در نشست هم اندیشی حفاظت از اموال فرهنگی ملت‌ها و میراث جهانی مطرح شد

از تبدیل تهدید ترامپ به فرصت تا افتتاح هفتصدمین موزه کشور


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۱۱/۸ - ۹:۴۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۱۱/۸ - ۱۰:۳۷:۳۰
از تبدیل تهدید ترامپ به فرصت تا افتتاح هفتصدمین موزه کشور
برگزاری نشست هم اندیشی «حفاظت از اموال فرهنگی ملتها و میراث جهانی» با برپایی سه پنل تخصصی با محورهای چالش‌های میراث فرهنگی بشر در جهان امروز، سازمان ها و تشکل های مردم نهاد بین المللی و میراث فرهنگی بشر و میراث مشترک جهانی و صلح و گفت‌وگو همراه بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در نشست هم اندیشی «حفاظت از اموال فرهنگی ملتها و میراث جهانی» که با حضور اشرف بروجردی – رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، حجت الله ایوبی – دبیر کل  کمیسیون ملی یونسکو در تهران و جمع کثیری از سفیران کشورها به همراه شخصیت ها و صاحب نظران فرهنگی در کتابخانه ملی ایران برگزار شد شاهد برپایی سه پنل تخصصی با موضوعات مختلف بودیم.

در پنل اول چالش‌های میراث فرهنگی بشر در جهان امروز با ریاست یونس شکرخواه و به همراهی مهدی حجت، پوریا عسگری و میرسید احمد محیط طباطبایی و پنل دوم با موضوع سازمان ها و تشکل های مردم نهاد بین المللی و میراث فرهنگی بشر به ریاست حجت الله ایوبی و با حضور محمد حسین نواب، بهمن نامور مطلق و فاطمه مهاجرانی و پنل سوم نیز با موضوع میراث مشترک جهانی و صلح و گفت‌وگو به ریاست اشرف بروجردی و با حضور سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ،محمدحسین طالبیان، مهدی ماحوزی و طیبه سیاوشی بررسی شد.

** میراث فرهنگی ایران جان ما است و امروز ما را به جانمان تهدید کرده‌اند

مهدی حجت گفت مجموعه میراث فرهنگی مادی و معنوی انسان محصول نفیس ترین افراد در نفیس ترین زمان های زندگی آنها است.

وی دامه داد با نگاه به میراث‌فرهنگی متوجه می‌شویم آنچه که به عنوان جواهرات گذشته ما است میراث فرهنگی را شامل می شود که می توان گفت تنها سرمایه ای است که با افتخار به آن آینده خود را می سازیم.

وی با طرح این سوال که آیا وجود این اثر در حیثیت فرهنگی جهان موثر است یا خیر؟ ابراز داشت: این یک سوال مهم برای ثبت آثار در میراث جهانی است. میراث فرهنگی ایران جان ما است و امروز ما را به جانمان تهدید کرده‌اند.

حجت تصریح کرد: سردار سلیمانی یکی از عظیم ترین سرمایه های فرهنگی و میراث فرهنگی کشور ما بود و ترامپ به این میراث رهنگی تعرض کرد که البته انعکاس آن را در ایران دید.

وی با تاکید بر اینکه خود کنوانسیون‌ها و اسناد حقوقی هم جزو میراث فرهنگی بشری هستند و تخطی از آن‌ها پایمال کردن میراث فرهنگی است، ادامه داد: پس از این تهدید، نامه‌ای به کمیسیون بین‌المللی موزه‌ها نوشتم، اولین کشورهایی که واکنش نشان دادند، ایرلند و اسپانیا بودند، آن‌چه اهمیت دارد واکنش ایکوموس آمریکاست که گفت حرف رئیس‌جمهوری ایالات متحده را قبول نداریم و هر اقدامی که برای حمایت از میراث فرهنگی ایران لازم باشد انجام می‌دهیم.

**تهدید ترامپ را می توان به فرصت تبدیل کرد

در ادامه احمد محیط طباطبایی، رییس ایکوم ایران گفت: موزه به معنای یک مکان و فضای فرهنگی ثبت شده است با این تعریف کتابخانه ملی هم شامل تعریف موزه می‌شود.

