1شهریور «روز پزشك»

مقدمه

از فرمايش‌هاي حضرت امام‌صادق (ع):«اهل هیچ سرزمینی، از وجود سه طایفه و گروه که در کار دنیا و آخرتشان به آنان پناه برده می‌شود، بی‌نیاز نیستند و اگر آن‌ها را نداشته باشند، بی‌بهره و سرگردان می شوند. فقیه دانشمند پرهیزکار، زمامدار نیکوکار و مورد اطاعت، و پزشک ماهر و مورد اعتماد.»

اول شهريور، سالروز ميلاد حكيم و دانشمند بزرگ ايراني، ابوعلي سيناست. وي، در سوم ماه صفر سال ۳۷۰ق. در بلخ به دنيا آمد و از خردسالي به فراگيري علوم زمان پرداخت. پس از چندي به سبب معالجه‌ي بيماري امير نوح بن منصور ساماني، مقرب پادشاه گرديد و با استفاده از اين فرصت، به كتابخانه‌ي دربار راه يافت و با استفاده از علوم پيشينيان و افزودن بر آن‌ها، توانست جايگاه بايسته و شايسته‌اي در عرصه‌ي علم و دانش، نه تنها در ايران، بلكه در جهان به خود اختصاص دهد.

در مدت عمر ابوعلي‏سينا، وقايع متعددي بر او گذشت كه از وزارت تا زندان را دربرداشت. این حکیم فرزانه، به آگاهی از علوم بسیاری همچون طب، ریاضیات، فلسفه، فقه و … شهرت داشته و کتاب‌های بسیاری نيز در اين زمينه‌ها از خود به جای گذاشته است که بسیاری از آن‌ها تا امروز به زبان‌های مختلف ترجمه شده‌ و مورد استفاده قرارگرفته‌است. از جمله‌ي تأليفات مهم وي به زبان‌هاي عربي و فارسي، مي‌توان به اشارات، شفا، قانون، حكمت عرشيه، قضا و قدر، و لغت‌العرب اشاره كرد.

او، در سن ۵۸ سالگي در همدان درگذشت و در همان شهر به خاك سپرده شد.

اول شهریور، به پاس نام وي، در ایران روز پزشک نامیده شده است. پزشکی، حرفه‌ای است که در پیشینه‌ي تاریخی و در فرهنگ عمومی و باور اجتماعی مردمان سرزمین کهن ایران،‌ همواره از قداست و جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده است.

ايرانيان، طبیب را مظهر نام محیی، و عیسوی‌مسلک می‌دانند که با دم مسيحائي خویش، درد و رنج را از جسم و روان دردمندان مي‌زدايد و شوق امید را در کالبد و روح زندگی آنان می‌دمد.

آرشيو ملي ايران، با گرامي‌داشت اين روز و تبريك آن به جامعه‌ي پزشكي، نمايشگاهي از اسناد مربوط به اين حرفه، تقديم علاقه‌مندان مي‌نمايد. اين نمايشگاه، با در برداشتن 21 عنوان سند، به معرفي 21 برگ سند مي‌پردازد. قديمي‌ترين سند، متعلق به ربيع‌ثاني 1307ق. و جديدترين آن، مربوط به تيرماه سال1334ش. است.

دلايل دانشكده‌ي پزشكي تهران، براي نداشتن كرسي شكسته‌بندي

  • شماره : ۲۷۰۰۰۰۴۲۶
  • تاریخ :