معاون کتابخانه ملّی ایران مطرح کرد:

آینده فهرست نویسی و خطرات فناوری هوش مصنوعی از موضوعات مهم در نشست جهانی «ایفلا» بود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۶/۴ - ۱۴:۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۶/۴ - ۱۴:۲۵:۱۳
آینده فهرست نویسی و خطرات فناوری هوش مصنوعی از موضوعات مهم در نشست جهانی «ایفلا» بود
مزایای استفاده از هوش مصنوعی در بهبود کارایی و دقت فهرست نویسی، افزایش حفاظت از میراث فرهنگی، تشخیص چند زبانه و چند اسکریپتی، نمایه سازی موضوعی، استانداردسازی پیشینه های کتابشناختی، تحقیق، کشف و خطرات این فناوری نوین از موضوعات و محورهای اصلی گفتگوهای هشتاد و هشتمین نشست جهانی فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات کتابداری «ایفلا» بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران که به عنوان نماینده سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در هشتاد و هشتمین نشست جهانی فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات کتابداری «ایفلا»؛ حضور دارد؛ با بیان این مطلب، درباره محوراصلی گفتگوهای این نشست جهانی گفت: عنوان نشست «آینده فهرست نویسی و ایجاد تعادل بین مزایا و خطرات فناوری هوش مصنوعی» از جمله گفتگوهای مهم از سلسله نشست های «ایفلا» بود. در این نشست مزایای استفاده از هوش مصنوعی در بهبود کارایی و دقت فهرست نویسی، افزایش حفاظت از میراث فرهنگی، تشخیص چند زبانه و چند اسکریپتی، نمایه سازی موضوعی، استانداردسازی پیشینه های کتابشناختی، تحقیق و کشف بیان شد و در عین حال آسیب های استفاده از هوش مصنوعی نیز مورد بررسی قرار گرفت. از آنجایی که هوش مصنوعی مولد و یکی از مرتبط ترین موضوعات در هر محیط اطلاعاتی است ؛ گروه ویژه هوش مصنوعی «ایفلا» یک راهنما برای متخصصان کتابداری و اطلاعات تهیه کرده بود.

تغییر رویکرد حافظه جهانی یونسکو در مجموعه کتابخانه ها

 

نماینده سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در نشست جهانی «ایفلا» با اشاره به یکی از سخنرانی های مهم از این نشست جهانی که با عنوان «برنامه حافظه جهانی یونسکو» ایراد شد؛ اظهار داشت: در این سخنرانی به کارکرد حافظه جهانی یونسکو در مجموعه کتابخانه ها اشاره شد. به این معنا که حافظه جهانی یونسکو فراتر از حفاظت از آثار می تواند مجموعه کتابخانه ها را با در نظرگرفتن ظرفیت افزایش آموزش، جرقه گفتگو، ترویج صلح، چندفرهنگی و فراگیری را نیز در نظر بگیرد. همچنین در ادامه این نشست ایده هایی در پاسخ به این سوال که چگونه مجموعه‌های کتابخانه‌ها می‌توانند جوامع فراگیر، عادلانه و صلح‌آمیز را ترویج کنند؟ نیز ارائه شد. 

گردش کار کتابخانه‌ها و داده‌ها در چارچوب اخلاقی

مومنی ادامه داد: یکی دیگر از سخنرانی ها در حوزه « مسئولیت مدیریت داده در توصیف و متعادل کردن کار فکری انسان با قدرت الگوریتم ها» بود. در این سخنرانی عنوان شد که کتابخانه‌ها از طریق تخصص حرفه‌ای خود با بهره‌گیری از تخصص محتوا، استانداردهای تخصصی داده، گردش کار کتابخانه‌ها و داده‌ها و ابزارهای فناوری در چارچوب اخلاقی می توانند کاربران را متمرکز کنند و اطلاعات قابل کشف و در دسترس قرار دهند. اما، این شیوه‌های حرفه‌ای ثابت باقی نمانده‌اند و به سرعت در حال تکامل هستند. بخش فناوری اطلاعات، بخش تجزیه و تحلیل موضوع و دسترسی، و بخش فهرست نویسی برای بررسی چالش ها و فرصت های این تحول و برجسته کردن مسائل اخلاقی، رویکردهای عملی و راه حل های فناوری که در کتابخانه های سراسر جهان در حال استفاده هستند؛ طراحی شده است .

توسعه کتابخانه های بومی برای شناسایی مسائل بومی

وی یکی دیگر از مباحث مطرح شده در مجموع این نشست ها را «خدمات کتابخانه های بومی» عنوان کرد و یادآور شد: «ایفلا» برای حمایت و شناسایی مسائل بومی و کتابداری بومی در نظر دارد دستورالعمل این نشست جهانی را برای خدمت رسانی بهینه به مردم بومی توسعه دهد. این نشست بر نقش کتابخانه ها برای فهم عمیق و  نیاز به ایجاد زیر ساخت و به اشتراک گذاشتن دانش جوامع محلی و بومی و توانمندسازی رهبران کتابخانه ای با تغییرات متنوع جهانی تاکید داشت.

پیروی از الگوی واحد در مدیریت داده های پژوهش

عصمت مومنی با اشاره به این مطلب که موضوع مدیریت داده های پژوهش در دولت از دیگر مباحث مطرح شده در نشست جهانی «ایفلا» بود؛ خاطرنشان کرد: این نشست در پاسخ به سئوالاتی از این دست که چگونه می توان داده های رسمی را با استفاده از اصول مدیریت داده های تحقیقاتی تنظیم کرد؟ مدیریت داده های پژوهشی تا چه اندازه  به سیاست گذاری و خدمات اطلاعاتی در داخل دولت کمک می کند؟  پیامدهای اخلاقی و قانونی آن چیست؟ برگزار شد و پیشنهاد شد هر سازمان مادر دولتی بخشی برای مدیریت داده های پژوهشی اختصاص دهد و از یک الگوی واحد پیروی کند.  زیرا طراحی و نظارت بر اعمال اصول مدیریت داده های پژوهشی در مخازن داده های دولتی حائز اهمیت است و موجب اشتراک گذاری و دسترس پذیری داده های پژوهشی خواهد شد.

 

 

 

 

 


در دومین روز از نشست جهانی «ایفلا»؛

نشست روسای کتابخانه های ملّی با هدف ترویج تفاهم و همکاری برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۶/۱ - ۱۶:۵۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۶/۱ - ۱۷:۱۱:۳۰
نشست روسای کتابخانه های ملّی با هدف ترویج تفاهم و همکاری برگزار شد
عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران و نماینده سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در هشتاد و هشتمین نشست جهانی فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات کتابداری «ایفلا»؛ از برپایی نشست روسای کتابخانه های ملّی با هدف تسهیل و ترویج تفاهم و همکاری درباره موضوعات و چالش های پیش روی کتابخانه های ملّی در سراسر جهان خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، در دومین روز از برپایی هشتاد و هشتمین نشست جهانی فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات کتابداری «ایفلا»؛ کنفرانس روسای کتابخانه های ملّی در سراسر دنیا و در موزه جهان، واقع در شهر روتردام در کشور هلند با حمایت از فعالیت های تحقیق و توسعه کمیته های فعال، گروه های موقت وعضوهای فردی در «ایفلا» برگزار شد. 

عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران درباره مهمترین موضوعات مورد بررسی در این کنفرانس گفت: در کنفرانس روسای و معاونین کتابخانه های ملّی در سراسر جهان، بیش از 60 کشور از قاره های مختلف آسیا،  آمریکا، اقیانوسیه و اروپا  به همراه 31 نفر از کتابداران از کشورهای جمهوری اسلامی ایران، ارمنستان، استرالیا، بوسنی و هرزگوین، کامرون، کانادا، شیلی، چین، کنگو، قزاقستان، مصر، استونی، اتیوپی، فنلاند، فرانسه، آلمان، غنا، لهستان، اندونزی، ایرلند، جامیکا، لیتوانی، مکزیک، نیوزلند، دانمارک، ژاپن، کره جنوبی، قطر، اسکاتلند. سنگال، سنگاپور، اسلوانی، آفریقای جنوبی، اسپانیا، سوئد، سوئیس، هلند، ترکیه، اکراین، امارات متحده عربی، انگلستان، آمریکا، ازبکستان، ویتنام و غیره حضور داشتند که هریک از  روسا و معاونین کتابخانه های ملّی درباره مهمترین اقدامات کتابخانه ملّی کشورهای خود صحبت کردند.


وی ادامه داد: در ادامه این جلسه  نمایندگان کشورهای آمریکایی و اسپانیایی زبان (ایبرو آمریکا)، نماینده کتابخانه های ملّی اروپا، نماینده کتابخانه های ملّی آسیا و اقیانوسیه و نماینده کشورهای آفریقایی درباره وضعیت کتابخانه های ملّی این مناطق گزارشی ارائه دادند. این کنفرانس با ارائه سخنرانی هایی با موضوع «ملاحظات هوش مصنوعی برای رهبران مؤسسات دانش» و « ملاحظات هوش مصنوعی برای کتابخانه های ملی» به پایان رسید. 


معاون کتابخانه ملّی ایران در ادامه صحبت های خود درباره سخنرانی رئیس شبکه های کتابخانه ملّی فرانسه با موضوع «ملاحظات هوش مصنوعی برای رهبران مؤسسات دانش» گفت: در این سخنرانی نقشه راهی تا سال 2026  از ساختار آزمایشگاه داده تا ارزیابی شبکه آزمایشگاه داده ترسیم شد و در ادامه درباره تجربه آزمایشگاهی، تشخیص متن نوشتارهای دستی و نیز مراحل پروژه های هوش مصنوعی صحبت شد و سپس مراحل آموزش کتابخانه های کد محور و داده محور مورد بررسی قرار گرفت و در پایان نیز درباره مدیریت ریسک ها و کاهش آسیب های آن صحبت شد. 


مومنی خاطرنشان کرد: در پایان این کنفرانس گفتگوهایی با روسای کتابخانه ملّی چین، ژاپن و کره جنوبی، اندونزی، فنلاند، بریتانیا، فرانسه  و امارات متحده عربی درباره همکاری های بین المللی انجام شد.


راه و رسم مصطفی شدن


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۳۱ - ۱۵:۴۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۳۱ - ۱۶:۷:۳۱
راه و رسم مصطفی شدن
علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به مناسبت رونمایی از تقریظ رهبر معظّم انقلاب بر کتاب‌های «اسم تو مصطفاست» و «سرباز روز نهم» بر ای این کتاب ها یادداشت نوشت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، علیرضا مختارپور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به مناسبت رونمایی از تقریظ رهبر معظّم انقلاب بر کتاب‌های «اسم تو مصطفاست» و «سرباز روز نهم» دربارۀ شهید مدافع حرم مصطفی صدرزاده یادداشتی را برای این کتاب نوشت.

 
* مقدمه
مصطفی عالِم دینی نبود، قاری برجسته نبود، مداح تراز اول نبود، عارف متضلّع نبود، خطیب نبود، هنرمند حرفه‌ای نبود، استاد دانشگاه نبود، عمر طولانی نداشت. امّا چرا و چگونه همین مصطفی در عمری ۲۹ ساله به مَقام و مُقامی رسید که مورد غبطۀ اهل نظر و برجستگان واقع شد؟ برای یافتن پاسخ این پرسش راه‌های مختلفی وجود دارد:
  • راه اول مطالعۀ زندگی پرشور و سراسر فعالیت مصطفی و شناختن ابعاد مختلف زندگی او و پیداکردن عوامل مؤثر در رشد و تکامل آن شهید
  • راه دوم توجه به الگوها و سرمشق‌هایی است که او بر شناخت و پیروی از آنها همّت گماشت.
بررسی و مطالعۀ دقیق هر دو مسیر، نشان می‌دهد توفیق مصطفی و هزاران شهید و جوان مؤمن انقلابی مثل او در معجزۀ انطباق این دو مسیر است، هرجا امکان هدایت و روشن‌بودن مسیر فراهم باشد و در همان موضع و موقعیت، شرایط پیروی و بهره‌گیری از راهنماهای الهی برای هر انسانی مهیا گردد، کیمیای تکامل روی می‌نماید. توفیق آن است که جوانی بخت‌یار خاطر خود را مجموع دارد و کمر همت به پیروی اولیاء الهی که هم راهنمایند و هم راهگشا و در یک کلام نازنینان علم وجود ببندد:

هر آن کو خاطر مجموع و یار نازنین دارد
سعادت همدم او گشت و دولت همنشین دارد (حافظ)

* بخش اول: مروری کوتاه بر ۲۹ سال حیات طیبه
۱. چشم به دنیا گشودن در ماه محرم در خانواده‌ای متدین و مهربان
هیجان و شور و شیطنت‌هایی بیشتر از سطح دیگر کودکان همسال خود و تشخیص طبیب حاذق که روح بزرگ این کودک در جسم کوچکش نمی‌گنجد. (۱)[*]
۲. انس مستمر با مسجد به‌عنوان پایگاه معرفت و هدایت و خدمت که ابعاد متعددی از زندگی و فعالیت مصطفی را به خود اختصاص داده ازجمله:
الف‌ـ جذب نوجوانان بی‌توجه به دین و انقلاب به حضور در مسجد ازطریق فراهم‌کردن محیطی برای سرگرمی و آموزش و اوقات فراغت (۲۹، ۳۲، ۱۲۳ ،۱۹۷،۱۳۱)
ب‌ـ تلاش برای تأسیس و ساخت حسینیه و مسجد (۱۳۹، ۳۲۰)
۳. مطالعۀ مستمر زندگی شهدا، احترام فوق‌العاده به خانوادۀ شهدا و خدمت به آنان (۳۸، ۳۹، ۳۵۱)
۴. توجه فوق‌العاده به ترویج کتاب‌خوانی در میان نوجوانان (۱۳۱)
۵. احترام زائدالوصف به پدر و مادر (۳۱۶، ۳۱۷)
۶. اولویت‌دادن به هدایت و تربیت به‌جای تنبیه و مجازات و جذب جوانان سهل‌انگار و خطاکار با اکسیر محبت (۷۶، ۱۲۱، ۱۳۵، ۱۹۸)
۷. احساس مسئولیت و مشارکت در کمک‌رسانی به مردم محروم یا آسیب‌دیده در حوادث و سوانح (۶۳، ۱۲۰)
۸. توجه و مراقبت در رعایت احکام شرعی و حقوق مردم و ترجیح‌دادن دیگران بر خود (۶۳، ۱۵۲، ۲۱۷)
۹. بصیرت سیاسی و مکتب‌محوری و اصالت رضایت الهی در امور ازجمله:
الف) تحصیل در رشتۀ ادیان و عرفان برای توانایی در پاسخگویی به شبهات مکاتب دیگر که قصد جذب جوانان را دارند. (۱۴۶)
ب) هدف قرار دادن رضای خدا در دفاع از حرم نه صرفاً شهادت‌طلبی (۴۵۵، ۴۵۷)
ج) انتخاب همسر به‌عنوان هم‌سنگر در عرصۀ مجاهدت فرهنگی (۹۸)
د) حضور فعال در مقابله با فتنۀ ۱۳۸۸ بدون توجه به خطرات و نیز تحمل مجروحیت و آسیب‌های فراوان در این راه (۱۶۵، ۱۵۷، ۱۵۸، ۱۶۰، ۱۷۸)
هـ) هدف از همۀ فعالیت‌ها، تربیت نیرو برای یاری امام زمان (عج) (۱۹۶)

