با حضور معاون اول رییس جمهور

سامانه های «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رونمایی شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۶/۴ - ۱۱:۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۹/۶/۴ - ۱۱:۱۰:۴۱
سامانه های «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رونمایی شد
سامانه های «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» با هدف غنی سازی تجربه کاربران و توزیع عادلانه اطلاعات و نشریات، رونمایی و راه اندازی شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سامانه های «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور، اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، منصورغلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش و جمعی از مدیران سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در محل اندیشگاه این سازمان رونمایی شد.

صالحی: داده های موجود در سامانه ها بخش مهمی از قدرت نرم فرهنگی ایران

 در این مراسم پس سخنان معاون اول رییس جمهوری و رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عضو هیات امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، راه اندازی سامانه های «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» و داده های موجود در این سامانه و دیجیتال سازی منابع را بخش مهمی از قدرت نرم فرهنگی و دیپلماسی فرهنگی ایران عنوان کرد.

وی ادامه داد: تمدن و توسعه علوم چه در علوم انسانی و چه در علوم پایه پیشرانانی دارد که می تواند به گسترش علم و تحقیق کمک کند. خروجی دومی که چنین سامانه هایی می توانند داشته باشند این است که به خدمت اقتصاد فرهنگ و کسب و کارهای فرهنگی ، تشکل‌ها و صنوف فرهنگی بیایید.

وی اظهار داشت: این داده‌ها کمک می کنند چشم انداز روشن تری از مدیریت کسب و کارهای فرهنگی داشته باشیم و نسبت به آینده شان تصمیم‌گیری بهتری شود.

صالحی تاکید کرد: هر اندازه که از حافظه کلاسیک ملی به سوی حافظه دیجیتال و حافظه هوشمند حرکت کنیم می توان دستاوردهای بهتری به خصوص در عصر حاضر داشته باشیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: راه اندازی سامانه های «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» و داده های موجود در این سامانه ها نشان از قدرت نرم فرهنگی و دیپلماسی فرهنگی ایران است. ما می‌توانیم این قدرت نرم را وسعت و عمق دهیم و در دیپلماسی ارتباطی با جهان استفاده کنیم یعنی جهان حس کند که به اعتبار داده‌های ارتباطی ایران نیازمند است و صرفا به نفت ما نیازمند نباشد.

وی در پایان صحبت های خود تصریح کرد: عدالت اطلاعاتی یکی دیگر از مهمترین خروجی های طرح هایی از این دست است. زیرا اطلاعات امروز بخش اصلی سرمایه عملیاتی توسعه به شمار می آید. با این نگاه هر فردی می تواند دسترسی‌ها به اطلاعات و داده‌های خام و غیرخام پیدا کند. امیدواریم این زحمتی که دوستان کشیدند و در هفته دولت عرضه می‌شود، مقدمه ای برای برداشتن گام های دیگر در عرصه فرهنگ باشد تا جامعه ایرانی و فراتر جامعه جهانی که به فرهنگ ایرانی تعلق خاطر دارند از این دستاورد بهره مند شوند.

غلامی: دسترسی به اسناد معتبر و قابل اعتماد آسان نیست

منصورغلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری عضو هیات امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه این نشست با اشاره به دسترسی به اطلاعات از طریق علوم فناوری گفت: دسترسی به اسناد معتبر و قابل اعتماد برخلاف آنچه که در فضای مجازی موجد است، آسان نیست و خیلی وقت‌ها این دسترسی ها به دلیل انجام سفرهای متعدد ممکن نخواهد بود.

وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به راه اندازی سامانه‌های جدید در کتابخانه ملی گفت: راه اندازی سامانه های «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» یک فرصت است این ثروت و گنجینه ارزشمند اطلاعات را در حوزه فرهنگ و علم در اختیار پژوهشگران و دانشجویان قرار دهد.

