دیدار و مصاحبه مدیریت فارس با حضرت آیت الله سید محمد مهدی دستغیب،


تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۱۲/۱ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۵:۲۴:۱۹
دیدار و مصاحبه مدیریت فارس با حضرت آیت الله سید محمد مهدی دستغیب،

روز سه شنبه 19/10/91دكتر رنجبر، مديراسناد و  كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران مركز فارس به حرم مطهر حضرت احمد بن موسي عليهما السلام مشرف شد و ضمن زيارت مضجع شريف حضرت احمد بن موسي عليهما السلام، با حضرت آيت الله سيد محمد مهدي دستغيب، توليت محترم آستان مقدس احمدي و محمدي عليهما السلام ديدار كرد. ايشان ضمن تشكر و ابراز مسرت به خاطر اين ديدار ، اظهار داشت: ضروري است كه از زندگينامه، خصوصيات اخلاقي، علمي و مبارزاتي ايشان بعنوان شخصيت بارز و سرشناس در آرشيو تاريخ شفاهي مركز اسناد و كتابخانه ملي مركز فارس مطالبي باشد. حضرت آيت الله سيد محمد مهدي دستغيب، توليت محترم آستان مقدس نيز با گرمي پذيراي گروه ديدار كننده از مركز اسناد و كتابخانه ملي مركز فارس بودند و ضمن پاسخ به سوالات در اين خصوص مطالبي را بيان فرمودند. لازم به ذكر است كه اين مصاحبه شامل چندين بخش است كه بخش اول آن در مورد زندگينامه معظم له انجام پذيرفت و بخشهاي بعدي طبق برنامه انجام خواهد شد.

نگاهي كوتاه به زندگينامه آيت الله سيد محمد مهدي دستغيب،

توليت محترم آستان مقدس احمدي و محمدي عليهما السلام

حضرت آيت الله سيد محمدمهدي دستغيب در ماه ربيع الاول سال هزار و سيصد و سه هجري شمسي در خانواده اي روحاني، اهل تقوي و ديانت در شهر شيراز چشم به جهان گشودند. پدر بزگوار ايشان آقا سيد محمدتقي دستغيب از روحانيون برجسته شيراز و يكي از علماي زمان خويش بودند و نيز جد شريف ايشان آقاي آقا سيد هدايت الله دستغيب از بزرگان و اعاظم شيراز بوده اند. حضرت آيت الله سيد محمدمهدي دستغيب بيست روز پس از تولد پدر خود را از دست دادند و از وجود پدر محروم گشتند. اما لطف الهي و حكمت خداوندي تقدير را اينگونه رقم زده بود و به مصداق اين بيت كه :

خدا گر ز حكمت ببندد دري              ز رحمت گشايد در ديگري

برادر بزرگ تر ايشان پس از درگذشت پدر بزرگوارشان، سرپرستي خانواده را بر عهده مي گيرد. برادر بزرگ ايشان آقاي سيد عبدالحسين دستغيب كه بعدها، يكي از مفاخر بزرگ شيراز و فارس به حساب آمد و باعث مباهات عالم اسلام به ويژه خطه عالم پرور و اسلام دوست فارس گرديد، مايه دلگرمي خانواده بود كه گر چه پدري مهربان و دلسوز را از دست داده اند، اما برادري كاردان، لايق و حامي خانواده را دارند كه با اتكا به خداوند و حمايت هاي اين برادر نازنين با مشكلات زندگي، دست و پنجه نرم كنند و با دلگرمي و اميد روزگار بگذرانند.