* بخش دوم: دورۀ حدود دوساله از رمضان ۱۳۹۲ در دفاع از حرم ، تا شهادت
این دوره درواقع زمان به‌ثمر نشستن همۀ فعالیت‌ها و خدمات ۲۷ سالۀ قبل است، نتیجۀ همۀ دعاهای پدر و مادر، تلاش برای تأسیس حسینیه و مسجد و پایگاه، عبادت‌ها، مطالعه‌ها، تلاش‌ها، مقابله با فتنه‌های داخلی، کمک به مردم، دستگیری از جوانان، هدایت نوجوانان، تمامی آن کوشش‌ها اینک مجالی دوساله می‌یابد تا برترین ثمرات خود را در صحنۀ دفاع از حرم اهل بیت عصمت و طهارت علیهم‌السلام به رخ زمینیان و آسمانیان به ظهور و بروز برساند؛ تا معلوم شود که چرا انسان مسجود ملائک است؛ تا نشان دهد حتی در دنیای پر شر و شور قرن بیست‌ویکم نیز معنویت همچنان سرنوشت‌ساز است و در ورای ظواهر این روزگار، خلقت الهی همچنان در کار خلق جلوه‌های عظیم و شکوهمند از تعالی انسان است. چند محور اصلی این دوران عبارتند از:

۱. اعتقاد به نقش‌آفرینی و تأثیر شهدا در گره‌گشایی از موضوع اعزام به عرصۀ دفاع از حرم (۲۴۰)
۲. مرگ‌آگاهی، تأمل و تفکر مستمر در موضوع شهادت، و روزه‌گرفتن در روزهای غفلت از شهادت (۳۰۶، ۳۱۶)
۳. همت در صحنۀ دفاع از حرم با هر وسیله و راه، و اقدامات مختلف و گاه بسیار دشوار برای جلوگیری از غیبت در این صحنۀ شکوهمند مبارزۀ حق و باطل ازجمله:
الف) پنهان‌شدن در پایان دورۀ حضور اول در دفاع از حرم برای عدم بازگشت به وطن (۲۵۷، ۲۷۶)
ب) تغییر نام و ظاهر برای حضور در دفاع از حرم در گردان فاطمیون و انتخاب نام سیدابراهیم شهید جاویدالاثر به عنوان نام جهادی (۳۲۴)
ج) جلوه‌های متعدد ظهور برکات و نعمات و توفیقات و بشارت‌های ناشی از جهاد مخلصانه و خدمت به مردم ازجمله:

الف) بازشدن گره‌ها و مشکلات (۲۸۸، ۳۴۸)
ب) عدم دریافت دستمزد برای دفاع از حرم (۳۵۶)
ج) بشارت سلامت فرزند دومش در رویای صادقه (۳۶۳، ۳۶۴)
د) بشارت به شهادت ازسوی شهید ابراهیم هادی در رویای صادقه (۲۹۸)
هـ) خلق جلوه‌های بدیع از رقص عاشقان در میدان دفاع (۳۴۲)
رقص و جولان بر سر میدان کنند * رقص اندر خون خود مردان کنند
چون رهند از دست خود دستی زنند * چون جهند از نقص خود رقصی کنند (مولوی)
و) انتخاب دشوارترین کارها (افضل‌الاعمال احمزها) (۳۶۵، ۳۴۴، ۳۷۷، ۳۸۱، ۳۹۹)
ز) پیشقدم در میدان، آخرین نفر در بهره‌بری از امکانات (۳۹۸، ۴۱۰)
ح) رعایت نظم، تعقل و تدبیر در سخت‌ترین شرایط (۳۶۸، ۳۷۷، ۳۹۷)
ط) ترجیح خدمت به فرزندان شهدای مدافع حرم به هر کار دیگری حتی زیارت (۴۴۳)
ی) آمادگی برای فداکردن همۀ زندگی خود به‌منظور تدفین یک شهید گمنام در کُهنز (۴۱۶)
ک) همۀ موفقیت‌ها را از جانب حضرت حق دانستن (ما رمیت اذ رمیت و لکن الله رمی) (۴۷۰)

۴. و سرانجام حاصل و نتیجه این حیات طیبه، نیل به مقام شهادت است، آن هم در روز تاسوعا، همان روز متعلق به حضرت ابوالفضل العباس (س) که وقتی مصطفی در کودکی بر اثر تصادف در آستانۀ مرگ قرار گرفت به برکت اقدام مادرش که او را نذر حضرت ابوالفضل کرد از آن حادثه نجات یافت و ۲۹ سال بعد روز وفای نذر فرا رسید (۴۷۱، ۴۸۱)
۵. وصیتنامۀ مصطفی خود جلوه‌ای از معرفت، بصیرت، و اخلاص آن شهید است. امّا در این مختصر فقط به دو نکته از آن اشاره می‌شود:
الف) در بخشی از وصیتنامه خطاب به حضرت زینب سلام الله علیها می‌نویسد:
«بی‌بی زینب سلام الله علیها، آن زمانی که شما در شام غریب بودید گذشت، دیگر به احدی اجازه نمی‌دهیم به شما و به سلالۀ حسین علیه‌السلام بی‌احترامی کند. ... بی‌بی عزیزم، مرا قاسم خطاب کن و روی خون ناقابل من هم حساب کن،»
ب) امّا محور اصلی وصیتنامه و ده‌ها سخنرانی و گفتگوی او در جلسات مختلف تنها یک موضوع است یعنی شناخت و بصیرت نسبت به سیاست‌ها، مواضع، و راهبردهای ولی‌فقیه و عمل به آنها.
آنچه در مرور زندگی پر حادثۀ مصطفی صدرزاده به وضوح دیده می‌شود ایمان و عمل او به همین موضوع است.
برای تبیین این مدعا، کافی است تنها به ۲۲ فراز از بیانات و رهنمودهای رهبری معظّم انقلاب اسلامی درخصوص نقش و اهمیت جوانان در انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، دفاع از حرم، و پاسداری از اسلام، انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، و ایران سرافراز توجه شود.

عناوین این ۲۲ سرفصل که در هر یک، عباراتی از بیانات معظّم‌له به پیوست این مقاله آمده چنین است:

۱. نقش مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی
۲. نقش  مساجد در معنویت بخشی و اعتلای جامعه
۳. هنر امام و انقلاب در تربیت جوانان
۴. ایمان و طهارت قلبی جوانان
۵. ذخیرۀ ارزشمند دوران جوانی
۶. اهمیت علم‌آموزی، تقویت ایمان و اراده، و ورزش
۷. حقیقت زیبای حق‌پذیری و اعتراض صادقانۀ جوانان
۸. طبیعت اصلاح‌طلبانه و آرمان‌خواهانۀ جوانان
۹. انتظار از جوانان در عدالتخواهی، امر به معروف و نهی از منکر
۱۰. مسئولیت جوانان در دفاع از هویت ملی و جمعی کشور، و نظام اسلامی
۱۱. نقش جوانان در مسیر طولانی آیندۀ انقلاب
۱۲. تأثیر حضور جوانان مؤمن در مجموعه‌های روستایی
۱۳. لذت خدمت و کار در دوران جوانی
۱۴. در جوانی پاک‌بودن شیوۀ پیغمبری است
۱۵. التزام به قانون و تدبیر، توأم با آرمان‌گرایی جوانی
۱۶. اهمیت مساجد در مصونیت‌بخشی به جوانان
۱۷. مسجد پرورشگاه جوانان در دفاع مقدس، دفاع از حرم، و حفاظت از جمهوری اسلامی
۱۸. آثار و نتایج جذب جوان‌ها به مساجد
۱۹. تربیت نسل جوان و آینده‌ساز کشور در مساجد
۲۰. فرصت تجدیدناپذیر جوانی
۲۱. تصویر نقش جوان در گام دوم انقلاب
۲۲. ویژگی‌های ذی‌قیمت خطرپذیری و خستگی‌ناپذیری جوانان
 
مصطفی نام اصلی او بود، سیدابراهیم نام جهادی‌اش، و در وصیتنامه‌اش از حضرت زینب (س) خواست او را قاسم خطاب کند. شاید همین سه نام مسیر روشن و آسمانی او را نشان دهد؛ مصطفی برگزیده‌شده‌ای برای آزمون‌های ابراهیم‌گونه و سرانجامی درخشان چون حضرت قاسم (س).

