به منظور تعاملات فرهنگی؛

رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور با علیرضا مختارپور دیدار و گفت‌وگو کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۲۶ - ۱۰:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۲۶ - ۱۲:۱۱:۵۹
رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور با علیرضا مختارپور دیدار و گفت‌وگو کرد
رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور و هیات همراه، با علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال این سازمان دیدار و گفت‌وگو کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، محمد حسین بهرامی رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور و هیات همراه، به منظور تبیین فعالیت های این مرکز و ایجاد زمینه های همکاری مشترک و تعاملات فرهنگی با علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال این سازمان دیدار و گفت‌وگو کردند.

محمد حسین بهرامی رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور با اشاره به فعالیت این مرکز تحقیقاتی گفت: مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور، با سابقه 33 سال فعالیت در حوزه علوم اسلامی و ارائه خدمات دیجیتال با رویکرد انجام فعالیت های تخصصی، در این حوزه مشغول است.

وی ادامه داد: در مدت زمان حضور و فعالیت این مرکز در مجموع بیش از 100 هزار کتاب از منابع اصلی در رشته های مختلف علوم اسلامی و انسانی، با کسب مجوزهای لازم برای حفظ مالکیت معنوی؛ دیجیتال سازی شده است که هم منابع مربوط به محتوای شیعی و هم محتوای اهل سنت است.

رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور اظهار داشت: در کنار منابع کتابی، مجله ها با محوریت علوم اسلامی و انسانی از حدود 120 سال پیش تا کنون جمع آوری و دیجیتال سازی شده است و همچنین این مرکز در بخش پایان نامه نیز فعالیت قابل توجهی دارد.

در ادامه این نشست، اکبر راشدی نیا معاون پژوهش مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور با بیان این مطلب که این مرکز در حوزه نسخ خطّی نیازها و کمبودهایی دارد؛ گفت: منابع مربوط به علوم اسلامی و به خصوص احادیث، در حوزه نسخ خطّی فراوان است که مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور در این حوزه با کمبودهایی مواجه است و سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به عنوان نهاد مرجع و گنجینه معنوی ایرانیان می تواند یاری رسان ما در این بخش باشد.

فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با بیان ظرفیت های موجود برای گسترش همکاری با این مرکز گفت: در مرحله نخست باید شرایط مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور را در حوزه مبادله منابع، توانمندی های فنی و فناوری های نوین، میزان منابع و کتاب های غیر فارسی در حوزه اسلام شناسی و ایران شناسی و نوع همکاری با معاونت تخصصی سازمان ارزیابی کرد تا بتوان برای انجام فعالیت های مشترک برنامه ریزی های لازم را به انجام رساند.

علیرضا انتهایی مدیرکل پردازش منابع و فناوری های دیجیتال گفت: در حوزه فناوری های نوین و هوش مصنوعی می توان فعالیت های مشترکی را برنامه ریزی و عملیاتی کرد. زیرا با توجه به ظرفیت هایی که هم در مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور و هم در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران وجود دارد؛ می توان نسخه دیجیتال شده منابع را در حوزه های مرتبط و مورد هدف طرفین مبادله کرد.

پس از پایان این نشست مقرر شد طی تفاهم نامه ای زمینه ها و نوع همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و مرکزتحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور اجرایی و عملیاتی شود.

لازم به توضیح است در این نشست سید مصطفی موسوی مدیرکل مالکیت معنوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور و محبوبه قربانی مدیرکل پژوهش و آموزش نیز حضور داشتند.

 


گزارش تصویری/ برگزاری بیست و چهارمین دوره آموزش بین المللی «آسیب شناسی و مرمت آثار کاغذی» برای کارشناسان کشور پاکستان


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۲۵ - ۱۲:۴۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۲۶ - ۱۰:۴۰:۴۷
گزارش تصویری/ برگزاری بیست و چهارمین دوره آموزش بین المللی «آسیب شناسی و مرمت آثار کاغذی» برای کارشناسان کشور پاکستان
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در راستای تعامل و تبادل تجربیات با كشورهاي منطقه و اجرای تفاهم نامه‌های منعقد شده و همچنین ترویج و گسترش فرهنگ حفاظت و نگهداري منابع آرشيوي و کتابخانه‌ای، بیست و چهارمین دوره آموزشی بین المللی تئوري و عملي «آسیب شناسی و مرمت آثار کاغذی» برای کارشناسان اعزامی از کشور پاکستان به همت اداره کل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در حال برگزاری می باشد.

 

 

 

 

 

 


پنجمین نشست مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۲۳ - ۱۱:۳۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۲۳ - ۱۲:۳۰:۲۱
پنجمین نشست مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) برگزار شد
پنجمین نشست مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور (مکتب)، به میزبانی معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، علیرضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در  این نشست گفت: از سال های حدود 94 و 95  طرحی در ذهن برخی از دوستان شکل گرفت که مجمع کتابخانه های بزرگ کشور صرف نظر از وابستگی تشکیلاتی با همفکری و هم افزایی تشکیل شود و این آغاز فعالیت مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) بود و قرار شد که دو گروه در جلسات مکتب شرکت کنند، یک گروه خود کتابخانه های بزرگ کشور مثل سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، مؤسسه کتابخانه و موزه ملّی ملک، سازمان کتابخانه ها ، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و یک گروه هم نهادهایی که خودشان دارای مجموعه کتابخانه هایی هستند که مجموعا کتابخانه های بزرگ محسوب می شوند مثل نهادکتابخانه های عمومی کشور، وزارت آموزش و پرورش، سازمان فرهنگی هنری شهرداری، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بعضی از دانشگاه ها مثل دانشگاه تهران به صورت مستقل در مکتب هستند این فعالیت دو سال برقرار بود و به دلایلی در دولت قبلی متوقف شد و در دولت جدید از اواخر سال 1400 دوباره احیاء شد.

