سر‍پرست مدیریت اسناد و کتابخانه ملّی استان مازندران منصوب شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۵/۴ - ۱۰:۲۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۲:۳۰
سر‍پرست مدیریت اسناد و کتابخانه ملّی استان مازندران منصوب شد
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در حمکی علی اصغر سلیمانی را به عنوان سر‍پرست مدیریت اسناد و کتابخانه ملّی استان مازندران منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، علیرضا مختار‍پور، ضمن قدردانی از خدمات و زحمات مدیر سابق مرکز اسناد و کتابخانه ملّی استان مازندران، علی اصغر سلیمانی را به عنوان سر‍پرست این مرکز منصوب کرد. 

متن حکم به شرح زیر است:


برادر گرامی جناب آقای علی اصغر سلیمانی


با سلام و تحیت
نظر به تعهد، توانمندی و تجربیات ارزشمند جناب عالی به موجب این حکم به عنوان «سر‍پرست مدیریت اسناد و کتابخانه ملّی استان مازندران» منصوب می شوید.
انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و توسل به امام عصر (عج ) و با همکاری مسئولان استان و استفاده از توان کارشناسی همکاران محترم،تمام توان و قابلیت های خویش را به کار گرفته و در انجام وظابف و ماموریت ها موفق باشید.

 

و من الله التوفیق
علیرضا مختـار پور


در آیین  «گوهر یاد» و رونمایی اسناد قیام مسجد گوهر شاد عنوان شد

قیام گوهر شاد؛ یک برگ از کارنامه سیاه استعمار و یک برگ از شهامت و شهادت جریان اسلامی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۳۰ - ۱۵:۳۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۲:۵۵
قیام گوهر شاد؛ یک برگ از کارنامه سیاه استعمار و یک برگ از شهامت و شهادت جریان اسلامی
آیین رونمایی از مهم‌ترین اسناد قیام مسجد گوهرشاد با عنوان «گوهریاد» با حضور استاد قاسم تبریزی پژوهشگر تاریخ معاصر ایران ، دکتر مفتح نماینده محترم مجلس شورای اسلامی، علیرضا مختارپور رییس سازمان و معاونین، مدیران و پژوهشگران سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در تالار فرهنگ سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیرضا مختارپور در ابتدای نشست ضمن خیرمقدم به میهمانان و شرکت کنندگان اهمیت اینگونه نشست ها را ارائه دقیق و صحیح حوادث مهم تاریخی دانست.

قصور و تقصیر امروز ما در روایت دقیق حوادث مهم قضاوت ناروای نسل آینده را در پی خواهد داشت

وی ادامه داد: سوگمندانه باید اعتراف کنیم ما در روایت حوادث مهم کشور و انقلاب اسلامی ایران دارای ضعف های بسیاری هستیم و اگر نسل جوان و نسل های بعدی ما را مورد سوال و مواخذه قرار دهند و دلیل برخی از اشتباهات، خطاها یا قضاوت های ناروای خودشان یا رسانه های دیگر را کم کاری، بدعملی یا بی عملی ما در انتقال درست روایت های حوادث مختلف انقلاب بدانند، بی تردید حق با آنان است.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: امیدوار هستم این دست از برنامه ها که خوشبختانه در دوره جدید معاونت اسناد ملی و سایر بخش های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حال برنامه ریزی و اجراست، حداقل اندکی از حجم تقصیر و قصور دوره های مختلف را بکاهد.

معاونت اسناد ملی کشور میراث دار دانش، مدیریت بومی ایرانیان و وقایع تاریخی خاص است

در ادامه، محمدجواد جعفریان معاون اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن تبریک ولادت حضرت امام موسی کاظم(ع) گفت: این برنامه از این جهت شاید مهم است که اتصال به حضرت شمس الشموس دارد. واقعه مسجد گوهرشاد واقعه دردناکی است از این جهت که چنین رویداد دردناکی در حرم امن الهی امام رضا (ع) رخ داد و اولین جسارت حاکم داخلی به حریم قدس رضوی بود، البته در کنار این امر نیروهای خارجی نیز هجوم و هتک حرمت به این حریم داشته اند.

وی با بیان این مطلب که این حادثه تمام ارکان حکومت را تحت الشعاع خود قرار داده بود، ادامه داد: وقایعی که حکومت شاهنشاهی را تحت تاثیر قرار داد بسیار پنهان شده بود، اما نخست وزیر قدرتمند وقت و مورد تایید شاه برکنار شد، از بسیاری از سمتش هایش کنار گذاشته شد و کل کابینه به واسطه این اتفاق تغییر می کند.

جعفریان یادآور شد: تا یک و نیم دهه بعد از این اتفاق، در مکاتبات محرمانه و بازشناسی شخصیت های این حادثه در حکومت این موضوع تداوم داشت، امروز روایتی را بر اساس اسناد این واقعه در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جستار می کنیم که اسناد آن برای نخستین بار است که به نمایش عموم درآمده و در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است، به اعتقاد من این اسناد را باید اسناد گمشده نامید.

معاون اسناد ملی تاکید کرد: این وظیفه تاریخی و مهم باید مورد توجه قرار گیرد و امید است پس از این، چنین عرضه های جدیدی را در حوزه رونمایی از اسناد تاریخی داشته باشیم.

وی با بیان این مطلب که معاونت اسناد ملی کشور میراث دار دانش و مدیریت بومی ایرانیان و وقایع تاریخی خاص است، اظهار داشت: اسناد هر سه ماه در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد و رویکرد تولید از اسناد تقویت خواهد شد. بر همین اساس نخستین مورد آن به زودی محقق می شود، به طوری که حدود 10هزار سند جدید از شکل گیری صنعت آب و برق در ایران و در ادامه اسناد مهم و ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی به نمایش درخواهد آمد و در اختیار پژوهشگران و اهالی علم و دانش قرار می گیرد.

جعفریان با تاکید بر اهمیت افزایش سطح دسترسی پذیری علاقه مندان و پژوهشگران، ابراز داشت: در همین راستا در معاونت اسناد ملی برنامه هایی چون  «سندنگار» و «عصر سند» پیش بینی شده است.

وی خاطرنشان کرد: ما در معاونت اسناد ملی با اسناد مواجه هستیم. اسناد، زبان ندارند اما گوش، حافظه و ذهن دارند. روایت‌ها تاریخ نیستند، اما ورق به ورق تاریخ را بازگو می‌کنند.

قیام گوهر شاد؛ یک برگ از کارنامه سیاه استعمار و یک برگ از شهامت و شهادت جریان اسلامی

در ادامه استاد قاسم تبریزی در  نشست «گوهر یاد» که ویژه رونمایی از اسناد مربوط به قیام گوهر شادی گزار شد؛ این قیام را نتیجه کارنامه سیاه استعمار از سویی و از سوی دیگر شهامت و ایستادگی جریان اسلامی دانست.

قاسم تبریزی پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: بحث قیام مسجد گوهرشاد یک فاجعه بود؛ فاجعه‌ای که یک برگ از آن کارنامه سیاه استعمار و استبداد بود و برگ دیگر، شهامت، شهادت و ایثار در یک جریان اسلامی بود. تفسیر آن‌چه در این واقعه گذشت، از زبان هرکسی، غیرممکن است.

