با حکم علیرضا مختارپور

فاطمه صدر به عنوان سرپ‍رست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال منصوب شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۲/۷ - ۱۶:۲۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۱:۳۲
فاطمه صدر به عنوان سرپ‍رست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال منصوب شد
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حکمی فاطمه صدر را به عنوان سرپ‍رست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مراسم تکریم و معارفه سرپ‍رست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال با حضور علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، هوتن والی نژاد معاون توسعه مدیریت و منابع، محمدجواد جعفریان معاون اسناد، محمد هادی ناصری مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل و جمعی از معاونان و مدیران سازمان برگزار شد.

علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارک رمضان با اشاره به منابع موجود در این سازمان گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران چند نوع منبع و گنجینه ارزشمند دارد که برخی از این منابع کتاب، نسخ خطی، نشریات، مدارک و بخشی ا ز آثار به جای مانده از تمدن غنی ایرانی – اسلامی را تشکیل می دهد.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، نیروی انسانی را از دیگر منابع ارزشمند این سازمان برشمرد و گفت: نیروی انسانی در سطوح مختلف مدیران، معاونان، کارشناسان و سایر همکاران منبع دیگر این سازمان هستند که سرمایه های ارزشمند جمهوری اسلامی ایران به شمار می روند و ارزش این سرمایه کمتر از سرمایه تاریخی اسناد، مدارک و کتاب نیست و می توان ادعا کرد نیروی انسانی منبع مهمتری است زیرا با مجموع فعالیت همکاران در بخش های مختلف مجموعه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران حفظ می شود و به نسل بعد انتقال پیدا می کند.

مختارپور وجود تجربه سازمانی کارکنان را از دیگر منابع مهم این سازمان عنوان کرد و افزود: سومین منبع ارزشمند و قابل توجه در سازمان، تجربه سازمانی افراد است. زیرا علاوه بر نیروی انسانی، تجربه متراکمی از افکار، اندیشه ها، فعالیت ها و عملکردها در سازمان وجود دارد. البته از یک نظر باید تاسف خورد که در این سازمان مانند بسیاری از سازمان های فرهنگی و غیرفرهنگی،‌ روند ضبط، ثبت و حفظ تجربه های مدیریت فرهنگی جدی گرفته نشده است و اگر یک محقق بخواهد تجربه مدیریتی همه مدیران این سازمان را در یک منظومه منظم، حرفه ای، دقیق و عملی به صورت ثبت شده دریافت کند، نمی توان منبعی را در این زمینه در اختیار محقق قرار داد. متاسفانه در ثبت و ضبط تجربیات فرهنگی کاستی هایی وجود داشته است.

وی ادامه داد: در مجموعه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تقسیم وظایف و مسئولیت در دوره هایی با تغییرهمراه بوده است و تغییرات ساختاری در هر دوره امری طبیعی است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: در بخش های دیگر سازمانی، بخش ویژه پژوهش وجود دارد اما تمرکز ویژه ای برای هدایت،‌ ساماندهی، برنامه ریزی و راهبری امر پژوهش در این سازمان پیش بینی شده است. به این معنا که وظیفه مستقیم و اصلی برای اندیشه ورزی، آینده پژوهشی، طراحی فکری امور، طراحی همراه شدن فعالیت های سازمان با فناوری های نوین، همراه شدن دستاوردهای حوزه های مربوط به اسناد و کتابخانه داری و کتابخوانی به عهده معاونت پژوهش است.

وی ادامه داد: از سرمایه های یاد شده در حوزه نیروی انسانی در معاونت پژوهش به فراوانی وجود دارد که در دوره هایی بروز و جلوه بیرونی فعالیت های این بخش به دلیل مقتضیات زمان یا اولویت گذاری روسای قبلی بیشتر بوده است. در دوره ای 6 نشریه منظم کاغذی منتشر شده و در ادامه سمینارها، همایش ها ، کارگاه های متعدد با موضوعات متنوعی نیز برگزار شده است. اما به دلیل محدودیت های شیوع ویروس کرونا برخی از این فعالیت ها کاهش یافت. البته این موضوع امر جهانی بوده و بسیاری از همایش های بین المللی یا برگزار نشدند و یا از طریق فضای مجازی برگزار شدند و امید است با پایان دوره کرونا،‌ مسیر تازه ای از فعالیت های پژوهشی در این سازمان شکل بگیرد.

مختارپور با تشکر از خدمات غلامرضا امیرخانی سرپرست سابق معاونت پژوهش و منابع دیجیتال،‌گفت: آقای امیرخانی از جهت منبع نیروی انسانی از نیروهای نخبه و برگزیده به شمار می آید. از نظر تجربه مدیریتی و تجربه سازمانی نیز از نیروهای با سابقه سازمان است. علاوه بر این موارد آقای امیرخانی اهل فرهنگ، تحقیق و پژوهش و کتاب نویسی است که برای این سازمان ارزش محسوب می شود. لذا از ایشان درخواست کردم همچنان در پیشبرد برخی از مسائل و طرح های مدیریتی در سازمان فعال باشد.

وی با اشاره به سابقه مدیریت و فعالیت های پژوهشی فاطمه صدر سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال  گفت: خانم دکتر صدر عمر خود را صرف تحقیق، پژوهش و تدریس در دانشگاه های مختلف کرده است . وی با روحیه انقلابی و تدین که شرط لازم برای هر مسئولیتی است در حوزه های عملی فعالیت موثری داشته است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: در برخی از سالها و برخی از دوره ها به بانوان توانمند کشور، توجه کمتری شده است، امید است با تعامل همه همکاران در بخش های مختلف معاونت پژوهش و منابع دیجیتال و اعضای هیات علمی، دوره ای درخشان در این معاونت را پیش رو داشته باشیم.

در ادامه این مراسم، غلامرضا امیرخانی معاون سابق پژوهش و منابع دیجیتال سازمان گفت: این مسئولیت ها را باید فرصتی در جهت کمک به اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تلقی کرد و در این راستا باید بهره لازم از فرصت هایی که در اختیار داریم را در جهت خدمت رسانی برد.

وی گفت: در طول سال ها فعالیت خود در این مجموعه، شاهد فراز و نشیب های بسیاری در این سازمان بوده ام اما مجموع حرکت این سازمان روی به تکامل بوده است و شاید ثبت تجربیات مدیریتی به عنوان یک وظیفه چراغ راهی برای مدیران فعلی و آینده باشد. روسا و مدیرانی که در این سازمان مشغول به فعالیت بودند از چهره های فرهنگی و فرهیخته بودند و خوشبختانه باید گفت ریاست فعلی سازمان نیز متخصص و متبحر در حوزه کتاب و فرهنگ است و این مهم نوید روزهای بهتری را می دهد.

فاطمه صدر، سرپ‍رست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان با ابراز خرسندی از آغاز فعالیت در این معاونت گفت: تقارن قبول این مسئولیت با ماه مبارک رمضان که منشا خیرات کثیر برای همه مردم جهان به ویژه مسلمانان است را خیر می دانم و امید است این تقارن برای ادای مسئولیتی که به بنده محول شده، یاری رسان باشد.

وی ادامه داد: تجربه مدیریتی آقای امیرخانی و معاونان سابق در معاونت پژوهش ذی قیمت است و امید است با کمک آقای امیرخانی و سایر معاونان این تجارب به کار آید و پشتوانه ای برای ارتقای معاونت پژوهش باشد.

سرپ‍رست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال یادآور شد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور در چشم جامعه ایرانی حتی میان اصحاب قلم، اندیشه وفکر بیشتر یک سازمان خدمت رسان معرفی می شود و جنبه پژوهشی و علمی آن کمتر شناخته شده است، امید است با کمک یکدیگر این جایگاه را اعتلا ببخشیم و بدنه کارشناسی و تخصصی این معاونت در کنار سایر مدیران در جهت این هدف گام های موثری را بردارد.

صدر دانش آموخته رشته فلسفه تطبیقی در مقطع دکتری از دانشگاه علامه طباطبایی است که از جمله سوابق وی می توان به تدریس در دانشگاه های شهید بهشتی، امام صادق(علیه السلام)، فرهنگیان و ... مدیریت پروژه های پژوهشی در زمینه تولید منابع آموزشی، تدوین کتب درسی و عضویت در شورای اندیشه ورزی و راهبردی سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی اشاره کرد.


با پیشنهاد مراکز اسنادی:

25 دی ماه به عنوان روز تاریخ نگاری انقلاب اسلامی در تقویم رسمی کشور نامگذاری شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۲/۷ - ۱۵:۳۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۱۹:۴۷
25 دی ماه به عنوان روز تاریخ نگاری انقلاب اسلامی در تقویم رسمی کشور نامگذاری شد
سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و جمعی از اعضای مجمع هماهنگی مراکز تاریخ پژوهی و بانک های اسنادی ایران (مهتاب) طی مکاتبه ای در بهمن ماه سال 1400 با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خواستار نامگذاری روز 25 دی ماه به نام «روز تاریخ نگاری انقلاب اسلامی» در تقویم رسمی کشور شدند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، این پیشنهاد روز گذشته 6 اردیبهشت ماه، در جلسه 771 شورای فرهنگ عمومی کشور مورد بررسی قرار گرفت و طبق مصوبه این شورا، روز 25 دی ماه به عنوان روز تاریخ نگاری انقلاب اسلامی در تقویم رسمی کشور نام گذاری شد. 

یکی از مهم ترین شئون حفظ فرهنگ و هویت انقلاب اسلامی موضوع تاریخ نگاری انقلاب است که این موضوع در بیانات حضرت امام خمینی (قدس سره) و مقام معظم رهبری در مقاطع مختلف مورد تاکید بوده است.

 لازم به ذکر است، حضرت امام خمینی (قدس سره) در تاریخ 25 دی ماه سال 1367 ، با صدور پیامی حجت‌الاسلام والمسلمین سید حمید روحانی را مامور تدوین تاریخ انقلاب اسلامی کردند.