وی ادامه داد: در دوره قبل کمیته هایی وجود نداشت و مصوبات کلی و توافقاتی انجام می شد، غیر از دو مورد خروجی نداشت که یک مورد آن برکت داشت به طوری که شبکه کتابخانه های کشور بوجود آمد تا کتابی را که مراجعه کننده جستجو می کند نشان دهد در کدام کتابخانه موجود است، البته هنوز برخی از کتابخانه ها به آن  نپیوسته اند که با پیگیری های لازم امیدواریم همه کتابخانه های کشور در این سامانه تجمیع شوند. در دوره جدید کمیته های تخصصی فعال شد که الحمدالله با مشارکت نمایندگان اعضای مکتب به پروژه هایی رسیده است که نیاز به مشارکت اعضای مکتب در عملیاتی و اجرایی شدن آن است.

عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این نشست ضمن خیرمقدم به حاضران به ارائه گزارشی از وضعیت معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه کتاب و کتابخوانی و کتابخانه پرداخت و گفت در حوزه آموزش عالی و به صورت خاص حوزه معاونت فرهنگی علاوه بر توجه به موضوع کتاب به صورت رسمی که مرتبط با مسائل درسی می شود، ما سعی کردیم توجه ویژه ای به بحث کتابخوانی در ایام فراغت دانشجو داشته باشیم. هم تجربه ما و هم آمارها نشان می دهد که زمان زیادی از دانشجویان به فراغت می گذرد و ما هرچه بتوانیم از این زمان به بهترین وجه استفاده کنیم تا افرادی که فارغ التحصیل می شوند شهروندان مسئولیت پذیرتر، شهروندان اجتماعی تر و فرهنگی تر باشند. در این راستا اتفاقات خوبی افتاده است هم در معاونت فرهنگی و هم در معاونت امور دانشجویی و همه عزیزان در مجموعه آموزش عالی دست به دست هم دادند تا کارهای خوبی انجام شود. ما از این ایام فراغتی استفاده کردیم و در خوابگاه ها سراهای مهارت را ایجاد کردیم که به دانشجویان مهارت های تخصصی در حوزه های مختلف را انتقال می دهد .مهارتهای سبک مثل تعمیرات موبایل، آشنایی با بعضی از نرم افزارها و غیره.  در کنار آن توجه به محوریت کتاب و کتابخوانی که رهبر معظم انقلاب بارها نسبت به آن تذکر دادند. اهمیت کتاب و کتابخوانی در زمانی که سیطره فضای مجازی است مدل خاصی از مطالعه را تقویت می کند که نسبتی با آن تدبر، تأمل و تفکر را ندارد، به همین منظور موضوع کتابخوانی در دستور کار قرار گرفت و بر همین اساس تقویت کتابخانه های خوابگاهی مدنظر قرار گرفت. ما امید داریم که مجتمع های خوابگاهی تبدیل به پردیس های فرهنگی شود. نکته بعد ایجاد سامانه «فرانما» است که در واقع مدیریت فعالیت های فرهنگی در مجموعه آموزش عالی کشور را دارد که تمام دانشگاه ها به آن متصل هستند و ما می توانیم به صورت برخط از برنامه های فرهنگی هر دانشگاه مطلع شویم.

سپس، عصمت مومنی، معاون کتابخانه ملی با اشاره به مسیرهای اجرایی مکتب مبنی بر تقویت حضور کتابخانه ها در جامعه و ارتقای ساختارها، فرایندها و توانمندسازی سرمایه انسانی و رشد و توسعه زمینه ی حرفه ای در گسترش شبکه تعاملی در سطح ملی بر اساس نقشه راه از 6 کمیته ، 3 تا سند پروژه استخراج شد ، کمیته منابع خطی و نادر، کمیته ارائه خدمات و استفاده از اطلاعات و دانش و کمیته بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور. 130 نفر از نمایندگان اعضای مکتب با ما در این کمیته های تخصصی همکاری می کنند. کمیته منابع خطی ونادر در دو کارگروه تخصصی فعالیت می کند. کارگروه سازماندهی منابع خطی و نادر و کارگروه فناوری های نوین در پردازش منابع خطی . در کارگروه فناوریهای نوین در پردازش منابع خطی پیشنهاد پروژه «مستندسازی پدیدآورندگان نسخه های خطی به روش نیمه خودکار(هوشمند و انسانی)» داده شد. کمیته ارائه خدمات و استفاده از اطلاعات و دانش که دارای چندین کارگروه تخصصی است که یکی از آنها کارگروه خدمات مرجع است پروژه با «خدمت مرجع هوشمند مشارکتی» طرح شد. کمیته بازتعریف نقش و جایگاه کتابخانه ها در کشور یکی دیگر از کمیته های مکتب بوده که با نگاه پلتفرمی به کارکردهای کتابخانه ای  منجر به تهیه دستنامه پلتفرمی در کتابخانه ها شد.

امیرخوراکیان عضو هیات امنای موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک پیشنهاد دادند که از ظرفیت مرکز ملی فضای مجازی کشور و شورای عالی فضای مجازی استفاده کنیم و مطلب بعدی با انجام اقدامات مشترک  با اشتراک گذاری داده ها ، مطالعات مشترک و رویدادهای مشترک تبدیل به جریان اجتماعی شود و با یک لوگوی خاص، کشور تحت فضای مشترک قرار گیرد.  

