گزارش تصویری/ مراسم گرامیداشت روز اسناد ملّی و میراث مکتوب


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۲۰ - ۱۰:۲۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۲۰ - ۱۰:۳۰:۲۷
گزارش تصویری/ مراسم گرامیداشت روز اسناد ملّی و میراث مکتوب

مراسم تجلیل از اهداگران اسناد، آرشیویست های نمونه و دستگاه های برتر در حوزه اسناد با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت‌الاسلام قاسمیان رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، معاونین و جمعی از مدیران و کارکنان معاونت اسناد ملّی برگزار شد.


اسناد ملّی به روایت چند شاخص آماری در روزنامه همشهری


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۱۹ - ۲۱:۱۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۹ - ۲۱:۲۱:۲۵
اسناد ملّی به روایت چند شاخص آماری در روزنامه همشهری
اینفوگرافی روزنامه همشهری از عملکرد سال ۱۴۰۱ معاونت اسناد ملّی

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی، روزنامه همشهری همزمان با روز اسناد ملّی و میراث مکتوب، داده نمایی از عملکرد سال ۱۴۰۱ معاونت اسناد ملی منتشر کرد.

 


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم روز اسناد ملّی مطرح کرد؛

اسناد ملّی و میراث مکتوب وظیفه تجربه نگاری و انتقال آن به نسل ها را به عهده دارد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۱۹ - ۱۹:۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۹ - ۱۹:۱۹:۹
اسناد ملّی و میراث مکتوب وظیفه تجربه نگاری و انتقال آن به نسل ها را به عهده دارد
محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم گرامیداشت روز اسناد ملّی و میراث مکتوب با تاکید بر حفاظت از اسناد ملّی گفت: حفاظت از اسناد ملّی و میراث مکتوب یکی از مهمترین مسئولیت های خطیر سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران است،زیرا اسناد ملّی و میراث مکتوب وظیفه تجربه نگاری و انتقال آن به نسل ها را به عهده دارد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، مراسم تجلیل از اهداگران اسناد، آرشیویست های نمونه و دستگاه های برتر در حوزه اسناد با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت‌الاسلام قاسمیان رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، معاونین و جمعی از مدیران و کارکنان معاونت اسناد ملّی برگزار شد.

محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ضمن تبریک روز اسناد ملّی و میراث مکتوب و تقدیر از تلاشگران در حوزه اسناد ملّی، به اهمیت حوزه اسناد ملّی و حفظ و صیانت از اسناد اساره کرد وگفت: این حوزه یکی از مهمترین حوزه های حکمرانی کشورهای مختلف بوده که وظیفه تجربه نگاری و انتقال تجارب به نسل ها را برعهده دارد.

وی با اشاره به اینکه ایران بزرگ و با عظمت، شکلی متعالی از نظام حکمرانی را از قبل از ورود اسلام تجربه کرده یادآور شد: وقتی در کشوری مثل ایران، تمدن با عظمتی با سابقه چندهزار سال را مشاهده و به جزییات آن توجه می کنید، متوجه می شوید دیوانسالاری بدون توجه به این نظم مکتوبی که بین اجزای مختلف آن وجود داشته باشد متصور نیست.

اسناد و نظم مکتوب در خدمت توسعه و گسترش دولت اسلامی قرار گرفت

اسماعیلی با اشاره به این مطلب که نظم مکتوب، فضای تمدنی و فرهنگی را به بخش های مختلف حاکمیت منتقل می کند گفت: دانش دیوانسالاری که محصول اسناد و نظم مکتوبِ برآمده از آن است بعد از اسلام در خدمت توسعه و گسترش دولت اسلامی قرار گرفت و ایرانیان به دلیل این تجربه تمدنی و تاریخی، تجارب خود را در خدمت گسترش و توسعه تعالیم اسلامی قرار دادند.


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید و حفظ اسناد گفت: بی تردید ارزشمند بودن اسناد روشن است. زمانی که به دوره های مختلف تاریخی مراجعه می کنیم آنچه به ابهامات ما پاسخ می دهد، دسترسی به حوزه نظم مکتوب است که از مشکلات گره گشایی می کند. زیرا بسیاری از مسایل تاریخی گنگ و مبهم است تا زمانی که اسناد مربوطه بعد از یک دوره مشخص بازنمایی می شود.  

وی ادامه داد: در داخل و خارج کشور رویدادهای بسیاری وجود دارند که به دلیل هم عصر بودن، اجزای آن برای ما کشف نمی شود و این قدرت و قوت اسناد است که بعد از گذشت بازه زمانی پیش بینی شده، وقتی در دسترس پژوهشگران و تاریخ پژوهان قرار می گیرد، بسیاری از ابهامات را برطرف می کند.

عضو هیات امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، با بیان این موضوع که یکی از مهمترین بخش های حوزه اسناد انتقال تجارب و فرهنگی کشور است گفت: انتقال تجربه یکی از دستاوردهای تاریخی که ما را به ضرورت پاسداشت هرچه بیشتر حوزه اسناد توجه می دهد و آگاه مان می کند که نسبت به این حوزه حساس باشیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ضرورت همکاری بخش ها و نهادهای مختلف دولتی با سازمان اسناد و کتابخانه ملّی گفت:  تاکید من به همه دستگاه های دولتی و غیردولتی این است که به کارکرد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به عنوان یک حوزه صرفا دولتی نگاه نشود، زیرا اینجا گنجینه همه داشته های ما در دوره های مختلف بوده که داشته های امروز ما باید به آیندگان ما منتقل شود.

وی ادامه داد: اسناد دولتی باید با رعایت همه طبقه بندی ها مربوطه، در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران متمرکز شوند.  مخصوصا در دوره اخیر که یک نظام حکمرانی جدید را تجربه می کنیم و باید این اسناد  به عنوان یک تجربه نوین حفظ و برای نسل های آینده به نمایش گذاشته شود.

محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر روایت اتفاق هایی که در موقعیت های مختلف تاریخی رخ داده است؛ گفت: در کنار حفظ اسناد، باید روایت اتفاقاتی هم که افتاده حفظ شود تا برای آسیب شناسی حل معضلات و گره گشایی از بخش هایی که دچار ابهام و اشکال است مورد استفاده قرار گیرد. ما در حوزه فرهنگی دولت به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی به عنوان یک ارگان و نهاد فرا بخشی نگاه می کنیم به همین دلیل دستگاه های دولتی باید آن طیفی که قانون در حوزه نگهداشت اسناد تعریف در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملّی قرار گیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وجود سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران را  گنجینه ای بزرگ برای ایرانی قوی و ایرانی با شکوه ارزیابی کرد و گفت: من از همه دوستانی که دراین حوزه همکاری می کنند تشکر می کنم و از کسانی که به هر دلیل نتوانستند این همراهی لازم را داشته باشند خواهش می کنم در دستگاه های مختلف دولتی و غیردولتی تجدید نظر کرده و اجازه ندهند این اسناد که میراث ملّی مردم ایران است؛  ناخودآگاه دچار خسارت و هزینه های جبران ناپذیر شود. به عقیده من هر یک برگی که از این حوزه در جای خودش قرار نگیرد ممکن است یک روایت مخدوشی از امروز ما را رقم بزند. انشالله با تلاش گسترده امکانات و پشتیبانی های لازم از این مجموعه فراهم شود و من به عنوان رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی دولت این قول را به ریاست محترم سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران می دهم که هر طرحی در این زمینه باشد ما در دولت آماده حمایت هستیم.

