به مناسبت روز قانون اساسی و به همّت معاونت اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران صورت گرفت؛

برپایی نمایشگاه «قانون اساسی» در ساختمان آرشیو ملّی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۱۳ - ۱۶:۳۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۲۹:۵۴
برپایی نمایشگاه «قانون اساسی» در ساختمان آرشیو ملّی ایران
معاونت اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به مناسبت 12 آذرماه «روز قانون اساسی» نمایشگاهی در ساختمان آرشیو ملّی ایران برپا کرده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، معاونت اسناد ملّی به مناسبت 12 آذرماه «روز قانون اساسی» نمایشگاهی به منظور بهره گیری و آشنایی هرچه بیشتر پژوهشگران با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، روند تدوین و بازنگری آن، اقدام به برگزاری نمایشگاهی با عنوان «تدوین و بازنگری قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» کرده است.

در این نمایشگاه که به همّت معاونت اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شده است، 20 عنوان سند در قالب 36 برگ در ساختمان آرشیو ملّی در معرض بازدید کنندگان قرار گرفته است.

از اسناد به نمایش درآمده در این نمایشگاه می توان به قانون اساسی تدوین شده در سال 1358، آگهی همه پرسی قانون اساسی در سال 1358شمسی، سیاهه هزینه های همه پُرسی قانون اساسی در نطنز، نمونه تعرفه های بازنگری قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 1368شمسی، پیشنهادات آیت الله کمره ایی به محمدی گیلانی-عضو شورای بازنگری قانون اساسی- درخصوص برخی مواد و تبصره ها در سال 1368شمسی اشاره کرد.

این نمایشگاه به مدت یک هفته از تاریخ 13/9/1401 در ساختمان آرشیو ملّی ایران، در معرض بازدید همکاران و پژوهشگران قرار دارد . بازدید از این نمایشگاه برای عموم آزاد است.


با هدف تسهیل انجام وظایف تخصصی؛

دومین نشست مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور(مکتب) برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۱۳ - ۷:۴۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۳۰:۱۰
دومین نشست مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور(مکتب) برگزار شد
دومین نشست مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور(مکتب) با هدف تسهیل انجام وظایف تخصصی در حوزه‌های فراهم‌آوری، سازماندهی، پردازش، اطلاع‌رسانی، حفاظت و نگهداری منابع مکتوب و غیر مکتوب در ارائه روش های مطلوب در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نخستین نشست شورای برنامه‌ریزی و سازماندهی کتابخانه‌های کشور با هدف تسهیل انجام وظایف تخصصی در حوزه‌های فراهم‌آوری، سازماندهی، پردازش، اطلاع‌رسانی، حفاظت و نگهداری منابع مکتوب و غیر مکتوب در ارائه روش های مطلوب به منظور دستیابی به اطلاعات و دانش بومی و تعامل با متخصصان و شکل‌گیری ارتباط منسجم میان آنان، برای کسب مرجعیت ملی و الگوی منطقه‌ای و تعامل با جامعه بین‌المللی در توسعه امور کتابخانه‌های كشور و همچنین در تداوم اهداف و برنامه‌های مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور (مکتب) در راستای تقویت حضور کتابخانه‌ها در جامعه؛ ارتقای ساختارها، فرایندها و توانمندسازی سرمایه انسانی؛ رشد و توسعه زمینه حرفه‌ای در گسترش شبکه تعاملی؛ و تثبیت جایگاه امور کتابخانه ای،  شورای برنامه‌ریزی و سازماندهی کتابخانه‌های کشور تشکیل شد.

پس از انقلاب اسلامی و در 40 سال گذشته شاهد پیشرفت گسترده در حوزه کتابخانه ای بوده ایم

علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ایران که ریاست این نشست را نیز به عهده داشت، با اشاره به اینکه مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) در سال 1394 شکل گرفت؛ گفت: کتابخانه‌ها یکی از حوزه‌هایی است که انقلاب اسلامی در طول 40 سال گذشته شاهد پیشرفت گسترده در این حوزه بوده است و ازطرفی یک ضرورت وجود دارد که کتابخانه‌های کشور می توانند نقش مهمی در حل مسائل فرهنگی جامعه، ارتقاء و رشد آگاهی‌های فردی و اجتماعی، تأثیر بر سبک زندگی و کاهش آسیب‌های اجتماعی داشته باشند.

وی ادامه داد: اما متأسفانه این ظرفیت به دلایل مختلف ازجمله امکانات، مسائل اداری، مسائل بودجه ‌ای موردتوجه قرار نگرفته است و همه کتابخانه‌ها با مشکلاتی ازجمله بودجه، امکانات روبرو هستند. به نظر می رسد بهتر است  تلاش جمعی صورت گیرد تا مشکلات اساسی در یک حکم یا برنامه ای متناسب با بودجه 1402 آورده شود و سپس به صورت یک فعالیت تبیینی مؤثر، ارزش و ماهیت انواع کتابخانه ها و نقش آن در بهبود وضعیت فرهنگی نشان داده شود.

لزوم تغییر ادبیات کتابخانه ای

حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا قاسمیان رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی ایران با اشاره به اهمیّت محیط های کتاب و کتابخوانی گفت: ضرورت دارد ادبیات کتابخانه ای تغییر کند و برای کتابخانه ها، میدان های خوبی تعریف شود تا به فراخور آن بتوان بودجه متناسب و متناظری درخواست کرد.

وجود فاصله ای معنادار بین کتب چاپی و الکترونیکی در کشور

در ادامه این نشست، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور اظهار داشت: به همین منظور لازم است نهضتی ایجاد شود تا کتابخانه را به مسئولان بشناساند و این جمع می تواند ابعاد کتابخانه های الکترونیکی، ازجمله مباحث قانونی آن را مشخص کند. البته شیب کتاب الکترونیک صعودی نیست و در ایران فاصله معناداری بین کتاب چاپی و الکترونیکی وجود دارد.

باید کتاب را به فرهنگ و زندگی پیوند بزنیم

رشید جعفرپور قائم مقام معاون فرهنگی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه باید کتاب را به فرهنگ و زندگی پیوند بزنیم، گفت: متاسفانه شاهد هستیم که دانشجویان از کتاب فاصله گرفته اند و بهتر است زمینه دسترسی دانشجویان به کتاب بیش از گذشته فراهم شود. به همین منظور برای استعلای شخصیت فردی باید کتاب را به فرهنگ و زندگی پیوند بزنیم.

زنگ کتاب برای افرادی که کمتر کتاب می خوانند

محمدجواد قوی مدیرکل روابط عمومی و بین الملل کتابخانه، موزه و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: ارتقای کیفی کتابخانه ها به سازه و ملزومات کتابخانه ها نیست و آنچه اهمیّت دارد میزان منابع و ارائه خدمات است. اگر بین اعضای شورا یک هم افزایی و هم پوشانی  ایجاد شود تا کسری های منابع مجموعه یکدیگر را تأمین کنیم و ازطرفی فعالیت ها خود را به  اشتراک بگذاریم، تأثیرات خوبی خواهد داشت. ضمن اینکه بهتر است در شرایط فعلی با برگزاری زنگ کتاب به سوی افرادی  برویم که یا کمتر کتاب می خوانند و یا اصلاً کتاب نمی خوانند.

