فرزند آیت‌الله مرعشی نجفی؛

آیت‌الله مرعشی نجفی هیچ زمانی لباس تولید خارجی نپوشیدند/ دفن شدن زیر پای دانش پژوهان، وصیّت آیت‌الله مرعشی بود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۳ - ۱۱:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۷:۲۶
آیت‌الله مرعشی نجفی هیچ زمانی لباس تولید خارجی نپوشیدند/ دفن شدن زیر پای دانش پژوهان، وصیّت آیت‌الله مرعشی بود
فرزند آیت‌الله مرعشی نجفی در مراسم گرامیداشت آیت‌الله مرعشی نجفی گفت: آیت‌الله مرعشی ۷۰ سال نماز جماعت در صحن حضرت معصومه سلام الله علیها اقامه کردند و با اینکه قبری برای ایشان در سرداب مضجع حضرت معصومه سلام الله علیها تدارک دیده بودند، وصیّت کردند در کتابخانه و زیر پای دانش‌پژوهان دفن شوند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، حجّت‌الاسلام سیّدمحمود مرعشی نجفی در مراسم گرامیداشت عالم خدمتگذار کتاب و کتابخوانی، آیت‌الله مرعشی نجفی که همزمان با دوّمین روز هفته کتاب و به میزبانی کتابخانه ملّی ایران برگزار شد، گفت: مرحوم مرعشی پس از کسب علوم از اساتید برجسته در نجف اشرف به حوزه علمیّه قم آمدند. ایشان نیّت داشتند به نجف بازگردند، ولی به خواسته آیت‌الله حائری و بنابر شرایط سخت و سختگیری حکومت پهلوی، در حوزه علمیّه قم ماندگار شده و به تدریس پرداختند، به طوری که روزانه تا ۱۲ ساعت تدریس داشتند.

وی افزود: ایشان با اساتید دانشگاه نیز مرتبط بودند و روزانه اساتید متعدّدی از دانشگاه های تهران، به بیت ایشان مراجعه می‌کردند و برخی اساتید مانند دکتر زریاب خویی، طلبه درس ایشان بودند و اساتیدی مانند بدیع الزّمان فروزانفر و ... ارتباط مستمر داشتند.

سیّد محمود مرعشی عنوان کرد: ایشان مقیّد به برپایی عزاداری برای حضرت سیّدالشهدا بودند و در ایّام عاشورا با لباسی ساده، مشکی پوش و سر و صورت خود را گِل مالی کرده و در کوچه‌های قم به عزاداری می پرداختند.

فرزند آیت‌الله مرعشی نجفی تصریح کرد: ایشان در تحکیم وحدت بین مذاهب نیز پیشرو بودند و اجازه روایت از مذاهب اربعه اهل سنّت داشتند. آیت‌الله مرعشی ۴۵۰ اجازه روایتی و اجتهادی داشتند که برخی مکتوب و برخی شفاهی بود.

وی اشاره کرد: ایشان ۲ سال به مطالعه علم طب پرداخته و به زبان‌های عربی، انگلیسی و اردو نیز مسلّط بودند، علاوه بر علوم حوزوی، علوم متعدّد غیرحوزوی نیز فرا گرفته بودند.

فرزند آیت‌الله مرعشی نجفی خاطرنشان کرد: آیت‌الله مرعشی هیچ موقع لباس خارجی نپوشیده و معتقد بودند اگر لباس داخلی استفاده کنند و از تولیدات کشورهای اسلامی استفاده کنند، این تولیدات، بهبود یافته و موجب تقویت کشورهای اسلامی خواهد شد.

این نویسنده و پژوهشگر علوم دینی بیان کرد: ایشان ۷۰ سال نماز جماعت در صحن حضرت معصومه سلام الله علیها در سه وعده اقامه کردند و با اینکه قبری برای ایشان در سرداب مضجع حضرت معصومه سلام الله علیها تدارک دیده بودند، وصیّت کرده بودند در کتابخانه و زیر پای دانش‌پژوهان دفن شوند تا خاک پای پژوهشگران را توتیای چشم کنند.


همزمان با هفته کتاب برگزار شد

آئین گرامیداشت عالم مروّج کتاب و کتابخوانی آیت‌الله مرعشی نجفی در کتابخانه ملّی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۳ - ۱۱:۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۸:۴۵
آئین گرامیداشت عالم مروّج کتاب و کتابخوانی آیت‌الله مرعشی نجفی در کتابخانه ملّی ایران
آئین گرامیداشت حضرت آیت‌الله مرعشی نجفی عالم ربّانی و خدمتگذار کم‌نظیر کتاب و کتابخوانی، به همّت انجمن آثار و مفاخر ادبی و کتابخانه ملّی ایران، برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، مراسم گرامیداشت حضرت آیت‌الله مرعشی نجفی عالم ربّانی و خدمتگذار کم‌نظیر کتاب و کتابخوانی، به همّت انجمن آثار و مفاخر ادبی و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

در این مراسم، سیّدمحمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر ادبی کشور، ضمن اشاره به ضرورت معرّفی شخصیت آیت‌الله مرعشی به نسل جدید، تأکید کرد: باید با زبانی عامّه فهم، این معرفی انجام شود.

محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با ارسال پیامی تصویری به این همایش، ضمن گرامیداشت و تقدیر از زحمات آیت‌الله مرعشی نجفی در گردآوری آثار فرهنگی جهان اسلام، به اهمّیت دوران تاریخی اقدام این عالم عالیقدر که همزمان با تلاش استبداد برای تضعیف تمدّن اسلامی بود، اشاره کرد.

غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دیگر سخنران همایش گرامیداشت آیت‌الله مرعشی نجفی، به ارتباط حسنه ایشان با دانشگاه در دورانی اشاره کرد که عده‌ای تلاش داشتند حوزه و دانشگاه را از هم دور نگه دارند.

حداد عادل با اشاره به نامه آیت‌الله مرعشی نجفی به سعید نفیسی از ادیبان دانشگاهی، شیوه نقد و نامه نگاری ایشان را اخلاقی، ادیبانه و الگویی برای نقد ادبی خواند.

آیت‌الله رضا استادی عضو جامعه مدرّسین حوزه علمیّه قم نیز طیّ پیامی تصویری، به تداوم ۷۰ ساله کلاس‌های درس آیت‌الله مرعشی در حوزه علمیّه قم اشاره کرد که نشأت گرفته از کلام شیوا و احاطه ایشان به علوم مختلف بوده است.

منوچهر صدوقی سها، استاد حکمت و فلسفه اسلامی در مراسم گرامیداشت آیت‌الله مرعشی نجفی گفت: نمی‌توان از مقام آیت‌الله مرعشی و خدمتی که ازطریق فراهم کردن کتابخانه معظم خود داشتند، با سخن و حرف تقدیر کرد و این خدمت ماندگار برای ایشان ذخیره‌ای ماندگار بوده و اشک شوق بر چشم انسان جاری می‌کند.

حجت‌الاسلام سیّدمحمود مرعشی نجفی فرزند آیت‌الله العظمی سیّد شهاب‌الدّین مرعشی نجفی و نویسنده کتاب زندگینامه این عالم وارسته نیز به تألیفات و مجاهدت‌های فرهنگی آیت‌الله مرعشی اشاره داشته و بیان کرد: ایشان ۴۵۰ اجازه مکتوب و شفاهی روایت احادیث ازجمله روایت احادیث از منابع فِرَق اهل تسنّن داشتند که نشان از تسلّط ایشان و مورد وثوق بودن ایشان به منابع اسلامی بود. همچنین ایشان در مجموعه کتابی که به نقل و نشر فضایل اهل بیت علیهم السلام پرداخته است، به بیش از ۵۰۰ منبع استناد کرده‌اند که همگی این منابع کتب اهل تسنّن است.

تقدیر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران از حجّت‌الاسلام سیّدمحمود مرعشی نجفی فرزند آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی به پاس سال‌ها تلاش و خدمت ایشان و خاندانشان به ساحت کتاب و کتابخوانی، بخشی دیگر از برنامه مراسم گرامیداشت آیت‌الله مرعشی نجفی بود.

در این مراسم از کتاب زندگینامه، آثار و خدمات علمی و فرهنگی آیت الله مرعشی نجفی که سال ۱۴۰۱ توسط انجمن آثار و مفاخر ادبی به زیور طبع آراسته شده نیز رونمایی شد.


در نشست نقد کتاب «وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی» مطرح شد؛

دیوان‌سالاری اسلامی، متأثّر از دیوان‌سالاری ایرانی است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۲ - ۱۱:۳۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۹:۱۵
دیوان‌سالاری اسلامی، متأثّر از دیوان‌سالاری ایرانی است
مؤلّف کتاب «وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی» در نشست نقد و بررسی این کتاب که در کتابخانة ملّی ایران برگزار شد، نگاه به دیوان‌سالاری در عصر اسلامی را متأثّر از دیوان‌سالاری ایرانی دانست و گفت: این موضوع سرفصل تازه پژوهشی برای پژوهشگران تاریخ ایران و تاریخ اسلام فراهم می ­کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران، همزمان با اولین روز هفتة کتاب، تازه­ترین اثر سیّد صادق سجّادی با عنوان «وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی» مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

سیّد صادق سجّادی مؤلّف اثر، در توضیح بخش­های مختلف این کتاب گفت: موضوع کتاب «وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی» دربارة چگونگی ایجاد نهادهای حکومتی و دیوانی در دوران اسلامی و خلافت عباسی است و تدوین این کتاب با گردآوری مقالاتی در سال ۱۳۶۵ انجام شده است.