فرهنگ حفظ و صیانت از اسناد و آثار مکتوب باید نهادینه شود

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن تبریک روز اسناد ملی و میراث مکتوب و تشکر از تلاشگران حوزه اسناد ملّی در سراسر کشور گفت: از فرصت استفاده می کنم تا از تلاش ها و خدمات معاون سابق اسناد و همکاران در معاونت اسناد ملّی تشکر و قدردانی کنم.

مختارپور با اشاره به مکاتبه با دستگاه ها در خصوص پیگیری وظایف اسنادی آنها گفت: در اواخر سال گذشته در مکاتباتی با دستگاه ها و سازمان ها و حتی قوای مختلف  به آن ها اعلام شد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران آمادگی دارد اسناد و بایگانی های راکد آنها را تحویل گرفته و نگهداری کنند. یا در صورت درخواست آنها بر اساس آموزش های همکاران ما و استاندارهای لازم اسناد خود نگهداری شود. برخی دستگاه ها به مکاتبه ما روی خوش نشان داده و توجه کردند، برخی اصلا مسیر کارشان برمبنای همکاری و تعامل بود و برخی حتی پاسخی به نامه ما ندادند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران تاکید کرد: باید به برخی دستگاه ها یادآوری کنم نگهداری اسناد و میراث مکتوب، ربطی به جناح بندی های سیاسی و دولت ها ندارد و وظیفه هر ایرانی است که باید در حفظ و طبقه بندی و نگهداری اسناد تلاش کند.


مختارپور با بیان این مطلب که در کشورهای منطقه حتی با سندسازی به دنبال ایجاد موقعیت و جایگاه برای خود هستند بیان کرد: متاسفانه در کشور ما در برخی نهادها، فرهنگ حفظ و صیانت از اسناد و آثار مکتوب وجود ندارد، درحالی که کتابخانه ملی وظیفه نگهداری و حفظ آثار کشور در اقصی نقاط جهان را برعهده دارد. به عقیده من وظیفه هر دستگاهی باید این باشد که از اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی حمایت کند زیرا با تلاش های همکاران من در معاونت اسناد و براساس آمار ارایه شده ده ها هزار اتاق از دستگاه ها آزاد می شود که این موضوع باید ارج نهاده شود.

وی درپایان ضمن تقدیر از حمایت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تلاش ها و اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاظرنشان کرد: جا دارد از مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر کنم که در تمامی عرصه ها از هویت حقوقی و حقیقی سازمان اسناد و کتابخانه ملی پشتیبانی و حمایت می کنند.

وظیفه حفظ اسناد و آثار مکتوب کشور بر عهده سازمان اسناد و کتابخانه ملّی است

اکبر ایرانی مدیرعامل موسسه میراث مکتوب با بیان اهمیت جایگاه حفظ اسناد اظهار داشت: هر میراث مکتوبی که در ایران عزیز وجود دارد هویت تاریخی، فرهنگی و ملی ما را تشکیل می دهند و بایستی از آن ها صیانت کرد.
وی با بیان این مطلب که در دوره اسلامی نیز میراث مکتوب فراوانی وجود دارد گفت: وقتی به قلمرو فرهنگی ایران در قبل و بعد از اسلام نگاه می کنیم میراث های مشترکی در منطقه جغرافیایی ایران بزرگ وجود دارد که بیش از 4 میلیون نسخه خطی احصا شده و نشان دهنده غنای فرهنگی ما است.

مدیرعامل موسسه میراث مکتوب در ادامه ضمن برشمردن روند تاریخی حفظ اسناد و میراث مکتوب ادامه داد: در طول تاریخ نسبت به حفظ و نگهداشت این آثار تاریخی نگرانی وجود داشته و تنها راه حفاظت از میراث معنوی و مکتوب، توجه به حوزه حفظ اسناد و میراث فرهنگی است که سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران این وظیفه خطیر را بر عهده دارند.

اسناد در سیاستگذاری مدیریتی دستگاه ها موثر است

محمدهادی ناصری سرپرست معاونت اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با ارائه گزارش از عملکرد معاونت اسناد ملّی در سال 1401 ، از همکاران در معاونت اسناد ملّی تشکر کرد و گفت: در مدت کوتاهی که به عنوان سرپرست معاونت اسناد ملّی، توفیق همراهی با همکاران در این معاونت را داشتم، از نزدیک شاهد زحمات و تلاش های آنها بوده ام؛ همکارانی که در بخش فراهم آوری و ارزشیابی اسناد،  با کار سخت  و پر زحمت خود نسبت به جمع آوری اسناد از دستگاه ها پیگیری مجدانه دارند،  همکارانی که با دقت و حوصله در حوزه تنظیم و توصیف مشغول خدمت هستند و همکارانی که در حوزه مرمت هنرمندانه در حفظ و نگهداری اسناد که سرمایه های دانشی از مرز و بوم است؛ تلاش می کنند و همچنین همکارانی که در نگهداری اسناد در مخازن زحمت فراوانی می کشند و همکارانی که خدمات آرشیوی به جامعه مخاطب سازمان را خلاقانه و موثر پیگیری می کنند؛ از همین رو از این فرصت استفاده می کنم و از تلاش های آنها قدرانی می کنم و خدا قوت می گویم.

وی ادامه تاکید کرد: سخن آخر اینکه شعار امسال روز اسناد ملّی در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ، اسناد ملّی، حافظه ملّی، ایران قوی بود. انتخاب این شعار از آن جهت است که اعتقاد راسخ داریم، اسناد منبع غنی دانش ضمنی، تجربه زیسته، بایگانی سوابق عینی و مکتوب مدیریت کشور است که می تواند در سیاستگذاری و تصمیم گیری های مدیریتی دستگاه ها موثر و مفید باشد.

در این مسیر همکاری و هم افزایی همه دستگاه های اداری کشور در حوزه مدیریت اسناد به ویژه در دولت سیزدهم که نگاه تحولی دارد، به تحقق آرمان ایران قوی کمک شایانی خواهد کرد.

بخش پایانی این مراسم به تجلیل از اهداگران اسناد، آرشیویست های نمونه و دستگاه های برتر در حوزه اسناد اختصاص داشت.

در همین راستا از دستگاه های برتر در حوزه اسناد چون قوه قضائیه، وزارت جهادکشاورزی، سازمان جمعیت هلال احمر، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دادگستری کل استان تهران، سازمان امورمالیاتی کشور، وزارت  امور اقتصادی  و دارایی، شرکت بیمه آسیا،  شرکت بیمه دانا، دیوان عدالت اداری، سازمان قضائی نیروهای مسلح، هیأت  عالی گزینش، سازمان تعزیرات حکومتی، شوراهای حل اختلاف استان تهران و سازمان پزشکی قانونی کشور تجلیل به عمل آمد.