در بخشی از پیام امام چنین آمده است: «امروز همچون همیشۀ تاریخ انقلاب‌ها، عده‏‌ای به نوشتن تاریخ پر افتخار انقلاب اسلامی ایران مشغولند که سر در آخور غرب و شرق دارند. تاریخ جهان پر است از تحسین و دشنام عده‌‏ای خاص، له و یا علیه عده‏‌ای دیگر و یا واقعه‌‏ای در خور بحث. اگر شما می‌‏توانستید تاریخ را مستند به صدا و فیلم حاوی مطالب گوناگون انقلاب از زبان توده‏‌های مردم رنجدیده کنید، کاری خوب و شایسته در تاریخ ایران نموده‏‌اید. باید پایه‌‏های تاریخ انقلاب اسلامی ما چون خود انقلاب بر دوش پابرهنگان مغضوب قدرت‌ها و ابرقدرت‌ها باشد.»

لازم به توضیح است نامه پیشنهادی به امضای مجموعه سازمان های اسنادی (سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، پژوهشکده مطالعات تاریخ معاصر و مرکز بررسی اسناد تاریخی) رسیده است.


اعلام ساعت فعالیت تالارهای مطالعه کتابخانه ملی در ماه مبارک رمضان


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۱/۱۰ - ۹:۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۱:۵۴
اعلام ساعت فعالیت تالارهای مطالعه کتابخانه ملی در ماه مبارک رمضان
ساعت فعالیت تالارهای مطالعه تخصصی، عمومی، نشریات و رقمی در شیفت های صبح و شب در ماه مبارک رمضان اعلام شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با توجه به فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، ساعت فعالیت و ارائه خدمات به اعضا در تالارهای کتابخانه ملی ایران در شیفت صبح از ساعت ۸ تا ساعت 18:30 اعلام شده است.
همچنین بر اساس برنامه اعلام شده خدمات رسانی به اعضا در شیفت شب نیز از ساعت ۷ تا ۲۰ صبح روز بعد خواهد بود.


از سرگیری ثبت عضویت در کتابخانه ملی ایران در نیمه دوم تعطیلات نوروز


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۱/۷ - ۱۳:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۴:۲۵
از سرگیری ثبت عضویت در کتابخانه ملی ایران در نیمه دوم تعطیلات نوروز
امکان ثبت عضویت برای افراد متقاضی واجد شرایط عضویت در کتابخانه ملی ایران از شنبه 6 فروردین تا چهارشنبه 4 فروردین ماه فراهم است.

 به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، امکان ثبت نام افراد برای عضویت در کتابخانه ملی ایران به منظور بهره مندی از خدمات حضوری از روز شنبه 6 تا روز چهارشنبه 10 فروردین ماه در روزهای اداری از ساعت 8 تا ۱۳ فراهم است و پس از تعطیلات چند روزه این امکان از 14 فروردین ماه ادامه می یابد.

همچنین کتابخانه دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی به نشانی dl.nlai.ir:// https  بدون محدودیت و به صورت رایگان حدود ۵۰۰ هزار منبع دیجیتال شامل پایان نامه، نسخ خطی، کتب چاپ سنگ، اعلامیه، عکس و سند را برای مطالعه آنلاین دراختیار علاقه مندان قرار داده است و افراد در تعطیلات نوروزی می توانند از امکانات این کتابخانه بهره مند شوند.

كتابخانه كودكـان و نوجوانـان بـا هـدف ايجـاد كتابخانـه ای اسـتاندارد و نمونه برای ارائه خدمات به گروه سنی 7 تا14 سال ايجاد شده است و در وبسایت کتابخانه ملی کودکان و نوجوانان به آدرس: https://icnl.nlai.ir/default.aspx علاوه بر کتاب، مجلات، کتاب صوتی و پادکست‌هایی که مخصوص کودکان و نوجوانان تهیه شده هم قابل استفاده است.


پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب:

سال 1401 سال تولیدِ دانش بنیان و اشتغال زایی نام‌گذاری شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۲۹ - ۲۰:۱۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۴:۷
سال 1401 سال تولیدِ دانش بنیان و اشتغال زایی نام‌گذاری شد
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به‌مناسبت آغاز سال ۱۴۰۱، سال جدید را سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نام‌گذاری کردند.

متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به شرح زیر است:

بسم الله الرّحمن الرّحیم
والحمدلله ربّ العالمین و صلّی الله علی محمّد و آله الطاهرین سیّما بقیة الله فی‌الأرضین

یا مقلّب القلوب والأبصار، یا مدبّر اللیل و النّهار، یا محوّل الحول و الاحوال حوِّل حالنا إلی أحسنِ الحال
 
تبریک عرض میکنم عید نوروز و آغاز سال نو و طبیعت نو و روز نو و روزگار نو را، که امسال مصادف است با ایام نیمه‌ی شعبان که متعلّق است به خورشید فروزان عالم وجود، حضرت بقیةالله (ارواحنا فداه). تبریک عرض میکنم به ملّت بزرگ ایران و به همه‌ی ملّتهای همدل و همسان. به طور خاص تبریک عرض میکنم به خانواده‌های معظّم شهیدان، خاندانهای صبور و ارزشمند که ان‌شاءالله خداوند سایه‌ی این خانواده‌های معظّم را از سر ملّت ایران، از سر ما کوتاه نکند و همچنین به جانبازان عزیز و خانواده‌های باگذشت و صبور آنها و همچنین به ایثارگران و خدمتگزارانِ صمیمی ملّت ایران در میدانهای مختلف؛ چه در میدان سلامت، چه در میدان امنیّت، چه در میدان مقاومت، چه در میدان علم؛ و به همه‌ی این عزیزان تبریک عرض میکنم این روز شیرین و عید مبارک را.

سال دیگری هم گذشت. سال ۱۴۰۰ هم به پایان رسید با همه‌ی شیرینی‌ها و تلخی‌ها و فرازها و فرودها که در زندگی طبیعی است. زندگی مجموعه‌ای از همین فراز و فرودها و شیرینی‌ها و تلخی‌هاست. اشاره کنم به چند اوج از حوادث ملّت ایران، چند فراز، چند شیرینی بزرگ که یکی از آنها مسئله‌ی انتخابات بود. انتخابات حقیقتاً مهم بود، بزرگ بود. در عین شدّت بیماریِ همه‌گیر، بیماری کرونا در اوائل سال ۱۴۰۰، مردم آمدند پای صندوقهای رأی، و رأی دادند. خیلی مهم است. در حالیکه اجتماع دو نفر در یک نقطه خطرناک بود. آن روزهایی که ما صدها نفر در روز تلفات داشتیم، شاید پانصد، ششصد و شاید هم بیشتر. در یک چنین شرایطی انتخابات برگزار شد. مردم آمدند شرکت کردند و خب دولتی تازه‌نفس به میدان آمد که آن‌طوری که قرائن نشان میدهد، دولتی مردمی و علاقه‌مند به حرکتها و هدفهای مردمی و دارای ریل جداگانه‌ای غیر از دولت محترم قبلی در حال حرکت هستند و امیدهایی را در مردم زنده کرده‌اند بحمدالله. این یکی از فرازها و اوجهای حوادث ملّت ایران بود.

یک مورد دیگر مقابله‌ی جدّی با بیماری همه‌گیر کرونا بود که به معنای واقعی کلمه مبارزه شد، مقابله شد. تلفات این بیماریِ خطرناک از روزی چند صدتا رسید در یک برهه‌ای به روزی بیست تا، هجده تا مثلاً؛ به اینجاها رسید. اگرچه باز یک مقداری بالا رفته، اما تفاوت بین این وضعیتی که خب بحمدالله واکسن در اختیار همه قرار گرفت با آن وضعیت آن روز تفاوت زیادی است.

یک اوج دیگر پیشرفت علم و فنّاوری بود. تولید چند نوع واکسن در کشور که بعضی مورد تأیید جهانی هم قرار گرفت؛ و حرکتهای مختلف علمی و فنّی از واکسن بگیرید تا ماهواره، در همه‌ی جهات بحمدالله کشور کارهای مهمی داشت. اینها اوجهای بزرگِ سال ۱۴۰۰ بود. در داخل کشور حوادث گوناگون دیگری هم بود. شیرینی‌های دیگری هم بود.

در عرصه‌ی جهانی هم همین جور. یکی از مهمترین حوادث شیرین سال ۱۴۰۰ این بود که آمریکاییها، در همین اواخر البته، آمدند اعتراف کردند، به زبان خودشان گفتند که ما در فشار حداکثری علیه ایران شکست خفّت‌بار خوردیم. تعبیر «خفّت‌بار»، تعبیر خود آمریکایی‌هاست. حادثه‌ی مهمّی است. ملّت ایران پیروز شد. ملّت ایران توفیق پیدا کرد. هیچ کس نمیتواند این را به خودش نسبت بدهد. ایستادگی ملّت ایران به یک چنین پیروزی بزرگی رسید. حوادث متعدد دیگری هم رخ داد؛ چه در نزدیکی ما، چه در دوردستها که همه ثابت کرد درستی راه ملّت ایران در مقابل استکبار را. نشان داد که راه درست همین راهی است که ملّت ایران در مقابل استکبار دارد حرکت میکند. خب اینها شیرینی‌ها بود.

تلخی‌هایی هم داشتیم، که از بین همه‌ی تلخی‌ها آنی را که از همه به نظر من سخت‌تر و مهمتر است عرض میکنم و آن تنگی معیشت مردم، مسئله‌ی گرانیها و تورّم و این چیزها بود که خب باید حتماً علاج بشود. [اینها] چیزهای علاج‌پذیری است، مشکلات اقتصادی است که ما امسال امیدواریم بخشی از اینها برطرف بشود، چون همه‌ی اینها دفعتاً برطرف نمیشود، به تدریج برطرف خواهد شد. این که آدم عجله کند، بگوید نه‌خیر، به همین زودی، واقع‌بینانه نیست. لکن ان‌شاءالله امیدواریم بعضی از اینها در طول ۱۴۰۱ که سال اول قرن هم هست، ــ قرن پانزدهم هجری شمسی ــ ان‌شاءالله برطرف بشود.