وی با اشاره به کنوانسیون‌هایی که بعد از جنگ جهانی تصویب شده‌اند، گفت: در این کنوانسیون‌ها تصمیم گرفته شده که نهادهای نظامی به میراث فرهنگی کشور متخاصم آسیب نزنند و این موضوع به همه نهادهای نظامی تدریس می‌شود، تخریب میراث فرهنگی مطابق کنوانسیون ۱۹۹۹ جنایت جنگی است.

وی با تاکید بر اینکه برای حفاظت از میراث فرهنگی، همه نهادها باید اقدام کنند، تصریح کرد: تهدیدی که پیش آمده می‌تواند به فرصت تبدیل شود که بتوانیم از محیط‌های فرهنگی حفاظت بیشتری انجام دهیم، باید این محیط‌ها از سایت‌های نظامی دور شوند و امنیت بیشتری داشته باشند.

محیط طباطبایی گفت: مهم‌ترین اقدام عملی برای مقابله با این تهدید حفاظت از میراث فرهنگی است به طوریکه  لکه‌گذاری و شماره‌بندی تمام بخش‌های میراث فرهنگی در هر نهادی که با تعریف موزه مطابقت دارد، حتی کتابخانه‌ها، تماشاخانه‌ها و میدان‌های شهر می‌تواند به حفاظت از آن‌ها کمک کند.

وی اضافه کرد: جنگ به هر حال روی می‌دهد و در تمام کشورها فهرستی به نام رد لیست یا فهرست قرمز وجود دارد که می‌گوید از این آثار چه در جنگ و چه در صلح باید حفاظت شود البته متاسفانه این لیست قرمز در کشورهایی وجود دارد که تا به امروز مورد حمله دشمن قرار گرفته اند.

طباطبایی اجرای کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه را در آموزش مباحث فرهنگی به نظامیان و غیرنظامیان مهم دانست و گفت: در شرایط ملی و بین‌المللی می‌توان از این موقعیت بهره گرفت. تفکیک فضاهای فرهنگی بسیار مهم و بدیهی است که میراث فرهنگی باید حفاظت شود اما باید روش خوبی برای این حفاظت انتخاب کنیم. کشوری مثل ایران کشوری فرهنگی است با گنجینه هزاران ساله که دنیا به آن توجه می‌کند ما باید به عنوان الگو رفتاری را رقم بزنیم که دیگران هم در کشورهای خودشان به آن نگاه کنند.

** اصل تمایز قائل شدن میان اموال فرهنگی و اهداف نظامی مهم‌ است

پوریا عسگری، حقوق دان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، گفت: حقوق بین‌الملل حاصل تجربه زیست است ما آزمون و خطا می‌کنیم و بعد از اتفاقات تلخ و ناگوار به قانون‌گذاری می‌رسیم که دیگر شاهد این شرایط نباشیم.

وی تصریح کرد: در بسیاری از جنگ‌ها نقاطی مورد حمله قرار گرفته‌اند که نابودی آن‌ها، هویت و فرهنگ یک سرزمین را تهدید کرده است. این کنوانسیون‌ها قوانینی را وضع می‌کنند که در جنگ و صلح از اموال فرهنگی ملت‌ها دفاع شود.

عسگری یادآور شد: تجربه‌های جهان، ما را به سمتی سوق داده که باید از آثار میراث فرهنگی حمایت شود. اصل تمایز قائل شدن میان اموال فرهنگی و اهداف نظامی یکی از مهم‌ترین مباحثی است که باید رعایت شود.

وی گفت: نه تنها دولتی که از تهدید و جنگ ضرر کرده بلکه همه کشورها و سازمان‌های مردم نهاد باید نسبت به آن واکنش نشان بدهند وقتی تهدید ایران انجام شد، بسیاری از افراد و دولت ها واکنش نشان دادند که این موضوع بیان می‌کند که این تعهد سختی است و جامعه بین‌المللی به راحتی از آن عبور نمی‌کند.