وی ادامه داد: در این واقعه سوالاتی ایجاد می‌شود؛ چرا واقعه گوهرشاد به وجود آمد؟ چه کسی مسبب بود؟ طراحان و مدیران پشت پرده چه کسانی بودند؟ رضاخان مجری بود یا طراح این ماجرا؟ پادشاهان دیگری چون ناصرالدین شاه، آقامحمدخان و غیره هم مانند رضاخان مستبد بودند و ظلم می‌کردند، اما آنها مامور استعمارگران نبودند؛ در استبداد و جنایت مانند رضاخان بودند، اما رضاخان هم جنایت‌کار بود، هم مجری استعمار. به قول آیت‌الله مدرس، او دزد خانگی بوده، آیت‌الله مدرس در جمهوریت هم که مبارزه می‌کرده، معتقد بوه که این جمهوری، جمهوری انگلیسی بوده است.

تبریزی افزود: در ایران سه دین رسمی زرتشت، مسیحیت و یهودیت داشتیم که تا قبل از قاجار دین‌های مستقلی بودند، اما بعد از آن تلاش شد به استعمار وابسته شوند. در بررسی واقعه گوهرشاد باید استعمار  و نقش استعمار در این جریان را بشناسیم. بعد از این ماجرا امر به معروف و نهی از منکر ممنوع می‌شود. اولین گام استبداد در این دوره، نادیده گرفتن قانون بود.

پژوهشگر تاریخ معاصر ، همچنین به وضعیت تاریخ‌نگاری در کشور نیز اشاره کرد و اظهار داشت: تاریخ، هویت یک جامعه و انسان است. امانتی را که از انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی به ما به امانت سپرده شده، باید حفظ کنیم.  امروز دانشگاه‌ها در بخش تاریخ‌نگاری ضعیف عمل می‌کنند و باید این روند تغییر کند. مرحوم شهید آیت الله بهشتی، انتقادی در این باره دارد مبنی بر اینکه حوزه‌های علمیه به بخش تاریخ‌نگاری وارد نشده‌ است و امروز حوزه کم‌تر به این بخش پرداخته است. البته مراکز اسناد کارهایی را در این زمینه آغاز کرده‌اند و نسل جوان هم اهل قلم است و کارهای خوبی را تاکنون انجام داده‌اند. اما این نسل جوان نیازمند مدیریت است و باید امکانات بیشتری در اختیار آن‌ها قرار گیرد. در واقع جامعه‌ای که تاریخش را نمی‌داند، مانند کودکی است که حافظه ندارد.

وی یادآور شد که رضاخان توان طراحی چنین کاری را نداشته، بر همین اساس باید در این زمینه به سیر تطور حوادثی که منجر به حادثه مسجد گوهرشاد شد و واکنش حکومت رضاخانی نسبت علما و افراد معترض به کشف حجاب پرداخت.

در ادامه نرجس جاویدی کارشناس اسناد دیداری و شنیداری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به قانون متحدالشکل شدن البسه در 6 دی 1307 اشاره و اسنادی را در این باره تشریح کرد .

وی همچنین به جاگزینی کلاه پهلوی با کلاه شاپو در خرداد 1314 اشاره کرد و افزود: تفاوت‌های قانون جدید با قانون ۱۳۰۷ در این بود که  کلاه شاپو محصولی کاملاً غربی و واردارتی (مغایر با فرهنگ ایرانی)‌ ناشی از سفر شاه به ترکیه بود، استثنا در این نوع از پوشش، تنها شامل مراجع و مجتهدین و پیشنمازان مساجد بود و روحانیان بقیه اقلیت‌های دینی و مذهبی ایران، ملزم به پوشیدن کلاه شاپو شدند و گروه مستثنی شده در فوق، تنها در محل کارشان می‌توانستند لباس روحانیت بپوشند.

وی با اشاره به تنش میان جامعه، دولت و حکومت در اجرای قانون و برخورد با متخلفین، گفت:‌ اختلاف نظر میان فتح‌الله پاکروان استاندار خراسان و ولی‌اسدی نایب‌التولیه آستان قدس رضوی درخصوص اجرای قانون کلاه شاپو و برخورد با بست‌نشینان مسجد گوهرشاد ازجمله این موارد بود.

جاویدی ضمن تشریح ارتباط قیام گوهرشاد با الزام تغییر پوشش زنان، اظهار داشت: واقعه قیام گوهرشاد و در اعتراض به تغییر کلاه پهلوی به شاپو در نتیجه کپی برداری از روش ترکیه پس از سفر شاه به آنجا و بیم از ادامه روند تغییر لباس که با کلاه شاپو درمورد لباس مردان شروع شده بود، اینبار در مورد بانوان ازجمله مواردی است که می توان در ارتباط با قیام گوهرشاد با الزام تغییر پوشش زنان دانست.

 وی سندی از پایان تلگراف جمعی از اهالی خمین به نخست‌وزیر، علی سهیلی، و ارسال رونوشت به وزارت کشور، آیات عظام قمی، خوانساری، صدر و بهبهانی و نشریات، درخصوص الزام بانوان به حجاب و جلوگیری از مفاسد اخلاقی مربوط به  19شهریور 1322 شمسی را تشریح کرد.

 

در پایان این آیین با حضور مسئولان حاضر، مهم‌ترین اسناد قیام مسجد گوهرشاد رونمایی شد.


اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور اندیشمندان و فلاسفه برگزار کرد

آیین رونمایی از ترجمه انگلیسی کتاب «علم و دین در افق جهان بینی توحیدی»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲۹ - ۱۴:۲۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۳:۳۱
آیین رونمایی از ترجمه انگلیسی کتاب «علم و دین در افق جهان بینی توحیدی»
آیین رونمایی از ترجمه انگلیسی کتاب «علم و دین در افق جهان بینی توحیدی» با حضور دکتر مهدی گلشنی، علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، حجت الاسلام و المسلمین علی عباسی رییس جامعه المصطفی العالمیه، اساتید و دانشوران حوزه فرهنگ و اندیشه در اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، در ابتدای این نشست حجت الاسلام محمدرضا زائری رییس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد وکتابخانه ملی ایران ضمن خیرمقدم به استادان حاضر در این نشست، گفت: این کتاب فرصتی برای انتقال دیدگاه و نگاه به مخاطب جدید ایجاد می‌کند.

وی ادامه داد: فرای بحث جنبه‌های دینی و قرآنی، در جوامع غیردینی نیز قدرشناسی از بزرگان، امری متداول است. حال آنکه در جوامع دینی می‌توان به چشم سنت الهی به این ارج‌گذاری نگریست.

در ادامه حجت الاسلام و المسلمین علی عباسی رییس جامعه المصطفی العالمیه ضمن تبریک فرارسیدن عید سعید غدیرخم، گفت: مسئله علم و دین و این اصطلاح ترکیبی از قرن نوزدهم به یک مسئله فکری و معرفتی تبدیل شد. در گذشته چه در سنت تمدنی ما مسلمانان و حتی سایر سنت های علمی و فرهنگی مسئله علم و دین و رابطه علم و دین به این شکل مطرح نبود و بلکه بخشی از دانش جامعه، طبیعت شناسی بود و بخشی نیز به اصول و قواعد فراتر منجر می شد که مربوط به امور عامه و متافیزیک می شد.