ما در سالهای گذشته هر سال یک عنوانی را با نام شعار سال مطرح کردیم برای اینکه مسئولین، عمدتاً قوه‌ی مجریه و در حاشیه‌ی آن، قوه‌ی مقنّنه و قوه‌ِی قضائیه و همچنین آحاد مردم ــ آن جایی که به مردم ارتباط مستقیم پیدا میکند ــ در این جهت حرکت بکنند. در بعضی از سالها توفیقات خوبی هم در این زمینه به دست آمده. بعضی جاها هم البته در بعضی سالها کم‌کاریهایی وجود داشته که در سال ۱۴۰۰ ما مسئله‌ی تولید، مانع‌زدایی‌ها و پشتیبانی‌ها را مطرح کردیم. کارهای خوبی هم نسبتاً انجام گرفته که باز هم ادامه دارد و بایستی ادامه پیدا کند. در این چند ساله بنده برای شعار سال «تولید» را عمدتاً محور قرار دادم با یک قیدی، با یک خصوصیتی. علت هم این است که تولید کلید حل مشکلات اقتصادی کشور است. تولید ملّی در واقع راه اصلی عبور از سختی‌ها و دشواریهای اقتصادی برای کشور است. یعنی مهمترین مسائل اقتصادی کشور را مسئله‌ی تولید، رواج تولید ملّی و رونق تولید ملّی، حل میکند. طبیعت تولید این است. این است که ما روی تولید تکیه کردیم؛ یعنی رشد اقتصادی را افزایش میدهد، اشتغال ایجاد میکند، تورّم را کاهش میدهد، درآمد سرانه را افزایش میدهد، رفاه عمومی ایجاد میکند. علاوه بر این دارای تأثیرات روانی است؛ اعتماد به نفس ملّی را بالا میبرد، احساس عزتمندی را در ملّت به وجود می‌آورد. تولید، یک چنین اکسیری است. یک چنین حادثه‌ی مهمّی است تولید ملّی، اگر ان‌شاءالله به بهترین وجهی پیش برود. لذا ما در این چند سال روی مسئله‌ی تولید تکیه کردیم. بی‌تأثیر هم نبود، بحمدالله تأثیرات خوبی هم داشت. امسال هم من تولید را میخواهم مطرح کنم. منتها یک لایه‌ی جدید، یک چهره‌ی جدید از تولید را میخواهم مطرح کنم و آن عبارت است از تولیدی که دارای دو خصوصیت باشد: یکی اینکه اشتغال‌آفرین باشد، یکی اینکه دانش‌بنیان باشد. تولید دانش‌بنیان، متّکی به دانش، دانش جدید و پیشرفتهای علمی، و تولیدی که اشتغال‌آفرین باشد. البته همه‌ی تولیدها اشتغال‌آفرین است منتها بعضی از تولیدها با اینکه سرمایه‌گذاری‌اش انبوه است، اشتغال‌آفرینی‌اش آنچنان نیست، لکن بعضی نه، اشتغال‌آفرین است که حالا من ان‌شاءالله توضیح اینها را در سخنرانی فردا تا حدودی عرض خواهم کرد. اگر چنانچه ما تولید دانش‌بنیان را معیار قرار بدهیم و به دنبال تولیدی برویم که دانش‌بنیان باشد با خصوصیاتی که عرض خواهم کرد ان‌شاءالله در سخنرانی روز اول سال، به نظرم میرسد که ما در همه‌ی این هدفهای اقتصادی‌مان یک تکان خوب، یک حرکت رو به جلوی محسوسی ان‌شاءالله خواهیم داشت. مسئله‌ی اشتغال‌آفرینی هم همین جور. بنابراین امسال ما شعارمان عبارت شد از این: «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین». این تولید است. البته من درخواست مؤکّد دارم، سال گذشته هم این را گفتم که اکتفا نکنند دوستان به اینکه حالا روی کاغذهایِ سربرگهایِ دستگاههایِ گوناگون بنویسند این عبارت را یا مثلاً فرض کنید که یک تابلو درست کنند در خیابان مثلاً بزنند؛ اینها کار نیست. عمده این است که به معنای واقعی کلمه روی این سیاستگذاری بشود. البته این دولت با وضعی که من مشاهده میکنم، با تحرّکی که رئیس‌جمهور محترم و همکاران ایشان دارند، ان‌شاءالله پیشرفت خواهد کرد. یعنی این شعار روی زمین نخواهد ماند به توفیق الهی. لکن هرچه بیشتر کار بشود، بیشتر تلاش بشود، بهتر خواهد بود.

امیدواریم ان‌شاءالله که خدای متعال برای ملّت عزیز ایران در این سال، در این عید، در این فرصتِ مغتنم یک‌ساله خیر اراده بفرماید و مردم را خرسند کند، زندگیها را ان‌شاءالله شیرین کند، مردم را دلشاد کند و ارواح طیّبه‌ی شهدای عزیزمان، روح مطهّر امام بزرگوارمان، امام راحل (رضوان الله علیه) ان‌شاءالله شاد باشد و سلام و ارادت و اخلاص همه‌ی ما را به خاکِ پای بقیة الله الاعظم (ارواحنا فداه) ان‌شاءالله خدای متعال برساند.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته


تست


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۲۹ - ۲۰:۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۳:۴۶
تست
تست

اعلام ساعت فعالیت تالارهای مطالعه کتابخانه ملی ایران در ایام نوروز


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۲۴ - ۹:۳۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۳:۲۸
اعلام ساعت فعالیت تالارهای مطالعه کتابخانه ملی ایران در ایام نوروز
ساعات فعالیت تالارهای مطالعه تخصصی، عمومی، نشریات و رقمی در شیفت های صبح و شب در ایام نوروز 1401 اعلام شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح جزئیات فعالیت تالارهای مطالعه کتابخانه ملی گفت: با توجه به فرا رسیدن تعطیلات عید نوروز و طبق برنامه ریزی انجام شده، فعالیت تالارهای کتابخانه ملی ایران در شیفت صبح در روزهای 29 اسفندماه سال جاری و اول فروردین 1401 تعطیل خواهند بود.

رضا شهرابی ادامه داد: فعالیت تالارها و خدمت رسانی به اعضای کتابخانه ملی ایران، پس از 2 روز تعطیلی از روز سه شنبه 2 فروردین آغاز خواهد شد.

وی افزود: برهمین اساس ساعت فعالیت و ارائه خدمات به اعضای کتابخانه ملی در تالارهای تخصصی، عمومی، نشریات و رقمی در شیفت صبح از ساعت ۸ تا ۱۸ خواهد بود.

مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره چگونگی ارائه خدمات به اعضای کتابخانه ملی در شیفت شب گفت: خدمات رسانی به اعضا در شیفت شب نیز در تالار کتابخانه عمومی از روز شنبه ۲۸ اسفند تا دوشنبه ۱ فروردین تعطیل است و فعالیت این بخش از خدمت رسانی به اعضا از روز سه شنبه ۲ فروردین، از ساعت ۱۹ تا ۷ صبح روز بعد برقرار خواهد شد.


به احترام حماسۀ مهربانوانِ سرزمین و دین و آیین


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۲۳ - ۱۴:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۳:۱۲
به احترام حماسۀ مهربانوانِ سرزمین و دین و آیین
پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR به مناسبت «دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت» و انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «حوض خون» یادداشتی از رییس سازمان اسناد وکتابخانه ملی منتشر کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، متن یادداشت منتشر شده علیرضا مختارپور در پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR به شرح زیر است: 

 کمتر محقق یا مورخ یا جامعه‌شناسی است که کوچک‌ترین تردیدی در احیا و ارتقای شخصیت زن در مکتب حیاتبخش اسلام، پس از قرن‌ها تبعیض و تحقیر در مکاتب سیاسی و نیز صورت تحریف‌شدۀ ادیان پیشین داشته باشد.

در مقاله‌ای که چندی پیش به‌مناسبت رونمایی از تقریظ رهبر معظّم انقلاب اسلامی بر کتاب تنها گریه کن تنظیم و منتشر گردید دربارۀ نقش برجستۀ بانوان ایران‌زمینِ ادوار مختلف تاریخ ایران بعد از اسلام تا دوران شکوهمند انقلاب اسلامی و سپس دفاع مقدس مطالبی به تفصیل بیان شد.

در ادامۀ آن مقاله، باید توجه داشت که از میان تمام فعالیت‌های زنان این مرز و بوم که هر یک در جای خود همچون نگینی می‌درخشند و به ستون استواری برای آیندۀ روشن جمهوری اسلامی ایران تبدیل گشته برخی وقایع و عرصه‌ها متأسفانه گاه تا سال‌ها مورد غفلت دستگاه‌های فرهنگی و رسانه‌ای بوده و همین غفلت موجب از دست رفتن امکان ثبت و حفظ خاطرات و اسناد آن وقایع شده است، و هر زمان که به همّت جوانان مؤمن و انقلابی از نهانخانۀ یادها و خاطرات، کشف و در معرض دید و مطالعه قرار می‌گیرد، موجب اعجاب هر بیننده‌ای می‌شود تا جایی که اگر برخی شواهد و مستندات همراه آن خاطرات نبود تصوّر غیرواقعی بودن آن به ذهن خطور می‌کرد.

رهبر معظّم انقلاب اسلامی در مهرماه سال جاری در دیدار با دست‌اندرکاران کنگرۀ شهدای استان زنجان ضمن تأکید بر انجام فعالیت‌های فرهنگی و تبلیغی درخصوص دفاع مقدس و شهدای عظیم‌شأن به نکتۀ مهم دیگری اشاره کرده‌اند و آن لزوم تحلیل‌ها و استنتاج‌های جامعه‌شناختی و روان‌شناختی دربارۀ خاطره‌نویسی‌ها و مراسم باشکوه تشییع پیکر مطهر شهدا در شهرهای مختلف می‌باشد. و سپس به کتاب حوض خون اشاره و احساس شگفتی و احترام خود نسبت به خدماتی که این بانوان انجام داده و زحماتی که کشیده‌اند را بیان کرده‌اند.