*****
راه و رسم مصطفی شدن
سخت نیست، ساده است
راه از خودت گذشتن است
راه وقف اولیاء شدن
راه حق‌پذیری و دفاع از حرم
راه دیدن تمام عالَم و ندیدن خود است
مصطفی نمونه است
حجّت است
یک مثال، یک چراغ
بر تمام رهروان راه حق
بر تمام رهروان جنگ عدل و ظلم
تا همیشه تا تمام لحظه‌های عمر
تا بهشت خاص و جاودانۀ خدا
تا زمان وصل حق
 
و من الله التوفیق
علیرضا مختارپور
۲۶ مرداد ۱۴۰۲

 

معاون کتابخانه ملّی مطرح کرد:

«کتابخانه و هوش مصنوعی» در حوزه اخلاق مهمترین موضوع روز نخست نشست جهانی «ایفلا» بود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۳۱ - ۱۳:۵۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۶/۱ - ۱۷:۱۳:۳۵
«کتابخانه و هوش مصنوعی» در حوزه اخلاق مهمترین موضوع روز نخست نشست جهانی «ایفلا» بود
عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران که به نمایندگی از سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در هشتاد و هشتمین نشست جهانی فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات کتابداری «ایفلا» حضور دارد؛ مهمترین موضوع مطرح شده در نخستین روز از برپایی این نشست جهانی را «کتابخانه و هوش مصنوعی» ارزیابی کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، هشتاد و هشتمین نشست جهانی فدراسیون بین الملی انجمن ها و موسسات کتابداری «ایفلا» با حضور کتابداران، حرفه مندان و مدیران مراکز کتابخانه ای سراسر جهان، روز گذشته 30 مردادماه با سخنرانی باربارا لیسون رئیس این نشست جهانی در شهر روتردام هلند آغاز شد و موضوعاتی چون «کتابخانه و هوش مصنوعی»، «نقش جهانی (ایفلا) در دسترسی آزاد-درگیر کردن شبکه ها و مشارکت برای پیشرفت پایدار» و «کتابخانه های اروپایی: بسترهایی برای دموکراسی» مورد بررسی قرار گرفت.

معاون کتابخانه ملّی ایران که در این نشست جهانی حضور دارد، با اشاره به نشست «کتابخانه ها و هوش مصنوعی» در هشتاد و هشتمین دوره «ایفلا» گفت: هوش مصنوعی مزایای زیادی برای دسترسی افراد به دانش دارد و موضوعاتی چون توصیف، توصیه، جمع بندی و ترجمه را ارائه می دهد. اما در عین حال با چالش‌های اخلاقی بسیاری  از جمله سوگیری، حقوق کار و برابری، عدم درک، و خطراتی برای محرمانگی و مسائل مرتبط به قانون، مانند کپی رایت نیز همراه است.

وی ادامه داد: در همین راستا کمیته مشورتی آزادی دسترسی به اطلاعات و آزادی بیان (FAIFE) و «بیانیه ایفلا درباره کتابخانه ها و هوش مصنوعی» یک سند کلیدی است که دیدگاه کتابخانه ای در مورد اخلاق هوش مصنوعی را بیان می کند. از جائیکه ماهیت و تأثیرات اجتماعی هوش مصنوعی در سطح جهانی به تکامل خود ادامه می‌دهد؛ اما همچنان در زمینه اخلاقیات و قانونی بودن بحث وجود دارد و این موضوع مطرح می شود که چگونه کتابخانه ها می توانند مسائل اخلاقی را در به کارگیری هوش مصنوعی در خدمات کتابخانه ای شناسایی کنند و چه دستورالعمل هایی برای ساخت، پیاده سازی و حفظ برنامه های کاربردی و راهنمایی مراجعان کتابخانه در استفاده خود از این فناوری ها وجود دارد. همچنین، چگونه هوش مصنوعی به طور فزاینده ای برای سواد اطلاعاتی شهروندان می تواند موثر باشد. موضوع دیگر، پیامدهای کپی رایت هوش مصنوعی که در حال حاضر چندین پرونده قضایی معلق در ارتباط با کپی رایت آثار هنری و هوش مصنوعی وجود دارد.

معاون کتابخانه ملّی با اشاره به نشست «نقش جهانی ایفلا در دسترسی آزاد - درگیر کردن شبکه ها و مشارکت برای پیشرفت پایدار» گفت: در این حوزه پیشرفت قابل توجهی در جهت تحقق این مطلب حاصل شده است اما موانع مالی، برابری باقی مانده است که در این نشست با بیان اولویت ها و موانع اصلی برابری در سطوح جهانی، منطقه ای و محلی شناسایی و مورد بررسی قرار گرفت.

عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران درباره بررسی موضوع «کتابخانه های اروپایی: بسترهایی برای دموکراسی» گفت: کتابخانه‌ها در قلب جوامع قرار دارند. به همین دلیل این مسئله با چندین موضوع اجتماعی که در سراسر اروپا قابل مشاهده است و به چالش کشیده می‌شوند. بسیاری از کتابخانه ها در حال بحث درباره راه هایی هستند که از طریق آنها به این تغییرات و روندها پاسخ دهند تا نقش فعال تری در مقابله با نیروهایی که مستقیماً فرآیندهای دموکراتیک را به خطر می اندازند؛ ایفا کنند.

وی تصریح کرد: در این جلسه به چالش‌ و خطرات احتمالی که برای کتابخانه‌ها وجود دارد اشاره کرد که نشان می دهد کتابخانه‌ها بازیگران کلیدی یک آینده دموکراتیک و پایدار در قاره اروپا هستند. شرکت کنندگان مداخلات تحریک آمیز را از طیف وسیعی از صداها از دنیای کتابخانه و انتشارات و همچنین رویکردهای روزنامه نگاری و دانشگاهی به این پرسش خواهند شنید و این فرصت را خواهند داشت که نظرات خود را در یک بحث گروهی به اشتراک بگذارند. در این جلسه درباره اقدام منطقه ای اروپا برای 2023-2025 صحبت شد.

عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران یادآور شد: برنامه دیگر از نخستین روز این نشست جهانی به موضوع «ایفلا/ مراسم جایزه کتابخانه عمومی سیستماتیک سال 2023» اختصاص داشت.  این نشست درباره جایزه کتابخانه عمومی سالانه ایفلا/سیستماتیک کتابخانه های عمومی جدید بود که چهار کتابخانه «شانگهای شرق، چین»، « کتابخانه عمومی یانز ویکارد والواسور، اسلوونی»، « کتابخانه Parramatta در PHIVE استرالیا» و «کتابخانه گابریل گاسیا مارکز، اسپانیا» در این بخش مطرح شد و در انتها جایزه کتابخانه عمومی سال توسط  «ایفلا» به کتابخانه های عمومی تعلق گرفت که در زمینه کیفیت معماری، فضاهای یادگیری، تعامل با فرهنگ محلی و دیجیتالی کردن و توسعه پایدار فعالیت کرده اند.


