در آیین اختتامیه معرفی پایتخت کتاب ایران مطرح شد

بروجردی: کتاب باید در اولویت سبد مصرفی خانواده‌ها قرارگیرد/"شیراز" ششمین پایتخت کتاب ایران


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۱۱/۱۹ - ۱۸:۴۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۱۱/۲۰ - ۱۶:۵۰:۴۸
بروجردی: کتاب باید در اولویت سبد مصرفی خانواده‌ها قرارگیرد/
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در اختتامیه ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب که شیراز به عنوان ششمین پایتخت کتاب ایران انتخاب شد، گفت: کتاب باید در اولویت سبد مصرفی خانواده ها قرارگیرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی در آیین اختتامیه مشترک ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب و برنامه انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران اظهار داشت: انقلاب اسلامی ایران بر پایه ی فرهنگ بنا شد و سیر آن نیز برهمین مبنا ادامه یافت.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران یک انقلاب ایدئولوژیک بود، گفت: ایدئولوژیک بخشی از فرهنگ است و فرهنگ را نمی توان از مجموعه اقدامات و تلاش‌هایی که انجام شده در این سرزمین جدا کرد.

وی با تاکید براینکه حاصل تلاش‌ها آموزه‌هایی است که رفتار ملت ایران را شکل داده است، افزود: هرفردی بر مبنای باور، شناخت و معرفت حرکت می کند و شخصیت خود را شکل می‌دهد.

بروجردی با بیان اینکه باورهای ما آموزه هایی است که از بزرگان در اختیار ما قرارگرفته و به یادگار باقی مانده است، ادامه داد: هرکسی به اندازه ظرفیت وجودی و نیز تلاش خود از معرفت الهی که برای بشریت گذاشته شده است بهره مند می‌شود.

وی تاکید کرد: تلاش و گام برداشتن برای آینده این سرزمین مستلزم این است که همه در کنار هم و با هم تلاش کنیم تا ایران سرافراز بسازیم و ایران توسعه یافته را به جهانیان عرضه و به نمایش بگذاریم.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: ایجاد شاخص های توسعه ای به دست همه کسانی است که اهل فرهنگ، قلم و نوشتار هستند و با خواندن کار خود را آغاز می کنند.

بروجردی در ادامه به کلام وحی به رسول اکرم(ص) که می فرماید:« اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَق» اشاره کرد و گفت: انسان ها نیز باید از این مهم الهام بگیرند.

وی در ادامه به برگزاری اختتامیه ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب و برنامه انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران اشاره کرد و گفت: اولین برنامه قانون توسعه کشور بر توسعه نهضت سوادآموزی و بهتر کردن نهضت آموزش برای کودکان و خردسالان تاکید داشت.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با انتقاد از اینکه در دوره ای نیز فرهنگ کتاب و کتابخوانی بین کسانی که از سواد بهره مند شده بودند به فراموشی سپرده شد گفت: با اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرهنگ کتابخوانی در کشور رواج یافت.

بروجردی با تاکید بر اینکه باید بی سوادی از جامعه رخت بر بندد به قانون دوم برنامه توسعه اشاره کرد و افزود: بحث مدارس شبانه روزی در روستاها و بازسازی مدارس در این دوره مورد توجه قرارگرفت.

وی همچنین یادآور شد: در قانون برنامه سوم توسعه دانشگاه ها توسعه یافتند و در قانون برنامه چهارم و پنجم بر علم و فناوری تاکید شد به طوری که در سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران این مهم تشریح و توسط رهبر ابلاغ شد که ایران بتواند به لحاظ علمی و دانشی در منطقه در رتبه دوم جای گیرد.

بروجردی افزود: لازم است دانشی که مکتوب و نوشته شده و از گذشتگان به دست ما رسیده به نسل های بعد منتقل کنیم تا امکان بحث و گفتگو برای اصحاب قلم فراهم شود.

وی به بحث اهدای کتاب نیز اشاره کرد و بیان داشت: این مهم با کمک سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محقق شد به طوری که شاهد اهدا و توزیع کتاب و ایجاد فرصت برای کتابخوانی بودیم.