و البته حوزۀ وسیع و گستردۀ دفاع مقدس و ابعاد آن و نقش تمامی عناصر محتوایی و اقشار گوناگون در این موضوع اقتضا دارد تا محقق و پژوهشگران نسبت به تحقیق همه‌جانبه در این خصوص همّت کنند و مؤسسات پژوهشی و نیز مراکز اسنادی مرتبط با دفاع مقدس نیز از آنان پشتیبانی نمایند.

در اینجا لازم است اشاره کنم به پژوهش ارزشمند و علمی‌ای که سرکار خانم دکتر سمیه‌سادات شفیعی با تحقیق مبسوطی که در حوزۀ فعالیت‌های مشارکت اجتماعی زنان در طول سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷ ازطریق مطالعات کتابخانه‌ای، جستجوی اسنادی و مصاحبه با ۱۰۷ تن از بانوان صورت داده و نتایج آن در کتاب «بیستون عشق؛ مشارکت اجتماعی زنان در کمک‌رسانی به جبهه‌ها در جنگ عراق علیه ایران» توسط پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در سال اخیر منتشر شده است.

در این کتاب به ابعاد مختلف فعالیت‌های زنان در کمک‌رسانی به جبهه‌ها اشاره شده و در بخش شست‌وشو و رفوگری لباس، پتو، ملافه به خاطرات مربوط به همین بانوانی که در کتاب حوض خون آمده، اشاره شده است.
***
پس از تهاجم و تجاوز رژیم بعث عراق به جمهوری اسلامی ایران، پیش و بیش از دیگر مناطق کشور، این استان خوزستان بود که مورد حملات هوایی و زمینی دشمن قرار گرفت و نخستین مقاومت‌های دفاعی نیز از سوی مردم غیور شهرهای این استان ازجمله خرمشهر و آبادان و دزفول صورت گرفت.

در آن ماه‌های اولیه که هنوز دستگاه‌های اجرایی و قوای نظامی کشور فاقد هماهنگی و امکانات لازم بود، نقش مهم و اصلی در دفاع در برابر دشمن و پشتیبانی از رزمندگان ایران برعهدۀ عموم اهالی میهن‌دوست شهرهای مختلف خوزستان قرار گرفت. جوانان دلیر خوزستانی وظیفۀ جلوگیری از پیشروی دشمن را عهده‌دار شدند و بسیاری از طبقات مختلف مردم نیز به انجام امور پشتیبانی از دفاع مقدس پرداختند: از تأمین مواد غذایی و البسه گرفته تا تهیۀ اقلام پزشکی و ملزومات عمومی رزمندگان.

در این میان و با توجه به وضعیت آب و هوای خوزستان و آثار و تبعات جنگ و کمبود امکاناتی همچون لباس و پتو و ملافه، برخی از شیرزنان در اهواز و اندیمشک به‌صورت کاملاً خودجوش مرکزی برای شستن لباس‌ها و پتوهای برگشتی از خط مقدّم به پا کردند تا این اقلام پس از شست‌وشو و آماده‌سازی مجدداً مورد استفادۀ رزمندگان قرار گیرد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای که در همان هفته‌های اول حملۀ دشمن، با اذن حضرت امام (ره) برای حمایت از رزمندگان و کمک به تأمین نیروی انسانی و جمع‌آوری امکانات به خوزستان رفته و در آنجا مستقر شدند در خاطرات خود از روزی یاد می‌کنند که از سالنی بازدید کرده‌اند که زنانی لباس‌های خونین و خاک‌آلود رزمندگان را در آنجا می‌شستند و پارگی لباس‌ها را رفو می‌کردند و بعد از اتوکشی آنها را آمادۀ ارسال به خط مقدّم می‌ساختند. ایشان از کار آن بانوان به‌عنوان کار سخت و عظیمی یاد می‌کنند که هیچ‌کس هم از آنها خبر ندارد.

آری حماسۀ این مهربانوان غیور اهوازی و اندیمشکی، همچون صدها حماسۀ دیگر، ناگفته و مغفول مانده است. اینک به برکت بصیرت دفتر مطالعات جبهۀ فرهنگی انقلاب اسلامی و به همّت هشت‌تن از بانوان جوان نسل جدید انقلاب، تحقیق جامعی دربارۀ تاریخ شفاهی مجاهدت بانوان اندیمشک صورت گرفته و نتیجۀ آن به قلم روان و تأثیرگذار خانم فاطمه‌سادات میرعالی به رشتۀ تحریر در آمده و با نام حوض خون در گنجینۀ آثار مکتوب فاخر دفاع مقدّس قرار گرفته و منتشر شده است.


رئیس دفتر مقام معظم رهبری در مراسم بزرگداشت آیت الله صافی گلپایگانی گفت:

تلاش ها و مجاهدت عالمان دین پشتوانه انقلاب اسلامی است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۲۳ - ۱۰:۵۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۲:۵۶
تلاش ها و مجاهدت عالمان دین پشتوانه انقلاب اسلامی است
مراسم تجلیل از مقام علمی فقیه عظیم الشأن مرحوم آیت‌ الله العظمی صافی گلپایگانی و نکوداشت هفتادمین سال تألیف کتاب شریف منتخب الاثر، در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

