سال سرمایه‌گذاری برای تولید

تاریخ: 24 مرداد 1405

دهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی

 

 


 

 تجلیل از مرعشیان (1389: تهران)

مرحوم آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی بزرگمردی از تبار عالمان راستین بود. او بیش از نود سال از عمر گران‌قدر خویش را با تحمل رنج و سختی در راه کسب و نشر علم و به‌ویژه احیای میراث عالمان و دانشمندان پیشین گذراند؛ در این راه مجاهدت‌ها کرد و هیچ‌گاه هیچ مشکلی او را از پای درنیاورد. سینه فراخ و گشاده وی، مملوّ از علم و آگاهی توأم با عشق و ایمان بود و این حافظه سرشار وی بود که وقتی لب به سخن می‌گشود کلمات از دو لب مبارکش می‌بارید و مخاطب را مبهوت دریای علم و آگاهی خود می‌کرد. او که در کنار این ‌همه فضایل، عالمی مجاهد بود، در تمام دوران مبارزه ملت ایران در مقابل ظلم و استبداد به رهبری حضرت امام خمینی رضوان‌الله تعالی علیه، هشیارانه عَلَم مبارزه را در دست داشت و حضورش مایه هدایت عموم مردم و قوّت قلب مبارزان آن زمان بود. علی‌رغم نقش برجسته و نمایانش در نهضت، او که تفرقه را مهمترین آسیب پیشِ روی انقلاب می‌شناخت و نقشه دشمن برای استفاده از این حربه را پیش‌بینی می‌کرد، در نخستین روزهای ورود امام به میهن با اعلام ضرورت تبعیت از رهبری امام، نقش مهمی در وحدت ملی و خنثی‌سازی چنین توطئه‌هایی ایفا کرد.

او در کنار تربیت شاگردان بسیار، دو یادگار ارزشمند نیز از خود باقی گذاشت که امروز از مفاخر کشور و جهان اسلامند. یکی کتابخانه گران‌سنگی که چون دُرّ در عالم اسلام می‌درخشد و آوازه آن جهانی است و هر اسلام‌پژوهی در مسیر تلاش خود از آن بهره می‌گیرد و دیگری شاگردان و فرزندانی شایسته به ‌ویژه حضرت حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر سیدمحمود مرعشی نجفی که بی‌تردید بدون همیاری و همکاری ایشان در زمان حیات پدر و تلاش و کوشش فراوان وی پس از رحلت آن فقیه فرزانه چنین گنجینه ارزشمندی از منابع نفیس و یگانه شکل نمی‌گرفت. او بحمدالله همراه با طی سطوح عالی دروس حوزوی، تحصیلات دانشگاهی را نیز تا بالاترین رتبه ادامه داده و با آگاهی از امکانات مدرن و اقتضائات روز توانسته بین دانش سنتی و مدرنِ شیوه‌های حفاظت و نگه‌داری و اشاعه اطلاعاتِ منابع موجود در کتابخانه موسوم به نام پدر بزرگوارشان را پیوند بزند و این مرکز را به الگویی بی‌بدیل تبدیل کند که شهره کتابخانه‌های بزرگ جهان و اسلام‌پژوهان شود و بسیاری را مشتاق بازدید از آن کند .

 

شخصیت ویژه آیین

حضرت آیت‌الله العظمی سید شهاب الدین مرعشی نجفی (ره)

معظم‌له در سالهای عمر بابرکتشان موفق شده است که بیش از 450 اجازه اجتهاد و روایی از علمای امامیه و غیر امامیه بگیرد و به حق ملقب به شیخ‌الاجازه عصر خویش شود (فهرست کامل این اجازات در کتاب المسلسات 2 جلدی به چاپ رسیده است). ایشان در سال 1342ق. برای زیارت آستان مقدس ثامن‌‌‌‌الحجج (ع) و حضرت فاطمه معصومه(ع) و دیدار با آشنایان و بستگان خود به سوی ایران هجرت نموده و پس از طی مدتی، در 12 شعبان 1343ق. وارد شهر قم شده است. به محض ورودشان به قم، حضرت آیت‌الله‌العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری – مؤسس حوزه علمیه قم- از ایشان دعوت کرد که برای تربیت علمی و اخلاقی طلاب حوزه علمیه قم رحل اقامت در این شهر افکند که ایشان آن را پذیرفته و تا آخر عمر، قم را موطن خود قرار داد. معظم‌له در طول 70 سال تدریس در حوزه علمیه قم، شاگردان فراوانی تربیت و تحویل جامعه داده است.

