17 مرداد ، «روز خبرنگار»

مقدمه

نقش مطبوعات در كشورها، منعكس كردن آرمان‏های ملت است. مطبوعات باید مثل معلمانی باشند كه مملكت را و جوانان را تربیت می‏كنند و آرمان ملت را منعكس می‏كنند.
گزیده‌ای از سخنان بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی ایران، امام‌خمینی(ره) 

شورای فرهنگ عمومی كشور، در اولین سالگرد شهادت شهید محمود صارمی، روز 17م مرداد را به پاس قدردانی از مقام و حرفه‌ی این شهید نامدار، «روز خبرنگار» نامید. 
شهید صارمی -كه متولد شهر بروجرد و دانش‌آموخته‌ی رشته‌ی جغرافیای انسانی از دانشگاه تهران بود-  در 1371ش. با سمت كارشناس متون خبری، به استخدام خبرگزاری جمهوری اسلامی درآمد. 
او، همزمان با كار در خبرگزاری، موفق به دریافت دانشنامه‌ی كارشناسی ارشد جغرافیای انسانی با گرایش روستائی از دانشگاه شهید بهشتی شد.
شهید صارمی، 13 ماه به عنوان بسیجی در جبهه‌های جنگ تحمیلی عراق علیه ایران حضور داشت و از دی 1375 سرپرست نمایندگی خبرگزاری جمهوری اسلامی در كابل شد و تا زمان شهادت به دست مزدوران طالبان، خبرنگار صحنه‌های بحرانی جنگ افغانستان بود. او و هشت تن از كارمندان کنسول‌گری ایران در مزارشریف افغانستان، در سال1377 به دست نیروهای افراطی طالبان، به شهادت رسیدند. 
تا مدت‌ها از سرنوشت این گروه 9 نفره اطلاعی در دست نبود؛ تا این كه پیكر آنان در یك گور جمعی در خرابه‌های پشت كنسول‌گری كشف شد. 
 در میان آن 9 شهید، تنها محمود صارمی وابستگی سازمانی به سركنسولگری ایران نداشت‌. 

خبرنگار كیست؟
خبرنگار، كسی است كه با تكیه‌ بر ذوق و استعداد خود، پس از گذرانیدن دوره‌ی آموزش تخصصی و همچنین با توجه به مسئولیت اجتماعی كه این حرفه بر دوش او می گذارد، وظیفه‌ی كسب، تهیه، جمع‌آوری و تنظیم اخبار و انتقال آن‌ها به مخاطبان، از طریق رسانه‌های همگانی(مطبوعات، رادیو، تلویزیون) را بر عهده دارد. 
در دنیای امروز، خبرنگاران عاملان اصلی جریان اطلاع‌رسانی به‌شمار میروند. به همین خاطر است كه در سطح جهانی، توجه خاصی به مسائل مربوط به این حرفه میشود. سازمان یونسكو، در اعلامیه‌ی منتشره‌ی خود  در سال 1987م. بر لزوم تربیت اخلاقی و اجتماعی روزنامه‌نگاران پافشرد و مجموعه‌ای از اصول اخلاقی را برای روزنامه نگاران ارائه كرد. در این مجموعه، آزادی مبادله‌ی اخبار و اطلاعات، یك حق اساسی شمرده شده. همچنین، آئین‌نامه‌های اخلاقی دیگری هم برای آن دسته از افراد كه در جمع‌آوری، كسب، نشر و تفسیر اخبار و اطلاعات دست دارند، وضع شده است.
در این اعلامیه، با تأكید بر منشور جهانی ۱۹۴۸ سازمان ملل متحد، تصریح شده است كه خبرنگاران مطبوعات، سخت باید بكوشند تا اخبار و اطلاعاتی را كه به عموم مردم میرسانند، صحیح، دقیق و معتبر باشد. خبرنگاران و سردبیران باید در باب درست بودن اخباری كه به دست میآورند، تحقیق و تعمق كنند. آن‌ها نباید حقایق را تحریف یا خدشه‌دار كنند. همچنین هیچ‌گونه‌ مطلبی را نباید از دید مردم پنهان سازند.
اصول اخلاقی حرفه‌ی روزنامه‌نگاری، حكم میكند كه روزنامه‌نگاران در جایگاه خود میباید خیر و صلاح جامعه را سرلوحه‌ی كار خود قراردهند. كوشش برای تأمین منافع شخصی و تلاش برای پیشبرد مقاصد خصوصی مغایر با مصلحت جامعه، خلاف اصول و آئین اخلاقی روزنامه‌نگاری است. تخطئه كردن مردم و انگ و افترا بستن به اشخاص، از لغزش‌های بزرگ حرفه‌ی روزنامه‌نگاری به شمار میآید.
نیك اندیشی در باره‌ی جامعه، اساس و پایه‌ی روزنامه‌نگاری مطلوب است و روزنامه‌نگاران باید امین، درستكار و باشخصیت باشند.
با چنین نگرشی است كه مسئولیت اجتماعی روزنامه‌نگاران شكل میگیرد. حرفه‌ی خبرنگاری، به علت بیان حقایق و گاه دشواری دست یافتن به حقیقت، بی‏ هیچ قید و شرطی جزو مشاغل سخت و پرمخاطره است و در این مسیر، بسیاری از خبرنگاران با دشواریهای فراوانی دست و پنجه نرم میكنند.
گروه ارتباطات آرشیوی، با تبریك روز 17م مرداد، روز حق‌بینی و حق‌نویسی؛ روز گام نهادن در وادی آگاهی و نیك‌اندیشی، روز اطلاع‌رسانی با سلاح قلم ... و روز خبرنگار، نمایشگاهی از اسناد موجود در حوزه‌ی خبرنگاری را به علاقه‌مندان پیشكش مینماید.

نامه‌ی خبرنگار رويتر به اداره‌كل تبليغات و انتشارات

  • شماره : ۲۹۶۰۱۸۶۲۸
  • تاریخ : ۱۳۰۶/۱۲/۱۱