  به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مراسم تجلیل از مقام علمی فقیه عظیم الشأن مرحوم آیت‌ الله العظمی صافی گلپایگانی و نکوداشت هفتادمین سال تألیف کتاب شریف «منتخب الاثر»، با حضور خانواده حضرت آیت اللّه صافی گلپایگانی، حجت الاسلام و المسلمین محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری، حجج الاسلام رضا مختاری، محمدعلی مهدوری راد، حسن طارمی، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و جمعی از اساتید و فضلای حوزه و دانشگاه و مسئولان فرهنگی کشور برگزار شد.
حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری طی سخنانی گفت: امروز که خدمت آقا عرض کردم که چنین برنامه‌ای هست و من در آن شرکت می‌کنم به همه شما سلام رساندند. گاهی که ذکر خیری از این بزرگوار می‌شود جز با تجلیل، تکریم و احترام چیز دیگری از مقام معظم رهبری نسبت به ایشان مشاهده نکردیم به خصوص پیام پر ارزش و پر محتوایی که مقام معظم رهبری به مناسبت درگذشت آن بزرگوار صادر کردند واقعاً بی‌نظیر است. به خصوص شاه بیت این پیام این است که فرمودند من از نظرات ایشان استفاده می‌کردم در مسائلی که گاه پیش می‌آمد.
وی در ادامه به بیان بخشی از ویژگی‌های آیت‌الله صافی گلپایگانی پرداخت و گفت: یکی از بلاهایی که در جامعه ما وجود دارد حجاب معاصرت است. در زمانی که عالم بزرگواری مانند کوهی در گوشه‌ای نشسته است، اهمیتی که لازم است به این عالمان نمی‌دهیم؛ اما آنگاه که از دست رفتند، تازه معلوم می‌شود که این عالم چه کسی بوده است.
رئیس دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به جلسات متعددی که بعد از وفات آیت‌الله صافی گلپایگانی برگزار شده است، گفت: از فرزند ایشان خواسته‌ام این گفته‌ها و سخنرانی‌ها را که در طول چهل روز درگذشت آیت الله صافی گلپایگانی در نقاط مختلف کشور و خارج از کشور گفته شد و بیان کردند را به صورت مجموعه‌ای دربیاورند و منتشر شود چرا که ارزشمند است.
حجت الاسلام و المسلمین محمدی گلپایگانی ویژگی های فردی آیت الله العظمی صافی گلیپانی را بر شمرد و گفت: اولین ویژگی آیت‌الله صافی گلپایگانی را تقوا عنوان کرد و گفت: ایشان خداباور بود. خدا را احساس می‌کرد. خود را همیشه در محضر خدا می‌دید. همان جمله ای که امام راحل(ره) فرمودند: عالم محضر خداست، در محضر خدا معصیت نکنید. مرحوم آیت‌الله صافی در گفتار، کردار، سکوت و حرف واقعاً خداباور بود. ویژگی دوم ایشان این است که آنچه شرع مقدس اسلام حرام یا واجب کرد، جزء به جزء عمل می‌کرد؛ مثلاً امر به معروف؛ اگر خلاف، خطا یا انحرافی می‌دید ملاحظه نمی‌کرد و آنچه را که تشخیص می‌داد خلاف است، مطرح می‌کرد. یکی دیگر از ویژگی های ایشان این بود که به روز بودند. با اینکه در حاشیه بود، اما در عین حال در متن حضور داشت. اگر جمله‌ خلافی در گوشه‌ای در یک روزنامه‌ای نوشته می‌شد بلافاصله ایشان تذکر می‌داد.
رئیس دفتر مقام معظم رهبری دیگر ویژگی‌های آیت‌الله صافی گلپایگانی را ارادت به اهل بیت(ع) عنوان کرد و گفت: همه شاهد هستیم که در مراسمی که در دفتر یا منزل ایشان برای اهل بیت(ع) برگزار می‌شد، وقتی نام مبارک حضرت فاطمه(س) و امام حسین(ع) آورده می‌شد خوددار نبود، به تمام صورت گریه می‌کرد؛ اشک می‌ریخت، بر زانو می‌زد و گاهی شاید عمامه از سر برمی‌داشت. ایشان نسبت به اهل بیت(ع) از خود بی‌خود بود به همین دلیل اهل بیت (ع) او را به آرزویش رساندند و در کنار  مرقد حضرت اباعبدالله حسین(ع) به خاک سپرده شد.ایشان نهایت ارادت را نسبت به اهل بیت (ع) داشتند.
رئیس دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به نقش علما در زمان غیبت امام زمان (عج) اضافه کرد: اگر امام راحل، انقلاب کرد، به تنهایی این کار را نکرد. علمای بزرگ ما زحمات فراوانی از زمان غیبت کبری تاکنون کشیده‌اند. اگر نبود آنچه این علما نوشتند و سینه به سینه گفتند و به نسل بعد منتقل کردند ما امروز چطور می‌توانستیم بفهمیم وظیفه ما در مقابل خداوند چیست؟ امام این قوه را به فعلیت آورد و عَلَم مبارزه را روشن کرد.
حجت‌الاسلام گلپایگانی به نقش استعماری دولت های بیگانه به ویژه انگلیس در ایجاد تفرقه در جهان اسلام اشاره کرد و افزود: همان کاری که زمان جاهلیت قبل از اسلام کفار قریش می‌کردند و اساساً مرکز فساد و فحشا مکه معظمه بود، دختر می‌کشتند، شراب‌خواری می‌کردند و ...، اکنون هم همان جاهلیت به شکل مدرن است. اکنون ظرفیت و توسعه فساد با زمان جاهلیت قبل از اسلام قابل مقایسه نیست. چه کار می‌کنند این دولت‌های فاسد جهان خوار؟ اینها دولت‌ها را از بین برده‌اند، ملت‌ها را از بین برده‌اند. اگر امروز این تکه‌های مختلف کشور اسلامی که پاره پاره شده؛ شام، فلسطین، لبنان و ایران از جمله این کشورهای اسلامی هستند که همه نقشه‌های آنها بود. در همین جنگ امروز اوکراین هم نقشه آنها این بود که روسیه را به همین وضعیت گرفتار کنند. 
روایت شیرین از پاسخ‌های پدرانه آیت‌الله‌العظمی صافی گلپایگانی به جوانان
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن گرامیداشت نام و یاد فقیه عظیم الشأن مرحوم آیت‌ الله العظمی صافی گلپایگانی، گفت: برگزاری مراسم تجلیل از مقام علمی فقیه عالی مقام مرحوم حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در ایام مبارک شعبان المعظم به عنوان اولین برنامه تجلیل از مفاخر علمی ـ فرهنگی در دوره جدید سازمان استاد و کتابخانه ملی نعمت و افتخاری است برای این سازمان و خدای متعال را بر این نعمت شاکرم.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با بیان اینکه وظیفه خود را ترویج و تبلیغ فرهنگ کتاب و کتابخوانی برای نسل جوان می داند به معرفی کتاب «با جوانان» به شرح مجموعه اخلاقی، تربیتی، رهنمودهای اخلاقی این فقیه عالیقدر پرداخت و گفت: کتاب «با جوانان» مجموعه اخلاقی، تربیتی از رهنمودهای حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی است. این کتاب در سال 1377 توسط نشر راسخون منتشر شد. همین کتاب بعدها در سال 90 با عنوان «با جوانان» توسط مسجد جمکران نیز منتشر شده است. این کتاب 120 صفحه رُقعی بیشتر ندارد و مجموعه‌ای است در سه فصل، نصایح، تعلیم و تربیت و ازدواج و عمدتاً پاسخ‌های آن مرحوم به 26 پرسش است که برای ایشان ارسال شده است.
مختارپور در ادامه معرفی کتاب افزود: دو نامه، یکی به فرزندشان جناب آقای مرتضی صافی که افتخار داریم و در این مراسم حضور دارند و همسر ایشان در زمانی که برای تحصیل علم عازم سفر به خارج از کشور بودند و پس از بازگشت به کشور به مردم خدمت می کنند، در این کتاب وجود دارد. لحن صمیمی و سرشار از محبت و نگاه پدرانه و لبریز از عاطفه ایشان در بیان معارف و اصول دینی و اخلاقی باعث شده تا هر خواننده‌ای که این کتاب را می‎خواند خود را مخاطب صمیمی پاسخ‌های ایشان بداند و از دریای معرفت ناب اسلامی که در کلمه کلمه این کتاب آمده سیراب شود.
وی در ادامه به بیان پاسخ مرحوم آیت‌الله صافی گلپایگانی به یکی از سؤال‌های ارسال شده به ایشان اشاره کرد و گفت: یکی از سؤال‌ها با لحن و نثر جوانان امروزی نوشته شده و در قالب سؤال هفتم در صفحه 35 منتشر شده است، که متن سؤال اینگونه است: 
« بسم الله الرحمن الرحیم. محضر مبارک آیت الله العظمی صافی گلپایگانی دامت برکاته. اگر روزی قرار باشد خدای متعال یک آرزوی شما را برآورده کند در این صورت بهترین و مهم‌ترین خواسته و آرزوی حضرت عالی از خدای سبحان چه خواهدبود؟
آن مرحوم مقدمه‌ای نوشته‌اند اما در صفحه 38 در پاسخ چنین اشاره می‌کنند: 
«  پاسخ این پرسش که اگر قرار باشد خدای متعال یک آرزوی شما را برآورده کند در این صورت بهترین و مهم ترین آرزوی شما چیست؟ پرسش جالب و مهمی است که غیر از ائمه اطهار (ع) که راسخان در علم و معادن بصیرت و معرفت و کمالات عالیه و ملهم به الهامات خاصه ربانی هستند کسی نمی‌تواند جواب کافی و شافی برای آن بدهد. نمی‌دانم از خدای متعال با چنین شرطی که یک آرزو و حاجتم برآورده ‌شود چه بخواهم و کدامیک از حوائج خود را مسئلت کنم؛ آیا از درگاه او ایمان ثابت و رضا و رضوان بخواهم یا فرج ظهور آقا حضرت صاحب الامر را مسئلت نمایم. یا عرض کنم الهی فَاجْعَلْنِي كَمَا تُحِبُّ و ما ترضی، یا برای همه بندگان خدا خیر و سعادت دنیا و آخرت را بخواهم و یا و یا .... . و اینک خدای متعال را «بَاسِطَ الْيَدَيْنِ بِالْعَطِيَّه» می‌دانم و می‌دانم هر چه از خزائن رحمت و کرم او بخشش و انفاق شود چیزی کم نمی‌شود و همه دعاها را مستجاب می‌فرماید.»
یقین به مهدویت با خواندن 1300 روایت
 آیت‌الله رضا استادی در پیام تصویری به مراسم بزرگداشت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی، به تشریح مراحل تالیف و انتشار کتاب منتخب الاثر و ویژگی‌های آن پرداخت و تاکید کرد آنانی که در پی یقین هستند کتاب «منتخب الاثر» را بخوانند.
 آیت‌الله رضا استادی در بیان جامع بودن کتاب منتخب الاثر افزود:  در کتاب «منتخب الاثر» مسائل مهم مهدویت مانند طولانی بودن غیبت مستند به یک، دو یا پنج روایت نیست و آنطور که من مطالعه و یادداشت کرده‌ام برخی از عناوین 140 تا 150 روایت دارد. آنانی که در پی یقین هستند و درصدد هستند اعتقاداشان محکم و شبهاتشان برطرف شود این کتاب با آماری که در آن است را ملاحظه کنند حتما یقین پیدا می‌کنند.
ایشان به نقش کتاب منتخب الاثر در برخورد با شبهات اشاره کرد و گفت: بسیاری از شبهاتی که در زمان ما مطرح می‌شود را می‌توان با مراجعه به این کتاب و روایات برطرف کرد چون هرچه روایات بیشتر باشد، بیشتر مورد یقین قرار می‌گیرد. بحث یک یا دو روایت نیست، بلکه 1300 روایت است و در برخی از موضوعات بیش از 100 روایت نقل شده و هرکسی ببیند و مطالعه کند بیشتر یقین می‌کند.
امروز ابتکار و بدیع بودن منتخب الاثر مشخص است
در ادامه مراسم پیام آیت‌الله امامی کاشانی به این همایش پخش شد. در این پیام آیت‌الله امامی کاشانی به معرفی ویژگی‌های شاخص کتاب «منتخب الاثر» پرداخت و گفت: معنویت آیت‌الله صافی گلپایگانی، اخلاص ایشان و‌ عشق ایشان به اهل بیت علیه السلام در تاثیر دینی کتاب منتخب الاثر در دل‌های خوانندگان بسیار موثر بود.  
کتاب «منتخب الاثر» تالیف مرحوم آیت‌الله آقای صافی اعلی الله مقامه آن زمان که منتشر شد خیلی بدیع و نو بود. حالا هم که کتاب را نگاه می‌کنیم، ابتکار، زنده بودن، نو بودن و منطبق با زمان بودن را در آن به خوبی می‌بینیم.
ایشان کتاب‌هایی که درباره حضرت نوشته شده بود را در منتخب الاثر از شیعه و سنی نقل کرده‌اند و این کار ایشان کاری تازه بود. علمای شیعه و محدثین معمولا در کتاب‌هایی که درباره حضرت نوشته‌اند روایات شیعه را نقل کرده‌اند ولی ایشان هم از اهل سنت و هم از شیعه مطلب آورده و این یک نکته بسیار مهمی است و اولین امتیاز کتاب «منتخب الاثر» است که موجب شد به عنوان کتابی بسیار مؤثر مطرح شود و با نظم و ترتیب و شمارش احادیث این کتاب بی‌نظیر جلوه کرد.
 