** آشنایی بیشتر کودکان با داشته‌های فرهنگی راه کاری برای حفظ میراث فرهنگی کشور است

در ادامه این نشست و در پنل دوم، حجت‌اله ایوبی گفت:  در فرهنگ و سنت ایرانی هر اتفاقی را باید به فال نیک گرفت، امروز نیز باید تهدید آمریکا را به فال نیک گرفت، زیرا باعث شد افکار عمومی به سرمایه ها توجه بیشتری کند.

رئیس کمیسیون ملی یونسکو با تاکید بر اینکه حراست واقعی زمانی اتفاق می‌افتد که فرهنگ و میراث آن در جان مردم جای گرفته باشد، افزود: حفظ حقیقی میراث فرهنگی زمانی انجام می‌شود که مردم پاسدار آن باشند که یکی از راه‌کارهای آن آشنایی بیشتر کودکان با داشته‌های فرهنگی است.

** بیش از یک میلیون سایت و محوطه تاریخی در ایران وجود دارد

بهمن نامورمطلق - رئیس باشگاه صنایع دستی یونسکو، گفت:بیش از یک میلیون سایت و محوطه تاریخی داریم و در هر نقطه ای که عملیات عمرانی انجام می‌شود به کشف میراث بیشتری می‌رسیم و شاید در هیچ جای جهان چنین وضعی را نداشته باشیم.

وی با بیان این‌که تهدیدهای ترامپ در هیچ منطقی جای ندارد ادامه داد:  ترامپ شر مبتذل است. در میان این افراد آگاهی نیست اما قدرت هست، تفکر نیست اما ابزار هست، فرهنگ نیست اما فناوری هست، اخلاق نیست اما اسلحه هست و از این دوگانه‌ها شر مبتذل به وجود می آید و افراد می‌توانند جنایت مرتکب شوند و ستم کنند.

نامورمطلق با تاکید بر اینکه این افراد که درکی از خطر ندارند را باید جدی گرفت یادآور شد: این افراد تمایزی میان بازی و واقعیت قائل نمی‌شوند و حتی آسیب محیط زیست را شوخی می‌گیرند.

**آب و نان ما ایرانیان، فرهنگ است

محمدحسین نواب - رئیس هنرهای اسلامی کمیته ملی یونسکو  در ادامه گفت: در تهدیدهای نظامی زیر ساخت‌های حیاتی یک کشور را مورد هجوم قرار می‌دهند و در تهدید ما ایرانیان به مراکز فرهنگی اشاره می‌کنند زیرا آن‌ها نیز می‌دانند که آب و نان ما ایرانیان فرهنگ است.

رئیس قدراسیون باشگاه‌های یونسکو، تاکید کرد: بعد از ناکارآمدی تحریم و شکست برای فروپاشی اقتصادی ایران این بار فرهنگ را تهدید کرده است.

وی اضافه کرد: این تهدید کافی بود تا مهم‌ترین سرمایه ایران و ایرانی شناخته شود زیرا زندگی شهروند ایرانی با فرهنگ آمیخته شده است و آن را می توان در همجواری با همسایگان منطقه تماشا کرد که فرهنگی سترگ دارند و با وجود مرزهای چند پاره پاسدار این میراث مشترک هستند.

وی افزود: جهان ایران را با فرهنگ و هنر و آثار مهم و مراکز مذهبی شناخته است و این مراکز منشا پیوستگی و دوستی است زیرا میراث فرهنگی ایران میراث همه جهان است.

** بعد از تهدید مراکز فرهنگی ایران بازدید از سایت‌ها افزایش پیدا کرد

همچنین فاطمه مهاجرانی - رئیس کمیته دانش‌پژوهان جوان، با بیان اینکه ما متولی تربیت نسل آینده‌ساز هستیم، گفت: بخش مهم در تمام فرهنگ‌ها انسان‌هایی هستند که فرهنگ‌ها را می‌سازند و دانش‌آموزان سازندگان فردای بهتر جهان محسوب می‌شوند و به همین دلیل است که آن‌ها باید میراث فرهنگی را به خوبی بشناسند و قدر آن را بدانند.

