علیرضا مختارپور در اختتامیه چهاردهمین جشنواره پژوهش مطرح کرد:

سارقان علم و فناوری از دانش برای نابودی میراث فرهنگی و تمدنی فلسطین استفاده کرده اند


تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۰/۲۶ - ۱۷:۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱۰/۲۷ - ۹:۳۱:۴۸
سارقان علم و فناوری از دانش برای نابودی میراث فرهنگی و تمدنی فلسطین استفاده کرده اند
علیرضا مختارپور گفت: نگاهی به وضع امروز جهان و استفاده سارقان علم و فناوری از این دانش و توانایی برای حمله به مظلومان غزه و نابودی میراث فرهنگی و تمدنی فلسطین به روشنی این ادعا را ثابت می¬کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، متن سخنرانی علیرضا مختارپور رئیس سازمان در اختتامیه چهاردهمین جشنواره پژوهش و فناوری به شرح زیر است:

 

به نام آنکه جان را حکمت آموخت

اگر هدف از خلقت انسان و جهان را همانا تحقق کمال فردی و اجتماعی انسان بدانیم، هدف داری آفرینش نیز امری مسلم فرض شده است. آنگاه استفاده از تمامی امکاناتی که پروردگار عالم برای نیل انسان و جامعه بشری در اختیار او قرار داده یعنی تمامی مخلوقات جهان و نیز علم و توانایی‌های جسمی، فکری و روحی که در وجود انسان تعبیه شده است، امری ضروری است.

برخی از مفسران دقیق‌النظر برداشت قابل توجهی از آیه شریفه لا يُكَلِّف‌ُ اللّه‌ُ نَفساً إِلاّ وُسعَها ارائه دادند. در این تفسیر بر خلاف کسانی که از این آیه برای کم‌تلاشی و کم‌عملی استفاده کرده‌اند مفسران اشاره کرده‌اند که اگر در آیات متعدد قرآن کریم به فضیلت علم و دانشجویی و تعقل و برتری و اخلاق اشاره شده، می‌توان نتیجه گرفت که تمام این کمالاتی که در قرآن برای انسان فرض شده بنا بر آیه لا يُكَلِّف‌ُ اللّه‌ُ نَفساً إِلاّ وُسعَها در وسع انسان بوده است، وگرنه خداوند تکلیف به امر ناممکن و محال نمی کند.

ناگفته پیداست که علم و دانش نیز مانند هر امکان و توانایی دیگری در جهان همان‌طور که می‌تواند در جهت سعادت و رستگاری جامعه بشری قرار گیرد ممکن است در جهت ضد فطرت انسان و ضد سعادت و همچنین در مسیر گمراهی و شقاوت به کار گرفته شود. نگاهی به وضع امروز جهان و استفاده دزدان علم و فناوری از این موقعیت خداداد برای حمله به مظلومان غزه و نابودی میراث فرهنگی و تمدنی فلسطین به خوبی این سوءاستفاده را اشکار می‌سازد.

در نقطه مقابل اما محققان و دانش پژوهان و اندیشمندان بسیاری در جهان و کشور عزیز ما ایران با عزمی جدی و روحی مهذب و نیتی الهی برای استفاده از این امکانات و علم و دانش برای دستیابی بشر به دستاوردهای جدید در حال تلاش و کوشش‌اند.

مطابق انچه در معارف دینی ما آمده است وصول به قربه الهی و سعادت دنیوی و اخروی نیز تنها از طریق علم و دانش و پژوهش و تهذب و تزکیه نفس ممکن است. تنها راه جلوگیری از سوءاستفاده سارقان علم و دانش نیز سبقت گرفتن اندیشمندان و پژوهشگران متعهد و متخصص است.

وظیفه خود می دانم از تمامی همکاران اعم از اعضای علمی دیگر عزیزانی که در برگزاری چهاردهمین جشنواره علمی پژوهشی و فناوری سازمان اسناد کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران تلاش شبانه‌روزی به عمل اورده‌اند، خصوصا سرکار خانم دکتر صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال و اعضای شورای سیاست‌گذاری، کمیته علمی، داوران در بخش‌های مختلف، سرکار خانم دکتر اکبری داریان دبیر علمی، سرکار خانم پاسیار دبیر اجرایی، و دیگر همکارانمان در بخش‌های مختلف سازمان تشکر کنم؛ و تشکر ویژه و تقدیر خاص خود را تقدیم برادر گرامی و عزیز اهل علم و ادب جناب آقای دکتر الله دهقانی فیروزآبادی معاون محترم علمی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور محترم و عزیز تقدیم می‌کنم؛ که به روحیه جهادی و تلاش پیگیر و محبت خود نسبت به پشتیبانی و حمایت از تمامی دستگاه‌های فعال در عرصه دانش و پژوهش و به ویژه سازمان اسناد و کتابخانه ملی اقدام می‌نمایند و برای ایشان و تمامی معاونین و مشاوران و همکاران آنان سلامتی و سعادت را از درگاه خداوند متعال مسئلت دارم.

سخن را با بیتی از حکیم فردوسی در شاهنامه به پایان می‌برم که چنین سروده است:

نگه کن به جایی که دانش بُود
ز داننده کشور به رامش بُود