اولین توضیح‌المسائل ایشان به سال 1370ق. با عنوان نخبه‌الاحکام به چاپ رسیده است و علی‌رغم اشتغالات فراوان، به تالیف بیش از 150 اثر در رشته‌های مختلف علوم پرداخته است که فقط یکی از آنها با عنوان ملحقات الاحقاق به تنهایی 36 جلد می‌باشد. علاوه بر خدمات علمی و اجتماعی فراوان، در زمینه فرهنگی نیز تلاش‌های ستودنی انجام داده است که تاسیس چندین مدرسه علمیه و مراکز تحقیقی از جمله آنهاست. اما مهمترین اثر ماندگار ایشان، کتابخانه بزرگ معظم‌له است که هم اکنون به یکی از بزرگترین مراکز فرهنگی جهان تبدیل شده است و روزانه دهها محقق جهانی و صدها پژوهشگر داخلی از این فرهنگستان بزرگ بهره‌مند می‌شوند.

امام خمینی در تجلیل از این اثر ماندگار فرموده است: «کتابخانه حضرت آیت‌الله‌ آقای نجفی مرعشی- دامت برکاته- از کتابخانه‌های کم‌نظیر و شاید بتوان گفت بی‌نظیر ایران است. کتب نفیس اعاظم شیعه و کتابهای منحصر به فرد و خطی آن از ذخایر فرهنگ غنی اسلام و ایران می‌باشد».

قلب این عالم فرزانه و عارف زاهد و سیااستمدار مذهبی، در شامگاه چهارشنبه هفتم شهریور 1369/ هفتم صفر 1411 در سن 96 سالگی پس از عمری مجاهدت و تلاش، از حرکت ایستاد و معظم‌له به جوار آرامش الهی هجرت نمود و انقلاب اسلامی را از یکی از پشتوانه‌های محکم و استوار خود محروم ساخت و حوزه‌های علمیه یکی از ارکان علمی و عملی خود را از دست داد و جهان تشیع را به سوگ نشاند. معظم‌له علی‌رغم اختصاص قبری مناسب در حرم مطهر فاطمه معصومه (س)، ترجیح داد که در «زیر پای افرادی که به دنبال علوم آل محمد (ص)» هستند، دفن شود. لذا بنا به وصیت ایشان، در راهروی درب ورودی کتابخانه‌شان در قم به خاک سپرده شد و مرقد مطهرشان روزانه ملجأ و مأوا و زیارتگاه صدها تن از عاشقان و عارفان جهان اسلام است .

حجت‌الاسلام و المسلمین حاج سید محمود مرعشی نجفی، ملقب به جمال‌الدین (متولد 1320ش.) در شهر علم و اجتهاد قم و در بیت فقاهت و مرجعیت دیده به جهان گشود و پس از گذراندن دوره‌های دبستان و دبیرستان به سلک روحانیت درآمد و در حوزه علمیه قم مقدمات و سطح را نزد پدر بزرگوار خود و اساتید برجسته‌ای آموخت و به درس خارج فقه و اصول پدر خود قدم گذارد که تا اواخر عمر معظم‌له، ادامه یافت. ایشان در کنار فراگیری علوم فقه و اصول و دیگر علوم حوزوی، مانند تفسیر، حدیث، منطق و فلسفه، به رجال، انساب و بویژه کتابشناسی و نسخه‌شناسی سخت علاقه‌مند گردید و همواره به مطالعه کتب و رسائل قدما و متاخرین در این رشته‌ها می‌پرداخت و از تجربیات گسترده پدر خویش استفاده فراوان می‌برد تا اینکه خود در برخی از این رشته‌ها صاحبنظر گردید. سپس در رشته جامعه‌شناسی دانشگاه لندن به تحصیل پرداخت و در مارس 1985 موفق به اخذ دکترای جامعه‌شناسی گردید.