سیر مطالعاتی برای زندانیان تعریف شود

علی مقدسی رئیس اداره فرهنگی و هنری زندان های کشور خاطرنشان کرد: کتاب مهمترین ابزار برای زندانیان است و ما می توانیم سیر مطالعاتی برای زندانیان تعریف کنیم و نسبت به توسعه و گسترش کتابخانه ها، به گسترش منابع در کتابخانه های زندان نیز فکر کرد.

جایگاه کتاب به شکل فیزیکی برای کودک حفظ شود

مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بیان داشت: با توجه به اهمّیت برنامه توسعه هفتم، بهتر است از طرف این شورا، لایحه پیشنهادی در حوزه مطالعه و کتابخانه نوشته شود و ردیف بودجه گرفته شود و ازآنجاکه امروزه محل شروع  همه فعالیت ها از کتاب و کتابخوانی است، باید جایگاه کتاب به شکل فیزیکی برای کودک حفظ شود.

 

می توان کتابخانه را یک رسانه تلقی کرد

نوشاد رکنی رئیس اداره اطلاعات فرهنگی و حفاظت فنی کتابخانه و موزه ملی ملک با بیان اینکه مشکل، کمّیت و کیفیت کتابخانه ها نیست، گفت: نیاز است تعاریف و دیدگاه های جدید از کتابخانه های مدرن بیان شود. به عبارت دیگر می توان کتابخانه را یک رسانه تلقی کرد و در این راستا باید زیرساخت ها تغییر در کوتاه مدت تغییر کند و شیوه های تعاملی بین کتابخانه و مردم صورت گیرد.

عباس مهاجر مدیرکل فرهنگی، هنری و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش یکی از مؤلفه های کتابخوانی را مخاطب و جامعه هدف عنوان کرد و گفت: ذائقه مخاطبان در مطاله کتاب تغییر کرده است .

وی در  پاسخ به این پرسش که تعریف ما از کتاب چیست؟ اظهار داشت: برای تولید کتاب 2 نکته حائز اهمیّت است؛ بحث محتوایی و شکل ظاهری آن. اساساً ما نویسندگان زیادی در حوزه کودک و نوجوان نداریم و از نظر شکل و ظاهر هم تحولی در حوزه کتاب به وجود نیامده است، به همین دلیل به گفتگو، مشورت و یافتن راه حل نیاز داریم.

کتابخانه مأمنی در بافت فرهنگی است

 در پایان این نشست، عصمت مؤمنی معاون کتابخانه ملّی گفت: با توجه به صحبت های انجام شده، با یک نگاه قیاسی، کتابخانه به عنوان مأمنی در بافت فرهنگی قرار گرفته است و می تواند نقش اثرگذار در فرهنگ جامعه داشته باشد و چه بسا بتواند تغییر رفتار هم ایجاد کند. بنابراین با یک نگاه استقرایی نیاز به تعاریف جدید از خدمات کتابخانه ای داریم که لازمه آن تعریف جدید در ساختارها، کارکردها و فعالیت ها است. باید تلاش کرد تا کتابخانه ها به این سامانه متصل شوند و همگان از موجودی منابع اطلاع داشته باشند.

وی در پایان صحبت های خود توضیحاتی درباره شابکا (شماره استاندارد بین المللی کتابخانه های کشور)، سامانه شبکه کتابخانه های کشور، تعداد کتابخانه هایی که شماره استاندارد بین المللی دریافت کرده اند، میزان کتابخانه هایی که به شبکه کتابخانه های کشور متصل شده اند و میزان ورود اطلاعات  داده شده با توجه به الزام قانونی نسبت به اخذ شابکا و اتصال به شبکه های کتابخانه های کشور ارائه کرد.

در پایان این نشست تخصصی نیز مقرر شد،  ضمن پیگیری و ارسال احکام برنامه پیشنهادی و ارائه آن به دولت و مجلس،  تدارک برنامه مشترک که اثر فرهنگی و تبلیغی داشته باشد مانند تقدیر از فیلم های سینمایی در حوزه کتاب و کتابخوانی، کمیته های فرعی از اعضای این شورا و نمایندگان در حوزه های مختلف برای تعریف کتابخانه، زیرساخت های لازم کتابخانه ای و کتابخانه الکترونیک تشکیل شود.

 همچنین، کارگروه ها و کمیته های تخصصی کتابخانه ای برای مشارکت در تصمیم سازی و تصمیم گیری کارکردهای کتابخانه ای ارسال خواهد شد و اعضای شورا نمایندگان خود را  برای شرکت در این کارگروه ها و کمیته ها معرفی خواهند کرد.


مجموعه اسناد کاردار سفارت ایران در چین در دوره جنگ جهانی دوم به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران اهدا شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۱۲ - ۱۰:۲۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۳۰:۲۸
مجموعه اسناد کاردار سفارت ایران در چین در دوره جنگ جهانی دوم به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران اهدا شد
مجموعه اسناد اهدایی خاندانی مربوط به دوران زندگی اصغر پارسا دبیر و کاردار سفارت ایران در چین در دوره پیش تا پس از جنگ جهانی دوم به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران اهدا شده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، حجم اسناد اهدایی که در ۲۰۸ ردیف تنظیم شده؛  شامل بیش از ۲۵۰۰ برگ سند، ۱۹۰۰ برگ روزنامه و نشریه داخلی و خارجی، ۸۸ جلد مجله و نشریه،۱۶ جلد کتاب و رساله، ۱ جلد قرآن کوچک اهدایی، پایان­نامه تحصیلی، ۲۰۰ برگ اعلان و آگهی، ۴۰ کتابچه، ۵ شیت نقشه و غیره می شود که به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران اهدا شده است.

 این اسناد بر اساس معیارهایی مانند نوع سند، تعلق مستقیم یا غیرمستقیم به دوره زندگی اصغر پارسا از سال 1294 تا 1385 شمسی دسته بندی شده است.

اصغر پارسا فردی علاقمند به ادبیات و از دیار آذربایجان و شهر خوی بوده است که به عنوان دبیر و کاردار سفارت ایران در چین در دوره زمانی پیش تا پس از جنگ جهانی دوم فعالیت داشته است. وی از حامیان محمد مصدق و عضو گروه ایرانی اعزامی به دیوان لاهه برای دفاع از حقانیت نفتی ایران در برابر انگلستان بوده است.


با تأیید شورای شهر تهران؛

تفاهم نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران امضا شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۱۲ - ۹:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۴۰:۳۹
تفاهم نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران امضا شد
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، شهرداری منطقه 21 تهران، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در راستای بهبود شرایط نگهداری و حفظ هویت اسناد ملی کشور و ارتقاء سطح همکاری‌ها و هماهنگی‌های بهینه فیمابین، تفاهم نامه همکاری امضا کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران،‌ این تفاهم نامه همکاری میان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، شهرداری منطقه 21 تهران و سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران که با تأیید شورای شهر تهران عملیاتی شده است؛‌ به منظور تأمین فضای مناسب برای نگهداری موقت و تجمیع میراث مکتوب کشور انجام شده است.