همچنین زهره بزرگ نیا، نوش آفرین انصاری، افسانه اشرفی، قباد شیوا، علی پارسا، علیرضا آلادپوش، سید محمد بهشتی شیرازی از جمله اهداگران تقدیر شده در حوزه اسناد بودند.

حمیده بختیاری، لیلا مرادعلیان، جعفر اونق، آوات ابراهیمی، شمس اعظم یاوری،‌سکینه خراج،‌ مژگان تاجران،علی افخمی، صابره حقدوست مقدم،حمیرا  برجی  بداغی،نرجس جاویدی و مهتاب هدایتی از آرشیویست های برتر سازمان اسناد و کتابخانه ملّی بودند؛ مورد تجلیل قرار گرفتند.

رونمایی ازیک تخته (مجموعه) سند فرد محاسباتی به تاریخ 1255 ق. (دورة محمدشاه قاجار)، وقف‌نامه‌ای طوماری به تاریخ 1331ق. (دورة احمدشاه قاجار) و سه برگ سند دست‌نوشتة قائم مقام فراهانی بخش پایانی مراسم گرامیداشت روز اسناد ملّی و میراث مکتوب بود.

 

 

 

 


توسط اهدا گران اسناد و کتب؛

بیش از 360 هزار نسخه منبع اطلاعاتی در سال 1401 به کتابخانه ملّی ایران اهدا شد/ اهداء دستنوشته های شهید علی محمدی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۱۸ - ۱۱:۲۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۸ - ۱۱:۳۸:۳۳
بیش از 360 هزار نسخه منبع اطلاعاتی در سال 1401 به کتابخانه ملّی ایران اهدا شد/ اهداء دستنوشته های شهید علی محمدی
مدیر کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران از اهدای تعداد 360 هزار و 429 نسخه منبع اطلاعاتی به صورت کتابِ چاپی و منتشر شده توسط افراد حقیقی، خانواده های فرهنگ دوست و نیک اندیش در سال 1401 خبر داد که از این تعداد 366 نسخه منبع نفیس و کمیاب شناسایی و تفکیک شده اند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، حمیدرضا سلطانی لرگانی مدیر کل فراهم آوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران درباره نسخ نفیس اهدایی در سال گذشته گفت: اهدای منابع اطلاعاتی توسط اشخاص و خانواده های فرهنگ دوست به شکل مستمر انجام می شود و در سال 1401 بیش از 360 هزار نسخه منبع شامل 291 هزار و 157 نسخه کتاب، 32 هزار و 226 نسخه نشریه و 37 هزار و 46 نسخه سایر منابع غیر کتابی به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران اهدا شده است.

وی ادامه داد: از میان منابع اهدایی،‌ تعداد 366 نسخه منبع اهدایی نفیس شناسایی شده است که 20 نسخه کتاب خطّی نفیس، 304 نسخه کتاب چاپ سنگی و سربی وجود دارد و تعداد 35 نسخه از این مجموعه نیز مربوط به دستنوشته های اشخاص نامی از جمله شهید مسعود علیمحمدی و زنده یاد محمود دست پیش است.

همچنین در میان مجموعه های اهدایی تعداد 3 تابلو نقاشی، 4 تابلو خط که یکی از آنها دارای مهر و امضای ناصر الدین شاه قاجار است نیز برای نگهداری به مخازن سازمان ارسال شده است.

اداره کل فراهم آوری علاوه بر دریافت منابع از فرهیختگان و اهداکنندگان به استناد بخشنامه مندرج در شماره 48489 مورخ 2/10/1382 دولت ، کتاب هایی که در وزارتخانه ها ، سازمان ها ، موسسات دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی از آنها استفاده نمی شود و همچنین کتاب های وجینی کتابخانه های دولتی را دریافت و ضمن تامین کسری مخازن به منظور حفظ میراث مکتوب کشور ما بقی را بین کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی با اولویت مناطق محروم توزیع می کند و به این ترتیب منابع مازاد اشخاص و سازمان ها دوباره در چرخه اطلاع رسانی قرار می گیرد.

اداره کل فراهم آوری آمادگی دارد تا در سال جاری نیز منابع اهدایی اشخاص و سازمان ها را دریافت کند و علاقه مندان می توانند برای مشارکت در این امر فرهنگی منابع اهدایی خود را به گروه مبادله واهدا کتابخانه ملی ارائه کنند. تلفن 81623240 آماده پاسخگویی به سوالات شهروندان محترم است.

 

 


همزمان با روز اسناد ملی و میراث مکتوب؛

آرشیویست‌های نمونه ، دستگاه های برتر اسنادی و اهداگران مجموعه های اسنادی تجلیل می شوند


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۱۷ - ۱۹:۳۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۸ - ۱۲:۵۹:۱۵
آرشیویست‌های نمونه ، دستگاه های برتر اسنادی و اهداگران مجموعه های اسنادی تجلیل می شوند
مراسم گرامیداشت روز اسناد ملّی و میراث مکتوب با شعار «اسناد ملّی؛ حافظه ملّی، ایران قوی» و تجلیل از اهداگران اسناد، آرشیویست های نمونه و دستگاه های برتر در حوزه اسناد برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، مراسم گرامیداشت روز اسناد ملّی و میراث مکتوب با سخنرانی دکتر محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و عضو هیئت امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی با حضور مسئولان و کارشناسان حوزه اسناد ملی  روز سه شنبه 19 اردیبهشت ماه، ساعت 10 تا 12 در ساختمان آرشیو ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار خواهد شد.


همچنین در این مراسم از  یک تخته (مجموعه) سند فرد محاسباتی  به تاریخ 1255 ق. (دورة محمدشاه قاجار)، وقف‌نامه‌ای طوماری به تاریخ 1331ق.(دورة احمدشاه قاجار) و سه برگ سند دست‌نوشتة  قائم مقام فراهانی برای نخستین بار رونمایی خواهد شد.


 در این مراسم علاوه بر تجلیل از اهداگران اسناد، آرشیویست های نمونه و دستگاه های برتر در حوزه اسناد، نمایشگاهی از منتخب اسناد آرشیو ملّی ایران برگزار خواهد شد.


به همت معاونت اسناد ملّی؛

بیش از 25 میلیون برگ از اسناد راکد دستگاه های کشور در اسفندماه سال گذشته تعیین تکلیف شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۱۷ - ۱۰:۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۷ - ۱۰:۵:۵
بیش از 25 میلیون برگ از اسناد راکد دستگاه های کشور در اسفندماه سال گذشته تعیین تکلیف شد
کارشناسان اداره کل فراهم آوری و ارزشیابی معاونت اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، 25 میلیون و453 هزار و 600 برگ از اسناد مربوط به سوابق راکد دستگاه های کشور مربوط به دوره زمانی 1365 تا 1399 را در اسفندماه سال 1401 بررسی، ‌ارزشیابی و تعیین تکلیف کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران،  سوابق و پرونده های راکد امورمالیاتی استان های گلستان و خوزستان، بیمه سلامت استان های تهران، زنجان و سمنان، شعب شرکت بیمه آسیا در استان زنجان ، اداره کل استاندارد استان گلستان و اداره کل تعزیرات حکومتی استان تعیین تکلیف شد.

