17 دی ، مقاومت زنان در برابر کشف حجاب رضاشاهی(دومین نمایشگاه)

مقدمه

در 17 دي‌ 1314 طي مراسمي در دانشسراي دختران تهران كه با حضور رضاشاه و همسر و دختران بي‌حجاب او برگزار شد، برنامه كشف حجاب اجرایی و در پی آن استفاده از روسري، چادر و روبند ممنوع اعلام شد. مأموران دولتي وظيفه داشتند كه هر جا زن يا دختري را با چادر يا روبند ديدند، با استفاده از روش‌هاي گوناگون یا حتی با خشونت حجاب او را بردارند. سخت‌گیری به حدی بود که هرگونه مخالفت و مقاومتي به شدت سركوب می‌شد.

بدين ترتيب، پس از تركيه، ايران دومين كشور مسلماني بود كه به صورت رسمی حجاب را ممنوع كرد و تا شهريور 1320، به مدت شش سال فشارهاي بي‌امان نيروهاي دولتي در سراسر كشور براي منع استفاده از آن ادامه يافت. با تبعید رضاشاه از كشور و روی کار آمدن پسرش در سال ۱۳۲۰ش.، زنان که از فشار حکومت پدرش سخت به ستوه آمده بودند در مخالفت با کشف حجاب، در معابر عمومی با چادر ظاهر شدند و مأموران حکومت چندان که باید با آنان مقابله نمی‌کردند. در مهرماه همان سال آیت‌الله سید ابوالقاسم کاشانی طی نامه‌ای به نخست‌وزیر وقت خواهان کم کردن فشار بر زنان با حجاب شد. در سال ۱۳۲۳ نیز آیت‌الله سید حسین طباطبایی قمی از مراجع وقت، نامه‌ای به شاه جدید نوشت و از وی خواست کشف حجاب اجباری را لغو کند. سرانجام با مخالفت علما و مقاومت مردم، دولت عقب‌نشینی و کشف حجاب لغو گردید.

اداره‌کل خدمات آرشیوی(گروه ارتباطات آرشیوی) به مناسبت 17 دی، سالروز اجرای کشف حجاب، دومین نمایشگاه مجازی با عنوان «مقاومت زنان در برابر کشف حجاب رضاشاهی»، شامل 10 عنوان با معرفی 12 برگ سند را آماده­ سازی و در وبگاه سازمان تقدیم علاقه­ مندان کرده است.

 

 

 

مكاتبه كفيل حكومت يزد با اداره معارف و اوقاف يزد، در مورد لزوم انجام اقدام موثر براي جلوگيری از حضور محصلين با حجاب در مدرسه

  • شماره : ۶۵۶۲-۲۹۰
  • تاریخ : ۱۳۱۴/۱۱/۰۹