براساس این تفاهم نامه و به دلیل مشکلات ناشی از دپوی حجم زیاد اسناد انتقالی در ساختمان آرشیو ملی و آلودگی محیطی، مقرر شد یکی از‌ پایگاه‌های پشتیبانی مدیریت بحران شهر تهران برای نگهداری موقت و تجمیع اسناد ملی، به معاونت اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اختصاص یابد. بر همین اساس پایگاه بزرگی در منطقه غرب تهران در اختیار این معاونت قرار گرفته است.

پایگاه اختصاص یافته، زمینی به مساحت 4000 متر مربع و دارای حدود 1000 متر مربع زیر بنا است. این پایگاه دارای فضای نگهداری و استقرار اسناد و فضای اداری برای بررسی اسناد در محل و انتقال اسناد واجد ارزش به مخازن آرشیوی است.

 

 


روابط عمومی کتابخانه ملّی ایران خبر داد؛

تفاهم‏نامه همكاری میان بنیاد امیرکبیر و سازمان اسناد و كتابخانه ملّی ايران امضا شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۹ - ۱۳:۴۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۴۰:۵۸
تفاهم‏نامه همكاری میان بنیاد امیرکبیر و سازمان اسناد و كتابخانه ملّی ايران امضا شد
تفاهم‏نامه همكاری میان بنیاد امیرکبیر (خانه موزه دکتر حسن حبیبی) و سازمان اسناد و كتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ايران به منظور همكاري علمي، پژوهشي، آموزشي، اشتراك منابع اطلاعاتي و تجربيات فیمابین امضا شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، ضمن بازدید از بنیاد امیرکبیر و خانه موزه دکتر حسن حبیبی، تفاهم‏نامه همكاری با رئیس این بنیاد امضا کرد.

بهره­گيري از منابع اطلاعاتي، ظرفيت­ها و فرصت­هاي پژوهشي و مطالعاتي به منظور اجرای دوره و طرح های تحقیقاتی مشترک و ایجاد فرصت مطالعاتی، برگزاری نمایشگاه‏ها، همایش­ها، نشست­ها و کارگاه­ها، دوره­های آموزشی و اطلاع­رسانی نسبت به مجامع، همایش­ها، جلسات نقد و سمینارهای تخصصی،‌ مبادله و اهدای نسخه فیزیکی یا دیجیتال منابع به منظور غنی سازی منابع یکدیگر،‌ تأمین دسترسی و بهره برداری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران از پایگاه های اطلاعاتی بنیاد امیرکبیر، امکان بهره برداری از منابع علمی شامل کتاب،‌ نشریات و سایر مدارک علمی با رعایت حقوق مادی و معنوی صاحبان اثر، تألیف کتاب، ‌انتشار نشریات و طرح های تحقیقاتی مشترک، تبادل و ایجاد بانک های اطلاعاتی و همکاری در انتشار فهرست نسخ خطی، نفایس و مرقعات بنیاد امیرکبیر از مفاد تفاهم نامه همکاری بنیاد امیرکبیر و سازمان اسناد و كتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ايران است.

همچنین در این تفاهم‏نامه مقرر شد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران پایش محیطی مجموعه اسناد، مرقعات، نسخ خطی و چاپ سنگی، خدمات آموزشی،‌ مشاوره برای فهرست نویسی و رقومی سازی کتاب های چاپی، نسخ خطی،‌ چاپ سنگی، اسناد و مجلات موجود در کتابخانه های بنیاد را بر اساس کارشناسی های لازم به انجام برساند.

بنیاد امیرکبیر، واسپاری یک نسخه دیجیتال از طرح های پژوهشی و نشریات سال های گذشته و جدید بنیاد، واسپاری دو نسخه از کتب منتشر شده به سازمان بر اساس قانون واسپاری،‌ استفاده از تجهزیات فنی به منظور دیجیتال سازی منابع و ارسال منابع وجینی و مازاد به کتابخانه ملّی برای اجرای بخشنامه مبادله و اهدا را نیز به عهده گرفت.

در این برنامه علاوه بر علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و شفیقه رهیده رئیس بنیاد امیرکبیر و خانه موزه دکتر حسن حبیبی؛ محمدجواد جعفریان معاون اسناد ملّی، عصمت مؤمنی معاون کتابخانه ملّی، علی عاشورلو و مجتبی صحراکارها مشاوران رئیس سازمان و محمدهادی ناصری طاهری مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران نیز حضور داشتند.


کتابخانه ملّی ایران همزمان با هفته پژوهش برگزار می کند؛

جشنواره ملّی اسناد «افتخار- گفتار»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۹ - ۸:۵۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۴۱:۱۶
جشنواره ملّی اسناد «افتخار- گفتار»
نخستین جشنواره ملّی اسناد «افتخار- گفتار» با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس همزمان با هفته پژوهش برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نخستین جشنواره ملّی اسناد «افتخار- گفتار» با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس همزمان با هفته پژوهش در تاریخ 22 آذرماه در مرکز همایش های بین المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران (تالار قلم) برگزار می شود.

در این جشنواره علاوه بر ارائه گزارشی از فعالیت های سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس در سال 1401، از پایگاه اطلاع رسانی جامع اسناد و مدارک دفاع مقدس رونمایی می شود.

معرفی 120 عنوان کتاب در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس،‌ رونمایی از 50 عنوان کتاب مرجع اسنادی و تجلیل از پژوهشگران منتخب استانی و تهران، از دیگر برنامه های نخستین جشنواره ملّی اسناد «افتخار- گفتار» خواهد بود.


اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار می کند

سلسله نشست های تخصصی «معرفی و بررسی پایان نامه های برگزیده علوم انسانی»


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۹ - ۸:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۴۲:۵۱
سلسله نشست های تخصصی «معرفی و بررسی پایان نامه های برگزیده علوم انسانی»
«اندیشه نو» عنوان سلسله نشست های تخصصی معرفی و بررسی پایان نامه های برگزیده علوم انسانی است که از این پس به صورت منظم در اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملّی ایران برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، اندیشگاه فرهنگی در ادامه برگزاری نشست های تخصصی خود، هر هفته میزبان نشست «اندیشه نو» خواهد بود.

این جلسات با حضور و سخنرانی پژوهشگران حوزه های مختلف علوم انسانی برای نقد و بررسی پایان نامه های برتر رشته های مختلف علوم انسانی و معرفی دستاوردهای فکری جدید در حوزه های فلسفه، ادبیات، تاریخ، کتابداری، ارتباطات و ... در سالن اندیشگاه فرهنگی برگزار خواهد شد.

اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملّی ایران، از پیشنهاد پایان نامه های جدید در حوزه های یاد شده استقبال می کند.

دانشجویان و اساتید دانشگاه می­توانند جهت ارائه پیشنهادات خود با شماره تلفن 81623313 ، 81623264  و 88644086 تماس حاصل نمایند.

شایان ذکر است زمان­بندی و موضوع نشست های مذکور، متعاقباً به اطلاع علاقه مندان خواهد رسید.


