28 مرداد ، شصتمین سالگرد وقوع کودتا

مقدمه

روز م28 مرداد، یادآور کودتای ننگین و سیاهی است که شیرینی نهضت ملی شدن صنعت نفت را در کام ملت ایران تلخ کرد. طرح کودتای نظامی 28م مرداد را باید در اصل، یک طرح انگلیسی دانست. انگلیس که پس از کوتاه شدن دست خود از صنعت نفت ایران، منابع بسیاری را در منطقه و به خصوص ایران از دست داده بود، با قطع امید از رسیدن به توافق، وارد مطالعه طرح کودتای نظامی شد. نیروهای انگلستان با فعال كردن شبكه‌های جاسوسی خود و نفوذ در تشكیلات نیروهای ملی و مذهبی و ایجاد تفرقه در میان آن ها از یك سو و همراه كردن امریكائی‌ها و برخی عوامل سرسپرده با خود از سوی دیگر، زمینۀ كودتا را فراهم آوردند.
   پیروزی آیزنهاور در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، باعث تغییرات عمده‌ای در سیاست خارجی آمریکا و همراه شدن سران آن كشور با برنامه‌های انگلستان گردید. آمریکا و انگلیس، ستاد مشترکی در ایستگاه اطلاعاتی انگلیس در قبرس تشکیل دادند و عملیات کودتا را طرح‌ریزی کردند. طرح كودتا را آمریكائی‌ها عملیات «تی. پی. آژاكس» نام دادند و كرمیت روزولت، مسئول اجرای آن شد. انگلیسی‌ها نیز كریستوفر وودهاس را مأمور این كار كردند و نام آن را «عملیات چكمه» گذاشتند. در داخل ایران نیز شبكه مخفی شاپور ریپورتر، فرزند اردشیر جی(از حامیان اصلی رضاخان در كودتای سوم اسفند 1299) و اسدالله علم و برادران رشیدیان، تحت حمایت خانوادۀ صهیونیستی، جریان های وابسته به كودتا را حمایت كردند.
   نفوذ در رهبری احزاب و سازمان‌های سیاسی و مذهبی، ایجاد ناامنی و هرج و مرج در كشور، تظاهرات متعدد حزب توده به بهانه‌های مختلف، وجود سرلشكر فضل‌الله زاهدی(عامل اصلی كودتا) در مصدر وزارت كشور، رخنه شك‌برانگیز شمس قنات‌آبادی در بیت آیت‌الله كاشانی(با توجه به پیشینه اش در بعد از كودتا)، قتل افشارطوس و ده‌ها عملیات دیگر، زمینه‌ساز اهدافی بود كه درنهایت محمدرضا پهلوی با حمایت دولت‌های آمریكا و انگلیس، فرمان عزل دكترمصدق را از نخست‌وزیری صادر و در شب 25م  مرداد 1332 به وی ابلاغ شد، قرار بر این بود که شب 25م مرداد طرح کودتا اجرا شود و روز 25 مرداد کار یکسره شود، اما اجرای نقشۀ کودتا در 25م مرداد شکست خورد و محمدرضا پهلوی پس از این واقعه، همراه با ثریا اسفندیاری همسرش، محمد خاتمی، خلبان و ابوالفتح آتابای، آجودان خود، ابتدا به كلاردشت و رامسر و از آن جا به عراق، سپس به ایتالیا گریخت. اما تلاش های مزورانه عناصر داخلی و خارجی و گرد آمدن دلایل مختلف در كنار هم، باعث شد تا سرانجام در 28م مرداد 1332 کودتا عملی شود و سرلشکر فضل‌الله زاهدی، مجری طرح کودتا به جای مصدق نخست وزیر شود و بدین ترتیب، با قبضه شدن قدرت در دست استبداد داخلی و استعمار خارجی، یکی از ننگین‌ترین دوره‌های استبداد در تاریخ معاصر ایران رقم خورد و موجب حاکمیت 25 سال دیکتاتوری محمدرضاشاه با حمایت مستکبران و خصوصاً آمریکا گردید. این واقع، تاریخی، در‌س‌ها و عبرت‌های فراوانی برای ملت ایران به همراه داشت و به عنوان یکی از تلخ‌ترین روزها، در تاریخ ایران ثبت شده است.

استقرار تانك‌ها، نفربرها و نيروهای كودتا در يكی از خيابان‌های تهران

  • شماره : ۷۳۴-۴ ع
  • تاریخ : فاقد تاریخ.