به مناسبت دومین سالگرد شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی، در پیامی به روسای کتابخانه های ملی جهان اسلام، با اشاره به زحمات و خدمات ارزشمند وی به اسلام و مسلمین گفت: الگو بودن مکتب سردار سلیمانی را باید در دو حوزۀ جهانی و منطقه‌ای مورد توجه قرار داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیرضا مختارپور با اعلام آمادگی برای تقویت ارتباطات میان کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با کتابخانه های ملی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی به عنوان هدف ارسال این نامه، این اقدام را موجب هم افزایی، همگرایی و پیوند عمیق میان کشورهای مسلمان با بهره گیری از کتاب و کتابخوانی در عصر اطلاعات دانست. 

 در فرازهایی از این نامه آمده است: 
 بر اساس نظریۀ «امنیت دسته جمعی» شهید سلیمانی، ایشان معتقد بود که امنیت کشوری تأمین نمی‌شود، مگر اینکه با مشارکت همه کشورها، کل منطقه امنیت داشته باشد. او حمایت از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورها را محترم می شمرد و معتقد بود امنیت کشورهای مسلمان، تنها درسایۀ همکاری مشترک و بدون دخالت قدرت های فرا منطقه ای تأمین می شود. او بر این اساس، محور مقاومت را با مشارکت کشورهایی که در معرض آسیب رژیم صهیونیستی بودند، متحد کرد و اگر این چنین نمی‌شد چه بسا رژیم نامشروع اسراییل و حامیان وی به اهداف خود در منطقه رسیده بودند. 
سردار شهید قاسم سلیمانی نمونۀ برجسته‌ای از تربیت ‌شدگان اسلام بود و زحمات و خدمات ارزشمند وی به اسلام و مسلمین، بی شک ذخیرۀ ارزشمندی در دیوان عدل الهی است. الگو بودن مکتب سردارسلیمانی را باید در دو حوزۀ جهانی و منطقه ای مورد توجه قرار داد.
 در حوزۀ جهانی، سردار سلیمانی بر مبنای آموزه های اسلامی، دفاع از مظلومان جهان، صرف نظر از ملیت، جنسیت، قومیت، دین و مذهب را وظیفه خود می‌دانست. به همین دلیل، او فقط متعلق به دنیای اسلام نیست و با تعلق به جهان انسانیت، برای تمام مردم جهان می‌تواند یک الگوی شاخص باشد.
شهید سلیمانی برای ریشه کن کردن تروریسم و جلوگیری از انتقال تفکر و عناصر آن به اروپا، آسیا، آفریقا و حتی آمریکا، با خطرناک ترین تهدید صلح جهانی یعنی گروه داعش مبارزه و فداکاری کرد. سردار سلیمانی نقش مهمی در کمک به آزادی گروگان های داعش، اعم از کشیش های مسیحی، راهبان، اقلیت های مذهبی، زنان و مردم غیرنظامی در عراق و سوریه داشت و در کنار نیروهای جبهه مقاومت از مراکز فرهنگی، تاریخی و مذهبی مسلمانان، مسیحیان و یهودی‌ها در عراق و سوریه دفاع کرد.
 در حوزۀ منطقه ای، نقش شهید قاسم سلیمانی در جلوگیری از فروپاشی دولت های قانونی مستقر در عراق و سوریه و تلاش برای ایجاد ثبات و امنیت در این کشورها، غیرقابل انکار است. سردار به ‌عنوان پرچمدار اتحاد اسلامی، خود را متعلق به همۀ قومیت‌ها و مذاهب اسلامی می‌دانست وعملاً در کنار آنها بود. او به هنگام حملۀ داعش به کردستان عراق، داوطلبانه، به کمک مردم اهل سنت منطقه شتافت و موجب شکست داعش شد. شبیه همین حادثه در غزه و فلسطین که اکثر مردم آن از برادران اهل سنت هستند، اتفاق افتاد و همزمان با حملۀ رژیم صهیونیستی به این مناطق، سردار سلیمانی تا پایان مبارزه در صحنه حاضر بود. حمایت از حزب الله لبنان در جنگ با اشغالگران که منجر به عقب نشینی رژیم اشغالگر قدس شد و ایجاد اجماع و تفاهم ملی در میان مردم افغانستان، برای تشکیل دولت جدید در سال ۲۰۰۱ نیز از آثار فراموش نشدنی و ماندگار سردار سلیمانی بود.
 