مختار پور: رهبر انقلاب برای ۴۵ کتاب تقریظ نوشته اند


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۳۱ - ۱۲:۳۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۳۱ - ۱۲:۴۶:۳۰
مختار پور: رهبر انقلاب برای ۴۵ کتاب تقریظ نوشته اند
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: رهبر انقلاب تا کنون برای ۴۵ کتاب در زمینه‌های مختلف از دفاع مقدس تا مدافعان حرم و خانواده شهدا تقریظ نوشته اند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار این خبرگزاری در خصوص نگارش تقریظ رهبر انقلاب بر برخی از کتاب‌ها گفت: معمولا رهبر انقلاب از دوران جوانی خود، بعد از مطالعه برخی از کتاب ها، در قسمت حاشیه و یا پایان آن آثار نظر خود را ثبت می‌کردند؛ یادداشتی که امروزه به تقریظ مشهور است.


وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و همچنین دوران دفاع مقدس مخصوصا از نیمه‌های دوران جنگ تحمیلی که نگارش خاطرات شهدا شروع شد، تعداد این یادداشت‌ها بیشتر شد و رهبر نظرات خود را در اختیار موسسات حوزه هنر و اندیشه اسلامی قرار می‌دادند.


مختارپور با اشاره به اینکه اولین تقریظ رهبر در سال ۱۳۹۰ برای کتاب نورالدین پسر ایران رونمایی شد، گفت: مراسم رونمایی از تقریظ از همان سال ادامه پیدا کرد تا اینکه فردا پانزدهمین مراسم رونمایی از دو تقریظ ایشان بر دو کتاب در حوزه ادبیات مقاومت و جهاد برگزار می‌شود.


وی با اشاره به کتاب‌های سرباز روز نهم و اسم تو مصطفاست، گفت: سرباز روز نهم یک اثر تحقیقی و مرجع به شمار می‌آید. محققان برای نگارش این کتاب با ۴۰ تن از دوستان و اعضای خانواده شهید صدررزاده مصاحبه کرده و صحبت‌ها را در ۴۹۴ قطعه مجزا به رشته تحریر درآورده اند.
وی گفت: می‌توان گفت که سرباز روز نهم یک تصویر روشن و جامع از زندگی ۲۹ ساله شهید صدرزاده ارائه می‌دهد و می‌تواند در روند تولید آثار هنری، مورد مطالعه اصحاب فرهنگ و هنر قرار بگیرد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی درباره اهمیت تقریظ‌های رهبر انقلاب بر کتاب‌ها افزود: حضرت آیت الله خامنه‌ای بار‌ها بر حفظ و ترویج ادبیات دفاع مقدس تاکید داشته اند. این یادداشت‌ها در کتاب‌های مختلف جهت گیری‌های مختلف دارد. به طور مثال در کتاب تنها گریه کن، سبک زندگی مومنانه یک مادر برجسته می‌شود و یا کتاب حوض خون نقش زنان در دفاع مقدس را ترسیم می‌کند و در کتاب لشکر خوبان هم موضوع ایثارگری و شهادت تجلیل شده است. در کتاب‌های سرباز روز نهم و اسم تو مصطفاست، نقش مدافعان حرم پررنگ است.


وی در ادامه با بیان این که شهید صدرزاده شخصیت عجیبی داشته است، یادآور شد: او جنگ را ندیده بود؛ در بستری بزرگ شد که جنگ به پایان رسیده بود و تهاجم‌های فرهنگی، فناوری‌های نو و اختلاف‌های سیاسی به وجود آمده بود. در همین شرایط این شخصیت با شور و شوق تمام برای رسیدگی به امور جوانان، دستگیری از مستمندان، دفاع از ارزش‌ها و در دو سال آخر هم برای دفاع از حرم قدم برمی دارد. این فداکاری‌ها مصطفی را به الگو تبدیل می‌کند. او با گذشت از سرمایه و زندگی خودش، انقلاب و آئین هایش را نگاه می‌دارد. همایش فردا برای آنست که نوجوانان بدانند می‌توانند مثل مصطفی یا ابراهیم هادی باشند.


با هدف اشتراک گذاری تجربیات؛

سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در هشتاد و هشتمین دوره «ایفلا» حضور دارد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۳۰ - ۱۴:۴۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۳۰ - ۱۴:۴۶:۱۱
سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در هشتاد و هشتمین دوره «ایفلا» حضور دارد
سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به عنوان نهاد مرجع در حوزه کتابداری در هشتاد و هشتمین نشست جهانی فدراسیون بین الملی انجمن ها و موسسات کتابداری «ایفلا» حضور دارد و عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران با حضور در این نشست، تجربیات حرفه ای این سازمان را در حوزه کتابداری به اشتراک گذاشته خواهد شد.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، هشتاد و هشتمین نشست فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات کتابداری «ایفلا» از امروز 30 مردادماه به مدت پنج روز با حضور کتابداران، حرفه مندان و مدیران مراکز کتابخانه ای سراسر جهان در شهر روتردام هلند برگزار می شود.

از مهمترین رویدادهای سالیانه در این نشست بین المللی، برپایی نشست روسای کتابخانه های ملّی است که مباحث متعددی از چالش های روز در حوزه کتابخانه های ملّی کشورها، موضوع کتابداری و تجربه های مدیریتی در کتابخانه های ملّی در عرصه بین الملل مورد بررسی قرار می گیرد.

در همین راستا کتابخانه ملّی ایران در دهه های گذشته به شکل فعال در این نشست جهانی حضور داشته و در چندین کمیته تخصصی از جمله کمیته کتابخانه های ملّی، کمیته آسیا و اقیانوسیه، کمیته کتب نادر و مجموعه های خاص و همچنین کمیته های فناوری اطلاعات، کتابخانه های کودک و نوجوان، فهرست نویسی، تحویل مدارک و اشتراک منابع عضویت مشارکت داشته است.

لازم به توضیح است در این دوره از نشست جهانی «ایفلا» موضوعات متعددی در حوزه های تخصصی دانش کتابداری و مدیریت کتابخانه ها همچون مسائل مربوط به کتابخانه های دیجیتال و استانداردهای کتابخانه ای، حوزه فناوری اطلاعات، کتابخانه های سبز در کمیته ها و جلسات متعدد کاری مورد بحث و گفتگو قرار خواهد گرفت و به طور ویژه به موضوع تاثیر نفوذ مباحث هوش مصنوعی در ساز و کارهای مرتبط به مدیریت و خدمات کتابخانه ای اشاره خواهد شد.

 


با حضور نمایندگان کتابخانه های بزرگ کشور بررسی شد؛

ضرورت ایجاد تفکر پلتفرمی با رویکرد تحول دیجیتال در کتابخانه ها


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۲۹ - ۱۵:۳۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۳۰ - ۱۵:۵۳:۵۳
ضرورت ایجاد تفکر پلتفرمی با رویکرد تحول دیجیتال در کتابخانه ها
دومین کمیته «بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور» به ریاست عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران و با حضور نمایندگان مجموع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب)، با ارائه و بررسی پیش نویس «دستنامه دیدگاه تفکر پلتفرمی در کتابخانه های کشور» برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران در این جلسه بر ضرورت ایجاد تفکر پلتفرمی با رویکرد تحول دیجیتال تاکید کرد و گفت: در راستای اهداف کتابخانه ملّی مبنی بر انجام مشاوره، نظارت و هدایت و ارائه خدمات فنی و برنامه ریزی و سازماندهی کتابخانه های کشور، در مجمع کتابخانه های بزرگ کشور(مکتب) کمیته ای با عنوان «بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور» پیشنهاد شد.


معاون کتابخانه ملّی ایران با اشاره به تعامل سازنده و مشارکتی با کاربران،  افزود: با شکل گیری این کمیته و نظر مشورتی اعضای آن، تفکر پلتفرمی در کتابخانه ها به عنوان یک زیرساخت و یک نگاه جامع نگر و یک ساز و کار در شکل گیری تعامل سازنده و مشارکتی با کاربران و ذی نفعان در جریان خلق ارزش های افزوده و پویا و نیز هم افزایی دانشی و اشتراک تجربیات مورد گفت و گو قرار گرفت. 