وی افزود: فصل اول این کتاب، به موضوع دیوان‌سالاری ایرانیان از دبیری تا وزارت پرداخته است. دیوان‌سالاری در حکومت‌های اسلامی و دستگاه خلافت متأثّر از دیوان‌سالاری ایرانی بوده است و تقریباً از دوران اموی و زمان خلافت عبدالملک مروان، حضور خاندان‌های دبیران و دیوانی ایرانی در دیوان‌سالاری ان دوره دیده می­شود.

سجّادی اظهار داشت: در ایران خاندان‌هایی وجود داشته که به نسل‌های بعد از خود، آموزش دبیری می­دادند؛ چراکه خاندان‌های دیوان‌سالار در ایران وجود داشته­اند و بر همین اساس در حوزة دریافت خراج و مالیات، آموزش‌ها و مهارت‌های قابل توجّهی وجود داشته است.

مؤلّف کتاب «وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی» بیان کرد: رساله‌ها و نوشته‌هایی درباره دیوان‌سالاری ایرانی و تأثیر آن بر دستگاه خلافت نوشته شده است. از دوران ساسانی، انتقال دانش دبیران و دیوان‌سالاری به حاکمان اسلامی شروع شد که پس از فتح ایران توسط اعراب نیز شاهد سپرده شدن ادارة برخی از موضوعات به ایرانیان هستیم.

وی با بیان این مطلب که از زمان حجّاج، برخی اسناد از زبان پهلوی به عربی ترجمه شده است؛ گفت: در ترجمه این اسناد، اصول محاسباتی تغییر نکرد و صرفاً زبان ثبت، عوض شد و همین امر موجب نیازمند شدن حکومت‌ها به دبیران و خاندان‌های دیوان­سالار ایرانی شد.

مؤلّف کتاب "وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی" خاطرنشان کرد: نگاه به دیوان‌سالاری در عصر اسلامی متأثّر از دیوان‌سالاری ایرانی است و این موضوع سرفصل تازه پژوهشی برای پژوهشگران تاریخ ایران و تاریخ اسلام فراهم می­کند.

وی عنوان کرد: در ابتدای کتاب تلاش شده است تا ابتدا اصطلاحات تعریف و سپس به موضوعات دیگر پرداخته شود تا خواننده نسبت به موضوعات مطرح شده، آگاهی نسبی داشته باشد.
 

«وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی» دانش­نامه دیوان‌سالاری است


در ادامة این نشست، علی بهرامیان پژوهشگر و کارشناس حوزه کتاب گفت: در طول تاریخ، چندین کتاب دربارة نهاد وزارت و دیوان‌سالاری نوشته شده است، اما با نگاه‌ به کتب حوزه دیوان‌سالاری، کمتر کتابی به جامعیت کتاب «وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی» بوده است.

وی افزود: لازم است در بزنگاه‌های تاریخی، نقش وزرا در تاریخ با جدّیت بیشتری مطالعه شود، برخلاف عقیدة برخی، تمامی زیرساخت‌های اداری و دیوانی با حملة اعراب به ایران از بین نرفته، بلکه در حکومت‌های بعدی نیز جایگاه خود را حفظ کرده است. در حملة مغولان نیز همین­گونه است که شاهد نقش­آفرینی و ادامة حضور دیوان‌سالاری ایرانی در دستگاه‌ حکومتی مغولان بوده‌ایم و این موضوع اهمّیت نقش و فعالیت وزرا در حکومت‌های ادوار تاریخ را نشان می‌دهد.

علی بهرامیان با بیان اینکه در طول تاریخ، کتاب­هایی دربارة نهاد وزارت و دیوان‌سالاری نوشته شده است، گفت: با نگاه‌ دقیق به کتاب­های حوزه دیوان‌سالاری متوجه این مهم می­شویم که کمتر کتابی به جامعیت کتاب «وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی» به موضوع دیوان­سالاری در ادوار مختلف پرداخته است. وی تصریح کرد: به اعتقاد من این کتاب دانشنامه‌ای مختصر در حوزه دیوان‌سالاری فراهم کرده و امید است این موضوع ادامه داشته باشد و کتابنامه و دانشنامه دیوان‌سالاری توسعه پیدا کند.

این پژوهشگر و کارشناس حوزه کتاب ادامه داد: تاریخ­نگاری در ابتدا توسط محدّثان و فقها صورت می­گرفته، امّا به مرور شاهد تاریخ­نگاری توسط دبیران و وزرا بوده­ایم که تا دورة پهلوی اول نیز ادامه داشته است. امّا موضوعی که جای آن خالی است، نقل و نقد اقوال دیگران درخصوص دیوان و وزرا است و توجه به این موضوع می‌تواند مورد توجّه و پیگیری دانشجویان و محقّقان قرار گیرد.

