مجموعه اسناد آیت الله تالهی به مرکز اسناد همدان اهداء شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۸/۲۴ - ۸:۵۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۱/۸/۲۴ - ۱۳:۴۷:۱۳
مجموعه اسناد آیت الله تالهی به مرکز اسناد همدان اهداء شد

مجموعه 759 برگ اسناد آیت الله العظمی محمدهادی تالهی از مفاخر و علمای استان همدان، شامل اسناد شخصی، یادداشت ها و نسخ اصلی تالیفات و محتوای تدریس ها و همچنین مجوزهای صادر شده از سوی مراجع، از سوی محمدحسین تالهی فرزند ایشان به مرکز اسناد همدان اهداء شد.

میثاق گودرزی مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور با اعلام این خبر افزود: این اسناد، مجموعه کاملی از فعالیت های علمی، پژوهشی، دینی و مذهبی و محتوای کلاس های درس و بحث حضرت آیت الله تالهی است که با همکاری سید امیر قشمی از یاوران اسناد استان و مذاکرات انجام شده با محمدحسین تالهی فرزند وی به مرکز اسناد همدان منتقل شد.

وی افزود: از اسناد مهم این مجموعه می توان به مجوزهای صادر شده از سوی مجتهدین برای آیت الله تالهی اشاره کرد که اجازه رسیدگی به امور مقلدین و دریافت وجوهات و هزینه کردن آن در امور مربوطه را داده اند.

گودرزی اضافه کرد: این مجموعه شامل 759 برگ اسناد خطی و 3 جلد نسخه اصلی تالیفات آیت الله تالهی است که پس از انجام امور تخصصی و ثبت آن در آرشیو ملی ایران، از طریق وبسایت کتابخانه ملی ایران در دسترس علاقمندان و پژوهشگران قرار خواهد گرفت.

آیت الله محمدهادی تالهی همدانی پنجم شوال سال 1321ق (برابر با 1279ش) در خانواده‌ای روحانی در همدان متولد شد. پدرش مرحوم آیت الله شیخ مرتضی تألهی از بزرگان عصر خود به شمار میرفت. ایشان در تقوا، فقاهت، حکمت، فلسفه و عرفان صاحبنظر بود. اجداد محمدهادی، همگی از اهل فضل و کمال و تقوا و متوطن در همدان بودند.

آیت الله تألهی همدانی، به علت اینکه تنها فرزند ذکور خانواده بود بعد از وفات پدر، سرپرستی خانواده را برعهده گرفت. لذا نتوانست به خارج از همدان و به مراکز علمی آنجا عزیمت نماید بنابراین کلیه تحصیلاتش را در همدان گذراند.

وی مقدمات و سطح دروس حوزه را نزد پدر و عموی خود گذرانده، سپس سال‌های متمادی به تحصیل و تدریس در مدرسه زنگنه همدان مشغول شد. علاوه بر این، از بزرگانی که در گوشه و کنار شهر می‌زیستند بهره گرفت.

از مهمترین اساتیدش، مرحوم آیت الله حاج میرزا علی آقا خلخالی بود که از علماء و بزرگان و تحصیل‌ کرده های نجف اشرف و مورد تأیید آیات عظام اصفهانی و نایینی به شمار میرفت. محمدهادی از وی بهره های فراوانی برده و با وی مأنوس بود و در بیشتر اوقات در نماز جماعت ایشان حاضر میشد. ایشان همچنین از مرحوم آیت الله حاج سید علی نجفی که از شاگردان مبرز آخوند ملا حسینقلی همدانی بودند، استفاده نمود.

او در مسیر سیر و سلوک، سال ها نزد آیت الله شیخ علی گنبدی و آیت الله سید علی عبر که از شاگردان ملا حسینقلی همدانی به شمار میرفتند، حاضر شد.

آیت الله تألهی مراتب علم و طهارت و تقوا را چنان با شوق و شتاب طی کرد که مورد تجلیل عالمان ربانی و پویندگان مسیر حقیقت قرار گرفت تا آنجا که از آیات عظام محمدحسین نائینی، سید ابوالحسن اصفهانی، عبدالهادی حسینی شیرازی اجازاتی دریافت نمود.

بزرگانی همچون آیت الله بهجت (متوفی 1388ش) در مورد ایشان فرمودند: «ایشان مایه برکت برای این شهر (همدان) است. قدر ایشان را آیندگان خواهند دانست».

این فقیه عارف سرانجام در سال 1417ق برابر با 1375ش به علت کهولت سن دار فانی را وداع گفت و در باغ بهشت همدان مدفون گردید.

آیت الله محمدهادی تألهی همدانی، آثار گران بهایی از جمله حواشی بر قواعد انصاری، حواشی به متاجر شیخ، شرحی بر مجموعه حاج ملا هادی سبزواری، رساله‌ای در معرفت نفس، رساله‌ای در برکات و مشتبهات قرآن مجید، رساله‌ای درباره حضرت مهدی(عج)، رساله‌ای در تعقیبات نماز، رساله‌ای در فضیلت روز جمعه و رساله‌ای در رد صوفیه را تألیف کرد.