سردار شهید قاسم سلیمانی، این پیش قراول صلح وعدالت و اعتلای فرهنگی و رفاهی کشورهای مسلمان، در تاریخ 13 دی ماه سال 1398 شمسی، هنگامی که برای انجام یک مأموریت دیپلماتیک به عراق سفر کرده بود، در یک اقدام آشکار تروریستی به همراه ابومهدی المهندس، رئیس نیروهای مردمی عراق، به دستور مستقیم رئیس جمهور وقت آمریکا به شهادت رسید و به لقای معبود شتافت.


نشست تخصصی «هستی نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۱ - ۱۳:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۱۲:۴۰
نشست تخصصی «هستی نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» برگزار می شود
نشست تخصصی «هستی نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» به صورت مجازی برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نشست تخصصی «هستی نگاری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» به همت اداره کل پژوهش کتابداری و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران فردا یکشنبه، 12 دی ماه، ساعت 10 برگزار می شود.

فریبرز خسروی معاون کتابخانه ملی، سهیلا فعال رییس گروه سازماندهی منابع غیرکتابی و سودابه نوذری رییس گروه پژوهشی علوم داده و هوش مصنوعی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران سخنرانان این نشست خواهند بود.

شرکت در این نشست برای عموم آزاد است و علاقه مندان برای حضور در مجموعه نشست ها به آدرس: https://vc.nlai.ir/pajohesh/  مراجعه کنند.


مخزن بسته شماره یک کتاب سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ساماندهی شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۱ - ۱۲:۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۱۲:۲۵
مخزن بسته شماره یک کتاب سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ساماندهی شد
مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در راستای ساماندهی مخزن بسته یک در مجموع 50 هزار و 579 نسخه کتاب از مخزن بسته یک خارج و 38 هزار و 900 نسخه کتاب جایگزین کتاب های مذکور شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رضا شهرابی مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح این خبر گفت: با توجه به اینکه مخزن بسته 1 کتاب از زمان انتقال کتب کتابخانه ملی از ساختمان 30 تیر به ساختمان جدید، ساماندهی نشده و چیدمان کتاب های این مخزن دارای اشکالات متعددی بود و به دلیل کمبود نیروی انسانی، ساماندهی مجدد نشده بودند.
وی ادامه داد: به همین منظور و در راستای تبدیل این مخزن به مخزن بسته دائمی، همه منابع موجود در این مخزن دارای نسخه های دیگری در مخازن 2و3و4 باشند تا بتوان این مخزن را به طور دائمی از چرخه امانت خارج کرد؛ برنامه سامان دهی منابع مخزن بسته یک کتاب آغاز شد. طرح عملیاتی شدن این مهم از مردادماه 1400 آغاز شد و اواخر آذرماه به پایان رسید. 
شهرابی افزود: در اين بازه زمانی اقدامات و فعاليت‌های قابل‌ توجهی در زمینه ساماندهی مخزن بسته یک انجام شده که می توان به  نصب قفسه جدید و ایجاد فضای بیشتر در مخزن، ایجاد فضای مناسب در ورودی مخزن بسته یک در صورت حضور کتابدار، جابجایی و چیدمان دوباره مخزن بسته یک از شماره بازیابی 1الی508000 ، رف خوانی مخزن و تهیه لیست کتاب های مفقودی و فایل 38 هزار و 900 نسخه کتاب و جایگزینی کتب تک نسخه و نسخه های مازاد اشاره کرد.
وی ادامه داد: قطع بندی 16 هزا و 100 نسخه کتاب ( تفکیک و جایگزین کردن کتاب های قطع جیبی، رحلی و سلطانی)، بررسی صفحه عنوان و تفکیک سه هزار و 800 نسخه کتاب اهدایی، تفکیک یک هزار و 350 نسخه کتاب کودکان و انتقال به مخزن مربوطه، انتخاب و تفکیک 7 هزار و 456 نسخه کتاب، انتخاب و تفکیک 21 هزار و 370 نسخه کتاب تک نسخه و انتقال به مخزن بسته چهار، انتخاب و تفکیک 375 نسخه منابع غیر کتابی،انتخاب و تفکیک110 نسخه کتاب نفیس و انتخاب و تفکیک 18 عنوان نشریه از دیگر اقدمات صورت گرفته در راستای ساماندهی مخزن بسته یک کتاب به شمار می روند.