معاونت اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران خبر داد؛

استقبال پژوهشگران از نمایشگاه اسنادی «کتاب به بلندای تاریخ» در هفته کتاب


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۸ - ۱۳:۱۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۴۳:۲۵
استقبال پژوهشگران از نمایشگاه اسنادی «کتاب به بلندای تاریخ» در هفته کتاب
نمایشگاه اسنادی «کتاب به بلندای تاریخ» با معرفی مجموعه سندی 15 خرداد شصت سال بعد همزمان با هفته کتاب و به مدت یک هفته برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نمایشگاه اسنادی «کتاب به بلندای تاریخ» همزمان با هفته کتاب با حضور محمدجواد جعفریان معاون اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، محسن روستایی مشاور معاون اسناد ملّی و حامد ایرانشاهی مدیرکل خدمات آرشیوی و جمعی از کتابداران و سندپژوهان در ساختمان آرشیو ملّی ایران افتتاح شد و پس از یک هفته و با استقبال خوب سندپژوهان و پژوهشگران حوزه اسناد، به کار خود پایان داد.

معاون اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه اسنادی، ضمن تبریک فرا رسیدن هفته کتاب و کتابخوانی و روز کتابدار گفت: مفتخر هستیم که بیش از 150 هزار پرونده اسنادی مرتبط به کتاب و کتابخوانی در مجموعه آرشیو ملّی ایران وجود دارد و در همین راستا میزبان پژوهشگران هستیم.

 وی در ادامه به اهمیّت کتاب به‌عنوان ابزار عمق بخش به حیات بشری اشاره کرد و گفت: کتاب مهم‌ترین وسیله بشر در تعمیق اطلاعات سطحی است که این روزها معمولاً در فضای کم‌عمق مجازی منتشر می شود. همچنین عامل کمک به شکل‌گیری فرهنگ و تمدن عمیق بشری نیز به شمار می رود.

جعفریان با اشاره به این مطلب که سند، بن مایه کتاب است، از کتاب به عنوان وسیله ای برای معرفی سند یاد کرد و گفت: توسعه علمی کشور مرهون بهره‌گیری از اسناد در حوزه‌های مختلف است.

معاون اسناد ملّی در ادامه ضمن ارائه گزارشی از شکل‌گیری و تدوین مجموعه‌ای به‌نام سندنگار برای معرفی بیشتر اسناد به عموم جامعه، گفت: تاکنون چندین جلد مجموعه اسنادی تهیه و تدوین شده است که مجموعه 15 خرداد، شصت سال بعد؛ گوهریاد (اسناد قیام مسجد گوهرشاد) و 123 سال فوتبال پرافتخار ایرانی، نمونه هایی از آن است که به زودی منتشر می شود و طبق برنامه ریزی انجام شده تا پایان سال جاری چندین جلد دیگر از این مجموعه های سندی نیز منتشر خواهد شد.

در ادامه محسن روستایی مشاور معاون اسناد ملّی بر اهمیّت کتاب‌های مختلف ادبی، تاریخی و کتابخانه‌های قدیمی ایرانی اشاره کرد و گفت: استفاده از کتب تاریخی و ادبی را به آرشیویست‌ها و سندپژوهان توصیه می کنم؛ زیرا تعریف‌های مختلفی از سند و سندنگاری در جوامع مختلف وجود دارد که مطالعه کتب تاریخی به شناخت پژوهشگران این عرصه کمک می کند.

وی در تکمیل صحبت خود به ‌معرفی یکی از اسناد نفیس موجود در آرشیو ملّی ایران در حوزه کتاب‌ و کتابداری اشاره کرد و اظهار داشت: این سند نفیس متعلق به فهرست کتاب‌های استرداد شده ازسوی میرزا علی‌خان لسان‌الدوله است که در آن به نفایسی از کتاب‌نویسی و تاریخ‌ ایران و جهان پرداخته شده است.

 

حامد ایرانشاهی مدیرکل خدمات آرشیوی در ادامه به رویکرد آرشیو ملّی بر آشنایی افکار عمومی با اسناد و توضیح تکمیلی از مجموعة پژوهشی 15 خرداد اشاره کرد و توضیحاتی درباره اهمیّت برخی از اسناد معرفی شده در سندنگار ارائه کرد.

نمایشگاه «کتاب به بلندای تاریخ» همزمان با هفته کتاب و به مدت یک ‌هفته در محلّ ساختمان آرشیو ملّی برگزار شد و با استقبال خوب سندپژوهان و پژوهشگران حوزه اسناد، به کار خود پایان داد.


نخستین نشست از سلسله نشست های خوانش متون کهن فارسی برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۸ - ۱۲:۳۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۴۳:۴۳
نخستین نشست از سلسله نشست های خوانش متون کهن فارسی برگزار شد
بهرام پروین گنابادی پژوهشگر و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی در نخستین جلسه از خوانش متون کهن، درباره ‌اهمیّت شاهنامه نامه خوانی در راستای احیای فرهنگ ایران صحبت کرد و شاهنامه را از اسناد مهم هویت ایرانی برشمرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران نخستین نشست از سلسله نشست های خوانش متون کهن فارسی به روایت اسناد با حضور بهرام پروین‌گنابادی عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو هیات علمی گروه ادبیات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال در ساختمان آرشیو ملّی برگزار شد.

عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به این مطلب که فردوسی از طبقه دهقانان بود و به نوعی از سرمایه داران آن روزگار محسوب می شد؛ گفت: او تمام سرمایه خود را برای تدوین شاهنامه به کار بست و همه دارایی مادی و معنوی خود را به پای این اثر گرانقدر فارسی گذاشت.

بهرام پروین‌گنابادی در ادامه با خواندن ابیاتی از شاهنامه و تطبیق آنها با دیگر ابیات شاعران پارسی نظیر سعدی٬ مولوی و حافظ٬ به دقّت نظر ادبای ایران زمین در حفظ فرهنگ و تمدّن ایرانی در ادوار مختلف  اشاره کرد و این اقدامات را در حفظ زبان فارسی ارزشمند خواند.

سلسله نشست های خوانش متون کهن فارسی چهارشنبه های هر هفته،‌ ساعت 13 در آرشیو ملّی ایران برگزار می شود.

 


با حکم رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران؛

معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران منصوب شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۶ - ۵:۴۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۴۴:۱
معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران منصوب شد
علیرضا مختارپور در حکمی فاطمه صدر را به عنوان معاون پژوهش و منابع دیجیتال کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، فاطمه صدر با حکم رئیس سازمان به عنوان معاون پژوهش و منابع دیجیتال منصوب شد.

تدوین برنامه پیشرفت‌مدار پژوهشی براساس نیازسنجی معتبر و آینده‌پژوهانه، بازطراحی فعالیت‌های پژوهشی حوزه‌های مدیریت دانش و اطلاعات، آرشیو، اسلام‌شناسی و ایرا‌ن‌شناسی، بازنگری و فعال‌سازی پژوهش‌های تاریخ شفاهی، تعامل هدفمند و پویاسازی فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی سازمان در سطح کشور،  همکاری و مشارکت در اجرای طرح تحول دانش‌بنیان سازمان، ارتقاء کیفیت و اثربخشی جلسات شورای پژوهش و اجرای طرح‌های پژوهشی بنیادی، راهبردی و کاربردی و ارتقاء وضعیت هیأت علمی سازمان از جمله محورهای ماموریت های معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی بر شمرده شده است.