در دومین کمیته «بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور» موضوعاتی چون تعریف پلتفرم، بوم مدل کسب و کار، مدیریت ارتباط با ذی نفعان در تفکر پلتفرمی، ویژگی های راهبرد پلتفرم در یک کتابخانه، ویژگی های نرم افزارهای پلتفرمی کتابخانه ها در سطح بین الملل و مهارت های کتابخانه ای طراحی مراحل کسب و کار در روند پلتفرمی با رویکرد تحول دیجیتال مطرح و مورد بررسی قرار گرفت.


در این نشست تخصصی که به دبیری الهه حسن زاده برگزار شد، امیررضا اصنافی نماینده وزارت علوم و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، مجتبی عباسلو معاون اشاعه اطلاعات مرکز اسناد، کتابخانه و موزه مجلس شورای اسلامی، لیلا نعمتی انارکی معاون آموزش و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، فاطمه ثقفی رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، فاطمه شیخ شعاعی سرپرست مرکز توسعه و هماهنگی مرکز اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت، مهدیه قنبرپور نماینده معاون پژوهشی کانون فکری کودکان و نوجوانان، مریم پاکدامن مدیر روابط عمومی دانشگاه الزهرا، نسترن پورصالحی عضو هیات علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، حمیده معماری کارشناس مسئول ، سمانه نوذر ، زینب بیرانوند و فاطمه زرین کمر از کارشناسان سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران حضور داشتند.


با هدف یاری رسانی به سندپژوهان؛

کارگاه آموزش تخصصی خطّ شناسی در متون و اسناد قدیمی در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۲۳ - ۱۰:۴۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۲۳ - ۱۱:۰:۱
کارگاه آموزش تخصصی خطّ شناسی در متون و اسناد قدیمی در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار می شود
دوره آموزشِ تخصصی خطّ شناسی و آشنایی با خطوط به کار رفته در متون و اسناد قدیمی با تدریس محسن روستایی سندپژوه و سند شناس در اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، محسن روستایی سندپژوه و سند شناس در توضیح جزئیات این خبر گفت: دوره آموزشی خط شناسی و آشنایی با خطوط به کار رفته در متون و اسناد قدیمی با هدف کمک رسانی به پژوهشگران و سند پژوهان برای تشخیص انواع خطوط و تسلط در بازخوانی اسناد تاریخی، نسخ خطّی و کتیبه خوانی برگزار می شود. 

لازم به توضیح است، براساس نیاز و شناخت مخاطب از نسخ خطّی این کارگاه در هشت محور با عناوینی چون «پیدایش خط و سیر تطور و تحول آن»، «خط به عنوان ابزار انتقال معارف و فرهنگ بشری»، «خط به عنوان یک هنر»، «آشنایی با گونه های مختلف نگارش خط فارسی و عربی»، «کاربرد گونه های خطوط در ثبت اطلاعات اسناد تاریخی»، «خط هنری و خط بازاری (تجاری)»، «شیوه شناخت درست خط بزرگان عرصه سیاست و علم و دیانت»،«بازخوانی واژه های غیر منقوط (بدون نقطه) به کار رفته در متون و اسناد» و «معرفی خطوط نسخ، ثلث، ریحان، رقاع، تعلیق، محقق، نسخ نستعلیق و شکسته نستعلیق» برپا خواهد شد. 

مدت زمان برگزاری این کارگاه تخصصی 20 جلسه روزهای یکشنبه از ساعت 14 تا 16 است و علاقمندان به حضور تا  28 مرداد مهلت دارند که با مراجعه به آدرس: http://Ims.nlai.ir اقدام به ثبت نام کنند.

محسن روستایی سندپژوه، معلم و پژوهشگر خط سیاق و فهرست‌نویس اسناد تاریخی، مهرخوان، خط‌شناسی باستانی از عهد ایلخانیان تا زمان حال است. کتاب «تاریخ طب و طبابت در ایران» از جمله تالیفات وی به شمار می رود که برگزیده بیست و دومین کتاب سال جمهوری ایران شد.


به منظور هم اندیشی اعضای هیات رئیسه جدید؛

نخستین جلسه هیات رئیسه کمیته فنی متناظر 171 برای مدیریت مدرک برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۱۵ - ۱۲:۲۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۱۵ - ۱۲:۲۵:۴۳
نخستین جلسه هیات رئیسه کمیته فنی متناظر 171 برای مدیریت مدرک برگزار شد
نخستین جلسة هیات رئیسه کمیتة فنی متناظر 171 به منظور تبیین برنامه‌های کاربردی برای مدیریت مدرک و آشنایی با فرایندهای فعالیت این کمیته برگزار شد.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران،  نخستین جلسة هیات رئیسه کمیتة فنی متناظر 171 به منظور مشارکت فعال و هم اندیشی اعضای هیات رئیسه جدید با بررسی استانداردهای تحت پوشش این کمیته برگزار و بر لزوم مشارکت متخصصان میان‌رشته‌ای در فرایندهای کاری این کمیته تاکید شد. 
براساس این گزارش حضور سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در این حوزه در سال 1392 با پیشنهاد تأسیس کمیته فنی متناظر 171 به‌صورت حقیقی آغاز شد و در سال 1399 و پس از تأسیس دفتر استانداردسازی در پژوهشکده اسناد معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، برای ایجاد تمرکز در فعالیت‌های استانداردسازی سازمان و تسهیل شرایط کاری، پیشنهاد خروج از حالت حقیقی و فعالیت دبیرخانه حقوقی در پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به سازمان ملّی استاندارد ایران ارسال شد. 
با توجه به سوابق کاری این کمیته و همچنین استقرار دبیرخانه کمیته فنی متناظر 171 در این پژوهشکده، فرایند واگذاری حقوقی دبیرخانه به‌سرعت انجام شد و از آن پس کمیته فنی متناظر 171 در قالب حقوقی به فعالیت خود در سازمان ادامه داد.
لازم به توضیح است در نخستین جلسه هیئت رئیسه کمیته فنی متناظر 171، فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال، فرحناز افضلی سرپرست پژوهشکده اسناد، امیررضا اصنافی عضو هیات‌علمی دانشگاه شهید بهشتی، احسان علیرضایی دبیر کارگروه الکترونیک نهاد ریاست جمهوری، علیرضا انتهایی مدیرکل پردازش منابع و فناوری‌های دیجیتال، جلال طاهری مدیرکل فراهم‌آوری و ارزشیابی اسناد، محمد ایرانشاهی سرپرست اداره انتشارت و زهرا ضرغامی به عنوان دبیر در این جلسه حضور داشتند.


با پیگیری اداره کل تدارکات و خدمات عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی؛

اختلال در امر آبرسانی فضای سبز کتابخانه ملی مرتفع شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۱۴ - ۱۲:۱۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۱۴ - ۱۲:۲۰:۵۰
اختلال در امر آبرسانی فضای سبز کتابخانه ملی مرتفع شد
مدیرکل تدارکات و خدمات عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران از امضای تفاهم نامه ای با شرکت نوسازی عباس آباد به منظور آبیاری بهینه فضای سبز کتابخانه ملّی خبر داد.

به گزارش سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، مهدی بهرامی مدیرکل تدارکات و خدمات عمومی سازمان با اعلام این خبر گفت: طی جلسات متعدد با شرکت نوسازی عباس آباد مقرر شد منابع آبیاری فضای سبز کتابخانه ملّی ایران از چاه حفاری شده در بزرگراه حقانی تامین شود.

وی ادامه داد: در همین جهت، فعالیت مربوط به تجهیز، کابل گذرای و لوله کشی به طول 850 متر مربع به انجام رسید و آبرسانی درختان و گیاهان در مجموعه کتابخانه ملّی، عملیاتی شد.