رشید جعفرپور، قائم‌مقام معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت عتف در ادامه توضیح دادند،  ما در حوزه فرهنگ سازی کتاب و کتابخوانی در دانشگاه ها کارهایی را می توانیم انجام دهیم. یکی از آنها نشست های هم افزایی می باشد. در تشکل های موجود در دانشگاه ها هم اکنون سیر مطالعاتی خاص دارند از جمله سیر مطالعاتی اندیشه امام (ره)  و موضوعات اندیشه های سیاسی ، و  حضور کانون های کتاب و کتابخوانی  و به طور کلی انجمن های علمی دانشجویی و کانون های فرهنگی و هنری و تشکل ها در دانشگاه ها ظرفیت هایی خوبی در حوزه مطالعاتی هستند.

فاطمه شیخ شعاعی، سرپرست مرکز توسعه اطلاعات معاونت تحقیقات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با این سوال شروع کرد که چگونه ما می توانیم به فهرستگان ملی کشور و فهرستگان جهانی  که بزرگترین شبکه کتابخانه ای دنیاست وارد شویم؟

وی در ادامه از موزه ملی تاریخ پزشکی سخن گفت که در آن نسخ خطی ارزشمندی وجود دارد و از دوستانی که در این زمینه فعالیت دارند دعوت کرد تا ازاین موزه بازدید کنند، در ادامه بحث امانت بین کتابخانه ای و استفاده اعضا از همه فضاهای کتابخانه ای کشور را مطرح نمودند..

مهدی رمضانی، دبیرکل نهادکتابخانه های عمومی کشور سخن خود را در مورد شروع آمایش کتابخانه های عمومی در نهاد کتابخانه های عمومی کشور آغاز کرد که این سامانه می تواند جزییات هر کتابخانه عمومی را نشان دهد و نکته بعدی، عضویت سراسری در کتابخانه های عمومی به نحوی است  که همه اعضا بتوانند از خدمات کتابخانه ها استفاده کنند.

عباس باباخانیان، مدیر امور کتابخانه های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در مورد طراحی رویدادها بیان داشت که ما کاملا آمادگی برگزاری برنامه ها و حتی در طراحی رویدادهای مشترک در سطح گسترده که تبدیل به یک جریان اجتماعی شود را داریم.

در پایان علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران،  ضمن تشکر از اعضای مکتب و مشارکت نمایندگان آنان در کمیته های تخصصی مکتب با اشاره به اینکه یکی از حوزه هایی که نظام در آن پیشرفت فوق العاده ای داشته است، مسأله توسعه کتابخانه هاست و در اوایل انقلاب کمتر از 400 کتابخانه عمومی داشتیم و در حال حاضر بیش از 4000 کتابخانه عمومی و هر روز شاهد تاسیس کتابخانه های عمومی جدید هستیم و نیز کتابخانه های مساجد، کتابخانه های مدارس و غیره  تقویت شده است و لذا با همکاری مشترک و بانک منابع مشترک می توانیم بسیاری از مشکلات موجود کتابخانه ها را حل کنیم.

لازم به توضیح است پنجمین نشست مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور (مکتب) با حضور علیرضا مختارپور  رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، عصمت مومنی، معاون کتابخانه ملّی، فاطمه ثقفی رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران، مهدی رمضانی دبیرکل نهادکتابخانه های عمومی کشور، علی مقدسین، رئیس اداره فرهنگی و هنری زندان های کشور، علی خدابنده رئیس گروه پژوهش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، امیر خوراکیان عضو هیات امنای موسسه کتابخانه و موزه ملّی ملک به همراه پیمان سمندری مدیر آموزش و پژوهش مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، فاطمه شیخ شعاعی، سرپرست مرکز توسعه و هماهنگی مرکز اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، عباس باباخانیان مدیر امور کتابخانه های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به همراه رشید جعفرپور قائم‌مقام معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مهدیه پرند رئیس امور نخبگان معاونت فرهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار شد.


با حضور حافظ پژوهان؛

دیوان حافظ به کتابت مولانا عیشی همزمان با روز بزرگداشت حافظ بررسی شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۱۹ - ۱۵:۴۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۱۹ - ۲۱:۱۹:۳۲
دیوان حافظ به کتابت مولانا عیشی همزمان با روز بزرگداشت حافظ بررسی شد
دومین نشست از سلسله نشست های تخصصی «بلاغ» در زمینه نسخه شناسی و نسخه پژوهی با حضور حافظ شناسان، مصححان و فهرست نگاران با بررسی دیوان حافظ به کتابت مولانا عیشی که در گنجینه سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران نگهداری می شود؛ برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نشست تخصصی «بلاغ» با حضور استاد اکبر ثبوت نسخه شناس و پژوهشگر تاریخ و فلسفه اسلامی، اصغر دادبه حافظ پژوه، استاد فلسلفه اسلامی و ادبیات عرفانی دانشگاه علامه طباطبایی، احسان الله شکر اللهی مدیر انتشارات کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران، غلامرضا امیرخانی مشاور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و زهرا مدرسی مدیر کل کتاب های خطّی و نادر این سازمان و محمد ابراهیم ذاکر پژوهشگر متون برگزار شد و هریک از اساتید، نسخه پژوهان و حافظ شناسان حاضر در این نشست درباره ویژگی های این دیوان نفیس سخن گفتند.

تذهیب دیوان حافظ به کتابت عیشی تلفیقی از مکتب هرات و مکتب صفوی قزوین است

در ابتدای این نشستِ تخصصی محمد صادق ابراهیمیان پژوهشگر و فهرست نویس نسخ خطّی، شرح مختصری از دیوان حافظ  به کتابت عیشی ارائه کرد و گفت: همزمان با بزرگداشت روز حافظ، یکی از نفیس ترین نسخ دیوان این شاعر ایرانی که دومین نسخه از لحاظ قدمت اثر است؛ و در سال 1402خریداری شده، معرفی می شود.