از اين رو بود كه پس از درگذشت پدر بزرگوار، سرپرستي بر عهده سيد عبدالحسين فرزند بزرگ خانواده قرار گرفت. هم او كه همواره در سختي ها و مشكلات زندگي يار و حامي افراد خانواده بود. با وجودي كه بيش از دوازده سال از عمر ايشان نمي گذشت، توانست با تحمل بار سختي ها و دشواري هاي زندگي، به خوبي از عهده حل مشكلات برآيد و هدايت خانواده را به سوي كمال و تعالي به دست گيرد. دوران طفوليت حضرت آيت الله سيد محمدمهدي دستغيب به سرپرستي شهيد آيت الله دستغيب با فراز و نشيب هاي گوناگون آن زمان و فداكاريهاي ديگر افراد خانواده با همه رنجها و مشقات زندگي آن روزگار سپري گرديد. استعداد سرشار و ذوق فراوان ايشان از همان دوران كودكي نمايان بود و پر واضح و آشكار است فردي كه در دامان مادري فداكار و تحت سرپرستي برادري عالم و انديشه مند همچون شهيد آيت الله دستغيب و از خانداني با پيشينه سيادت، ديانت، سخاوت و زعامت پا به عرصه وجود گذارد و تربيت شود به عنوان يك روحاني روشن ضمير، خوش قلب و با صفايي شناخته مي گردد كه بعد ها نامش بر تارك بزرگان ديار فارس بدرخشد و وجود پر بركت آستان مقدس احمدي و محمدي(عليهما السلام) در زمان توليت ايشان به چنين سطحي از آباداني مي رسد كه در هيچ يك از ادوار گذشته اينگونه نبوده است كه در اين باره و فعاليت هاي ايشان در فصلي جداگانه تحت عنوان توليت و فعاليت هاي معظم له گفته خواهد شد كه بحث در اين خصوص ما را از گفتار اصلي در اين بخش دور مي دارد.

باري ايشان پس از طي دوران ابتدايي و مقدماتي در شيراز به دليل علاقه به مسائل شرعي و ديني و عرف معمول آن روزگار و برخورداري از نبوغ و استعداد خارق العاده و به تشويق برادر خود شهيد آيت الله دستغيب براي تلمذ از محضر اساتيد و علماي بزرگ و برجسته روزگار خويش مصمم مي شود تا به حوزه علميه نجف اشرف در عراق رهسپار شود.

حوزه علميه نجف در آن زمان بزرگترين مركز  علوم و معارف اسلامي و از حيث نشر و گسترش فرهنگ اسلامي قلب عالم اسلام به حساب مي آمد كه در خود بزرگان بي شماري در حوزه علم و فرهنگ و معارف اسلامي پرورش داد. حضرت آيت الله سيد محمد مهدي دستغيب به نجف اشرف عزيمت نمود تا از درس و محضر بزرگان فن در آن دارالعلم عظيم كسب فيض نمايد. رفتن به نجف اشرف در گذشته كار چندان آساني نبود و دشواري هايي به لحاظ  امور مرزي و رواديد و ساير مسايل داشت كه حضرت آيت الله در بخش خاطرات ماندگار به اين موضوع اشاره كرده اند. بهرحال چند سالي از عمر گرانبهاي ايشان در نجف اشرف مي گذرد و از محضر بزرگاني چون حضرات آيات عظام خويي و سيد عبدالهادي شيرازي بهره مند مي شوند.

بعد از طي دوران تحصيل علوم ديني و برخورداري از فيض بركات علماي بزرگ در جوار بارگاه مقدس و ملكوتي مولي الموحدين، حضرت علي ابن ابيطالب(عليه السلام) و بهره مندي از روش ها و منش هاي اساتيد، با كوله باري از تجربه براي ادامه ي تحصيلات حوزوي به شهر مقدس قم عزيمت مي نمايند تا در آنجا نيز از فيوضات معنوي بزرگاني چون حضرت آيت الله العظمي بروجردي، اعلي الله مقامه و حضرت آيت الله العظمي اراكي رضوان الله تعالي عليه بهره جويد و آخرين قطرات گهر بار دانش معنوي را به درياي آموخته هاي خود بيفزايد و خويشتن را براي ارشاد و راهنمايي مردم ديندار و حقيقت جوي ديار خويش آماده نمايد.

