نخستین نشست از سلسله نشست های تخصصی تاریخ مطبوعات فارس «خبرنگار در زوم» در مرکز اسناد و کتابخانه مل


تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۵/۱۷ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۵:۴۹:۳۳
نخستین نشست از سلسله نشست های تخصصی تاریخ مطبوعات فارس «خبرنگار در زوم» در مرکز اسناد و کتابخانه مل

اولین نشست روزنامه نگاری در زوم با حضور کوروش کمالی سروستانی رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس به بررسی آثار عبدالکاظم دریساوی پیشکسوت روزنامه نگاری این استان پرداخت.

کوروش کمالی سروستانی ضمن پاسداشت روز خبرنگار و نقش آنها در آگاهی بخشی و روشنگری گفت: وظیفه ما این است که اصحاب قلم و اندیشه را در زمان حیاتشان مستند کنیم. پروژه تاریخ شفاهی و تجلیل از بزرگان فرهنگ و ادب و ورزش و اقتصاد و سیاست و مدیریت نوعی مستند سازی در زمان حیات این بزرگان است تا ما با خلاء اطلاعاتی بعد از ایشان روبرو نباشیم لذا برگزاری نشست های مانند سلسله نشست های روزنامه نگار در زوم، از یکسو تجلیل است و از یکسو ساختن اسناد برای آیندگان.

مدیر مر کز اسناد و کتابخانه ملی فارس تجلیل از یک ورزشی نویس در اولین نشست روزنامه نگار در زوم را به دلیل سابقه و قدمت ورزشی نویسی در دنیا دانست و گفت: جایگاه روزنامه نگاری ورزشی جایگاه ویژه ای در مطبوعات ایران و جهان دارد و روزنامه نگاران ورزشی علاقمندند که سابقه خود را به 850 سال قبل از میلاد برسانند آن زمانی که هومر نویسنده بزرگ یونان در آثار خودش مسابقه کشتی قهرمانی را گزارش کرد و آشیل دست آژاکس را بالا برد.همچنانکه پرتاب نیزه، مشت زنی و دو از دیگر ورزش های است که در متون کلاسیک یونان گزارش شده است.

کمالی سروستانی به تاریخچه سرویس ورزشی به صورت حرفه ای اشاره کرد و گفت: سرویس ورزشی به صورت حرفه ای در سال 1880 توسط جوزف پولیتزر در روزنامه نیویورک راه اندازی شد. پس از توسعه سرویس های ورزشی نیز اتحادیه بین المللی مطبوعات ورزشی با عنوان AIPF در سال 1924 همزمان با المپیک پاریس شکل گرفت.

وی با تمجید از آن دسته روزنامه نگاران متعهد ورزشی نویس ایرانی که با الهام از آموزه های ورزش پهلوانی سعی در نهادینه کردن اخلاق در ورزش و بازی جوانمردانه دارند گفت: در خبرهای تازه دیدم که جایزه ویژه این اتحادیه در سال جاری به روایت آقای مارلو رئیس انجمن ورزشی نویسان جهان در ابوظبی اهدا خواهد شد لذا لازم است که دست اندرکاران مطبوعات ورزشی بویژه انجمن نویسندگان، خبرنگاران و عکاسان ورزشی ایران حضور پررنگ تری در این محافل داشته باشند و آثار ورزشی نویسان ارزشمندی چون کاظم دریساوی را در این محافل ارائه کنند.

کمالی سروستانی در پایان دریساوی را روزنامه نگار اخلاق، انسانیت، اندیشه و ورزش دانست و تمجید از او را پاسداشت اخلاق و روحیه پهلوانی در ورزش دانست.

سیروس رومی روزنامه نگار پیشکسوت استان و پژوهشگر تاریخ مطبوعات فارس در بررسی آثار دریساوی گفت: تعداد بسیار زیادی از نیروی انسانی شاغل در رسانه های فارس، تاثیر زیادی روی روزنامه نگاری فارس نداشته اند و نامی هم از آنها نمانده است.

