16 صفر 1344ق ، اعتراض ایرانیان به اقدام وهابی ها

مقدمه

با تأسیس وهابیت به دست محمد بن عبدالوهاب بر مبنای اندیشه های ابن تیمیه و استقبال آل سعود از آن، فرهنگ و تمدن دنیای اسلام با تبعات جبران ناپذیری روبه رو شد و بسیاری از آثار و اماکن تاریخی خود را از دست داد. این گروه، در پی رسیدن به قدرت و تسلط بر منطقۀ حجاز، دست به گسترش و ترویج عقاید و دیدگاه های انحرافی خود زدند و از این رهگذر، جنایات فراوانی مرتکب شدند. بدعت دانستن تبرک و توسل در کنار روا ندانستن سفر برای زیارت قبر پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(ع) و مصداق شرک قرار دادن چنین اعمالی، از جملۀ دیدگاه های آنان است که مجوز انجام هر گونه جنایت را برایشان فراهم کرده است. 
   با هدف دستیابی به این عقاید، وهابی ها حمله به میراث اسلامی مکه و مدینه را در دستور کار خود قرار دادند. از بین بردن ضریح قبور امامان بقیع و سایر اهل بیت و بزرگان اسلام، ویران کردن خانۀ حضرت خدیجه(س) و محل تولد پیامبر در کنار حمله به گنبد خضرای پیامبر(ص) و اسائۀ ادب به ساحت آن بزرگوار، بخشی از اقدام های آنان در حذف آثار اسلامی حجاز بود. 
   با انتشار خبر اهانت به حرم نبوی، در سال 1344ق./ 1304ش. مسلمانان از هر گوشه و کنار جهان اعتراض خود را در بارۀ این گونه اقدام ها اعلام کردند و در محکومیت آن، تلگراف هائی از ایران، عراق و دیگر کشورهای اسلامی به ابن سعود مخابره شد. علمای اسلام به نشانۀ اعتراض، کلاس های درس را تعطیل و مسلمانان با تحصن در مسجدها، مجالس سوگواری بر پا کردند.
   در پی رسیدن این اخبار غم انگیز به ایران، علما با ارسال تلگراف هائی نسبت به آن اعتراض کردند و دولت نیز با انتشار اعلانی، روز 16م صفر را عزای عمومی اعلام کرد. در آن روز همانند روزهای تاسوعا و عاشورا دسته های سینه زنی و عزاداری، در کوچه ها و خیابان ها به راه افتاد و مردم، مویه کنان با حضور در مسجدها، در مراسم سوگواری علما شرکت کردند. این مراسم، در تمام شهرهای ایران برگزار شد و گزارش آن به صورت تلگراف به مرکز ارسال گردید.
   گروه ارتباطات آرشیوی، به مناسبت روز 16م صفر، اعتراض به وهابی های هتاک به حرم پیامبر اکرم(ص)، اسنادی از عزاداری های برگزار شده در شهرهای مختلف ایران همراه با حرکت اعتراضی علما را، تقدیم علاقه‌مندان آرشیو کرده است.

دستور رئیس الوزرا برای تعیین یک روز تعطیلی عمومی در سراسر کشور

  • شماره : ۲۹۶۰۲۰۷۱۰
  • تاریخ : فاقد تاریخ.