بروجردی با تاکید براینکه کتاب باید در اولویت سبد مصرفی خانواده ها جای بگیرد اضافه کرد: در ابتدای انقلاب اسلامی این امر محقق شد اما چند سالی مورد غفلت قرار گرفت، خوشبختانه در دولت تدبیر و امید این رویکرد تداوم یافت.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: آفت جامعه اسلامی جهل است و دانش و علم به عنوان توسعه دهنده جامعه مطرح است که باید گفت کتابخوانی یکی از ابزار رسیدن به این مهم است.

صالحی: اطلس 7 هزار نقطه‌ای نقشه جغرافیای فرهنگی کشور ترسیم شده است

همچنین در این مراسم سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به تشریح دستاوردهای جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب پرداخت.

وی در آغاز سخنرانی خود با تبریک ایام خجسته دهه فجر و گرامیداشت یاد امام راحل و شهیدان این مرز و بوم اظهار کرد: امروز توفیقی حاصل شد تا گرد هم آییم و از کتاب و فرهنگ بگوییم، بی‌تردید گوهر ایران فرهنگ و کانون آن کتاب است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: اگر بخواهیم تمدنها را تعریف کنیم و دولت‌ها را به تصویر بکشیم جز با کتاب و کتابخوانی تعریف نمی‌شوند زیرا کتاب‌ها منبع تمدنها و حافظه آنها هستند و معیار تمدن‌ها با کتاب‌های که با کیفیت تولید شده و خوانده شده‌اند سنجیده می‌شوند.

صالحی تصریح کرد: امیدواریم در مسیر انقلاب اسلامی و گام دوم، ما در مسیر چشم انداز تمدن سازی بیش از گذشته در حوزه کتاب و کتابخوانی توفیق پیدا کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به پیمایش مصرف ایرانیان بر اساس آمار سال ۹۷ و همچنین بهار امسال به خصوص در حوزه فرهنگ و کتابخوانی عنوان کرد: براساس این پیمایش در حوزه کتاب و کتابخوانی آمارهای به دست آمده است که می‌توان با تفسیر و برنامه ریزی توسط برنامه ریزان حوزه کتاب و کتابخوانی، اقدامات لازم را انجام داد.

وی ادامه داد: بر اساس این پیمایش نیمی از مردم کشور از سن ۱۵ سال به بالا کتاب می‌خوانند و در هفته ۳.۷ ساعت به صورت میانگین اختصاص به کتابخوانی می‌دهند که البته با وجود متغیرهای مختلف از جمله شغل و منزلت اجتماعی و موارد دیگر این آمارها نیز متغیر است.

صالحی تصریح کرد: به طور مثال در بین سنین ۱۵ تا ۲۵ سال ما شاهد ۷۰ درصد کتابخوانی در این سن هستیم که علیرغم نقدهایی که به شرایط کتابداری کشور وجود دارد و زیبنده ایران و فرهنگ اسلامی نیست ولی با چنین آمار کتابخوانی در این سن مواجه هستیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با تشریح متغیرهای دیگر بر اساس این پیمایش به‌خصوص در رده‌های سنی مختلف افزود: بر اساس آمار این پیمایش نشان داده می‌شود هر چه شرایط اقتصادی پایین تر می‌آید کتاب و کتابخوانی نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد بنابراین در یک فصل این پیمایش به این مسئله می‌رسیم که چگونه می‌توانیم از طریق این فاکتورها بر روی مسیر کتاب و کتابخوانی اثر بگذاریم و آن را ارتقا دهیم.

صالحی ادامه داد: با این وجود آمار مطالعه کتاب نیمی از ایرانیان بالای ۱۵ سال، آمار بالایی نیست و باید ارتقا یابد و باید این مسئله توجه کنیم که در کجاها و در چه سنی می‌توانیم کار بهتری برای ارتقا انجام دهیم.