زندگی نامه خودنوشته آیت‌الله العظمی صافی گلپایگانی
حجت‌الاسلام رضا مختاری، استاد حوزه و مؤلف کتاب سیمای فرزانگان با اشاره به اینکه در دیوان شعری از شاعر سوری احمدبن حاج رشید مندو شرح ثنای کتاب شریف «منتخب الاثر» آمده است، گفت: در سال 1379 قمری یعنی 64 سال پیش دیوانی از شاعر سوری به نام احمد بن حاج رشید مندو، به نام « سوانح الأفکار فی مدح الرسول و آله الأطهار» چاپ شده است، که در این دیوان شعری در تقریظ و ثنای کتاب شریف «منتخب الاثر» است، بخشی از این شعر را قرائت کرد و گفت: این شعر نشان می‌دهد که 64 سال پیش کتاب «منتخب الاثر» به دست این شاعر رسیده است.
مختاری با اشاره به زندگینامه خود گفته آیت الله صافی گلپایگانی به تلاش های ایشان در تالیف کتاب منتخب الاثر پرداخت و گفت: در زندگینامه خودگفته‌ای از مرحوم آیت‌الله صافی که در شماره 14 کتاب شیعه منتشر کرده‌ایم و قبل از چاپ هم ایشان مطلب را ملاحضه و تأیید فرمودند، در خصوص کتاب «منتخب الاثر» فرموده‌اند: «در آن زمان خیلی بر این کتاب زحمت کشیدم. آنوقت کتاب کم بود. در تمام قم، کتاب‌هایی که ممکن بود مصدر کتابی مثل «منتخب الاثر» باشد، به قدر همین کتابخانه بنده که خیلی جزئی و مختصر است کتاب نبود. برخی کتاب‌ها را با زحمت پیدا می‌کردم. برای پیدا کردن برخی کتاب‌ها به تهران یا جاهای دیگر می‌رفتم، تاریخ بغداد 14 جلد است من تمام آن را از اول تا آخر خواندم تا چند روایت پیدا کنم؛ یک صفحه نبود که ندیده باشم. یا مسند احمد و کتاب‌های دیگر که در مقدمه نوشته‌ام. تمام آنها را با زحمت دیده‌ام. چندین سال شب و روز مشغول این کتاب بودم حتی در راه.» بعد فرمودند: «همه این روایت‌ها را خودم استنساق و بعد پاکنویس می‌کردم. بعد هم چون در تهران چاپ می‌شد خودم هر روز مقداری مطلب برای چاپخانه حیدری توسط دانشمند محترم آقای حاج میرزا حسن مصطفوی که از فضلا است ارسال می‌کردم؛ به این صورت که هر روز عصر به گاراژ می‌رفتم تا اگر مسافری آشنا باشد، مطالب را به او بدهم و خواهش کنم که به ایشان در تهران برای چاپ برساند. در این کتاب ثابت کرده‌ام که روایت‌های منتخب الاثر و یا بالاتر روایات غیبت شیخ طوسی، نعمانی، کمال‌الدین و امثال آن، همه قبل از اینها بوده است و پیش شیخ و دیگران کتاب‌های اصیل موجود بوده که قبل از ولادت حضرت ولی عصر تألیف شده‌اند».
توجه به حفظ میراث تشیع و نشر میراث مکتوب شیعه
حجت‌الاسلام مختاری به نقش آیت‌الله صافی گلپایگانی در حفظ و نشر میراث مکتوب شیعه اشاره کرد و گفت: توجه به حفظ میراث تشیع و نشر میراث مکتوب شیعه از دیگر خدمات ایشان است. از جمله زمانی خدمت ایشان پیشنهاد برای خرید تعدادی نسخه خطی نفیس بود که معتقد بودند اگر خریداری نشود ممکن است به خارج از ایران منتقل شده و از دسترس خارج شود. ایشان فرمودند که شما خرید اینها را برای حفظ میراث تشیع و نشر شیعه مفید و لازم می‌دانید؟ بنده و یکی از دوستان به ایشان گفتیم بله حتماً لازم است. بلافاصله دستور دادند پول کتاب‌ها پرداخت شود و نسخه‌ها تهیه و عکس‌برداری و به آستان قدس رضوی منتقل شد. 
وی اظهار داشت: همچنین کتابخانه «ممتاز العلماء» در لکهنوی هند در دسترس ما نبود و شامل اسناد بسیار زیادی از شیعه از جمله حدود 20 نامه از صاحب جواهر بود که اصل نامه‌ها آنجاست. ایشان تمام هزینه این کتابخانه را پرداختند و تصویری از کل دو هزار نسخه کتابخانه تهیه و در اختیار مؤسسات قرار گرفت.
وی با اشاره به اخلاق نبوی و تواضع ستودنی حضرت آیت الله صافی گلپایگانی خاطر نشان کرد: هر قدم و کاری که تشخیص می‌داد به نفع شیعه است استنکاف نمی‌کرد و با ذوق و شوق انجام می‌داد و در قبال این همه اسناد و نسخه‌هایی که در اختیار ما می‌گذاشت به هیچ شکلی کمترین منت و توقعی نداشت.
سخن گفتن از مقام علمی صافی گلپایگانی هم فخر است و هم سخت 
حجت‌الاسلام محمد علی مهدوی‌راد استاد حوزه و دانشگاه، از دیگر سخنران های این مراسم، با اشاره به این مطلب که سخن گفتن در محفلی به یاد عالمی بزرگ و امیر قلم حضرت آیت‌الله العظمی صافی گلپایگانی هم فخر است و هم سخت، گفت: چند آیه و روایت را توضیح می‌دهم و می‌خواهم در حد فهم خودم چهره منور ایشان را ببینم و نشان دهم. ما عمل صالح، حَسَن و فاسد داریم. عمل صالح عملی است که به لحاظ خواستگاه خدایی باشد و در همه آیاتی که عمل صالح مطرح شده قبل از آن ایمان بیان شده است و به لحاظ ظرف وقوع یعنی زمان و جغرافیایی که در آن قرار می‌گیرد باید ضروری‌ترین باشد. فرض کنید مومنی ‌تنگ دست است و اظهار نیاز می‌کند و مومن دیگری مشغول عمل مستحبی است. رسیدگی به مومن تنگ دست عمل صالح است چون در آن مرحله این کار ضروری و لازم است. بنابراین اگر کسی آگاهی این را داشته باشد که افزون بر اینکه عمل را برای خدا انجام دهد، بداند که چه زمانی وقت حرف زدن، قلم زدن، فریاد زدن یا سکوت کردن است عملش می‌شود عمل صالح. برای همین است که از جمله مصادیق این استثناء که «الا الذین امنوا و عملوا الصالحات»؛ حضرت علی و امام حسین (ع) هستند. علی (ع) تمام زندگیش حرکت در عین نیاز، ضرورت، کارآمدی و نقش آفرینی است.
قرآن پژوه و دانشیار دانشگاه تهران در بیان نقش علمای دین با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) گفت: امام صادق (ع) می‌فرمایند: «علماى شيعه ما، نگهبانان مرزى هستند كه در آن سويش ابليس و ديوهايش قرار دارند و علما جلوى يورش آنها به شيعيان ما و تسلّط يافتن ابليس و پيروان او بر ايشان را مى‌گيرند»، با این روایت در می یابیم که مرزبان باید حوزه مرزبانی خود را بشناسد وگرنه نمی‌تواند مرزبانی کند، ابزاری را هم که باید با آن از مرز دفاع کند را نیز باید بشناسد، دشمن را هم باید بشناسد. اگر عالمی متوجه شد که زمان چه اقتضایی دارد و باید چه بنویسد و چگونه بنویسد مرزبان و عالم شیعه است.
حجت‌الاسلام مهدوی‌راد افزود: در ادامه حدیث آمده است که عالم باید بداند آنچه که باید و شاید است و نقش آفرینی کرده و انسان را به بلندی‌ها می‌رساند، معارف آفتاب گون ثقلین است و بس.
استقبال عالمان مصری از کتاب «مع الخطیب فی خطوطه العریضه»
وی در ادامه به کتاب «مع الخطیب فی خطوطه العریضه» آیت‌الله صافی اشاره کرد و گفت: بسیاری از عالمان مصری در استقبال و تأیید این کتاب نامه نوشته‌اند. ای کاش در چاپ جدید این کتاب این نامه‌ها چاپ می‌شد. ادب نفس و ادب بحث در این کتاب به زیبایی و آمیختگی با آیات و روایات رسول‌الله ذکر شده است.
حجت‌الاسلام مهدوی‌راد درباره کتاب کوچک «ایران تسمع و تجیب؛ ایران می‌شنود و جواب می‌دهد» گفت: ایشان دقیقاً کسی است که تجسم عینی عمل صالح و کار برای خدا است و دقیقاً آگاه است از اینکه چه زمانی این کار انجام بشود و چه زمانی وقت حمله، ایستادن، فریاد زدن است. 
نحوه ورود آیت الله گلپایگانی به بحث حضرت ولی عصر (عج) شاهکار بوده است
در ادامه این مراسم حجت‌الاسلام حسن طارمی مدیر علمی دانشنامه جهان اسلام گفت: بسیار فکر کردم که درباره مقام علمی آیت الله صافی گلپایگانی چه بگویم و بهتر دیدم از تجربیات خودم در مواجهه با کتاب «منتخب الاثر» بگویم. سال 1354 دانشجو بودم در آن زمان سؤال‌های بسیاری درباره غیبت داشتم دو کتاب برای بنده مهم بود که یکی کتاب «منتخب الاثر» بود. 
حجت‌الاسلام طارمی در ادامه به تعدادی از کتاب‌هایی که به عنوان مرجع در بین علما مطرح است اشاره کرد و گفت: آیت‌الله صافی این کتاب‌ها را به عنوان مرجع آورده است و از 100 منبع شیعی درجه اول نیز استفاده کرده است.
مدیر علمی دانشنامه جهان اسلام در ادامه به شیوه ورود به موضوع مهدویت در این کتاب اشاره کرد و گفت: از بزرگ متقدمان ما یک نفر یعنی مرحوم نعمانی به این موضوع توجه کرده است که موضوع حضرت ولی عصر قبل از اینکه تاریخی باشد کلامی است. 
حجت‌الاسلام طارمی افزود: نحوه ورود ایشان به بحث حضرت ولی عصر (عج) در متون این دوره تاریخی شاهکار بوده است و می‌دانید که بخش عمده روایت‌های 12 امام متعلق به اهل سنت است. آدرس‌هایی که ایشان بیان کرده‌اند بسیار دقیق بود، روش ارائه مطالب، پیشگیری از تکرار و هم پوشی مطالب نیز بسیار دقت شده است. 
وی اضافه کرد: آقای صافی بسیار توجه داشتند که مسئله مهدویت ایجاباً مسئله اسلامی است و همه مذاهب اسلامی ایجاباً اعتقاد به آن دارند. این خیلی مهم است و خودشان هم می‌گویند من این را نوشتم تا هیچ کس نتواند ادعا کند که مهدی است؛ یعنی در جامعه شیعه جلوی هر انحرافی گرفته شده است.
برگزاری نمایشگاهی از اسناد و تصاویر مربوط به دوران حیات آیت الله صافی گلپایگانی  و همچنین آثار و تالیفات ایشان از دیگر بخش های جنبی این مراسم بود.