وی اداره بیت و امور مرجعیت، مدارس و کتابخانه عمومی معظم‌له را به عهده داشته و به تصریح آیت‌الله مرعشی در یکی از فرازهای وصیتنامه الهی و اخلاقی خود: ایشان در تاسیس و اداره و ابقای کتابخانه از همان آغاز نقش اساسی و ارزنده‌ای داشته و در حقیقت بانی و مؤسس اولی آن شخص ایشان بوده است. غیر از اداره امور بیت ایشان و کتابخانه و مدارس، دکتر مرعشی نقش بسیار ارزنده‌ای در پیشبرد اهداف و پیروزی انقلاب اسلامی ایران داشته است زیرا ایشان حلقه واسطه میان پدر و رهبر انقلاب حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خمینی بوده است. پیامهای مهم و سری که میان آنان مبادله می‌شد به وسیله دکتر مرعشی انجام می‌گرفت و پخش و نشر اطلاعیه‌‌ها و پیامهای آیت‌الله مرعشی و برخی از پیامها و اطلاعیه‌های امام خمینی پیش از ورود به ایران به عهده ایشان قرار داشت.

دکتر مرعشی در کنار این فعالیتها به کار تالیف و تصنیف نیز اشتغال داشته و مقدمه‌های بیشتر کتابهای منتشر شده از سوی کتابخانه را شخصاً نوشته است. برخی از آثار وی عبارت است از تصحیح کتاب شرح نخبه‌‌المقال در علم رجال، اثر پدر بزرگوارشان، تصحیح و آماده‌سازی برخی از رساله‌های علمیه آیت‌الله مرعشی، همگامی و کوشش در تحقیق و چاپ کتاب احقاق‌الحق قاضی نورالله شوشتری و ملحقات احقاق‌الحق که توسط آیت‌الله مرعشی تهیه شده و لجنه احقاق‌الحق مسئولیت تحقیق آن را داشت و تاکنون 27 جلد آن منتشر شده است؛ شرح حال و آثار و آراء ابن سینا؛ شرح حال و آثار و آراء ابوحامد غزالی که در قم در سال 1341 شمسی چاپ و منتشر شده‌اند؛ جمع‌آوری اجازات حضرت والدشان به انضمام زندگینامه اجازه‌دهندگان که تحت عنوان المسلسات فی الجازات، آماده چاپ است؛ شرح حال و آثار و آراء ابونصر فارابی که تاکنون به چاپ نرسیده است؛ شرح احوال و زندگی بیش از دویست تن از دانشمندان اسلامی، اعم از شیعی، سنی و زیدی که به مرحوم والدشان اجازه روایتی داده‌اند و به صورت دستنویس باقی مانده است. دکتر مرعشی هم اکنون نیز تولیت کتابخانه عمومی حضرت آیت‌الله‌العظمی مرعشی نجفی و ریاست واحدهای تحقیقاتی آن کتابخانه را به عهده دارند و در برخی مجامع علمی داخل و خارج کشور و چند مرکز علمی و فرهنگی بین‌المللی عضویت دارند .