از مجموع این اسناد، تعداد  25 میلیون و 369 هزار برگ از اسناد بر اساس مجوزهای اختصاصی و عمومی مصوب شورای اسناد ملّی، فاقد ارزش آرشیوی تشخیص داده شد و از چرخه اداری خارج شد و تعداد84 هزار و 600 برگ سند ارزشمند آرشیوی تفکیک و پس ار بسته بندی و در کارتن های ویژه سازمان با تنظیم صورتجلسات اسناد انتقالی تحویل مخازن اسناد آرشیوی سازمان شد.

اسناد آرشیوی پس ازتهیه و تنظیم «صورتجلسه انتقال اسناد» به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران منتقل و برای سایر اوراق امحایی براساس دستورالعمل« امحای اوراق دارای مجوز امحاء»، «صورتجلسه اوراق امحایی» تنظیم و با رعایت ترتیبات قانونی، امحاء می شود.

با اقدامات انجام شده حدود 1252 مترمربع فضای اداری و بایگانی آزاد و در اختیار دستگاه­ها قرارگرفت.

 


مختارپور در نشست مدیران استانی مطرح کرد؛

شناساندن مراکز اسنادی در استان ها به مردم و مسئولان یک ضرورت است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۱۶ - ۱۱:۵۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۶ - ۱۸:۳۸:۳۵
شناساندن مراکز اسنادی در استان ها به مردم و مسئولان یک ضرورت است
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در نشست مدیران استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران بر اهمیت شناساندن مراکز اسنادی در استان ها به مردم و مسئولان و استفاده از ظرفیت های استانی به منظور تبیین وظایف این مراکز تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، در این نشست که با حضور معاونان، مدیرانِ کل ستادی و مدیران مراکز استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد؛ علیرضا مختارپور ضمن خوش آمدگویی به معاونان و مدیران استانی با اشاره به ساختار سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران گفت: این سازمان ترکیبی از دو مجموعه قدیمی تر کتابخانه ملّی و مجموعه متاخری به نام اسناد است. مجموعه کتابخانه ملّی با مصوبه مجلس و معاونت اسناد با مصوبه شورای اداری کشور در ادوار گذشته به یکدیگر الحاق شدند و مجموعه فعلی را تشکیل دادند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران وظیفه اصلی مراکز استانی را تمرکز بر گردآوری اسناد از دستگاه های اجرایی فعال در استان ها عنوان کرد و یادآور شد: وظیفه مراکز استانی سازمان در درجه نخست اسنادی است. استان ها وظیفه کتابداری ندارند بلکه تمرکز مدیران و همکاران سازمان در مراکز استانی باید بر جمع آوری اسناد متمرکز باشد و به اعتقاد بنده جمع آوری اسنادِ مربوط به دستگاه های اجرایی در استان ها از مهمترین وظایف مراکز استانی است که باید پس از جمع آوری، اسکن، فهرست نویسی، دیجیتال سازی و در نهایت در اختیار جامعه پژوهشی و مخاطبان قرار گیرد.

مختارپور شناساندن اهمیت اسناد در میان مسئولان را از دیگر وظایف مهم مراکز استانی برشمرد و گفت: یکی از ضعف ها در مراکز استانی عدم تبیین وظیفه و فعالیت مراکز اسناد و کتابخانه ملّی استان ها در میان مردم و مسئولان است. به عنوان مثال برخی از مسئولان از وجود مرکز اسنادی در استان خود اطلاع ندارند و نمی دانند اسناد خود را به چه مرکزی باید تحویل بدهند. بنابراین در قدم نخست باید تلاش و همت مضاعف برای شناساندن مراکز به مسئولان مختلف استانی و ائمه جمعه به کار برد و اهمیت حفظ و نگهداری از اسناد را بیان کرد و اگر مدیران استانی این قدم را محکم برندارند در فعالیت های دیگر توفیق چندانی به دست نخواهند آورد.

در ادامه این نشستِ یک روزه معاونان و مدیران سازمان ضمن بیان نکات و موضوعات مورد نظر خود به تبادل نظر با ریاست سازمان پرداختند.

شایان ذکر است در حاشیه نشست مدیرانِ استانی، مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران ضمن تقدیر از فعالیت مدیران پیشین استانی، احکام ریحانه شهیدی مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه جنوب شرق کشور و محمد فوقی مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملّی مازندران را اعطا کرد.


کتابخانه ملی برگزار می کند؛

سومین محفل ادبی کتابخانه ملّی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۱۳ - ۱۰:۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۳ - ۱۰:۱۰:۴۲
سومین محفل ادبی کتابخانه ملّی ایران
سومین محفل ادبی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با معرفی جدیدترین آثار ادبی منتشر شده در کشور برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، سومین محفل ادبی کتابخانه ملّی ایران همراه با شعرخوانی جدیدترین اشعار شاعران و معرفی آخرین آثار ادبی منتشر شده در کشور؛ روز پنجشنبه 14 اردیبهشت ماه، ساعت 9 در محل اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با حضور شاعران و نویسندگان برپا می شود.


در این محفل همچنین گرامیداشت یاد و خاطره اهالی قلم درگذشته و تولد اهالی قلم متولد شده در فروردین و اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد.


نشست مدیران استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۱۲ - ۱۶:۱۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۴ - ۱۳:۲۰:۶
نشست مدیران استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد
نخستین نشست مدیران استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با حضور علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، معاونان سازمان و مدیران کل مراکز استانی در محل اندیشگاه فرهنگی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نشست مسئولان و مدیران استانی سازمان اسناد وکتابخانه ملّی ایران روز 12 اردیبهشت در دو نوبت صبح و عصر با حضور مدیران استانی، ریاست و معاونان سازمان برگزار شد.

در این نشست مسائل و سیاست های مربوط به حوزه معاونت ها در استان ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

لازم به توضیح است در حاشیه این نشست، رئیس سازمان ضمن تقدیر از فعالیت مدیران پیشین استانی، احکام ریحانه شهیدی مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه جنوب شرق کشور و محمد فوقی مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملّی مازندران را اعطا کرد.


با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و خانه کتاب و ادبیات؛

دو جلد از مجموعه کتاب های معرفی «مشاهیر وقف کتاب در ایران» منتشر شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۱:۱۸:۴۹
دو جلد از مجموعه کتاب های معرفی «مشاهیر وقف کتاب در ایران» منتشر شد
سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در همکاری با خانه کتاب و ادبیات ، تعداد 2 جلد کتاب با عنوان «مشاهیر وقف کتاب در ایران» به قلم علی صادق زاده وایقان منتشر کرده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، کتاب های منتشر شده درباره فرهنگ وقف کتاب در ایران است که سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در همکاری با خانه کتاب و ادبیات ایران، اقدام به معرفی ده نفر از واقفان و اهداکنندگان مشهور و برجسته منابع اطلاعاتی به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران کرده است.