 

* نسبت یافته های علم تجربی با دین

رییس جامعه المصطفی العالمیه با طرح این پرسش که نسبت یافته های علم تجربی با دین و آموزه های دینی چیست؟ گفت: در میان مسلمانان این امر مسئله نبود، چراکه اصولاً دانش یکپارچه جامعی در تمدن اسلامی وجود داشت که دانش تجربی و طبیعت شناسی بخشی از این منظومه بود و احساس ناهماهنگی وجود نداشت و برهمین اساس در تمدن اسلامی ما، میان این بخش از دانش با بخش های دیگر ناهماهنگی وجود نداشت؛ بخشی از علم، معرفت و جهانشناسی که دین توصیه کرده بود، مربوط به شناخت طبیعت و آیات آفاقی خداوند متعال می شد.

حجت الاسلام و المسلمین علی عباسی اظهار داشت: آنچه که باعث شد این امر در میان ما نیز به تدریج تبدیل به یک مسئله شود، احساس عقب ماندگی ما بود. به عبارت دیگر طی دو- سه قرن اخیر مسلمانان و کسانی که با پیشرفت های علمی دنیای جدید مواجه شده بودند، تصور کردند عامل این عقب ماندگی دین و نگاه الهیاتی ماست.

وی گفت: آنچه که این مسئله را حل می کند و در اثر ارزشمند استاد گلشنی نیز نتیجه گیری شده است، این است که در علم خنثی و بدون چارچوب، جهان بینی و اصول و مبانی در نگاه به جهان و معرفت وجود ندارد. علم طبیعی و علم تجربی دارای یک چارچوب است، اندیشه بشر ازجمله در شناخت طبیعت و استفاده از روش تجربی دارای یک چارچوب پیشین است. بسیاری از عالمان ممکن است با التفات کامل به این چارچوب ها و مبانی توجه نکرده باشند.

 

* تمدن سازی و نسبت آن با علم و دین

رییس جامعه المصطفی العالمیه با بیان این مطلب که امروز انقلاب اسلامی ایران، داعیه ی تمدن سازی دارد، اظهار داشت: امروز جریان در عالم ادعا می کند که می خواهیم تمدنی مبتنی بر نگاه معنوی و الهی ایجاد کنیم و این امر به این معنا نیست که آنچه دستاورد تمدن موجود است از بین خواهد رفت و با همه آن مشکل داریم. در همه تغییرات تمدنی که در عالم رخ داده است، تمدن های جایگزین از دستاوردهای تمدن های پیشین بهره فراوانی گرفته اند و این به معنای جنگ میان تمدن ها نبوده، ارتقا، رشد و تکامل در این زمینه مطرح بوده است.

وی گفت: اگر ما درصدد تمدن جدید هستیم، بی تردید یکی از پیش فرض ها و پیش نیازهای آن، نگاه ما به علم است. ما باید تفسیر فلسفی خودمان را از علم ارائه دهیم.

 

*نامه یک فیزیکدان آمریکایی به دکتر گلشنی

در ادامه سید حجت الحق حسینی از شاگردان دکتر گلشنی و پژوهشگر دانشگاه صنعتی خواجه نصیر با تبیین ضرورت پرداختن به تبارشناسی اندیشه و دانش در منظومۀ فکری دکتر گلشنی گفت: هنری استپ، فیزیکدان نظریه پرداز آمریکایی، پس از دریافت و مطالعه کتاب «از فیزیک تا متافیزیک» در نامه ای به دکتر گلشنی نوشت: «من کتاب شما را خواندم و آن را دفاعی عالی از این حقیقت قطعاً درست دریافتم که علم نمی تواند بدون زیربناهای متافیزیکی وجود داشته باشد یا شکوفا شود. مجموعه شما از گفتارهای دانشمندان درجه اول، منبعی ارزشمند برای آنهایی است که مایل هستند از این حقیقت حیاتی که گاهی نادیده گرفته شده یا انکار شده است، دفاع کنند.»

وی ادامه داد: این کتاب کامل و جامع دربردارندۀ بازخوردهای بین المللی آراء این استاد از زبان فیزیکدانان، فیلسوفان، کیهان شناسان، شخصیت های جهانی، کتاب شناسی آثار، مقالات دانشنامه ای و دائره المعارفی دربارۀ استاد، زندگینامۀ کامل، گاهشمار زندگی و احوال، پایان نامه های هدایت شدۀ استاد، فهرست جامع مقالات او، مجموعۀ کاملی از اسناد و مدارک علمی و تاریخی او است.

در ادامه مهدی گلشنی فیزیک‌دان و نظریه‌پرداز و عضو پیوسته فرهنگستان علوم ایران ضمن تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این آیین گفت: امروز در غرب، «احیای علوم انسانی در غرب» پیش آمده که انعکاس لازم را در ایران نداشته است.

وی در همین رابطه تصریح کرد: تعدادی از اساتید مهندسی دانشگاه MIT که بزرگترین دانشگاه مهندسی آمریکاست در اوایل قرن بیست و یکم مقاله ای نوشتند که فارغ التحصیلان این دانشگاه در جامعه موفق نیستند. پس از آن رییس دانشگاه جلسه ای بین استادان علم انسانی و استادان علوم مهندسی برگزار کرد که نتیجه آن لزوم گذراندن تعدادی دروس علوم انسانی توسط دانشجویان رشته علوم مهندسی شد.

 

*گذر از اثبات گرایی در دنیای علم امروز

گلشنی با بیان این مطلب که در علم قدیم متافیزیک حاکم بود، گفت: دیدگاه کل نگرانه در علم قدیم حاکم بود و این امر با رواج فسلفه های تجربه گرا که فقط برای علوم تجربی ارزش قائل بودند از میان رفت، این امر موجب کنار گذاشته شدن دین و فلسفه شد. فلسفه پوزیتیویسم در جهان غرب حاکم شد و این نوع فلسفه و نگرش از زمان قاجار در ایران نیز به وجود آمد و تاکنون در همه دانشگاه های کشور ادامه دارد. اما این امر در غرب تغییر کرده است و بزرگترین فیزیکدان جهان صریحاً اذعان می کنند که باید پوزیتیویسم را کنار بگذاریم.

 

* فیزیکدانان در پی پاسخ سؤالاتشان در آموزه های دینی

وی ادامه داد: برخی از مهم ترین فیزیکدانان معاصر گفته اند پاسخ بسیاری از سوالات علمی که علم پاسخی برای آن ندارد را از دین می توانیم دریافت کنیم که ازجمله این فیزیکدانان می توان به فریمن دایسون و سِر راجر پنروز اشاره کرد که مثال های آن در کتاب «علم و دین در افق جهان بینی توحیدی» آمده است. به طور کلی بزرگترین فیزیکدانان زمان ما از ماکس پلانک تا آلبرت اینشتین همه در این موضوع اجماع داشتند که نمی توانیم شعور انسان را با فیزیک توضیح دهیم.

عضو سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: در هر علمی، تعدادی اصول حاکم است این اصول را نمی توان از خود علم گرفت.