بهرامیان یادآور شد: یکی از مواردی که باید به آن پرداخت، تفاوت‌ها و رقابت‌های حکومت‌هادر تشکیل و ادارة دیوان‌ها است که این موضوع در حوزة دیوان‌سالاری، قابل پژوهش است.

امتیاز این اثر، تسلّط نویسنده به منابع مفید و مرتبط با موضوع است

غلامرضا امیرخانی منتقد کتاب، در نشست نقد و بررسی کتاب «وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی»، استفاده از منابع مرتبط با موضوع را امتیاز این کتاب برشمرد و گفت: تسلّط نویسنده کتاب به منابع مفید و مرتبط با موضوع، از جمله امتیازهای این اثر است؛ به­خصوص که جستجو و بکارگیری منابع عربی و فارسی در زمانی که اینترنت رایج نبوده، قابل تحسین است.

وی یادآور شد:‌ موضوعی که سیّد صادق سجّادی مؤلّف کتاب روی آن کار کرده، پژوهش تازه­ای است که همچنان می­توان در این حوزه تحقیق کرد. کتاب «وزارت و دیوان­سالاری ایرانی در عصر اسلامی» دارای مقاله­های جالب و نکات خواندنی است که مطالعة آن را به علاقه­مندان، توصیه می­کنم.

 


امروز و همزمان با آغاز هفته کتاب برگزار می شود؛

نمایشگاه اسنادی کتاب «بر بلندای تاریخ» برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۱ - ۱۲:۴۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۹:۳۹
نمایشگاه اسنادی کتاب «بر بلندای تاریخ» برگزار می شود
همزمان با آغاز هفته کتاب، نمایشگاه اسنادی کتاب »بر بلندای تاریخ« به همّت معاونت اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانة ملّی جمهوری اسلامی ایران برگزار می­ شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران، معاونت اسناد ملّی این سازمان، در نخستین روز هفته کتاب، نمایشگاه اسنادی با موضوع بررسی مهمترین اسناد ملّی موجود در حوزة کتاب با عنوان کتاب »بر بلندای تاریخ » در ساختمان آرشیو ملّی ایران و همزمان در 12 استان برگزار می­شود.

این نمایشگاه حاوی اسناد قدیمی درباره کتاب، کتابداری، موضوعات مربوط به ادارة کتابخانه­ها پیش از تأسیس کتابخانة ملّی ایران و اسناد مربوط به سال­های آغازین تأسیس کتابخانة ملّی ایران است.

همچنین مکاتبات وزارت معارف، اوقاف و امور مستظرفه با کتابخانه­ها پیش از تأسیس کتابخانة ملّی نیز ازجمله اسنادی است که در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار گرفته است.

این نمایشگاه، از امروز شنبه 21 آبان ماه به مدّت یک هفته در ساختمان آرشیو ملّی ایران واقع در تهران، بزرگراه حقانی (شرق به غرب)، نبش خیابان کوشا، روبروی ورزشگاه شهید کشوری، ساختمان آرشیو ملّی برگزار خواهد شد و بازدید برای عموم علاقه مندان آزاد است.


سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران تشریح کرد

ویژگی های نوین سیزدهمین دورة جشنوارة پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۱ - ۱۲:۲۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۱۱:۴۲
ویژگی های نوین سیزدهمین دورة جشنوارة پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران
سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران ضمن برشمردن ویژگی­ های نوین سیزدهمین دوره جشنواره پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران گفت: در این دوره از جشنواره قالب ویژه‌ای با عنوان قالب «ایده منجر به تولید ارزش اجتماعی و نوآوری فکری» برای داوری افزوده شده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران، فاطمه صدر با اشاره به برگزاری سیزدهمین دورة جشنوارة ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران در دی ماه سال جاری، به ویژگی­های این دوره از جشنواره اشاره کرد و گفت: در این دوره از جشنوارة پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران، قالب ویژه‌ای با عنوان قالب «ایدة منجر به تولید ارزش اجتماعی و نوآوری فکری» به فهرست قالب‌های مورد پذیرش آثار جشنواره برای داوری افزوده شده است.

سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران در همین رابطه ادامه داد: منظور از خلق ارزش اجتماعی و نوآوری فکری، خلق ایده و اندیشه و ایجاد تغییر و اثرگذاری مثبت در جامعه با پشتوانه اندیشه‌ای سرمایه اجتماعی، مشارکت داوطلبانه نیروهای مردمی و بهره‌گیری از ابتکار عمل برای همراه‌ کردن نهادهای خصوصی و دولتی و نیز افراد خلاق و ایده‌پرداز با رویکردی نوآورانه در راستای محورهای جشنواره است.