این سازمان به تازگی دو جلد از مجموعه کتاب های «مشاهیر وقف کتاب در ایران» با معرفی شیخ جعفر شوشتری، غلامرضا یزدجردی به قلم علی صادق زاده وایقان منتشر شده است.

بر اساس این گزارش در بخشی از کتابِ معرفی شیخ جعفر شوشتری از مجموعه «مشاهیر وقف کتاب در ایران» چنین آمده است: شیخ جعفر شوشتری از مراجع تقلید، علامه‌ و خطیبی کم‌نظیر بود. وی در دی ماه سال 1191 شمسی در شوشتر متولد شد و در پنج سالگی به عتبات رفت و شروع به تحصیل و نزد استادان تراز اول تعلیم دید. او در شوشتر رسالۀ عمليّۀ خود را به‌نام «منهج‌الرشاد» منتشر کرد که محور فتاوي مراجع تقليد بوده و بر آن حاشيه زده‌اند.

 شیخ جعفر شوشتری علاوه بر آثار متعدّد در فقه و اصول دین، آثار بی‌نظیر و ماندگاری در مورد واقعة کربلا و سیدالشهداء نوشته است. کتابخانه‌ وی بالغ بر 1500 جلد کتاب نفیس خطّی، چاپ سنگی و سربی در زمينۀ فقه، فلسفه، علوم غريبه، تاريخ و تفسير با قدمت200 الي 400 سال و مزیّن به یادداشت‌های علامه و خاندانش و علمای خوزستان است که توسط خانوادۀ شیخ بهاءالدین شریعت در سال‌های 1379 تا 1382 وقف کتابخانۀ ملّی ایران شده است.

غلامرضا یزدجردی در بهمن ماه 1298 در تهران به دنیا آمد. وی بعد از کلاس ششم ابتدایی به‌علّت بيماري پدر تحصيل را رها کرد و مسئوليّت خانواده را به‌عهده گرفت و حرفة پدر (نانوایی سنگکی) را ادامه داد.

وی برای ارتقاء کیفیت نان، کارخانۀ آرد تابان را بنا نهاد که اکنون مدرن‌ترین کارخانۀ آرد ایران است؛ او به دلیل نوآوری در صنعت آرد و نان به «پدر صنعت آرد و نان ایران» لقب گرفت. او از نوجوانی با حضور در زورخانه، روحيّۀ جوانمردي نشأت گرفته از ائمه‌اطهار (علیهم السلام) را در خود تقویت کرد و ثمرۀ فعّالیّت اقتصادی خویش را با مرام پهلوانی ممزوج داشت. اوج شکوفایی و هنرمندیش سرمایه‌گذاری برای کتابت بزرگ‌ترین قرآن جهان است، که به کتابخانۀ ملّی ایران وقف کرد و به «قرآن یزدجردی» مشهور است.

لازم به توضیح است علی صادق‌زاده وایقان از پژوهشگران سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران است و تاکنون 30 عنوان کتاب و 200 عنوان مقاله از وی منتشر شده است.

 

 


به منظور پاسداشت خدمات فرهنگی؛

آیین گرامیداشت استاد پرویز اذکایی در کتابخانه ملّی ایران برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۹:۱۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۹ - ۹:۲۸:۴۰
آیین گرامیداشت استاد پرویز اذکایی در کتابخانه ملّی ایران برگزار شد
آیین گرامیداشت استاد اذکایی مورخ، مصحح، پژوهشگر و همدان شناس با حضور پژوهشگران و دوستداران استاد اذکایی و مسئولان فرهنگی کشور در تالار قلم مرکز همایش اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی، در ابتدای این مراسم علیرضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران ضمن خوش آمدگویی به مهمانان حاضر در این مراسم و تقدیر از تلاش ها و خدمات شایسته اذکایی در ترویج و تبیین فرهنگ ملّی و اسلامی کشورمان و احترام به شخصیت علمی ایشان گفت: اگر آثار باقی مانده از محققان و متفکران و اهالی فرهنگ و ادب و هنر را آثار حقیقی و فرزندان جاودان آنان بدانیم، باید خدا را شاکر باشیم که صدها فرزند ماندگار و مفید مرحوم اذکایی در عالم تحقیق و علم ساله و دهه ها و سده ها راهنما و دستگیر علم پژوهان و دانشجویان و تمام محققان تاریخ کشف حقایق خواهند بود.

وی با اشاره به آخرین اثر استاد اذکایی گفت: چند ماه پیش میزبان مرحوم اذکایی بودم که همراه مدیر کل محترم کتابخانه عمومی همدان  به کتابخانه ملّی آمده بودند، بر ما منت گذاشتند و خواستند تا آخرین اثر استاد را که سال ها قبل شروع کرده بودند و منتشر نشده بود کتابخانه ملّی منتشر نماید. بنده هم با افتخار قبول کردم و قرار شد که به سرعت کار آماده سازی این کتاب آغاز شود که اصرار ایشان بر این بود که تمامی مراحل آماده سازی کتاب زیر نظر شخص ایشان در همدان انجام شود. کار شروع شد اما متاسفانه بیماری ایشان شدت گرفت و نهایتا بدون اینکه توفیق نوشتن مقدمه که آخرین بخش کتاب بود را پیدا کنند ما را ترک کردند و به دیار باقی شتافتند. امیدوارم این اثر بزودی منتشر شود و در اختیار جامعه فرهنگی و ادبی کشور قرار بگیرد. انتهای کلام را با بیتی از علامه همایی در سوگ مرحوم ملک الشعرای بهار سروده بود به پایان می برم:

 

در دو گز چلوار پیچیدند فضلی بی‌كران       
در بَدستی خاك جا دادند بحری بی كنار...
 

امروز شاهد پژوهش های علمی، دقیق، ژرف نگر و مستدل استاد اذکایی هستیم

در ادامه این مراسم عاطفه زارعی، مدیر کل کتابخانه های عمومی استان همدان طی سخنانی ضمن بر شمردن ویژگی های حرفه ای و اخلاقی استاد اذکایی خاطرنشان کرد: همدان مأمن و زادگاه  بزرگانی از گروه عارفان همانند  بابا طاهر همدانی، عین القضات همدانی، خواجه یوسف همدانی، میر سید علی همدانی و از تبار دانشمندان و  گرانمایگانی نظیر ابن سینا، خواجه رشید الدین فضل الله همدانی ... بوده و در ادامه مسیر درخشان این بزرگان در عصر معاصر به پرویز اذکایی می‌رسیم. مردی از دیار همه دانا، صاحب اندیشه و آثاری بی بدیل در تاریخ، فلسفه، رجال شناسی، کتابشناسی و... که نشان دهنده دیدگاه سترگ و علمی و فلسفی استاد در برابر موضوعات و حقایق های علمی و تاریخی است.


