انجمن تاریخ شفاهی آفریقای جنوبی
دهمین اجلاس سالانه «انجمن تاریخ شفاهی آفریقای جنوبی»، با مشاركت اداره فرهنگ و هنر آرشیو ملی آفریقای جنوبی و اداره ورزش، هنر و فرهنگ كیپ شمالی (مدیریت آرشیوها و كتابخانهها)، از 8 م تا 11م اكتبر 2013 در شهر كیمبرلی آفریقای جنوبی برگزار شد. موضوع این اجلاس، یكصدمین سال وضع قانون زمین در سال 1913 بود.
در این اجلاس 4 روزه، فا آهلا، معاون وزیر فرهنگ و هنر آفریقای جنوبی نیز، سخنرانی كرد.
وی با اشاره به گذشت 20 سال از آزادی گفت: «به خاطر داشته باشید از كجا آمدهاید، و از مردم آفریقای جنوبی خواست تا نشانه ای از فرهنگ زادگاه خود باشند.» وی خطاب به جمع كثیری از مردم، یادآوری كرد: «امروزه آزادی و آزاد بودن امری طبیعی است. زمانی كه مردم مورد ستم قرار میگیرند، اقدام به سوزاندن كتابخانه یا ساختمانهای دولتی میكنند تا عصبانیت و ناراحتی خود را نشان دهند. این كار، به نظر آنها امری طبیعی و عادی است. اما اگر بدانیم این آزادی را چگونه به دست آوردهایم و نشان دهیم از كجا آمدهایم، ارزش آزادی را بیشتر خواهیم دانست.»
او تأكید كرد: «بر آزادی و موطن خود پافشاری كنید.»
وی در افزود: «كیمبرلی، یادآور مصادره زمین در دو دهة گذشته است. كشف معدن الماس در شهر و پس از آن، كشف طلا درگایوتنگ، به این مصادرهها و بیرون راندن صاحبان آنها از زمین و املاكشان رسمیت بخشید و آنها را مجبور كرد در معادن مشغول به كار شوند. این بیرون راندن فقط علت سیاسی نداشت، بلكه علت اقتصادی هم داشت. فقدان زمین برای مردم، یعنی از دست دادن زندگی و فقدان اقتصاد، یعنی از دست دادن كشاورزی. با این كار، تقریباً بیش از 4 میلیون هكتار زمین - كه به نیممیلیون ذینفع تعلق داشت- به این موضوع اختصاص داده شد.»
در بخش دیگری از این اجلاس دكتر رادیكوبو نتسیمانه، رئیس موقت انجمن تایخ شفاهی نیز، گفت: «ما سخت كار می كنیم تا تحریف گذشته را تغییر دهیم و برای استفاده از اطلاعات مردم - كه از خاطرات و یادمانهای آنها به دست میآید- تلاش خواهیم كرد.»