وی با بیان اینکه 45 روز دیگر مانده است تا دریساوی 60 ساله شود،گفت: شصت سال زندگی کردن و خوب بودن مهم است، دریساوی اصالتاً آبادانی است اما چهره هایی هستند که به یک جغرافیای خاص تعلق ندارند. دریساوی در همان حالی که خوزستانی و آبادانی است، فارسی و شیرازی است. او وقتی وارد حوزه مطبوعات می شود چیزی که می بیند ظلم ها ، بی عدالتی ها و ندانم کاری در سطح ورزش است. تقابل دارد اما تقابل فرهنگی دارد و هیچ گاه کلمه ای نامانوس و غیر ادبی از قلم کاظم دریساوی بر روی کاغذ نیامده است وعصبیتش را می شود ببینی اما عصبانی نیست.خوب زندگی می کند و اطرفیانش او را یک انسان واقعی ترسیم می کنند.

این پژوهشگر تاریخ مطبوعات فارس بر لزوم آرامش در ورزش کشور تاکید کرد و گفت: کاظم دریساوی در نوشته هایش آرام و با اخلاق است و دوست دارد این اخلاق یک جریان سیال شود و در رگ جامعه ورزش کشور حرکت کند. وی به ستایش از نگاه اجتماعی و اخلاق گرای دریساوی در نوشته هایش  پرداخت و گفت: کاظم می نویسد، مطرح می کند تا در حد خودش موثر باشد. او فقط ورزشی نویسی نمی کند، در نوشته های ورزشی اش جامعه را نگاه می کند و آن را می شکافد. به طور مثال مشکلاتی را که او در ورزش بیان می کند جدا از مشکلات جامعه نیست مشکلاتی که حتی می توان در حوزه های فرهنگی و هنری هم آن را پیدا کرد.

رومی با بیان اینکه روزنامه نگارانی چون دریساوی تعدادشان زیاد نیست گفت: یک دست صدا ندارد جامعه رسانه ای ما به امثال کاظم ها احتیاج دارد.کسانی که از زوایای مختلف فرهنگی–اجتماعی به بیان معضلات می پردازند و به حل مشکلات برای دست اندرکاران  کمک می کنند. این پژوهشگر تاریخ مطبوعات فارس نگاه فرا ملی دریساوی را در نوشته هایش ستود و گفت: نوشته های دریساوی رشد دارد، نمی ماند و متفاوت است. او از ورزش استان می نویسد بعد به ورزش کشور می پردازد و بعد فرامرزی می شود گاهی از فوتبال عراق می نویسد و مسئله جنگ را از دل مقاله ورزشی اش مطرح می کند و تصویری دقیق از یک جامعه جنگ زده می دهد یا زمانی که از فوتبال آفریقای جنوبی می نویسد احساس می کنی او خیلی با ماندلا رفیق است. وقتی از ماندلا می نویسد آدم لذت می برد چرا که هم او را خوب می شناسد و هم عاشق اوست. او در دل نوشته اش درباره فوتبال آفریقای جنوبی از زبان ماندلا اجتماعی حرف می زند.

رومی در پایان شخصیت محجوب دریساوی را ستود و گفت: کاظم در نوشته هایش بوی زمین های خاکی می دهد. بوی آبادانی که ندیدمش و بوی صمیمیت همه بچه های خونگرم جنوب. 

در ادامه این نشست کاظم دریساوی ورزشی نویس پیشکسوت در نشست بررسی و تحلیل آثارش از برگزار کنندگان سلسله نشست های روزنامه نگار در زوم ضمن تقدیر از کوروش کمالی سروستانی برای برگزاری این نشست ها گفت: آسیب شناسی و تحلیل محتوای روزنامه نگاری در فارس می بایست حداقل در ده سال پیش اتفاق می افتاد و نهادهایی نظیر اداره کل فرهنگ و ارشاد آستین درایت و همت را بالا می زدند. این روزنامه نگار پیشکسوت اظهار امیدواری کرد این نشست ها با حمایت از روزنامه نگاران متعهد و نوآور که از سطحی نگری به دور هستند روزنامه نگاران بزرگی را برای فارس تربیت کند.