وی ارائه محورهای فراخوان به‌صورت تفصیلی و هدفمند را از دیگر ویژگی­های نوین این دوره از جشنوارة پژوهش سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران عنوان کرد و افزود: با توجه به ضرورت هدفمند بودن جشنواره و مأموریت‌های سازمان اسناد و کتابخانة ملّی، به جای ذکر کلی محور «ایران‌شناسی» به زیرمحورهایی همچون مطالعات تمدنی، تحلیل و ارزیابی نگرش اندیشمندان غیر ایرانی به ایران و نقد و بررسی مکتب‌های ایران‌شناسی اشاره شده است. همچنین در محور «علوم آرشیوی»، شاخه‌ها و زیرمحورهای: شناسایی و ارزشیابی اسناد، تنظیم و توصیف اسناد، خدمات آرشیوی، فناوری‌های نوین علوم آرشیوی، آرشیو وب، اسناد الکترونیکی و سندشناسی، مورد توجه قرار گرفته است؛ در فراخوان نیز به زیرمحورهای مشخّصی تاکید شده است، امّا این محورها پیشنهادی‌اند و دریافت آثار محدود به این محورها نیست.

سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران با اشاره به اضافه شدن محورهای جدید به فراخوان این دوره از جشنواره، افزود: کمیته علمی جشنواره تصمیم گرفت تا موضوع «حفاظت و نگهداری منابع آرشیوی و کتابخانه­ای» به‌عنوان یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های آرشیویست‌ها، کتابداران و همچنین به عنوان یکی از نیازها و مسائل اصلی این سازمان به محورهای همایش افزوده شود. صدر یادآور شد: در محور «اسلام‌شناسی» برای اولین بار، آثاری با موضوعاتی چون نظریه‌های نوین تمدّنی در میان اندیشمندان مسلمان، مطالعات تمدّنی اسلام و سایر ادیان، مطالعات تمدّنی تطبیقی و انتقادی و مسائل راهبردی جهان اسلام مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

تأکید بر بهره مندی از تولید فکر اندیشمندان در سیزدهمین جشنوارة پژوهش و فناوری

سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران تاکید کرد: خط‌مشی سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران در این جشنواره، بهره مندی از تولید فکر اندیشمندان و دانش همکاران و اعضای هیئت علمی درون‌سازمانی و برون‌سازمانی در موضوعات علم اطّلاعات و دانش‌شناسی، علوم آرشیوی، حفاظت، نگهداری و مرمّت، تاریخ معاصر، ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی است.

تمدید مهلت ارسال آثار

صدر با اشاره به تمدید مهلت ارسال آثار به این دوره از جشنواره، خاطرنشان کرد: استادان، فرهیختگان و دانش‌آموختگان رشته‌های مرتبط با جشنوارة پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران می­توانند آثار علمی و پژوهشی خود را تا تاریخ 25 آبان ماه  و در قالب‌های کتاب، طرح پژوهشی، پایان‌نامه مقطع کارشناسی ارشد، رسالة دکتری و ایدة منجر به تولید فناورانه یا خلق ارزش اجتماعی و نوآوری فکری، به دبیرخانة جشنواره ارسال کنند تا در مسیر داوری قرار گیرد.

علاقه­مندان می­توانند برای کسب اطلاعات بیشتر دربارة این جشنواره، به وبگاه زیر مراجعه کنند:

https://www.nlai.ir/research-festival


همزمان با هفته کتاب برگزار می شود؛

آئین رونمایی از نسخة نفیس خطّی قرآن کریم در کتابخانة ملّی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۱ - ۱۰:۵۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۱/۸/۲۱ - ۱۱:۲۴:۲۰
آئین رونمایی از نسخة نفیس خطّی قرآن کریم در کتابخانة ملّی ایران
آئین رونمایی از نسخة نفیس و خطّی قرآن کریم همزمان با هفتة کتاب در کتابخانة ملّی ایران برگزار می ­شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانة ملّی ایران، بیش از یکصد برنامه فرهنگی در هفتة کتاب در کتابخانة ملّی ایران برگزار می شود که ازجمله مهمترین این برنامه ها، آئین رونمایی از یک نسخة خطی قرآن کریم بازمانده از دورة سلجوقی است.

این نسخه نفیس که به همّت سازمان اسناد و کتابخانة ملّی جمهوری اسلامی ایران و با هدف حفاظت از آثار کهن ملّی در ماه های اخیر خریداری و در فهرست نسخ خطّی کتابخانة ملّی ایران به ثبت رسیده است، طیّ مراسمی در روز سه شنبه 24 آبان ماه، ساعت 9:30 و همزمان با روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، در کتابخانة ملّی ایران (تالار قلم) رونمائی خواهد شد.

 

این نسخه از قرآن مترجَم دوره سلجوقی به خط نَسخ کهن که احتمالاً حدود سده ششم هجری قمری کتابت شده، از آیة ۴۱ «سوره بقره» تا آیة ۸ «سوره قارعه» را در بردارد. ترجمة فارسی کهن، در بین سطرها نوشته شده است و ترجمة تحت‌اللفظی آن، روان و رساست.