 

برگزیدگان

 

دیف

گروه

رتبه

افراد برگزیده

مشخصات اثر

1

دین

برگزیده

 

دکتر سید محمود مرعشی نجفی

 

موسوعه الامه فی نصوص اهل السنه (20جلد )/ تالیف سید شهاب الدین مرعشی نجفی. قم: صحیفه خرد، 1348-1385. با امتیاز 200

2

پژوهشکده علوم و معارف حدیث (دارالحدیث) و دبیر علمی کنگره: حاج آقا مهدی مهریزی،

مجموعه آثار کنگره بین المللی بزرگداشت ثقه الاسلام کلینی(62). قم: دارالحدیث، 1387-1388. با امتیاز 3/198

3

شایسته تقدیر

 

سید محمد کاظم موسوی

الاقتصاد فیما یحب علی العباد/ تالیف محمد بن حسن طوسی. قم: دلیل ما. با امتیاز 160

4

منصوره اعتمادی

الرسائل الفقهیه فی الغناء. تهران: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی. با امتیاز 3/133

5

فهرست نویسی

برگزیده

جواد بشری

فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه مجلس شورای اسلامی جلد 1/27. تهران: کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی. با امتیاز 182

6

شایسته تقدیر

 

ابوالفضل‌حافظیان بابلی

فهرست نسخه‌های عکسی کتابخانه آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی (جلد3-5). با امتیاز 57/166

7

ابوالفضل حافظیان

صدرایی خویی

فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه عمومی آیت الله گلپایگانی(قم)(9جلد در 5 مجلد)/به کوشش و ویرایش مصطف درایتی. تهران: کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی. با امتیاز 142/152

8

علوم

شایسته تقدیر

 

بابک خضرائی

جامع الالحان/ عبدالقادر بن غیبی حافظ مراغی. تهران: فرهنگستان هنر. با امتیاز 3/143

9

حسن عاطفی

ورزنامه/ فسطیوس بن اسکوراسیکه. تهران: مرکز نشر دانشگاهی. با امتیاز 6/131

10

علی اوجبی

الایضاح عن اصول صناعه المساح/ منسوب به ابو منصور عبدالقاهر بن طاهر بغدادی تمیمی. تهران: کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی. با امتیاز 6/131

11

ادبیات

شایسته تقدیر

 

احمد مجاهد

شروح سوانح العشاق: پنج شرح بر سوانح احمد غزالی متوفای 520ق. تهران: دانشگاه تهران، موسسه انتشارات. با امتیاز 138

12

حسین رضوی برقعی

کامل التعبیر/ تالیف حبیش بن ابراهیم تفلیسی. تهران، نشرنی. با امتیاز 6/136

13

فلسفه و حکمت

شایسته تقدیر

 

محمد تقی دانش پژوه

ایرج افشار

دستور الجمهور فی مناقب سلطان العارفین ابویزید طیفور/ تالیف احمدبن الحسین الشیخ الخرقانی. تهران: مرکز پژوهشی میراث مکتوب. با امتیاز 6/121

14

دکتر توفیق هاشم پور سبحانی

فیه‌ما‌فیه (و پیوست‌های نویافته)/ مولانا جلال‌الدین محمد بلخی. تهران: کتاب پارسه. با امتیاز 135

15

تاریخ و اسناد

برگزیده

سید صادق حسینی اشکوری

موقوفات اصفهان. قم: اداره کل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان: مجمع ذخائر اسلامی. با امتیاز 171؛ با تشکر ویژه از اهتمام جدی ایشان به فهرست نمودن نسخه‌های خطی در شهرستانها

16

شایسته تقدیر

مریم میر شمسی

العراضه فی الحکایه السلجوقیه/تالیف محمد نظام الحسینی یزدی. تهران:بنیادپموقوفات افشار. باامتیاز 140

17

دکتر محمد رضا نصیری

تاریخ فرشته(2ج)/تالیف محمدقاسم هندو شاه استرآبادی. تهران: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی. با امتیاز 2/136

18

فاکسیمیله

شایسته تقدیر

 

مرکز پژوهشی میراث مکتوب

 

الابنیه عن حقایق الادویه: روضه الانس و منفعه النفس/ موفق بن علی هروی؛ کاتب علی بن احمد اسدی طوسی؛ با مقدمه ایرج افشار و علی اشرف صادقی. تهران: مرکز پژوهشی میراث مکتوب. وین: فرهنگستان علوم اتریش. و علی‌نامه (منظومه‌ای کهن)/ از ربیع با مقدمه محمدرضا شفیعی کدکنی و محمود امید سالار. تهران: مرکز پژوهشی میراث مکتوب: کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی؛ قم: کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران؛ موسسه مطالعات اسماعیلیه. با امتیاز 25/136

