نمایشگاه مجازی بسیج مستضعفین

مقدمه

نمایشگاه مجازی بسیج مستضعفین به­مناسبت سالروز صدور فرمان امام­ خمینی(ره) برای تشکیل آن

کمتر از یکسال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، یک ماه بعد از تسخیر لانه جاسوسی و افزایش تهدیدهای بیگانگان علیه کشور، امام خمینی(ره) در 5 آذر 1358 فرمان تشکیل بسیج را صادر کردند. در پی  فرمان امام شورای انقلاب یک هفته بعد دستور تشکیل ستاد ملی بسیج را صادر کرد.

مردم با دریافت پیام امام برای آموزش نظامی پیشگام شدند و با ایجاد پایگاه­ هایی در مساجد سراسر کشور برای یاری رساندن به سپاه در مبارزه با ضدانقلاب و خنثی کردن توطئه ­های صورت گرفته علیه کشور، بسیج شدند. با وجود فعالیت در داخل کشور، بسیج آرمان دفاع از مستضعفان عالم را در خود پرورش می­داد،­ به همین دلیل در 10 شهریور 1359 نام بسیج ملی به بسیج مستضعفان تغییر داده داد.

با آغاز حمله عراق به کشور در شهریور 1359 بسیج با آماده­باش صادر شده از طرف امام به مردم فراخوان داد؛ پس از این اعلام مردم با هدف کمک به نیروهای نظامی به عضویت بسیج درآمده و خواهان اعزام به مناطق جنگی شدند. نیروهای داوطلب نیاز به آموزش نظامی کاملی برای مقابله با دشمن داشتند و سپاه برای ارائه این آموزش اعلام آمادگی کرد. با این کار زمینه ادغام بسیج و سپاه فراهم شد و مجلس شورای اسلامی در 28 دی 1359 قانون ادغام را در سه ماده تصویب کرد. طبق قانون جدید، بسیج یکی از واحدهای سپاه شده و وظیفة آموزش نظامی و عقیدتی-سیاسی نیروهای آن به سپاه واگذار شد.

نیروهای مقاومت مردمی بسیج در هشت سال دفاع مقدس در جبهه ­های جنگ، حضوری فعال داشتند و در عملیات­ هائی مانند طریق­ القدس، شکست حصر آبادان، والفجر 8، ثامن­الائمه و ... در کنار سایر نیروهای نظامی کشور برای دفاع از کیان مملکت تلاش گسترده­ای داشتند.

با پایان جنگ فصل جدیدی از حیات بسیج آغاز شد، در سال 1369 با تغییر نام آن از واحد بسیج مستضعفین به نیروی مقاومت بسیج ابعاد مختلفی را برای فعالیت انتخاب کردند. با برعهده گرفتن وظایفی مانند مقابله با تحریم­ های اقتصادی در عرصة جهاد اقتصادی، مبارزه با تهاجم فرهنگی در جبهه مبارزه با استکبار جهانی یا در عرصه کمک به محرومان و مقابله با بلایای طبیعی باعث توسعه و تقویت فرهنگ بسیجی در کشور شدند.

در تاریخ دوازدهم مهر 1388 نام بسیج بار دیگر به «سازمان بسیج مستضعفین» تغییر پیدا کرد. در حال حاضر بسیج یکی از نیروهای پنجگانه سپاه پاسداران محسوب می­شود که مسئول گردآوری، مدیریت و سازماندهی نیروهای داوطلب مردمی است. اعضای این سازمان بسیجی نامیده می­شوند و بر اساس ماده 13 قانون مقررات استخدامی سپاه، بسیجی فردی است که داوطلبانه جهت تحقق ارتش بیست میلیونی به­ عضویت سپاه در می ­آید و در سه رده بسیج عادی، فعال و ویژه تقسیم­ بندی می­شود.

روز 5 آذر سالروز صدور فرمان امام برای تشکیل بسیج و آغاز هفتة بسیج است. به­ همین مناسبت اداره کل خدمات آرشیوی( اداره ارتباطات آرشیوی) منتخب اسنادی از تاریخچه بسیج را در 14عنوان و در قالب 21برگ آماده و در وبگاه سازمان تقدیم علاقه ­مندان کرده است.

گزارش به معاون نخست­ وزیر در امور دفاعی از تلاش برای تشکیل ستاد بسیج مقاومت وزارت صنایع سنگین و سازمان گسترش

  • شماره : . ۴۸۵۱۴-۲۳۰
  • تاریخ : ۲۰ تیر ۱۳۶۶ش