در آغاز ترجمه، قبل از هر سوره به ترتیب: نام سوره، مکّی یا مدنی، تعداد آیات، تعداد کلمات، تعداد حروف، روایتی کوتاه از حضرت رسول(ص) به نقل از «اُبَیّ بن کَعب» در خواص خواندن آن سوره آمده است. این نسخة نفیس، دارای 291 برگ و هر برگ ۱۳ سطر است که آغاز آن از آیة ۴۱ سورة مبارکة بقره و انجام نسخه آیة ۸ سوره مبارکه قارعه است.

همچنین آرایه‌های بکار رفته در نسخه به سبک سلجوقی و مشتمل بر شمسه و ترنج‌های کوچک و متوسط و گل‌های تزئینی در حاشیة اوراق، رموز سجاوندی و مواضع سجدات در حاشیه به رنگ سرخ و تقسیمات اجزاء و احزاب در حاشیه به رنگ سرخ و سیاه است.

جنس کاغذ نسخه، سمرقندی نخودی ‌است. جلد نسخه الحاقی، مقوایی نخودی و عطف نیز پارچه‌ای قرمز است. امتیاز این نسخه نسبت به سایر نسخ موجود، قدمت و ترجمه فارسی کهن است که گمان می‌رود بازمانده از دورة سلجوقی (قرن ۶ ق) باشد.

 

 


همزمان با هفته کتاب برگزار می شود؛

نشست نقد و بررسی کتاب «وزارت و دیوانسالاری ایرانی در عصر اسلامی»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۱۹ - ۱۴:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۱۲:۲۲
نشست نقد و بررسی کتاب «وزارت و دیوانسالاری ایرانی در عصر اسلامی»
همزمان با اولین روز هفته کتاب، کتاب وزارت و دیوانسالاری ایرانی در عصر اسلامی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی نقد و بررسی خواهد شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، معاونت پژوهش و دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران،  نشست نقد و بررسی کتاب «وزارت و دیوانسالاری ایرانی در عصر اسلامی» را برگزار خواهد کرد.

این نشست با حضور سید صادق سجادی مؤلف کتاب، علی بهرامیان و غلامرضا امیرخانی پژوهشگر در محل اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود.
این نشست، در روز شنبه 21 آبان ماه ساعت 15 برگزار خواهد شد و ورود برای عموم آزاد است.


مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خبر داد؛

برگزاری بیش از 100 برنامه توسط کتابخانه ملی ایران در هفته کتاب


تاریخ انتشار: ۷۸۱/۱/-۲۱۶ - ۱۶:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۱۰:۱۶
برگزاری بیش از 100 برنامه توسط کتابخانه ملی ایران در هفته کتاب
مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از برگزاری بیش از 100 برنامه فرهنگی توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و مراکز استانی این سازمان در هفته کتاب خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، محمد هادی ناصری مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و معاونت های زیرمجموعه و مراکز استانی این سازمان، موضوعات فرهنگی متناسب با هفته کتاب همچون مبادله و اهدای کتاب، بازدید،‌ برگزاری نشست ها و کارگاه های تخصصی و نمایشگاه کتاب،‌ عقد تفاهم نامه همکاری با مراکز فرهنگی، خوانش متون و برنامه های متنوع دیگری را برنامه­ریزی کرده­اند که در هفته کتاب و در محل کتابخانه ملی ایران برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی انجام شده، برنامه اصلی همزمان با روز 24 آبان، رونمائی از نسخه نفیسی از قرآن مجید است که متعلق به دوره سلجوقی است و با حضور اساتید و نسخه شناسان و چهره های فرهنگی و کتابداران برگزار خواهد شد. همچنین 7 برنامه در بخش مبادله و اهدای کتاب، 9 برنامه بازدید از مجموعه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، برپایی 24 کارگاه، برگزاری 16 نمایشگاه، انعقاد 2 تفاهم نامه، تقدیر از 11 چهره فعال در حوزه کتاب و کتابداری، 5 دیدار، رونمایی از 5 کتاب، رونمائی از سامانه فروش آنلاین انتشارات سازمان و 11 نقد کتاب ازجمله برنامه های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در هفته کتاب خواهد بود.

محمدهادی ناصری با اشاره به برنامه هایی که در مراکز استانی سازمان به مناسبت هفته کتاب تمهید شده است؛ ادامه داد: 12 مرکز استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به مناسبت هفته کتاب و در مناطق و شهرهای مختلف کشور، 77 برنامه فرهنگی برگزار خواهند کرد.

وی یادآور شد: مراکز استانی یزد و فارس با 11 عنوان برنامه، بیشترین فعالیت مرتبط با هفته کتاب را عملیاتی خواهند کرد و استان های کرمان، همدان، خراسان رضوی، مازندران، سیستان و بلوچستان، بوشهر، قزوین، آذربایجان شرقی، اصفهان و گیلان نیز از روز شنبه 21 آبان ماه و همزمان با آغاز هفته کتاب، برنامه های فرهنگی خود را به مدت یک هفته اجرا خواهند کرد.