وی ادامه داد: کتابت این نسخه نفیس توسط مولانا عیشی در عصر صفوی انجام شده است. این نسخه ارزشمند سال ها پس از کتابت در مشهد، به عنوان هدیه به نورجهان بیگم همسر تهرانی نورالدین محمد جهانگیر پنجمین پادشاه گورکانی هند که به ادبیات فارسی عشق می ورزید؛ تقدیم شده و در  190 برگ، 12 سطری کتابت شده است. در فواصل بین غزل ها در کتیبه ای مورب و چلیپا، رباعیات خیام آمده که برای پالایش رباعیات خیام قابل توجه است. جلد آن  تیمتاج ضربی سرطبل دار و با طرح لچک و ترنج دارای خطوط اسلیمی و نقوش ختائی کار شده است. 

حافظ در انتخاب واژه ها بُعد هنری را در نظر می گرفت

اصغر دادبه حافظ پژوه و استاد فلسلفه اسلامی و ادبیات عرفانی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان این مطلب که حافظ در ارائه اشعار خود انصاف به خرج داده است؛ گفت: یکی از مهمترین ویژگی ها و خصایص اخلاقی و معرفتی حافظ انصاف او در ارائه اشعارش است. زیرا حافظ در طول 70 سال زندگی خود کمتر از 500 غزل سروده است و اگر سرودن شعر را از 20 سالگی هم آغاز کرده باشد؛ این تعداد غزل برای فردی که شغل او شاعری بوده، کم است. بنابراین معتقدم که حافظ در اشعارش جانب انصاف را رعایت می کرد و اشعار خود را مورد بازبینی و ارزیابی قرار می داد و آنچه را که فکر می کرده نا مناسب است دور می انداخت و به هر قیمتی شعر نمی گفت.

وی ادامه داد: ظرافت و دقت در طبع شعرگویی حافظ موجب شده بود او در انتخاب واژه ها بُعد هنری را در نظر بگیرد و در نسخه مورد بررسی که در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی نگهداری می شود؛ این ویژگی ها و ظرایف در انتخاب واژه ها دیده می شود و از این جهت نسخه دارای اعتبار است.

ویژگی شعر حافظ به کاربردن تعابیر زیبا به زبان فارسی است

در ادامه دومین نشست از سلسله نشست های تخصصی «بلاغ»، استاد اکبر ثبوت نسخه شناس و پژوهشگر تاریخ و فلسفه اسلامی گفت: حافظ در هر عرصه ای که وارد شده، بهترین و زیباترین تعابیر را به کار برده است و یکی از ویژگی های قابل توجه در اشعار این شاعر ارزشمند، زبان و تعابیر زیبای او به زبان فارسی است.

وی ادامه داد: به این معنا که وقتی می خواست درباره وحدت، یگانگی هستی و حقیقت واحد سخن بگوید این شعر را سرود:

سحرگاهان که مخمور شبانه

گرفتم باده با چنگ و چغانه

نهادم عقل را ره توشه از می

ز شهر هستیش کردم روانه

نگار می فروشم عشوه‌ای داد

که ایمن گشتم از مکر زمانه

زمانی که می خواست درباره خضوع موجودات در برابر حقیقت واحد و به نوعی وحدب ادیان سخن بگوید این شعر را سرود:

کس نیست که افتادهٔ آن زلفِ دوتا نیست

در رهگذرِ کیست که دامی ز بلا نیست

گر پیر مغان مرشدِ من شد چه تفاوت

در هیچ سری نیست که سِرّی ز خدا نیست

اکبر ثبوت افزود: به اعتقاد من حضرت حافظ از آگاه ترین شخصیت ها به زمانه خویش بوده و حتی می توان گفت به کل تاریخ اشراف داشت.

حافظ در قلّه تاریخ ادبیات ایران زمینه ایستاده است

احسان الله شکر اللهی مدیر انتشارات کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی بیان کرد: تعاریف بسیاری درباره ماهیت و چیستی شعر مطرح شده است که در میان همه این تعابیر حافظ با اشعار گرانقدر خود در قلّه تاریخ ادبیات  ایران زمین ایستاده است.

وی ادامه داد: در حاشیه نسخه نفیس دیوان حافظ به کتابت مولانا عیشی اشعاری منسوب به خیام آمده است که معتقدم این نسخه در کنار ارزش هایی که برای حافظ شناسی و حافظ شناسان دارد در مقوله خیام شناسی هم اثری مهم و مورد استفاده است.


با ارائه آموزش های تخصصی؛

بیست و چهارمین دوره آموزش بین المللی« آسيب شناسي و مرمت آثار كاغذي» براي كارشناسان کشور پاکستان برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۱۹ - ۹:۳۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۱۹ - ۹:۳۵:۳۲
بیست و چهارمین دوره آموزش بین المللی« آسيب شناسي و مرمت آثار كاغذي» براي كارشناسان کشور پاکستان برگزار می شود
در راستاي تعامل و تبادل تجربیات با كشورهاي منطقه و اجراي تفاهم نامه‌هاي منعقد شده و همچنین ترویج و گسترش فرهنگ حفاظت و نگهداري منابع آرشيوي و کتابخانه‌ای، بیست و چهارمین دوره آموزشی بین المللی تئوري و عملي «آسیب شناسی و مرمت آثار کاغذی» برای کارشناسان اعزامی از کشور پاکستان به همت اداره کل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، بیست و چهارمین دوره آموزشی بین المللی تئوري و عملي «آسیب شناسی و مرمت آثار کاغذی» از 23 مهرماه آغاز و به مدت یک هفته ادامه دارد و کارشناسان اعزامی از کشور پاکستان به مدت 40 ساعت از دانش تخصصی کارشناسان مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران بهره مند می شوند.

