ثبت جهانی «کلیات سعدی» و «مسالک‌الممالک» اصطخری در حافظه جهانی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۷/۱۹ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۲:۱۳:۳۳
ثبت جهانی «کلیات سعدی» و «مسالک‌الممالک» اصطخری در حافظه جهانی
دو نسخه از نفيس ترين آثار تمدن ايران و اسلام، در دوازدهمين اجلاس شوراي مشورتي بين المللي برنامه حافظه جهاني، در حافظه جهاني يونسكو به ثبت رسيدند.
دو نسخه از نفيس ترين آثار تمدن ايران و اسلام، در دوازدهمين اجلاس شوراي مشورتي بين المللي برنامه حافظه جهاني، در حافظه جهاني يونسكو به ثبت رسيدند.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، «کلیات سعدی» موجود در کتابخانه ملی ایران و «مسالک‌الممالک» اصطخری که نسخه‌هایی از آن در موزه ملی ایران و نسخه‌ای دیگر در کتابخانه گوته آلمان موجود است در دوازدهمین اجلاس شورای مشورتی بین‌المللی برنامه حافظه جهانی یونسکو به ثبت رسیدند.
با توجه به آن که هر دو سال یک‌بار دو اثر را می‌توان برای ثبت در حافظه جهانی یونسکو معرفی ‌کرد، برای سال‌های 2014 -2015 «کلیات سعدی» و «مسالک‌الممالک» اصطخری برای ثبت معرفی شده بودند که در بررسی‌های انجام شده در چهارم تا ششم اکتبر 2015 در ابوظبی امارات، این دو اثر از ایران در فهرست جهانی میراث مستند برنامه‌ حافظه‌ جهانی یونسکو به ثبت رسیدند.
دو نسخه از «کلیات سعدی» در کتابخانه آستان قدس رضوی و کتابخانه ملی ایران وجود دارد که هر دو نامزد ثبت جهانی بودند و معمولا اگر نسخه‌ای از یک اثر کامل نباشد یا درباره اصالت آن کوچکترین تردیدی وجود داشته باشد‌، طبیعتا قدیمی‌ترین و کامل‌ترین اثر برای ثبت انتخاب و معرفی می‌شود. با توجه به اینکه درباره‌ نسخه‌ «کلیات سعدی» در کتابخانه ملی هیچ تردیدی وجود نداشت، این نسخه معرفی شد و به ثبت رسید.
درباره کتاب «مسالک‌الممالک» اثر «ابو اسحاق ابراهیم بن محمد فارسی اصطخری» (متوفی به سال 957 میلادی)، باید گفت که این اثر بیش از هزار سال پیش به نگارش درآمده است.
موضوع این کتاب کلیاتی جامع درباره‌ی شناخت جغرافیا و فرهنگ برخی از نقاط ایران است. نسخه فارسی کتاب «مسالک‌الممالک» در کتابخانه موزه ملی ایران‌ قرار دارد و نسخه عربی آن در کتابخانه گوته در آلمان است. پس از بررسی هر دو کتاب، یونسکو سوالاتی درباره قدمت و مقدم‌تر بودن کتاب‌ها عنوان کرده، به همین دلیل برای از بین بردن این نوع سوالات، ترجیح داده شده که هر دو نسخه به صورت مشترک در کمیته ملی مستند حافظه جهانی به ثبت رسانده شود.