وی افزود: بعد از تهدید مراکز فرهنگی ایران بازدید از سایت‌ها افزایش پیدا کرد و این نشان می‌دهد که بسیاری به تماشای آثاری نشستند که همانند جان برای ما عزیز است.

مهاجرانی تاکید کرد: باید در حوزه باورها گام جدی برداشت؛ زیرا ایران با تاریخی چند هزار ساله و نام‌های بزرگ در گذشته، باید تمرکز خود را بر انسان‌های خلاق بگذارد.

رئیس کمیته دانش‌پژوهان جوان بیان داشت: ما متولی نسلی هستیم که باید آینده را بسازند چرا که انسان ها بخش مهمی از فرهنگ  ها هستند.

وی پیشنهاد کرد تا مسابقه ای برای دانش آموزان در راستای شناخت فناوری های بومی برگزار شود. این مسابقه کمک می کند تا دانش آموزان سرمایه های علمی و فرهنگی خود را بیشتر بشناسند.

** نظریه گفت وگوی تمدن ها برای نخستین بار توسط ایران در مجامع بین المللی مطرح شد

در ادامه این نشست هم اندیشی و در پنل سوم به عنوان پنل پایانی اشرف بروجردی، رییس سازمان اسناد و  کتابخانه ملی  ایران گفت: نظریه گفت وگوی تمدن ها برای نخستین بار توسط ایران در مجامع بین المللی مطرح شد و ماندگار ماند.

وی به نقش ایران برای رسیدن به دوستی، محبت و تعامل بیشتر با یکدیگر در عرصه بین الملل اشاره کرد که تاثیر بسزای برای پیشبرد صلح و گفت و گو داشت.

** مجلس در کنار دستگاه دیپلماسی کشور فعال تر از گذشته خواهد بود

همچنین طیبه سیاوشی نماینده مجلس شورای اسلامی، ابراز داشت: گفت‌وگو باید بر پایه میراث بشری باشد . در این زمینه دستگاه های دیپلماسی کشور تنها نیستند و تمام دستگاه ها به ویژه مجلس شورای اسلامی فعال تر از گذشته حضور خواهد یافت.

سیاوشی با تاکید به همراهی جدی مجلس شورای اسلامی  در حمایت از میراث فرهنگی ادامه داد: در این باره نباید از نهادهای غیردولتی و مردمی (ان جی اوها)غافل شویم، باید از ظرفیت آن‌ها استفاده کنیم و در جهت سیاست‌هایی که جمهوری اسلامی برای صلح و گفت و گو استفاده می‌کند آن‌ها را فعال کنیم.

**ترامپ، بی فرهنگ است

مهدی ماحوزی، استاد زبان و ادبیات فارسی، با بیان این که ایران دارای فرهنگ جهانی است و قدمت این فرهنگ را هیچ کشوری در جهان ندارد گفت: ما امروز در این شرایط بحرانی قرار داریم اما بدون هیچگونه دلهره و اضطراب این تهدید را پشت سر می‌گذاریم.

وی با بی فرهنگ خواندن ترامپ، خاطرنشان کرد: از به زبان آوردن نام ترامپ به عنوان کسی که بی فرهنگ است شرم دارم.

** هفتصدمین موزه کشور به زودی افتتاح می شود

محمدحسن طالبیان- معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی،گفت: تهدیدهای رییس جمهور آمریکا برای ما که تاریخ می‌خوانیم و عبرت می‌گیریم، تازگی ندارد زیرا تاریخ همیشه تکرار می‌شود، همانطور که در گذشته میراث فرهنگی را از بین برده‌اند این روزها نیز شاهد چنین وقایعی هستیم.

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در جهان، شخصیت فرهنگی و بدون لابی سیاسی دارد، تصریح کرد: در همه حال پرونده‌های ایران در یونسکو  فنی و فرهنگی است و هیچ گاه در کمیته‌ها از لابی استفاده نکرده‌ایم و همیشه از بحث سیاسی دوری می‌کنیم زیرا ایران سرزمین فرهنگ است و در آن آثار فرهنگی فراوان و تمدن وجود دارد و همچنان در حال پیدا کردن میراثی دیگر است.

