کتابشناسی احمدبن موسی (ع)شاهچراغ منتشر شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۱/۱۶ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۵:۲۷:۸
کتابشناسی احمدبن موسی (ع)شاهچراغ منتشر شد
كتابشناسي احمدبن موسي شاهچراغ (ع) به همت انتشارات ماندگار چاپ و منتشر گرديد.
اين اثر پژوهشي ارزشمند كه به كوشش فربد كامگار و علي احساني مقدم در ۱۶۴ صفحه تهيه و آماده نشر گرديدبه بررسي كليه آثار منتشر شده درباره احمدبن موسي شاهچراغ (ع) مي پردازد.
نظر به اهميت شيراز و بارگاه مقدس شاهچراغ (ع) كه بنا به فرموده مقام معظم رهبري سومين حرم اهل بيت (ع) در كشور است، تهيه كليه آثار و منابع مختلف در مورد حضرت احمدبن موسي شاهچراغ (ع) ازويژگي خاصي برخوردار است. از آنجا كه كتابشناسي و فهرست منابع ازابزار مهم تحقيق و پژوهش شناخته مي شود و بسياري از محققين در پژوهشهاي خود از آن استفاده مي نمايند٬ از اين رو تهيه و گردآوري آن مستلزم دقت و كوشش بسيار مي باشد٬ از طرفي پراكندگي جغرافيايي كتابخانه ها و مراكز اطلاع رساني و فقدان منابع تحقيقاتي همواره از مشكلات و معضلات اساسي پژوهشگران مي باشد.
با توجه به اينكه گردآوري كليه آثار در ارتباط با يك موضوع و يا يك شخص طيف گسترده و وسيعي از منابع را در بر ميگيرد٬ لذا اين امر با شناسايي كتابها٬ اسناد٬ مقالات٬ روزنامه ها و... با استفاده از پايگاهها و منابع كتابشناختي ٬ جستجو در كتابخانه ها٬ نمايه ها و فهرستها و ... ميسر گرديد كه اميد است پژوهندگان و محققين٬خصوصا در حوزه دين پژوهي را پسند افتد.
قابل ذكر است در اوايل سال ۹۰همزمان با كنگره بين المللي كاتب قرآن كريم مير احمد نيريزي اثر ارزشمندي ديگر از اين دو نويسنده با عنوان كتابشناسي ميرزا احمد نيريزي؛ توسط بنياد فارس شناسي چاپ ومنتشر گرديده است.



‏اطلاعات كتابشناختي:
عنوان و نام پديدآور:‏‫كتابشناسي حضرت احمدبن موسي شاهچراغ (ع)‏‫/ به كوشش فريد كامگار، علي احساني‌مقدم‏‫؛ [به سفارش بنياد فارس‌شناسي].
‏مشخصات نشر:شيراز‏‫: آثار ماندگار‏‫، ۱۳۹۱.
‏مشخصات ظاهري:‏‫۱۶۸ ص.
‏شابك:‏‫ 978-600-92039-6-3
‏شماره كتابشناسي ملي:۲۶۷۰۷۳۸


چكيده:
كتاب شناسي يا كتابنامه معادل واژه انگليسي bibliography و به معني تشريح ، تفسير و توصيف و بررسي آثار است .
كتاب شناسي درواقع صورت يا سياهه اي منظم از آثار يك نويسنده و يا يك موضوع خاص است كه داراي يك ويژگي مشترك است مانند زبان ، شكل ، زمان انتشار و جز آن ...
درگذشته كتاب شناسي را مترادف فهرست هم ميدانستند. به طور كلي كتاب شناسي ها به منظور اهداف زير تهيه مي شوند:
۱. تهيه ي سياهه اي از آثاردرباره يك موضوع يا يك مكان و يا يك شخص
۲. تهيه ي سياهه اي از آثاري كه بتوانند جوابگوي پرسش خاصي باشد
۳. تعيين محل دستيابي و بازشناسي آثار خاص يك شخص.[1]
اهميت كتاب شناسي و كاربرد آن در پژوهش از مسائل مورد قبول همگان است .كمتر پژوهشي بدون تكيه بر منابع و آثاري كه درآن زمينه نوشته شده است به سامان خواهد رسيد. از همين رو پس از انتخاب موضوع ، اساسي ترين مسئله ، مراجعه به منابع و بررسي و گردآوري اطلاعات است. در نتيجه آگاهي از منابع كتاب شناسي افزون بر افزايش غناي پژوهش ، از به هدر رفتن فرصت ها و دوباره كاري ها پيشگيري مي كند.[2]
جمع آوري آثار و منابع مختلف در حوزه دين و شناخت ائمه معصومين و بزرگان ديني از ديرباز مورد توجه دين پژوهان و محققان اسلامي بوده و ضرورت شناخت اين آثارو معرفي آنها از اهميت زيادي برخوردار است. نظر به اهميت شيراز و بارگاه مقدس شاهچراغ (ع) كه بنا به فرموده مقام معظم رهبري سومين حرم اهل بيت (ع) در كشور است، تهيه كليه آثار و منابع مختلف در مورد حضرت احمدبن موسي شاهچراغ (ع) ازويژگي خاصي برخوردار است. لذا در اينجا به شرح مختصري از نحوه گردآوري منابع و آثار مرتبط با احمدبن موسي (ع)پرداخته ميشود.
در ابتدا ليست كاملي از كتابخانه ها و مراكز اطلاع رساني مهم كشور با استفاده از بانك اطلاعات كتابخانه هاي ايران از طريق سايتIsil.nlai.ir تهيه شد، سپس شماره (فاكس) هر كدام از كتابخانه ها استخراج و با آن ها مكاتبه گرديد تا هر اثر و يا ليستي از حضرت احمد بن موسي شاهچراغ(ع) را در مجموعه خود دارند، اعلام نمايند.
پايگاه Lib.ir پايگاه اطلاع رساني ديگري بود كه مورد توجه قرار گرفت. همچنين فهرستگان نسخ خطي آقا بزرگ و نرم افزار رسا در كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، سايتهاي روزنامه هاي داخلي و خبرگزاريها، اسناد و مدارك و فهرست فيلم و عكس، پايگاه مقالات و نشريات داخلي از قبيل Sid و Magiran نيز مورد بررسي قرارگرفتند. لازم به ذكر است كه تهيه ليست كاملي از آثار و منابع مرتبط در مورد يك فرد طيف گسترده اي از منابع و ماخذ را در بر مي گيرد كه خود شامل: كتب، مقالات، نسخ خطي، اسناد، و... مي باشد. نظر به گستردگي و پراكندگي جغرافيايي كتابخانه ها مراكزاطلاع رساني در سطح كشور و لزوم دسترسي به منابع آنها، اين امر مستلزم جستجوي دقيق و بررسي عميق است مخصوصا در مورد مطالب روزنامه ها و خبرگزاريها، چرا كه هنوز در كشور ما نمايه و فهرستي ازمطالب، مقالات و گزارشهاي روزنامه ها و خبرهاي آنها وجود ندارد. با توجه به تمام مسائل و مشكلات پيش رو در تهيه آثار و منابع مرتبط با شاهچراغ(ع) ، اميدواريم كه مجموعه گردآوري شده بتواند پژوهندگان را پسند افتد.
------------------------------------------------------------------------------
[1] احساني مقدم، علي. كامگار، فربد.كتاب شناسي ميرزا احمد نيريزي. شيراز: بنياد فارس شناسي،1390.ص90.
[2] حري، عباس.دائره المعارف كتابداري و اطلاع رساني .تهران: كتابخانه ملي ،۱۳۸۱.ص۱۵۵۹.