به اعتقاد دریساوی :در روزنامه نگاری مهمترین موضوع و مقوله تحلیل محتوا و بررسی و بیان نادیده های عرصه های مختلف زندگی اعم از مسائل سیاسی– اجتماعی– اقتصادی– فرهنگی– هنری– ورزشی به دور از سطحی نگری است. وی تاکید کرد: رسانه و روزنامه و روزنامه نگار باید بر اساس نیازهای اجتماعی و مقوله بایدها و نباید هایی که از بطن واقعیت ها تعریف شده به دور از هرگونه سیاه نمایی یا سپید نمایی مسائل را ژرف اندیشانه برای جامعه و مخاطبان عرضه بدارد تا آگاهی از درون نخبگان و گروه الیت و خواص به سطح جامعه اشاعه پیدا کند و اگر این اتفاق بیفتد قدرت مخاطب بر بسیاری از رویدادها و تحولات تاثیر مهمی خواهد گذاشت. این روزنامه نگار که سال ها در نشریاتی چون «هدف» و «جهان فوتبال» قلم زده، بر حمایت های مادی و معنوی روزنامه نگاران تاکید کرد و گفت: برای آنکه روزنامه نگار بتواند با نوعی فراغ بال ققنوس خیال اندیشه را تا اوج به پرواز درآورد نیاز به حمایت های مادی و معنوی و امنیتی و روانی دارد. نخست باید نهادهای دولتی، اداری و قانونی و مدنی نظیر دولت– مجلس– وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی– خانه مطبوعات– مدیران و صاحبان امتیاز رسانه ها با تمهیداتی شرایط و بستر را برای رشد و شکوفایی روزنامه نگاران فراهم کنند و سپس مخاطب و مخاطبان با حمایت های معنوی خود از روزنامه نگاران متعهد و درد آشنا بستر را برای یک حضور دائمی فراهم نمایند. به باور این روزنامه نگار اگر نهادهای مدنی و دستگاه های فرهنگی و قانونگذار از روزنامه نگاران حمایت کنند مطالب و موضوعات با کیفیت تری را از اصحاب رسانه شاهد خواهیم بود و بر بستر این تعامل،ارزش ها و اخلاق حرفه ای و صنفی و فردی و اجتماعی، با محتوا و درون مایه ای متعالی بازخوانی خواهد شد و در پرتو آن، وجدان اجتماعی واقع گراتر، اخلاقی تر و انسانی تر به مسائل زندگی و روابط صنفی و حرفه ای و اجتماعی خواهد پرداخت. وی با نام بردن از بسیاری از ورزشی نویسان استان و برخی گزارشگران صدا و سیمای فارس این عده با نگاهی دلسوزانه و به دور از هر گونه گرایش تبلیغی در حد توان خود زحمت کشیده و از ورزش فارس حمایت کرده اند اما بعضاً مورد بی مهری و کم لطفی واقع شده اند زیرا بعضی از مسئولان در گذشته و حال هنوز ورزش را در حد یک حاشیه و یک تفنن و هیجان کوتاه مدت می بینند و با آن برخوردی باری به هر جهت دارند. دریساوی اظهار امیدواری کرد:فرصت بوجود آمده در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس شرایط را بیش از پیش برای روزنامه نگاری متعهد در فارس و شیراز فراهم نماید و شاهد واقع بینی و آزادگی و ژرف اندیشی بیشتری در رسانه ها باشیم. این روزنامه نگار در بیان جهت گیری نوشته های خود در حوزه ورزش گفت: من در بسیاری از مطالبی که در خصوص ورزش و اخلاق نوشته ام بر مقوله اخلاق حرفه ای– صنفی– و ارزش های اخلاقی و اجتماعی تاکید کرده ام. بسیاری اخلاق را در حد نوعی آداب و تواضع و ادب در گفتار و تعارفات مرسوم خلاصه می کنند و خوب و بد و ارزشمند بودن افراد را با این معیارها اندازه گیری می کنند.