وی با بیان این مطلب که در ادامه دین، وارد علم شد، ابراز داشت:علم تا دهه 1960 یا 1340 هجری شمسی از دین جدا شده بود، در دهه 1960 برنده جایزه نوبل فیزیک در لیزر مقاله ای نوشت و گفت علم و دین به هم نزدیک می شوند. و در 1980

انجمن اروپایی علم و الهیات در اروپا راه اندازی شد و هر دو سال یک بار جلسه ای در یکی از شهرهای اروپا برگزار می کرد و من در چهارمین کنفرانس این انجمن شرکت کردم. در ادامه این فرآیند انجمن علم و دین در برخی از دانشگاه ها راه اندازی شد که بر همین اساس هم دین و هم فلسفه به علوم بازگشتند. علم، دین و فلسفه در غرب زنده شد و تحول بسیار مهمی رخ داد، اما متاسفانه در کشور این امر انعکاس نیافت و فقط مباحث منفی منعکس و موارد مثبت نادیده گرفته شد، در این کتاب تلاش کردم مسائلی که در دین و فلسفه رخ داده است را منعکس کنم.

در پایان این آیین با حضور مسئولان و استادان حاضر از ترجمه انگلیسی کتاب «علم و دین در افق جهان بینی توحیدی» رونمایی شد.

لازم به توضیح است، از دیگر میهمانان حاضر در این آیین می توان به علی عبّاسی رییس جامعه المصطفی العالمیه به همراه معاونان و برخی استادان آن دانشگاه، پروفسور علی خاکی صدّیق رئیس پیشین دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدّین طوسی و معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نخستین مهندس برجسته فرهنگستان علوم به اتفاق تعدادی از استادان دانشگاه، آیت الله سیّد محمّد قائم مقامی استاد حوزه، سرکار خانم جبل عاملی استاد پیشکسوت دانشگاه فنّی و حرفه‌ای، تعدادی از استادان و پژوهشگران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، استادان و پژوهشگران دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدّین طوسی، پژوهشگران، نویسندگان و فرهیختگان نشر سفیر اردهال، استادان و پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف، رضا امراللّهی استاد فیزیک اتمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران و محمد اعتمادی مقدم از روسای پیشین دانشگاه صنعتی شریف اشاره کرد.

مهدی گلشنی فیزیک‌دان و نظریه‌پرداز، پژوهشگر فلسفه علم، مترجم، استاد ممتاز و بازنشسته دانشگاه صنعتی شریف، عضو سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو پیوسته فرهنگستان علوم ایران است. همچنین وی از برگزیدگان همایش چهره‌های ماندگار در عرصهٔ فیزیک و برندهٔ دو دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران است.


مهمترین اسنادِ قیام مسجد گوهرشاد برای نخستین بار در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران رونمایی می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲۶ - ۱۶:۱۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۳:۴۹
مهمترین اسنادِ قیام مسجد گوهرشاد برای نخستین بار در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران رونمایی می شود
معاونت اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در ایام سالگرد قیام خونین مسجد گوهرشاد، از مهمترین اسنادِ موجود این واقعۀ تاریخی رونمایی می‌کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران،‌ مهمترین اسنادِ قیام خونین مسجد گوهرشاد موجود در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با سخنرانی استاد قاسم تبریزی کارشناس و پژوهشگر تاریخ معاصر ایران رونمایی می‌شود. برنامۀ گوهریاد در روز چهارشنبه 29 تیرماه،‌ ساعت 11 در تالار فرهنگ مرکز همایش‌های این سازمان برگزار خواهد شد.

قیام مسجد گوهرشاد یکی از نقاط عطف تاریخ معاصر ایران در پی اجباری شدن استفاده مردان از کلاه شاپو است. رضاخان با تقلید از غرب و تصور اینکه پیشرفت‌های غرب به دلیل تغییرات ظاهری است، سعی در تغییر ظاهر و پوشش مردان و زنان ایرانی داشت.

برخی از اسنادِ موجود در این مجموعه همچون پروندۀ قضایی فتح الله پاکروان (استاندار وقت خراسان) در اوایل عصر پهلوی دوم، گزارش‌های واصله از اقصی نقاط ایران درباره اجرای قانون کشف حجاب و عواقب ناشی از آن، مكاتبه‌های محرمانه در مورد عدم خروج بانوان از منازل خود به دليل مبارزه با كشف حجاب، گزارش‌های عدم پيشرفت قانون كشف حجاب در برخي مناطق ایران و بخشنامه به تمام وزارتخانه‌ها و ادارات مستقل مبنی بر الزام مأموران دولتی جهت شركت در مجالس و اجتماعات به اتفاق همسران خود به منظور پيشرفت در امر كشف حجاب، برای نخستین بار در معرض دید عموم قرار می‌گیرد. نمایش برخی از این اسناد، در روشن شدن ابعاد این قیام مهم تاریخی موثر خواهد بود.

ازسوی دیگر دستورالعمل اجباری شدن کشف حجاب در شهرهای مختلف ایران مخالفت های فراوانی را در پی داشت که عمدۀ این مخالفت ها به ویژه در شهرهای مذهبی و شهر مقدس مشهد نیز حساسیت های مضاعفی را در پی داشت.

رهبر این قیام، روحانی وارسته ای بنام محمدتقی بهلول بود که از روز 18 تیر سال 1314 و به نشانه اعتراض، در مسجد گوهرشادِ حرم مطهر رضوی بست نشسته و در سخنرانی‌های خود، مردم را نسبت به عواقب این اقدام رژیم پهلوی آگاه می‌کرد. سرانجام کشف حجاب در 17 دی 1314  به شکل قانون در آمد، اما پس از سقوط حکومت رضاخان، این قانون جزو اولین قوانینی بود که منسوخ شد و با مخالفت عمومی مردم، برای همیشه کنار رفت.


پیام تسلیت رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برای درگذشت استاد رمضانعلی شاکری


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲۵ - ۱۴:۲۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۴:۸
پیام تسلیت رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برای درگذشت استاد رمضانعلی شاکری
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در پیامی درگذشت رمضانعلی شاکری استاد پیشکسوت و رئیس سابق کتابخانه آستان قدس رضوی (ع) را تسلیت گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، متن پیام بدین شرح است:

 

بازگشت همه به سوی اوست

درگذشت استاد پیشکسوت و رئیس سابق کتابخانه آستان قدس رضوی (علیه السلام)،‌ جناب استاد رمضانعلی شاکری، که بیش از نیم قرن از عمر با برکت خود را صرف خدمت و تلاش علمی و فرهنگی در حوزه کتاب و کتابخوانی نمود؛ به خانواده، همکاران ایشان و جامعه ی کتابداری کشور تسلیت عرض می کنم.

خدمات این استاد فقید در عرصه های مدیریت فرهنگی و همچنین تصحیح متون و تالیف کتاب ها، صدقه ی جاریه ای است که ان شاء الله در آخرت دستگیر او خواهد بود.