در اين دوره، چهار کارشناس اعزامی از مرکز تحقیقات زبان فارسی ایران و پاکستان حضور دارند كه ضمن بازدید از بخش‌های تخصصی سازمان، با سياست‌هاي حفاظت و نگهداري در سازمان اسناد و كتابخانه ملّي جمهوری اسلامی ایران  استانداردهاي حفاظت و نگهداري، عوامل آسیب رسان به منابع آرشیوی و کتابخانه‌ای، روش‌هاي شناسايي عوامل بيولوژي، آسيب‌زدايي شيميايي، روش‌های آفت‌زدایی، روش‌هاي مرمت، انواع روش‌هاي دوخت و جلدسازي و مرمت جلدهاي آسيب ديده آشنا خواهند شد و در پایان دوره نیز گواهی‌نامه آموزشی دریافت خواهند کرد. 

لازم به توضیح است، جمهوری اسلامی ایران از کشورهای پیشرو در زمینه آموزش و نشر دانش حفاظت و مرمت منابع آرشیوی و کتابخانه‌ای در منطقه بوده که این امر مهم توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی انجام می پذیرد. این سازمان تاکنون چندین دوره آموزش داخلی و 23 دوره آموزشی بین المللی برای متقاضیان این دوره ها که عمدتاْ شامل آرشیویست‌ها، کتابداران و موزه‌داران مراکز آرشیوی و کتابخانه‌ای و موزه‌های کشورهای متقاضی و هنرجویان، دانشجویان و کارشناسان دستگاه های دولتی و مؤسسات فرهنگی و هنری ایران بوده، برگزار نموده است.


همزمان با روز بزرگداشت حافظ

دومین نشست «بلاغ» در زمینه نسخه شناسی و نسخه پژوهی برگزار می شود


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۱۸ - ۹:۳۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۱۸ - ۹:۴۰:۲۴
دومین نشست «بلاغ» در زمینه نسخه شناسی و نسخه پژوهی برگزار می شود
دومین نشست از سلسله نشست های تخصصی «بلاغ» در زمینه نسخه شناسی و نسخه پژوهی با حضور حافظ شناسان، مصححان و فهرست نگاران به منظور بررسی یکی از نسخ نفیس دیوان حافظ که در گنجینه سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران موجود است؛ برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، دومین نشست از سلسله نشست های تخصصی «بلاغ» در زمینه نسخه شناسی و نسخه پژوهی، همزمان با روز بزرگداشت حافظ به همت اداره کل کتاب های خطی و نادر برگزار می شود.

در این نشست تخصصی که روز چهارشنبه 19 مهرماه، ساعت 9 در سالن محدث ارموی تالار ایرانشناسی کتابخانه ملّی برگزار می شود؛ حافظ شناسانی چون اصغر دادبه و احسان الله شکراللهی حضور دارند و درباره نسخه نفیس دیوان حافظ صحبت خواهند کرد.


به منظور تعاملات فرهنگی؛

هیات ترکیه‌ای از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بازدید کرد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۱۶ - ۱۴:۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۱۶ - ۱۵:۲۹:۱۴
هیات ترکیه‌ای از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بازدید کرد
رئیس موسسه عالی فرهنگ، زبان و تاریخ ترکیه و هیات همراه، ضمن بازدید از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با رئیس این سازمان دیدار و گفت‌وگو کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، پروفسور دریا اورس، سفیر سابق ترکیه و رئیس کنونی موسسه عالی فرهنگ، زبان و تاریخ آتاتورک و هیات همراه ضمن بازدید از بخش‌های مختلف سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با علیرضا مختارپور رئیس سازمان دیدار و گفت‌وگو کرد.

مولوی از مشترکات فرهنگی ایران و ترکیه و متعلق تمام بشریت است

در این دیدار اورس با اشاره به کم شدن همکاری‌های دوکشور به دلیل شیوع ویروس کوید 19، نسبت به تعاملات وسیع‌تر در حوزه‌های فرهنگ، زبان، میراث مکتوب و آرشیو ابراز امیدواری کرد.

در ادامه علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با تاکید بر مشترکات فرهنگی، زبانی، دینی و همسایگی دو کشور گفت: امروزه آثار مفاخری چون مولوی بدون درنظر گرفتن جغرافیای زیستی‌شان، نه فقط برای فارسی زبانان مورد توجه و اهمیت است، بلکه متعلق به تمام بشریت و تمام دوران‌ها می‌باشد.

ایشان همچنین بر عملیاتی کردن تفاهم‌نامه همکاری میان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و کتابخانه و آرشیو ملی ترکیه پس از وقفه ایجاد شده به دلیل شیوع بیماری کرونا تاکید کرد.

دیجیتال‌سازی منابع و تبادل کتاب زمینه همکاری‌های آتی دو کشور

در ادامه فاطمه صدر، معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان، ضمن بیان فعالیت‌های علمی و پژوهشی اعضای هیئت علمی از جمله ایران‌شناسی، اسلام شناسی، هوش مصنوعی و ... ،  نسبت به انجام همکاری‌های بیشتر در زمینه آموزش و پژوهش و دیجیتال‌سازی منابع تاکید کرد.

عصمت مومنی، معاون کتابخانه ملی سازمان نیز با اشاره به وجود بیش از 7000 کتابخانه در ایران که از خدمات کتابخانه ای منتفع می‌شوند، ابراز امیدواری کرد که همکاری‌های خوبی در زمینه تبادل کتاب خصوصا در موضوعات ایران شناسی و اسلام شناسی بین دو کشور صورت گیرد.

گفتنی است در بازدید هیئت ترکیه‌ای، پروفسور یوکسل اوزگن؛ رئیس بنیاد تاریخ ترک، پروفسور اغور اونال؛ رئیس سازمان آرشیو دولتی وابسته به نهاد ریاست جمهوری ترکیه، پروفسور عثمان مرت؛ سرپرست بنیاد زبان ترک، پروفسور فرخ اوزپیلاوجی؛ رئیس سازمان آثار مکتوب ترکیه نیز حضور داشتند.