وی بیان داشت: علی‌رغم نگرانی و ناراحتی‌ها از تهدید رییس جمهور آمریکا، به وفاق فرهنگی در داخل و منطقه دست یافته‌ایم و موجب شد تا بیشتر به این داشته‌های فرهنگی خود توجه کنیم، در این شرایط است.

طالبیان  به دریافت ایمیل های بیشمار از سوی بسیاری از فرهیختگان، نخبگان و اندیشمندان از نقاط مختلف جهان و بیانیه های مختلف در رابطه با عزمت ایران و انزجار نسبت به تهدیدهای اخیر ترامپ اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: در هفت ماه اول سال جاری 2 هزار و 550 پروژه مرمتی که از این میان یکصد و اندی پروژه توسط حاکمیت و مابقی توسط بخش خصوصی و بدون کمک دولت انجام شده است.

معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از افتتاح هفتصدمین موزه در آینده نزدیک در کشور خبر داد و گفت: این نشان دهنده فرهنگ والای مردم ایران است.

** ترامپ تاریخ و هویت پرعظمت و باشکوه ایران را نمی‌فهمد

در ادامه سید عباس موسوی- سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ترامپ تاریخ و هویت پرعظمت و باشکوه ایران را نمی  ‌فهمد، تاکید کرد: دیپلمات‌ها و مقامات خارجی محمدجواد ظریف را یک وطن‌پرست به تمام معنا می‌شناسند.

وی ادامه داد: اگر می‌گوییم جمهوری اسلامی ایران منادی گفت‌وگوی تمدن‌ها و فرهنگ است، اگر می‌بینیم که جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد دهنده جهان عاری از خشونت و افراطی‌گری است، اگر ایران همواره بر صلح، گفت‌وگو و تعامل با کشورهای دنیا به ویژه همسایگان خود تاکید می‌کند، اینها برگرفته از یک پیشینه بسیار قوی و محکمی است که در آن رشد و نمو کرده است.

رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر هویت فرهنگی و تاریخی است، اظهار داشت: من برخلاف برخی از دوستان، تعجب نکردم وقتی آقای ترامپ تهدید کرد ۵۲ سایت و مکان در ایران از جمله مراکز فرهنگی و تمدنی را مورد هدف قرار می‌دهد. کشوری که سابقه‌اش شاید یک بیستم تاریخ هفت هزار ساله تمدن ایران نیست.

موسوی افزود: فردی که جز کاباره و پول، چیز دیگری ندیده و به جز پول و برخی تجارت‌های نامشروع، با چیزهای دیگری تعامل نداشته است، او را چه به مراکز فرهنگی و هویت تاریخی. او چه چیزی از اینها می‌فهمد.

وی با بیان اینکه ترامپ تاریخ و هویت پرعظمت و باشکوه ایران را نمی‌فهمد، تصریح کرد: من به او حق می‌دهم که نفهمد و صحبت‌های ناجور را به زبان خود بیاورد. 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه تهدیدات نظامی قطعا ما را از آرمان صلح و گفت‌وگویی که به صورت تاریخی همراه ماست، بازنمی‌دارد، خاطرنشان کرد: وزارت امور خارجه علیرغم همه تهدیدات و فشارها، راه ملت ایران را – که تاریخ پرافتخارش نشان می‌دهد ملتی صلح‌طلب جنگ‌ بلد است – ادامه می‌دهد.  ایرانیان ملتی اهل گفت‌وگو، مدارا، تعامل و تساهل اما در جای خود دلاور و جنگاور هستند.

موسوی با بیان اینکه راه ملت ایران و هویت تاریخی آن، ادامه می‌یابد، ابراز داشت:  سردار شهید سلیمانی نمونه بارز فرزند ایران است. او هم اشداء علی الکفار بوده است و هم رحماء بینهم. دیدید که در داخل چه روش و منشی داشت و چگونه با دشمنان این آب و خاک برخورد می‌کرد یا ظریف که مثال اعلای این واقعیت است که دیپلمات‌ها و مقامات خارجی او را یک وطن‌پرست به تمام معنا می‌شناسند.

پایان خبر/