صدور بیش از 87 هزار فیپا از سوی اداره کل پ‍ردازش و سازماندهی اسناد و کتابخانه ملّی ایران در سال 1400


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲۱ - ۱۲:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۴:۳۹
صدور بیش از 87 هزار فیپا از سوی اداره کل پ‍ردازش و سازماندهی اسناد و کتابخانه ملّی ایران در سال 1400
مدیر کل پ‍ردازش و سازماندهی اسناد و کتابخانه ملّی ایران از صدور بیش از 87 هزار فیپا در سال گذشته و صدور بیش از 12 هزار فیپا از ابتدای سال جاری تا پایان اردیبهشت ماه خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، طاهره یعقوب‌پور مدیرکل پردازش و سازماندهی اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، گفت: همه ناشران آثار مکتوب با واحد فیپا ارتباط مستقیم دارند، به عبارت دیگر برای هر اثر پیش از انتشار باید فیپا صادر شود و فیپا حاصل همکاری ناشران و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  است. صدور فیپا در اداره کل پردازش و سازماندهی به ویژه واحد فیپا و گروه فهرست نویسی منابع کتابی انجام می‌شود.

وی با بیان این مطلب که در ایام نزدیک به برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب، با افزایش درخواست صدور فیپا از سوی ناشران روبرو می شویم، افزود: در این ایام روزانه گاه شاهد درخواست صدور بیش از 500 فیپا در روز هستیم.

یعقوب‌پور ضمن اشاره به اهتمام همکاران شاغل در واحد صدور فیپا، گروه فهرست نویسی و گروه مستندسازی به منظور پاسخگویی به همه درخواست های ارسالی و صدور به موقع فیپا، از ناشران و پدیدآورندگان خواست تا درخواست های خود را در زمان های نزدیک به نمایشگاه های کتاب موکول نکنند زیرا افزایش حجم تقاضا را موجب می شود؛ لازم است این مساله در نظر گرفته شود که  با افزایش درخواست‌ها، امکان افزایش نیروی انسانی وجود ندارد و از طرف دیگر با محدودیت زمانی نیز روبرو هستیم.

مدیرکل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی یادآور شد: بازه زمانی صدور فیپا از زمان ارسال درخواست تا صدور حداکثر 10 روز است  و معمولا زودتر از این زمان انجام می شود اما با توجه به افزایش درخواست در زمان های  اوج درخواست ها مانند نزدیک شدن به ایام برگزاری نمایشگاه کتاب ممکن است برای همه ناشران رضایت حاصل نشود.

یعقوب‌پور در همین رابطه اضافه کرد:  در مواردی اطلاعات ارسالی توسط برخی از ناشران و پدیدآورندگان ناقص است و همین مساله فرایند صدور فیپا را با کندی روبرو می کند. بر همین اساس درخواست اداره کل پردازش و سازماندهی اسناد و کتابخانه ملی از ناشران این است که در ارسال دقیق و کامل اطلاعات و مدارک  همکاری نمایند تا شاهد پاسخگویی به موقع به درخواستهای صدور فیپا باشیم.

وی با اشاره به الکترونیکی شدن فرآیند صدور فیپا از سال 1390، افزود: معمولا در سامانه‌های درخواست الکترونیکی به درخواست‌های ناقص توجه نمی شود و چنین درخواست‌هایی از دستور کار خارج می شوند اما همکاران ما در این اداره کل، درخواست‌های ناقص را رها نمی کنند و تلاش می کنند از طریق تماس تلفنی یا  ار سال پیام با پست الکترونیکی به ناشران، مدارک را کامل  کرده و امکان صدور فیپا را برای ایشان فراهم آورند؛ می توان گفت که این امر خدمت بزرگی به جامعه و بازار نشر است.

مدیرکل پردازش و سازماندهی اسناد و کتابخانه ملی یادآور شد: در طول سال گذشته بیش از87 هزار و از ابتدای سال 1401 تا پایان اردیبهشت ماه بیش از 12هزار  فیپا صادر شده است.

یعقوب‌پور بر ضرورت برگزاری دوره های آموزشی به ویژه برای ناشران تازه کار تاکید کرد و یادآور شد: برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه آشنایی ناشران با فیپای الکترونیکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و می‌تواند در تسریع فرایند صدور فیپا موثر باشد. لذا از ناشران محترم درخواست می شود در صورت دعوت به چنین کارگاهی، در آن حضور یابند.


مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملّی استان یزد منصوب شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲۰ - ۱۴:۱۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۵:۱۲
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملّی استان یزد منصوب شد
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در حکمی سعید زارع را به عنوان مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملّی استان یزد منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیرضا مختار‍پور، ضمن قدردانی از خدمات و زحمات مدیر سابق مرکز اسناد و کتابخانه ملّی استان یزد ، سعید زارع را به عنوان مدیر این مرکز منصوب کرد. 

 

 متن این حکم به شرح زیر است:

 

برادر گرامی جناب   آقای سعید زارع

باسلام و تحیت

نظر به تعهد،توانمندی و تجربیات ارزشمند جناب عالی به موجب این حکم به عنوان "مدیر اسناد و کتابخانه ملی  استان یزد" منصوب می شوید.

انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و توسل به امام عصر(عج ) و با همکاری مسئولان استان  و استفاده از توان کارشناسی همکاران محترم،تمام توان و قابلیت های خویش را به کار گرفته و محورهای ذیل را در برنامه ریزی ها و اقدامات مطمح نظر قرار دهید؛

-           تعامل موثر با مسئولان دستگاههای دولتی،بویژه با استانداری ، فرمانداری  هاو نهادهای فرهنگی استان به منظور تحقق اهداف سازمان

-           تلاش برای جذب منابع استانی ، مشارکتهای مردمی و حمایت های خیرین در راستای اجرای مطلوب ماموریت های سازمان

-           بهبود خدمات ارزشیابی اسناد بایگانی راکد دستگاههای اجرایی در سطح استان

-           ارتقاء جایگاه امور اسنادی و کتابخانه ای در سطح استان

-           برقراری تعامل سازنده با دانشگاه ها، مراکز  علمی و پژوهشی، اساتید دانشگاه، علما، دانشجویان،پژوهشگران و شخصیت های علمی و فرهنگی در سطح استان

-           شناسایی و اتخاذ تدابیر در راستای جذب منابع  اسنادی ، کتب خطی ارزشمند از طریق خرید، اهداء و ... در سطح  استان

-           نظارت و تقویت موثر تحقیقات تاریخ معاصر و تاریخ شفاهی استان

دوام توفیقات حضرتعالی را از درگاه حضرت احدیت خواستارم.

                     

 و من الله التوفیق

علیرضا مختـار پور


پیام تسلیت رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای درگذشت دکتر حسن ذوالفقاری


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲۰ - ۹:۵۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۵:۳۰
پیام تسلیت رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای درگذشت دکتر حسن ذوالفقاری
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پیامی درگذشت دکتر حسن ذوالفقاری ‍پژوهشگر ادبیات و فرهنگ عامه را تسلیت گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، متن پیام بدین شرح است:

 

انّا لله و انّا الیه راجعون

درگذشت دکتر حسن ذوالفقاری مدرس و مدیر سابق فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی را تسلیت عرض می کنم. آن استاد فقید یکی از  تلاشگران  حوزه زبان و ادب  فارسی بود که آثار  ارزشمند علمی ایشان برای تمامی ادب‌پژوهان  قابل استفاده می‌باشد.

از خداوند متعال برای آن مرحوم، مغفرت و برای خانواده و شاگردان ایشان صبر و سلامت مسالت دارم.


