سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مرجع صیانت از حافظه تاریخی و علمی ملت ایران است
همایش گرامیداشت هفته اسناد ملی و میراث مکتوب با مشارکت دانشگاه آزاد همدان برگزار شد
دکتر عاطفه زارعی مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور:
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مرجع صیانت از حافظه تاریخی و علمی ملت ایران است
همزمان با هفته اسناد ملی و میراث مکتوب و با مشارکت دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان و مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور(همدان) و با حضور اعضای هیأت علمی دانشگاه، اساتید، دانشجویان، محققان و پژوهشگران برگزار شد.
در این همایش، دکتر غلامرضا خاکساری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، با تأکید بر اهمیت اسناد تاریخی در فرآیندهای تحقیق و پژوهش بهویژه در تدوین پایاننامههای دانشجویی، خواستار گسترش تعاملات علمی و پژوهشی میان این دو مجموعه علمی، تحقیقی و آموزشی شد و بهرهگیری از منابع آرشیوی معتبر را یکی از مؤلفههای ارتقاء کیفیت تولیدات علمی دانشگاهی دانست.
دکتر عاطفه زارعی، مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور نیز ضمن معرفی اهداف، رسالتها و برنامههای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و به تبع آن مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور با اشاره به ظرفیتها و خدمات تخصصی این مدیریت منطقهای در حوزه گردآوری، حفاظت و اشاعه اسناد ملی، بر ضرورت تقویت همکاریهای علمی، پژوهشی و فرهنگی با دانشگاهها بهویژه در زمینه استفاده از ظرفیت اسناد تاریخی در پایاننامهها و تحقیقات دانشگاهی تأکید کرد.
وی ضمن گرامیداشت هفته اسناد ملی و مقام معلم، دانشگاه را بهعنوان نهاد اثرگذار در هدایت علمی جامعه برشمرد و با تاکید بر نقش دانشگاههای نسل چهارم و پنجم از لزوم پیوند آموزش عالی با نهاد حافظه ملی کشور تصریح کرد و افزود: سازمان اسناد و کتابخانه ملی مرجع صیانت از حافظه تاریخی و علمی ملت ایران است و تاریخ شفاهی، اسناد مردمی و دانش ضمنی در تولید دادههای پژوهشی از اهمیت فوق العادهای برخوردارند.
دکتر زارعی با بیان اینکه اسناد، روایتگر تمدن و مدنیتاند و هر کشور بدون سند، کشوری بدون هویت است اضافه کرد: با ورود فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی به حوزه اسناد، فعالیتهای این سازمان نیز در دیجیتالسازی و ایجاد زیرساختهای دسترسی هوشمند ارتقاء یافته و تحولات عظیمی در فعالیتهای جاری آن به خصوص در حوزه اطلاعرسانی اسنادی در حال وقوع است.
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور همچنین خدمات تخصصی این مجموعه مانند صدور فیپا، فاپا، شابک، واسپاری منابع و ساماندهی نسخههای خطی و چاپ سنگی را برشمرد و از اساتید و پژوهشگران خواست با بهرهگیری از این ظرفیتها در تقویت حافظه ملی مشارکت نمایند.
وی ضمن دعوت از همه علاقمندان برای همکاری و اهدای اسناد، بر ضرورت ثبت تاریخ علمی، فرهنگی و اجتماعی بهویژه در منطقه غرب کشور تأکید کرد.
در حاشیه این برنامه، تفاهمنامه همکاری علمی، پژوهشی و فرهنگی میان دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان و مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور به امضاء رسید. این تفاهمنامه بسترساز تبادل اطلاعات، بهرهبرداری متقابل از ظرفیتهای آرشیوی و کتابخانهای، حمایت از پژوهشهای اسنادی و برگزاری نشستهای علمی و کارگاههای مشترک خواهد بود.
همچنین نمایشگاهی از اسناد تاریخی و عکسهای آرشیوی مربوط به همدان و منطقه غرب کشور در محل برگزاری همایش برپا شد که مورد استقبال دانشجویان و علاقهمندان قرار گرفت.
این همایش یکی از برنامههای شاخص هفته اسناد ملی و میراث مکتوب در استان همدان بود که با هدف ترویج فرهنگ نگهداری اسناد، تقویت آگاهی عمومی نسبت به میراث مکتوب، و توسعه همکاریهای علمی و پژوهشی برگزار شد.