22 بهمن 1357، استان اصفهان در دهه چهل و پنجاه، همگام با انقلاب اسلامی

مقدمه

«لازم است برای بیداری نسل های آینده و جلوگیری از غلط نویسی مغرضان، نویسندگان متعهد با دقت تمام به بررسی دقیق تاریخ این نهضت اسلامی بپردازند و قیام ها و تظاهرات مسلمین ایران را در شهرستان های مختلف، با تاریخ و انگیزۀ آن ثبت نمایند تا مطالب اسلامی و نهضت روحانیت سرمشق جوامع و نسل های آینده شود.»
                                                                                        امام خمینی(قدس سره) 1357/5/5
                                                                                        صحیفۀ امام، جلد3، صفحۀ 434
قرن بیستم را، می توان قرن انقلاب ها و خیزش های مردمی علیه استکبار و استبداد نامید؛ قرنی که با انقلاب کبیر روسیه آغاز و با انقلاب چین و قیام های آفریقائی علیه استعمار دنبال شد. اما در میان همۀ انقلاب ها و قیام ها، انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی(قدس سره) با ویژگی های منحصر به فردش، رنگ و بوی متفاوتی با دیگر انقلاب ها دارد. انقلاب اسلامی ایران، فریاد اعتراض طبقه ای بر طبقۀ دیگر نبود. اعتراض گستردۀ مردان و زنان مصمم علیه ظلم، وابستگی، استعمار، استبداد، استکبار، بی عدالتی و بی دینی بود. انقلابی که در سراسر کشور یک صدا و یک شکل داشت و انقلابیان آن، گوش به فرمان مقتدای خود علیه نظامی به مبارزه برخاسته بودند که شرافت آنان را به تاراج برده بود.
   تاریخ نگاری این انقلاب بزرگ و آشنائی با زوایای پیدا و پنهان آن، بر شناخت صحیح از تحولات استوار است و این شناخت، نیازمند رجوع به اسناد و مدارک است. مطالعۀ این اسناد، برای جلوگیری از بهره برداری نادرست دشمنان و همچنین، تحلیل صحیح و منطبق بر واقعیت سیر تاریخی این حادثۀ مهم، ضرورت دارد. با مراجعه به این اسناد، می توان مانع از حرکت ضد انقلاب برای مخدوش کردن چهرۀ انقلاب اسلامی بر پایۀ تحلیل های بی اساس و وارونه کردن انگیزه های اصلی قیام مردمی ایران شد.
   بر همین اساس معاونت اسناد ملي(اداره‌كل اطلاع‌رسانی و ارتباطات)، اسناد مرتبط با انقلاب اسلامی را در استان اصفهان و به ویژه در شهرستان شهرضا، در معرض دید علاقه مندان قرار داده است. استان اصفهان همزمان با سایر شهرهای کشور و در همراهی با رهبر خود، علیه لایحۀ انجمن های ایالتی و ولایتی شورید و در سال های بعد نیز نقش محوری در پیروزی انقلاب اسلامی بر عهده داشت. تصویب کاپیتولاسیون، دستگیری و تبعید امام خمینی(ره)، شعله های اعتراض مردم اصفهان، را مشتعل تر ساخت. جریان مذهبی و متدین اصفهان، با تأسیس مدرسه های مذهبی، تشکیل انجمن های اسلامی، روضه خوانی و ایجاد صندوق های خیریه و قرض الحسنه برای کمک به خانواده های انقلابی، در برابر فرهنگ شاهنشاهی ایستادگی کردند. تلاش برای به نتیجه رساندن انقلاب در این خطه تا بدان جا رسید که این مردم، قبل از پیروزی انقلاب در 22م بهمن 1357 ادارۀ شهر را به دست گرفتند و برای نخستین بار پرچم «حکومت اسلامی» را در کشور به اهتزاز درآوردند.
   اسناد به نمایش درآمده در این مجموعه، نشان می دهد که تبعید امام و هماهنگی مردم با سراسر کشور در بستن بازار، ترس رژیم پهلوی را در پی داشته است. تهیۀ طرح اطلاعاتی برای ماه های محرم و صفر و آموزش روش های مقابله با مردم انقلابی، اعلام موضوع های ممنوع برای سخنرانی و ممانعت از منبر رفتن روحانیان مخالف رژیم، دستگیری و تبعید مخالفان، حضور اقشار مختلف مردمی در تظاهرات ضد شاه و بیانیه های امام خمینی(قدس سره) برای افشای چهرۀ کارتر، دعوت از مردم برای حفظ وحدت و پرهیز از اختلاف در کنار ناراحتی ایشان از دوری مردم و رنج و مشکلات آنان، موضوع اسنادی است که در این نمایشگاه ارائه شده است. 

گزارش شهربانی شهرضا از اقدام‌های انجام شده برای كنترل اوضاع، فعاليت روحانيان و جلوگیری از بسته شدن بازار

  • شماره : ۱-۳۶۴۰۰۰۶۹۷-۹۷
  • تاریخ : ۱۳۴۳/۰۸/۱۵