برگزاری سی و دومین دوره بازی های المپیک در توکیو

مقدمه

در باور یونانیان باستان عمده خدایان اساطیری در شمال یونان و در کوه المپ مأوا داشته و زئوس «پادشاه خدایان» در بالای آن فرمانروایی می کرد. یونانیان «زئوس»  Zeus را همچنین ورزشکار و قهرمان نیز میدانستند و در افسانه ها وی را کشتی گیری می دانند که در نبردی بر سر فرمانروایی زمین و آسمان «کرونوس»Cronus  را شکست داد و جشن پیروزی گرفت. این جشن زمینه ساز برگزاری بازی های المپیا در یونان باستان و سپس مسابقات المپیک در دورة نوین شد.
با کشف آثار بازی‌ها در تپه های المپیا، دانشمند فرانسوی «بارون پیر دوکوبرتن» در همایشی با کمک دوستانش اساس بازی های جدید را پی ریزی کرد. کوبرتن با الهام از ستاره پنج پر یونانیان باستان پنج حلقه که زنجیروار به هم وصل بودند و در پنج رنگ به عنوان نماد هر قاره رنگ آمیزی شده بود را به عنوان نماد المپیک انتخاب کرد. نماد وی بر زمینه سفیدی حک شده بود تا نشانگر دوستی مردمان قاره های مختلف با یکدیگر فارغ از رنگ، نژاد، عقیده و سیاست باشد. به پیشنهاد کوبرتن قوی تر، بالاتر و سریعتر نیز به عنوان شعار المپیک انتخاب شد. 
 مشعل المپیک چند ماه قبل از برگزاری بازی‌های در محل باستانی آن در یونان روشن و سپس به سمت کشور میزبان حمل می شود.
از دیگر نمادهای المپیک می توان از عروسک شانس نام برد که از بازی های المپیک زمستانی 1968 گرونوبل به کار گرفته شد. این عروسک ها نمادهایی از کشور میزبان هستند و بعد از اعطای هر مدال به ورزشکاران اهدا می شود.
در سال 1896 نخستین دوره بازی ها در آتن و در 9 رشته ورزشی با حضور 311 ورزشکار -که عمدتاً از کشور میزبان بودند  از 13 کشور برگزار شد. آخرین دوره بازی ها به میزبانی توکیو قرار بود در سال 2020 برگزار شود که به دلیل همه گیری ویروس کرونا به سال 2021 منتقل شد. 
اداره‌کل خدمات آرشیوی (اداره  ارتباطات آرشيوي) به مناسبت برگزاری سی و دومین دورة المپیک در توکیو، منتخب اسناد مرتبط با المپيك را در 7 عنوان و معرفی 14 برگ سند انتخاب و در وبگاه سازمان به نمايش گذاشته است.

بخشی از گزارش سفارت ایران در مسکو از بیست و چهارمین دوره مسابقات المپیک و بررسی علل درخشش ورزشکاران شوروی و کشورهای اروپای شرقی در سئول

  • شماره : ۲۶۶۲۷-۲۳۰
  • تاریخ :