19

پایان‌نامه

برگزیده

 

مصطفی رستمی

گونه شناسی تجلید در حوزه تمدن ایران اسلامی( پایان‌نامه دکتری)/ استاد راهنما: دکتر حبیب‌الله آیت اللهی. دانشگاه شاهد، دانشکده هنر. با امتیاز 75/173

20

شایسته تقدیر

شی گوان (از کشور چین)

تصحیح و ویرایش تنگسوق‌نامه (پایان‌نامه دکتری)/ استاد راهنما: دکتر منوچهر اکبری. دانشگاه تهران، دانشکده ادبیات و علوم انسانی. با امتیاز 170

21

زهرا ضیایی

تصحیح و تحقیق تذکره بستان العشاق (پایان‌نامه کارشناسی ارشد)/ استاد راهنما: دکتر مهدی دشتی. دانشگاه علامه، دانشکده ادبیات فارسی و زبانهای خارجی. با امتیاز 161

22

رسائل و مقالات

برگزیده

حمید رضا مستفید

‌لنقط و الشکل (نامه بهارستان): [نقد و تصحیح متون]. با امتیاز 5/180

23

شایسته تقدیر

جلال خالقی مطلق

بررسی و ارزیابی شاهنامه سن ژوزف (نامه بهارستان سال دهم، دفتر 15). با امتیاز 5/165

24

داود غلام‌زاده

تاملی در روش تصحیح و شیوه تعلیقی در کتاب ارج‌نامه یوسفی. با امتیاز 164

25

ناشر

برگزیده

کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی

تولید 55 مجلد فهرست، تصحیح متون، مجموعه مقالات، و نشریات مرتبط در حوزه نسخ خطی. 100 درصد در مقایسه با سال‌های گذشته

26

پیشکسو‌تان

برگزیده

 

استاد‌عبدالحسین حائری

به پاس 60 سال تلاش بی‌وقفه در حوزه نسخ خطی

27

سیدمحمدحسین خبره‌فرشچی

به پاس نیم قرن تلاش برای فراهم‌آوری و حفظ نسخه‌های خطی

28

سید نجیب مایل هروی

به پاس تدوین آثار ارزشمند و تدریس در حوزه نسخه‌های خطی و تصیحیح متون

 

سخنرانان

علی اکبر اشعری: مشاور فرهنگی رئیس جمهور و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر سید محمود مرعشی نجفی: تولیّت و ریاست کتابخانه بزرگ حضرت آیت‌العظمی سیدشهاب الدین مرعشی نجفی (ره) و گنجینه جهانی مخطوطات اسلامی

حجت‌الاسلام و المسلمین سید عبدالله فاطمی‌نیا

دکتر غلامعلی حداد عادل: رئیس کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی

دکتر حبیب‌الله عظیمی: معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و دبیر علمی

 

گزارش دبیرخانه

در همایشهای پیشین معمولا آثار منتشره از آخر شهریور سال قبل تا آخر شهریور سال برگزاری آیین فرخوان و داوری میگردید که مشکلاتی را به دنبال داشت، زیرا در خیلی از آثار منتشره، ماه انتشار مشخص نیست. در نهمین همایش که با وقفه یک ساله برگزار شد، آثار شهریور1386 الی آخر 1387 فراخوان و داوری شد و مقرر گردید در دهمین همایش از اول سال 1388 الی آخر سال 1388 باشد و چنین هم شد. جزئیات عملکرد دبیرخانه دهمین آیین در جدول زیر بیان شده است.