وی با بیان اینکه یکی از خصوصیت‌های بارز منش استاد اذکایی، گردن نهادن به حکم علم است؛ تصریح کرد: استاد اذکایی با پرده برداشتن از حقیقت های پنهان دیگر و مورد پرسش قراردادن مجدد مفروضات پژوهشگران و محققان، طرحی نو درانداخت و ما امروز شاهد پژوهش های علمی، دقیق، ژرف نگر و مستدل ایشان هستیم که در قالب بیش از 500 اثر تالیفی جلوه گر شده است. آثاری که اغلب در جمع برترین تألیفات علمی به حساب می‌آیند و جامعه علمی را وادار کردند که در برابر دانش عمیق اذکایی به ستایش قلم و اندیشه او بپردازند.


استاد اذکایی از کتابداری به نویسندگی رسید

زارعی با اشاره به این موضوع که وقتی به زیست کتابنامه استاد اذکایی نگاهی می اندازیم

می بینیم فرآیند زیست علمی ایشان از سال 1339 تا پایان حیاتش پویا و مستمر بوده است؛ بیان کرد: از منظر ایشان هر تحقیق و پژوهشی شروعی دیگر برای پژوهشی دیگر بود و این تفکر موشکافانه به مسائل علمی بازتاب رسالت حرفه ای و علمی و شخصیتی شان را نشان می دهد.
وی ادامه داد: استاد اذکایی همواره  به این نکته مهم اشاره می کرد که از کتابداری به نویسندگی رسیدم و همین امر باعث شد بعد از سال ها که به گردآوری «گمگشده خود یعنی کتاب »

می پرداخت، به دنبال این باشد چطور این منابع اطلاعاتی را برای آیندگان به یادگار بگذارد از این رو به سنت حسنه وقف روی آورد. موقوفات روان شاد اذکایی که  به نهاد کتابخانه های عمومی کشور واگذار شد.


مدیر کل کتابخانه های عمومی استان همدان موقوفات استاد اذکایی را کتابخانه، خانه و سپرده بانکی که حاصل سال‌ها کار علمی ایشان بود برشمرد و تاکید کرد: یکی از موارد بسیار مهم که اعتماد ایشان را برای وقف جلب کرد، اعتماد ایشان به کتابخانه ها و کتابداران و در راس آنها دبیر کل سابق نهاد کتابخانه های عمومی کشور بود تا در کنار آثار ارزشمندشان درباب فرهنگ و علم و ادب و تمدن پایتخت تاریخ و تمدن ایران، یادگاری بگذارد که در این گنبد دوار در ذهن همگان مانا شود.

 

خودساختگی از بارزترین ویژگی های استاد اذکایی بود

استاد حسین معصومی همدانی، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دیگر سخنران مراسم بزرگداشت استاد اذکایی بود که در سخنان خود ضمن بر شمردن فضایل اخلاقی و علمی ایشان گفت : شاید یکی از مهم ترین ویژگی های استاد اذکایی را بتوان خودساختگی و تعهد اجتماعی ایشان دانست که باعث شد، شاهد آثاری فاخر و ارزشمند از ایشان باشیم.


استاد معصومی همدانی با بیان این موضوع که تاسف از فقدان افرادی نظیر استاد اذکایی در این است که وارث فرهنگ خاصی در تحقیق و پژوهش هستند اظهار داشت: ایشان در خانواده ای فرهنگی متولد شدند و از سنین پایین به تلاش و فعالیت در حوزه آموزش مشغول بود و در طول سال های زندگی خود به جرات می توان گفت بیش از 50 سال از حیات خود را به حوزه دانش اختصاص دهد و این بخاطر تعهدی بود که ایشان در خود احساس می کرد و در حوزه علمی آن را به نمایش گذاشت.


وی با اشاره به نمایش بخشی از آثار استاد اذکایی در مراسم بزرگداشت ایشان یادآور شد: این کتب و آثاری که در اینجا ملاحظه می کنید بخشی کوچک از تلاش ها و فعالیت های علمی این استاد برجسته است و بخشی از آثار وی در رسانه های مکتوب استان همدان در طول سال های حیات ایشان قابل مراجعه و استفاده اهالی فرهنگ و ادب خواهد بود.


عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی خدمت بزرگ استاد اذکایی را آثاری که در تاریخ به ویژه تاریخ غرب کشور و همدان به نگارش درآمده عنوان کرد و گفت: به عقیده من کتاب «فرمانروایان گمنام» ایشان بعد از کتاب «شهریاران گمنام» کسروی یکی از مهم ترین آثار تاریخی است که 80 سال اخیر نوشته شده است زیرا  به موضوعی ورود شده که هیچ منبع مستقیمی نداشته و در مواردی برمنابع شفاهی تاکید کرده است.


معصومی همدانی به عشق وافر استاد اذکایی به همدان اشاره کرد و بیان داشت که این عشق در بیان تاریخ همدان و احیای فرهنگ و تاریخ آن کمک بسیار زیادی کرده است.

نحوه نگارش استاد اذکایی کم ترین دلزدگی را برای خواننده ایجاد نمی کند

علی محمدی، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینای همدان از استاد اذکایی به عنوان «دانشمند بی جایگزین» یاد کرد و با بیان این موضوع که اطلاعات استاد اذکایی در حوزه کتابشناسی بسیار متفاوت بود گفت: نگارش متفاوت و ساخت واژه هایی که برخی از آن کاربردها مخصوص خود ایشان است کم ترین دلزدگی را برای خواننده ایجاد نمی کند.

محمدی خاطرنشان کرد: زندگی فرهنگی و علمی استاد اذکایی یک الگوی تمام عیار برای کسانی است که می خواند در دریای علم و معرفت فعالیت کنند.

وی با اشاره به کتاب آثار الباقیه بیرونی و نوشتن حاشیه بر آن توسط استاد اذکانی گفت : این اثر نشان می دهد او تا چه اندازه با دقت و حوصله عمر ارزشمند خود را پای احیای متن و روشنگری و تفسیر آن قرار داده بود.

عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینای همدان به کتاب «کارنامک» استاد اذکایی اشاره کرد و بیان داشت : این کتاب، کتاب شناسی همدان است که هم به گفته نویسنده  به شهر و استان همدان منحصر نشده و شامل عراق و ایالات جبال در سده های میانه و ولایات پهله و سرزمینی ماد بزرگ باستان است.
وی ادامه داد: استاد اذکایی در طول عمر 84 ساله خود، بیش از 50 سال آن را به پژوهش و تحقیق و مطالعه و نوشتن گذراند وکتابخانه و اندک دارایی اش، محصول همین پژوهش ها و قلم زدن ها بود.
محمدی در پایان تاکید کرد کارنامه سنگین علمی و پژوهشی استاد اذکایی به ما نشان می دهد که در حوزه تاریخ و فرهنگ کشور، حضوری موثر و بی جایگزین دارد.

«ایجازخردمندانه»، درآثار استاد اذکایی به خوبی نمایان است
بهرام پروین گنابادی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این مراسم طی سخنانی ضمن اشاره به آثار فاخر استاد اذکایی گفت: ایشان دو ویژگی منحصر بفرد در ارایه آثار خود داشتند. ابتدا اینکه مقاله نویس حرفه ای و متبحری بودند و به خوبی «ایجازخردمندانه» را در کارهای ایشان می توان دید.

