مولف کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها»:

ارائه روش های ارزیابی برنامه ریزی راهبردی و مدیریت کیفیت داخلی کتابخانه ها


تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۲۸ - ۱۳:۲۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۲/۲/۱۰ - ۱۲:۹:۴۳
ارائه روش های ارزیابی برنامه ریزی راهبردی و مدیریت کیفیت داخلی کتابخانه ها
مینا کرمی نویسنده کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439» معتقد است این کتاب روش های ارزیابی برای برنامه ریزی راهبردی، مدیریت کیفیت داخلی کتابخانه ها و ارتقای نقش و سودمندی کتابخانه ها در يادگيری، پژوهش، آموزش، فرهنگ و نیز زندگی اجتماعی و اقتصادی را ارائه می دهد و نقش كتابخانه ملی ایران در برنامه‌ريزی و توسعه زيرساخت‌ كتابخانه‌های سراسر كشور انکارناپذیر است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نویسنده کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439» با بیان این مطلب گفت: این کتاب در پاسخ به تقاضای جهانی برای ويژگي‌های ارزيابی تأثير كتابخانه، تدوين شده است و ترجمه استاندارد ایزو 16439 با عنوان «روش‌ها و فرایندهای ارزيابی تأثير كتابخانه‌ها» است. این استاندارد برای سنجش و اندازه‌گیری عملکرد کتابخانه‌ها در قالب عباراتی نظیر کارآیی، اثربخشی، توانمندسازی است که این مسئله، قابلیت پاسخگویی را در چارچوب اصول و مفاهیم مدیریتی برای تحقق اهداف و وظایف سازمانی و قالب برنامه‌های اجرایی افزایش می‌دهد.
کرمی ادامه داد: کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439»، راهگشای مناسبی برای دست‌اندركاران حوزه كتابداری است. زیرا با يكپارچه‌سازی فرايندهای كاری در آينده نزديک، به ارائه خدمات شايسته و يكدست در تمام كتابخانه‌ها و مراكز اطلاع‌رسانی كمک می كند.
وی به هدفِ نگارش این اثر اشاره کرد و افزود: هدف از نگارش و چاپ این کتاب، مشخص‌كردن شرايطی برای ارزيابی تأثير كتابخانه‌ها، تعيين روش‌هايی برای ارزيابی برنامه‌ريزی راهبردی و مديريت كيفيت داخلی كتابخانه‌ها، تسهيل مقايسه تأثير كتابخانه‌ها در طول زمان و بين انواع كتابخانه‌ها با مأموريت‌های مشابه و نیز ارتقای نقش و سودمندی كتابخانه‌ها در يادگيری و پژوهش، آموزش و فرهنگ، زندگی اجتماعی و اقتصادی است.
این نویسنده ادامه داد: نقش كتابخانه ملی ایران در برنامه‌ريزی و توسعه زيرساخت‌ كتابخانه‌های سراسر كشور انکارناپذیر است. زیرا مشكلات مربوط به ارزيابی تأثير خدمات كتابخانه‌ای روی كاربران در محيط‌های فرهنگی و اقتصادی مختلف، متفاوت است. بنابراین ارزيابی روش‌ها و فرايندهای خدمات کتابخانه‌ای می‌تواند در درجه اول بر عملكرد خود سازمان و به‌ دنبال آن بر عملكرد ساير كتابخانه‌ها و در نهايت بر عملكرد كل كشور تأثير مثبتی داشته باشد.
وی اضافه کرد: بر اساس سند چشم‌انداز سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران در راستای تدوين استانداردهای ملی و در راستای تحقق اين مهم، از سال 1392 كار تدوين استاندارد‌ها در حوزه كتابخانه و آرشيو در دستور كار این سازمان قرار گرفت و نتيجه اين تلاش‌ها در قالب كتاب ارائه شد. مجموعه حاضر نيز عمدتاً برای استفاده در كتابخانه‌ها و مراكز اطلاع‌رسانی تهيه شده است.
کرمی یادآورشد: كتاب حاضر چهارمين كتاب در زمينه استاندارد‌های كتابخانه‌ای است که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر کرده است؛ مجموعه‌های اول و دوم آن تحت عنوان «شاخص‌های عملكرد كتابخانه ملی بر اساس استاندارد ايزو 28118»؛ «اصول چكيده‌نويسی براساس استاندارد ايزو 214-1986» و «اصول نمايه‌سازی براساس استاندارد ايزو 999-1996» به چاپ رسيده است.
نویسنده کتاب «روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439» خاطرنشان کرد: تدوین استانداردهای لازم و ضروری شامل تدوین استانداردهای کتابخانه ای،‌ تدوین استانداردهای آرشیوی، تدوین استانداردهای دیجیتال سازی،‌ تدوین استاندادرهای مجموعه سازی منابع ديجيتال، تدوین استانداردهای ديجتال سازی اسناد و منابع كتابخانه ای و تدوین استانداردهای بین المللی دیجیتال سازی می شود.
لازم به توضیح است کتاب « روش‌ها و فرایندهای ارزیابی تاثیر کتابخانه‌ها بر اساس استاندارد 16439» در 158 صفحه توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران چاپ و روانه بازار نشر شده است.علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به فروشگاه مجازی سازمان به آدرس  http://bookshop.nlai.ir مراجعه  کنید.