مدیرکل تدارکات و خدمات عمومی سازمان با اشاره به اقداماتی که در زمینه مدیریت مصرف آب پیگیری شده است افزود: علاوه بر اقدامات کوتاه مدت مانند کاهش میزان آب خروجی فلش تانکها با عنایت به بحران آب و به منظور افزایش بهره وری آب ، برنامه های زیر بنایی از جمله احداث تصفیفه خانه فاضلاب، استفاده از آب خروجی زه کش ها و بازگرداندن فاضلاب به چرخه استفاده مجدد در دست اقدام می باشد. در این خصوص نیاز به خدمات "مشاوره تصفیه فاضلاب در سامانه تدارکات الکترونیکی دولت بارگذاری شده است و مقرر است با استفاده از پیمانکار دارای شرایط، از فاضلاب های ساختمان و آب های رها شده ، به منظور استفاده در آبیاری فضای سبز استفاده شود.
بهرامی همچنین با اشاره به ضرورت دقت در آبیاری گیاهان و درختان محوطه کتابخانه ملی به اقتضای گونه و نوع شان افزود: چمن های کاشت شده فعلی و برخی از درختان از گونه ای هستند که دو بار در روز نیاز به آبیاری دارد. از آنجا که بحران آب در سطح تهران و منطقه بسیار جدی است و اقدامات کوتاه مدت مانند استفاده از چاه آب و سیستم تصفیه آب بیش از چندین سال جوابگو نخواهد بود، در اقدامات راهبردی با استفاده از دانش شرکت ها ی دانش بنیان و تجربه پرسنل ، استفاده از بذر چمنی که با استفاده از مهندسی ژنتیک نیاز به آب کمتری دارد و در بلند مدت جایگزین چمن فعلی شود که در دست بررسی است.

مدیرکل تدارکات و خدمات عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در ادامه با اشاره به ضرورت اقدامات مدیریت مصرف آب و انرژی و حفظ کیفیت سطح  خدمات به کاربران و اعضا محترم کتابخانه به کاهش 35 درصدی مصرف برق، اشاره کرد و گفت: در سال های گذشته تفاهم نامه ای به منظور کاهش مصرف برق با اداره برق بسته شده بود که در این تفاهم نامه صرفا موضوع محدودیت مصرف در نظر گرفته شده بود و به هیچ عنوان سلامت دستگاه ها، سیستم های الکترونیک و مجموع وسایلی که به برق وابستگی دارند؛ لحاظ نشده بود. امسال با نظرات کارشناسان فنی سازمان شیوه مدیریت مصرف تغییر کرد و با تمهیدات و برنامه های کارشناسی بدون قطعی برق، نزدیک به 35 درصد در مصرف برق و انرژی صرفه جویی شد که این اقدام رضایت اداره برق را نیز به همراه داشت.

 

 

 


بازدید معاون رئیس جمهور از سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۱۴ - ۱۰:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۱۴ - ۱۱:۴۱:۳۶
بازدید معاون رئیس جمهور از سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران
میثم لطیفی معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور در بازدید از سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران گفت: این سازمان در معركه جهاد تبیین و جنگ روایت‌ها به عنوان یک زرادخانه تولید مهمات فرهنگی است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، میثم لطیفی معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان سازمان اداری و استخدامی  کشور به میزبانی علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از بخش‌های مختلف این سازمان و آرشیو ملّی ایران بازدید کرد. 

لطیفی در حاشیه این بازدید بر نقش سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در معرکه جهاد تبیین و جنگ روایت‌ها به عنوان یک زرادخانه تولید مهمات فرهنگی تاکید کرد و افزود: اگر مرکز اسناد فقط به عنوان یک موزه باشد که مجموعه‌ای از آثار و اسناد را ارزیابی و مرمت کند و بگذارد؛ به مثابه یک سازمان بایگان است.

وی با بیان اینکه نگران هستیم که با مجموعه‌ای از اسناد مدفون مواجه باشیم نه اسناد جریان‌ساز، گفت: اگر سازمان به عنوان قرارگاهی باشد که مجموعه‌ای از داده‌ها در آن جمع‌آوری می‌شود و در اختیار کسانی قرار می‌گیرد که در جنگ روایت‌ها قصد شلیک دارند؛ آن‌وقت یک سازمان پشتیبان است، نه بایگان.

معاون رئیس‌جمهور یکی از دغدغه‌هایش در معلمی رشته مدیریت در دانشگاه را کمبود کتاب‌ها با مثال‌های داخلی در حوزه مدیریت عنوان کرد و گفت: وقتی می‌خواهیم در مورد مدیریت ریسک یا بحران یا استراتژیک بحث کنیم، مثال‌های ما از بحران‌ها و ریسک‌های شرکت‌ها‌ و دولت‌های خارجی است در حالی که نمونه‌های بسیار ارزشمندی در تجربه ملی وجود دارد که متاسفانه از دل اسناد و تجربه‌های مدیران استخراج و فرآوری نشده است.

رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور ضمن بیان این مطلب که تعداد مقالات خارجی نوشته شده در مورد دوره مدیریت و سلطنت سلجوقیان به زبان انگلیسی بیش از مقالات نوشته شده به زبان فارسی است، گفت: یک پایان‌نامه در مورد تاریخ نگاری جهاد سازندگی ایران در دانشگاه‌های آمریکایی‌ نوشته شده است، ما چه میزان مطالعه علمی تبدیل شده به متن آموزشی در این خصوص داشته‌ایم؟

وی تصریح کرد: امروزه عطش دیدن، خواندن و شنیدن روایت توفیقات ملی در جوان ایرانی  وجود دارد که نیازمند عرضه هنرمندانه و گسترده چنین فتح الفتوحاتی است.

لطیفی با اشاره به سخن مقام معظم رهبری که «هر مسجد یک تاریخ شفاهی دارد»، گفت:  ما آمادگی داریم که در یک کار مشترک، تدوین تاریخ شفاهی سازمان اداری و استخدامی کشور را شروع کنیم. تهیه تاریخ شفاهی حکمرانان، کار ارزشمندی است که پتانسیل و تخصص انجام آن در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران وجود دارد.

معاون رئیس‌جمهور با اشاره به تکلیف قانونی دستگاه‌ها در حوزه مدیریت دانش، تصریح کرد: پروژه تاریخ شفاهی دستگاه‌های اجرایی کشور ذیل مدیریت دانش است و در خصوص انجام آن باید همفکری کرد که اگر نیاز باشد طی بخشنامه یا دستورالعمل از سوی سازمان اداری و استخدامی کشور به همه دستگاه‌ها ابلاغ شود. سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز به عنوان مجری یا ناظر می‌تواند در این پروژه نقش داشته باشد.

رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور گفت: زبان ایرانی در نگارش دیوانی ما در خطر است و به نظر می‌رسد طرح «دولت ادب، ادب دولت» جویباری باشد که حرکت زبان فارسی را به واسطه ارتقای زبان دیوانی ما به جریان بیاندازد.

لطیفی در پایان پیشنهاد کرد، بخشی از اسناد دستگاه‌های اجرایی کشور که برای عموم و کارکنان دستگاه‌ها تازگی دارد در بخش جنبی جشنواره شهید رجایی امسال در قالب «نمایشگاه اسناد ماندگار دستگاه‌ها» نمایش داده شود.


اطلاعیه روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران؛

تالارهای مطالعه کتابخانه ملّی ایران در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه باز است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۱۰ - ۱۳:۴۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۱۰ - ۱۳:۵۱:۵۴
تالارهای مطالعه کتابخانه ملّی ایران در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه باز است
با توجه به موافقت هیات دولت مبنی بر تعطیلی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه (11 و 12 مرداد)، به دلیل گرمای هوا، تالارهای مطالعه کتابخانه ملّی باز است و خدمات پژوهشی به اعضای کتابخانه ملّی ارائه می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، تالارهای مرجع تخصصی، کتابخانه عمومی و نشریات و منابع غیر کتابی فردا در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه (11 و 12 مرداد)، باز خواهد بود و خدمات رسانی به اعضای کتابخانه ملّی ایران همچون روزهای گذشته برقرار است. 