دبیرخانه جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی خبر داد

تمدید مهلت ارسال آثار به سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۱۵ - ۱۳:۳۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۱/۸/۱۵ - ۱۳:۴۳:۵۰
تمدید مهلت ارسال آثار به سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری

دبیرخانه سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران طی اطلاعیه ای اعلام کرد، مهلت ارسال آثار به این دوره از جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران تا 25 آبان ماه سالجاری تمدید شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، دبیرخانه سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری این سازمان تا 25 آبان ماه سال جاری، آثار پژوهشگران را دریافت و مورد بررسی و ارزیابی علمی قرار خواهد داد. سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با موضوعاتی چون علم اطلاعات، تاریخ، علوم آرشیوی، نسخه‌شناسی  با پیام «کارایی پژوهش با مدیریت داده‌های پژوهشی» در دی ماه سال جاری برگزار می‌شود.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر از جزئیات و محورهای سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اینجا کلیک کنید.

 


با حکم علیرضا مختارپور

سر‍پرست اداره کل تنظیم و توصیف اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منصوب شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۱۱ - ۱۰:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۱۳:۲۱
سر‍پرست اداره کل تنظیم و توصیف اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منصوب شد
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه جمهوری اسلامی ایران، در حکمی ابوالفضل شریفی فرد را به عنوان سر‍پرست اداره کل تنظیم و توصیف اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، متن حکم به این شرح است:

 

جناب آقای ابوالفضل شریفی فرد

باسلام

با عنایت به پیشنهاد معاون محترم اسناد  ملی و نظر به تجارب و سوابق جناب عالی، به موجب این حکم با حفظ پست سازمانی به سرپرستی اداره کل« تنظیم و توصیف اسناد» منصوب می شوید.

انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و توسل به امام عصر(عج ) و استفاده از توان کارشناسی همکاران محترم و بهره گیری از ظرفیت های موجود تمام توان و قابلیت های خویش را به کار گرفته و در انجام وظایف محوله موفق باشید.

دوام توفیقات روزافزونتان را از درگاه حضرت احدیت خواستارم.

 


قابل توجه پذیرفته شدگان مرحله اول نهمین آزمون متمرکز استخدامی دستگاه های اجرایی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۱۰ - ۱۵:۲۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۱۴:۲۸
قابل توجه پذیرفته شدگان مرحله اول نهمین آزمون متمرکز استخدامی دستگاه های اجرایی

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با توجه به اتمام زمان دریافت مدارک و مستندات پذیرفته شدگان مرحله نخست نهمین آزمون استخدامی متمرکز دستگاه های اجرایی کشور موضوع اطلاعیه مورخ 1401/06/19  به اطلاع می رساند، برنامه زمان بندی ارزیابی تخصصی (مصاحبه استخدامی) از طریق تماس تلفنی یا پیام کوتاه به پذیرفته شدگان محترم اعلام خواهد شد.

لذا خواهشمند است از هرگونه تماس با همکاران سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، خودداری فرمائید.


در معاونت اسناد ملی صورت گرفت؛

بررسی خرید 12 مجموعه اسناد تاریخی و آرشیوی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۱۰ - ۱۱:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۱۲:۵۲
بررسی خرید 12 مجموعه اسناد تاریخی و آرشیوی
یکصد و چهل و سومین جلسه کارگروه کمیته ارزیابی و خرید اسناد آرشیوی غیر دولتی با حضور دادستان کل دیوان محاسبات کشور و سایر اعضاء کارگروه در معاونت اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، یکصد و چهل و سومین جلسه کارگروه کمیته ارزیابی و خرید اسناد آرشیوی غیر دولتی، با بررسی 12 مجموعه (71 ردیف) اسناد برگی و طوماری با حضور علی کامیار دادستان کل دیوان محاسبات کشور، محمدجواد جعفریان معاون اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و دیگر اعضای این کارگروه برگزار شد.

در ابتدای این جلسه محمدجواد جعفریان معاون اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با ارائه گزارشی از جلسات پیشین کارگروه کمیته ارزیابی و خرید اسناد آرشیوی غیر دولتی گفت: بررسی کیفیت اسناد و اولویت بندی آنها قبل از خرید، از مباحث مهم در ارزیابی اسناد بوده است که این مهم با همکاران مربوطه مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد خرید اسناد، بر اساس اولویت ها انجام شود.  

معاون اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: تعیین اولویت خرید اسناد باعث می شود تا اسناد مهمی که نزد مردم است، از دست نرود و به سازمان ارجاع داده شود و هم اینکه بر اساس اولویت های پژوهشی دسته بندی و مورد بهره برداری پژوهشگران قرار گیرد. همچنین موجب سیاست گذاری های جدیدی برای خرید اسناد و مجموعه هایی که در آرشیو ملی وجود ندارد، خواهد شد.