متن حکم به شرح زیر است:

سرکار خانم دکتر فاطمه صدر

با عنایت به تدیّن، تعهّد و پشتکار سرکار عالی، به موجب این حکم شما را به مسئولیت «معاونت پژوهش و منابع دیجیتال» منصوب می‌نمایم.

انتظار است با استعانت از خداوند متعال و همت والای شما، اعتلای شأن پژوهشی و ارتقاء امور آموزشی سازمان در فعالیت‌ها و محورهای تحولی زیر تحقق یابد:

  • تدوین برنامه پیشرفت‌مدار پژوهشی براساس نیازسنجی معتبر و آینده‌پژوهانه
  • بازطراحی فعالیت‌های پژوهشی حوزه‌های مدیریت دانش و اطلاعات، آرشیو، اسلام‌شناسی و ایرا‌ن‌شناسی
  • بازنگری و فعال‌سازی پژوهش‌های تاریخ شفاهی
  • تعامل هدفمند و پویاسازی فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی سازمان در سطح کشور، جهان اسلام و بین الملل
  • تعامل سازنده با اندیشمندان، پژوهشگران، نویسندگان، مورّخان و مراکز علمی ملّی و بین‌المللی
  • همکاری و مشارکت در اجرای طرح تحول دانش‌بنیان سازمان
  • ارتقاء کیفیت و اثربخشی جلسات شورای پژوهش و اجرای طرح‌های پژوهشی بنیادی، راهبردی و کاربردی
  • ارتقاء وضعیت هیأت علمی سازمان
  • ارتقاء کیفیت امور آموزشی سازمان
  • ساماندهی و بهینه‌سازی امور تولید کتب و نشریات سازمان
  • ساماندهی فرایند دیجیتال‌سازی و اطلاع‌رسانی و غنی‌سازی گنجینه منابع دیجیتال سازمان
  • ارتقاء کمّی و کیفی ارائه خدمات دیجیتال به مخاطبان

امید است با توکل به خداوند سبحان و بهره‌گیری از اصحاب علم و معرفت و ظرفیت‌های جبهه فکری، علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی و با همدلی و تلاش و مساعدت همکاران متعهد و متخصص در انجام مسئولیت‌های مذکور، زمینه ایفای نقش بهتر در مسیر اهداف و وظایف سازمان فراهم گردد. ان‌شاءالله.

توفیق روزافزون سرکارعالی و همکاران محترم را در به ثمر رسیدن اهداف سازمانی از خداوند حکیم و ناصر مسألت دارم.


و من الله التوفیق

علیرضا مختـارپور

صدر دانش آموخته رشته فلسفه تطبیقی در مقطع دکتری از دانشگاه علامه طباطبایی است که از جمله سوابق وی می‌توان به تدریس در دانشگاه‌های شهید بهشتی، امام صادق (علیه السلام)، فرهنگیان و … مدیریت پروژه‌های پژوهشی در زمینه تولید منابع آموزشی، تدوین کتب درسی و عضویت در شورای اندیشه ورزی و راهبردی سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی اشاره کرد که از اردیبهشت سالجاری به عنوان سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال مشغول به فعالیت می باشد.


هفته بسیج گرامی باد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۹/۵ - ۱۵:۱۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۴۸:۳۸
هفته بسیج گرامی باد
خدمت و مجاهدت بی ادعا، خالصانه و عاشقانه، موهبتی الهی است که خداوند متعالی به بندگان پاک خویش عطا فرموده است.

بسیج به عنوان مردمی ترین نهاد جمهوری اسلامی ایران برآمده از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران و به فرمان حضرت امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) بنیانگذار کبیر و حکیم انقلاب اسلامی، در پنجم آذرماه 1358 تشکیل و به پایگاهی مردمی تبدیل شد و امروزه در اغلب عرصه های اجتماعی، فرهنگی و آموزشی توسعه یافته و به عنوان یکی از بی بدیل ترین نهادهای خدمت گذار در نظام جمهوری اسلامی ایران بشمار می رود.

بی تردید ملّت بزرگ ایران، آسایش و آرامش امروز خود را مدیون از خودگذشتگی و رشادت غیورمردان بسیجی است که در برهه های حساس، مدافع آرمان های بلند انقلاب اسلامی و حافظ امنیت و دستاوردهای بزرگ این انقلاب بوده و هستند.

هفته بسیج،‌ مظهر ایثار، ‌فداکاری و مجاهدت در راه صیانت از دستاوردهای جمهوری اسلامی، بر عاشقان ایران اسلامی گرامی باد.

امید است بسیج مردمی و خدمتگذار، در سایه الطاف خداوند متعال و با قدرت و به پشتوانه رهنمون های مقام معظم رهبری مسیر تعالی ایران اسلامی را بیش از پیش، طی کند.

 

روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران


در آئین گرامیداشت مرضیه حدیدچی (دبّاغ) مطرح شد؛

تأکید مقام معظم رهبری بر معرفی شخصیت هایی مانند بانو دبّاغ به دختران جوان


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۳۰ - ۹:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۴۹:۱۹
تأکید مقام معظم رهبری بر معرفی شخصیت هایی مانند بانو دبّاغ به دختران جوان
آئین گرامیداشت مرضیه حدیدچی (دبّاغ) از مبارزان پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در سالروز درگذشت او و با حضور خانواده وی در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، راضیه دبّاغ فرزند ارشد مرضیه حدیدچی (دبّاغ) با اشاره به اینکه مرضیه حدیدچی (دبّاغ) تنها یک اسم نیست، بلکه بیانگر مسیری است که او برای زندگی خود انتخاب کرده است؛ گفت: بعد از گذشت 6 سال از درگذشت مادرم، هنوز نام او را در جای جای ایران به عنوان بانوی شیرزنِ انقلابی می بینم که به اعتقاد من نام او صرفاً یک اسم نیست، بلکه رمز ماندگاری مادرم، مسیری است که برای خود انتخاب کرد و اکنون نام و یاد او به عنوان یک شیرزن در اذهان باقی مانده است.

شناساندن شخصیت هایی چون مرضیه حدیدچی (دبّاغ) به عنوان یک زن مبارز برای فرزندان مان یک ضرورت است

راضیه دبّاغ گفت: زنان جمهوری اسلامی ایران به فرمایش مقام معظم رهبری نیمی از جامعه را تشکیل می دهند، دختران و مادران اثرگذارتر هستند و اگر قرار باشد تاریخ را بدون حضور بانوان بررسی کنند، مطمئناً نتیجه درستی به دست نمی آورند؛ زیرا حتی اگر فرزندی از فرزندان ما در قالب یک انسان انقلابی تربیت می شود و به عنوان یک شهید نازنین به جامعه انقلابی هدیه می شود، تربیتی جز تربیت یک زن انقلابی نداشته است. البته این مطلب به معنای نادیده گرفتن نقش مردان نیست، اما واقعیت این است که کودکان زمان بیشتری از روزمرگی های خود را با مادران می گذرانند و تربیت فرزندان نیز از همینجا شکل می گیرد. بنابراین آنچه در کودکان بالقوه وجود دارد، اول با تربیت مادر و خانواده و بعد با اجتماع به فعلیت می رسد.