 به گفته خود حضرت آيت الله پس از گذشت دو سال از دوران تحصيل درنجف اشرف به ايران، مراجعت مي نمايند. در مدتي كه در ايران و شهر شيراز بودند بحث ازدواج پيش مي آيد. قبلاً خانواده ايشان مقدمات كار را فراهم نموده بودند. آشنايي با خانواده اي اهل علم و ديانت موسوم به فال اسيري كه آيت ا... آقا سيد محي الدين فال اسيري پدرخانواده از رجال اهل علم ، تقوي و مبارز بودند. حضرت آيت الله سيد محمدمهدي دستغيب با صبيه ايشان ازدواج مي كنند كه حاصل اين ازدواج مقدس وجود فرزندان پاكدامن، نجيب و فرزانه اي است.

 حضرت آيت الله سيد محمدمهدي دستغيب پس از ازدواج و تشكيل خانواده مجدداً براي ادامه تحصيل به نجف اشرف باز مي گردند. حضرت آيت الله سيد محمدمهدي دستغيب پس از فراغت از تحصيلات در نجف اشرف و كسب فيوضات معنوي براي تكميل تجربيات و آموخته ها و سيراب شدن از درياي علم و معنويات به شهر مقدس قم مشرف مي شوند و درجوار مرقد پر فيض كريمه اهل بيت حضرت معصومه(عليهاسلام) از محضر بزرگان اين ديار بهره هاي  بسيار مي برند.

 پس از آنكه در اين شهر بهره هاي كافي از علم و دانش و تجربه را نصيب خود مي گردانند به زادگاه خود شيراز مراجعت مي نمايند تا مردم حق جو و شريف شيراز از وجود ايشان بهره مند گردند.

ايشان در يكي از مساجد معروف شيراز به موعظه و ارشاد مشغول مي شوند و در كنار برادرشان شهيد عبدالحسين دستغيب به مبارزه عليه ظلم و فساد رژيم حاكم مي پردازند و علاوه بر آن به تدريس علوم ديني در حوزه علميه نيز مشغول مي شوند. ايشان در طول مبارزات مردمي عليه حكومت فاسد وقت در كنار ساير روحانيون همواره پيشتاز بودند و از هيچ كوششي در اين راه دريغ نداشتند. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي به رهبري امام خميني رضوان الله تعالي عليه، حضرت آيت الله سيد محمدمهدي دستغيب از طرف ايشان به سمت توليت آستان مقدس احمدي و محمدي(عليهما السلام) منصوب شدند و تاكنون نيز فعاليت ايشان در مقام توليت ادامه دارد.

توليت محترم آستان مقدس احمدي و محمدي(عليهما السلام) از زمان تصدي اين مسئوليت فعاليت ها و كارهاي عديده اي در تمامي زمينه ها اعم از فرهنگي، عمراني، رفاهي، توسعه، امورخدام، موقوفات و نذورات، درماني، خدماتي و غيره را به نحو احسن و بسيار شايسته اي مديريت فرموده اند كه مشروح اين فعاليت ها در جاي خود آورده خواهد شد.

متن حكم حضرت امام خميني (ره) به حضرت آيت ا... حاج سيد محمدمهدي دستغيب:

« بسم الله الرحمن الرحيم »

جناب حجت الاسلام والمسلمين حاج سيد محمدمهدي دستغيب دامت افاضاته

به منظور تصدي امور دو آستانه مباركه حضرت احمدبن موسي بن جعفر شاهچراغ و حضرت سيد ميرمحمد (ع) جنابعالي را به توليت دو آستانه مذكور منصوب مي نمايم. موفق و مويد باشيد. والسلام

روح الله الموسوي الخميني-1360/6/5

بنقل ازسايت آستانه مباركه حضرت احمد ابن موسي بن جعفر شاهچراغ