 


حکم ریاست محترم سازمان برای سرپرست اداره كل تداركات و خدمات عمومي


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۱۰ - ۱۶:۱۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۱۰ - ۱۶:۳۰:۴۸
حکم ریاست محترم سازمان برای سرپرست اداره كل تداركات و خدمات عمومي
علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در حکمی سجاد جان نثاری را به سمت سرپرست اداره كل تدارکات و خدمات عمومی منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران طی حکمی سجاد جان نثاری را به سمت سرپرست اداره كل توسعه مدیریت و منابع ​ منصوب کرد.

متن حکم بدین شرح است:

 

جناب آقای سجاد جان نثاری

باسلام                       

بنا به پيشنهاد سرپرست محترم معاونت توسعه مديريت و منابع و نظر به سوابق، تعهد و تجربيات جناب عالي، به موجب اين حكم شما را به سرپرستي "اداره كل تداركات و خدمات عمومي" منصوب مي كنم. اميدوارم با همكاري تمامي معاونين، مديران و همكاران در انجام وظايف و پيشبرد بهينه اهداف سازماني با توكل، تلاش و بهره گيري موثر از منابع و امكانات موجود موفق باشيد.ان‌شاءالله.

و من الله التوفیق

علیرضا مختارپور 


سرپرست اداره كل توسعه منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران منصوب شد


تاریخ انتشار: ۷۸۲/۱/-۲۵۶ - ۱۲:۴۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۱۰ - ۱۴:۲:۱۹
سرپرست اداره كل توسعه منابع انسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران منصوب شد
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران طی حکمی علیرضا منزوری را به سمت سرپرست اداره كل توسعه مدیریت و منابع ​ منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیرضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در حکمی علیرضا منزوی را به سمت سرپرست اداره كل توسعه منابع انسانی منصوب کرد.
متن حکم بدین شرح است:

 

جناب آقای علیرضا منزوی

باسلام

بنا به  پيشنهاد سرپرست محترم معاونت توسعه مديريت و منابع و نظر به سوابق، تعهد و تجربيات جناب عالي، به موجب اين حكم شما را به سرپرستي "اداره كل توسعه منابع انساني" منصوب مي نمایم. اميدوارم با همكاري تمامي معاونين، مديران و همكاران در انجام وظايف  و  پيشبرد بهينه اهداف  سازماني  با   توكل، تلاش و بهره‌گيري مؤثر از منابع و امكانات موجود موفق باشيد.ان‌شاءالله.

و من الله التوفیق

علیرضا مختـار پور


رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران درگذشت محمدرضا رضوان طلب را تسلیت گفت


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۱۰ - ۱۱:۴۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۱۰ - ۱۲:۲:۵۲
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران درگذشت محمدرضا رضوان طلب را تسلیت گفت
علیرضا مختارپور رئیس اسناد و کتابخانه ملّی درگذشت محمدرضا رضوان طلب محقق و پژوهشگر در حوزه علوم دینی و حقوق اسلامی را تسلیت گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ایران درگذشت محمدرضا رضوان طلب را تسلیت گفت.


متن پیام بدین شرح است:


«انا لله و انا الیه راجعون»
حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدرضا رضوان طلب، چهره علمی و فرهنگی که از اندیشمندان و محققان حوزه دین پژوهی و حقوق اسلامی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران و از خدمتگزاران و مدیران عرصه علم، دانش و فرهنگ ایران اسلامی به شمار می رفتند و سال ها عمر با برکت خویش را در راه اعتلای آرمان های انقلاب اسلامی صرف نموده و منشاء خدمات ارزشمند و ماندگاری در زمینه گسترش فعالیت های علمی و پژوهشی بودند، دعوت حضرت حق را لبیک گفتند و به دیار باقی شتافتند.
با نهایت تاسف و تاثر این ضایعه اندوهبار را به جامعه علمی، پژوهشی و فرهنگی کشورمان و خانواده معزز و مکرم ایشان تسلیت عرض نموده و از خداوند رحمان برای این عالم فرزانه رحمت و مغفرت واسعه الهی و برای بازماندگان صبر و اجر مسالت دارم.

و من الله التوفیق
علیرضا مختارپور

 
 

روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران اعلام کرد:

پذیرفته شدگان مرحله نهائي آزمون فراگير استخدامي به سازمان اسناد و كتابخانه ملّی ایران مراجعه کنند


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۹ - ۱۲:۳۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۹ - ۱۳:۹:۲۱
پذیرفته شدگان مرحله نهائي آزمون فراگير استخدامي به سازمان اسناد و كتابخانه ملّی ایران مراجعه کنند
پذیرفته شدگان نهایی نهمین آزمون فراگیر دستگاه های اجرایی کشور، برای تشکیل پرونده طبق اعلام ساعت حضور به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران مراجعه کنند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، با توجه به اعلام نهائي قبول شدگان نهمين آزمون فراگير دستگاه‌هاي اجرايي از سوي سازمان سنجش آموزش كشور و با عنايت به فراهم آمدن تمهيدات لازم، بدينوسيله شروع فرايند جذب و بكارگيري از تاريخ 15/07/1402 اعلام می گردد.  مقتضي است افراد مشروح در جدول همراه با مدارك ذيل در روز تعيين شده به آدرس: تهران،  نبش خيابان كوشا، روبروي ورزشگاه شهيد كشوري، ساختمان آرشيو ملي، طبقه هشتم، هسته گزينش مراجعه نمايند.