وی در ادامه صحبت های خود با اشاره به ویژگی های مادرانه مرضیه حدیدچی (دبّاغ) گفت: وقتی درباره مادر ما صحبت می شود،‌ مهمترین نکته ای که به دفعات می شنویم، جسارت و شجاعت او است. اما واقعیت این است، همین زن جسوری که ازسوی امام خمینی (ره) به عنوان سفیر در سفر به شوروی سابق و ارسال پیام حضرت امام به گورباچف انتخاب می شود؛ مادری بسیار دلسوز و مهربان بود که در تربیت معنوی فرزندان خود و شناخت راه درست به فرزندان خود از هیچ تلاشی دریغ نکرد.

دبّاغ ادامه داد:‌ انتخاب مادرم برای این سفر مهم ازسوی امام خمینی (ره)، نتیجه شناخت و درک حضرت امام از ایشان بود. این درک به مادر من شخصیت داد و در ادامه مسیر، شخصیت خود را رشد داد و آنقدر روی خود کار کرد تا توانست سختی ها و ناسازگاری های زندگی را تحمّل کند. این زن آنقدر احساس خوب زنانگی و مادرانگی دارد که در زندگی فرزندان و همسرش از این بابت هیچ نقطه کور و خالی باقی نگذاشته بود. مادر من با وجود اینکه سالها به عنوان مبارز دور از فرزندان خود بود، اما زمینه های تربیتی را به گونه ای برای ما فراهم کرد که تربیت درست فرزندان همواره در خانه و خانواده ما جاری و ساری بوده است. مادرم یک زن جامع الاطراف بود و هیچ یک از ابعاد زندگی را خالی از حضور خود نگذاشت.

راضیه دبّاغ فرزند ارشد این بانوی مبارز همچنین با بیان اینکه مرضیه حدیدچی (دبّاغ) پایه گذار امور تربیتی در مدارس بود گفت: مسئولیت های بلند مدت و کوتاه مدت بسیاری به مادر من سپرده شد که در انجام هریک از این مسئولیت ها موفق و تأثیرگذار بود. یکی از این مسئولیت ها، پایه گذاری حوزه امور تربیتی در مدارس بود، اما متأسفانه این امر مهم بعد از او در مدارس و سایر مراکز آموزشی و تربیتی فرزندان ایران جدی گرفته نشد که اگر این نقش مهم آموزشی در مدارس و دانشگاه ها نادیده انگاشته نمی شد، امروزه شاهد رشد و شکوفایی بیشتری بودیم، اما متأسفانه اتفاقی که نباید می افتاد، افتاده است.

وی در پایان گفت: شناساندن شخصیت هایی چون مرضیه حدیدچی (دبّاغ) به عنوان یک زن مبارز برای فرزندان مان یک ضرورت است و چه خوب است زندگی و مبارزه های مادرم و مردان و زنانی از این دست را در کتاب های شعر داستان برای فرزندانمان تعریف کنیم تا آنها در درازمدت به شناخت و آگاهی از خود و جامعه ایران برسند.

مرضیه حدیدچی (دبّاغ) در زندگی خود ناممکن را ممکن کرده است

مجتبی رحماندوست نویسنده،‌ شاعر و استاد دانشگاه گفت: با مطالعه زندگی دبّاغ متوجه ویژگی هایی در این بانوی مبارز می شویم که جمع آن در یک انسان طبیعی ممکن نیست. اما او در زندگی خود ناممکن را ممکن کرده است.

وی ادامه داد: تجلی صفات متفاوت و فراز و نشیب های زندگی این بانوی مبارز در عمر سیاسی، اجتماعی و خانوادگی، از او یک چهره مبارز، چریک، رشید، اسوه مقاومت، مبارز، صخره نوردِ دوشکا به دوش در راه مبارزه با ضدّ انقلاب، الگوی زن مبارز در مخالفت با رژیم طاغوت و ازسوی دیگر نماینده دو دوره مجلس، پرسشگر و حقجو که سیاست او عین دیانت او بود، ساخته است. مرضیه حدیدچی (دبّاغ) مطیع رهبر انقلاب و امین او بود. او در راه مبارزه خود به اصول شرع اعتقاد داشت و با کسب اجازه از همسر خود به مبارزه می رفت. بنده مطالعه کتاب «خاطرات مرضیه حدیدچی (دبّاغ)» را برای شناخت بیشتر از این زن مبارز توصیه می کنم.

حدیدچی شخصیتی سازنده داشت

در ادامه این نشست محسن کاظمی نویسنده کتاب «خاطرات مرضیه حدیدچی (دبّاغ)» با اشاره به گفتگوی تاریخ شفاهی با این بانوی مبارز گفت: پیش از نگارش این کتاب با برخی از مبارزان انقلاب اسلامی گفتگو کرده بودم و نقش زن را در میان مبارزات انقلابی خالی می دیدم. با مطالعه بسیاری که روی این موضوع داشتم، به نام خانم ها مرضیه حدیدچی (دبّاغ) و طاهره سجّادی برخورد کردم. که متأسفانه توفیق دست نداد سراغ خانم سجّادی بروم و درنهایت جایگاه و نقش زن مبارز را در گفتگوی تاریخ شفاهی با خانم مرضیه حدیدچی (دبّاغ) بررسی کردم و مفتخرم در این مجلس که به نام این زن مبارز مزیّن شده اعلام کنم که کتاب «خاطرات مرضیه حدیدچی (دبّاغ)» در برهوت و غربت کتاب به چاپ نوزدهم رسیده است.

نویسنده کتاب «خاطرات مرضیه حدیدچی (دبّاغ)» در ادامه با اشاره به افرادی که در زندگی او تأثیرگذار بوده اند گفت: خانم حدیدچی شیفته امام خمینی (ره) بود. او از حضرت امام شناخت داشت و همین شناخت باعث شد تا رنج سفر را تحمل کند و انقلابی زندگی کند و انقلابی از دنیا برود. اما آنچه مسلّم است، پدرِ خانم حدیدچی و آقای حسن دبّاغ همسر و مرحوم آیت الله سعیدی نقش مهمی در مبارزه این شیرزن و شناخته شدن او داشتند.

وی یاد آور شد: هیبت، صلابت، بینش و شناخت او باعث می شد که وقتی وارد زندان می شد، زنان مبارز گرد او جمع شوند و خانم حدیدچی ضمن حفظ زنان مبارز برای جذب زنان چپ هم تلاش می کرد و آنها را به راه اسلام، خط امام و انقلاب دعوت می کرد و در این راه موفق عمل کرد. خانم حدیدچی اساساً شخصیتی سازنده داشت، او در مواجهه با من به عنوان یک نویسنده و پژوهشگر نیز نقشی سازنده داشت و در محافل مختلف که دعوت می شد، از کتابی که درباره او نوشته بودم، سخن می گفت و قدردان بنده به عنوان نویسنده کتاب بود.