پیام تسلیت رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای درگذشت مادر ژاپنی شهید محمد بابایی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۱۰ - ۲۰:۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۶:۲۸
پیام تسلیت رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای درگذشت مادر ژاپنی شهید محمد بابایی
علیرضا مختارپور در پیامی در گذشت سبا بابایی مادر ژاپنی شهید محمد بابایی را تسلیت گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، متن پیام بدین شرح است:


انّا لله و انّا الیه راجعون

ظهر امروز جمعه دهم تیرماه ۱۴۰۱، وجود پاک و کمال‌طلب کونیکو یامامورا- سبا بابایی- در سیر حیات طیّبهٔ خود و‌ پس از ۸۳ سال سعی مؤمنانه برای گسترش ندای توحید و حق‌طلبی و صلح، و مبارزه با تمامی جلوه‌های باطل، به نهایت رسید و روح مادر شهید محمّد بابایی به عالمی پیوست که قبل از او، همسر مؤمن و، نیز فرزند شهیدش به آن پر کشیده‌ بودند.

زندگی سراسر صفا و ایمان کونیکو [=دختر وطن] نشان داد که وطن اصلی همهٔ حق جویان، بسیار گسترده‌تر و عمیق‌تر از محیط محدود جغرافیایی است،

این وطن مصر و عراق و شام نیست

این وطن شهری‌ست کو را نام نیست

وطن برای کونیکو، سرزمین ایمان و آرامش معنوی بود.

اینک این مهاجر سرزمین آفتاب به مبدأ نورانی هستی پیوسته است.

درگذشت این مادر شهید را به خانوادهٔ محترم ایشان، و تمامی ساکنان سرزمین وسیع ایمان در سراسر جهان تسلیت عرض می‌کنم.

امید که سرنوشت تمامی مشتاقان نور به قرب الهی منتهی شود، ان‌شاالله

۱۴۰۱/۴/۱۰
علیرضا مختارپور قهرودی


یداله میرزایی مولف دانشنامه « دُماب»:

فرهنگ روستایی پایه‌های هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل می‌دهد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲ - ۲:۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۶:۴۸
فرهنگ روستایی پایه‌های هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل می‌دهد
مولف دانشنامه روستای تاریخی «دُماب» در آئین معرفی این کتاب گفت: فرهنگ روستایی کشور هویت و پایه‌های هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل می‌دهد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، یدالله میرزایی مولف دانشنامه «دُماب» در آئین معرفی این کتاب اظهار کرد:اکثر مفاخر علمی، فرهنگی، ادبی و هنری ایران و جهان زاده روستا بوده‌اند.

وی ادامه داد: فرهنگ روستایی کشور هویت و پایه‌های هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل می‌دهد، فرهنگ میراث گذشتگان است.

مولف مجموعه «دُماب» افزود: فرهنگ کالا نیست و ارزشی والا دارد که از طریق شیوه‌های شفاهی و در سالیان طولانی منتقل شده و از گذشتگان به آیندگان به میراث می‌ماند.

وی عدم ثبت و انتقال فرهنگ را اصلی‌ترین عامل در عدم انتقال فرهنگ و سنت به نسل جدید برشمرد و گفت: سهل انگاری در ثبت و انتقال فرهنگ سبب شده است تا انتقال فرهنگ و سنت‌های جامعه به نسل جدید به صورت کامل منتقل نشود.

میرزایی همچنین خاطر نشان کرد: کشورها برای ثبت جهانی میراث فرهنگی خود در حال رقابت هستند تا کشور خود را دارای فرهنگ و تمدن بیشتر و غنی تری نشان دهند، کشورمان ایران دارای منابع غنی فرهنگی است که می‌بایست به ثبت و انتقال فرهنگ اقدام شود تا شاهد از بین رفتن تمدن بزرگ کشور نباشیم.

وی اظهار کرد: ۴۲ سال پیش در آبادان ضمن دفاع از میهن به عنوان نیروی مردمی دانستم که میهن شامل روستا نیز می‌شود که برای حفظ میهن باید فرهنگ روستا را ثبت و حفظ کرد.

مولف مجموعه «دُماب» در ادامه به محتوای این مجموعه هفت جلدی اشاره کرد و گفت: مجموعه «دُماب» شامل ۷ کتاب درباره ثبت مظاهر فرهنگی، آداب و رسوم، گویش، تبار و سایر اجزای فرهنگ یکی از روستاهای استان اصفهان است.

وی عنوان کرد: این کار عظیم تنها برای ثبت میراث عظیم یک روستای کشور انجام شده است، اگر برای تمام روستاهای کشور همچین مجموعه‌ای گردآوری شود دین ما به فرهنگ کشور ادا خواهد شد.

این نویسنده تصریح کرد: برای ترویج فرهنگ روستایی کشور می‌بایست تمهیداتی پیش بینی شود تا با ارائه الگویی بتوان فرهنگ سایر روستاهای کشور را ثبت کرد.

گفتنی است آیین معرفی کتاب «دُماب» تالیف یداله میرزایی و با پژوهش سمیرا میرزایی و شهرداد میرزایی، به عنوان اثری در حوزه ایرانشناسی و مطالعه مناطق ایران در مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

شایان ذکر است کتاب «دُماب» مجموعه پژوهش هایی درباره فرهنگ و تاریخ روستای دُماب از توابع استان اصفهان است که در هفت جلد و ۲ هزار و ۱۶۳ صفحه به چاپ رسیده است.


یداله میرزایی مولف دانشنامه « دُماب»:

فرهنگ روستایی پایه‌های هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل می‌دهد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲ - ۲:۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۷:۱۵
فرهنگ روستایی پایه‌های هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل می‌دهد
مولف دانشنامه روستای تاریخی «دُماب» در آئین معرفی این کتاب گفت: فرهنگ روستایی کشور هویت و پایه‌های هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل می‌دهد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، یدالله میرزایی مولف دانشنامه «دُماب» در آئین معرفی این کتاب اظهار کرد:اکثر مفاخر علمی، فرهنگی، ادبی و هنری ایران و جهان زاده روستا بوده‌اند.

وی ادامه داد: فرهنگ روستایی کشور هویت و پایه‌های هویتی و فرهنگی یک کشور را شکل می‌دهد، فرهنگ میراث گذشتگان است.

مولف مجموعه «دُماب» افزود: فرهنگ کالا نیست و ارزشی والا دارد که از طریق شیوه‌های شفاهی و در سالیان طولانی منتقل شده و از گذشتگان به آیندگان به میراث می‌ماند.

وی عدم ثبت و انتقال فرهنگ را اصلی‌ترین عامل در عدم انتقال فرهنگ و سنت به نسل جدید برشمرد و گفت: سهل انگاری در ثبت و انتقال فرهنگ سبب شده است تا انتقال فرهنگ و سنت‌های جامعه به نسل جدید به صورت کامل منتقل نشود.

میرزایی همچنین خاطر نشان کرد: کشورها برای ثبت جهانی میراث فرهنگی خود در حال رقابت هستند تا کشور خود را دارای فرهنگ و تمدن بیشتر و غنی تری نشان دهند، کشورمان ایران دارای منابع غنی فرهنگی است که می‌بایست به ثبت و انتقال فرهنگ اقدام شود تا شاهد از بین رفتن تمدن بزرگ کشور نباشیم.