وی با تاکید بر این نکته که عمده آثار استاد اذکایی بر شهر همدان تمرکز دارد و عشق و علاقه او به زادگاهش بی پایان بود گفت: ویژگی دیگر  منحصر به فرد ایشان توجه به فرهنگ عامه همدان در آثار ایشان مشهود است و تعمدا برای خاطره جمعی مردم همدان و مردم ایران تلاش می کردند و این هویت سازی را برای جامعه به همراه داشت.

استاد اذکایی مرد کارهای سنگین و بزرگ بود

اکبر ایرانی مدیرعامل موسسه پژوهشی میراث مکتوب نیز دیگر سخنران این مراسم بود که در سخنان خود استاد پرویز اذکایی را یکی از خادمان سختکوش و دوستدار علم و  فرهنگ و دانایی دانست.

وی با بیان اینکه ایران‌شناسی محور اصلی حیات علمی استاد پرویز اذکایی بود گفت: ایشان در اواخر دهۀ چهل و تا نیمۀ دهۀ پنجاه با اداره فرهنگ عامه وزارت فرهنگ و هنر همکاری داشت و در این مدت بیش از 30 مقاله در مجله فرهنگ و هنر نوشت که بخشی از آنها به گفته استاد علی بلوکباشی که همکار ایشان در ادارۀ فرهنگ عامه بود، حاصل پژوهشهای میدانی وی در سفر به شهرهای ایران بود. همین روحیۀ علمی و ایران‌دوستی او بود که پس از انقلاب، همزمان او را به چند زمینه پژوهشی سوق داد.

 ایرانی در بیان فعالیت های استاد اذکایی عنوان داشت: وی نخست به یاری استاد ایرج افشار برای فهرست‌نویسی نسخ خطی کتابخانه ملی ملک و سپس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران شتافت. در واقع کلید مطالعات ایران‌شناسی را در اختیار محققان و مصححان متون فارسی قرار داد. همان‌طور که آقابزرگ تهرانی با تألیف بزرگترین کتابشناسی شیعه معروف به الذریعه کلید مطالعات شیعه‌شناسی را از خود به یادگار گذاشت.

مدیرعامل موسسه پژوهشی میراث مکتوب گفت: شانس استاد اذکایی دسترسی آسان او به گنجینه‌ای از منابع تاریخی و فلسفی جهان اسلام بود که دریچه‌ای جدید در تحقیقات او گشود.

وی استاد اذکایی را مرد کارهای سنگین و بزرگ دانست که هرکسی شهامت و جرأت انجام آن را نداشت و خاطرنشان کرد: همین اعتماد به نفس و توانمندی باعث شد سراغ ابوریحان بیرونی برود و آثار الباقیه را تصحیح کند که میراث مکتوب توفیق نشر آن را داشت. همایون صنعتی زاده که به تاریخ علم ایران باستان سخت علاقه‌مند بود به توصیه ایرج افشار ترجمه قانون مسعودی ابوریحان بیرونی را به اذکایی سپرد و اذکایی 4 فصل آن را ترجمه کرد. او رازی شناس تراز اول بود و کتاب حکیم رازی او مورد توجه رازی شناسان قرار گرفت.

 

توجه به حوزه فرهنگی ، علمی و ادبی ایران از آغاز تا برآمدن اسلام در آثار استاد اذکایی دیده

می شود

محمود جعفری دهقی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران به عنوان آخرین سخنران این مراسم نیز در سخنانی به ویژگی های ماندگار استاد اذکایی اشاره کرد و گفت: یکی از ویژگی های کاری ایشان توجه به یک دوره فرهنگی و علمی و ادبی ایران است که از آغاز تا برآمدن اسلام را در بر می گیرد که متاسفانه به دلایلی مغفول واقع شده و استاد اذکایی به خوبی به آن پرداخته است.

وی ادامه داد: استاد اذکایی به خوبی توانستند چگونگی انتقال اندیشه های ایرانی را از آن دوره به دوره اسلامی معرفی نماید و یکی دیگر از کارهای ارزشمند استاد اذکایی را طبقه بندی آثار دوره ساسانی و متون فارسی این دوره است.
جعفری خاطرنشان کرد: استاد اذکایی تنها به گردآوری اطلاعات از منابع بسنده نکرده و خود حرف برای گفتن دارد و به خوبی به تجزیه و تحلیل آثار می پردازد.


با هدف بازگرداندن منابع اهدایی به چرخه اطلاع رسانی؛

بیش از 38 هزار نشریه مازاد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به کتابخانه های بزرگ کشور اهدا شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۴ - ۱۰:۲۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۴ - ۱۱:۵۴:۳۶
بیش از 38 هزار نشریه مازاد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به کتابخانه های بزرگ کشور اهدا شد
سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با هدف بازگرداندن منابع اهدایی به چرخه اطلاع رسانی، تعداد 38 هزار و 503 نسخه نشریه را در اسفندماه سال 1401 به کتابخانه های بزرگ کشور اهدا کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، در پی مکاتبه سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با کتابخانه های بزرگ کشور فهرستی از نشریه های مازاد بر نیاز سازمان، موجود در مخزن شماره 2 مبادله و اهدا، برابر با 47 هزار و 389 نسخه نشریه و منابع اطلاعاتی به منظور بهره برداری جامعه پژوهشی در اختیار یازده نهاد کتابخانه ای در سراسر کشور قرار گرفت.

براساس این گزارش، مکاتبه های انجام شده با مراکزی چون معاونت فرهنگی وزارت آموزش و پرورش، نهاد کتابخانه های عمومی کشور ، معاونت فرهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، معاونت فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و کتابخانه آیت الله مرعشی، کتابخانه ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ، کتابخانه و موزه ملی ملک ، سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی مکاتبه انجام شده است.  

همچنین فهرست مجموع نشریه های مازاد سازمان در دومین جلسه مجمع عمومی روسای کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) در اختیار اعضا قرار گرفت و بر همین اساس تعداد 4 هزار و 934 نسخه نشریه به کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، 234 نسخه نشریه به کتابخانه و موزه ملّی ملک، تعداد 18 هزار و 803 نسخه نشریه به سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، 173 نسخه نشریه به کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، 847 نسخه نشریه به مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی و تعداد 603 نسخه نشریه به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران اهدا شد.

پس از انتخاب منابع توسط اعضای مکتب، فهرست منابع باقی مانده در اختیار مراکزی که طی دو ماه اخیر برای دریافت منابع اهدایی به مخزن مبادله و اهدا مراجعه کرده بودند؛ قرار گرفت و در میان این مراکز اداره عقیدتی سیاسی نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی تعداد 12 هزار و 909 نسخه از نشریات را انتخاب و دریافت کرد.


رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران درگذشت عباس براتی‌پور را تسلیت گفت


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۲/۳ - ۱۱:۵۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۳ - ۱۲:۵:۲۲
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران درگذشت عباس براتی‌پور را تسلیت گفت
علیرضا مختارپور رئیس اسناد و کتابخانه ملّی در گذشت عباس براتی‌پور شاعرانقلاب و دفاع مقدس را تسلیت گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، با بیان فعالیت های ادبی عباس براتی پور در حوزه ادبیات دفاع مقدس، درگذشت وی را تسلیت گفت.

متن پیام بدین شرح است:

افرادی که دوران انقلاب و دفاع مقدس را با اشعارعباس براتی‌پور سرکرده‌اند، می‌دانند که ایشان و استادانی مانند ایشان چه خدمت بزرگی در عرصه شعر انقلاب و دفاع مقدس و همچنین شعر انتظار داشته‌اند. به طوری که تأثیر اشعار شاعرانی چون ایشان در نسل‌های بعدی به روشنی خودنمایی می‌کند.

پیش از پیروزی انقلاب در میان افرادی که در مورد انتظار و مهدویت صحبت می‌کردند، گرایش‌هایی قوی وجود داشت که انتظار منفعلانه را ترویج می‌کردند؛ یعنی انسان منتظر را فردی ساکت در برابر حوادث اجتماعی معرفی می‌کردند. اما انقلاب اسلامی این تصور را به کلی تغییر داد، چراکه حالا جوانانی برخاسته بودند که پیشانی بند یامهدی(عج) می‌بستند و به میدان مین می‌رفتند، جهادگرانی برخاسته بودند که پیشانی‌بند یا مهدی (عج) می‌بستند و برای آبادانی مناطق محروم تلاش می‌کردند.

به این ترتیب مفهوم جدیدی از انتظار و ادبیات انتظار در قالب داستان‌ها، رمان‌ها و اشعار مختلف در انقلاب اسلامی به وجود آمد که انسان منتظر را یک انسان واقعی و اثرگذار در جریانات اجتماعی معرفی می‌کرد. انسانی که می‌تواند الگویی برای یاران امام زمان (عج) باشد و نقش افرادی مانند استاد براتی در توسعه و ترویج این نوع ادبیات واقعا ستودنی و قابل تقدیر است.

 ضایعه درگذشت این شاعر عالی قدر را به اهالی فرهنگ و خانواده محترم ایشان تسلیت می گویم.

 


با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی و مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب؛

آیین گرامیداشت استاد پرویز اذکایی برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱/۲۹ - ۱۴:۱۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱/۲۹ - ۱۴:۳۲:۲۵
آیین گرامیداشت استاد پرویز اذکایی برگزار می شود
آیین گرامیداشت استاد پرویز اذکایی مورخ، مصحح، پژوهشگر و همدان شناس در تالار قلم مرکز همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملّی، برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی، آیین بزرگداشت زنده یاد استاد پرویز اذکایی،  مصحح، مورخ، همدان‌شناس، ابوریحان‌شناس و فهرست‌نویس، روز چهارشنبه 6 اردیبهشت 1402، ساعت 10 در تالار قلم مرکز همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملّی، با حضور پژوهشگران و دوستداران استاد اذکایی و مسئولان فرهنگی کشور برگزار خواهد شد.

استاد پرویز اذکایی تحصیلات  متوسطه و حوزوی خود را در همدان، کارشناسی ارشد را در دانشگاه‌ تهران در رشته تاریخ و دوره دکتری خود را در دانشگاه منچستر انگلستان نزد استادانی چون پروفسور ج. ا. بویل گذراند. در دهه چهل با مجله هنر و مردم همکاری داشت و حدود ۳۰ مقاله نوشت. مدتی سردبیر مجله وحید شد. با کتابخانه مجلس و مرکزی دانشگاه تهران در فهرست‌نویسی همکاری کرد.  پس از انقلاب با مراکز علمی از جمله دایرةالمعارف تشیع، دانشنامه جهان اسلام، مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی و موسسه پژوهشی ميراث مکتوب همکاری داشت و مقالات متعددی نوشت.

این استاد برجسته در طول حیات با برکت خود بالغ بر ۳۵۰ مقاله و ۵۰ کتاب تالیف کرد و برنده جایزه کتاب سال شد. در سال 1398، مجموعه‌ای از کتابها، نشریات ادواری و دست‌نوشته‌های خود را به کتابخانه مرکزی استان همدان اهدا و خانه پدریش را به عنوان مرکز فرهنگی وقف کرد. از محل درآمد موقوفه، جایزه بهترین کتاب‌های ایران‌شناسی و همدان‌شناسی برای تشویق پژوهشگران جوان اختصاص داد.


نمایشگاه قرآن های خطّی در مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه جنوب کشور برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱/۲۹ - ۱۲:۲۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۵ - ۹:۴۴:۵۳
نمایشگاه قرآن های خطّی در مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه جنوب کشور برگزار شد
نمایشگاه قرآن مجموعه ای منتخب از تصاویر قرآن های خطّی با عنوان «از کرانه قرآن تا ژرفای هنر» با حضور آیت الله لطف الله دژکام نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز در آرشیو هنرِ مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه جنوب کشور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، در این نمایشگاه تعداد 15 نسخه قرآن خطّی منتخب کتابخانه ها و موزه های ایران و جهان، نوشته شده به زبان های مختلف بر کاغذ پاپیروس به نمایش گذاشته شد.

آیت الله دژکام نماینده ولی فقیه در استان فارس با بیان این مطلب که برگزاری نمایشگاه قرآنی « از کرانه قرآن تا ژرفای هنر» در تقویم فرهنگی و هنری شهر شیراز خالی است؛ گفت: برای داشتن نمایشگاه نسخ خطّی قرآن کریم به صورت دائمی نیازمند فضای کافی نمایشگاهی هستیم که به دلیل کمبود فضای شهری چنین امکانی در حال حاضر وجود ندارد. از همین رو با توجه به این موضوع که مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه جنوب کشور امکان و ظرفیت برگزاری نمایشگاه های فرهنگی را دارد؛ می تواند در این زمینه یاری رسان باشد.  

وی ادامه داد: در همین ارتباط مدیران فرهنگی باید با حضور در میدان فرهنگ به رشد این ارزش ها کمک کنند تا بتوان استان فارس را به عنوان استانی پیش برنده فرهنگ و هنر به جوامع بین المللی معرفی کنیم. در این راستا مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه جنوب کشور، وظیفه مهمی در حفظ ونگهداری میراث فرهنگی دارد و ما نیز از هر گونه همکاری در این راستا حمایت می کنیم.

لازم به توضیح است مرکز اسناد و کتابخانه ملّی منطقه جنوب کشور در استان فارس در حاشیه برگزاری این نمایشگاه قرآنی کارگاه آموزشی «سیری در نگارگری و خطّ شناسی قرآن های منتخب در آرشیو قرآن کریم موجود در این مرکز را برپا کرده است. در این کارگاه فرشید احمدی فر از کارشناسان نسخ خطّی در این مرکز پانزده جلد قرآن کریم را مورد بررسی قرار داده است. جکعی از کتابداران اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان، آستان مقدس حضرت احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ (ع) و پژوهشگران این استان در این کارگاه شرکت کردند.