بر اساس تقویم فعالیت کتابخانه ملّی ایران، این کتابخانه در تمام ایام سال به جز چهار روز تعطیل رسمی (1 فروردین، 22 بهمن، 21 ماه مبارک رمضان، عاشورای حسینی ) میزبان اعضاء محترم خواهد بود.


مدیر کل امور حقوقی، مجلس و استانهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی خبر داد؛

هماهنگی با مرجع قضایی و انتظامی در خصوص ارتقا امنیت محدوده پیرامونی کتابخانه ملّی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۹ - ۱۶:۴۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۱۰ - ۱۳:۴۶:۴۸
هماهنگی با مرجع قضایی و انتظامی در خصوص ارتقا امنیت محدوده پیرامونی کتابخانه ملّی
امیر حسین آزادی وفا از برگزاری جلسه مشترک با مرجع قضایی و انتظامی جهت بررسی راهکارهای افزایش امنیت محدوده پیرامونی کتابخانه ملی خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، امیر حسین آزادی وفا مدیر کل امور حقوقی، مجلس و استان های این سازمان با اشاره به تشکیل جلسه مشترک با مرجع قضایی و انتظامی گفت: از مدتها قبل در سازمان اسناد و کتابخانه ملی موضوع ارتقا امنیت منطقه مطرح بود و پیگیری های لازم انجام شده بود و در دوره جدید، همکاران اداره کل حراست با پیگیری های خود در صدد بهبود وضعیت هستند. در همین جهت با ورود دادگستری کل استان تهران جلسه ای برگزار شد.

 

مدیر کل امور حقوقی، مجلس و استانهای سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با اشاره به رویکرد تعاملی مراجع قضایی و انتظامی در این نشست افزود: جلسه ای که با حضور سرپرست ناحیه سه دادسرای تهران و رئیس کلانتری 103 تهران برگزار شد، مقرر شد با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران نسبت به نصب دوربین در محل های حساس و دارای زیرساخت اقدام شود. همچنین نیروی انتظامی نیز با راه اندازی کانکس نسبت به استقرار ماموران پلیس اقدام کند.

وی یادآور شد: برقراری گشت موتور سوار پلیس در محدوده پیرامونی کتابخانه ملّی و فرهنگستان ها و باغ کتاب دیگر تصمیم اتخاذ شده در این نشست بوده است. 


لازم به ذکر است درپی تشدید مراقبت نیروهای حراست سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، در هفته های گذشته یک مورد مشکوک شناسایی شد. این فرد از کارکنان شرکت های پیمانکاری بود که بلافاصله پس از تحقیق و مصاحبه تخصصی و مکشوف شدن موضوع ارتکاب جرم تحویل مقام انتظامی گردید.


به منظور افزایش تعاملات فرهنگی؛

رئیس مجلس صربستان از کتابخانه ملّی ایران بازدید کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۲ - ۱۷:۱۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۵/۳ - ۱۰:۱۴:۱۷
رئیس مجلس صربستان از کتابخانه ملّی ایران بازدید کرد
ولادیمیر اورلیچ رئیس مجلس صربستان و هیات همراه، به منظور افزایش تعاملات فرهنگی میان دو کشور ضمن بازدید از تالار ملل و پنجره کشور صربستان در کتابخانه ملّی ایران، با علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و معاونین وی دیدار و گفتگو کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، ولادیمیر اورلیچ رئیس مجلس صربستان و هیات همراه ضمن بازدید از گنجینه و منابع کتابی و غیرکتابی موجود در مخازن کتابخانه ملّی، تعداد پنج کتاب ارزنده و نفیس را درباره تاریخ فرهنگی و اجتماعی این کشور به کتابخانه ملّی ایران اهدا کرد.   

ولادیمیر اورلیچ رئیس مجلس صربستان در این بازدید، نسخه ای از اولین قانون اساسی کشور صربستان متعلق به قرن 19، که کتاب قانون اساسی این کشور بر اساس آن نوشته شده و کتاب تاریخچه مجلس صربستان از تاسیس تا امروز، کتاب تاریخ کلیسای منطقه کوزوو و کتابی درباره میراث فرهنگی این کشور را نیز به کتابخانه ملّی ایران اعطا کرد. 


علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران ضمن خوش آمدگویی به ولادیمیر اورلیچ رئیس مجلس صربستان و هیات همراه، گسترش فعالیت های فرهنگی دو کشور را مهم دانست و بر عملیاتی کردن تفاهم نامه میان کتابخانه های ملّی دو کشور تاکید کرد. 


همچنین رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران نسخه ای نفیس از دیوان حافظ را به میهمانان صربستانی اهدا کرد. 


در پایان ولادیمیر اورلیچ رئیس مجلس صربستان و هیات همراه از میراث مکتوب و نفیس موجود در مخازن کتابخانه ملّی ایران دیدن کردند.


در چهارمین نشست کارگروه های تخصصی مجمع کتابخانه های بزرگ کشور؛

نرم افزارها و کاربرگه های مورد استفاده در کتابخانه های عضو «مکتب» بررسی شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۴/۲۸ - ۱۳:۳۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۴/۲۸ - ۱۳:۴۳:۲۱
نرم افزارها و کاربرگه های مورد استفاده در کتابخانه های عضو «مکتب» بررسی شد
چهارمین کارگروه تخصصی «فناوری های نوین در پردازش منابع خطّی و نادر» با موضوع کاربرگه ها و نرم افزارهای مورد استفاده در کتابخانه های عضو مکتب و مبحث پدیدآور، با حضور نمایندگانی از مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) برگزار شد.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، کارگروه تخصصی « فناوری های نوین در پردازش منابع خطّی و نادر» با موضوع کاربرگه ها و نرم افزارهای مورد استفاده در کتابخانه های عضو مکتب و مبحث پدیدآور در اندیشگاه فرهنگی سازمان برگزار شد.

در ابتدای این نشست نوشاد رکنی رئیس اداره اطلاعات فرهنگی و حفاظت فنی کتابخانه و موزه ملّی ملک به منظور انتقال تجربه، گزارشی از چهل و چهارمین نشست اجلاس انجمن کتابداران خاورمیانه (melcom international)  ارائه کرد. 

وی در این ارائه به معرفی اعضای علمی این اجلاس و موضوعات بررسی شده مانند مطالعات عثمانی، مطالعات تاریخی در کتابخانه ها، نسخه های خطّی، چالش های کتابداری مدرن، کمک های اخیر خاورمیانه به کتابخانه های دانشگاه تورنتو و مرکز حفاظت PAC کتابخانه ملّی قطر اشاره کرد. 

در این نشست تخصصی ضرورت فناوری های نوین در مبحث پدیدآور، چگونگی استفاده از تکنولوژی در راستای دسترسی آسان و مناسب به منابع، ورود کتابخانه ملّی ایران به عنوان کتابخانه مادر در بحث سیاستگذاری در موضوع کاربرگه های مورد استفاده در سایر کتابخانه ها مورد بررسی قرار گرفت. 

لازم به توضیح است در چهارمین کارگروه تخصصی «فناوری های نوین در پردازش منابع خطّی و نادر»، فریبا افکاری دبیرشورای کتابخانه های دانشگاه تهران، پریسا کرم رضایی سرپرست نسخ خطّی دانشگاه تهران، پیمان سمندری معاون اداره کتابخانه و مسوول پژوهش و آموزش موسسه کتابخانه و موزه ملّی ملک، زهرا مدرسی مدیرکل کتاب های خطّی و نادر، الهام چیذری فرد مدیرکل اطلاع رسانی، سعید بهرامی مدیرکل دفتر شناسایی و فراهم آوری منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران حضور داشتند.