رییس گروه مستندسازی داده های اسنادی اداره کل توصیف و پردازش اسناد ملی خبر داد:

شناسه های ۱۵۰ فهرست مربوط به ‍ پُست مستندسازی شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۱۱ - ۹:۴۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۱۲:۵۸
شناسه های ۱۵۰ فهرست مربوط به ‍ پُست مستندسازی شد
رییس گروه مستندسازی اداره کل توصیف و پردازش اسناد ملی، از فهرست 150 سند مربوط به ‍ پُست ، برای بازنگری و بررسی قابلیت مستندسازی نمایه های آنها، در این اداره کل خبرداد و گفت: اداره کل توصیف و پ‍ردازش اسناد ملی از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه، تعداد 2784 مورد مستندسازی و 772 مورد ویرایش مستندات را به انجام رسانده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مهستی ابوذرجمهری رییس گروه مستندسازی اداره کل توصیف و پردازش اسناد ملی با اعلام این خبر در تشریح اهمیت مستندسازی و اهمیت فعالیت این گروه گفت: مستندسازی در لغت به معنای بخشیدن قابلیت استنادی است و در مفهوم کلی آن عبارت از تدوین سیستمی جامع از اطلاعات، یکپارچه سازی آنها و بروزرسانی مداوم اطلاعات است.

وی ادامه داد: به هر میزان، بانک مستندات یک سازمان قوی تر باشد بیانگر حرفه ای تر بودن فعالیت های آن سازمان است. در همین راستا در آرشیو ملی ایران، مستندسازی فعالیتی تخصصی است که گروه مستندسازی داده های اسنادی به آن پرداخته و نه تنها به نیازهای مستندسازی گروه های فهرست نویسی اسناد و فهرست نویسی منابع دیداری- شنیداری و اسناد ویژه (خریداری و اهدایی) مستقر درآرشیو ملی کشور پرداخته؛ بلکه نیازهای مستندسازی مدیریت های استانی را نیز پاسخگو خواهد بود.

مهستی ابوذرجمهری  عنوان کرد: در این فرآیند که مقدمات آن از تیرماه سال جاری فراهم شده، دسترسی مراکز استانی به سبد مجازی aut-gangineh  تعریف شد و ارسال رکورد به این سبد صورت می گیرد و بسته به نوع نمایه پیشنهادی و حوزه آن (نام اشخاص، تنالگان، نام جغرافیایی، نام خاندان،موضوع)، رکورد به سبد هر یک از کارشناسان گروه ارسال شده و  تعیین تکلیف می شود.

رییس گروه مستندسازی اداره کل توصیف و پردازش اسناد ملی تاکید کرد: تعیین تکلیف به این ترتیب است که در صورتی که نمایه پیشنهادی در بانک «رسا» موجود باشد، از بانک فراخوان شده و در کاربرگه قرار می گیرد و در صورتی که نمایه پیشنهادی قابلیت مستند شدن نداشته باشد، همچنان در کاربرگه باقی می ماند. زیرا ممکن است در زمان های بعدی اسنادی یافت شوند که اطلاعات نمایه پیشنهادی را کامل کنند و آن نمایه قابلیت مستند شدن پیدا کند.