1-     گواهي عدم سوء پيشينه كيفري (دو نسخه)

2-     چهار قطعه عكس 4*3 جديد (نام و نام خانوادگي پشت نويسي شود)

3-     اصل و كپي شناسنامه تمام صفحات

4-     اصل و كپي كارت ملي (پشت و رو)

5-     اصل و كپي آخرين مدرك تحصيلي

6-     اصل و  كپي كارت پايان خدمت (مخصوص برادران)

7-     مدارك مربوط به سوابق ايثارگري (در صورت وجود)

8-     مدارك مربوط به سوابق بسيج و گردان هاي عاشورا و الزهرا (س) (درصورت وجود)

9-     آخرين حكم كارگزيني يا قرارداد (در صورت اشتغال)

10- رزومه و سوابق فعاليت هاي فرهنگي و اجتماعي( درصورت وجود)

توجه به نکات ذیل الزامی است :‌

  1. در صورت انصراف از استخدام، فرد مي‌بايست درخواست كتبي خود را به سازمان ارسال نمايد.
  2.  عدم مراجعه در روزهای تعیین شده (بدون هماهنگی با سازمان) ، به منزله انصراف تلقی گردیده و مسئولیت عواقب آن بر عهده داوطلب خواهد بود.  

تاریخ و روز حضور

شنبه 1402/07/15

زمان

9:00-10:00

10:00-11:00

11:00-12:00

داوطلب

کیانوش شیخی سینی- مریم بلندی

سجاد برزگر هفشجانی-افروز مرادی

مهسا همایون نیا- الهام مظاهری حسین آبادی

تاریخ و روز حضور

یکشنبه 1402/07/16

زمان

9:00-10:00

10:00-11:00

11:00-12:00

داوطلب

حسین افتخاری جلیسه- عرفان قادری آزاد

سهیلا شعبانی مشکول - فائزه مرادی

سیده سارا موسوی -فرشته صفری

تاریخ و روز حضور

دوشنبه 1402/07/17

زمان

9:00-10:00

10:00-11:00

11:00-12:00

داوطلب

راضیه فرشید - حمزه مرادی بهرام

امیر نیک زمان-  رقیه محب الماسی

مرضیه حسنی- سمیرا  رسولی

تاریخ و روز حضور

سه شنبه 1402/07/18

زمان

9:00-10:00

10:00-11:00

11:00-12:00

داوطلب

مانی صادقی ویشکانی - راضیه حیدری بابارود

زینب ناصری-  زهرا حسین‌نیا تنها

 مریم طاوسی

 

 

 

 

 

 

 

 


با هدف بررسی بخش های مختلف جشنواره؛

جلسه سیاستگذاری چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۳ - ۱۶:۴۲:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۳ - ۱۶:۴۵:۳۱
جلسه سیاستگذاری چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد
نخستین جلسه شورای سیاستگذاری چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ایران با حضور علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و اعضای این شورا برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نخستین جلسه شورای سیاستگذاری چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به منظور بررسی زوایای مختلف برگزاری این دوره از جشنواره، با حضورعلیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، معاونان و جمعی از مدیران این سازمان در تاریخ سوم مهرماه برگزار شد.

در نخستین جلسه شورای سیاستگذاری چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، ضمن بررسی بخش های جانبی جشنواره، تعیین بازه زمانی پذیرش آثار، نحوه حمایت از پژوهشگران و آثار برگزیده و غیره، مقرر شد نظامنامه این دوره از  جشنواره ملّی پژوهش و فناوری تهیه و جهت اعلام نظر در اختیار اعضا قرار گیرد.


انتصاب های جدید در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۱ - ۱۳:۲۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۱ - ۱۳:۳۱:۲۰
انتصاب های جدید در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در احکامی سرپرست معاونت اسناد ملّی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع، سرپرست اداره کل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل و رئیس پژوهشکده اسناد را منصوب کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران ضمن قدرانی از مدیران پیشین در احکامی جداگانه معاونان و مدیران جدید این سازمان را منصوب کرد.

بر همین اساس سید هادی موسوی به عنوان سرپرست معاونت اسناد ملّی، محمد عباسی به عنوان سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع، میترا حاجیان به عنوان سرپرست اداره کل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل و علی کالیراد به عنوان رئیس پژوهشکده اسناد معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران منصوب شد.


به منظور نگهداری بهینه؛

اهدای جایزه ادبی و تاریخی استاد انوار به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۷/۱ - ۱۱:۴۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۷/۱ - ۱۱:۵۳:۵۶
اهدای جایزه ادبی و تاریخی استاد انوار به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران
لوح تقدیر و هدایای تعلق گرفته شده به استاد فقید سید عبدالله انوار، چهره فرهیخته و برجسته تاریخ و فرهنگ ایرانی، در بیست و نهمین جایزه ادبی و تاریخی بنیاد موقوفات استاد محمود افشار به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران تحویل شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، جوایز اهدایی از بیست و نهمین جایزه ادبی و تاریخی بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار به استاد سید عبدالله انوار؛ با حضور چهره های فرهیخته و پیشکسوت عرصه فرهنگ، به منظور نگهداری بهینه، به عنوان گنجینه میراث معنوی ایرانیان به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران تحویل  شد.

در این جلسه سید مصطفی محقق داماد استاد حوزه و دانشگاه و رئیس هیأت امنای بنیاد موقوفات محمود افشارو نجفقلی حبیبی استاد پژوهشگر فلسفه اسلامی و از اعضای هیات امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، محمد افشین وفایی مدیرعامل بنیاد موقوفات استاد محمود افشار، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران، فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال، سید هادی موسوی سرپرست معاونت اسناد ملّی، میترا حاجیان سرپرست اداره کل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل و غلامرضا امیرخانی و علی عاشورلو مشاوران رئیس این سازمان حضور داشتند.