حاجی میرزایی: حافظه ملی مراقبت از اسناد و کتاب است

محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش و عضو هیات امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز گفت: راه اندازی این سامانه ها اقدامی ارزشمند است. زیار علی رغم سرعت علمی و تحولات نوآورانه ای که در دنیا اتفاق می‌افتد هنوز هیچ اختراع بشری به اندازه اختراع خط توانسته به عرصه تمدن و فرهنگ، توسعه یادگیری، انباشت وانتقال یادگیری اعتبار دهد. بنایراین آنچه که مربوط به خط و کتابت و کتاب است جایگاه بسیاری در تمدن اسلامی دارد و  این اقدام سازمان اسناد و کتابخانه ملی، کار علاقمندان کتاب را تسهیل کرده است.

وزیر آموزش و پرورش گفت: وقتی صحبت از حافظه ملی به میان می آید به معنای مراقبت از اسناد، کتاب و به عبارت بهتر محافظت از میراث گذشت و انتقال آن به حال و آینده است.

هانیه گرائیلی: سازمان اسناد و کتابخانه ملی مأمن فرهیختگان است

هانیه گرائیلی مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز اظهار داشت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی مأمن اندیشمندان، فرهیختگان و صاحبنظران است.

وی با اشاره به مدیریت بلندنظرانه و صبورانه ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و همدلی، همیاری و همراهی مدیران این سازمان در راستای پیشبرد اهداف خرد و کلان، افزود: مدیران عموما به ویژه مدیرانی که در فضای سیاسی کشور فعال هستند، علاقمند به انجام پروژه های زود بازده هستند شاید این مساله طبیعی باشد چون ممکن است پروژه های طولانی مدت به عمر مدیریت آنان نرسد.

گرائیلی ادامه داد: اما در این دوره نه تنها پروژه های ماندگار میان مدت و بلند مدت تعریف و پیگیری شد بلکه با استناد به سخنان مدیران پیشکسوت این سازمان، حتی پروژه های مسکوت مانده دوره های پیشین نیز نظر مساعد خانم دکتر بروجردی به طور جدی پیگیری و به انجام رسید.

سمیه توحید لو: ایجاد سامانه های «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» حاصل همکاری بین بخشی بود

سمیه توحید لو معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت:

باید توجه داشت که خدمات و منابع این سازمان فقط محدود به اعضای کتابخانه ملی ایران نباشد بلکه همه پژوهشگران و کاربران ایرانی مخاطب این سازمان و خدمات آن هستند.

توحیدلو در ادامه با انتقاد از عدم توجه به توزیع عادلانه منابع و کم باوری به دسترسی آزاد اطلاعات، گفت:‌ در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منابع ارزشمندی وجود دارد که با استناد به شعار دولت تدبیر و امید و دسترسی آزاد به اطلاعات آرام آرام از گوشه مخازن در حال عرضه شدن هستند ولی هنوز این بیم وجود دارد که قضاوت های شخصی و جزء نگرانه درباره سندها و منابع باز هم آنها را به سرعت به محاق ببرد.

معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: با همه این تفاسیر هنوز این منابع تاریخی و بزرگ و میراث هویتی و تمدنی چنان جدی گرفته نشده و به چشم اطلاعات به آن نگاه نمی شود.

توحیدلو با بیان این مطلب که پیشبرد این ایده ها مستلزم همراهی بین بخشی بود، به رونمایی از سامانه های «حافظه ملی ایرانیان» و «سنا» اشاره کرد و گفت: سامانه حافظه ملی ایرانیان برای غنی سازی تجربه کاربری از چهار پایگاه جداگانه شامل شبکه نشریات کشور، شبکه مراکز اسناد کشور، فهرستگان نسخ خطی و بانک نشریات کشور تشکیل شده است.

معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه همچنین به تشریح بانک نشریات ایران پرداخت و گفت: سامانه نشریات کشور «سنا» از دیگر سامانه هایی است که با شعار «حافظه ملی در خانه هر ایرانی» رونمایی می شود. این سامانه فهرست و محتوای دیجیتال نشریات روزنامه ها و مجلات ایرانی را از آغاز تا کنون دربر می گیرد.

پایان خبر//