تأکید مقام معظم رهبری بر ضرورت معرفی الگوی زن ایرانی و انقلابی به دختران و زنان

مریم اردبیلی مدیرکل اداره امور بانوان شهرداری تهران گفت: حدود 8 سال داشتم که ازطرف مدرسه برای یک اردو به اردوگاه شهید باهنر رفته بودیم. در آن سفر یک روزه، خانم دبّاغ به دیدن ما آمد و برای ما صحبت کرد. در آن زمان و با توجه به سنّ و سال، شناخت اندکی از انقلاب اسلامی داشتم و برای خود تصورات مبهمی از زن انقلابی و انقلاب داشتم. ولی زمانی که خانم حدیدچی صحبت کرد، متوجه شدم که زن مسلمان ایرانی انقلابی چه فردی می تواند باشد. او در همان زمان به من به عنوان یک کودک، شناخت خوب و اثربخشی داد.

وی در ادامه صحبت های خود با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در نشست فعالان حجاب و عفاف در سال 1397 گفت: در سال 97 مجموعه فعالان عفاف و حجاب به دیدار با مقام معظم رهبری رفته بودند و گزارش هایی را از مجموعه فعالیت های خود در این عرصه ارائه کردند. مقام معظم رهبری ضمن تأکید بر ضرورت معرفی یک الگوی زن ایرانی و انقلابی به دختران ایرانی، خاطره دیدار از سپاه پاسداران استان همدان زمانی که نماینده امام خمینی (ره) بودند را تعریف کردند که در آن سفر خانم مرضیه حدیدچی دبّاغ را از نزدیک دیدند و با فعالیت های فرهنگی او از نزدیک آشنا شدند. مقام معظم رهبری گفتند که باید شخصیت هایی چون خانم دبّاغ به دختران جوان شناسانده شود که اگر او را بشناسند، بسیاری از مشکلات حل می شود.

در پایان این مراسم و با حضور علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، عصمت مؤمنی معاون کتابخانه ملّی و فاطمه صدر سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان، از خانواده مرضیه حدیدچی (دبّاغ) تجلیل شد.


به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی؛

نشست معرّفی خدمات دیجیتال کتابخانه ملّی ایران برگزار شد/ پاسخ به نیازهای پژوهشی در حوزه منابع دیجیتال


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۸ - ۲۱:۲۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۵۰:۳۳
نشست معرّفی خدمات دیجیتال کتابخانه ملّی ایران برگزار شد/ پاسخ به نیازهای پژوهشی در حوزه منابع دیجیتال
همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی و به منظور آشنایی پژوهشگران و اعضای کتابخانه ملّی ایران با منابع موجود در سامانه های این سازمان، نشست معرّفی خدمات دیجیتال کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نشست معرّفی خدمات دیجیتال کتابخانه ملّی ایران به همّت معاونت پژوهش و منابع دیجیتال این سازمان برگزار شد. در این نشست، علیرضا انتهائی مدیرکل پردازش منابع و فنّاوری‌های دیجیتال، مطالبی را درباره سامانه های «سنا»،‌ سامانه کتابخانه ملّی کودکان و نوجوانان، سامانه شبکه کتابخانه های کشور، فهرستگان نسخ خطّی و سامانه شبکه مراکز اسناد کشور و چگونگی دسترسی به منابع موجود در این سامانه ها ارائه کرد.

انتهایی با اشاره به قابلیت های سامانه نشریات «سنا» گفت: با توجه به رویکرد اصلی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به عنوان «حافظه ملّی در خانه هر ایرانی» و با هدف «توزیع عادلانه» و «دسترسی آزاد به اطّلاعات»، سامانه نشریات «سنا» و سامانه نشریات علمی (ایران ژورنال) عملیاتی شده است.

وی ادامه داد: در سامانه «سنا» مجموع نشریات تاریخی و عمومی قابل مشاهده است و پژوهشگران می توانند به چهار دوره قاجار، پهلوی اول، پهلوی دوم و پس از انقلاب اسلامی و نشریات لاتین دسترسی داشته باشند. یکی از فعّالیت های انجام شده در بخش دیجیتال سازی، دسته بندی اطّلاعات برحسب تاریخ انتشار نشریه (از آغاز تا انتها)، پدیدآورندگان و موضوع بندی نشریات است که این دسته بندی کمک شایسته ای به پژوهشگران برای جستجوی منابع می کند.

انتهایی افزود: در برخی از نشریات، ناشر بنا به دلایلی اجازه دسترسی آنلاین را به کاربر نداده، امّا متقاضیان می توانند با مراجعه به بخش نشریاتِ سازمان، به 548 هزار نشریه دسترسی پیدا کنند. به روز رسانی سامانه «سنا» یکی از فعالیت های مهم و تعریف شده در اداره کل پردازش منابع و فنّاوری‌های دیجیتال سازمان است و ماهانه حدود 10 هزار نشریه به این مجموعه اضافه می شود.

مدیرکل پردازش منابع و فنّاوری‌های دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران افزود: نشریات علمی از نشریات تاریخی و عمومی جداسازی شده است و طبق اساسنامه سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران مبنی بر نگهداری از هر آنچه به عنوان کتاب، نسخه، نشریه و غیره در کشور چاپ می شود؛ موظّف به گردآوری نشریات علمی نیز هستیم. بنابراین مجموع نشریات و مجله های علمی که دارای سایت هستند، بطور خودکار در سامانه نشریات علمی (ایران ژورنال) بارگذاری می شود.

انتهایی با بیان اینکه سامانه کتابخانه ملّی کودکان و نوجوانان یکی از پرمخاطب ترین بخش های کتابخانه ملّی ایران در ایام کرونا بوده است، گفت: یکی از مهمترین و پرکاربردترین سامانه های سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، سامانه کتابخانه ملّی کودکان و نوجوانان است که تعداد 23 هزار و 292 کتاب کودک را به صورت آنلاین در دسترس قرار داده است و خانواده ها می توانند بدون ثبت نام و به صورت برخط از این سامانه بهره ببرند. همچنین مجوز استفاده و حق کپی رایت این کتاب ها نیز دریافت شده است که یک نسخه رونوشت از کتاب های مربوط به حوزه کودکان و نوجوانان در قالب مسئولیت اجتماعی و به صورت رایگان در اختیار قرار می گیرد.

وی در ادامه به سامانه فهرست منابع چاپی که دارای چهار زیرمجموعه است، اشاره کرد و گفت: این سامانه جنبه راهنما دارد و به چهار زیرمجموعه شبکه کتابخانه های کشور، شبکه اسناد کشور،‌ فهرستگان نسخ خطّی، و نشریات کشور تقسیم می شود.

مدیرکل پردازش منابع و فنّاوری‌های دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران یادآور شد: تعداد 3 هزار و 599 کتابخانه به شبکه کتابخانه های کشور متصل هستند که پژوهشگران می توانند با مراجعه به سایر کتابخانه های نزدیک به محل سکونت خود، به منبع پژوهشی مورد نیاز دسترسی و نیازهای پژوهی خود را تأمین کنند.

در پایان این نشست نیز هریک از اعضای حاضر، پرسش های خود مبنی بر چگونگی دسترسی به منابع دیجیتال شده را مطرح کردند.