وی تاکید کرد: اگرچه رعایت ادب در گفتار و کردار خوب است اما مهمتر از آن در تحلیل شخصیت افراد، عمل و نگاه آنان در عمل اجتماعی است. یعنی اگر فردی در جریان منافع و مصالح فردی بر اساس حقیقت و واقع گرایی و انصاف و عدالت عمل کرد و منافع آن دیگری را در عمل رعایت کرد، این فرد انسانی اخلاقی و معتقد به ارزش ها و باورهای اخلاقی است. در غیر این صورت چنین نیست. این روزنامه نگار ورزشی به وجود بیش از ششصد پرونده تخلف در فوتبال و صدور بیش از یکصد و ده حکم و وجود انواع زدو بندها و بد اخلاقی ها در ورزش اشاره کرد و گفت: این مسئله، نشان دهنده این واقعیت است که بسیاری از مدیران، مربیان، ورزشکاران و حتی برخی از همکاران خبرنگار ما در چرخه بد اخلاقی و فساد قرار گرفته اند.آیا این است آنچه که ما از مولا علی (ع) ،پوریای ولی، جهان پهلوان تختی و امثال پرویز دهداری ها آموخته ایم؟آیا این یک بی اعتنایی بزرگ و معنا دار به مواریث اخلاقی و عرفان و تاریخ فتوت و جوانمردی ایران زمین نیست؟آیا این یک درد بزرگ نیست؟

دریساوی خاطر نشان کرد: یادمان باشد که اخلاق از رفتار با آن دیگری آغاز می شود.یعنی رعایت انصاف و عدالت و ادب و پایبندی به حقوق شناخته شده موجود. در غیر این صورت در حد و قواره یک انسان خودخواه و منفعت پرست تعریف می شویم.

به باور وی : سئوال بزرگ تاریخ اندیشه و عمل انسانی یک چیز است و آن اینکه آیا انسان برای رسیدن به اهداف خود مجاز است که از هر وسیله اعم از مشروع و نامشروع استفاده کند؟! و تا به امروز نیز این سئوال کماکان به قوت خود باقی است. این روزنامه نگار اخلاق گرا افزود: تاریخ اخلاق و عمل بزرگان و چهره های ماندگار در سراسر تاریخ بشری این نکته را تاکید کرده است که انسان برای رسیدن به اهداف شریف و انسانی تنها مجاز است که از راهها و وسایل شریف و انسانی بهره گیرد، در غیر این صورت او انسانی خودخواه و ظالم و ضد اجتماعی است که تاریخ هیچ قدر و منزلتی برای او در نظر نگرفته و او را در شمار موجودات افسانه نما و ضد بشر به حساب آورده و ثبت و ضبط کرده است.

دریساوی در پایان به انگیزه خود برای نوشتن اشاره کرد و گفت: انجام بایدها و دوری گزیدن از نبایدها و موضع گیری جانبدارانه از حقیقت و انسان بر اساس همین معیارها باید انجام گیرد تا وجدان فردی در بستری از زیبایی ها و راست کرداری ها آرام گیرد و وجدان اجتماعی را نوازش دیگر گونه دهد. ملاک عمده من برای نوشتن و زیستن همین است و لاغیر..

بنابراین گزارش مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس در سلسله نشست های «روزنامه نگار در زوم» از تلاش های روزنامه نگاران با سابقه این استان تجلیل و به بررسی محتوایی آثار اصحاب رسانه فارس می پردازد.

اولین نشست یاد شده مجموعه آثار عبدالکاظم دریساوی متولد مهرماه 1334 آبادان، فارغ التحصیل رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی از دانشکده تربیت بدنی تهران است که کار روزنامه نگاری را با هفته نامه ورزشی هدف که بعدها روزنامه شد آغاز کرد و مدت ها نیز علاوه بر روزنامه هدف در روزنامه جهان فوتبال نیز مقاله و یاداشت می نوشت. وی همچنین سالها در صفحه ورزشی روزنامه خبر جنوب قلم می زد و در دیگر روزنامه های شیراز چون نیم نگاه و افسانه نیز قلم زده است.

کسب مقام اول – دیپلم افتخار و قلم بلورین یازدهمین جشنواره مطبوعات کشور در بخش مقاله نویسی، کسب مقام اول – دیپلم افتخار و قلم بلورین دوازدهمین جشنواره مطبوعات کشور، کسب مقام سوم اولین جشنواره تخصصی مطبوعات ورزشی ایران، کسب لوح تقدیرسومین جشنواره تخصصی مطبوعات ورزشی ایران در بخش ویژه (اخلاق ورزشی) و نیز کسب مقام نخست و دیپلم افتخار و لوح یادبود سومین جشن فرهنگ فارس در بخش مقاله ورزشی و کسب مقام نخست پنجمین جشن فرهنگ فارس در بخش مقاله ورزشی از جمله افتخارات این روزنامه نگار است.