وی اظهار کرد: ۴۲ سال پیش در آبادان ضمن دفاع از میهن به عنوان نیروی مردمی دانستم که میهن شامل روستا نیز می‌شود که برای حفظ میهن باید فرهنگ روستا را ثبت و حفظ کرد.

مولف مجموعه «دُماب» در ادامه به محتوای این مجموعه هفت جلدی اشاره کرد و گفت: مجموعه «دُماب» شامل ۷ کتاب درباره ثبت مظاهر فرهنگی، آداب و رسوم، گویش، تبار و سایر اجزای فرهنگ یکی از روستاهای استان اصفهان است.

وی عنوان کرد: این کار عظیم تنها برای ثبت میراث عظیم یک روستای کشور انجام شده است، اگر برای تمام روستاهای کشور همچین مجموعه‌ای گردآوری شود دین ما به فرهنگ کشور ادا خواهد شد.

این نویسنده تصریح کرد: برای ترویج فرهنگ روستایی کشور می‌بایست تمهیداتی پیش بینی شود تا با ارائه الگویی بتوان فرهنگ سایر روستاهای کشور را ثبت کرد.

گفتنی است آیین معرفی کتاب «دُماب» تالیف یداله میرزایی و با پژوهش سمیرا میرزایی و شهرداد میرزایی، به عنوان اثری در حوزه ایرانشناسی و مطالعه مناطق ایران در مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

شایان ذکر است کتاب «دُماب» مجموعه پژوهش هایی درباره فرهنگ و تاریخ روستای دُماب از توابع استان اصفهان است که در هفت جلد و ۲ هزار و ۱۶۳ صفحه به چاپ رسیده است.


عضو پیوسته فرهنگستان هنر:

علاقه به وطن باید از معرفت حاصل شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲ - ۱:۴۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۷:۳۸
علاقه به وطن باید از معرفت حاصل شود
عضو پیوسته فرهنگستان هنر گفت: علاقه به وطن باید حاصل از معرفت باشد، دوست داشتن تصنعی سبب بروز ناسیونالیسم می‌شود اما دوست داشتن ناشی از معرفت ارزشمند است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سیدمحمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و عضو پیوسته فرهنگستان هنر در آئین معرفی کتاب «دُماب» اظهار کرد: موضوع حفظ و نگهداری از فرهنگ و میراث فرهنگی دچار پیچیدگی است و درباره نحوه برخورد و مواجهه با آن اتفاق نظری وجود ندارد.

وی افزود: ظرفیت‌های فراوانی در روستاهای کشور وجود دارد و هر روستای کشور مانند «دُماب» دارای فرهنگ غنی و ارزشمندی است که باید به همه آن‌ها توجه کرد.

عضو پیوسته فرهنگستان علوم ادامه داد: اگر سفرنامه‌های اکثر گردشگران غربی واروپایی را بخوانیم نکته مشترکی وجود دارد که از زیست و انتخاب سرزمین ایران برای زیست مردم ایران متعجب هستند چراکه بر خلاف فرهنگ اروپایی در انتخاب محل زیست، منابع زیستی ایران بالقوه است اما اروپایی‌ها عادت به انتخاب مکانی هستند که منابع آن بالفعل باشد.

وی در ادامه عنوان کرد: شناخت معمای چگونگی زیست توسط ایران ظرفیتی است که باید ثبت شود، ایران دارای سابقه طولانی در تمدن است که باید شیوه شناخت معمای زیست در ایران را مطالعه کنیم.

بهشتی همچنین خاطر نشان کرد: فائق آمدن به چالش‌های زیستی در آینده ایران نیازمند داشتن اهلیت نسبت به میهن است. علاقه به وطن باید حاصل از معرفت باشد، دوست داشتن تصنعی سبب بروز ناسیونالیسم می‌شود اما دوست داشتن ناشی از معرفت ارزشمند است. دوست داشتن وطن باید مانند علاقه ما نسبت به مادر باشد که از انس حاصل شده و همراه با معرفت است.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی در ادامه سخنان خود تالیف مجموعه دماب را مصداق بارز معرفت نسبت به وطن خواند و گفت: معرفت نسبت به وطن با اقداماتی نظیر تالیف مجموعه دماب حاصل می‌شود.

وی در پایان اظهار کرد: طی یک قرن اخیر خود را غنی از  مطالعه درباره میهمان دانسته‌ایم، مطالعه درست فرهنگ هر منطقه و فرهنگ کشور داشتن اهلیت نسبت به میهن و آن منطقه است.


رئیس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران:

تلاش برای افزایش حس تعلق به خاک وطن موجب گسترش فرهنگ مقاومت می‌شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲ - ۱:۲۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۷:۵۸
تلاش برای افزایش حس تعلق به خاک وطن موجب گسترش فرهنگ مقاومت می‌شود
رئیس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در آئین معرفی کتاب«دُماب» گفت: افزایش تعلق به خاک در واقع ترویج فرهنگ و گفتمان مقاومت است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حجت‌الاسلام محمدرضا زائری رئیس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در آئین معرفی کتاب «دُماب» اظهار کرد:کتابخانه ملی از آنجایی که در جایگاه استانداردسازی قرار دارد، بر خود وظیفه می‌داند که با برگزاری مراسمی مانند معرفی دایره المعارف روستایی دماب، الگو و نمونه‌ای برای سایر تدوین تاریخ و قرهنگ روستاهای ایران ارائه کند.

وی اضافه کرد: بسیاری از مشکلات فرهنگی ناشی از بر هم خوردن توازن‌هاست، یکی از توازن‌های بر هم خورده توازن جمعیت شهری و روستایی است که این عدم توازن ناشی از افزایش درآمد نفتی کشور در دهه ۳۰ و توسعه شهرنشینی بوده است.

رئیس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطر نشان کرد: روستا مهد تولید و مولد اقتصاد روستایی است که به دلیل عدم نگهداشت اهالی روستاها دچار اختلال شده است، بنابر اذعان ناشر مجموعه دماب اگر روستا را همانند شهر و کشورمان دوست داشته باشیم پایه‌های فرهنگ کشور مستحکم‌تر خواهد شد.

زائری ادامه داد: کار نویسنده و ناشر از آنجایی مهم است که در فضایی قرار داریم که اگر مولف عمر خود را صرف تالیف چنین اثر دقیق و ارزشمندی نمی‌کرد و یا ناشر در این حوزه هزینه نمی‌کرد، از لحاظ مادی بیشتر پیشرفت می‌کرد.

حجت‌الاسلام زائری برای نمونه به اهمیت روستا در فرهنگ لبنان اشاره کرد و گفت: در فرهنگ لبنان روستایی بودن افتخار دارد و چندین جلد کتاب مفصل درباره روستاهای لبنان کتاب تالیف شده است اما متاسفانه در کشور ما خود را روستایی دانستن افتخار ندارد.

وی گفت: افتخار تعلق به روستا سبب افزایش تعلق به خاک وطن خواهد شد و یکی از دلایل تقویت مقاومت در لبنان نیز فرهنگ روستایی است.

رئیس اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزایش تعلق به خاک را از مصادیق ترویج فرهنگ و گفتمان مقاومت برشمرد.