بیش از 81 هزار کتاب و نشریه به اعضای کتابخانه ملی ایران امانت داده شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۲۳ - ۱۰:۲۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۲:۴۱
بیش از 81 هزار کتاب و نشریه به اعضای کتابخانه ملی ایران امانت داده شد
اداره کل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، به منظور دسترسی آسان ‍‍پژوهشگران به منابع اطلاعاتی از ابتدای سال جاری تا نیمه بهمن ماه، تعداد 81 هزار و 300 کتاب و نشریه به اعضای کتابخانه ملی ایران امانت داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، بر اساس جدیدترین آمار ارائه شده از سوی اداره کل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، از ابتدای سال جاری تا نیمه بهمن ماه تعداد 56 هزار و 500 نسخه کتاب در داخل تالارهای مطالعه به اعضای کتابخانه ملی امانت داده شده است.
در همین بازه زمانی تعداد 19 هزار و 300 نسخه کتاب در اختیار اعضا گذاشته شده است و افراد محدودیتی برای خروج این منابع از تالارهای مطالعه نداشتند.
رضا شهرابی مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همچنین به امانت تعداد 5 هزار و 500 جلد نشریه در محل تالارهای مطالعه از ابتدای سالجاری تا نیمه بهمن ماه اشاره کرد.


نمایشگاهی از اسناد مرتبط با حکیم نظامی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزارشد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۲۱ - ۱۱:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۲:۲۳
نمایشگاهی از اسناد مرتبط با حکیم نظامی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزارشد
همزمان با بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نمایشگاه اسنادی از این شاعر نامی ایرانی برگزار کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا امیرخانی سرپرست معاونت پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اعلام این خبر گفت: با توجه به رسالت ذاتی این سازمان مبنی بر حفاظت از اسناد و هویت ملی ایرانیان و در راستای پیشبرد برنامه های کلان کشور و به منظور بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی شاعر ایرانی، نمایشگاه اسنادی ازتاریخ 21 اسفندماه به مدت یک هفته در ساختمان آرشیوملی برپا شده است.

وی ادامه داد: ازجمله اسنادی که در این نمایشگاه در معرض دید علاقه مندان قرارگرفته میتوان به «قرارداد وزارت فرهنگ با محمدعلی فروغی و حبیب یغمائی به منظور تدوین کتاب درسی 800 صفحه ای از دیوان نظامی و با رعایت اصول آموزش وپرورش»، «دعوت از سیدمحمدعلی جمالزاده برای شرکت در کنگره بین المللی بزرگداشت نهمین سده تولد حکیم نظامی گنجوی»، «تمبر یادبود کنگره بین المللی بزرگداشت نهمین سده تولد حکیم نظامی گنجوی»،«رونوشتی از صفحه اول مخزن الاسرار نظامی گنجوی»، «بخشی از یادداشت های سیدمحمدعلی جمالزاده برخمسه نظامی با عنوان (حکیم نظامی گنجوی: پیشکسوت داستانسرائی منظوم ایرانی»،«در خواست از کتابخانه ملی برای تعیین و اعلام شماره ثبت کتاب دیوان قصاید وغزلیات نظامی گنجوی» وغیره اشاره کرد.

لازم به توضیح است ورود و بازدید از این نمایشگاه برای عموم آزاد بوده وعلاقمندان ازساعت 9 تا 14 می توانند به ساختمان آرشیوملی مراجعه کنند.


به همت اداره کل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

تعداد 27 میلیون و 540 هزار برگ سند و کتاب آفت زدایی شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۱۸ - ۱۰:۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۲۲:۹
تعداد 27 میلیون و 540 هزار برگ سند و کتاب آفت زدایی شد
تعداد 27 میلیون و 540 هزار برگ سند و کتاب در اداره کل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضد عفونی و آفت زدایی شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، شاخص های عملکردی آماری اداره کل مرمت و حفاظت در حوزه های ضدعفونی و آفت زدایی، ‌آسیب زدایی،  مرمت و بازسازی،‌ غبارزدایی،‌ پايش محیطی و برگزاری کارگاه آموزشی آسیب شناسی، مرمت آثار کاغذی و تدوین استانداردهای ملی و شیوه نامه‌های حفاظت و نگهداری و برگزاری دوره‌های آموزشی بین المللی آسیب شناسی و مرمت آثار كاغذي شرح داده شد.

بر اساس این گزارش، ‌در حوزه ضد عفونی و آفت زدایی تعداد 27 میلیون و 540 هزار برگ سند و کتاب،‌ در بخش آزمایشگاه و آسیب شناسی تعداد  264 هزار و 556 برگ سند و کتب آسیب دیده، آسیب زدایی شدند.

اداره کل مرمت و حفاظت در حوزه مرمت و بازسازی، تعداد حدود 18 هزار و 500 برگ سند و کتاب آسیب دیده را مرمت و بازسازی کرده است. همچنین تعداد 80  جلد از نسخه های آسیب دیده نسخ خطی و چاپی نفیس مرمت شده است که جلد 60 نسخه از جلدهای نسخ مذکور نیاز به مرمت داشته که کار مرمت و بازسازی برای آنها انجام شده و تعداد 20 جلد از نسخه های آسیب دیده فاقد جلد بودند و جلد جدیدی برای هریک از آنها طراحی و ساخته شد.

همچنین 261 هزار و 638 برگ سند و کتاب آسیب دیده غبارزدایی شده و برای تعداد  807  مخزن، پایش محیطی و بیولوژیک در طی سه دوره فصلی انجام شده است. برگزاری سه کارگاه تخصصی آموزش آسیب شناسی و مرمت آثار کاغذی برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد رشته مطالعات آرشیوی از دیگر فعالیت های انجام شده در اداره کل مرمت و حفاظت در حوزه مرمت و بازسازی بوده است.  


ساماندهی نسخه های خطی اسلام یک ضرورت است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۱۶ - ۱۳:۵۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۰/۱۲/۱۶ - ۱۳:۵۸:۵۲
ساماندهی نسخه های خطی اسلام یک ضرورت است
دانشیار پژوهشی و مشاور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران معتقد است نسخ خطی از مهمترین منابع برای تحقیق و ‍پژوهش درباره سابقه تمدن،‌ علم و هنر و صنعت در میان اقوام است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران،‌ دکتر حبیب الله عظیمی دانشیار پژوهشی و مشاور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان این مطلب در مراسم گرامیداشت پنجاهمین سالگرد تاسیس مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان گفت: توليد كتاب دستنوشتة دانشمندان هر مرز و بوم و محتواي موضوعي كتاب هاي دست نوشته، به پيشينة علمي و فرهنگي و تاريخ علوم مختلف در ميان هر قوم و ملت اشاره دارد و نسخه هاي خطي به عنوان ماده اي براي تحقيق و پژوهش به منظور بررسي سابقة تمدن و علم و هنر و صنعت در ميان اقوام به شمار می رود.

 

انبوهی تولید نسخه های خطی در جهان اسلام

 

وی ادامه داد: توليد و گسترش علم در میان مسلمانان از قرن 2 هجري با توليد كاغذ در سمرقند و بخارا و گسترش آن در سرزمين هاي ديگراسلامی آغاز شد و سپس از قرن 4 هجری به بعد با ظهور دانشمندان بزرگ و به جاي گذاردن آثار علمي متعدد به زبان فارسي و عربي و درسده های بعدی با ظهور خوشنويسي و خلق تزئينات و آرايه هاي مخصوص كتاب مقدس قرآن و ديوان هاي شعراي بزرگ در ميان مسلمانان، انبوهی از نسخه های خطی اسلامی (فارسی، عربی، اردو و ترکی) تالیف و کتابت شد و در کتابخانه های متعدد کشورهای اسلامی به ویژه در ایران، شبه قاره و ترکیه به صورت پراکنده جای گرفت.

 

عظیمی با اشاره به این مطلب که ميليون  ها نسخه خطي فارسي و عربي است در سرتاسر جهان موجود است؛ گفت: حاصل فعاليت ها و كوشش هاي كانون هاي نسخه نويسي (ديواني – دانشمندان – وراقان و خوشنويسان) با توجه به تحولاتي كه هر كدام از اين كانونها در ادوار مختلف داشته اند ميليون  ها نسخه خطي فارسي و عربي است كه امروز در سرتاسر جهان در كتابخانه هاي عمومي و خصوصي نگهداري مي شوند و يا در موزه ها به نمايش گزارده شده اند.

           

پراکندگی نسخه های خطی

 

این نسخه پژوه ادامه داد:  عوامل متعددی از قبیل رخدادهاي سياسي، تعصبات مذهبي، انتقال نسخه ها از طريق مهاجران و يا استعمارگران، روابط فرهنگی بین کشورها، از طرفی سبب از بین رفتن تعدادی از این میراث ارزشمند شد و از طرف دیگر باعث شد نسخه‌های خطی سر از کتابخانه‌های کشورهای غرب همچون کتابخانه ها و موزه های انگلیس، فرانسه و کنگره آمریکا  در بیاورد و باعث فخر و مباهات آن‌ها شود.برای نمونه، تعدادی ازكتابخانه هاي شبه قاره كه انباشته از نسخ خطي فارسي بود، توسط نظاميان انگليسي و يا اعضاي كمپاني هند شرقي تهي شد. همچنان که مجموعه نفيس خطي موزه ويكتوريا و آلبرت توسط يك سرلشگر به نام رابرت مرداك اسميت ازايران تهيه وبرده شده و بسياري از نسخه هاي خطي فارسي كتابخانه ادوارد براون نيز از ايران منتقل شده است.