وی گفت: نیازهای ایرانیان نیازهای روزمره است و کتاب جایی را پیدا نکرده است و حتماً باید با یک نگاه چشم اندازی، نقطه هدف گذاری مان  را ترسیم کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به محور دیگری پرداخت، از جمله اینکه باید بررسی کرد افراد چه کتاب‌هایی را می‌خوانند که در این پیمایش به مانند گذشته حوزه رمان و داستان با ۳۵.۴ درصد در جایگاه نخست قرار دارد و در حوزه‌های دیگر با فاصله، کتاب‌های دینی و کتاب‌های تخصصی به عنوان کتاب‌های مورد علاقه خوانندگان در این پیمایش برشمرده شده است.

صالحی تصریح کرد: کتاب‌های دینی که در رتبه دوم قرار گرفته است در سنین ۱۵ تا ۲۵ سال با آمار خوانندگان ۱۰.۵ درصد مواجه شده است و این نشان می‌دهد که جریان کتاب‌های دینی نتوانسته است با جریان جوانان ما ارتباط برقرار کنند و باید با برنامه‌ریزی مبنایی کارهای بیشتری در این زمینه انجام شود.

صالحی در ادامه به تشریح پیمایش مربوطه به تنوع مطالعات کتاب نیز پرداخت و افزود: 34.9 درصد عنوان کردند در تنوع کتاب‌ها فقط یک نوع کتاب می‌خوانند ولی ۳۶.۹ درصد، دو کتاب را برای مطالعه عنوان کردند، بنابراین می‌توان با ایجاد تنوع در حوزه کتاب و کتابخوانی به تاثیر افزایش ساعات کتاب و نشر کمک کرد.

 وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اگر جریان کتاب و کتابخوانی به عنوان تحول فرهنگی را باور داریم به برنامه‌ریزی جامعی نیاز است که این پیمایش‌ها می‌توانند به این برنامه ریزی کمک کنند.

صالحی همچنین به رویداد پایتخت کتاب نیز گریزی زد و افزود: این رویداد دارای چند ویژگی است از جمله مشارکت گرایی استانی، ملی و اجتماعی را افزایش داده است و این در حالی است که هم افزایی نهادی نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است.

وی افزود: مشارکت گرایی اجتماعی خوبی در این رویداد اتفاق افتاده است به طوریکه از اقشار مختلف از جمله روحانیون تا زن خانه‌دار در این رویداد مشارکت کرده اند.

صالحی ادامه داد: در این ۶ سال ۷ هزار شهر و روستا مشارکت کردند و این در حالی است که تجربیات زیادی در این حوزه نداشتیم و باید این تجربیات خوب به تکامل برسد تا بتوانیم به پله‌های خلاقانه دست پیدا کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: برای مدیریت خوب و همچنین حاکمیت خوب به ایده‌های خوب از سراسر کشور برای الگوسازی وسیع نیاز است که در این رویداد این مسئله محقق شده است به طوری که در حدود ۲۰ هزار ایده به این رویداد رسیده است.

صالحی با اشاره به ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل ۷ هزار شهر و روستا که در این رویداد مشارکت داشتند، افزود: هم اکنون یک اطلس 7 هزار نقطه‌ای وجود دارد و به ما کمک می‌کند تا بتوانیم نقشه جغرافیای فرهنگی خودمان را ترسیم کنیم.

اسامی روستاهای برگزیده و مورد تقدیر ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب

در پایان این مراسم ده روستا از جمله روستاهای وادقان، سیدآباد، بنه گز، زُو اِرَم، علویه، خیرآباد جلیل، خورشید، ایسین، سیدشهاب و گردکوه به عنوان روستاهای دوستدار کتاب، لوح و جایزه دریافت کردند و همچینین ده روستا از جمله لج، دشت، بالو، مربچه، اکبرآباد، شهرک غدیر، ناچیت، بهار، کلاگرمحله و داق داق آباد شایسته تقدیر شناخته شدند.

همچنین شهر تاریخی شیراز به عنوان ششمین پایتخت کتاب ایران برگزیده شد.

پایان خبر/

*اخبار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را در پیام رسان های فضای مجازی به آدرس(inmmedia@)، اینستاگرام به آدرس (nlai_ir) و در پیام رسان ملی ایتا به آدرس(inmmedia@)  دنبال کنید.