وی ادامه داد: بخش دیگری از فعالیت های این گروه، ویرایش مستندات بانک است که هرگاه اطلاعات جدیدی از یک مستند به دست آید، کارشناسان گروه موظف خواهند بود که این اطلاعات را وارد کاربرگه مستندسازی و در نتیجه اطلاعات آن مستند را تکمیل تر کنند. به عنوان مثال وقتی شخصیتی در بانک مستندات وجود دارد که در هیچ یک از منابع، تاریخی از فوت وی ثبت نشده است و در سندی تاریخ فوت وی ذکر می شود، کارشناس مستندسازی رجال، باید تاریخ فوت به دست آمده را وارد شناسه نماید، اهمیت این کار خصوصا برای رجال مربوط به دوره قاجار که به تناوب دارای لقب واحدی بوده اند دارای اهمیت ویژه ای است. همانگونه که ذکر شد، مستندسازی در حوزه نام اشخاص، عناوین قراردادی، نام خاندان ها، نام تنالگان، نام جغرافیایی و موضوعات انجام می شود.

مهستی ابوذرجمهری افزود: جریان مستندسازی، فعالیت های پشتیبانی ویژه ای را می طلبد که به سهولت امکانپذیر نیست. از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه، ۲۷۸۴مورد مستندسازی و ۷۷۲ مورد ویرایش مستندات انجام شده است. البته باید در نظر داشت که چند ماه نخست سال جاری به علت وضعیت کرونا، کارشناسان سازمان، وضعیت حضور ۳۰درصدی نیز داشته اند.

وی خاطرنشان کرد: فعالیت های جانبی مانند مصاحبه رادیویی با رادیو فرهنگ در زمینه بهبود فرآیند مستندسازی برای مراکز استانی، برگزاری کارگاه های آموزشی در هفته جهانی آرشیو و معرفی بانک مستندات و ارائه توضیحات لازم برای هیئت اعزامی از آستانه مقدسه حضرت معصومه (س) نیز از جمله فعالیت های گروه در سال جاری بوده است. در حال حاضر، ۱۵۰ فهرست از اسناد پُست مربوط دوره زمانی مظفرالدین شاه تا دوران رژیم گذشته، به منظور بازنگری و بررسی قابلیت مستندسازی نمایه های موجود در آنها که عمدتا مربوط به اشخاص و تنالگان هستند دراختیار گروه قرار گرفته است.


تاکید روسای کتابخانه ملی و مرکز اسناد مجلس بر گسترش همکاری های مشترک


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۸ - ۱۴:۴۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۱۲:۸
تاکید روسای کتابخانه ملی و مرکز اسناد مجلس بر گسترش همکاری های مشترک
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حجت الاسلام غلامرضا قاسمیان رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتگو کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیرضا مختارپور امروز چهارشنبه 8 دی ماه با رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی دیدار کرد.

 در این دیدار دو طرف ضمن تاکید بر استفاده از ظرفیت های مشترک، بر گسترش همکاری های فی ما بین تاکید کردند.


تاکید روسای کتابخانه ملی و مرکز اسناد مجلس بر گسترش همکاری های مشترک


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۸ - ۱۴:۳۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۵۸:۴۶
تاکید روسای کتابخانه ملی و مرکز اسناد مجلس بر گسترش همکاری های مشترک
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حجت الاسلام غلامرضا قاسمیان رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتگو کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیرضا مختارپور امروز چهارشنبه 8 دی ماه با رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی دیدار کرد.

 در این دیدار دو طرف  بر استفاده از ظرفیت های مشترک، بر گسترش همکاری های فی ما بین تاکید کردند.