 

ردیف

موضوع

آثار رسیده

انتخاب شده

رتبه

تعداد

داوران

ترکیب داوران

1

دین

12

4

برگزیده(2)

شایسته تقدیر(2)

3

اساتید دانشگاه تهران، قم و کتابخانه ملی ایران

2

فهرست

نویسی

32

3

برگزیده (1)

شایسته تقدیر(2)

7

اساتید و متخصصان:کتابخانه مرعشی، مجلس، دانشگاه تهران، مرکز کتابشناسی شیعه، مجمع ذخایر اسلامی و ...

3

علوم

17

3

شایسته تقدیر(3)

3

اساتید شورای عالی انقلاب فرهنگی، بنیاد ایران شناسی و کتابخانه ملی ایران

4

ادبیات

45

2

شایسته تقدیر(2)

3

اساتید فرهنگستان زبان و ادب فارسی و مرکز پژوهش کتابخانه مجلس

5

فلسفه‌و حکمت

15

2

شایسته تقدیر(2)

3

اساتید خانه کتاب و موسسه پژوهشی فلسفه و حکمت ایران

6

تاریخ و اسناد

30

3

برگزیده(1)

شایسته تقدیر(2)

7

اساتید دانشگاه تهران، قم، شهید بهشتی و اسناد ملی ایران

7

فاکسیمیله

12

1

شایسته تقدیر(1)

4

اساتید دانشگاه تهران، مرکز پژوهشی میراث مکتوب، شورای عالی انقلاب فرهنگی

8

پایان‌نامه

10

3

برگزیده (1)

شایسته تقدیر(2)

10

اساتید فرهنگستان زبان و ادب فارسی، بنیاد ایران شناسی، دانشگاه تهران، کتابخانه ملی ایران و ...

9

مقاله

105

2

شایسته تقدیر(2)

9

اساتید بنیاد ایران‌شناسی، دانشگاه قم، کتابخانه ملی ایران و ...

10

رساله‌ها

85

1

برگزیده (1)

11

ناشر

5

1

برگزیده(1)

شورای علمی آیین بزرگداشت

12

پیشکسوت

10

3

برگزیده (3)

شورای علمی آیین بزرگداشت

جمع

373

27

برگزیده (10 ااثر) ، شایسته تقدیر (18 اثر )، داوران (49 نفر)

 

 همچنین در مراسم این دوره اهداء لوح تقدیر به پاس قدردانی از مقام شامخ آیت‌الله مرعشی (ره) از طرف انجمن فهرست‌نگاران ایران، مؤسّسه کتابشناسی شیعه، دفتر نشر میراث مکتوب، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، کتابخانه‌های تخصّصی قم، کارکنان کتابخانه آیت‌الله العظمی مرعشی، انجمن کتابداران ایران، مرکز بین‌المللی مخطوطات اسلامی، مؤسّسه پنجره باز نسخه‌های خطّی صورت گرفت.

 

انتشارات

  1. ارجنامه مرعشیان/ گردآورنده محمد اسفندیاری و حسین رفیعی. تهران: سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران. 1389.707ص. مصور. بزرگداشت حضرت آیت‌‌العظمی سیدشهاب الدین مرعشی نجفی و حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر سید محمود مرعشی نجفی.
  2. کتاب ماه کلیات: ویژه‌نامه نسخه‌های خطی(1): به منابست آیین بزرگداشت حامیان نسخه‌های خطی. سال سیزدهم، شماره یازدهم (پیاپی 155)، آبان.
  3. کتاب ماه کلیات: ویژه‌نامه نسخه‌های خطی(2): به منابست آیین بزرگداشت حامیان نسخه‌های خطی. سال سیزدهم، شماره دوازدهم (پیاپی 156)، آبان.
  4. نمایشگاه آثار آیت‌الله العظمی مرعشی، نمایشگاه آثار دکتر مرعشی، کتابهای حاشیه نوشته آیت‌الله مرعشی، دفتر یادبود کتابخانه، پذیرایی ناهار و نماز جماعت، هدیه به حضّار همایش، نمایش فیلم مستند آیت الله مرعشی.

 

 

×
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
تنظیمات قالب