معاون اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به سیاستگذاری در سطح کلان در حوزه اسناد به تدوین سند برنامه هفتم اشاره کرد و گفت: تلاش داریم برای اولین بار در برنامه هفتم توسعه، بحث تولید دانش از طریق اسناد را مطرح کنیم. زیرا دانش بین نسلی و خلاصه مدیریت ایرانی اسنادی هستند می تواند با بررسی آنها در دوره های مختلف تاریخی دانش تولید شود. از سوی دیگر درخصوص ساماندهی اتوماسیون های اداری کشور پیشنهاد داریم به عنوان یک حکم در قانون بودجه دیده  شود.

علی کامیار دادستان کل دیوان محاسبات کشور نیز ضمن تاییدِ ضرورت تعیین اولویت های خرید گفت: آرشیو ملی ایران و جمع آوری اسناد، ارتباط مستقیم با هویت یک ملت دارد و می توان از مجموع این اسناد به عنوان منابع هویتی و حافظه ملی ایرانیان به درستی بهره برد.

کارگروه ارزیابی و خرید اسناد آرشیو غیر دولتی، وظیفه بررسی و تعیین اولویت خرید اسناد را برعهده دارد. مجموعه اسناد متعلق به اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی پس از دریافت و کنترل اصالت سند،‌ مورد بررسی اولیه و خوانش قرار گرفته و پس از آماده سازی فهرست موضوعی، کارگروه مذکور، مجموعه اسناد عرضه شده را ارزیابی و قیمت گذاری می کنند و پس از اتخاذ تصمیمات لازم، ضرورت خرید اسناد توسط اعضای این کار گروه به تصویب نهایی می رسد.


با هدف ارائه خدمات اسنادی معاونت اسناد ملی صورت گرفت؛

انتقال بیش از 180 هزار پرونده اسناد صندوق تامین خسارت بدنی به معاونت اسناد ملی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۸ - ۱۲:۱۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۳:۵:۴۶
انتقال بیش از 180 هزار پرونده اسناد صندوق تامین خسارت بدنی به معاونت اسناد ملی
در پی عقد تفاهم نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و صندوق بیمه خسارت بدنی، در راستای حفاظت و صیانت از اسناد و ارائه خدمات اسنادی از سوی معاونت اسناد ملی، در مرحله نخست بیش از 180 هزار پرونده به سازمان اسناد و کتابخانه ملی، تحویل داده شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، معاونت اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با هدف تسری قانون اسناد ملی به بانک ها، بیمه ها و صندوق های اقتصادی، قرارداد همکاری با صندوق تأمین خسارت‌های بدنی منعقد کرد. 

همکاری های فیمابین سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و صندوق بیمه خسارت بدنی در حوزه انتقال مجموع اسناد مربوطه به آرشیو ملی، آماده‌سازی و نگهداری موقت اسناد صندوق در مخازن امانی آرشیو ملی، تنظیم و توصیف اسناد صندوق، ورود اطلاعات و ذخیره‌سازی اسناد تنظیم و توصیف شده در سامانه «محفا»ی صندوق، دیجیتال‌سازی اسناد صندوق و ارائه خدمات مشاوره‌ای و آموزشی در حوزه آرشیو، تنظیم و توصیف و حفاظت و نگهداری اسناد همکاری از محورهای این سند همکاری مشترک است. 

در راستای اجرایی شدن مفاد این سند همکاری در مرحله نخست، بیش از 180 هزار پرونده از اسناد و مدارک صندوق تأمین خسارت بدنی به مخازن امانی معاونت اسناد ملی انتقال داده شد تا پس از آماده‌سازی، اطلاعات مورد نیاز در سامانه محفا در اختیار صندوق مذکور قرار داده شود.

لازم به ذکر است که صندوق تأمين خسارتهاي بدني به موجب بند 94 قانون بودجه سال 1390 كل كشور، به عنوان نهاد عمومي غيردولتي مستقلي شناخته‌شده و به فهرست قانون نهادها و مؤسسات عمومي غيردولتي مصوب 1373/04/19 الحاق گرديد.

 


برگزاری نشست علمی ترویجی ارائه یافته های طرح های پژوهشی اعضای هیات علمی اسناد و کتابخانه ملی ایران

$Title.getData()


      نویسنده: حامد آخوندی تاریخ: Thu Jan 01 03:30:00 IRST 1970
News Image

$Abstract.getData()


برگزاری نشست علمی ترویجی ارائه یافته های طرح های پژوهشی اعضای هیات علمی اسناد و کتابخانه ملی ایران

$Title.getData()


      نویسنده: حامد آخوندی تاریخ: Thu Jan 01 03:30:00 IRST 1970
News Image

$Abstract.getData()