در آخرین روز هفته کتاب برگزار شد؛

کارگاه تخصصی آشنایی و معرّفی مخازن تخصصی و کتابخانه عمومی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۸ - ۲۱:۱۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۵۰:۳
کارگاه تخصصی آشنایی و معرّفی مخازن تخصصی و کتابخانه عمومی
کارگاه تخصصی آشنایی و معرّفی مخازن تخصصی و کتابخانه عمومی به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی و به همّت معاونت کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، کارگاه تخصصی آشنایی با تالارها، مخازن تخصصی و کتابخانه عمومی در تالار ایران‌شناسی ساختمان کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

بابک طهماسبی مدرّس این کارگاه تخصصی در ابتدا شرح مختصری از فعّالیت های اداره کل اطلاع رسانی در بخش های خدمات حضوری و غیر حضوری، خدمات آموزشی، پژوهشی و پشتیبانی ارائه کرد و گفت: گروه مخازن تخصصی و عمومی، بزرگترین گروه اداره کل اطلاع رسانی به لحاظ تعداد منابع است که بیش از 2 میلیون و 500 هزار نسخه کتاب را در سه بخش تخصصی، کتابخانه عمومی ، و آماده سازی در خود جای داده است.

وی ادامه داد: بخش تخصصی دارای هفت مخزن است که شامل مخازن بسته ۱، ۲، ۳، ۴، مخزن اهدایی، مخزن لاتین ،و مخزن نفایس می شود. در مخزن نفایس، کتاب های نفیسی همچون کتاب های چاپ سربی یا کتاب های چاپ شده قبل از سال 1320 نگهداری می‌شود. تعداد منابع این مخزن نزدیک به 18 هزار نسخه است که نیمی از آنها دیجیتال سازی شده‌اند. همچنین کتابخانه عمومی، دارای تالار و مخزن مجزا است و امکان امانت خارج از کتابخانه را برای مراجعه کنندگان فراهم کرده است. بخش آماده سازی نیز وظیفه دریافت کتاب از اداره کل پردازش و اداره کل فراهم آوری و الصاق تگ، برچسب رده یا بازیابی و ورود جانما جهت فایل کتاب در مخازن را برعهده دارد. مهمترین وظیفه گروه مخازن تخصصی و کتابخانه عمومی علاوه بر نگهداری و حفاظت، امانت منابع است. مخازن تخصصی نیز منابع را برای استفاده در تالارهای تخصصی و کتابخانه عمومی به صورت خارج کتابخانه‌ای امانت می‌دهند.

طهماسبی در ادامه با ارائه آمار نسخ منابع کتابی در 6 ماه نخست سال جاری گفت: در 6 ماه نخست سال جاری، تعداد یکصد و یک هزار و 530 نسخه منابع كتابی در اين اداره دريافت شده است. طبق قانون واسپاری، از هر عنوان كتاب و نشريه منتشر شده، 2 نسخه به صورت رايگان در اختيار كتابخانه ملّی قرار می گيرد كه پس از كنترل با موجودی و تكميل نواقص، منابع مازاد ازطريق گروه مبادلات برای بهره برداری در اختيار ساير كتابخانه های متقاضی قرار می­گيرد. همچنین پيگيری های لازم برای رفع نقص مخازن و آرشيوها در اين اداره انجام می شود و درنهایت فهرست­ كسری منابع تهيه و در اختيار اداره كل فراهم آوری و حفاظت قرار می گیرد.

وی با اشاره به اینکه اداره کل اطلاع رسانی دارای هفت مخزن تخصصی (بسته یک،  بسته دو،  بسته سه،  بسته چهار، اهدایی، لاتین ،و نفایس) است؛ اظهار داشت: مخزن بسته یک، در مساحتی بیش از ۳۲۰۰ متر مربع  قرار گرفته و تعداد 511 هزار و 914 نسخه كتاب را در خود جای داده‌ است. مخزن بسته دو مساحتی بیش از ۱۳۰۰ متر مربع است که 546 هزار و 268 نسخه كتاب دارد. مخزن بسته سه با مساحتی بیش از ۱۶۰۰ متر مربع است و تعداد 542 هزار نسخه كتاب فارسی در این مخزن نگهداری می شود و مخزن لاتین در مخزن بسته سه به صورت قفسه های مجزا ولی مشترک به لحاظ مکانی است که تعداد 278 هزار و 563 نسخه با منابع فارسی را در بر می گیرد. مخزن بسته چهار مساحتی بیش از ۱۸۰۰ متر مربع  دارد و تعداد 372 هزار نسخه کتاب در این مخزن موجود است.

این کارشناس کارگاه تخصصی آشنایی و معرفی مخازن تخصصی و کتابخانه عمومی یادآور شد: ظرفیت کتابخانه عمومی بیش از 200 هزار کتاب است و ظرفیت پذیرش مراجعان در تالارهای كتابخانه عمومی نیز ۳۶۰ میز و صندلی است.

طهماسبی با اشاره به این مطلب که کتابخانه عمومی تنها واحد شبانه روزی کتابخانه ملّی ایران است، اظهار داشت: اعضای کتابخانه ملّی با ارائه درخواست استفاده از نوبت شب و با بررسی های لازم در کمیته مربوطه برای مدّت معینی اجازه استفاده از خدمات نوبت شب از ساعت ۹ شب تا ۷ صبح فردا را دارند. همچنین بخش دیگری از فعالیت های تالار مطالعه کتابخانه عمومی، خدمات رسانی به پژوهشگران و محققان برای استفاده از سرای پژوهش است و در کتابخانه عمومی بیش از ده سرا برای این منظور در نظر گرفته شده است.

وی در پایان با اشاره به اینکه تالارهای موجود در کتابخانه ملّی ایران بر اساس دسته بندی های موضوعی تقسیم بندی شده است؛ خاطرنشان کرد: تالار «رازی» (علوم و فنون) دارای 7 هزار و 453 نسخه کتاب است. تالار «ابن سینا» مختص به کتب علوم انسانی است و شامل 14 هزار و 309 نسخه می شود. تالار «ابن ندیم» مربوط به کتاب های مرجع و کتابشناسی است و 7 هزار و 830 نسخه کتاب دارد. همچنین در تالار «فارابی» کتاب های مربوط به علوم اجتماعی و هنر نگهداری می شود که تعداد 13 هزار و 211 نسخه کتاب را در خود جای داده است.


در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛

مراسم گرامیداشت مرضیه حدیدچی (دباغ) از مبارزان پیش از انقلاب اسلامی برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۸ - ۱۰:۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۱۲:۵۱:۶
مراسم گرامیداشت مرضیه حدیدچی (دباغ) از مبارزان پیش از انقلاب اسلامی برگزار می شود
مراسم گرامیداشت مرضیه حدیدچی (دباغ) از مبارزان پیش از دوران دفاع مقدس در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می شود.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مراسم گرامیداشت سالروز درگذشت مرضیه حدیدچی (دباغ) از زنان مبارز و فرمانده سپاه همدان در دوران دفاع مقدس، روز یکشنبه 29 آبان ساعت 10 در مرکز همایش های بین المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تالار حکمت برگزار می شود.
مرضیه حدیدچی (دباغ) سال 1318 در شهر همدان و در خانواده ای مذهبی متولد شد و با ورود به حوزه علمیه، تحصیلات حوزوی خود را تکمیل کرد و در دوران دفاع مقدس نیز فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استان همدان را برعهده گرفت. سه دوره نمایندگی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز ازجمله سوابق اجرایی مرضیه حدیدچی (دباغ) بوده است.