لازم به توضیح است، نشانِ استاد محمود افشار، قالیچه ابریشمی مزین به نامِ این استاد بزرگوار و لوح تقدیربنیاد موقوفات محمود افشار از جمله موارد اهدای شده به استاد عبدالله انوار بود که به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران تحویل شد.


با توجه به ضرورت ارائه خدمات بهینه به کاربران؛

کمیته تخصصی ارائه خدمات و استفاده از اطلاعات و دانش برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۶/۲۹ - ۱۱:۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۶/۲۹ - ۱۱:۱۰:۴۹
کمیته تخصصی ارائه خدمات و استفاده از اطلاعات و دانش برگزار شد
نخستین کمیته تخصصی ارائه خدمات و استفاده از اطلاعات و دانش با حضور نمایندگانی از مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، کمیته تخصصی ارائه خدمات و استفاده از اطلاعات و دانش با بررسی چگونگی ارائه مرجع مجازی مشارکتی به کاربران در اندیشگاه فرهنگی این سازمان برگزار شد.
الهام چیذری فرد مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با اشاره به اهداف برگزاری این کمیته تخصصی گفت: ضرورت توجه به اعضا و کاربران غیر عضو کتابخانه های بزرگ کشور در راستای ارائه خدمات بهینه همواره از موضوعات مهم و مورد توجه کتابخانه های بزرگ کشور بوده است.
وی ادامه داد: از همین رو هدایت و برنامه ریزی به منظور رشد و توسعه خدمات اطلاعاتی، ارائه الگوهای خدمات نوین اطلاعاتی، ارائه دستورالعمل های ارتقای خدمات اطلاعاتی، برنامه‌ریزی و ارائه خدمات یکپارچه اطلاعاتی، برنامه‌ریزی ایجاد نظام عضویت ملّی در کتابخانه های کشور و نظارت و سنجش کیفیت خدمات اطلاعاتی، برگزاری نشست‌های تخصصی خدمات مرجع، توسعه مرجع مجازی، خدمات مرجع مجازی مبتنی بر فناوری (توسعه چت‌بات)، ایجاد بستر برای تشکیل شبکه متخصصان آنلاین و آف لاین و ارائه خدمت تحویل مدرک از اهداف برگزاری این کمیته در راستای انتقال تجربه بوده است.

در ادامه این کارگروه تخصصی، موضوع چگونگی ارائه خدمات مرجع مجازی مشارکتی و زیرساخت های ایجاد آن از سوی اعظم نجفقلی نژاد عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و صدیقه شاکری کارشناس مرجع مجازی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و دبیر کمیته خدمات مرجع و اطلاع رسانی «ایفلا» مطرح شد.
اعظم نجفقلی نژاد دانش آموخته علم اطلاعات و دانش شناسی در توضیح خدمات مرجع مجازی مشارکتی گفت: خدمات مرجع مجازی مشارکتی به مجموع خدماتی گفته می شود که در آن دو یا چند کتابخانه جهت ارائه خدمات مرجع با استفاده از یکی از اشکال خدمات مرجع مجازی به صورت مشارکتی یا گروهی عمل می کنند. در این نوع خدمات کاربر تقاضایی را به یک کتابخانه که در شبکه کتابخانه ها عضو است؛ می فرستد. کتابخانه دریافت کننده پرسش، در صورتی که قادر به ارائه پاسخ باشد، این کار را انجام می دهد؛ در غیر این صورت پرسش را به کتابخانه دیگری که عضو شبکه است و توانایی پاسخگویی به این پرسش را دارد، ارسال می کند. تا پاسخ از طریق آن کتابخانه تهیه و به کاربر تحویل داده شود.
وی یادآور شد: افزایش ساعت کار ارائه خدمات مرجع مجازی با توجه به اختلاف زمان میان ساعات کاری کتابخانه ها، افزایش تعداد متخصصان پاسخگو به سوالات، صرفه جویی در هزینه های مربوط به تهیه نیروی انسانی متخصص برای پاسخگویی به سوالات، هزینه های مربوط به نرم افزارها و تهیه پایگاههای اطلاعاتی و دستیابی به دانش کتابداران متعدد و افزایش دامنه موضوعاتی که می تواند تحت پوشش قرار گیرد؛ از جمله دلایل استفاده از خدمات مرجع مجازی مشارکتی است.
در ادامه این نشست نمایندگان مجمع کتابخانه های بزرگ کشور (مکتب) نقطه نظرها و تجربیات خود را در حوزه خدمات مرجع مجازی ارائه کردند.
نشست کمیته تخصصی مرجع و اطلاع رسانی با حضور عصمت مومنی معاون کتابخانه ملّی ایران، الهام چیذری فرد مدیرکل اطلاع رسانی، علیرضا انتهایی مدیرکل پردازش منابع و فناوری‌های دیجیتال، سیامک محبوب مناس مدیرکل پ‍ردازش و سازماندهی ، زهرا مدرسی مدیرکل منابع خطی و نادر، سمیه سادات هاشمی رئیس گروه مرجع و خدمات ویژه، مریم حاتمی کارشناس مسئول مرجع، زهرا طاهری رییس گروه اطلاع رسانی منابع خطی و نادر  سازمان اسناد و کتابخانه ملّی و امیررضا اصنافی نماینده وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، اصغرگودرزی مدیرکل امور کتابخانه ای نهاد کتابخانه های عمومی کشور، سید مهدی حسینی معاون مدیرکل امورکتابخانه ای نهاد کتابخانه های عمومی کشور، حجت الاسلام علی اکبر شهرامی مسئول امور کتاب و کتابخوانی اداره فرهنگی و تربیتی سازمان زندان های کشور،  فریده مداحی نماینده کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، مهندس علی ضرابی مدیریت فضای مجازی سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی،  نادیا صنیعی هیات علمی کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشکده علوم پزشکی اسدآباد و  مهدیه قنبرپور نماینده معاون پژوهشی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.