با معرفی برگزیدگان؛

چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش با امضای تفاهم نامه معاونت علمی رئیس جمهور و سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به پایان رسید


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۰/۲۷ - ۸:۵۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱۰/۲۷ - ۹:۲۹:۲۰
چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش با امضای تفاهم نامه معاونت علمی رئیس جمهور و سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به پایان رسید
مراسم اختتامیه چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با امضای تفاهم نامه همکاری فی مابین معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیاد رییس جمهور و سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، مراسم اختتامیه چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران 26 دی ماه با معرفی برگزیدگان و با  حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیاد رییس جمهور، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، معاونان، پژوهشگران، مدیران و اصحاب رسانه برگزار شد.

هوش مصنوعی شناخت انسان از محیط پیرامون را تحت تاثیر قرار می دهد

روح الله دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر هوش مصنوعی به عنوان یکی از پدیده های نوظهور علم و فناوری گفت: هوش مصنوعی شناخت انسان از محیط پیرامون را تحت تاثیر قرار می دهد به همین دلیل با بهره جستن از توان جوانان و نخبگان علم، فناوری و تسهیل گری این امر توسط دولت می توان به دستاوردهای بهینه و کاربردی در این عرصه دست یافت. (مشروح صحبت ها را اینجا بخوانید)

 

سوء استفاده سارقان علم و فناوری برای نابودی میراث تمدنی فلسطین

علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران ضمن خوش آمدگویی به حاضران، درباره سوء استفاده سارقان علم و فناوری از این دانش و توانایی برای حمله به مظلومان غزه و نابودی میراث فرهنگی و تمدنی فلسطین صحبت کرد.(متن کامل سخنرانی را اینجا بخوانید)

در این مراسم فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در سخنرانی خود از پژوهشگران و دست اندرکاران برگزاری این جشنواره تشکر کرد و قدردان حضور معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیاد رییس جمهور شد. متن سخنرانی معاون  پژوهش و منابع دیجیتال سازمان به شرح زیر است.
 

 اینجا ایستاده‌ایم به تکریم از مقام علم و دانش
متن صحبت های فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به شرح زیر است:

اگر نویسنده‌ای نباشد که مطالعات و تحقیقات را به کتابت درآورد
اگر فهرستنویسی نباشد که شناسنامه کتابی را آماده کند
اگر کتابداری نباشد که منابع اطلاعاتی را به ما معرفی کند و بشناساند
اگر کارشناسی نباشد که منابع را فراهم آوری و ثبت کند
اگر سندپژوهی نباشد که اسناد را به سخن درآورد
اگر همکاری نباشد که از بطن مخازن منبعی را به دست ما برساند
اگر ارزیابی نباشد که اسناد را از میان انبوه مستندات ارزشیابی کند
اگرمستندسازی نباشد که از میان خیل واژگان و اصطلاحات، مستندی را تدوین کند
اگر هیئت علمی نباشد که با شوق علم‌اندوزی و دانش‌پژوهی از لا‌به‌لای منابع علمی مرزهای دانش را بگشاید
اگر آرشیویستی نباشد تا اسناد و دستخط‌ها را تنظیم و توصیف کند
اگر زیست‌شناسی و شیمی‌دانی نباشد که منابع را از آفت و آسیب دور نگهدارد
اگر دستان هنرمند صحافی نباشد که منابع را مجلد و منضبط کند
اگر دقت نظر و زیباشناسی مرمت کار نباشد که مستندات را به زیور هنر آراسته کند
اگر نسخه‌شناسی نباشد که مخطوطات را به ما معرفی کند
هرگز هیچ پژوهشگر و جامعه و کشوری  نمیتواند به مقصود خود در تولید علم برسد و مسیر پیشرفت را بگشاید.
ما که اینجا ایستاده‌ایم و به تکریم از مقام علم و دانش پاسداشت اهل علم و قلم استوار گشته‌ایم مدیون زحمت‌ها، انگیزه‌ها، و تلاش‌های همه کسانی هستیم که مسیر دانش‌پویی را برای ما هموار کرده‌اند.

معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خود را مدیون و مرهون همه این جد و جهدهایی که غالبا از چشم‌ها پنهان هستند می‌داند و اذعان دارد اگر این کوشش‌ها و دلسوزی‌ها توسط شما بسترسازان امر پژوهش و فناوری نبود، این معاونت و این جشنواره ملی محقق نمی‌شد.

سعیده اکبری داریان دبیرعلمی چهاردهمین جشنواره ملّی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران نیز با بیان این که محوریت این دوره از جشنواره هوش مصنوعی و آینده پژوهش بوده است؛ گفت: این رویداد فرصتی ایجاد کرده تا پژوهشگران و متخصصان دور هم جمع شوند تا آغازی دیگر از فصل پژوهش و نوآوری و نتایج تحقیقات خود را اطلاع‌رسانی کنند. این جشنواره پلی است میان کتابداران، آرشیویست‌ها، پژوهشگران سازمان و پژوهشگران ایرانی.