زائری ادامه داد: مقاومت و ایستادگی در روزگاری که همه تلاش دارند مردم را از این خاک جدا کنند، از طریق افزایش تعلق به خاک میسر است.

وی ضمن اشاره به اینکه تالیف اثری همانند دُماب کاری ارشمند است، گفت: تلاش در راستای تالیف چنین اثری  در حالی که برای مولف سود مادی و دنیایی ندارد شایسته تقدیر است.

شایان ذکر است کتاب «دُماب» مجموعه پژوهش هایی درباره فرهنگ و تاریخ روستای دُماب از توابع استان اصفهان است که در هفت جلد و 2 هزار و 163 صفحه به چاپ رسیده است.


یاسر احمدوند:

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آماده حمایت از ترویج دانشنامه‌های روستایی در کشور است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۲ - ۱:۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۸:۲۶
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آماده حمایت از ترویج دانشنامه‌های روستایی در کشور است
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آئین معرفی کتاب «دُماب» گفت: ضروری است تا اقدام مولف مجموعه «دُماب» در سطح کشور گسترش یابد، معاونت فرهنگی وزارت ارشاد آماده است تا از مولف این مجموعه حمایت کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آئین معرفی کتاب «دُماب» اظهار کرد: چندی پیش با مطالعه کتابی که به ویژگی‌ها و سیر تاریخی روستاها کشور پرداخته بود نیاز به تالیف کارهای فاخر در حوزه ثبت فرهنگ روستاهای کشور را احساس کردم و با مطالعه مجموعه دماب ضرورت توسعه این اقدام را بیش از پیش دانستم.

وی اضافه کرد: ضروری است تا اقدام مولف مجموعه دماب در سطح کشور گسترش یابد، معاونت فرهنگی وزارت ارشاد آماده است تا از مولف این مجموعه حمایت کند و شیوه کار و تجربیات مولف در سراسر کشور توسعه یابد.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: تالیف و انتشار دانشنامه‌هایی نظیر دماب در ثبت و نگهداشت میراث فرهنگی روستاهای کشور مفید است و امیدوارم برای تعداد کثیری از روستاهای کشور مجموعه‌ای نظیر دانشنامه «دُماب» تدوین کرد.

وی درباره مجموعه «دُماب» یادآور شد: از بخش‌های قابل توجه و جالب این مجموعه مدل احداث قنات در گذشته و مَثل‌ها و آداب انجام کار است که به صورت مبسوط تشریح شده است.


در راستای افزایش تعاملات بین المللی؛

وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان با رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۴/۱ - ۸:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۴۸:۵۰
وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان با رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار کرد
در راستای افزایش تعاملات فرهنگی میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، آنار کریم اف وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان به اتفاق هیات همراه، با علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار و گفتگو کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، آنار کریم اف وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان، علی علیزاده سفیر جمهوری آذربایجان در ایران، جاوید رمضان معاون رئیس خدمات دولتی برای حفظ، توسعه و بازسازی میراث فرهنگی، عاقل جونش او رئیس دپارتمان امور بین الملل و عیسی ممد او مدیر همکاری با کشورهای خارجی در دپارتمان بین المللی وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان، با علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار و گفتگو کردند.

علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن ابراز خرسندی از حضور وزیر فرهنگ آذربایجان در کتابخانه ملی ایران، این دیدار را در جهت ارتقاء سطح همکاری های دو کشور در حوزه کتابخانه ای و اسنادی دانست.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به برقراری روابط عمیق، دیرینه و فرهنگی بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان، افزود: این تعامل همواره برقرار بوده و دو کشور در طول تاریخ هیچگاه از هم فاصله نگرفته اند.
وی همچنین به سوابق تفاهم نامه های همکاری بین کتابخانه های ملی ایران و جمهوری آذربایجان اشاره کرد و ادامه داد: خوشبختانه در طول دوره های مختلف، تفاهم نامه های همکاری بین این دو کتابخانه منعقد شده است و آخرین مورد آن که دائمی نیز هست، مربوط به سال گذشته است. بر همین اساس لازم است کارگروه هایی برای اجرایی کردن این تفاهم نامه تشکیل شود.
مختارپور در همین رابطه تصریح کرد: این تفاهم نامه به امضای آقای کریم طاهر اف رئیس کتابخانه ملی جمهوری آذربایجان رسیده است و پیش بینی های قابل توجهی به منظور پیشبرد برنامه های مشترک، همکاری های پژوهشی و تبادلات منابع کتابخانه ای صورت گرفته است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اظهار خوشحالی از کنترل  بحران کرونا در جهان، اضافه کرد: بر همین اساس امیدوارم بتوانیم در یک فاصله زمانی کوتاه، برخی از برنامه های پیش بینی شده در تفاهم نامه را به مرحله اجرا برسانیم که ازجمله این برنامه های مشترک، بازدید کتابداران، برگزاری دوره ها‌ی آموزشی و غیره خواهد بود.
وی تاکید کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نهایت همکاری را با جمهوری آذربایجان خواهد داشت، چراکه ما این کشور را هیچگاه از ایران جدا نمی دانیم و این دو کشور در طول تاریخ، همواره به عنوان دوست و همراه یکدیگر بوده اند. بر همین اساس بی تردید مساعدت ها، کمک ها و تبادلات برقرار خواهد بود.

آنار کریم اف وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان با بیان اینکه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گنجینه ای ارزشمند است، گفت: متاسفانه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ما از این منابع دور ماندیم. بر همین اساس خواستار تقویت و تحکیم همکاری هستیم تا با آثار و کتاب های متعلق به آداب و رسوم آذربایجان آشنا شویم.
وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان با بیان این مطلب که نظامی گنجوی ازجمله مفاخر بزرگ در فرهنگ آدربایجان به شمار می رود، اضافه کرد: رییس جمهور این کشور سال گذشته را سال نظامی گنجوی نامگذاری کرد که در این راستا برنامه های مشترکی با سفارت ایران برگزار شد.
وی ادامه داد: ما مطلع شدیم که دست نوشته هایی از نظامی گنجوی در کتابخانه ملی ایران وجود دارد؛ پیشنهاد می دهیم که کارگروه های مشترکی تشکیل شود تا شاهد تبادل اطلاعات و منابع بین دو کشور باشیم.

در ادامه عصمت مؤمنی معاون کتابخانه ملی گفت: سابقه تمدنی کشور ایران و آذربایجان در حوزه فرهنگ و ادب بسیار طولانی است و امید است این دیدار رهاورد خوبی را برای پیشبرد پژوهش ها، ‌آموزش ها و مشاوره های علمی – فرهنگی برای کتابخانه های ملی دو کشور داشته باشد.
همچنین فاطمه صدر سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان نیز گفت: نسخ خطی و منابع کتابی و غیرکتابی خوبی در جمهوری اذربایجان وجود دارد و در همین زمینه سابقه برادری و اخوت بین کشور وجود داشته که امید است گام های مؤثری در این زمینه برداشته شود.

در پایان ازسوی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، لوح یادبود کتابخانه ملی ایران به همراه اثر هنری نفیس ایرانی به وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان اهدا شد و همچنین تعدادی کتب قدیمی ازسوی وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان به رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اهدا شد.