 

تربیت نسخه شناس

 

عظیمی با بیان این مطلب که نگهداری از اسناد یک ضرورت است گفت: لازم است از اسناد پرافتخار به خوبي نگهداري و حفاظت شود تا محققان و پژوهشگران بتوانند از اين اسناد با ارزش تاريخي در پژوهش هاي مختلف استفاده كنند. بديهي است با توجه به انبوهيِ نسخه هاي خطي در سرزمين ايران و پاکستان، در ساليان گذشته متخصصان و كارشناسان خبره اي در موضوع نسخه شناسي در اين مناطق با شيوة استاد و شاگردي تربيت شده اند. امروزه با توجه به تأسيس رشتة كارشناسي ارشد در برخي از  دانشگاه هاي جمهوري اسلامي در چند دهه اخير به تربيت كارشناسان و نسخه شناسان دانشگاهي اهتمام خاصي شده است. وجود بیش از 5 هزار نسخه خطی

در كشور ايران و فهرست نشدن حدود نیمی از آنها تأكيدي بر لزوم تربیت کارشناسان در این حوزه است.

 

عضو هیات علمی پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: به علاوه وجود تعداد زيادي از نسخه هاي خطي فارسي در شبه قاره، آسياي ميانه و تركيه و فهرست نشدن بخش عمده ای از آنها به دليل نبودن فهرست نگار، تأكيد ديگري بر ضرورت تربيت كارشناسان نسخه شناسي در دانشگاه ها و ورود اين كارشناسان جوان به حوزه فهرست نويسي نسخه هاي خطي فهرست نشده با نظارت استادان و تأليف منابع مورد نيازآنهااست.با توجه به پراكندگي نسخه هاي خطي فارسي و عربي و اردو در كشورهاي مختلف دنيا، ضرورت دارد تا با تحقيق علمي وتدوين مباحث مهم مرتبط با  نسخه هاي خطي، كارشناساني متخصص در دانشگاه ها تربيت شوندتا هرچه سريع تر و بهتر به امر معرفی نسخه های فهرست نشده كمك نمايند.

 

معرفی و شناسایی نسخه های خطی

 

وی تاکید کرد: نسخ خطي يكي از بهترين مشخصه‌ها براي معرفي اصالت پيشينه فرهنگ كشورها در دنياست. هرچه زمان مي‌گذرد، سنديت و صحت نوشته‌هاي نسخ خطي به ويژه در حوزه علوم مختلف بيشتر اثبات مي‌شود. به عنوان مثال نسخه‌هاي علم هندسه وفلسفه از ابن‌سينا و طب سنتی و اسلامی روز به روز در دنيا بيشتر مطرح مي‌شود. برهمين اساس اطلاع‌رساني در اين حوزه براي عموم مردم و داشتن شناخت اوليه از نسخ خطي ضروري است. معرفی و شناسایی نسخه های خطی درساده‌ترین تلقی، به کار محققان ومصححان کتاب می‌آید. یعنی با فهرست شدن نسخه های جدید، امکان دسترسی به نسخه های گاه کهن‌تر و یاکامل‌تری از اثر در دست تحقیق خود می یابند .بنابرين فهرست نگاري نسخ خطي اگرچه سخت و طاقت‌فرساست اما امری ضروری است.

 

فهرستگان های نسخ خطی

 

عظیمی گفت: با توجه به پراكندگي نسخه های خطی در کتابخانه های کشورهای مختلف در عصرحاضر ،  جست و جوي نسخه هاي يك کتاب خطی و نسخه جويي ونسخه يابي براي محقق و مصحح وكارشناسان نسخ خطي امری مشکل است . مصحح و محقق در مرحله نسخه جويي هم به لحاظ وجود نسخه هاي معتبر وقديمي از يك عنوان كتاب با جستجودر فهرست كتابخانه هاي داخل و خارج از كشور باید به اطمينان برسد وهم بايد به اطلاعات كتابشناسي و نسخه شناسي موجود در فهرست ها اعتماد پيدا كند تا در مجموع در مسير نسخه جويي و نسخه يابي  به اتقان برسد. مي توان دريافت كه تهيه فهرستگان براي نسخه هاي خطّي موجود در هر کشور وتهیه فهرست مشترك نسخه هاي خطي ايران با مناطقي همچون پاكستان، هند و يا كشورهاي آسياي ميانه ويا تركيه وكشورهاي اروپايي تا چه اندازه از اهميّت برخوردار است .

 

وی با اشاره به اهمیت تهیه فهرستگان گفت: از چندین دهه قبل، تعدادی از اساتید و نسخه شناسان در ایران و پاکستان به اهمیت تهیه فهرستگان پی برده و تلاش هایی در این زمینه به خرج داده اند که از جمله تلاش های انجام شده در پاکستان می توان به فهرست مشترك نسخه هاي خطّي فارسي پاكستان / اثر 14 جلدی  موضوعی برای معرفی نسخ خطی فارسی در کتابخانه های پاکستان از سوی زنده یاد استاد احمد منزوی بین سالهای 1983 تا 1997 طی 14 سال در مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان نگارش یافته اشاره کرد.

 

عظیمی ادامه داد: راهنمای فهرست مشترک نسخه های خطی پاکستان توسط انجم حمیدکه در سال 1988 در مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان به چاپ رسید. در این اثر فهرست الفبایی نام تمام کتابهای معرفی شده در 14 جلد فهرست مشترک پاکستان و فهرست نام کسان یاد شده در مجلدات فهارس مذکور به تفصیل آمده است، فهرست نسخه های خطی پاکستان، تالیف استاد عارف نوشاهی در 4 مجلد که درموسسه میراث مکتوب در ایران به سال 1396 شمسی منتشر شده و به منزله تکمله ای بر فهرست مشترک نسخه های خطی پاکستان اثر احمد منزوی است و کتاب‌شناسی توصیفی فهرست نسخه‌های خطی پاکستان (و بنگلادش)/ اثر دکتر عارف نوشاهی از دیگر تلاش های انجام شده در تهیه فهرستگان است.

ساماندهي مجموعه هاي نسخ خطي

این دانشیار پژوهشی اضافه کرد: گردآوري و متمركز كردن مجموعه هاي پراكنده دري یك يا چند مركز بزرگ ، فرآيند ساماندهي آن نسخه ها را امكان پذير مي كند. مباحث عمده اي كه در فرآيند ساماندهي مجموعه هاي نسخه هاي خطي بايد مورد لحاظ قرار گيرد شامل  حفاظت ونگهداری،‌ فهرست نويسي و اطلاع رساني،‌ تهيه نسخه عكسي و ميكروفيلم و اسکن آنها و راه اندازي كتابخانه ديجيتال می شود.

دکتر حبیب الله عظیمی در پایان صحبت های خود با ارائه پیشنهادهایی گفت: تلاش هاي مشترک بین کتابخانه ملی ایران به عنوان بزرگترین آرشیو نگهداری نسخ خطی در ایران و نیز مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان  از مهمترین فعالیت هایی است که می تواند در زمینه های طراحي وتدوين فهرست مشترك نسخ خطي فارسي ايران و پاکستان، طراحي پايگاه منطقه اي نسخ خطي اسلامي با در برداشتن اطلاعات كتابشناختي نسخ خطي فارسي،عربي،اردو وتركي موجود در كتابخانه ها و مراكز نگهداري نسخ خطي درایران وپاكستان و  طراحي و ايجاد كتابخانه خطي ديجيتال منطقه اي با مشاركت ايران وپاكستان انجام شود.


سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار می کند؛

تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی صافی گلپایگانی و نکوداشت هفتادمین سال تالیف «منتخب الأثر»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۱۶ - ۱۱:۵۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۰:۳۰:۴۳
تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی صافی گلپایگانی و نکوداشت هفتادمین سال تالیف «منتخب الأثر»
مراسم تجلیل از مقام علمی مرجع عالیقدر آیت الله العظمی صافی گلپایگانی و نکوداشت هفتادمین سال تالیف کتاب «منتخب الأثر»، در آستانه نیمه شعبان برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در جهت رسالت این سازمان مبنی بر تکریم و تجلیل از مراجع عظام،‌ متفکران،‌ اندیشمندان و صاحبنظران برجسته، مراسم تجلیل از مقام علمی حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در آستانه چهلمین روز درگذشت ایشان با حضور بیت شریف ایشان، اساتید حوزه و دانشگاه و مسئولان فرهنگی کشور برگزار می شود.

نکوداشت هفتادمین سال تالیف کتاب «منتخب الأثر» از آثار ارزشمند آیت الله صافی گلپایگانی با موضوع امام عصر (عج)، از محورهای این آیین است.

این مراسم روز چهارشنبه 18 اسفندماه، ساعت 16 به همت اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور جمعی از علما،‌ فرهیختگان وعلاقمندان به آیت الله صافی گلپایگانی در مرکز همایش های بین المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی   برگزار خواهد شد.

آیت الله العظمی صافی گلپایگانی از مراجع عالیقدر ، عمر گرانقدر خود را صرف مطالعه در علوم اسلامی، پژوهش، تالیف کتاب های ارزنده، تدریس و تبلیغ آیین اسلام و مکتب اهل بیت (ع) کرد.

ایشان با بهره‌گیری از اساتید بزرگی همچون آیت‌الله العظمی حسین بروجردی، آیت‌الله العظمی سید محمد حجت، آیت الله خوانساری، آیت الله محمد کاظم شیرازی (در نجف) و آیت الله العظمی سید محمدرضا موسوی گلپایگانی به درجه عالی درعلم فقه دست یافت.

کتاب «مُنتَخبُ الاَثَر فی الامام الثّانی عَشَر(عج)»، یکی از‌ اثار ارزنده آیت الله صافی گلپایگانی به زبان عربی است که احادیثی از کتاب‌های شیعه و اهل سنت را در برگرفته و در 10 فصل تنظیم شده است. اثبات وجود و امامت امام مهدی (عج)، احادیث مربوط به زندگانی امام دوازدهم، نائبان حضرت، عصرغیبت، ظهور و حکومت جهانی نیز، از موضوعات این کتاب ارزشمند است.