وی افزود: مشارکت پژوهشگران موجب تحقق رویاهای علمی کشور و یاری‌کننده تحقق اهداف سازمانی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در هر دوره از جشنواره پژوهش کتابخانه ملی ایران است.
 

بیشترین آثار ارسالی در بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی بود

داریان اظهار کرد: در این دوره دبیرخانه چهاردهمین جشنواره پژوهش کتابخانه ملی ۱۴۱ اثر دریافت کرد که بیشترین میزان مشارکت در بخش کتاب با دریافت ۶۴ اثر بود و کمترین اثر در بخش پیشنهاده، مصوبه پایان‌نامه ،و دکترا با ۱۳ اثر دریافتی بود.

داریان افزود: بیشترین آثار ارسالی در بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی و کمترین آثار در بحش حفاظت و نگهداری بود. مقایسه اثار ارسالی در دو دوره اخیر نشان می‌دهد در دریافت طرح پژوهشی و کتاب رشد ۲۰۰ و ۱۶۰ درصدی داشتیم اما با توجه به اینکه ۵۵ و ۴۸ درصد از طرح‌های پژوهشی و کتاب‌های دریافت شده در این دوره از جشنواره با محورهای فراخوان تطبیق نداشته‌اند، به نظر می‌رسد، سال‌های آتی باید برای شناسایی مخاطبان هدف از شیوه‌نامه‌های اطلاعاتی بیشتری استفاده کرد.

دبیرعلمی چهاردهمین جشنواره پژوهش و فناوری کتابخانه ملی ایران گفت: کمیته علمی با ۱۶ عضو اصلی و ۴ عضو مدعو با برگزاری ۹ جلسه در ۳۲۷ ساعت به بررسی محورهای فراخوان، کاربرگ‌های ارزیابی، بررسی‌ها اولیه و امتیازدهی آثار راه‌یافته به مرحله دوم پرداخته است. اعضای کمیته علمی از ۱۴۱ اثر رسیده ۹۷ اثر را برای داوران ارسال کردند که آین میزان ۶۵ درصد آثار دریافتی را شامل می‌شد. بیشترین اثار راه یافته به مرحله داوری شامل پاین نامه‌های دکتری و ارشد با فراوانی ۹۰ و ۹۱ درصد بودند.

وی افزود: توزیع جغرافیایی داوری در چهاردهمین جشنواره پژوهش کتابخانه ملی نشان می‌دهد علاوه بر تهران ۱۸ استان درگیر داوری آثار جشنواره چهاردهم بودند.

داریان با یبان اینکه ۶۱ دانشگاه وسازمان عضو حقوقی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در بخش داوری چهاردهمین جشنواره پژوهش بودند، گفت: این میزان، رشد دو برابری را نسبت به سال گذشته نشان می‌داد؛ همچنین مشارکت در تهران و سایر استان‌ها در بخش داوری ۲۷ درصد بود.

وی افزود: مشارکت سازمانی همکاران کتابخانه در این دوره از جشنواره پژوهش و فناوری کتابخانه ملی ۴. ۱۸ درصد بود که سال گذشته این رقم ۲۰ درصد بود. ۳۰. ۷۶ درصد از داوران از دانشگاه‌ها و سازمان‌های مختلف بودند و ۷۰ .۲۳ درصد از داوران از کتابخانه ملی بودند.

داریان اظهار کرد: در این دوره از جشنواره برای هر اثر به جز بخش پیشنهادی، دو داور برای داوری هر اثر انتخاب شد و در صورت اختلاف معنا دار در امتیاز دهی و داوری میان دو داور؛ آثار برای داور سوم ارسال شد. امسال و در این دوره از جشنواره ۱۸ اثر برای داور سوم ارسال شد که این رقم نسبت به سال قبل رشد ۱۸۰۰ درصدی داشته است.

وی افزود: یکی از برنامه‌های آتی جشنواره تحلیل‌های امتیاز دهی و آماری جشنواره است. همچنین درباره هر پیشنهاده مصوب در فراخوان، ۹ متخصص علم اطلاعات و دانش‌شناسی در گروه داوری وجود داشت و در مجموع ۲۷۲ مورد داوری در این دوره از جشنواره حاصل شد.

فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در پایان این نشست با ارائه سخنرانی از پژوهشگران و دست اندرکاران برگزاری این جشنواره تشکر کرد و قدردان حضور معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیاد رییس جمهور شد.

 

گفتنی است در این مراسم پژوهشگران برتر 10بخش علم اطلاعات و دانش شناسی، علوم آرشیوی، مطالعات تاریخ معاصر، ایرانشناسی، اسلام‌شناسی، نسخه‌شناسی و نسخه‌پژوهی، آینده‌پژوهی مسائل سازمان، قالب ویژه، پژوهشگر برگزیده عضو هیئت علمی سازمان، پژوهشگر برگزیده غیر هیئت علمی سازمان، معرفی شدند. (اسامی برگزیدگان جشنواره را اینجا ببینید)